Divali wordt nationale, vrije dag in Suriname

50

PARAMARIBO, 31 okt – Divali, het Hindoe lichtfeest, wordt een nationale, vrije dag. Dit zei president Desiré Bouterse bij de viering op het Onafhankelijkheidsplein. Honderden verwelkomden de aankondiging met gejuich en applaus. “Eindelijk”, verzuchtte een vrouwelijke feestganger. Er is dan ook een lange weg afgelegd.

“U heeft in bedekte woorden laten weten dat allen die het hindoegeloof belijden en Divali vieren, al ruim vijftien jaar hopen dat deze dag verheven wordt tot nationale dag. Ik deel u mee dat uw wens vanavond in vervulling is gegaan”, zei Bouterse in een minitoespraak. Een roomskatholieke priester, een pandit en moslimvoorganger hadden eerder opgeroepen tot saamhorigheid. “Dat spreekt me aan, het kan Suriname naar grotere hoogten brengen”, aldus Bouterse.

50 REACTIES

 1. Had deze President niet onze etnische diversiteit eerder als een etnische verdeeldheid gezien ? Door Divali tot vrije dag te maken, leg je juist hardere accenten op etnische verdeeldheid….

  Ik denk dat een van zijn hindostaanse vrienden hem dit briljant idee in de oren gefluisterd heeft op het moment dat hij op hete kolen zit vwb een aantal issues die de hindostanen hard raken.

  Politici gebruiken dit model al jaren zoals we in Holland zien: geef je allochtonen allerlei cultuur subsidies en speciale dagen, dan zijn ze blij en creatief met elkaar bezig en worden ze niet opstandig tegen je beleid.

  Had de Pres niet aan de Marrons gezegd dat ook zij een Vrije dag zouden krijgen en niet lang daarna zei hij iets van dat hij liever een Nationale Week in Suriname zag ipv al die losse feestdagen…..

  Duidelijk kan Pres door deze mooie uitspraken weer het volk achter zich krijgen om zijn akelig verleden te verbloemen en ‘goed te praten’ of zelfs de hele heisa rond Give More mr -oefdraad dof te maken. Want als er bizonder geschikte kandidaten voor de post van Governor CBank waren, dan kennen we de top finance broers van hindostaanse afkomst die in Engeland werken. Hun top functies zijn al jaren bekend middels hun rubrieken in de krant. Waarom zijn zij niet aangetrokken voor die functie…. reeds 2 jaren niet , maar -oefdraad wel ?

  Ook zijn er nu video beelden waar hindostanen hem een staande ovatie geven en deze zullen in andere perspectieven ‘gebruikt’ worden, kijk maar uit.

  We moeten nog zien als zijn belofte werkelijkheid wordt. Pres doet hard zijn best. Ik hoop dat hij op een dag meer respect toont voor alle burgers en instituten in het land, ook het rechtsproces van ‘Boxel’.

  Hij is er bijna….

  Voor de rest zeg ik, wees oneerlijk en als mens doe je jezelf de das om, want een mens is in wezen Goed en wilt niets kwaads doen. Doet ie toch iets kwaads dan begint ie zichzelf te remmen. Hij zondert zich dan af… uiteindelijk wordt hij ziek…en hij gaat de afgrond in.

  Deze Pres, has to make up the damage he has done in the 80’s. Als hij dat doet, wint hij en zal Suriname echt winnen.


  Maak melding

 2. Alweer een vrije dag in Sme. Bouta wanneer komt er een nationale feestdag / gedenkdag voor alle Surinamers.Je zei laatst als het zo door gaat er niet meer in dit land gewerkt wordt en nu deel je weer cadeau s uit.


  Maak melding

 3. Daar gaan weer met grotere hoogte.
  Ik vraag mij in alle redelijkheid af wat het nut is van al deze vrije dagen en wat dit de samenleving allemaal kost suriname moet terug naar één nationale dag voor iedereen want dit verdeeld het volk meer dan je ze samen breng iedereen heeft zijn eigen ding in suriname het lijkt wel een eiland.


  Maak melding

 4. Saamhorigheid oke, maar als werkgever kan ik je vertellen dat elke extra vrije dag de werkgever en de economie bakken geld kost. Alles ligt stil voor wat? Om nog meer daru te zuipen?


