zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijGrond- en bouwbeleid Suriname wordt omgespit

Grond- en bouwbeleid Suriname wordt omgespit

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 6 okt – Het beleid wordt krachtig omgegooid wat betreft het bouwen voor woningzoekenden. Dit zegt vicepresident Robert Ameerali. De beloofde achttienduizend woningen komen weliswaar niet in een handomdraai. Daar gaat tijd in zitten. Maar het bouwen van woningen krijgt een “enorme boost.”

Speciaal hiervoor gaat minister Ramon Abrahams van Openbare Werken binnenkort naar China. “Om met de aannemer Dalian te praten”, zegt Ameerali. Dalian is al jaren betrokken bij het asfalteren van wegen. Het bedrijf heeft nu ook interesse voor grote bouwopdrachten. Daar gaat de regering nu op in. Lokale aannemers krijgen een duw in de rug. Het grondbeleid wordt versoepeld.

Aannemers kunnen een flinke lap grond krijgen om vooral middenstanders te helpen. “Zij kunnen daarop bouwen en klanten kunnen dan via een hypotheek aan zo een woning komen”, aldus Ameerali. De regering gaat met de banken na hoe de hypotheekverstrekking te versoepelen. “De burger gaat het zelf financieren. We gaan ervoor zorgen dat gebouwd kan worden tegen redelijke prijzen.”

De sociale woningbouw blijft voor de lagere inkomens. Niet dat er direct woningen beschikbaar komen zoals vroeger. “We moeten ervoor zorgen dat mensen snel aan een stuk grond komen en kunnen bouwen. Nutsvoorzieningen als licht en water moeten vooraf beschikbaar zijn. Nu krijgt men een stuk grond zonder infrastructuur, midden in de rimboe.”

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

28 REACTIES
 1. Aannemers!

  “Aannemers kunnen een flinke lap grond krijgen om vooral middenstanders te helpen”.

  Het is de bedoeling dat de aannemer dan geen grondprijs doorrekent aan de klant als hij de grond gratis heeft gekregen. Dus krijgt de woningbezitter de grond gratis? Stom!
  Ik heb van mij moeten kopen met bloed, zweet en tranen. Waar zijn we nou mee bezig?

  Ons land heeft geen geld om bij voorbeeld salarissen te betalen, maar we geven wel gratis land weg? Hoe dom kunnen we zijn?

  Iedereen zal voor grond en woning moeten betalen, anders wordt er met verschillende maten gemeten. En wedden dat partijgezinden als eerste in aanmerking komen?


  Maak melding
 2. Hopelijk nemen jullie ook fiets- en voetpaden mee in jullie beleid, want het lijkt alsof langzaam verkeer in Suriname geen rechten heeft. Alleen de grote autos van Bouterse en Ameraali en ander consoorteren hebben rechten in het verkeer!


  Maak melding
 3. Goed zo, faciliteren moet de regering. De regering hoeft niet alles zelf te doen, maar moet als facilitator optreden. Hetzelfde moet ook gebeuren bij investeringen maak het land gewoon aantrekkelijk via wetgeving en dergelijke zodat men graag wil komen investeren.


  Maak melding
 4. ramon gaat op staatskosten vakantie-vieren in china, want dalian zit al langer in sme en praten kan dus ook in sme !.
  sociale woningbouw ? > nooit wat van terecht gekomen : mensen met al huis en erf kregen een of meer s.w. erbij, vele eigenaars zitten al langer in nl, huisje voor de concubine, etc., etc., maar…bovenal…we onderhouden hiermee de mentaliteit van winti waai lanti paai cq bevorderen de afhankelijkheid en corruptie-mogelijkheden !
  doe als in guyana : particulier maakt bouwklare kavels, belangstellenden kunnen al vanaf hun 18e geld inleggen voor zowel de kavel als de standaardwoning die erop komt, komt dan te zijner tijd in aanmerking voor k.+ w., trekt erin, betaalt verder af, bouwt uit of verbouwt de w.zoals ie dan zelf wil.


  Maak melding
 5. Dit noem ik beleid met een duidelijke ontwikkelingsvisie. Hiermee wordt speculaties van de VHP en NPS tarantoela’s uitgesloten. Deze schurken van het front hebben het volk jarenlang beroofd van al hun elementaire rechten en ging speculeren met de gronden die het volk van het land toebehoort. Dit was duidelijk een vorm van onderdrukking en de wilsbeschikking van het volk negeren door hen in armoede te dompelen, terwijl dat niet nodig was. God zijdank zijn ze nu geëlimineerd. Leve de nieuwe democratie. Leve Suriname.


  Maak melding
 6. Sommige mensen beschikken over tientallen tot duizenden hectaren huurgrond waar niets mee gedaan wordt. Het wordt alleen maar bos. Gewoon om te speculeren of om ooit als er een wetswijziging plaatvind het om te zetten in eigendomsgrond om nog meer te vangen.

