Surinaams staatshoofd is “zachtaardige man”

38

PARAMARIBO, 20 nov – Desiré Bouterse is een zachtaardige man en niet in staat opdracht te geven tot moorden. Dit zei getuige Arthy Gorré tijdens de laatste zitting van het proces rond de Decembermoorden. Net als drie andere getuigen hield hij vol Bouterse niet in het Fort Zeelandia gezien te hebben ten tijde van de moorden. Andere topmilitairen zouden verantwoordelijk zijn voor de “uit de hand gelopen situatie.”

Die anderen zijn de toenmalige bataljonscommandant Paul Bhagwandas en garnizoenscommandant Roy Horb. Beiden zijn intussen overleden. “Het is aan de rechter te concluderen wat het wordt”, zei Gorré achteraf. Hij gelooft niet dat Bouterse opdracht gaf tot de executie van de vijftien gevangenen. Hij zou daar te zachtaardig voor zijn. Advocaat Irwin Kanhai voerde Gorré op als getuige a décharge.

Dat geldt ook de voormalige militairen Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel en Ernst Geffery.
Geen van hen heeft Bouterse in het fort gezien. Volgens Brondenstein en Geffery was de zogenaamde Groep van Zestien op geen enkele manier betrokken. Er was dus geen sprake van een vooraf geplande actie. Getuigen beweerden eerder het tegendeel. De Groep van Zestien leidde de staatsgreep die in 1980 Bouterse aan de macht bracht.

Bekijk ook:

38 REACTIES

 1. Laat mij niet lachen gorre, misschien kunnen de rechterse deze leugenaar beelden laten zien hoe die zogenaamde zachtaardige man tekeer ging in de memre boekoe kazerne, mensen bedreigen samen met zijn vriend maurice bischop als je bouterse zachtaardig noem dan ben je in mijn ogen geestelijk niet in orde. surinamers die niet veel weten over bouterse zijn verleden moeten op google kijken vooral de jeugd van suriname dan zal je zien dat een aantal mensen in suriname aan geschiedvervalsing doen.
  Een zachtaardige man had al afstand genomen van de jaren 80 en ook zijn oprechte excuses geboden aan de de samenleving,zachtaardige mensen doden geen gewonde militaire op een brandcar, moi wana laat zien hoe zachtaardige bouterse is door zwangere vrouwen en kinderen te vermoorden ongewapende burgers van jou land gore denkt dat wij allemaal stront eten net als die volgers van bouterse.Hitler was ook zachtaardige man althans dat zegt men, sadam ook, halei selassie wordt ook zo gezien terwijl zijn leeuwen betere voeding hadden dan zijn eigen bevolking.
  Wat gorré doet is laf om de schuld in de schoenen te schuiven van dode kamaraden bouterse was toen de machthebber in surinama wat heeft hij gedaan om 8 dec te verkomen waarom heeft hij nooit naar de daders gezocht en hun voor het gerecht gesleept .


  Maak melding

 2. Wanneer te dien dagen het Paul Bakki en Badr Sital waren, die het voor het zeggen zouden hebben, dan hadden velen kennelijk wel een andere AGIO-sigaar gerookt.

  Ikstondrrrrrbijenkeekerrrrrnaar!!!

  Maar weet je, “is het hard om hard te zijn, maar het is heel soms nog harder om niet hard te zijn”.

  Vooral wanneer ze pogingen willen ondernemen om met een snijbrander in de buurt van jou eigen ballen te komen. Dan wordt het een kwestie van wij of zij.


  Maak melding

 3. Gorre papegaait hier als een kip zonder kop.

  Niemand gelooft het, dan alleen die kinderen die rondom de uitgestelde adolescentie. Ze weten niets en gemakshalve hebben zij de vreselijke jaren verdrongen. Bouta is de nieuwe messias. Hij zal welvaart brengen.

  Helaas is het geen comedie waar we naar kijken, maar een serieuze poging het eigenrecht te laten zegevieren. Het land waar we in leven stond bekend als rechtstaat maar wordt hier belachelijk te kijk gezet. De schreeuw-spreeches in Ocer kwamen toch van Indiaantje. In tegenstelling tot Gorre kijken wij wel naar de inhoud van de speeches. Zware beledigingen, keba, nieuwe zachtaardigheid- op z’n surinaams.

  Maar wie heeft Gorre vertelt wat hij zeggen moet. De zogenaamde lieve, zachtaardige Indiaan heeft wel alles ondernomen om president te worden. Hij heeft kort na zijn aantreden zijn oude garde in ere hersteld. Met Rawlings als dikke vriend is de weg naar onze nieuwe status van Bananenrepubliek vrijgegeven.


