Themaweek Switi Sranang op Holland Doc 24

0

Op 25 november is het 35 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Voor Holland Doc 24 een mooie gelegenheid om de themaweek ‘Switi Sranang – Mooi Suriname’ in het leven te roepen en een week lang documentaires uit te zenden over dit prachtige land en haar historie.

De Surinaamse bevolking bestaat op dit moment voor 70% uit jongeren, waarvan 40.000 in mei van dit jaar voor het eerst hun stem mochten uitbrengen. In aanloop naar de verkiezingen volgt Mirjam Marks in de documentaire Jong!Suriname een jaar lang drie van deze jongeren. Welke mogelijkheden biedt het hedendaagse Suriname hen en waar zien zij hun kansen en mogelijkheden? De film wordt op 2 december uitgezonden op Nederland 2.

Naast Jong!Suriname vertoont Holland Doc 24 in de themaweek ‘Switi Sranang – Mooi Suriname’ onder andere Stedman, Saamaka, God zij met ons Suriname en Faya!:

Stedman
Aan het einde van de achttiende eeuw vertrok de Schots-Nederlandse huurling John Gabriel Stedman op strafexpeditie naar Suriname om hard op te treden tegen rebellerende slaven. Het loopt anders: Stedman wordt verliefd op een Marronmeisje en besluit alles in het werk te stellen om het lot van haar volk te verbeteren. Marrons zijn afstammelingen van gevluchte West-Afrikaanse slaven die in stamverband in de oerwouden zijn gaan wonen. Op meeslepende wijze weet Leon Giessen in Stedman (IKON, 2003) de strafexpeditie van de huurling te reconstrueren.

Saamaka
In 1928 bezocht een Nederlands gezelschap de binnenlanden van Suriname om uitgebreid de cultuur van de Marrons in beeld te brengen. In 2010 keerde filmmaker Karel Doing terug naar het gebied om de oude film aan de huidige bewoners te laten zien. Met hun reacties, verhalen en muziek wist hij een soundtrack te maken voor de film en realiseerde hij uiteindelijk Saamaka (2010).

God zij met ons Suriname
Schmidt en Doebele portretteren in God zij met ons Suriname (VPRO, 2008) de bewoners van bejaardenoord Huize Margriet. Toen vele generatiegenoten rond de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland vertrokken, verkozen zij te blijven in hun geboorteland. Kijkend naar de beelden van de viering van de onafhankelijkheid, de aanvang van het strafproces en de herdenking van de 8-Decembermoorden, vertellen ze over het Suriname van weleer. Ook hun ervaringen tijdens de turbulente geschiedenis van 35 jaar onafhankelijkheid komen aan bod. Daarnaast volgen Schmidt en Doebele de journalisten van het actualiteitenprogramma In de Branding van het televisiestation Apintie: ze gaan mee op reportage en brengen ons naar het nieuws.

Faya!
Faya! (VPRO, 2005) van Mirjam Marks laat zien dat muziek en dans een belangrijke rol spelen in het leven van Surinaamse kinderen. Het aanbod muziek en dans blijkt net zo divers als de culturele samenstelling van de Surinaamse bevolking zelf: Shayenne krijgt Bollywood-dansles van haar vader, Sceera vertelt over haar liefde voor muziek en de Boslandcreoolse dans, en Lorenzo wijdt uit over de ethiek van de Rastafari-beweging en het doorgeven van een boodschap via muziek.

Van de documentairereeks Wij slaven van Suriname vertoont Holland Doc 24 de afleveringen Anton de Kom en Louis Doedel, over twee belangrijke voorvechters van vakbonds- en mensenrechten.

De Nederlands-Surinaamse journaliste Nina Jurna gaat in Louis Doedel (RVU, 1999) samen met Regisseur Frank Zichem op zoek naar de geschiedenis van haar oudoom Louis Doedel. Hij was oprichter van de Surinaamse Arbeiders en Werkers Organisatie (SAWO) en daarmee één van de eersten die werklozen en arbeiders mobiliseerde. Doedels activiteiten werden niet gewaardeerd door de Nederlandse overheid en werd daarom in 1937 opgesloten in een psychiatrische inrichting waar hij 43 jaar verbleef. Enkele dagen na zijn ‘bevrijding’ overleed hij.

Anton de Kom, schrijver van het boek ‘Wij slaven van Suriname’, streed niet alleen voor vakbonds- en mensenrechten maar ook voor het zelfrespect van de Surinamers. Als kind van een ex-slaaf vocht hij tegen de nodige trauma’s. Deze trauma’s zijn bij een groot deel van de Surinaamse bevolking nog altijd voelbaar. Regisseur Frank Zichem gaat in Anton de Kom (RVU, 1999) op zoek naar de geschiedenis van de man die nog altijd voortleeft in het hoofd en hart van vele Surinamers.

In Holland Doc junior zijn voor de jonge Holland Doc 24 kijker drie afleveringen van RUILEN INTERNATIONAAL (VPRO) geselecteerd. De elfjarige Klaartje de Boer uit Culemborg wisselt voor twee weken van huis met de tienjarige Naomi Fernand uit Paramaribo. Terwijl Klaartje haar haren laat vlechten en geniet van een tropische regenbui probeert Naomi te wennen aan het koude weer en beleeft ze het spektakel van Koninginnedag.

Kijk voor de uitzendtijden op: www.hollanddoc.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.