  Wat moet een mens nou met 100 hectare bosgrond?????

  Wat mij betreft mag de regering Bouterse hier ook iets aan doen. Bijvoorbeeld door onroerendgoed belasting te heffen en/of terugnemen en volkswoningen voor de minder bedeelden erop te bouwen, die tegen een gunstige lening kunnen kopen.


  Maak melding
 7. Grondbeleid, bouwmaterialenvoorziening en hypotheekvoorwaarden versoepelen dan geen buitenlandse maatschappij nodig. Ik en mijn landgenoten kunnen dan zelf bouwen.

  Mijn oom uit Nederland is al lang bereid € 110.000,00 te lenen voor het bouwen van een appartementencomplex.

  Zo hoor ik dat er heel veel Nederlanders hier in Sur willen bouwen. Ook senioren die in Suriname willen overwinteren.

  Maar ja: Hetze tegen Nederlanders draagt bij tot een groeiende terughoudendheid voor investeringen.

  Bovendien zoals de tekenen er nu uitzien is het beleid eerder gericht op een militair dictatuur over 5 jaren!


  Maak melding
 8. Dalian!

  Volgens een vorig bericht deze maand heeft Dalian een mode gevonden om een lening te verstrekken. Die ligt panklaar dus de reis van Ramon is pure vakantie.

  Als iedere toekomstige woningbezitter de lening via Dalian aflost kan het ook zonder overheidsbemoeienis. Het kost de staat dan ook niets! Waarom al die rompslomp om witte voetjes te maken bij de arme bevolking?

  Particulier aan een woning komen zonder tussenkomst van de overheid geeft grote zelfstandigheid. Niemand kan je later komen zeggen dat hij of zij je aan je woning heeft geholpen dus STEM op mij. En dat kan via Dalian, zonder vakantie-Ramon.


  Maak melding
 9. In het verleden waren er ook woningen gebouwd,maar voordat ze klaar waren, werden de woningen gekraakt door een hoop boslandcreolen.Betalen zij wel voor de woningen? Zij beweren nooit geld te hebben maar ontginnen goud en het hele binnenland is van hun. Een ieder heeft recht op degelijke behuizing, maar gratis woningen bemachtigen is ondenkbaar.
  Degenen die nooit een huis hebben kunnen bouwen hebben waarschijnlijk teveel gefeest of teveel vrouwen gehad waardoor al het geld opging in alleen maar plezier.

  Khan


  Maak melding
 10. Ik begrijp het niet meer hoor…

  Waarom weer moeilijk doen als je zelf alle middelen tot je beschikking hebt.

  Waarom altijd iets willen creëren met hulp uit het buitenland, in dit geval heel toevallig weer China.
  Niks tegen Chinezen hoor, maar kan zoiets simpels nu niet gewoon door de Overheid & Surinamers zelf gerealiseerd worden?

  Bovendien als die vieze president Robert Ameerali zo graag op vakantie wil doet hij dat maar in zijn eigen tijd en betaald hij dat maar uit zijn eigen zak.

  Lijkt wel of men werkschuw is!
  Of is men gewoon te stom om zelf iets te bedenken en dit uit te voeren?
  Op die manier kan toch iedere sukkel het werk van vieze president uitvoeren!

  Gewoon dus met Surinaamse werklieden in dienst van Surinaamse aannemers en bouwen met zo veel mogelijk Surinaams materiaal geproduceerd door Surinaamse fabrieken onder controle van de Surinaamse overheid.
  Alles gefinancieerd door Surinaamse banken enz.

  Uiteindelijk krijg je dan betaalbare woningen voor de vele woningzoekenden en een gigantische economische groei en je ben meteen af van al die werkeloze jongeren, die kunnen dan meteen het vak/opleiding volgen in de praktijk en/of in de fabrieken.

  Dan hoef je later ook geen dankjewel te zeggen!
  Of je negatief uit te laten over de buitenlandse invloeden die een vinger in de pap willen hebben. Niemand werkt tenslotte voor niks, dus ook Chinezen niet!


  Maak melding
 11. Sang, lees ik onze eigen kleine hypocriete johnny @10.

  Even kijken wat deze hypocriet te vertellen heeft.

  Dus johnny gaat de huidige regering bekritiseren, hij noemt de VP zelfs ‘vieze’ President.

  Verder beweerd deze hypocriet dat als de VP met vakantie wil dat hij dat zelf moet betalen.

  Dit terwijl er nergens in het stukje staat dat de Vice President uit het land gaat, er staat de Minister gaat naar China.

  In zijn drang om deze regering te bekritiseren, gaat johnny de hypocriet dus zelfs liegen.

  Deze parasiet gaat zelf zover om de Vice President stom te noemen en dat elke sukkel het werk van VP kan uitvoeren.

