Voornemens regering Suriname ambitieus

40

PARAMARIBO, 1 okt – President Desi Bouterse presenteerde in het parlement een reeks ambitieuze voornemens, tezamen met de begroting voor 2011. De voornemens moeten in de komende tien jaar te realiseren zijn. Achttienduizend nieuwe woningen, havens, vrijhandelszones en gezondheidszorg komen alle op het verlanglijstje voor. Het wordt een ware uitdagining.

De regering worstelt naar eigen zeggen met een belabberde staatshuishouding. “We hoorden wel rond de regeringswisseling dat het een zaak was van passen en meten. Maar de aard en omvang van het probleem waren toen nog niet duidelijk”, zei Bouterse in het parlement. Toch wordt het niet bij de pakken neerzitten. De economie moet op orde worden gesteld. De overheid zal alvast zijn uitgaven beperken.

Dat moet om de inflatie in de hand te houden. “We hebben een situatie overgenomen, waarbij de lopende rekening een tekort toont van ongeveer vijfhonderd en negentig Surinaams dollar (ongeveer honderd en vijftig miljoen euro). De monetaire reserve mag wel als vrij ruim worden aangemerkt. Daar zal niet aan worden getornd”, aldus Bouterse. Het laatste is opmerkelijk.

Tijdens de verkiezingsrace was het Bouterse die kritiek had op de reserve. Het was onmenselijk die zo ruim te houden, terwijl sociale voorzieningen onredelijk laag bleven. De ambities richten zich op moderner onderwijs, een algemene ziektekostenverzekering en verhoging van de oudedagsvoorziening. Het laatste moet al vanaf eind dit jaar in fasen gebeuren.

Om de economie een duw te geven wordt een zeehaven opgezet. Ook wordt nog een internationale luchtaven aangelegd voor personen- en goederenverkeer. In Wanica komen een open universiteit en een algemeen medisch centrum. Vanaf 2011 wordt de militaire dienstplicht weer ingevoerd. Het economisch beleid wordt gericht op monetair evenwicht en samenhang tussen prijzen en lonen.


40 REACTIES

 1. Zeer ambitieus allemaal! Opmerkelijk dat die monetaire reserves toch ruim blijken te zijn. Waarom een 2e internationale luchthaven binnen 10 jaar en een 2e zeehaven (??). Hoe wil men de productie en productiviteit gaan verhogen? Gaat men het ambtenaren apparaat nog inkrimpen? Ben nog steeds anti Bouta maar wel pro ambitieuse, integere, kundige Surinamers die zich inzetten voor Su en de Suri’s ongeacht afkomst of religie. God zij met Suriname!


  Maak melding

 2. Militaire dienstplicht invoeren ? Er zijn tal van andere oplossingen om de hangjongeren een beter doel in het leven te geven. De juiste Studeer Technologie bijvoorbeeld, zie maar op http://www.appliedscholastics.org

  De tijd van oorlogen voeren en het urgent moeten werven van man (en vrouw) schappen is voorbij. Het moet toch een vrijwillige keuze worden. NIET verplicht. Doe als Amerika- maak het aantrekkelijk voor de jongeren met mooie salarissen en secundaire benefits alsook studie kosten coverage, dan zal je zien hoeveel zich aanmelden. We leven in een democratie. Je kan je volk geen militair achtige druk opleggen, mister Lamur !


  Maak melding

 3. Wordt er ook ergens in de regeers-accoord gesproken over het saneren van de overheids-apparaat,terug dringen van de zeven-even figuren.

  Worden er ook werkgelegenheids projekten kleine indrustriën aangedragen in de jaar begroting ..

  de overheid is dé grootste werkgever van het land,, wordt er ooit een jaar opgaaf geprecenteerd wat de inkomsten uitgaven winsten verliezen zijn.. en/of er vorderingen worden gemaakt..

  De pres. heeft vaker op de podia gezegd,dat hij iemand uitsluit ook de ned/suris niet,wat gaat hij daaraan doen..enig inzicht..
  Hoe zit het met de laptops die zo uitgebreidt mogelijk is voor gehouden..