  Maak melding

 5. Feest!

  We hebben een FeestPresident. De wereld kent een FeestSint, een SchoolSint, een PlantSint een WegwerpSint en maakt via Suriname kennis met de FeestPresident. Pokoe, Sopie, Njang dringie is zijn specialiteit. Dat weet Ocer.

  Er is een economie te redden en wat doet hij? Deze vrije dag kost de Surinaamse economie 336.000 USD. “Witte voetjes baja!”


  Maak melding

 6. Het is weer zo een domme gedachte van de moordenaar ,hij denk ik geef hun een extra vrijedag en dan hou ik hun rustig en ik kan dan rustig verder gaan want ik heb tog 364 dagen voor mij zelf om mijn dingen te doen .Dus ik zou zeggen mensen let goed op vertrouw hem niet je weet niet wat hij in zijn hoofd heefd ,hij heb al geen verstand …………….


  Maak melding

 7. Sommige mensen in Su zien liever dat er iemand als Wilders de leiding heeft in Su om steeds haat en nijd on der de mensen te zaaien!!!! Het doet de mensen pijn dat er in een land waar verschillende bevolkings groepen met elkaar leven geen oorlog is maar vrede!!! deze groep onontwikkelde mensen zullen dus altijd afgunst blijven spuien op anderen, geboren losers dus!!! Gelukkig zijn de leiders van Su een ander mening toegedaan en kan de hele wereld een voorbeeld nemen van Su hoe het wel moet!!!! Als je ziet hoe leuk het Holifeest gebroederlijk in Su wordt gevierd door bijna alle bevolkingsgroepen die mee feesten dan heb je zin om de haatzaaiers gewoon voor straf een levenslange celstraf te geven!!!!


  Maak melding

 8. Daar gaan weer met grotere hoogte.
  Ik vraag mij in alle redelijkheid af wat het nut is van al deze vrije dagen en wat dit de samenleving allemaal kost suriname moet terug naar één nationale dag voor iedereen want dit verdeeld het volk meer dan je ze samen breng iedereen heeft zijn eigen ding in suriname het lijkt wel een eiland.

  DE UITWEG

  Verdeeldheid komt alleen maar door kortzichtige mensen als jou, gelukkig zijn mensen die aan jou ziekte lijden in de minderheid!!!! laat het gros maar lekker geniet van zn feestdagen!!!!


  Maak melding

 9. Arbeidsproductiviteit verhogen: 07.00 uur op het werk.

  De commissie zal ook voorstellen om 25 februari weer tot nationale vrije dag te verheven.
  Leve de revolutie.


  Maak melding

 10. Dé Hindoestanen zijn zo gezegd blij gemaakt met een dode mus..

  Vrije dag of niet is geen toegevoegde waarde aan de ontwikkeling van het land..

  Dé hindoestaan zal altijd werken vrij of niet,die kent zijn morele verplichtingen, maar de rest vooral die boeven inbrekers rovers oplichters profiteren hier van..

  Die luilakken worden hierdoor nog luier en missen één dag loon hierdoor,dat geeft meer aanleiding om te rovern..

  bouta,, hier maak je niks goed mee jouw streken hebben ze allang door..

  Het zou te waarderen zijn,als jij zelf op de dag vardiging zou verschijnen en je verschuldiging zou verklaren..

  Want als je zelf verklaart,dat jij er niks te maken hebt met die 8 december moorden,komop en leg dat uit..,ga loop niet weg voor je schuldigen..


  Maak melding

 11. Precies!! Zo hoort het!!! Na pasen, 1e, 2e kerst, hemelvaart, bodo, inheems,ketie kotie, etc, etc. nu nog eens de divali!! en ook nog voor iedereen.

  Divali wordt nationale, vrije dag in Suriname
  en een roomskatholieke priester, een pandit en moslimvoorganger hadden eerder opgeroepen tot saamhorigheid.

  Het lijkt bij de meeste reageerders alsof zij een bijdrage leveren in de Surinaamse gemeenschap!! De hoogste praatjes hebben de sommige wel!!! alleen maar kraaien en als puntje bij paaltje komt dan beginnen zij te kakelen.

  Nr 7 De Uitweg: Ga svp niet uit de weg, want ik weet niet of je het goed begrijpt !! Hierboven staat duidelijk met koeienletters:
  Divali wordt nationale, vrije dag in Suriname

  Nr 3 Tjall: Haatzaaiers/afgunst heb je overal!!! en juist deze mensen zijn altijd ongelukkig.
  Zie als vb bij sommige reageerders hiervoor!!!