  Maak melding

 4. Artie Gorre gaat ver. Desnoods liegen om zijn Desi te beschermen. Hij noemt Bouta zachtaardig. Artie mi boi, misschien kan je ons vertellen wanneer dat gebeurd is, want volgens mij droom je, mi boi. Ik bedoel, wanneer is Bouta zachtaardig geworden. Gisteren misschien? Dan hebben we allemaal wat gemist.


  Maak melding

 5. OK!

  Ik was er niet bij, dus weet ik het niet!
  Ik kan het niet bewijzen, maar Gorre wel.
  Wat deed Gorre daar trouwens, of was hij er ook niet bij?

  Wat ik wel weet is dat “zachtaardig” iets anders is dan wat Gorre zegt.


  Maak melding

 6. Hoe willen jullie dat het volk jullie moeten vergeven als jullie nog hoog en laag blijven liegen. Hoe ga ik geloven dat de president bekeerd is. Hoe moet ik respect voor zo iemand tonen. Vergeving gaat met stijd betuigen, maar niet met leugen. Bagwandas heeft nooit verklaard dat hij de leiding had over het gebeuren. Als dat zo was had hij het zeker gedaan hoor, wat die man was genadeloos en hij was niet bang voor niets en niemand. Hij was ook niet bang voor Desi.
  Denken jullie erover na.

  Ik wil wel vergeven, maar eerst spijtbetuigen.


  Maak melding

 7. ik ben in 1972 in het leger (TRIS)geweest, heb wijlen Roy Horb meegemaakt, die man was echt een echte dienstklopper. ik kijk er echt niet vreemd van op als ik dit lees. kleine oorlog SPELEN achter zanderij, en krijgsgevangen maken ,die zijn echt aan de dood ontsnapt.die man was echt een gestoorde. en het was toen SPELEN,dus in fort zeelandia had hij echt de kans om alles wat hij als spelen zag,dat nu wel kon doen.
  ik heb hem van dichtbij meegemaakt. A MANG BING WREED. GEEN GENADE

  Oru Srudatie


  Maak melding

 8. Een rechtbankpsychiater zou DB moeten analyseren op zijn karaktereigenschappen en nagaan of de kans bestaat dat hij gezien zijn karakter die moorden gepleegd zou kunnen hebben of hebben laten plegen.


  Maak melding

 9. Gorree je hoor bij Idi Amin. Ik denk dat jullie voor elkaar geknipt zijn. Ik dacht dat je allang naast Idi amin lag.

  Deze hadden Bouta niet in Fort zeelandia gezien! Logisch vind ik dat, want de zonnebril had jij zeker op.

  Paul Bhagwandas en garnizoenscommandant Roy Horb de rechter hand van Bouta. Beiden zijn intussen overleden!! NEEN HORB is ook VERMOORD (GEWURGD). Er werd bekend gemaakt dat hij zelf moord heeft gepleegd met een schoenveter in zijn CEL!

  Wat achterlijk van mij dat ik niet up-to-date was!!! Maar Gorree jij bent in mijn ogen nog achterlijker, verrader die je bent.
  Hoeveel heb je gekregen van Bouta om deze idiote verklaring neer te zetten.

  Van het woord Paria had ik gehoord maar vandaag gezien in jouw!!!

  Bruma liegt, de nazaten, Kamperveen, gezinnen familie leden en sterker nog de betrokke militairen welke gevlucht zijn, Spong die ook bij betrokken was en duizenden liegen ook! alleen jij hebt gelijk hufter!

  Ik kan mij zelf nog herinnneren toen Bouta aan Kamperveen meedeelde hoe hij betaald wilde hebben voor de Sur.televisie. Toen zei Bouta het volgende; Wij zullen hem contant betalen.en? daarop de volgende dag was Kamperveen vermoord.

  Bouta zachtaardig?? ja, wacht maar!! totdat hij zijn L.. in je K… stopt dan zal je wel praten!!! Huichelaar! Je ogen worden dan wat groter om te kunnen zien en dan zul je de waarheid zeggen.

  Zonder na te denken had ik jou gelijk laten executeren of bij zachtaardigheid zeker 40 jaren gegeven in de donkere CEL te SANTO BOMA YAIL

  Wanneer je in water schijt, gaat het een keer drijven!!!

  Ik wens jou alvast het ergste voor het jaar 2011!!! en komende jaren erna.