  Hoe zit het met Iamgould die zou aangepakt worden met minstens 50 % ineigen beheer.

  Waar blijven de exporten..


  Maak melding

 4. Geweldig ,, Suriname geeft Nederland een voorbeeld.

  Hier ook de dienstplicht weer invoeren.
  Dan hebben we geen last meer van hangjongeren.

  Respect komt weer terug.

  ( als Bouterse nog even naar Nederland wilt komen om zijn idee ook hier in te laten voeren ) 🙂


  Maak melding

 5. Als je jou werk als DNA lid had gedaan DB dan had jij moeten weten hoe de vork in de steeld zit maar nu jij de bevolking heel waT VALSE BELOFTEN HEBT GEDAAN kom je met deze leugens van weleer bouterse is een grote liegenbeest.


  Maak melding

 6. Kosten besparen maar militaire dienst word ingevoerd? sinds wanneer draaid een land op nog meer overheidsdienaren ( 50% van alle arbeiders in su werkt al bij de overheid) als je dacht dat het niet erger kon in suriname…..


  Maak melding

 7. De voorbode van herinvoering dienstplicht in Nederland, ha ha,ha, niets gebeurt zonder reden, minder sranan boi,s, op straat in Suriname, maar ook in Nederland.
  En reken maar dat het door zal gaan want alles heeft een reden, de dienstplicht afschaffen heeft de jeugd gecriminaliseerd en doelloos gemaakt waardoor er meer tijd is om te lanterventen, in zowel Suriname,en Nederland.

  15 Oktober Beëdiging van mijn zoon tot effectief Onder Officier, in Nederland,en die dag zal elke ouder moeten mee maken dat hun zoon een toekomst heeft, helaas zijn er ook minder mooie kanten,maar ook een bouwvakker kan van 6 of 10 hoog vallen.
  Het moet afgelopen zijn dat ouders hun zoon als profvoetballer alleen willen zien, en enkel maar alleen om de schijn roem, roem is vergankelijk als sportman en gewoon handel!!!
  Gezien de huidige regerings formatie in Nederland, kan je de weken en maanden tellen, tot er weer verkiezingen zijn.


  Maak melding

 8. De voorbode van herinvoering dienstplicht in Nederland, ha ha,ha, niets gebeurt zonder reden, minder sranan boi,s, op straat in Suriname, maar ook in Nederland.
  En reken maar dat het door zal gaan want alles heeft een reden, de dienstplicht afschaffen heeft de jeugd gecriminaliseerd en doelloos gemaakt waardoor er meer tijd is om te lanterventen, in zowel Suriname,en Nederland.

  15 Oktober Beëdiging van mijn zoon tot effectief Onder Officier, in Nederland,en die dag zal elke ouder moeten mee maken dat hun zoon een toekomst heeft, helaas zijn er ook minder mooie kanten,maar ook een bouwvakker kan van 6 of 10 hoog vallen.
  Het moet afgelopen zijn dat ouders hun zoon als profvoetballer alleen willen zien, en enkel maar alleen om de schijn roem, roem is vergankelijk als sportman en gewoon handel!!!
  Gezien de huidige regerings formatie in Nederland, kan je de weken en maanden tellen, tot er weer verkiezingen zijn.


  Maak melding

 9. Het is altijd leuk om verhaaltjes te vertellen maar zolang er geen begroting tegenover staat kun je alles roepen.
  Dus helaas gebakken lucht.
  Dienstplicht is onbetaalbaar.
  Het is niet voor niets dat alle westerse landen dat hebben opgeschort.
  Roep de eerste 1000 man maar op.
  Ga ze voeden, trainen en naar school sturen.
  Daarna zien we wel.


  Maak melding

 10. Oh en weer zo,n kletsverhaal over Nederland en proberen een voorbeeld te nemen aan Luxemburg en Singapore laat zien dat Desi Bouterse wereldvreemd is.