  Vooruitgang en verandering begin bij je zelf, had deze hypocriet bedacht.

  Als dit de vooruitgang en verandering is die je bedoeld, mag je mijn portie een fikkie geven.

  We gaan dus verder met deze sekreet, want het wordt erger. We gaan dus lezen wat de VP letterlijk zegt en wat deze zieke geest in zijn drang de regering negatief te bekritiseren zelf bedenkt.

  —————————————
  De VP zegt letterlijk.

  “Aannemers kunnen een flinke lap grond krijgen om vooral middenstanders te helpen. “Zij kunnen daarop bouwen en klanten kunnen dan via een hypotheek aan zo een woning komen”, aldus Ameerali. De regering gaat met de banken na hoe de hypotheekverstrekking te versoepelen. “De burger gaat het zelf financieren. We gaan ervoor zorgen dat gebouwd kan worden tegen redelijke prijzen.”

  —————————————
  Onderstaand de negatieve reactie van die hypocriet van zeer laag allooi.

  “Gewoon dus met Surinaamse werklieden in dienst van Surinaamse aannemers en bouwen met zo veel mogelijk Surinaams materiaal geproduceerd door Surinaamse fabrieken onder controle van de Surinaamse overheid.
  Alles gefinancieerd door Surinaamse banken enz.

  Uiteindelijk krijg je dan betaalbare woningen voor de vele woningzoekenden en een gigantische economische groei en je ben meteen af van al die werkeloze jongeren, die kunnen dan meteen het vak/opleiding volgen in de praktijk en/of in de fabrieken.”

  —————————————–

  Als bovenstaande illustratie niet de reactie is van iemand die geestelijk niet in orde is, dan mogen ze vanaf vandaag alle psychiaters ontslaan.


  Maak melding
 12. Ik geef je helemaal gelijk Johnny,zelfwerkzaamheid is de sleutel tot vooruitgang.Zelf je matriaal maken ,zelf je grond omspitten,zelf beplanten en zelf je waar verkopen en ga zo maar door.
  Ik vraag me af waarom zwarte gemeenschappen dat nog niet realiseren maar altijd de hulp inroepen van westerse of chineese gemeenschappen.Deze gemeenschappen hebben deze oplossingen toch ook zelf bedacht.

  Er is reeds zoveel bekend dus wij hoeven het wiel niet opnieuw uit tevinden maar proberen zelf het eind produkt te leveren zou zwarte gemeenschappen echt vooruit helpen en hun afhanklijke positie in de wereld verminderen.
  zelf kennis vergaren door ook zelf onderzoeken te doen want zo komen chinese en westerse gemeenschappen aan hun kennis en de beste manier om daar mee te beginnen is via de overheid die daarvoor een deel van de belasting gelden kan aanwenden en zo werkgelegenheid schept en banen creërt.


  Maak melding
 13. Op 16-09 is er een Memorandum of Understanding (MOU) getekend door de President van de Dalian Group (Wang Xin Ming)en minister Abrahams. Als ik het goed begrepen heb zijn ze overeengekomen dat de woningbouw door een dochteronderneming van Dalian zal geschieden. Is daarin ook meegenomen hoe de verdeling zal zijn qua personeel. Er zijn ook hele goede bouwvakkers in Suriname. Moeten zij dan brodeloos toekijken hoe de chinezen hen wederom het gras voor de voeten maait? Bouwen met goedkope chineze materialen betekent op lange termijn duurkoop. De President wil ook kwaliteit uit het buitenland om mee te werken aan de opbouw van Suriname. Hoe zit het dan met huisvesting? Kunnen wij ook gebruik maken van die faciliteiten? Mijnheer Bouterse en mijnheer Ameerali, dit is een unieke kans om verpleegkundigen en ander medisch personeel terug te halen naar Suriname. Toentertijd heeft Nederland veel gekwalificeerde krachten uit Suriname doen vertrekken. Er zijn inmiddels genoeg die zich verder bekwaamd hebben en terug willen. Wat zijn de mogelijkheden?

  Julia


  Maak melding
 14. Johnny

  Gewoon dus met Surinaamse werklieden in dienst van Surinaamse aannemers en bouwen met zo veel mogelijk Surinaams materiaal geproduceerd door Surinaamse fabrieken onder controle van de Surinaamse overheid.
  Alles gefinancieerd door Surinaamse banken enz.

  Uiteindelijk krijg je dan betaalbare woningen voor de vele woningzoekenden en een gigantische economische groei en je ben meteen af van al die werkeloze jongeren, die kunnen dan meteen het vak/opleiding volgen in de praktijk en/of in de fabrieken.

  Dan hoef je later ook geen dankjewel te zeggen!

