Tanker verlaat, Surinaamse autobezitter in paniek

28

PARAMARIBO, 24 dec – Autobezitters slaan massaal aan het voltanken en hamsteren. De brandstofboten van Sol en Chevron zijn verlaat, maar komen eraan. Deze geruststelling van de twee multinationals en de overheid heeft nauwelijks effect.

Het grootste deel van de pompstations is door zijn voorraad heen. Nog ontwikkelen zich lange rijen voor de stations. Menige autobezitter heeft toch weer hoop. Er is net een tanker binnen. Over enkele uren moet de bevoorrading beginnen en kan de paniekaanval tot het verleden behoren.

28 REACTIES

 1. Begrijpelijk dat men allerlei doemscenario’s ziet, maar het hoofd koel houden en leren te vertrouwen op de overheid kan in deze ook geen kwaad.

  Ik hoop dat de regering dit signaal oppikt en hier wat mee doet.

  Er is nog heel veel wantrouwen bij het Surinaams volk en de regering zou moeten proberen dit wantrouwen weg te krijgen.

  Zeggen waar het op staat, doen wat je hebt beloofd en een goede discipline aan de dag leggen.


  Maak melding

 2. Ik heb daar geen last van. Motorvoertuigen dienen ordentelijk te worden afgetankt. Als u zich geen behoorlijke voorraad brandstof kunt permitteren moet u maar liever een ezelskar aanschaffen en of de benenwagen raadplegen. Je staat er versteld van om te zien hoeveel mensen voor vijf SRD of een tientje tanken.

  Zeker weer de schuld van DD.


  Maak melding

 3. Pinto, als je echt in Suriname woont dan ben je verdomd slecht op de hoogte van de gang van zaken. Er hoeft er maar 1 te brullen dat er brandstofschaarste komt en de hele natie staat op zijn achterste benen, die sukkels! Ze begrijpen niet dat je voor dat zelfde vijfje of tientje ook meewerkt aan het leeglopen van de buffervoorraad. Nee, ikke, ikke en de rest kan stikken! Overigens heb ik zowel gisteren als vandaag normaal kunnen tanken, unleaded! In weerwil van die fabeltjeskrantverhalen, waar jj ook in gelooft!


  Maak melding

 4. Nr 3: Inderdaad!! het is niets nieuws.
  Het begint weer voorafaan.

  Suriname joe e go moro fara. Srananman sa frede! Bouta is er wel! maar voor wie?? Geen angst hoop ik.

  Allen de beste wensen en hoop dat niets in de weg zal staan voor de feestdagen.

  De regeringsbendezooi is aan het lachen.

  Burgers geniet ze!!


  Maak melding

 5. @Sanjay

  Ja ik moest daar ook gelijk weer aan denken. Omdat je toen niet naar het binnenland mocht en voor de avondklok thuis moest zijn verbruikte je niet veel benzine. maar toch was het desondanks pinaren.


  Maak melding

 6. Sanjay welke oude tijd herleeft? Want dan ga ik gelijk terug naar de OUDE VERTROUWDE TIJD dat de Suri gulden MÉÉÉÉR waard was als de Nederlandse florijn…. ja laten we streven naar die tijd…..

  Sranan voorwaarts !


  Maak melding

 7. We leven nu in een digitale tijd dus liegen en bedriegen wordt gelijk gelogenstraft, De west geeft met foto en al aan dat er wel een run is naar ongelood benzine in suriname.


  Maak melding

 8. Deze run op de tankstations heeft duidelijk gemaakt dat men geen geloof heeft in de regering en hun woorden.Al schreeuwde de minister dat er voldoende benzine is,vormde zich lange rijen.Er wordt ook gefluisterd dat de percentage’s waarmee tante Wonnie smijt,bedragen zijn die naar de prive rekeningen van s’lands bestuurders moeten…De tachtiger jaren heeft diepe wonden gemaakt onder het volk.En nu schrikken ze van het minste gerucht..Een heel angstige volk.Een ieder een prettige kerst.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Hallo Pinto,

  Ik weet nu echt 100 procent zeker dat je op de loonlijst van Bouterse staat. Je lult echt alles goed. Zielig hoor.

  Henk Molenaar

  Henk Molenaar,
  Als het vandaag geen 1e kerstdag was had ik je wel van repliek gediend, maar het antwoord komt nog.


  Maak melding

 10. Inmiddels is de zaak al meer dan genormaliseerd.

  Rijen van maximaal 10 auto’s, maar er kan worden getankt.

  Het probleem van de Surinamer is de Surinamer zelf!


