Surinaamse ambtenaren weg bij proces 8 december

34

PARAMARIBO, 6 okt – Ambtenaren horen niet bij het proces rond de Decembermoorden. Dit zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie. De woordvoerder van het proces, mr. Marjorie Sanches, is daarom teruggefloten. Ze moet terug op haar post bij het ministerie. Ook politieagenten mogen geen beveiligingswerk meer verrichten.

Nu worden agenten ingezet als lijfwacht of bij bewakingsactiviteiten. Het is een kwestie van Trias Politica. ”We willen een scheiding der machten. Het proces is puur een aangelegenheid van de rechterlijke macht”, zegt Misiedjan. Daar horen geen ambtenaren bij. Nu zijn ruim zeventig politieagenten er rechtsreeks bij betrokken. Dat trekt ook nog een zware wissel op het politiekorps.

Dus moeten de agenten zo gauw mogelijk terug. “Voor het beveiligingswerk is de veiligheidsdienst beschikbaar. Als die niet genoeg manschappen beschikbaar heeft, is er nog altijd het leger”, aldus Misiedjan. Overigens hoeft het proces niet zonder woordvoerder te blijven. “De rechterlijke macht mag zelf een woordvoerder aanwijzen en wij zullen dat faciliteren.”


34 REACTIES

 1. De aanwezigheid van ambtenaren heeft het 08 december proces ondubbelzinnig gemaakt tot een politiek projekt.

  Met dit vertoon maken wij het land onstervelijk belachelijk!

  Het wordt wel een hoofdpijn aangezien dit streven om Bouta op te sluiten nogal wat uren vergt. CIVD’ers en militairen krijgen namelijk geen overuren vergoed.

  Er gaan kostbare uren in zitten die deze jongens nodig hebben voor hun chau-tjap/baka finga.

  Santo en Ruro hebben er een grote grap van gemaakt.


  Maak melding

 2. Mw Sanches u hebt dit werk zeer kundig gedaan, mijn complimenten! Echter is het idd zo dat de uitvoerende macht niet namens de rechtsprekende macht mag spreken. De regering had evenwel veel meer prioriteit mogen geven aan het terugfluiten van (ongeschoolde) parlementariers, die eveneens – en zelfs vol trots – ‘beleidsadviseurs’ zijn op 1 of meer ministeries (waar ze praktisch nooit verschijnen pv Ameerali!) of lid zijn van een RvC (zonder kaas te hebben gegeten van de bedrijfsmaterie). Dat is een veeeeeeel grovere conflict of interest en een crime tegen werkloze/ aan de zijlijn geplaatste technocraten! Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat burgers moeten kunnen rekenen op fulltime volksvertegenwoordigers!


  Maak melding

 3. als ik de minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie goed heb begrepen,dan is er hier sprake van opzet geweest van de vorige minister van Justitie en Politie de heer Chandrikapersad Santokhi met medeweten van de regering Venetiaan.wat is de bijdrage van nederland en om welke ministerie gaat het,dat voor de passage tickets plus hotel kosten hebben gezorgd voor de genen dat willen getuigen in suriname te boxel.

  om eerlijk te zijn er moet wat behoorlijk schoonschip gehouden worden bij dit deel van de rechtelijke macht.want een vliegticket kost geen twee centen.het is een onderonsje van venetiaan met zijn loyalisten(sekte leden)geweest,om met staatsfinanciën te smijten,terwijl het volk meer en meer tot armoede geraken.

  en moet nog ook bewezen worden of de tien schone vingers van Venetiaan werkelijk schoon zijn.ik zou zeggen,de boel laten opsluiten man.of geldt dit alleen voor de kleine man?


  Maak melding

 4. Zo gaat dat in de politiek, dus ook D.D.Bouterse, kan Nederland,bezoeken en als ik het goed hebwordt dat kwakoe 2011, a sa spang,fu tru

  Yudhoyono wordt niet gearresteerd AMSTERDAM – De Indonesische president mag niet worden gearresteerd bij aankomst in Nederland. De rechtbank in Den Haag wees woensdag deze eis van de president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) tegen de Nederlandse staat af.

