Suriname’s grondprobleem steekt kop weer op

12

PARAMARIBO, 7 dec – Het eeuwige grondprobleem steekt de kop weer op. Het Sunny Point-gebied in Zuid-Paramaribo haalde weer eens het nieuws. Voor de tweede keer in korte tijd werden tientallen optrekjes met de grond gelijk gemaakt. Ook dit keer verleende de politie medewerking.

De wetsdienaren boden bescherming terwijl graafmachines aan het vernietigen sloegen. “We deden het net als in oktober, met toestemming van de procureur-generaal”, zegt politie-inspecteur Bertrand Riedewald. Enkele huisjes waar de bewoners aanwezig waren, bleven overeind. De mensen krijgen nog enkele dagen tijd om zelf op te breken. Ze beloofden dat zelf. “Als dit niet gebeurt, zullen we weer optreden”, aldus Riedewald.

Het was dit soort optreden waar minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie aanvankelijk bezwaar tegen opperde. Tijdens de eerste actie droeg hij de politie zelfs op zich terug te trekken. Dit leidde tot een aanvaring met de politiebond. Die vindt dat de politie te allen tijde mag optreden tegen illegaliteit. Het terrein waar de optrekjes staan behoort een particulier toe. Die trachtte vaker de bewoners weg te krijgen. Het betreft merendeels thuisloze migranten uit het binnenland.

12 REACTIES

 1. Die djoeka’s willen nu echt teveel.Ik mag geen grond hebben in het binnenland,vooral langs de rivier niet en zij maar nemen en pakken in de stad waar ze maar kunnen.En dan wordt de rasta minister nog furieus als hij een joint op heeft.Als ze vewijdert worden dan komt de politie aan de rechten van de binnenland bewoners in de stad.De oorlog is allang voorbij.Wat doen ze dan jaren nog in de stad?Of vinden ze hun traditionele leefwijze plots te min?In de stad behoor je niet meer tot de tribale volkeren en je hebt ook geen voorrechten meer.Ik hoop dat de rasta dit keer de politie haar werk laat doen.

  Cobie.


  Maak melding

 2. De ene kan nog niet eens 1 vierkante meter grond bemachtigen om een krot op te zetten, terwijl anderen waaronder het assembleelid Jogi over 15o vierkante kilometer grond beschikt om 300 koeien te laten grazen.

  Dat is omgerekend 5.000 vierkante meter per koe.


  Maak melding

 3. Men moet Misiedjan niet kwalijk nemen zijn
  eerste optreden.

  Hij mag dan een Mr. titel or what else opna houden,maar dat zegt niet altijd wat.

  Hij zag dat ZIJ (DIE OP HEM LIJKEN) moesten ontruimen, en toen kwam zijn stam jèjè in opstand zonder na te denken.

  In de bossen mogen zij overal (denken zij) een stukje open kappen en een hutje neer zetten,maar in de stad is het wat anders als je op iemands eigendomsgrond even zomaar je hutje of tippie wenst neer te zetten.

  DAT is ILLEGAAL, en dan mag de politie optreden beste Rastaman.

  Ditmaal is hij kennelijk toch een stuk wijzer geworden (proficiat) en blijft hij wijselijk stil,want zijn STAMGENOTEN hebben ONGELIJK.

  Anyhow, ik hoop dat hij nu multi en niet etnisch kan denken,en voor een IEDER weet op te komen daar waar het nodig en terecht is.

  Verder zouden wij inderdaad zien dat de overheid een fatsoenlijke oplossing voor de occupanten regelt,want ook hen gun ik het allerbeste zoals ELKE SURINAAMSE BURGER.

  Jullie zijn per slot van rekening allemaal SURINAMERS,dus de hoogste tijd dat een IEDER zich ook ZO GEDRAAGT.

  ** Wordt vervolgd **

  .


  Maak melding

 4. Deze mensen komen niet uit het Binnenland hoor, Ze zijn gewoon in Paramaribo geboren en getogen.
  Het is gewoon de overheid die tekort schiet om zijn eigen burgers een leefbare omgeving aan te bieden.
  In plaats daarvan vieren ze feest elke maand…


  Maak melding

 5. De politiek in suriname moet al lang met een oplossing voor dit probleem komen. de veroorzaker van dit probleem is nu president van suriname hij heeft opdracht gegeven om het leefgebied van deze mensen plat te bombarderen de moiwana massaslachting.


  Maak melding

 6. De politiek in suriname moet al lang met een oplossing voor dit probleem komen. de veroorzaker van dit probleem is nu president van suriname hij heeft opdracht gegeven om het leefgebied van deze mensen plat te bombarderen de moiwana massaslachting.

  8 dec 1982

  Alles van deze idioot is Bouterse.

  Als hij moet eten is het Bouterse, maar kennelijk ook als hij aan schijten toe is.

  We jere no, “Suriname bestaat uit veel meer dan Bouterse alleen”.