  Maak melding

 12. Divali is een religeuze feestdag voor de hindoes.
  Als deze dag geen nationale feestdag mag zijn dan ook geen 5 christelijke vrije feestdagen.
  Naast het christendom is het hindoeisme het grootste geloof in Suriname.

  Het zijn alleen de christenen die voor hun religeuze feestdagen vrije dagen willen hebben.
  Heb uw naasten lief geldt in deze dus niet.
  Ga je maar diep schamen christenen.

  Schaf alle andere vrije dagen af en laat de religeuze wel bestaan, maar verdeel ze evenredig over alle geloven.

  1 Januari,1 mei en 25 november wel handhaven als nationale vrije dagen.


  Maak melding

 13. Hey weer een vrije dag ?
  Hoeveel vrije dagen heeft Suriname dan nog niet ?
  Het moet niet gekker worden daar he !
  Er moet nog een Libanese , Chinese , Braziliaanse, Saramacaanse,Coroniaanse, Nickeriaanse dag enz enz komen…


  Maak melding

 14. Als ik zo naar de tijd kijkt,van de geplaatste reactie,s,over-het algemeen,dan valt het mij op dat de meesten niet aan het werk zijn,dus laat suriname met rust en geniet maar van je uitkeringBen zelf nooit een fan geweest van desie.b..maar in het belang van onze arme broeders geef hem de ruimte,en de tijd.EN STOP nou anno 2010 met het verhaal van hindoestaan dit en dat..of creolen..javanen ..enz…Zolang dit geouwehoer van etnische stoken tegen elkaar zal s.u. ten alle tijden in de put blijven.


  Maak melding

 15. Weer een onzinnige beslissing van DDB.

  Hij denkt dat het hem niets kost. immers de werkgevers betalen. Maar hij vergeet dat de ambtenaren die wel werken nu een dag minder werken, dat werkgevers dit in de lonen zullen verdisconteren ( ze moeten wel willen ze overleven) en dat daardoor de belasting inkomsten dalen.

  Vreemd dat Hoefnagel, die op dit gebied toch zo kundig heet te zijn, geen bezwaar heeft aangetekend. Of is het weer zoals gewoonlijk: DDB doet wat hij verzint, de onzin die hij in zijn kop haalt, en de zgn deskundigen durven hun mond niet open doen. Stromannen zonder ervaring en ruggegraad.


  Maak melding

 16. Ik zie niet in waarom er weer een vrijedag bij moest. DDB doet impulsieve dingen enkel om goodwil te kweken , kost de economie weer een smak geld en waar moet dat vandaan komen? “Beste mensen dit gaan jullie zelf betalen als je dat maar weet.


  Maak melding

 17. Natuurlijk is het iedere groep z’n religieuze vrije dagen gegund. Maar een land dat het moet hebben van hardwerken is op deze manier verkeerd bezig. Ik denk dan snel aan: wie hebben nog een vrije dag nodig? Libanezen, Chinezen, Joden, verzin er zelf maar wat bij.

  Hoe ga je in vredesnaam een sterke natie opbouwen. Zoveel vrije dagen. En dan werken ze nog maar tot 15.00u. Sur. lijkt een land van tolerantie, maar kweekt ondertussen alleen maar feestgangers en luilakken. En dan beweren dat ze de dienstplicht willen herinvoeren.

  Waarom niet de religieuzen in het interkerkelijk overleg bijeenroepen en de zaken herverdelen? Dan is die oplossing reeds doorgevoerd en kan er eindelijk begonnen worden met het opbouwen van het land. Sur. is een Derde Wereldland. Teveel vrije dagen maken de werkdagen spaarzaam. Vergelijk het aantal Nationale vrije dagen van Sur. bijv. met dat van Ned. Wie groeit er harder, wie feest er harder…


  Maak melding

 18. Beste hindoestanen, divali vier je thuis en ik vraag me af of baouta weet wat divali is.
  Dit is weer zo een zet van deze slimme vos.
  Uiteindelijk is hij afhankelijk van de rijke hindoestanen die hem nu voeden.Zich zelf verrijken door een nationale vrije dag te geven.weet hij wel dat er zoveel hindoestanen zijn die divali vieren en denken aan de geliefden die jij vermoord hebt.
  Je moet je schamen en ik zeg je jij zal su nooit kunnen draaien.
  A tang so.