  Trouwens in de tijd van de opbouw van Suriname was Luxemburg Nederland. Kijk maar even naar de vlag 🙂

  Maar goed als Desi in zijn regeerperiode de brug bij Carolina en Uitkijk repareert heeft hij al veel bereikt.


  Maak melding

 11. Als voor- en tegenstaanders er goed voor gaan zitten moet het allemaal een fluitje van een cent zijn.

  maar dat is, -de Surinamers kennende-, alleen maar een wensdroom van mij, … wishfulthinking?

  Mogelijk zullen we de zeilen pas bij zetten als het water zich al heeft aangediend, maar dan ben ik wel bang dat het te laat zal zijn.


  Maak melding

 12. De nieuwe regering is nauwelijks 2 maanden aangetreden en de waarde van de Surinaamse dollar is in die periode dusdanig gestegen, dat het te kort volgens Waterkant 590 SRD bedraagt wat neerkomt op 150.000 miljoen Euro.

  Dit moeten haast MONOPOLIE EURIES zijn uit het gelijknamige spel. 🙂


  Maak melding

 13. Marinekazerne Suffisant

  De Marinekazerne Suffisant op Curaçao is verantwoordelijk voor de uitvoering van de dienstplicht van de Nederlandse Antillen. In tegenstelling tot wat de naam doet geloven, is de dienstplicht niet militair getint, maar juist sociaal.

  Via de dienstplicht krijgen kansarme Antilliaanse jongeren de kans om een opleiding te volgen. Daarmee behalen zij een civiel erkend diploma.

  Door de opleiding is hun kans op een baan in de burgermaatschappij vergroot. Jongeren hebben daardoor een betere start gekregen.

  ===
  Kortom geen parades. 100 keer opdrukken. Allerlei strafmaatregelen tegen jongelui.
  Maar er is hoop. Er is geen geld en al helemaal geen vijand.
  Wel leuk voor parades.


  Maak melding

 14. Ik vind het best wat deze rgerin wil dOen maar loop He t zichzelf niet voorbij?. Aub.laat volk niet weer de dupe worden van show. PrOjecten. Georgie.


  Maak melding

 15. Ambitie!

  Een mooi woord, gekoppeld aan een mooi doel.
  Het is wel verstandig om het doel goed te toetsen aan de plannen.

  Zeehaven: weggegooid geld aan investeringen.
  Luchthaven: geen prioriteit, wel een goede infrastructuur.
  Open universiteit Wanica: te ijdel om waar te zijn.
  Dienstplicht: waar gaan we dat van betalen en wat komt na de dienstplicht? Armoe?

  We hebben geen geld om te investeren, we mogen/kunnen niet lenen, hoe maken we deze beloftes waar?
  AZV, Medisch centrum, moderner onderwijs zijn
  allemaal zaken die geld kosten. Ik ben erg benieuwd waar we dit geld vandaan halen om de te ambitieuze plannen te verwezenlijken.


  Maak melding

 16. De politiek die ze daar aan het voeren zijn Noem men Symbool politiek..Gaat nergens over..Ze hebben veel gesproken maar weinig gezegt.. allemaal theoretische gezeur.. Als men zo een toespraak hier in Europa zouden houden.. zou men verrote naar hun toe smijten.

  VERTEL IS WAT DIE PLANNEN ALLEMAAL GAAN KOSTEN.. En WAAR HAAL JE DAT GELD VANDAAN.. DAN BEN JE POLITIEK AAN HET BEDRIJVEN.. DOMBO


  Maak melding

 17. Anders dan bij de regering Wijdenbosh wordt nu duidelijk rekening gehouden met de economie en de monetaire-reserve. Daarom zij de president dat tijdens de verkiezings-campagne dat hij tien jaren geoeffend had om het land te kunnen besturen . Nu werpt dat zijn vruchten af. Zelf de tegen-standers zijn verrast met deze uit-komst en beleid-voornemens.


  Maak melding

 18. 25 februari 1980 is ook zeer ambitieus begonnen.
  en 8/9 december 1982 worden de ambities werkelijkheid.

  Denk ook aan het 100 dagenplan van Bosje.