  Maak melding

 10. Dus Gore als we jou moeten geloven,mag de rechtbank..de zaak sluiten.Dode mensen kunnen toch niet praten.Als dat zo is waarom verschijnt Desie niet als getuige voor de rechtbank?Als leider is Desie altijd verantwoordelijk van daden van anderen.Dus als het ook een uit de hand gelopen grap is,moest hij als baas maatregelen treffen,dat vandaag de dag de zaak opgelost moest zijn.Gore denk zeker dat de meeste surinamers in 1980 geboren zijn.Wij volgen de zaak met Gore……Shaktie


  Maak melding

 11. Het ligt aan de rechtwetenschappen om een objectief oordeel en een met redenen omkleed besluit te nemen over de verwijtbaarheid van de decembermoorden.Het ligt niet aan de filosofie van de halfbezopen straatmuziekanten als torie mang,romeo hoost,lesbische lisbeth,enz. om Bouterse nu al te veroordelen.


  Maak melding

 12. Paria gorree ik hoop dat je ogen nu wel open zijn om het onderstaande te lezen. Het is voor jouw speciaal onderkruipsel!!!

  Ach! voor jou is het ook niet waar.

  Decembermoorden – 8 december 1982
  Friday, December 8th, 2006

  Na de militaire staatsgreep, in 1980 gepleegd door een groep van zestien onderofficieren onder leiding van Desi Bouterse, mislukt op 11 maart 1982 een tegencoup. Bouterse en zijn aanhang trekken de teugels flink aan, maar overal in het land zijn protesten en demonstraties voor democratisering. De machthebbers in Paramaribo laten uiteindelijk in de nacht van 8 op 9 december zestien opposanten van het militair bewind arresteren.

  Wijlen Fred Derby over de Decembermoorden
  Friday, December 8th, 2006
  18 jaar na de decembermoorden deed wijlen Fred Derby zijn verhaal:

  “Er was vlaggenparade, en na de vlaggenparade misschien een uur, 1 1/2 uur daarna werd de deur opengetrapt en er kwamen militairen zeer agressief naar binnen. Jij, jij, jij, jij en jij en ze haalden 5 mensen die naar boven moesten gaan. En die 5 waren dus eh, Rambocus, Sheombar, Cyrill Daal, eh, Slagveer en Kamperveen. Ze gingen naar boven bij Bouterse. En de mensen werden dus met huilen en schreeuwen en toestanden daar gebracht en eh, het duurde dus niet zo lang, daarna hoorde je dus schoten, repeterende schoten. Een aktiviteit die maakte dat wij die daar waren achtergebleven eh, zeer eh, emotioneel, waren. Je leven werd bedreigd, want de mensen gingen dood.”

  Wat zeg je hiervan Hyena??


  Maak melding

 13. Bouta is dus een man met een persoonlijkheid stoornis hard zoals in zijn speech met Bisschop in de Memre Boekoe kazerne en zacht volgens Gorre dus zo iemand verdient tbs want je weet nooit wanneer hij weer gaat toe slaan.


  Maak melding

 14. Het 08 december incident staat niet op zich, maar ligt omsloten in een heel ver verleden.

  Toen de indianen en later slaven hier in dit land op barbaarse wijze gefolterd werden gingen er geen stemmen op.

  Het neerknallen van Coronianen uit klapperbomen, louter om een geweer uit te testen is geen joke.

  Het radbraken en vierendelen waren standaard maatregelen tegen mijn voorouders.

  Nu doen sommigen alsof ze donderslag horen bij heldere hemel.

  En geloof me, “het einde is nog niet in zicht.”

  Actie is altijd reactie, “what goes up, must come down!”


  Maak melding

 15. “Surinaams staatshoofd is een “””zachtaardig man””. De jeugd en vrouwen vinden hem een MOORD vent om hem helemaal op te snuiven.

  Gek dat de “zogenaamde” daders allemaal ook vermoord/dood zijn.

  Gorré en consorten zaten erbij en keken ernaar.
  Stelen is strafbaar, maar helen is dubbel strafbaar. Dus Gorré, een levende getuige die praat is een gevaar voor de democratie. Horb en Bhagwandas praten niet meer.


  Maak melding

 16. Pinto,
  Je kan heel goed anansi torie vertellen zelf een kleinkind geloofd niet in die lamlendige verhalen van jou. zoek op google wat het woord incident betekent en zet daar tegenover een voor opgezet plan waar mensen uit hun huis werden gehaald telefoon kabel doorgesneden en de woorden van bouterse richting daal samen met zijn vriend bischop en het verhaal van op de vlucht neergeschoten en wat bouterse met eigen woorden verteld aan buitenlandse journalisten, pinto we leven nu in digitale tijd alles staat op het internet.pinto kan je nog herinneren over de beelden die in opdracht van bouterse bij de stvs zijn weggehaald waar hij stom dronken en onder invloed van drugs was.