  Johnny
  Ben het met je eens de Surinaamse Overheid zou bij aanbestedintgen in dit geval de Bouw van Sociale woningen en Woningen voor de Middenklasse eerst moeten nagaan in hoeverre Surinaamse Bedrijven w.o de Aannemers en Banken hier toe in Staat zijn om een dergelijke projekt zelf te kunnen opzetten en te financieren alvorens er Buitenlandse Bedrijven gevraagd worden om een dergelijke projekt op te kunnen zetten in Suriname.
  De Surinaamse Overheid zou zich financieel garantie kunnen stellen aan de Surinaamse banken waardoor zij tegen gunstige rentes de financiering van deze bouw projekt kunnen stellen.

  Ik heb mij Groen en Geel geergergerd aan de vorige regering van Ronald Venitiaan. Die de Surinaamse Ondernemers geen steuntje in de rug gaf om dergelijke projekten in Suriname op te zettten.
  De regering van Desire Bouterse had belooft daar verandering in te brengen maar zoals het er nu uit ziet gaan ze op de oude voet verder waar de vorige regering van Ronald Venitaan gestopt is mocht uiteindelijk de Chinezen bouwbedrijf Dalian de opdracht krijgen (die geregistreerd staat als Wegenbouwer bij de Kamer van koophandel) dan zou je uiteindelijk van Kiezers Bedrog kunnen spreken.

  Tenzij het duidelijk aantoonbaar is dat Surinaamse Ondernemingen en Banken daartoe niet in Staat zijn om een dergelijke projekt op te zetten.

  Het Nationaal Assemblee zou hierover voor duidelijke wetgeving moeten zorgen,
  over het Aanbestedings gedrag van de Overheid en aan welke criterias er voldaan moet worden alvorens dergelijke projkten weg gegeven worden aan buitenlandse Ondernemingen of Multinationals.


  Maak melding
 15. Das
  Ons land heeft geen geld om bij voorbeeld salarissen te betalen, maar we geven wel gratis land weg? Hoe dom kunnen we zijn?
  Iedereen zal voor grond en woning moeten betalen, anders wordt er met verschillende maten gemeten. En wedden dat partijgezinden als eerste in aanmerking komen?

  Das
  Ben het met je eens, het land waarop de Sociale woningen en de Woningen voor de Middenstand zouden worden gebouwd hoeven niet weggegeven te worden aan Aannemers of Projekt Ontwikkelaars het Land blijft Eigendom van de Staat de vrij gekomen Terreinen waarop het bouwprojekt voor bestemd is kunnen onderbeheer worden gebracht van een door de Overheid opgerichte Stichting waarin alle partijen die betrokken zij bij de Bouw van de woningen in vertegenwoordigd zijn deze gang van zaken is heel gebruikelijk bij de bouw van Woningen Hier in Nederland het gaat zelfs zo ver dat je Nooit en te Nimmer eigenaar kunt worden van een stuk land of terrein in Nederland, het is altijd in Erfpacht of Onderpacht van de Staat.


  Maak melding
 16. Jadoen
  Maar ja: Hetze tegen Nederlanders draagt bij tot een groeiende terughoudendheid voor investeringen.

  Bovendien zoals de tekenen er nu uitzien is het beleid eerder gericht op een militair dictatuur over 5 jaren!

  jadoen

  Suriname hoef zich niet in de Uitverkoop te zetten zoals de vorige regering van Ronald Venitiaan heeft gedaan met Buitenlandse Investeerders die er van door gaan met de rijkdommen van het Land.

  Dan heb ik nog liever over 5 jaar een Militaire Staat met als garantie dat de rijkdom van het land bewaart blijft voor Toekomstige Generaties die er Hopelijk verstandiger mee omgaan.


  Maak melding
 17. Bryan
  zelf kennis vergaren door ook zelf onderzoeken te doen want zo komen chinese en westerse gemeenschappen aan hun kennis en de beste manier om daar mee te beginnen is via de overheid die daarvoor een deel van de belasting gelden kan aanwenden en zo werkgelegenheid schept en banen creërt.

  Bryan
  Het moment dat Surinamers dit gaan beseffen zal het Land zich kunnen Ontwikkelen anders zal ons Geliefd Suriname altijd een Prooi blijven van Vreemde Mogendheden die zich verstoppen achter Multinationals die zogenaamd willen Investeren maar onder tussen van door Hollen met de Buit. Een keer dat je ze binnen heb gelaten zijn ze niet weg te slaan en zijn ze zelfs instaat om hun regering tot ingreep te doen in jouw Land onder het mom van schendingen van Mensen Rechten of het in het bezit hebben van Nucleaire wapens. Als mensen anno 2010 dit nog steeds niet door hebben met allle Moderne Communicatie Middelen die er ter beschikking zijn dan weet ik het echt niet meer.


  Maak melding
 18. Ray @16

  Je slaat de spijkers op zijn kop, het land waarop gebouwd wordt blijft eigendom van de staat. Totnutoe zijn alle gronden van projekten waar volkswoningen staan, zoals Flora, Marowijne projekt, Rens project, Tammenga gewoon eigendom van de staat. De woningen worden momenteel doorverkocht soms voor veel geld, maar blijkbaar weten mensen niet dat het geen eigendomspercelen zijn.