  Maak melding

 11. nr.7 Vanity,

  Wil je echt naar die tijd terug ?
  Weet je wel waarover je het heb. Nu heeft bijna iedereen een auto auto=geen luxe meer).
  De meeste mensen in Paramaribo woonden in prasoso.Je moet via de negredoro het erf betreden.De surinaamse gulden kan dan meer waard zijn dan de nederlandse gulden,maar men was arm en had geen geld.Koelkast(ijskast),fornuis etc waren allemaal luxe. Ik denk dat je die tijd niet heb meegemaakt.Zie je nu nog prasaraoso, waterleiding ,electriciteit in de meeste districten had je ook niet.


  Maak melding

 12. Alvast aan een ieder prettige feestdagen toegewenst en het beste voor 2011 !!

  Het is niet de regering van DDB die zorgdraagt voor de levering van brandstof.

  Het zijn die twee olie multinationals. Dat het om nalatigheid gaat of om opzet, laat ik in het midden.

  Dat een levering laat plaatsvindt, kan gebeuren.Echter is het wel de regering die goede afspraken moet maken met deze twee multinationals. De rust en economie in Suriname mag in de toekomst hierdoor niet ontwricht raken.

  Aan de regering van DDB in Suriname:”Veel wijsheid in 2011 en drieng dresie nanga kasnika wartra en dang waktie a siekie.”
  Srika


  Maak melding

 13. Waarom houdt ons land geen voorraad aan voor een paar maanden? De VS hebben altijd een voorraad voor 1 jaar.Nederland voor 6 maanden. Waarom kunnen we niet een voorraad voor slechts een maand aanhouden? Waarom moeten we altijd proberen het wiel te herontdekken? Suriname toch het wiel is allang ontdekt.


  Maak melding

 14. Snappen wij niet dat er onnodig paniek wordt gezaaid als een Minister onnadenkend begint te zeggen: Niet gaan Hamsteren. Juist dan zal men gaan hamsteren. Ik denk dat Minister Mischael Miskin van Handel en Industrie niet heeft nagedacht aan de gevolgen van zijn ondoordachte uitspraak…..

  En natuurlijk zullen de anti-bouterse mensen weer direkt een punt hebben. ZIj zullen aangeven dat wij teruggaan naar de jaren 80. Kunnnen wij nou eens voor een keertje een civiele discussie hebben zonder elke keer alles aan te grijpen en te plaatsen in een jaren 80 kader? Is dat teveel gevraagd? En aan al die pro-bouterse mensen wil ik vragen om niet alles recht te praten wat krom is want dat maakt je a-kritisch en onverschillig.


  Maak melding

 15. Niks geen gepaniek!

  De Diamante, Hilux, 4Runner, Vitz en de Chariot staan er weer, afgetant en wel.

  De tegenwerking is enorm, maar noeste arbeid kom zelfs deze sabooteurs te boven.

  Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 16. Nr.9 wiki(t)leaks ,
  De West behoort tot de nederlandse drukpers .
  Alle berichten van de West vloeit uit de koker van Olland/de Telegraaf .
  Staat haaks met de beginselen en principe’s van onafhankelijke pers en is mede een instrument van de destabiliserende mechanisme die bewust , systematisch en doelmatig de surinaamse bewustwording-proces tegenwerkt .
  Des-informatie en sensatie , dat zijn beleids-richtlijnen .

  A bun te so fara , ina moro tin
  Open up your heart
  Let love shine in
  Krakti nanga Soso Lobi
  Sweti krisneti


  Maak melding

 17. @Vanity

  De slechte tijden onder Bouterse, die zijn weer aan het herleven. Onder zijn regime hebben duizende Surinamers(inclusief ik) in de rijen moeten staan om iets te kunnen kopen!!Begrijp mij niet verkeerd ik hoop dat het goed komt maar ik vertrouw hem niet.Hoe graag deze man Suriname vooruit wil helpen het zal hem niet lukken.Hij mis de know how.Hij zit daar met valse beloftes aan de bevolking.Hij gaat het niet waar kunnen maken.Wonderen bestaan niet!


  Maak melding

 18. @Vanity

  De slechte tijden onder Bouterse, die zijn weer aan het herleven. Onder zijn regime hebben duizende Surinamers(inclusief ik) in de rijen moeten staan om iets te kunnen kopen!!Begrijp mij niet verkeerd ik hoop dat het goed komt maar ik vertrouw hem niet.Hoe graag deze man Suriname vooruit wil helpen het zal hem niet lukken.Hij mis de know how.Hij zit daar met valse beloftes aan de bevolking.Hij gaat het niet waar kunnen maken.Hij is te afhankelijk van anderen.Wonderen bestaan niet!


  Maak melding

 19. is beter dat ze op een ezelcar gaan rijden.want kunnen de rovers ook geen benzine krijgen om te gaan roven.en met een ezel car komen ze niet ver.