  Maak melding

 17. Hallo Pinto,

  Je blijft en bent een gevaarlijke gek die 8 december blijft goedpraten door te wijzen op afschuwelijke gebeurtenissen van 200 jaar geleden. Je bent gewoon niet goed bij je hoofd. Jij praat dan ook zeker de roofmoorden goed die nu op grote schaal worden gepleegd, want de daders hadden nog een rekening te vereffenen omdat hun voorouders onrecht is aangedaan? Dat bedoel je zeker met het einde is nog niet in zicht. met die mentaliteit blijven jij en je medestanders altijd een kansloze groep,omdat je altijd een excuses hebt voor je wandaden en je slechte gedrag. Shame on you


  Maak melding

 18. Neus,
  Nou en of ik spoor! Het geluk is met je. Ik ben behoorlijk opgevoed, anders had ik wel de vloer met je aangeveegd op dit forum.

  Tweeslachtigheid is een kwaal waar geen mens je vanaf zal kunnen helpen. Vreet je ingewanden maar lekker opjo.


  Maak melding

 19. Eeen ding is duidelijk,
  en dat weet Kanhai ook als een slimme advocaat.

  Arte Gore was daar.
  en wat deed hij daar.

  je moet ergens aanwezig zijn om te kunnen verklaren dat je een andre daar niet heb gezien.

  Dus Arti was daar.
  Dan eeeeeeeeeeen dan heeft hij wel gezien wie de moorden heeft gepleegd.

  heeft hij met hun gesproken.

  hij kon het tegen houden.

  want hij was een hoge militair.

  het zullen altijd de doden zij die de doden hebben gedood.

  daaarover kan een levende niet praten.

  maar god weet wie die zijn.

  er lopen in suriname namelijk doe mensen die nog niet dood zijn.
  hun tijd is al lang voorbij maar gerechtigheid laat hun nog leven zodat ze pas dood gaan wanneer de levende weten dat de doden door hun zijn gedood.

  Raga


  Maak melding

 20. Ik reageer niet op deze topic,ik wilde graag reageren op ene persoon die zich UITWEG noemt(nr.3)

  deze persoon vergelijkt de Keizer van Ethiopie,met Saddam en al die andere bandieten… Meneer of mevrouw ik wil u hierbij wijzen dat U wat betreft deze keizer er volledig naast zit.
  Haille Selassie I was wel een warrior maar hij vocht tegen milities die hem neer wilde krijgen.
  Terwijl hij op internationaal gebied veel heef betekend voor de gehele wereld. Selassie I bracht vrede onder de mensen hij had ook Europese bondgenoten die hem hielpen om zijn land op te bouwen.
  Het lied War van Bob Marley is in zn geheel overgenomen van een internationale speach van Haile Selassie I.. Toen de Fascisten uit Italie onze broeders in Ethiopie gingen vermoorden. Dan moet je even stil gaan staan waarom ze Ethiopie wilde binnenvallen… Heeft allemaal met het heiligdom van Ethiopie te maken dat gestolen moest worden door deze nazi’s.

  Ik schrijf dit om het belang van Selassie I voor onze natie te benadrukken. Hij sprak met alle Africanen over de gevechten die we onderling uitvochten. Ik weet dat de Westerse leer jullie leert dat hij net zo een barbaar was als een man als Hitler of Saddam but wake up my black nation In Surinam….
  Haile Selassie I was an great man…!!!

  If yu know Markus Garvey then yu know that he once said that theire is an great leader who will come in the name of our nation…
  en daarmee bedoelde hij His Imperial Majesty…

  Emperor Haile Selassie I is the conquering Lion of the tribe of Judah.. He is Kings of Kings,Lords of Lords..
  If yu would know your own history instead of knowing ‘his-story’ yu would know Selassie I was an great man for our people..!!

  Ik ga jullie nog mooier vertellen.. Als in Suriname iedereen de philosophy van Haile Selassie I na leefde. Hadden we geen last van roovers,dieven,moordenaars…etc Maar waren we een natie die zal groeien in een eenheid..
  Give thanks my black nation in Surinam I love yu all… But Wake up Iah’s

  Surinam Radical Rebel


  Maak melding

 21. Pinto,helemaal mee eens.
  Volgens UITWEG en Neus,mag je hun slavendrijvers niet beledigen hoor,want de wittemang mag hun soortgenoten neerknallen ,zie Zuid-Afrika,daar werden de zwarten vermoord toen de wittemang daar poot aan land zette,voor elke onmens,lees zwarte, werd een beloning uitgeloofd als men die neergeknald had.Maar deze daden van de wittemang worden steeds met de mantel der liefde bedekt.Als men beweert dat Bouterse zijn daden niets vergeleken is met bovengenoemde moordpartijen van de wittemang,wordt je hier op dit forum steevast voor gek uitgemaakt.
  Ik blijf erbij dat de december moorden een peuleschilletje waren tov de onmenselijk behandelingen van de wittemang,want zwarten zagen en zien ze nog steeds als wilde beesten,onmensen dus.De meest recent moordpartijen in Amerika,zijn dat van de KKK,er is haast nooit iemand serieus daarvoor berecht.Hohohoho, daalijk UITWEG en anderen go kosie mie ,want ik kom aan hun wittemang.