  Wat er nu gebeurd is gewoon toe te juichen, omdat project ontwikkelaars of aannemers geen grond hoeven te kopen om te bouwen, kunnen de wonningen voor weinig geld verkocht worden, je betaald uiteindelijk alleen voor de woning.


  Maak melding
 19. Julia
  Er zijn ook hele goede bouwvakkers in Suriname. Moeten zij dan brodeloos toekijken hoe de chinezen hen wederom het gras voor de voeten maait? Bouwen met goedkope chineze materialen betekent op lange termijn duurkoop.

  Julia
  Ik vraag mij dat ook dikwijls af hoe zo iets nou mogelijk is en dat Surinaamse Ondernemers hun het Kaas van de boterham laten afpakken. Ik zou als ik een aannemer of projekt ontwikkelaar was in Suriname gelijk een proces tegen de Staat zijn begonnen. vanwege oneerlijke concurrentie.


  Maak melding
 20. Ai Baja,

  Wat een kort berichtje niet teweeg kan brengen.

  Julia en Ray, lees hieronder maar weer.

  “Lokale aannemers krijgen een duw in de rug. Het grondbeleid wordt versoepeld.

  Aannemers kunnen een flinke lap grond krijgen om vooral middenstanders te helpen. “Zij kunnen daarop bouwen en klanten kunnen dan via een hypotheek aan zo een woning komen”, aldus Ameerali. De regering gaat met de banken na hoe de hypotheekverstrekking te versoepelen. “De burger gaat het zelf financieren. We gaan ervoor zorgen dat gebouwd kan worden tegen redelijke prijzen.”

  Ik lees dus lokale aannemers die een duw in de rug krijgen, waarom zouden ze in opstand moeten komen en een proces tegen de staat moeten aanspannen??

  Ok nu even over de lokale aannemers zelf.

  Hoeveel woningen zouden de lokale annemers per jaar kunnen bouwen, rekening houdend met weeromstandigheden, werkuren van Suriname en gebrek aan Surinaamse bouwvakkers etc. etc.

  Een gemiddelde 3 slaapkamer woning helemaal van steen opgetrokken duurt minimaal 3 maanden, als de aannemer fulltime aan jou woning gaat werken, wat vaak niet lukt, mocht je al een aannemer vinden.

  Trouwens niet alle aannemers zijn goed hoor, je hebt heel veel sjageraars bij.

  Ik wil dus alles wedden dat mochten alle Surinaamse aannemers aan deze woningen gaan bouwen dat zij niet eens 100 woningen per jaar sleutelklaar kunnen opleveren, let wel ik heb het hier over een stenenwoning.

  Dan zullen de aannemers nog de keuze hebben, bouwen voor particulieren wat winstgevender zal zijn of bouwen voor de middenstaanders.

  Ik heb nog nergens kunnen lezen, hoeveel woningen de Chinezen zullen bouwen volgens de nog te maken afspraken, maar als de regering behoorlijk wat woningen wil bouwen de komende 5 jaar, kunnen we liever de Chinezen dat laten doen, de kwaliteit en materiaal hangt van jouw afspraak af en de controle mechanisme.

  Ook bij de Surinaamse aannemer zal je moeten controleren, het is soms gewoon bagger wat ze afleveren, vallende of gescheurde muren, zakkende en lekkende woningen enz. enz.

  We kunnen veel als Suirinamers, maar nog niet alles, laten we dat onder ogen zien.


  Maak melding
 21. Sosoboto
  Ik wil dus alles wedden dat mochten alle Surinaamse aannemers aan deze woningen gaan bouwen dat zij niet eens 100 woningen per jaar sleutelklaar kunnen opleveren, let wel ik heb het hier over een stenenwoning.

  Heb je nooit eerder gehoord van Hoofd Aannemer en Onder Aannemer bij bouw projekten. De Hoofd Aannemer is in dit geval een Surinaams Projekt Ontwikkelaar of Aannemers Bedrijf die verantwoordelijk is voor het geheel van het Projekt, de Onder Aannemer(s) dat kunnen ook andere Aannemers zijn waaronder Dalian die dan de werkzaamheden van de bouw van de Sociale Woningen en Woningen voor de Midden Klasse mede tot stand doet komen.


  Maak melding
 22. Ray,

  Jouw constructie lijkt veels te mooi om waar te zijn geloof mij maar.

  Het liefst zou ik alleen maar Surinamers alles zien doen in Suriname, maar dat werkt niet.

  Ik heb ook een vermoeden dat je het bericht niet zo goed begrepen hebt.

  Even die grote tweedeling.