  Maak melding

 19. Morele Normen en Waarden

  Laten we elkaar geen mietjes noemen als een president van een land beoordeelt zou moeten worden op hoeveel feestdagen hij geeft aan het volk zou geen goede zaak zijn.

  Een president van een Land zou beoordeelt moeten worden op zijn beleid en daden en niet zo zeer hoeveel vrije feestdagen Hij weggeeft. Ik ben daarom ook blij dat de regering van Desire Bouterse besloten heeft om de Divali feest tot een Nationale feestdag te benoemen zoals ook andere geloofsgemeenschappen in de Surinaamse samenleving een Nationale vrije dag hebben voor hun zo een belangrijke Dag.


  Maak melding

 20. Hallo,
  Terwijl Sardjoe al 75! jaren in de regering zat,heeft voor zijn eigen volk dus niks gedaan ?
  hoe dat kan ??
  mag sardjoe 1 keertje vertellen,
  neen hij was met zijn eigen familie bezit te verrijken.

  komop DB


  Maak melding

 21. Wauw, wat geweldig. Ik wou dat dit in Nderland ook zo was. Wat dat betreft kan Nederland heel veel van Suriname leren. En dat zeg ik als Marokkaan.


  Maak melding

 22. Het lijkt mij zinvol om kritisch te bekijken hoeveel nationale vrije dagen er in Suriname zijn en tevens duidelijk beleid te formuleren hoeveel vrije dagen wij maximaal willen hebben.

  Voor bepaalde feestdagen kan ook om de 5 jaar een vrije dag gelden.

  Ik gun een ieder een vrije dag maar er moet nog wel gewerkt worden!


  Maak melding

 23. Heel goed dat Diwali een natiojnale feestdag, zo hoort het! Je hebt genoeg hindoestanen, dus wel recht op!

  @dancer:
  Ik discrimeer niet, maar hoeveel nationale feestdagen kent het Christendom niet? huh..Kerst, Pasen,Pinksteren enz enz..! Ga jij maar lekker een winti-dans doen!


  Maak melding

 24. Ja, Bouta zei dat het kwaad heeft overwonnen van het goede.
  Nu gaat men zeker zeuren over Baas.
  Mensen gaan nu zeker zeggen dat wat in je hoofd zit altijd ook uit je mond gaat komen.
  Wat een gezeur.


  Maak melding

 25. Iedereen weet dat hij de speech uit het hoofd heeft gedaan.
  Hij heeft het helemaal zelf moeten bedenken.
  Nietmand had de tijd om het voor hem op te schrijven.
  Hij kon niet oplezen van een papier wat ze voor hem hadden opgeschreven.
  Dus hij moest gewoon zijn hart volgen in zijn speech.
  Dus niemand heeft te zeuren.


  Maak melding

 26. Wel,wel,wel,

  Los van alle emotionele uitingen mag ik wel stellen dat men in SME tegenwoordig wel los geslagen lijkt met het toekennen van NATIONALE feestdagen.

  Leuk voor hen die vinden dat je maar alles tot een nationale feestdag moet maken, maar het slaat nergens op.

  Economisch niet verantwoord als het zo door gaat.
  Ik geloof sowieso niet dat deze handelingen ertoe leiden dat de eenheid toeneemt.
  Staat er echt helemaal los van.

  De simpele geesten zullen enkel juichen om weer een vrije dag ,maar wij kunnen zo wel doorgaan.

  Wij kennen nu dus de dag(en) der Inheemsen, 1 juli, Idul Fitre, Divali, dag der Marrons?. Ook dag Javaanse immigratie?

  Komt er ook een Nationale feestdag voor de Surinaamse Chinezen, Libanezen en andere groeperingen (Brazilianen)??

  Zeiden sommigen in het verleden dat de naam NDP staat voor : Njang Dringie Prisierie?
  Laat mij duimen dat het niet die kant uit gaat.
  De kast straks leeg is, de nullen weer verschijnen endaarna anderen weer mogen
  puin ruimen.

  We’ll keep observing what’s going on with the leader and his team.

  Didn’t they say” “Moro é Kong”? Wondering what else is coming up.