  Maak melding

 22. Ja de man is zachtaardig, helaas is ook een zachtaardige mens, en uit hij zich soms hard uit onmacht van de jarenlange beschuldigingen aan zijn adres en die van familie en vrienden, niet te vergeten de stagnering van de ontwikkeling van Suriname, daar geeft de man zichzelf de schuld van en zal zolang hij kan dat proberen goed te maken, want ontwikkeling van Suriname is zijn grootste wens.
  Tijdens een bespreking nam de man de tijd om met mijn dochter van 6 jaar op schoot pindas te eten en ik moest maar wachten,1999.
  Mijn lading kraakperswagens en afval containers zaten vast in de Haven, de maakte tijd want het ging om landsbelang en om een schoon Suriname.
  Netjes ontheffing gekregen van de belasting en de douane gaf het matereel vrij,bewijzen zijn er aanwezig wie dat wil betwisten.

  Stichting Krin Kondre 96 NL
  de oprichter


  Maak melding

 23. Pinto,
  eerlijk gezegt ik twijfel er niet aan dat jij goed opgevoed ben maar het probleem dat jij niets van hebt opgestoken omdat yu ede tranga kronto ede akuba,@ die andere geestelijk gestoorde op nummer 29 wat jij hier doet is appels met peren vergelijken yu buriki yu ik begin mij diep te schamen voor ezels zoals jou en dat meen ik echt.


  Maak melding

 24. Schande, Schande. Ik schaam me voor deze lafaards, nu als regering in ons geliefd suriname. Overal komen ze binnen met hun radicale besluiten, voorlopig in het overheids apparaat, waar niemand ze dus tegen kan houden. Maar straks….. naar de rest van de burgerih. Just a repeat of the jaren 80. God zal langzaam maar zeker oordelen over deze slechte wezens !!!!


  Maak melding

 25. Nr.32 Neusi,
  Jij leeft in vijandschap met de waarheid .
  De waarheid zal je vrijmaken
  Maar voordat het dat doet , zal het je boos maken !!!

  Nr.31 = Nr.33 = DU-bieltje
  Morele Normen en Waarden, wat is dat ???
  Op z’n surinaams ; soso ka yu e taki !!!

  Stree de fu stree
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 26. Van mij mag nog èèn keer een 8 december voorkomen in Switie Sranang ! Dit keer moet goed werk gedaan worden.

  Ieder die niet deugt, willen deugen moet/mag dit keer gaan!!! De meeste die nu aan de macht zijn hebben geen BESCHAVING!!!!!

  Zei zijn een schande voor land en volk. Een VERNEDERING voor de mensen die op deze niets nutten gestemd hebben!

  ANDHÀ HÈ KANOEN SYTEM…….Krieng djarie boeng fasie….

  Ram, Ram,( Veel Wijsheid)

  Lalbhadoer


  Maak melding

 27. Beste Soemintra en Pinto,

  Ik denk dat jullie 1 en dezelfde persoon zijn want ik heb nog nooit zo veel gelijkgestemde onzin op dit forum horen uitkramen. De decembermoorden zijn ook peulenschil vergeleken met de miljoenen Tutsi’s die door de Hutu’s zijn vermoord 15 jaar geleden. And your point is? Volgens jouw was het veel erger geweest als de 8 december moorden waren gepleegd door ‘witmannen’ maar nu ze zijn vermoord door hun eigen Surinaamse broeders is het minder erg??? How low can you go? En dat geldt ook voor Pinto. feit is dat de Surinaamse moordenaars nu in de regering zitten en niet worden/zijn berecht voor hun misdaden.
  En dat heeft niets met wit of zwart te maken maar met goed fatsoen en gerechtigheid.


  Maak melding

 28. @ nummer 37,
  De aanhangers of beter de volgers van DB weten niet wat fatsoen, gerechtigheid moraal normen en waarden zijn ze zijn een opgeraapt zooitje die last hebben van ergere vorm van EEN minderwaardigheidscomplex.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.