  De RMS beschuldigt president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië van misdrijven tegen de mensheid onder zijn verantwoordelijkheid en had een kort geding aangespannen. De Indonesische president zag om het geding af van het geplande staatsbezoek aan Nederland van 6 tot en met 8 oktober.

  De rechtbank veroordeelde de RMS tot de kosten van het kort geding. De RMS overweegt in hoger beroep te gaan, liet advocaat Egbert Tahitu weten.

  Dinsdag maakte de RVD bekend dat de Indonesische president in de contacten met de Nederlandse regering heeft laten weten graag een nieuwe datum voor het staatsbezoek te willen vaststellen. Daarover zal overleg plaatshebben, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst


  Maak melding

 5. Nu rest nog het opdoeken van de bunker in Domburg, ook deze grap kost de Surinamer veel geld, denk alleen maar aan de benzine om naartoe te rijden, de beveiliging en onderhoud. We hebben een rechtbank in Paramaribo daar moet men wezen.

  Goed zo Minister die Trias Politica gaan we nu echt handhaven.


  Maak melding

 6. Ik denk dat wat er nu in Suriname plaats vindt
  te maken heeft met de natuur die nu aan onze kant zit.Jenny, Desie en Martin Misiedjan zijn door God gezonden om ons land te redden.
  Hij werd onderschat, maar dit is de Man die op de juiste plaats zit.

  Ik wens hem vele gezonde jaren.
  annet


  Maak melding

 7. Misiedjan had tenminste eerst ervoor kunnen zorgen dat de beveiliging van kwetsbare functionarissen van de rechterlijke macht op andere wijze beveiligd worden.
  Het is misdadig om mensen eerst aan levensdreiging bloot te stellen, en dan te roepen dat er vanuit andere bronnen mensen moeten worden ingezet. Als nu nog om hulp gevraagd moet worden van het leger zal eerst nog een screening van kandidaten moeten plaatvinden en daarna nog opleiding.
  In de tussentijd moeten de rechters dus maar aan constante dreiging worden blootgesteld van mensen die al meer dan 15 vrijheids voorvechtende burgers hebben vermoord.


  Maak melding

 8. ‘…puur een aangelegenheid van de rechterlijke macht, daar horen geen ambtenaren bij…’ > werkten rechters niet altijd al met politie-agenten ?, zijn r.en mensen vd veiligheidsdiensten geen ambtenaren dan ? >> hee martin, aar joe teekin overdoos urrb naw, maan ??.


  Maak melding

 9. Inplaats dat deze minster zich zorgen maakt over het verder verloopt van de rechtszaak houd hij zich bezig met allerhande randvoorwaarde.
  8 dec is één van zwarste dag in mijn republiek suriname, laten wij ervoor zorgen dat de moordenaars die dit op hun geweten hebben berecht worden dan kan je als volk deze open wond verwerken en een plaats geven zolang dat niet het geval is zal suriname geconfronteerd worden met deze moorden die met voorbedachte rade zijn gepleegd sterken nog de hoofdader wordt in suriname als president gekozen .@ nummer 1 jij maakt jou zelf ontsterfelijk belachelijk hier op dit forum, en de surinamers die deze massamoordenaar aanbidden en als hun voorbeeld zien stelletje ezels .


  Maak melding

 10. Misidjan, nu zal moeten blijken of Suriname een rechtstaat is. Eveneens zal nu moeten blijken of je echt de Trias Politica nastreeft. We wachten het proces rustig af en de tijd zal alles leren…


  Maak melding

 11. Wat wij ons ook moeten afvragen is waarom de rechters bewaakt moeten worden en het goede antwoord kan alleen die moordlustige moorddadige en bloed-dorstige president van republiek suriname geven DB de man die iedereen en alles bedreigd en intimideert in suriname zijn wil is wet 40 procent van mijn landgenoten hebben hun ziel aan deze massamoordenaar verkocht ze aanbidden deze slager van paramaribo.