  Maak melding

 27. Beste Rachid ( reactie #26),

  ‘Nationale feestdagen’ zijn in de Republiek Suriname absoluut NIET bedoeld om slechts “feest te vieren”, zoals dat in Europa het geval is. Waarbij ‘nationale feestdagen’ slechts de grote kapitaalkrachtige ondernemers ten goede komen. Door de nadruk slechts te leggen op, kijken, kijken, kopen, kopen, vreten, vreten en dansen, dansen totdat je erbij neervalt. En wanneer je aan het grote publiek vraagt wat deze dag inhoudt, dan staat men met een mond vol tanden. Dan is het GEEN nationale feestdag meer, maar een ‘gemanipuleerde vrije dag’ geworden, met slechts een naamgeving als ‘rechtvaardiging’ daarvan.

  In de Republiek Suriname echter moet je ‘nationale feestdagen’ beoordelen in het licht van het ‘Bewustwordingsproces’. Alwaar bij de “viering” ervan het ‘thema’ duidelijk benadrukt wordt. Zodat de bevolking als ook toeristen een relatief helder beeld of idee krijgen, waar het bij deze dag feitelijk omgaat. En dat geldt Voor de Kerstviering, Nieuwjaarsviering als ook voor de Phagwa viering onder andere. Je ‘ruikt’ de dag als het ware en ‘voelt’ spiritueel de ‘aard’ ervan. Een gevoel welke de Surinaamse regering met ‘alle’ bevolkingsgroepen tracht te delen.

  http://www.youtube.com/watch?v=revwsd6XQO4&feature=related

  Maar wanneer echter op een gegeven moment ‘spiritueel’ de omstandigheden van viering NIET MEER beantwoordt aan de ‘intenties’ van de vrije dag, dan kan elke regering opgrond daarvan besluiten, deze vrije dag weer afschaffen. Net zoals die met alle enthousiasme eerder ook aangekondigd was. Vooral als blijkt dat zulks een regering en grote delen van de gemeenschap zich misleidt lijkt te voelen.

  WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT. (Anton de Kom 1898-1945)

  In Nederland daarentegen liggen de kaarten geheel anders. Waarbij alle nationale vrije dagen haast allemaal de vorm aangenomen hebben van een karnaval. Met veel standjes, eten, bier en muziek. Haast het zelfde concept als tijdens het jaarlijkse Kwakoe Voetbal Toernooi in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost.

  En dat komt doordat haast alle nationale feestdagen in Nederland langzaam aan gecoupt zijn geworden, door de rijke elite en rusteloze groothandelaren. Die van nationale feestdagen een ‘farce’ gemaakt hebben’, om slechts ‘geld’ aan te willen verdienen. Waardoor intussen bar weinig spiritueels door de jaren heen van deze nationale feestdagen blijkt te zijn overgebleven.

  http://www.youtube.com/watch?v=y-DI69IBjVU&feature=fvw

  En gelukkig is de Republiek Suriname zeer alert en serieus met haar nationale vrije dagen. Vooral waar het gaat om de ‘spirituele beleving’ daarvan. Vandaar dat lang van te voren er voorbereidingen getroffen worden, hoe grote delen van de gemeenschap bij deze dag te betrekken. Om zo doende een ‘waarachtig’ nationale feestdag van te maken, zoals eerder ook is afgesproken.

  WANNEER IN DE REPUBLIEK SURINAME ECHTER OP EEN GEGEVEN MOMENT DE OMSTANDIGHEDEN VAN DE VIERING VAN EEN NATIONALE VRIJE DAG VOORAL ‘SPIRITUEEL’ NIET MEER BEANTWOORD AAN HAAR INTENTIES, KAN ELKE REGERING WEDER BESLUITEN DEZE VRIJE DAG AF TE SCHAFFEN. VOORAL ALS BLIJKT ZIJ EN GROTE DELEN VAN DE GEMEENSCHAP ZICH MISLEIDT VOELT.

  In Europa met name Nederland daarentegen werkt dat totaal anders. Omdat nogmaals Europa haast ‘spiritueel’ failliet geraakt is geworden, waarbij geld God is en God geld is geworden. Wat sterk merkbaar is bij de wijze van viering bij Europese nationale feestdagen.

  De Republiek Suriname heeft gelukkig geheel anders en effectief mee leren omgaan. Dit in het belang van de ‘nationale saamhorigheid’ tussen de diverse bevolkingsgroepen onderling.

  http://www.youtube.com/watch?v=IMNK_PrcduE


  Maak melding

 28. fantastisch wederom een vrije dag,ik ben van overtuigd dat vele Sur. die zo negatief reageren,uitkijken naar dit LONG WEEK-END,
  doe niet zo hypocriet.