  Resultaat van de ambities: economische verloedering, sociale spanningen en verdeeldheid, Binnenlandse oorlog, Narcostaat, geldschepping, leegroof schatkist,internationale isolement,sluiting winstgevende Staatsbedrijven, schaartste aan eerste levenbehoefte, lange rijen bij de benzinepompen, 100 ministers die ambities van het arme volk niet konden waar maken,etc.

  Suriname quo vadis.


  Maak melding

 19. We kunnen de huidige regering niet van beschuldigen dat ze geen visie, daadkracht, ambitie en de wil hebben het land te ontwikkelen. In Suriname hebben we het ook anders gezien.

  Ja klopt, Suriname heeft de middelen niet om alle ambities zelf te implementere, daarom zullen ze partners en investeerders moeten zoeken.

  Regeren is vooruitzien, dus moet je plannen, ambities en ideetjes hebben.

  Sommige van deze ambities zijn korte en sommige lange termijn plannen, neks no fout.

  Ik heb in ieder geval liever zo’n regering dan een regering die na 10 jaar nogsteeds aan het passen en meten is, geen visie of ambitie heeft.


  Maak melding

 20. Een belangrijk punt van realisatie is men vergeten te vermelden! Suriname zet een mens op de maan voor het einde van deze regeerperiode. Er is reeds een vrijwilliger voor deze ruimtereis. Niemand minder dan keizer Bigi Mofo I. Zijn wij in een keer af van zijn gezwets in de ruimte, want dat is het en niets anders.

  Ik mis in al de opgesomde plannen een financiële onderbouwing.


  Maak melding

 21. De oost-westverbing (Albina-Nw. Nickerie) moet worden gemoderniseerd, waardoor een beter verkeer situatie onstaat. Mensen die zaken doen kunnen makelijk heen en weer verplaatsen. De vissersdorpen langs weg moet als groeikernen worden beschouwd. Visverwerkingsfabrieken in de vissersdorpen kunnen ten goede komen aan mensen ter plekke.
  Europa is aan het saneren,genoeg vissersboeten die kunnen worden in gezet in suriname na een korte en intensieve vaartopleidng.Zie de exportgroei van vissector. Deviezen mag best binnen stromen.


  Maak melding

 22. @27 W. Whome gek,
  Wordt je langzamerhand niet moe van al die onzin die je dagelijks uitkraait??
  Besteed je tijd productief en ga een inburgeringcursus volgen en houdt alsjeblieft op met die onzin!!


  Maak melding

 23. Het is waar bouterse heeft geen respect voor die ezels die in hem geloven hij mag roepen wat hij wil ze geloven hem toch ze hebben allemaal het verstand van een pindadopje.


  Maak melding

 24. Plan voor plan, voetje voor voetje!

  Een regering kan en mag vele plannen maken maar dient plan voor plan te werk te gaan.

  Vooral daar waar de niet aanwezige financien een grote rol spelen zal ze moeten inschikken
  en eerst gelden genereren. Dat kan wel met: BELASTINGEN! Herzie en hef alle belastingen die jarenlang niet geind zijn en je hebt je beginkapitaal.

  Voltooi het eerste plan en zet dan voetje voor voetje het tweede in en dat is een must: WERKGELEGENHEID! Creeer werkgelegenheid door produktie-fabrieken te steunen en investeerders daarin te stimuleren.

  Bij werkgelegenheid komen er meer belasting betalers bij die baat hebben bij een goede INFRASTRUCTUUR! Hier maakt niet alleen de burger gebruik van maar ook het o zo in trek zijnde TOERISME! Toeristenbelasting heffen en daadwerkelijk voor de branche gebruken.

  Alle grote plannen voor Zeehavens en Luchthavens dienen gefinancieerd te worden.
  Bij een goede infrastructuur en investerings klimaat zijn buitenllandse investeerders aan te trekken, mits de Veiligheidsgarantie wordt beloofd en gewaarborgd. Niemand stopt zijn geld in een put met militaire coupe-neigingen.