  -Een zeewering van Corantijn tot Marowijne;
  -Een spoorwegverbinding van Paramaribo naar Manaus;
  -Een ziekenhuis in Wanica;
  -Bruggen over de Corantijn en Marowijne.

  Dan zeur je op z’n zachts niet meer.


  Maak melding

 7. @5 Mama_Lobi

  “Waarom biedt de regering die arme thuislozen geen opvang.”

  Leuk zo’n weldoener, maar wie gaat dat dan betalen, jij misschien?

  Trouwens, arme thuislozen ???
  La me niet lachen.

  En dan zeker die arme thuislozen, ook nog gratis eten geven omdat ze zo’n honger hebben.
  En daarna ook maar meteen een auto geven, omdat ze zo moe worden van het lopen!

  Vraag jij je eerst maar eens af waarom men thuisloos geworden!
  In 99,9% door eigen stommiteiten, daar ga ik niet voor betalen!

  Meestal zijn al die idioten aan de drugs en drank, zolang men daar nog steeds geld voor heeft, krijgen ze van mij geen dubbeltje!

  Een hele harde trap onder hun luie reet kunnen ze van mij geheel gratis krijgen.


  Maak melding

 8. @7 Pinto

  “We jere no, “Suriname bestaat uit veel meer dan Bouterse alleen.

  -Een zeewering van Corantijn tot Marowijne;
  -Een spoorwegverbinding van Paramaribo naar Manaus;
  -Een ziekenhuis in Wanica;
  -Bruggen over de Corantijn en Marowijne.

  Dan zeur je op z’n zachts niet meer.”

  Ja tuurlijk en iedereen krijgt ook nog een laptop.
  Men kan zijn eigen broek nog niet eens ophouden!

  Pinto, jij gelooft nog steeds in gebakken lucht, wordt wakker man, dus doe je oogkleppen eens af en ga aan de slag en maak kennis met de harde realiteit!


  Maak melding

 9. Jojootje,
  Die bruggen waren volgens die club loosers waartoe ook jij behoort ook gebakken lucht.

  Anno 2010 kunnen Surinamers ongestoord reizen van Albina naar Nickerie visa versa.

  Als kleindenker is het jou blijkbaar niet gegeven om te dromen en groot te denken.

  Als het aan jullie had gelegen zaten wij nog steeds te tobben met die gammele veerbootjes over die twee rivieren.

  Geef me een grote brik.


  Maak melding

 10. Hier in Nederland gebeuren dit soort zaken ook, er is zelfs zoiets als een krakersbeweging, en bezetten van andermans bezit, indien hij dit bewust niet gebruikt of verwaarloost, werd tegen de achtergrond van grote woningnood van anderen als een weliswaar niet legale, maar dan toch gerechtvaardigde actie gezien, ieder mens heeft het recht als mens te leven, en zijn plek op aarde gegund te krijgen. In Nederland is aan deze tolerantie onlangs een einde gekomen. Feit blijft, dat niemand tot zulke acties overgaat dan gedwongen door de omstandigheden, die buiten hun eigen invloed liggen. Het is niet toelaatbaar om gezinnen op een wegberm te laten wonen in een land dat zich beschaafd vindt, wie zich echt niet kan redden heeft recht op bescherming. Waar het gaat om gezinnen heeft de samenleving een taak, zijn het zwervers uit eigen keus, laat ze de consequentie van die keuze nemen. De sloopactie is terecht, maar kan niet enkel bestaan uit het wegjagen van de mensen die het probleem vormen naar een volgende plaats van conflict, zonder verder te kijken.


  Maak melding

 11. Deze thuisloze marron broeders dienen ook een stukje grond te worden toegewezen door de minister van ROGB. Jammer dat deze minister een labiele opportunist is. Aan deze minister van ROGB zeggen wij het volgende:
  Beste Minister, U hebt geen recht van spreken en ook niet om daden te plegen. De KTPI en haar structuren, die u hebben voorgedragen voor het ambt van minister, hebben het vertrouwen in u opgezegd. Het betekent dat u van die stoel moet verdwijnen. Ook het zogenaamde accoord met de president werd door de KTPI verworpen. U bent ook al groyeerd. Uw collega’s noemen u “een boom zonder wortels.” Momenteel bent u bezig te pronken met de veren van de KTPI. Dus minister, houdt de eer aan u zelf, en verlaat het ministerie zo snel mogelijk. Want de stoel waarop u zit, is van en voor de KTPI, conform het regeeraccoord, en is niet bestemd voor zielige en schaamteloze opportunisten. U pronkt met de veren van de KTPI. De NDP-president zegt vandaag tegen u : ”hallelujah”, en morgen zal hij tegen u zeggen: “kruisig hem”. U zult dan voor de leeuwen worden geworpen. Denk er om: “God’s molen maalt langzaam, maar zeker”. “If yu kweki sneki, dan yu sa kisi aboma.” En last but not least: “ ala piri tifi a no lafu.”…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.