  Maak melding

 29. Ok, ok als Marron dag een vrije dag wordt dan is het meer dan billijk dat Divali ook een vrije dag wordt.

  Het liefst was deze regering gewoon bij hun originele plan gebleven en een feestweek instellen waarbij iedereen alles en nog wat kan vieren, alleen zou in dat geval heel veel feestdagen afgeschaft moeten worden.

  Hiervoor zou er een grote maatschappelijke discussie moeten gaan plaatsvinden met alle betrokkenen, om te definieren welke samenleving Suriname precies is en welke het graag zou willen worden.

  Wedden dat ook die ene feestweek niet haalbaar zou zijn.

  Feit is wel dat heel veel hindoes blij zullen zijn met deze nationale vrijedag.

  Trouwens 1 mei mag verdwijnen en 1 juli moet veranderen in de dag van de Surinamer.


  Maak melding

 30. Als we naar de nationale vrije dagen kijken dan zien we op basis van het geloof
  gebaseerde vrije dagen het volgende.
  christelijk:
  witte donderdag, goede vrijdag, 1e paasdag, 2e paasdag, hemelvaartsdag, 1e pinksteren,
  2e pinksteren, 1e kerstdag, 2e kerstdag.
  Dat zijn er dus totaal 9 dagen. Er moet wel worden opgemerkt dat 1e paasdag en 1e pinksteren altijd op een zondag vallen dus niet op een werkdag.
  Dus van de nationale vrije dagen nemen de christelijke feestdagen 7 werkdagen in beslag.
  De hindoes hebben er 1 ( holi phagwa).
  De moslims 1 ( id-ul-fitr)
  Ik ben zelf rooms katholiek maar ik vind wel dat de christelijke feestdagen zwaar oververtegenwoordigd zijn vergeleken met de andere religies.

  De mensen die nu vinden dat er te veel nationale vrije dagen zijn zouden wellicht een petitie bij de president kunnen indienen om een aantal van die christelijke vrije dagen af te schaffen om vervolgens tot een evenredige(r) verdeling van de nationale vrije dagen te komen.

  We kunnen ook het voorstel van reageerder nr 6 (de uitweg) aannemen om 1 nationale vrije dag in te stellen. Maar dan noemen wij die dag ‘de dag der dwazen en onnozelen’. Dan mag
  ‘de uitweg’ als eerste die vrije dag inwijden.

  i Nieuwjaarsdag
  1 mei Dag van de Arbeid
  1 juli Dag der Vrijheden
  25 november Onafhankelijkheidsdag
  25 – 26 december Kerstmis
  * Goede Vrijdag
  * 1e & 2e paasdag
  * Holi Phagwa (Hindoe)
  * Id-Ul-Fitr (Moslim)


  Maak melding

 31. Dat er een nieuwe investering moet komen in de energiewinning is duidelijk. Het affobaka
  stuwmeer voldoet niet meer aan de huidige vraag. De energie behoefte is in Suriname aan het toenemen. Om te voorkomen dat mensen in Suriname straks om de dag zonder stroom komen te zitten is het van evident belang om te investeren in een nieuwe vorm van energie winning. Dus prima dat daar over wordt nagedacht.

  Overigens vroeg iemand zich af wat met ons aller ‘Santpoorter’ Du is gebeurd.
  Ik heb een donkerbruin vermoeden dat ‘de uitweg’ dezelfde persoon is als Du. De schrijfstijl van ‘de uitweg’ is namelijk exact dezelfde als die van DU;
  veel koeterwaals, veel banna ba nederlands,
  geen kennis van zaken, veeel bla, bla, bla,.. maar weinig vol, veel onzinnigheden.
  Maar bovenal is ‘de uitweg’ dus ook Du een karikatuur op zichzelf. Door zijn schrijfstijl kan je om hem lachen maar je moet hem zeker niet serieus nemen.


  Maak melding

 32. Gelet op het feit dat we in dit land meer productie moeten gaan draaien om ons inkomen te vergroten,,wordt het nu echt tijd om alle Surinaamse (potentiele)nationale feestdagen te evalueren en prioriteiten te stellen. Tijd kost geld..


  Maak melding

 33. “Sanatan Dharm Maha Sabha dankt Bouterse voor Divali feestdag 01 Nov, 10:15
  Sanatan Dharm Maha Sabha, de grootste religieuze organisatie in Suriname, dankt president Desi Bouterse voor het uitroepen van het Divalifeest tot nationale feestdag. Het staatshoofd maakte afgelopen zaterdag bekend dat het lichtfeest Divali met ingang van aanstaande vrijdag 5 november voortaan als vrije dag wordt gevierd.