  Maak melding

 12. De politie is in eerste aanleg degene die uitvoering geeft van rechterlijke uitspraken.
  Tevens is de politie degene die zorgt voor veiligheid en naleving van de wet em niet het leger. Het leger is er om het land te verdedigen tegen buitenlandse mogendheden en het bewaken van de soevereiniteit van Suriname.
  Ik kan mij daarom niet vinden in hetgeen Misidjan aangeeft dat:
  Voor het beveiligingswerk is de veiligheids- dienst beschikbaar. Als die niet genoeg manschappen beschikbaar heeft, is er nog altijd het leger”, aldus Misiedjan”

  Neen Misidjan, je slaat de plank mis.


  Maak melding

 13. ik ken Mr Misiedjan goed hij is een kundige man, maar ik doe een beroep op hem om niet alleen marjorie sanches die overigends een prachtige job deed al keek ik nooit naar der bullshit maar al die andere marionetten van santhoki op het ministerie daar op te ruimen. dan pas ben je gud. limbo zei altijd aan chan” chan ju bun, ma ju mus luk bun. let op de onthullingen die mr de jong wereldkundig had gemaakt over chan en zijn handlagers. let op dat het niet de etentakkels ala balessar van ow heeft. mr misiedjan opgepast met ze!!!!!!!!


  Maak melding

 14. Voor wie nog niet door heeft dat het in deze gaat om de oudste bewoners van dit continent die doende zijn zich te roeren zal vroeg of laat er wel achter komen met zijn of haar glazen ogen.

  Niets en niemand zal dat jongetje uit Casewinica ervan kunnen weerhouden om zijn missie te voleinden.

  Wij/overigen zijn hier de orde van de natuur komen verstoren met het bekend gevolg.

  There is more to come!!!


  Maak melding

 15. NFers Kruisland en Ramacharam zijn hypocriet over de rol van Sanches, beiden vinden dat Misidjan ongelijk heeft en kennelijk dat de uitvoerende macht namens de rechtsprekende het woord mag voeren. Kruisland spreekt zichzelf in zijn huichelachtigheid tegen door te zeggen dat er alleen sprake is van conflict of interest wanneer de uitvoerende macht zich inhoudelijk zou bemoeien met een zaak. Hij vergeet dat een woordvoerder van een strafproces bij uitstek zich namens rechters bezighoudt en moet bezighouden met de inhoud van de zaak om de media te woord te kunnen staan!


  Maak melding

 16. Dit noem ik intimidatie bouterse en zijn stroman marionet spelen een zeer gevaarlijk spel in suriname, wie goed oplet ziet dat deze didibrie moordenaar zijn macht vergroot op de hele surinaamse gemeenschap denk maar aan de jaren 80 wat de gevolgen van zijn.
  Een gewaarschuwd mens teld voor twee.


  Maak melding

 17. BOUTERSE TAST BEVEILIGING RECHTERS AAN

  AMSTERDAM – Maatregelen van de regering-Bouterse die de beveiliging van rechters aantasten, hebben in Suriname tot grote beroering geleid onder politici en nabestaanden van de Decembermoorden.

  Tientallen politieagenten die onder meer de rechters van het Decemberproces beveiligen, worden teruggetrokken. De vergaande maatregelen komen vlak voor de hervatting, later deze maand, van het proces tegen president Desi Bouterse en nog 24 verdachten wegens de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982. Of de zitting van de krijgsraad doorgaat, is nu hoogst onzeker geworden.

  Bezorgd en alert
  ‘We zijn zeer bezorgd en alert’, zegt nabestaande Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 december 1982. ‘Vooral omdat de hoofdverdachte het in het verleden niet zo nauw nam met de rechtsstaat.’

  Oud-minister van Justitie Santokhi begrijpt de onrust. ‘Dit proces moet in alle vrijheid en openheid plaatsvinden, zonder dat de rechters zich zorgen hoeven te maken over hun veiligheid. Anders kom je aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.’