  De lening die DALIAN voor huizenbouw heeft aangeboden zou ik met goede afspraken accepteren. Als de toekomstige huizenbezitters een inkomen hebben en allen hun maandelijkse afdrachten doen dan kan dat gebruikt worden om de lening bij Dalian af te lossen. Kost de Staat niets maar de huizenbouw levert wel werkgelegenheid op. Dus nieuwe belastingbetalers.

  Suriname laat sinds eeuwen belangrijk BELASTINGGELD ongeind hetgeen altijd voor een sombere staatskas zal zorgen. Nu er een begin aan maken en zie wat er over 5 jaar in de staatskas ligt.

  Wat men wel doet is mensen die hun leven lang buiten Suriname hard in weer en wind hebben gewerkt en een pensioentje opgebouwd een dubbele BELASTING af te troggelen.
  Terwijl de Surinamers die bulken van het geld en grond maar een schijntje afdragen.
  De politiek moet dit aanpakken anders is ze niet geloofwaardig en kan ze nog zoveel grote beloftes doen, het begint bij BELASTINGEN!


  Maak melding

 25. magic,,

  je hebt een prachtig theorie,maar wie gaat hét werk doen..

  Jij toch niet..

  jij bent een grote holle vat..welke blagaa-mang indjie djoekaa wil werken ..


  Maak melding

 26. Er wordt geklaagd over de dienstplicht maar als ik het goed heb hoef je het leger niet in als je constructief bezig bent d.w.z. je werk of studeert maar misschien ligt het aan mij he. Zolang het op die manier wordt ingevoerd hebben ze mijn zegen. De dienstplicht zorgt er in elk geval voor dat iedereen tot 26 jaar iets nuttigs doet. Als jullie dat slecht vinden dan snap ik het ook alweer niet.


  Maak melding

 27. Jammer, erughhh jammer.

  Je moet ze nageven, die adviseurs, mensen op de achtergrond, hebben best wel goede ideeën.
  Tenminste op papier.
  Er zijn genoeg mensen die staan te popelen om mee te helpen, expertise te over…
  Helaas, die combi met de realiteit is anders.

  De schrijver van het regeerakkoord mbt “geen etniciteit” mooi stuk, complimenten.
  Maar hoe zit het met: 5xw(wie,wat, waar,wanneer, waarmee)?

  Zijn jullie net geslaagd?
  Zo herkenbaar, de ist en soll. Maar hoe zit het met “money, time, people” ?

  Jammer, erughhh jammer…


  Maak melding

 28. Speciaal voor #29. ndp-advies.

  18000 woningen!? Een beetje kwaliteit in het leven, komen wij heel snel op EUR 20.000,- per woning. Staat gelijk aan 18000xEUR20000= EUR360.000.000. Let op! Wij hebben het nog niet gehad over de resterende plannen, om maar te zwijgen over de kosten van de racket naar de maan.

  U kunt mijn dunk beter advies geven aan uw keizer Bigi Mofo I.

  Het advies is het volgende!
  Pas in het vervolg een van Murphy’s fundamental laws toe, namelijk;

  Make sure that mind is in gear before mouth comes into motion.


  Maak melding

 29. @ #32 Marcel,
  Je hebt een zieke geest, mensen als jij staan de natievorming in de weg. Niemand zal je ervan weerhouden je elders op de wereld te vestigen waar iedereen op je lijkt. Ga je verder ontwikkelen en kom terug als je iets zinnigs te melden hebt ipv je idote cliches te spuien.


  Maak melding

 30. “25 februari 1980 is ook zeer ambitieus begonnen.”

  Tjally Bakkens, heb je het nog niet door dat wij 30 lange jaren verder zijn. Blijf lekker vasthouden aan het jaar 1980.

  Esmerald jou 5xw(wie,wat, waar,wanneer, waarmee)?

  Moeten als beleidsplannen opgestuurd worden naar de DNA ter goedkeuring, veel hiervan zal ook in de begrotingen moeten worden opgenomen. De begroting van 2010-2011 zal niet zoveel hiervan bevatten. Dit is gewoon een MOP (Meerjaren Ontwikkelings Plan).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.