  Het hoofdbestuur komt vanochtend met een officiële dankbetuiging die is ondertekend door voorzitter Kries Nannan Panday: “Het hoofdbestuur van Sanatan Dharm Maha Sabha heeft met vreugde en dankbaarheid kennisgenomen van de aankondiging van Desi Bouterse dat met ingang van het Divalifeest 2010, deze dag tot nationale feestdag wordt verheven. Niet alleen gaat hiermee een lang gekoesterde wens van de Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname in vervulling, maar meer nog zal dit feest vanwege de universele gedachten die hieraan ten grondslag liggen niet alleen door Hindoes, maar door het ganse Surinaamse volk beter kunnen worden beleefd en begrepen.”

  Nannan Panday spreekt in de verklaring van een “historisch besluit” van de president en spreekt namens Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname tevens zijn erkentelijkheid uit aan de vicepresident en de Raad van Ministers.

  Al ongeveer 15 jaar hebben tientallen organisaties de opeenvolgende regeringen opgeroepen om Divali tot een nationale feestdag te maken. Asiskumar Gajadien, voorzitter van de Culturele Unie van Suriname, nam hierin het voortouw. Binnen de NDP hebben enkele hoofdbestuursleden de filosofie van Divali, het lichtfeest, besproken met de president. Bouterse stelt zich op het standpunt dat de boodschap van Divali helpt om normen en waarden in de samenleving te herstellen. Ook staat Divali volgens hem voor solidariteit, eenheid en voorspoed binnen de samenleving.”

  ——————————————

  Mensen ondanks Divali een hindu feest is, mogen alle bevolkingsgroepen die vieren en beleven. Laten we dus allemaal tijdens Divali lichtjes branden in onze woning en onze harten al was het alleen maar voor solidariteit, eenheid en voorspoed binnen de samenleving.


  Maak melding

 34. Feestdagen is okee, voor elke bevolkingsgroep.

  Naast deze feestdagen zouden er ook ongeveer 200 verplichte werkdagen moeten komen voor elke volwassen burger.

  Dit zou ik ook een heel goed initiatief vinden. Het zou een hoop ellende schelen.


  Maak melding

 35. #32 Ebu….
  Wishful thinking jongen. Wil je het volk bewuster maken, leer het dan eerst te werken voor haar geld. Geef Loon naar werken dus. Zo wordt iedereen zich bewust van zijn/haar zelfrespect en vanuit dat kader groeit het respect voor de medemens.

  #33 Waakhond. Helaas is het niet anders. Weinigen zullen zich met de inhoud van de dag bezighouden. Very clear, het gaat de meerderheid toch puur om de vrije dag, that’s all.

  #36 Sosoboto
  Mee eens. Van mij mag 1 mei ook verdwijnen en van 1 juli vind ik een prima voorstel.

  #37. Jerrol;
  Je telling klopt niet. Als RK moet je toch weten dat Hemelvaartdag en Tweede Pinkster al zijn ingeleverd. Je woont wsch. niet in Suriname. Geeft niet. Op de Kaap Verdische eilanden vieren de katholieken alleen Eerste kerstdag, eerste paasdag. Dus zouden de beide Tweede dagen gerust kunnen vervallen, is maar een suggestie hoor.


  Maak melding

 36. zolang het verantwoord is , dan is er niets aan de hand .
  we werken niet voor het buitenland maar voor ons zelf , er moet wel wat rust in de tent komen .
  dus als het …… niet aan staat dan gewoon opkrassen en niet zueren en gewoon de weg blijven volgen .


  Maak melding

 37. Proficiat voor mijn hindu broeders.
  Ik gun het jullie van harte.
  Bedankt mr de President.

  de uitweg is volgens mij Du zijn gespleten persoonlijkheid. lol


  Maak melding

 38. Mensen mensen,we zijn allemaal MENSEN op deze aarde!waarom handelen jullie elkaar als BEESTEN??BELACHELIJK!!!

  En of meneer de Bouterse goed of slecht met dat land doet,ZIET EEN IEDER en dan weten ze voor de volgende verkeizing!Tenminste zie IK NA 1OJAAR EEN VERANDERING,DANKZIJN BOUTERSE.