  1. Woningen voor Middenstaanders.
  Deze worden dus door Surinaamse (hoofd en onder) aannemers gebouwd, gefinancieerd door Surinaamse banken via hypotheekverstrekking etc. etc.

  Eigenlijk zijn de aannemers in deze constructie projectontwikkelaars, ze krijgen de gronden om te bouwen gratis van de overheid, waardoor de wonningen niet zo duur zijn.

  In feite is overheids betrokkenheid in deze opzet minimaal, behalve faciliterend optreden. Heel goed, zo hoort het, vrijemarkt denken.

  2. Sociale woningen

  Deze woningen worden gefinancieerd door Dailan en waarschijnlijk ook gebouwd door dailan, de overheid heeft de middelen niet om deze woningen zelf te financieren.

  Deze woningen zullen worden verstrekt aan de sociaal zwakkeren, waarschijnlijk in een huurconstructie naar inkomen.

  In deze constructie zullen dus afspraken gemaakt worden tussen de staat Suriname en Dalian, die afspraken ken ik niet dus daarover durf ik niets te zeggen.

  Misschien dat de staat zal eisen dat Surinamers ook tewerkgesteld moeten worden en dat men ook spullen inkoopt in Suriname, ik weet het niet.

  Wat jij nu voorstelt is om Dalian in deze constructie niet de hoofdaannemer te maken, maar een onderaannemer van een nog te kiezen hoofdaannemer, waarom eigenlijk?? Ik zie geen enkele toegevoegde waarde, uiteindelijk zal het alleen maar meer gaan kosten.

  OW zou juist nu heel veel overtollig personeel, direkt moeten trainen om als bouwinspecteur of controleur te functioneren, zodat men aan kwaliteitsbewaking kan doen.

  Het is hetzelfde als wanneer men met Tjonga Langa als hoofdaannemer in zee zou gaan om de straten te asfalteren en die zouden weer met dailian in zee gaan. terwijl iedereen weet dat Tjonga Langa nooit goed werk heeft afgeleverd.

  Trouwens terecht dat de financiering voor de sociale woningen niet bij commerciele banken in Suriname gebeurd, normaliter hebben ze een hogere rente en korte afbetalings periodes, met Dailan als Chinees staatsbedrijf zijn er veel betere afspraken te maken. het is een kwestie van onderhandelen en dat kunnen de lieden van de huidige regering veel beter, ze hebben de kennis.

  Trouwens Dailan mogen we nooit meer uit Suriname laten vertrekken, want dat is een conglomeraat van jewelste, ze maken onderdelen voor het Chinese ruimtevaart programma tot het omzetten van afvalstoffen in energie en alles wat daar tussen zit.


  Maak melding
 23. Sosoboto
  Je wil het of je kan het niet begrijpen, Suriname zal zich op zo’n wijze zoals jij dat beschrijft altijd afhankelijk blijven van Vreemde Mogendheden en uiteindelijk zullen zij de dienst uitmaken in het Land, als dat het doel is van de MC regering van Desire Bouterse daar pas ik voor.
  Ik heb niets tegen Chinese Bouwvakkers en Aannemers maar het moet wel gebeuren onder Super Visie van de Overheid en met Surinaamse Hoofdaannemers de vorige Regering van Ronald Venitiaan heeft het land al genoeg weggeven aan Buitenlanders die geweldsmisdrijven op Albina komen niet uit de Lucht gevallen wil je met een dergelijke voortzetting van het beleid van Ronald Venitiaan een Wild West van Suriname maken dan moet je Vooral zo doorgaan.


  Maak melding
 24. Sosoboto
  De juiste berichtgeving van een dergelijke projekt is Surinaamse aannemer gaat in zee met De Chinese bouwbedrijf Dalian voor de bouw van X aantal Sociale Woningen in het Stad Paramaribo of District ……
  Lees je dat niet dan weet je voorhand dat er iets mis zal gaan en daar wil ik alles op voor wedden (Trouwens er wordt nu algeklaagd over de kwaliteit van de wegen die deze wegenbouwer hebben aangelegd in Paramaribo en Districten maar de Surinaamse Overheid kan zich daartoe niet over beklagen over deze Wanprestatie want het wordt allemaal geleid vanuit China. Suriname moet Leren te roeien met de riemen die ze hebben en niets anders. Wat heeft Suriname nou Daadwerkelijk aan al die Multinationals NADA. En hoe komt dat???? Omdat de Overheid nog te beroerd is om een goede Contract en wetgeving op te stellen met de 51%-49% meerderheids belang in buitenlandse Ondernemingen.
  Als ze dit hadden gedaan met Dalian dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest en dan hadden ze morgen zo kunnen beginnen.
  De Inheemse mensen zullen het nooit kunnen accepteren hoe goed de bedoelingen ook zijn dat Buitenlandse Investeerders meerderheids belangen hebben in bedrijven in Suriname en zij met lede ogen moeten zien dat de rijkdommen van het land onder hun neus weggekaapt worden. Deze handels wijze heeft er uiteindelijk voorgeleid dat Nederlandse ondernemingen de Aftocht hebben moetten blazen in Suriname en dan ga jij mij nu vertellen dat anno 2010 dat wel is toegestaan en dat iedereen opeens in een Hoera stemming moet zijn omdat het geen Nederlanders zijn maar Canadezen, Chinezen, Amerikanen etc.
  Sosoboto dan zou ik als ik jouw was nog heel even goed de geschiedenis van Suriname bestuderen en wat uiteindelijk tot de afschaffing van de Slavernij en de Onafhankelijkheid van Suriname heeft toegeleid.