  Bezuinigingen
  Santokhi’s opvolger Martin Misiedjan bestrijdt dat de maatregelen bedoeld zijn om het proces te ondermijnen. Het terugroepen van de 63 agenten die rechters beveiligen, gebeurt vanwege bezuinigingen. De agenten moeten weer politiewerk doen.

  Volgens Misiedjan moet inlichtingendienst CIVD de beveiliging overnemen. Deze valt rechtstreeks onder Bouterse. Maar of deze overbelaste dienst deze zware taak meteen op zich kan nemen, is onduidelijk.

  Inbreken in de veiligheid
  Vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch van het parlement begrijpt het ‘inbreken in de veiligheid’ van de rechters niet. ‘We zullen niet toestaan dat verandering komt in een proces dat door de vorige regering in gang is gezet, namelijk een onafhankelijke rechterlijke macht.’

  ‘Zeer onheilspellend’, zegt advocaat Gerard Spong, die de regering-Venetiaan adviseerde bij de organisatie van de megazaak en de beveiliging van de rechters. ‘Dat de CIVD de rechters gaat bewaken, is bij de duivel te biecht gaan. Geen zinnig mens kan instemmen met deze eerste intimidatie en provocatie van de krijgsraad.’

  Ongerustheid is er ook over het feit dat de woordvoerder van het proces, Marjory Sanches, uit haar functie is ontheven. Maar volgens Misiedjan kan een ambtenaar geen woordvoerder zijn van de krijgsraad.


  Maak melding

 18. Figuren als pinto , nena en de andere volgers van massamoordenaar van paramaribo hebben het nog steeds niet door wat bouterse van plan is ze slapen net als mijn landgenoten in de jaren 80, bouterse zal suriname in grote problemen brengen let maar op mijn woorden.


  Maak melding

 19. DU, De Uitweg, Hoost Lomejo. Wat is jou probleem?

  Jij woont toch niet hier? Laat je a.u.b. toch in met zaken, die zich in jou omgeving voltrekken. Je verschijnt in allerlei gedaanten maar we hebben je door!


  Maak melding

 20. He misienjan,en hiermee verlies je ook alle geloofwaardigheid.Overal ter wereld is het de taak van de politie om de burgerij te beschermen tegen misdadige elementen in de samenleving.In de case van de rechters bestaat een redelijke vrees voor aanslagen op hun leven.Door de beveiliging van deze hooggeplaatste functionarissen terug te trekken,maak jij je medeplichtig aan samenzwering indien deze mensen maar een schrametje oplopen.Dat geldt ook voor hun familie,have of goed.In deze ga je je niet kunnen beroepen op een bevel vanuit hogerhand.


  Maak melding

 21. October 7th, 2010 at 1:21 pm
  Een bekende tegenstander van ” ONZE PRESIDENT”, tevens familie van nabestaande waarvan zijn naam uit 2 letters bestond op dit forum, heeft zijn naam op dit forum veranderd in 2 woorden met 8 letters.Wat een openboek…….gezien zijn woord speling.Rara wie weet het antwoordt:……….
  Ja, je mag door nar de volgende ronde…

  Noltie Je reactie moet nog gemodereerd worden.


  Maak melding

 22. Want misienjan,jij als jurist moet het weten dat het twee maal burger en eenmaal minister is.Dan gaat de geschiedenis jouw vragen stellen brada.


  Maak melding

 23. Ach 63 politieagenten die 4 rechters moeten beveiligen, lopen de rechters dan zoveel gevaar in Suriname.

  Antwoord is nee. Dus de mMinister heeft gelijkt, de 63 agenten gaan aan beveiliging van alle Surinamers werken, ipv 4 mensen die geen enkel gevaar lopen in Suriname.

  Trouwens 2 man van de CIVD per rechter moet voldoende zijn. De CIVD zijn trouwens beter getraind om te beveiligen.

  Goed zo Minister, dat fronters zitten te schreeuwen, komt gewoon omdat de huidige regering nu echt aan het Surinaams belang werkt, ontmanteling van de koloniale restanten is begonnen, er volgt meer.