  Dus heb maar 1dinge nog te zeggen:::::
  Voordat je BOUTERSE beoordeelt,KIJK EERST WAT JEZELF WAARD BENT want meneer BOUTERSE zit daar omdat de MEESTEN MENSEN voor hem hebben gekozen.

  De waarheid klinkt hard,maar PIEP EERST IN JE EIGEN BROEK,DAN DE ANDER.!

  Goodluck


  Maak melding

 39. Tekst gedeeltelijk overgenomen.

  Nou nou nou wat een gedoe met het onderwerp geloven in de wereld.
  Het zou misschien wel beter geweest zijn, als alle uitingen van religie verboden zou worden, om dit in het openbaar te beleven. Dus geen prosessies, geen openbare kerstversieringen, geen kerkklokken gelui, geen geluiden v.u. een maniret, geen hare krishna optochten etc. Over religieuse onderwerpen ook geen gepraat erover op TV.
  Hoe zou de wereld eruit hebben gezien, als het bovenstaande altijd al van toepassing zou zijn geweest?
  Wat ik wel zeer waardeer,is de hindoe gemeenschap, waar men over het algemeen totaal geen last van heeft. Nu zal dat wel veranderen, weet de niet hindoe wel, wat dit feest eigenlijk inhoudt?
  In Su. waren er zeer weinig mandiers,de mensen beleefden binnens huis hun goddienstige rituelen, waar niemand last van kreeg.
  Dit zou een geweldige rust brengen in de Mij, als iedereen z’n
  goddienstige rituelen binnens huis zouden houden.Dus ook geen coeltoeroe gedoe op het plein.
  Van de Indianen ondervinden de mensen geen problemenen.
  Van de religieuse Joden merk je aan hun kleding en haardracht, dat zij Jood zijn.
  De mensen zouden dan alleen herkenbaar zijn aan hun religieuse uitingen b.v. hun kleding.
  Wat zou dat een goede oplossing zijn, dan zouden de mensen w.s. anders omgaan met elkaar. President voer toch een ALGEMENE feestdag in voor allen,en belast de mensen toch niet, om dit soort vrije nationale dagen ongevraagd en ongewild mee te moeten vieren. Vroeger genoten wij van de tadja een feest van de mohamedanen in onze straat.
  We genoten van de pagwa en ramlila verder in de straat, het feest van de hindoes. Niemand eistte een nationaal gebeuren van dit alles.
  Met Kerst gingen de mensen naar de kerk, alleen in de kerk brandde dan een kerstboom of bij kersten,de niet christenen genoten later van de kerst verlichtingen bij de huizen van de welgestelden, die dat dus konden betalen.Het Kerstfeest heeft een bijzondere betekenis,waar de meesten de vrede ook konden ervaren.
  Al zou het Kerstfeest geen nationale feestdag meer zijn, dan nog zou het in kerken en thuis worden gevierd.

  Mijn mening.


  Maak melding

 40. Vroeger had je alleen christelijke feestdagen,met 1 juli als uitzondering.
  Alleen de creolen,werden beloond,voor het niets doen,1 juli dus.
  De hardwerkende Hindostanen,Javanen en Chinezen ,zij die de economie draaiende hielden/houden,hadden het nakijken.Jaren en jaren gingen voorbij met feestende 1 juli gangers.
  Eindelijk werd het licht gezien ,toen werden er een paar christelijke feestdagen ingeleverd,voor de feestdagen van de Hindustanen en Javanen(idulfitre) en ja hoor eindelijk werden de INDIANEN in het zonnetje gezet door de dag der inheemsen.
  Als men bepaalde reaktie`s leest,zou men denken dat Suriname alleen de creolen(christenen)toebehoord want zij zijn het die op hun achterste poten gaan staan ,om deze vrije dag te veroordelen.Ze maken zich druk over de economie net alsof zij de economie draaiende houden,geef me een grote brik hoor.

  Ben blij voor de Hindustanen eindelijk worden ze beloond voor hun harde arbeid.
  Zou nog blijer zijn als men ook mijn mensen,de chinezen ,zou belonen met een nationale vrijedag,de dag der Chinezen.


  Maak melding

 41. een echte leider is een nationalist en dat zien wij Surinamers in onze president.
  een lang gekoesterd wens om divali tot een nationale feestdag vast te stellen is door hem in vervulling gebracht.Hij wordt bedankt door de totale hindoe gemeenschap van nickerie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.