  Maak melding
 25. Ray je haalt zaken door elkaar.

  Een contract afsluiten met een buitenlandse bedrijf hoeft jou niet perse afhankelijk te maken van een buitenlandse mogendheid.

  Dat de woningen gebouwd moeten worden onder Supervisie van de overheid, wie zegt dat het niet zal gebeuren, ik heb dus ook verwezen naar overtollig personeel die getraind moeten worden tot Woninginspecteur of controleur of wat dan ook. Wat mij betreft huurt de overheid een externe bedrijf in die de controle gaat uitvoeren. Controle dus!!

  Kan jij mij vertellen waarom er perse een Surinaamse hoofdaannemer erbij moet zijn?

  Je hebt gelijk, dit snap ik niet?

  Want een hoofdaannemer is een bedrijf die het werkt aanneemt en weer onderverdeeld tussen andere onderaannemer, Daiillan zou dus als ik jou beredenering volg een onderaannemer zijn.

  Dailan gaat dus de bouw voorschieten, ze gaan het geld dus zeg maar overdragen aan een hoofdaannemer en die gaat het werk weer uitbesteden aan Dailan.

  Als je dit bedoel, wil ik wel de hoofdaannemer zijn, echt waar.

  Dat jij uit die berichtgeving leest dat er zeker zaken mis zullen gaan, ben ik niet met je eens, het is een kwestie van onderhandelen en goede afspraken maken, jij weet dus niet wat er momenteel is afgesproken, dus zeker kan je het niet weten.

  Dat je sceptisch bent vanwege zaken uit het verleden, kan, maar ook daar kunnen mensen van leren.

  Nu over het asfalteringsproject van Dailan.
  Het klopt, dat de kwaliteit nu slecht is, maar dat ligt niet aan Dailian alleen hoor, het ligt vooral aan de Surinaamse overheid.

  Nu even de geschiedenis in het kort.
  Dailan werd naar Suriname gehaald door de Wijdenbosch regering.

  Ballast Nedam was een ander bedrijf die naar Suriname was gehaald door Bosje, dat even terzijde.

  Fase I van het asfalteringsproject werd getekend door Bosje en gecontroleerd op kwaliteit door een aangenomen consultant bureau. De straten werden beter geasfealteerd met kwaliteits asfalt enz. enz. Er werd dus gecontroleerd op kwaliteit en afspraken werden nageleefd.

  Fase II werdt getekend door Vene. Suriname is in fase II meer gaan betalen voor een meter asfalt dan onder fase I, de kwaliteit wordt niet meer gecontroleerd door een externe bureau want OW&V zou dat zelf doen. Besparing volgens de ondertekenaars. OW&V heeft zich dus slecht van zijn taken gekweten, in dezelfde periode werden Civiel technische Ir’s ontslagen en werden mensen met een veel lagere opleiding aangenomen.

  OW werd dus verworden tot een soort werkverschaffings departement met lage kwaliteitskrachten, de bruggen enz. die ze niet eens konden afbouwen en slechte afspraken is ons alom bekend.

  In Fase II ging de kwaliteit dus achteruit en het koste Suriname meer. Ik zie dus onderhandelingsonbekwaamheid, slechte afspraken en een gebrek aan kwaliteitscontrole. De huidige minister van OW heeft dus ook al aangegeven dat hij zaken wbt het asfalteringsproject nader gaat bekijken en corrigeren er is inmiddels een team ingesteld die dat doet.

  Ik hou het voorlopig hierbij, de rest van je posting vind ik nogal simplistisch misschien dat wij een andere keer uitvoeriger daarop in kunnen gaan. Het is wel nodig om realistisch te blijven.

  Principieel ben ik dus niet tegen buitenlandse investeringen, Surinamers moeten dat ook niet zijn, ergo we hebben het dringend nodig, maar we zullen wel altijd vanuit een win-win situatie uit moeten gaan en het Surinaamse belang voorop moeten stellen, that’s all.


