Vuurwerkestafette Surinaamse hoofdstad gered

11

PARAMARIBO, 24 dec – De jaarlijkse pagara-estafette mag doorgaan. De vuurwerkcommissie van de overheid geeft groen licht, ondanks weerstand van de politie. Die vindt de hele activiteit maar een gevaarlijke aangelegenheid. De oude houten binnenstad en burgers lopen serieus gevaar. Het beste is het hele vuurwerkfeest te verplaatsen naar de Waterkant. Big business denkt er anders over.

Er wordt jaarlijks ruim twintigduizend dollar in het feest gestopt. Dat is behalve vuurwerk, ook muziekbands en live uitzendingen. “Als je de estafette verplaatst naar de Waterkant, wie zal dan het geld ophoesten. Wij doen dit heel spontaan en het wordt jaarlijks gebudgetteerd”, zegt zakenman Conrad Issa. Zijn bedrijf, Lucky Store, behoort tot de keten bedrijfspanden waar de pagara langs loopt. Daar schuilt volgens de politie het gevaar.

“Wij maken ons zorgen over de gevaren voor het grote publiek, zoals schadelijke rook en de verkeersopstoppingen”, zegt politiecommissaris Humphrey Tjin Liep Shie. Er wordt onnodig met vuur gespeeld. Vorig jaar nog vloog een bedrijfspand bijna in brand. Mensen sprongen in doodsangst van het balkon. De politie zal hoe dan ook zijn best doen. Rond en tijdens oudjaar worden tientallen extra politieagenten ingezet.

11 REACTIES

 1. Ben het volkomen eens.Prefentie,suriname moet zijn monumentale panden en gebouwen beschermen.Er wordt zeer weinig aandacht besteed aan monumenten in suriname.Wij hebben,ruimte zat voor dergelijke vuurwerk gedoe(5keer…..nederland.)Er is veel geld gestopt,in b.v..gebouw financieen,gebouwen zeelandia,kleine combe..weg en nog een paar andere gebouwen.P.S.Deze gebouwen die toendertijd zijn gerestaureerd zijn met geld van belgische,alsook nederlanse fondsen betaald.


  Maak melding

 2. Kijk deze mensen hebben wel geld en de Surinaamse regering niet!1 ha, ha, haaaaa…

  Deze lachen het laatst.

  Sranankondre mek oen opo!!

  Beste wensen allen!!!


  Maak melding

 3. Ik ben het volkomen eens met de politie van Suriname.Bij de grote vuurwerk manifestaties komen tienduizenden mensen op af.Als het vuur in de pan slaat (een houten gebouw staat in de fik en er ontstaat een kettingreactie)breekt ongecontroleerde hel los.Hoe kan men een grote mensen massa in bedwang houden en in goede banen wegleiden uit het gebied.De politie moet aan de organisatoren de rekening presenteren van de inzet van manschappen.


  Maak melding

 4. alhoewel ik van me pagara op oud op nieuw houd ga ik nooit kijken naar die estafette. Het is me te gevaarlijk. Ze gaan net zolang door totdat de boel een keer in de fik vliegt.

  Je kan best wel een festival in de stad houden met in de avonduren een heuse vuurwerkshow gesponsord door een aantal bedrijven. Is veel eleganter en nog mooier om te zien ook


  Maak melding

 5. Su staat bekend om zijn pagara met O&N, men kan het gewoon in goede banen leiden. Van de laatste keer met dat er bijna brand was uitgebroken was ik bij… men moet het gewoon nog beter leiden. Wat de Monumentale panden betreft, klopt Su heeft nog niet echt door hoe belangrijk dat is en kostbaar, iets waarop men idd zuinig mag zijn.


  Maak melding

 6. De politie moet er voor zoregen dat het op bepaalde plaatsen niet te druk is. denk aan een simpele afzetting van dranghekken zo kan je het aantal mensen in een bepaald gebied in goede banen leiden en mensen doorverwijzen en naar mindere drukke plekken waar het ook leuk toeven is. Dit kan makkelijk met behulp van de brandweer en andere hulpdiensten.


  Maak melding

 7. Dit is een gewoonte in suriname, sinds wanneeer gaat de politie met dit bemeoeien. Straks mogen de burgers niets meer zoals in nederland.

  Dat is je van je vrijheid beroofd worden


  Maak melding

 8. Dit snap ik nou net weer niet he. Het is je reinste verspilling met alle gevaren van dien. Geef mij maar een rondje Lucky-Twins.

  Daar kan mijn maag tenminste verzadigd van raken. Geen gedoe met de KNO-arts.


  Maak melding

 9. Hoezo schadelijke rook, en hoe zit het met oudjaars avond dan, is het rook dan ineens onschadelijk??????
  En zo ie zo, Als het een beetje georganiseerd gaat dan is er niets aan de hand, mensen en politie probeer a.u.b. niet de pratijken van de nederlandse politiek over te nemen, want dan is het finito met jullie allemaal, want er zijn te veel surinamers die denken dat de bakra’s alles beter weten, wij surinamers weten nog steeds wat vrijheid betekend.


  Maak melding

 10. Als de pagara op de straat wordt uitgerold en daar wordt aangestoken is er niets aan de hand.Als men het tegen of aan een van de panden gaat hangen is het vragen om problemen.Het is een traditie dat nu internationale bekendheid geniet dan moeten wij Surinamers trots op zijn, en laten zien dat men ook veilig met vuurwerk om kan gaan.Maaaar brandweer altijd standby, you never know.


  Maak melding

 11. Als het om de monumentale gebouwen te doen is, dan moet er echt geen vuurwerk boven Paramaribo afgaat.
  Denk aan vuurpijlen en ander zwaar vuurwerk die de lucht in gaat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.