  Maak melding

 24. Minister van justitie Misiedjan slaat de plank volkomen mis door te stellen dat een ambtenaar geen woordvoerder kan zijn van de krijgsraad. Het is duidelijk dat de krijgsraad zijn eigen weergave van een proces zal moeten doen richting de pers en richting de burgers. Dit kan alleen middels iemand van hun eigen ministerie, een ambtenaar dus.

  De beveiliging van de rechters door middel van 63 agenten, leek me van het begin af aan, sterk overtrokken. Er is tot nu toe geen sprake geweest van bedreiging van de rechters in het proces. Toch lijkt het mij niet verstandig alle agenten terug te trekken. Beveiliging in zo’n belangrijk proces kan niet aan veiligheidsagenten overgelaten worden.

  Dit is ook niet in het belang van de president. Zeker niet, gelet op de reacties, in Suriname, maar ook in het buitenland. De minister zal zich moeten reliseren dat de president hier op aangekeken wordt. De mening zal zijn en dat blijkt ook uit die reacties dat Bouterse hier achter zit.Er wordt nu, ook internationaal, gelijk aangenomen dat de terugtrekking van de agenten uit zijn koker komt. Geen slimme zet in dit stadium van het proces.

  Eeen betere oplossing is om een aantal agenten, b.v. twintig, voor de beveiliging van het proces en de rechters in te zetten. Mocht blijken dat extra beveiliging nodig is dan zal die toch weer van politiezijde moeten komen. De politie is de sterke arm van de rechterlijke macht.

  De CIVD komt hier niet voor in aanmerking, die valt onder het kabinet van de president, dus in dit geval de sterke arm van de verdachte.
  Het proces tegen Holleeder cs, wordt ook beveiligd door politie, niet door companen van Holleeder.


  Maak melding

 25. het is de bedoeling het 8dec proces,te
  stoppen,en van tafel te vegen.
  maar dan met heel veel omwentelingen
  dat zal de vrijheid betekenen voor ieder
  die beschuldigd worden
  het zeit zo en de waarheid
  bruno


  Maak melding

 26. ai, er wordt zomaar overdreven. het zijn geen 63 politie-agenten, maar 63 namen, iedere keer weer een andere politie-agent, ze wisselen mekaar af. misidjan je bent goed in het verdraaien van dingen, een echte advocaat voor je president


  Maak melding

 27. Het echt komische om te zien hoe een schoft die zich bemoeid met de zaken die in nederland plaats vinden een geboren surinamer wil beletten om zijn mening te geven over de gang van zaken in zijn geboorteland suriname.
  Het zijn deze zelfde idioten die anderen vragen om inhoudelijk te reageren op de berichten op dit forum, ik pak één reaktie eruit nummer 28,jij ben volgens mij vergeetachtig maar op het inter staan de bedreigingen nog van bouterse richting de rechterlijke macht van suriname, op 8 dec zijn de zelfde bedreigingen gedaan aan het adres van cyriel daal en 15 anderen vrijheidstrijders doe maar alsof jou neus bloed deze keer zullen de gevolgen veel groter zijn dan de jaren 80, dan hoop ik echt dat die amerikanen net als in grenada reageren en die hele bende neerknallen dan zijn wij vergoed af van die kankercellen dat zich revolutionaire noemen.


  Maak melding

 28. big u martin misijan, je bent de man op de juiste plaatst. Opruimen die front-vhp-spa troep, een nieuwe regering door het VOLK gekozen, we slaan een nieuwe weg.


  Maak melding

 29. De NDp aanhang is te dom om in te zien hoe walgelijk, lafhartig en idioot hun postings zijn.

  Zonder goede bescherming van de rechtelijke macht is er defacto spraken van een dictatuur onder DDB. De derde op rij.

  Nog geen 3 maanden aan de macht en de internationale gemeenschap weet al weer heel duidelijk dat DDB niets veranderd is en SME een zware tijd onder de volgende dictatuur tegemoet ziet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.