  Maak melding

 20. hier ligt m.i. een schone taak voor staatsolie : de nationale behoefte aan (motor-)brandstoffen zelf produceren + het zou helemaal mooi zijn als iedere sme-er overal gratis kan tanken ! > jajaa, die olie is van ons allemaal, want : het komt uit de sme-bodem, wij verdragen de overlast van het gesjouw en gedraaf om de winning ervan EN wij allemaal ademen die gassen bij de TLF-kanaal in.


  Maak melding

 21. Shano(nr.25),

  Uit jouw reactie maak ik uit, dat jij niet goed ingelezen bent in de internationale overeenkomsten die Staatsolie (Suriname)heeft met bijvoorbeeld internationale banken en andere krediet verleners.

  Zo kreeg Staatsolie een lening om de olieraffinaderij te bouwen. Maar onder de restrictie,dat niet alle soorten brandstoffen geproduceerd zullen worden. Daarvoor heeft Staatsolie ook nog een internationale licentie nodig.

  Dit is mijns inziens gedaan om Shell(lees: Nederland)in het Caribisch gebied niet te kunnen beconcurreren.Zie hier hoe de internationale (Nederlandse) financiële instellingen werken om kleine opkomende economieën, zoals de Surinaamse, klein te houden.

  Onder deze restrictie vallen bepaalde benzine soorten, maar geen diesel. Daarom produceert Staatsolie ook zelf dieselproducten en kan hiermee een groot deel van Suriname voorzien.

  Benzine(gasoline)moet Suriname voorlopig blijven importeren, terwijl Staatsolie wel de deskundigheid in huis heeft dit zelf te produceren.Misschien biedt in de toekomst de nieuwe raffinaderij uitkomst.

  Shano(nr.25), ik denk je hiermee goed van dienst te zijn geweest.
  Srika


  Maak melding

 22. En al dat gelul van jou vloeit uit de koker van de NDP.jullie waarheid kan je nergens checken omdat er maar één bron is, en dat is de NDP.
  Ik noem het dogma,doctrine.jij ben de laatste die het over onafhankelijke pers moet hebben sorry, vraag de man die jij aanbid wat hij met media in zijn geheel heeft gedaan in suriname.
  In het Nederlands zeggen ze, Als het niet aan de viool licht is het aan strijkstok.
  Als een zogenaamde nederlandse stagiaire een propaganda stuk op dit forum schrijft over bouterse wordt ze op handen gedragen door jullie net als van bommel, maar wanneer een blanke iets negatief schrijft over bouterse dan zijn alle blanken ineens slecht dan komt gelijk de slavernij bij kijken, het is onmogelijk om een gezond gesprek, discussie met mensen te voeren die onwetend zijn en een slechte algemene ontwikkeling hebben jullie zijn niet belezen sorry sempa, zoek iemand anders ga met pinto in de sneeuw spelen .


  Maak melding

 23. Maandag 30 juni 2008.
  Strategie moet brandstof behoefte Suriname dekken.
  Paramaribo, 30 jun-Suriname’s behoefte aan brandstof kan op termijn redelijk worden gedekt via zelfvoorziening.staatsolie werkt aan de realisatie van dit voornemen via een meerjarenbeleid. de komende jaren zal druk worden geinvesteerd in hogere productie en de raffinage.Over hooguit vijf jaar moet het zover zijn.Dan zal in elk geval de totale behoefte aan diesel worden gedekt.Ook gasoline zal grotendeels van de eigen raffinaderij komen.Daar is de komende jaren wel achthonderd miljoen dollar nodig.”We zijn optimistisch dat we 2012 halen” zegt Iwan kortram, financieel directeur van staatsolie,in het actualiteitenprogramma in de branding.Een groot deel van het investeringsgeld zal geleend moeten worden op de kapitaalmarkt. de opbrengsten van het moment zijn niet voldoende om de investeringen te dekken.Uiteindelijk maakt de aandeelhouder,de Surinaamse overheid,ook aanspraak op de dividend. Die loopt weliswaar in de miljoenen, vanwege de torenhoge olieprijs.Maar te weinig wordt beseft dat het niet de prijs is die dagelijks wordt gemeld in de media. Staatsolie verdient nu rond de vijftig dollar per vat voor zijn product,de zware stookolie.Daar moeten de opbrengsten aan worden afgelezen.”Het zal iets hoger zijn dan in 2008, maar niet de honderd en vijftig dollar per vat wat de gemeenschap aan denkt,” aldus Kortram.
  Olierijk Iran moet op benzinerantsoen ,27 juni 2007.Iraniers protesteerden dinsdag tegen de rantsoenering van benzine.Iran, de op één na grootste olie-exporteur ter wereld kan de import van benzine niet langer betalen
  srika ik hoop dat jij hier wat aan hebt .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.