  Maak melding
 26. Sosoboto

  De voormalige kolonisator Nederland heeft in het Verleden Traktaten afgesloten met de Inheemse Bevolking van Suriname waarbij zij gebieden toegewezen kregen van Nederland in ruil voor de Vrede op de toenmalige plantages na de Afschaffing van de Slavernij in 1863 gingen velen van deze slaven niet meer over tot het werken voor de plantage eigenaars maar kozen zij voor een leven in Vrijdom de toenmalige kolonisator Nederland liet dan Contract arbeiders halen uit India China-Hong Kong en India waarbij met deze nieuwe arbeiders Contracten werden afgesloten met een looptijd van 5 tot 15 jaar waarbij na het dienen van hun Contract Arbeid zij terug konden naar hun Land van herkomst of een stuk grond konden krijgen waarop zij konden wonen en werken velen verkozen echter om niet terug te keren naar hun Land van herkomst maar te blijven in ons geliefd Suriname nu zou in 2010 iemand naar jouw toe komen en zeggen luister eens effe de gronden die Nederland jullie gegeven telt niet meer jullie moeten die terug afstaan aan een Buitenlander of wie dan ook zoek maar ergens iets nieuws op ik denk dat velen daar niet mee zullen instemmen omdat hun Ouders en voor Ouders daar gewoond hebben

  Die rechten van de Inheemse Bevolking ook wel Traktaten genoemd zijn door de Vorige regering van Venitiaan niet echt erkend en zijn er Gebieden en Concessies weggegeven aan Buitenlandse Onderneming zoals de Canadezen en Amerikanen en Chinezen en Indonesiers met Langlopende Contracten van wel 50 tot 100 jaar zonder dat daar de Inheemse Bevolking daar bij betrokken is geraakt en enige Compensatie ontvangt voor hun afgestane gbieden waar deze Buitenlandse Onderneming tot het ontginnen van deze gebieden zijn overgaan dit heeft heel veel Kwaad Bloed gezet onder deze Inheemse Bevolking. Hetgeen gedeeltelijk ook te verklaren is de vele GeweldsMisdrijven tegen de Chinezen en de Grote Onlusten afgelopen jaar op Albina. Met jouw gezonde verstand zou ik ook zo beredeneren als ik jouw was maar dan vooral in Nederland hier kunnen Multinationals meerderheids belangen hebben in Ondernemingen maar in Ontwikkelingslanden ligt dat erg gevoelig er worden niet voor niets Bloedige Oorlogen gevoerd in sommige delen van de Wereld.
  Ik hoop dat je het begrijpt dat Suriname niet altijd alles zomaar weg kan geven aan Buitenlandse Ondernemingen zulke zaken liggen nou eenmaal heel gevoelig in Suriname er moet altijd iemand verantwoordelijk kunnen worden gesteld over het Wel en Wee van een dergelijke projekt als de vingers richting Dalian gaan dat een Chinese Bedrijf is en die verwijst weer naar China dan krijg je de poppen aan het Dansen. Je kunt dan beter de Surinaamse Overheid de verantwoordelijkheid geven of een Surinaamse Projekt Ontwikkelaar/Aannemer en dat Dalian als Onderaannemer de werkzaamheden verricht kost misschien iets meer geld maar alle partijen zijn tevreden mocht er iets mis gaan over de Bouw van de woningen of wat dan ook dan is niet Dalian Aansprakelijk maar de Surinaamse Overheid of die Surinaamse Projekt Ontwikkelaar cq Aannemer en daar heeft de voormalige regering van Ronald Venitaan heel wat steken laten vallen met alle gevolgen van dien waar de regering van Desire Bouterse mee geconfronteerd wordt.


  Maak melding
 27. Sosoboto
  Je hebt gelijk, dit snap ik niet?

  Want een hoofdaannemer is een bedrijf die het werkt aanneemt en weer onderverdeeld tussen andere onderaannemer, Daiillan zou dus als ik jou beredenering volg een onderaannemer zijn.

  Dailan gaat dus de bouw voorschieten, ze gaan het geld dus zeg maar overdragen aan een hoofdaannemer en die gaat het werk weer uitbesteden aan Dailan.

  Als je dit bedoel, wil ik wel de hoofdaannemer zijn, echt waar.

  Sosoboto
  Sociale Woningbouw in Europa vallen meestal onder Cooperatieve Woningbouw Verenigingen die verantwoordelijk zijn voor het verloop van het Bouw projekt en het Verhuur en Onderhoud van de woningen mocht Suriname een Cooperatie hebben van Sociale Woningen verhuur en bouw dan kan zo’n Cooperatie de Opdracht krijgen om samen met Dalian aan de bouw van de Sociale Woningen te starten (zie Attach file Cooperatieve Woonprojekten)
  Anders zal er het beste een cooperatie moeten worden opgezet zodat deze het Beheer krijgt over de Bouw Verhuur en Onderhoud van de woningen.

  http://www.rbdh-bbrow.be/IMG/pdf/article_23_37_BD.pdf

  Sosoboto mochten er nog vragen zijn die je niet begrijpt laat het mij weten

  Groetjes


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES