zaterdag, februari 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname voert dienstplicht weer in

Suriname voert dienstplicht weer in

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 2 okt – Suriname gaat halverwege volgend jaar de militaire dienstplicht opnieuw invoeren. Die zal gaan gelden voor mannen en vrouwen van 17 tot 26 jaar. President Desi Bouterse maakte dit vrijdag bekend bij de presentatie van de regeringsverklaring voor de komende vijf jaar.

Bouterse deelde mee dat tijdens de dienstplicht “militaire en beveiligingsvaardigheden” worden aangeboden. “Bovendien krijgt een ieder de kans om een opleiding te volgen op technisch of technologisch gebied”, aldus de president. Suriname kent al ruim twintig jaar geen dienstplicht meer.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

56 REACTIES
 1. De bende die nu aan de macht is in suriname leren het nooit echtwaar, ze zijn vergeten hoeveel jongeren zonder ervaring de dood in zijn gestuurd de veroorzakers van al deze ellende word door het domste de surinaamse bevolking beloond met de presidentschap en de andere wordt derde voorzitter van het DNA één van de hoogste organen in het land en als ik vindt dat de surinamers die dit mogelijk hebben gemaakt oer dom zijn wordt ik hier aangevallen door een stelletje emotionele idioten die aanhangers zijn van een stelletje drugs criminelen die nu aan de macht zijn in suriname .


  Maak melding
 2. Zeer goed idee het is nog niet 100% zeker…maar stel je eens voor jij gaat binnen en komt als vakbekwaam mens in de maatschappij terug…een zegen voor ieder mens of niet.

  Laten wij het positieve eruit halen…dit klinkt duidelijk als toekomst…laten wij eerlijk zijn of niet.

  Niet als Opa Ronald die de durf had zijn landbewoners voor niet capabel dit of dat uittemaken.
  Met als gevolg schurken van buitenlanders die nu duidelijk nog steeds hun slagslaan.
  Zelfs sauzen laten zij niet met rust.

  En zij die hun geld niet op tijd gehad hebben wees blij anders was het nu al op !!!!!….die chinees had het nu uit je handen gegrepen met klauwen natuurlijk.


  Maak melding
 3. “Bovendien krijgt een ieder de kans om een opleiding te volgen op technisch of technologisch gebied”, aldus de president. ”

  Goed idee, laten we al die jeugdige schooiers van de straat halen, discipline bijbrengen en een vak leren.

  Liever ex-militair met een diploma in de hand, dan een ex-gedetineerde die in het gevang beter heeft leren roven.


  Maak melding
 4. Hahahahah. Ik vraag me af of de jongeren die allemaal op MC hebben gestemd nu nog wel goed slapen van hun keuze? Binnenkort mogen ze voor hun grote Baas allemaal door de modder kruipen!


  Maak melding
 5. uitstekend idee!!!!
  stuur ze allemaal naar het leger ,en laat ze allemaal gedisiplineerd terug komen in de maatschappij.en geef ze nazorg,er zijn genoeg werkzaamheden in sur.leer ze wat je eerlijk verdiend ,daarmee moet je uitkomen .en van anderen bestelen en roven bereik je niks.laat het volk samen respecteren wat ze zijn ,ongeacht geloof,ras,kleur.
  we zijn toch allemaal een volk,en dat is suriname.


  Maak melding
 6. Eerst de dienstplicht invoeren en dan met de jonge onervaren soldaatjes Tigri veroveren…De jonge MC stemmers gaan zeker in de voorlinie…hahahaaa..


  Maak melding
 7. Dan wordt het een goede zaak tegen over de (Frans)guyanezen. Deze zullen niet gelukkig zijn.

  Visroof in Sme wateren, negatieve activiteiten uitproberen alweer in SME waar de zij totaal geen controle over hebben.

  Goudroof door de Brazielianen en ongecrontrolreerde illegale Chinezen. wat voeren zij stiekem in hun schild??? en nog veel meer!!!!!

  Bouta alle succes!! Wel doen he!!!!!!

  Nr 2 De uitweg: let wel wat je neer zet!!!! Ik hoop niet dat je dronken was tijdens jou commentaar.

  De democratie heeft hem gekozen!! Geen oude koeien meer uit de sloot halen vriend!!! gedane zaken nemen geen keer. Een ieder verdient de tweede kans.

  Laten wij het hebben over vijf jaren en dan pas concluderen. Er is nog niets gedaan en nu al heb jij oordeel over. Dat vind ik pas DOM!!!!! Loop niet uit de weg!!! Ik ben zelf een Sure-Ned als je ernaar benieuwd bent.

  Wiep-Ding


  Maak melding
 8. Ik vind het een goed idee, doelloos rondhangen is in de toekomst dus onmogelijk.
  Of je moet werken of je moet studeren en een diploma of vak leren, waarmee je de kansen voor je eigen toekomst dus vergroot. Een ander mogelijkheid moet er niet zijn. Dit geld voor elke bewoner van het land.


  Maak melding
 9. Naar mijn mening zouden alle jonge mannen onder de wapenen zijn geweest. Leren om een echte kerel te worden en niet bij minste en geringste onder moeders rok gaan schuilen. We zouden anders niet zoveel slampampers hebben in die samenleving zoals je die ook hier aan de Waterkant tegenkomt. Een jongeman, die geen knoopwist aan te naaien moest op een avond alle knopen van zijn gevechtsjas opnieuw aanbrengen nadat ze door de dril sergeant waren afgesneden. Aan het einde van die avond kon hij het wel, zij het met een aan alle kanten doorgeprikte duim.


  Maak melding
 10. dienstplicht kan suriname ten goede komen als men verstanding en gestuctureerd mee weet om te gaan. Allen die niet kan meedraaien in een normale opleiding MOET in de gelegenheid worden gesteld op en VAK te leren waarmee hij /zij de rest van het leven kan benutten. Het bekend dat mensen ZONDER vakopleiding moeite hebben om aan een baan te komen. Met een Vakopleiding kunnen mensen een eigen zaak starten wat weer ten goede komt aan de staatskas. Nadenken hier over is geen overbodige. Het onderwijs in Suriname MOET meer en meer een INTERNATIONALE karakter kregen, opdat Surinamers eventueel zich ook in het buitenland aan de slag kunnen.Ervaring uit het buitenland kan weer aangewend wordenb ter verbetering c.q opwaardering vabn het onderwijsnivo. LET OP!!, dit mak niet leiden tot wildgroei. Per slot van rekening is het onderwijs de venster naar de toekomst voor elk individu. Kosten kunnen oplopen maar dat moet geen belemmering zijn om Echt voor het onderwijs te gaan.


  Maak melding
 11. De dienstplicht is een heel goed idee.
  Ik ben zelf ook in dienst geweest en was onderofficier in Nederland en ben in libanon geweest.
  Naar mijn bescheiden mening zou je bij het in dienst treden uit meerdere richtingen keuzes moeten kunnen maken:
  * Agdeling regulier leger
  * Afdeling sociaal/maatschappelijk leger (wordt ingezet tijdens rampen, sociale projecten etc.)
  * Afdeling technisch leger (een technisch vak leren)
  * Afdeling administratief leger
  * Afdeling ICT leger (technologie)
  Dit zijn maar een paar richtingen waaruit je zou moeten kunnen kiezen.
  Natuurlijk is het belangrijk dat de discipline hoog in het vaandel zal staan want per slot van rekening ben je op ‘slands kosten je aan het ontwikkelen.
  Er moet voor de periode daarna toch een vorm van begeleiding zijn naar een baan.
  Ik hoop dat mijn bijdrage wat toevoegt aan een zinvolle discussie over de opzet en implementatie van ons dienstplichtig (sociaal)leger.
  Bij het woord leger denk ik namelijk niet meteen aan geweren, doden en geweld.
  HET KAN ZEKER OOK ANDERS.

  MAAR:
  Het gaat wel om het beleid, de planning en uitvoering.
  Zijn er uitzonderingsvoorwaarden voor werkenden, zieken, minder validen.
  Mogen studenten hun studie afmaken.
  Hoe zal de controle geimplementeerd worden voor deze groepen.
  Wat zijn de consequenties bij dienstplichtontduikers.

  Onderstaande bron is uit DE Ware tijd van
  Millton | 2-10-2010 10:32:24 | 37
  – Afdeling Logistiek, om jongeren voor te bereiden voor een functie in de transport sector en/of logistiek
  – Afdeling Marine/zeemacht, om jongeren klaar te stomen voor een baan op of nabij het (internationaal) water.
  – Afdeling gezondheidszorg, ik kan me herinneren dat het voormalig militair hospitaal (ik dacht aan de Flustraat) zeer hoog in aanzien was omdat de kwaliteit van de zorg aldaar ‘ top of the line’ was.
  – Afdeling civil engineering, die de overheid (OW & V) zou kunnen assisteren bij civiele operaties welke dringend van aard zijn of wanneer onderaannemers prutswerk hebben geleverd welke met spoed herstelt dient te worden.
  – Etc, etc.

  Het leger zou voor een bepaalde groep jongeren (vb drop outs) de 2e kans moeten zijn om iets goeds van hun leven te maken.

  Stel dat bv iemand van 15 a 16 jaar (heel simple $ narrow minded en onnozel) van school is getrapt of is gestapt en op zijn/haar 20e tot de ontdekking komt van… shit ik heb op m’n 15e/16e jaar een fout gemaakt dan verdient elke individu op die leeftijd een 2e kans.


  Maak melding
 12. Herinvoering van de dienstplicht is nuttig voor de samenleving.het zou het besef van normen en waarden onder de jeugd stimuleren en zou tegerlijkertijd een uitkomst bieden voor knelpunten als bv. de criminaliteit.

  andere VOORDELEN :
  leren tegen kritiek te kunnen,
  gezag respecteren,
  Leren iets voor elkaar over te hebben,
  Straf weer zien als een normale consequentie van ontoelaatbaar gedrag,
  Het bijbrengen van fatsoensnormen (dicipline),
  Respect LEREN VERDIENEN in plaats van respect EISEN,
  optimaliseren van het sociaal verantwoordelijkheids gevoel.
  Dienstplicht komt SURINAME ten goede.


  Maak melding
 13. Zal de geschiedenis zich weer herhalen? Mie ta-ta. Meneer beslist in zijn volmacht dat de dienstplicht weer wordt ingevoerd en de oppositie luistert en zwijgt. Volgens mij kan je in een democratisch land niet zomaar een wet invoeren. DNA zal zich eerst erover moeten buigen. Wat is de toegevoegde waarde hiervan? Is er geld om militair materiaal aan te schaffen of een fatsoenlijk onderkomen met alles erop en eraan aan de rekruten aan te bieden? Heeft defensie het onderwijs-kader om de dienstplichtigen opleidingen en trainingen aan te bieden die zij in de maatschappij kunnen gebruiken?


  Maak melding
 14. Dienstplicht? Pres,Bouterse’svoornemens het land op te bouwen/welvarend te maken,verdient alle lof.Maar met dit “projectT”,heeft hij een kardinale fout begaan.Niemand is geboren “militair”.Het zit in het bloed is ook een fabeltje.Costa Rica is een voorbeeld .Bespaard miljoenen dollars per jaar.Met dit geld kunnen we het technische onderwijs financieren .Voor mij wapenkennis wegschrappen ui onze woordenboeken.Wapens omsmelten tot ploegen zegt de Bijbel.Geef de jongeren een kans zonder wapens te hanteren het land op te bouwen en tot welzijn voor iedereen.


  Maak melding
 15. Nee we mogen geen oude koeien uit de sloot halen omdat het jullie niet goed uitkomt maar waneer het jullie goed uitkomt dan halen jullie zaken van 300 jaren geleden naar voren.
  JE krijgt geen tweede kans je verdiend een tweede kans. maar gezien deze didibrie zijn houding en de mensen waarmee hij nu zamenwerkt dan vindt ik dat bouterse geen moer heeft geleerd van zijn misdadige verleden.


  Maak melding
 16. nr.13 Roy Coco,

  Ik heb groot respect voor jou visie. Zo moet het.

  nr.15 Prik,

  als er geen geld is moet er geld voor vrijgemaakt worden. Een klant van Santa Boma is veel duurder dan iemand die militair is, of iemand die studeert of werkt. Je moet niet alleen aan nu denken maar ook aan de toekomst. Criminaliteit werken we zelf in de hand door mensen op jonge jaren geen zulke kansen te geven of te gunnen om iets van hun leven te maken. Het roer moet nu zeker omgedraaid worden, iets waarvan de vorige regering niets van wou weten.


  Maak melding
 17. Het azijnpissen gaat weer verder. Zoals gewoonlijk moet ieder initatief van Bouterse of zijn regering de grond ingeboord worden. Kijk ook eens naar de mogelijkheden, zoals beschreven door Roy Coco. Ik ben van mening dat een nieuw ingevoerde dienstplicht, zeker als er keuzemogelijkheden zijn een zegen voor onze jeugd zal blijken. Niet doelloos op straat zwalken met alle ellende van dien, maar ook in slechte situatie iets op kunnen bouwen of recht zetten. Wanneer dan ook nog studie-mogelijkheden aangeboden worden zal er sprake zijn van een enorme positieve ontwikkeling op ieder gebied.


  Maak melding
 18. Dienstverplichting!

  Dienstplicht is niet de juiste term. Met het woord Dienstverplichting wordt een andere vorm van dienstverrichting bedoeld.

  Roy Coco #13, heeft reeds alle belangrijke zaken genoemd waar aandacht aan besteed dient te worden.
  Dienstverplichting hoeft niet voor iedereen en is daardoor betaalbaar te houden en werkt
  opvoedend.

  Studenten dienen hun studie af te maken zonder dienstplicht. Een kennis-economie is vele malen beter dan een militaire-economie.

  Drop-outs, schoolverlaters en hangjongeren worden zonder pardon opgenomen in de Dienstverplichting.
  D.w.z. gestructureerd leven gedurende 18 maanden, discipline opsnuiven, maatschappelijke dienstverlening met daarnaast de mogelijkheid om een opleiding naar keuze te volgen en een mogelijkheid om beroepsmilitair te worden daar waar nodig is.

  In den beginne hoeft de Dienstverplichter niet eens te leren hoe met een wapen om te gaan. Dat kan pas wanneer hij/zij gekozen wordt tot beroepsmilitair.
  Er zijn veel taken die de Dienstverplichter kan in en om Paramaribo zoals:
  .Stadsvervuilers aanspreken.
  .Straten en trottoirs schoonhouden.
  .Hand en spandiensten bij ouden van dagen.
  .Foutparkeerders aanspreken of beboeten.
  .Verkeersregelaars.
  .Controle op wegventers.
  .Ondersteuning politie bij activiteiten.

  Dienstplicht hoeft geen plicht in militaire dienst te zijn.


  Maak melding
 19. YES….BOUTA YESSS,een grote YES.,hier op de site zijn er een heleboel,die in het leger thuis horen,voor een heropvoeding.[DING DONG WANG]..ALIAS SABIMANG,[reactie 8]


  Maak melding
 20. In de dierenwereld zijn de ouders die opvoeden en de noodzakelijke basis-vaardigheden leren aan hun kroost. De Surinaamse mensdier moet het hebben van de militaire dictatuur.

  De Surinaamse jeugd tussen 16 en 26 jaar is niet is staat om voor zichzelf te bepalen wat goed is voor hun, zie hun stemgedrag als stemvee. Dit heeft DDB wel goed gezien. Proficiat.

  Onder normale omstandigheden zou een militaire vakdiploma juist heel positief zijn. Nu wordt het ingezet als een vangnet voor drugscriminelen, straatcrimi’s, rovers en hersenlozen zonder eigenwaarde.

  Positief is wel om te leren hoe de kortste carriérelijnen lopen van sergeant, moordenaar en drugsbaron tot president van Suriname te schoppen.

  Surinaamse jeugd, een vakdiploma binnen de dichtplicht behalen is prima, maar vergeet niet om goed te leren schieten en wapensystemen goed te leren bedienen. En weet daarna wanneer en op wie de geleerde vaardigheden moet worden toegepast. A.u.b. niet toepassen op de bevolking, want daarin bevinden zich ook je eigenfamilieleden.

  In het Hinduïsme zegt men het volgende:
  Wanneer je op het ultieme kruispunt bent aangekomen en je een keus moet maken tussen “DHARMA” (rechtvaardigheid, juistheid, menselijkheid, universele waarheid etc) en “ADHARMA” (onrecht, misdaad tegen de menselijkheid, leugen, list en bedrog etc.) dan moet je ongeacht ten aanzien van de persoon (kan je eigen familie zijn) kiezen voor DHARMA en de obstakels opruimen.

  Filisofische groeten uit SME vanaf achter de dievenijzers.


  Maak melding
 21. Hoop dat dit keer wel goed adviseur zijn in de omgeving van de president Bouterse.

  Vaak wordt gezegd dat de staat geen GELD heeft .Bij een eventuele dienstplicht kost geld om de mensen te betalen.Ook na de dienstplicht moet men NAZORG AANBIEDEN (de recente groep die weer aangenomen is als beveiliger).

  Van waar haal je geld om de soldaten te betalen?
  Beter zou zijn om meer politie-mensen op te leiden als er daadwerkelijk mensen nodig zijn om in het land het ORDE te handhaven.

  Hoop tot slot niet de toestanden wordt als de jaren TACHTIG???


  Maak melding
 22. Verbazingwekkend!

  Het verbaasd mij enorm, dat het juist de ex-militairen zijn, die dit besluit toejuichen?
  Waarom?
  Ik heb dit eerder aangehaald:
  -wat heeft men de afgelopen 30 jr gedaan voor de veteranen?
  -is er begeleiding geweest voor de veteranen na de binnenlandse oorlogen/coup
  -is er enige vergoeding geweest na de “dienperiode”
  -hoeveel ex-militairen leven nu in Ned.
  – wat zal anders zijn vwb bovengenoemde punten?

  Ned Def kun je absoluut niet vergelijken met Suri. De gelden en middelen zijn er niet.
  Het is iets van de laatste jaren dat de Ned militairen begeleid worden na hun opgelopen trauma’s. idem dito US. Bovendien moeten de “uitgedienden” (Ned)altijd worden bijgeschoold om te kunnen concurreren met de burgers. Dus het niveau is echt niet zo geweldig(misschien technisch).
  Zowel in Ned als Suri heb je ex-militairen die graag naar hun “gun” grijpen als het even tegenzit. Zie maar Cur.
  En aub niet zeggen het zal niet zo’n vaart lopen:niemand kan in de toekomst kijken.

  Het getuigd van kiezersbedrog om die kindjes het bos in te sturen.
  Hebben ze niet gestemd voor beter onderwijs, meer banen, meer vertier, sport en o ja,
  niet te vergeten de laptop?

  Maar ja, als je erop staat: wie weet, zal de geschiedenis zich herhalen.
  Enne ik bedoel dus, de “toen ontevreden militairen” die een coup pleegden.
  Laat de nieuwe “bevelhebber” opstaan.
  Een leuk fris jochie van twintig jaar, hahahahaha….

  Ik ben benieuwd naar de mening van de RMD leider???

  Het is niet iets “surinaams” dat de jongetjes het slechter doen en de grootste dropouts zijn.
  Het is een “wereldverschijnsel”. Kijk en leer van de rest van de wereld, ze zijn er al mee bezig!
  Zelf vind ik dat de jochies minder “gepamperd” moeten worden door hun mama’s, dan worden ze een stuk flinker!


  Maak melding
 23. O, niet eerder gelezen.

  mening van RMD-leider is bekend:

  “15 Oktober Beëdiging van mijn zoon tot effectief Onder Officier, in Nederland,en die dag zal elke ouder moeten mee maken dat hun zoon een toekomst heeft.”

  Gefeliciteerd, een nieuwe bevelhebber in wording 🙂


  Maak melding
 24. Esmerald, het is niet zo vreemd dat juist ex-militairen het besluit om de dienstplicht weer in te voeren zo toejuichen. Ondanks het niet nakomen van bepaalde afspraken die altijd weer te maken hebben met een andere regering of een ander regime, voelt iedere militair of ex-militair de meerwaarde van zijn opleiding. Belangrijk is wel in welke vorm men de dienstplicht gaat gieten. De president licht een tipje van de sluier op en geeft aan dat een ieder de kans krijgt een opleiding te volgen op technisch of technologisch gebied.

  Een beetje beperkt lijkt mij, niet iedereen is technisch gericht en er zijn uiteraard vele richtingen. Het zou een goede zaak zijn eens te kijken hoe dit op de Antillen gaat bij de Antilliaanse militie.

  Dienstplichtigen die miliciens worden genoemd moeten een jaar dienen. Het eerste halfjaar is een algemene militaire opleiding en het tweede halfjaar volgen de militairen een vakopleiding. Het doel van de dienstplicht is om de positie van de dienstplichtigen in de maatschappij in het algemeen en op de arbeidsmarkt in het bijzonder te verbeteren. De dienstplicht wordt gezien als een kans een toekomst op te bouwen.

  De miliciens beginnen met een EVO (Elementaire Vak Opleiding). Het doel van de EVO is om de miliciens een aantal basisvaardigheden bij te brengen, zoals: samenwerken, zelfvertrouwen, dicipline, en verantwoordelijksbesef. Deze vaardigheden zijn uiterst belangrijk voor de persoonlijkheidsvorming en maken iemand een volwaardig lid van de maatschappij.

  Het tweede gedeelte is de periode dat de miliciens de civiele vakopleidingen volgen, de zgn. TAM (Toekomst Antilliaanse Militie). Door het volgen van een vakopleiding verkrijgen dienstplichtigen een betere uitgangspositie voor een baan in de burgermaatschappij.

  In de praktijk werkt het zo dat door middel van een intakegesprek de meest passende civiele vakopleiding wordt gezocht, met een keuze uit o.a.: algemeen beveiligingsmedewerker, schilder, horeca, metaal, elektra, houtbewerking, automonteur etc. De opleidingen vinden plaats in uniform en onder werktijd en er wordt op toegezien dat de dienstplichtigen de opleidingen volgen en succesvol afronden.

  Na afloop van de dienstplicht krijgt men te maken met de BOB (Bemiddeling Overgang Burgermaatschappij), waarbij de dienstplichtige een proces doorloopt van voorbereiding voor het betreden van de arbeidsmarkt. De ervaring is dat aan het einde van deze periode de dienstplichtige over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om deze belangrijke stap in zijn leven te maken.

  Wat ik begrepen heb uit gesprekken met hooggeplaatste militairen in Suriname is dat de president de dienstplicht op deze wijze wil aanpakken. Ik zou zeggen, probeer de man nu eens te steunen, inplaats van weer op elke slak zout leggen.


  Maak melding
 25. Ja Esmerald,

  Ik ben een voorstander en ook politiek Nederland weet dat, vraag maar na want ik streef al jaren naar invoering dienstplicht om de criminaliteit van onze jongeren in te dammen,helaas is het een financiele en politieke kwestie want ook in Nederland zijn er achter de schermen zaken geweest die buiten de media zijn gebleven, alle hoge militairen warevan wijlen prins Bernard en gebruik verder je fantasie.
  Ik sta achter het besluit van de regering in suriname en wees niet bang want overal ter wereld is het zo dat als de top is bereikt dat het weer misgaat, kijk maar naar het Ottomaanserijk,het Romrijnserijk en ga zo maar door en daarom zijn surinamers in nederland nu deelgenoot van het teloorgaan van een goede tijd, h op de werkver, of ze hun baan houden.
  kortom ,inzetten en jongemannen van de straat waardoor buurten leefbaarder worden, oorlog is niet het doel, humanitair inzetbaar zijn, helaas is de realiteit anders en hoop ik nooit afscheid van mijn zoon te moeten nemen, zo ja dan zal ik hem eren,ook de grafdelver komt ooit in een graf zeg ik dan maar.

  dag esmerald,zoek mij facebook of hyves


  Maak melding
 26. hoe kan je iemand steunen die boel verneukt en bedrieg ik ben benieuwd welke hoogeplaatste militaire je hebt gesproken ik vraag mij af hoe dit alles betaald gaat worden ik wordt zo zoetjes aan moe van die luchtballonnen van bouterse.


  Maak melding
 27. “ik wordt zo zoetjes aan moe van die luchtballonnen van bouterse.”

  Bovenstaande zegt de Uitweg. Wij zijn moe van jou dom geklets hier op dit forum, niets inhoudelijks die jij te berde kan brengen of ooit heb gebracht.


  Maak melding
 28. Een opgeleid persoon levert op wat langere tijd meer geld op.

  Iemand die niet opgeleid is kost de staat alleen maar meer geld.

  Dus denk goed na, wat je wil….


  Maak melding
 29. Hallo RMD Leider,

  Ik volg je al een poosje en ik weet, dat de toekomst van je kinderen op nr. 1 staat.
  Je hebt gezorgd voor een goede opvoeding en zodanige mogelijkheden gecreëerd, dat ze zichzelf in de toekomst kunnen bedruipen, en iets kunnen betekenen in de maatschappij.
  Is dat niet het hoofddoel van een opvoeding. Hoort dat niet thuis bij de ouders, eventueel bij leraren?

  Wat ik bedoel is, dat er iets goed mis is met bepaalde suri-ouders en het systeem.
  “Normale” kinderen moeten door hun ouders, verzorgers of leraren gestuurd/begeleid worden en niet door militairen.
  Zelf had ik liever een klein groep professionele huurlingen gezien, die eind maken aan de “goudperikelen”en de grenzen bewaken.
  Waarom?
  Je weet als geen ander, als het zover is, dat ze als eerst de ”jochies” naar het front sturen. En niet iedereen is Gen. Uhm… das toff.

  De wereld is klein, ik weet dat je “erughh” leuke neefjes hebt :).
  Hmm, mag jij dan op facebook en Hyves, ikke niet 🙂
  strenge ouders….


  Maak melding
 30. Lackin en Misikaba worden het eerst geroepen om hun plicht in het leger te vervullen.En een ieder die na voltooiing afzwaait,krijgt een laptop mee……


  Maak melding
 31. De reaktie van de volgers van massamoordenaar bouterse verbaast mij niet horp had ook een andere mening dan charlatan bouterse, horp heeft zich zogenaamd opgehangen aan een koortje van zijn ondebroek, de vrijheidstrijder en voorvechters voor de terugkeer van de democratie in suriname zijn ook zogenaamd op de vlucht neegeschoten.
  Hoe is mogelijk op inhoudelijk de discussie aan te gaan met figuren die nooit rechstreeks antwoord geven om gestelde vragen het enige wat ze doen is verwijzen naar de slavernij of indonesie of naar gebeuren die eeuwen geleden hebben plaats gevonden.Ik vindt dat figuren die hier bouterse verdedigen laf en hypocriet en ondankbaar .


  Maak melding
 32. @ 32 Anansi9 en @ 35 Pinto: Als Pinto zijn biertje met de kakkerlak erin opdrinkt en samen met zijn vriend Anansi9 naar de brug naar de hel loopt en eraf springt dan kost het helemaal niets. Geen centimeter touw.


  Maak melding
 33. JI, ben je nou echt zo dom of doe je alleen zo dom? Waar reageer jij op? Ik heb nog geen enkele plaatsing van jou gezien in deze topic. Of wil je ook zo graag meedoen maar kun je niet?


  Maak melding
 34. Esmerald, het bureau TAM, waar de opleidingen gegeven worden, bevindt zich op de marinekazerne Suffisant en valt onder de verantwoordelijkheid van de landsoverheid.

  Of de cursussen door Nederlandse militairen worden gegeven weet ik niet, maar dit is ook niet waar het om gaat. Het is alleen bedoeld als voorbeeld, wat voor mogelijkheden er zijn. Overigens, ben ik van mening dat Suriname capabel genoeg is om onze eigen jongens in dit kader op te leiden. Verder, niet geschoten is altijd mis, geef de man een kans!


  Maak melding
 35. Hé Uitweg,het zijn huurlingen die zogenaamd voor de pres zijn.Want een persoon kan niet uit zichzelf zo dom zijn.Zelf de dommen slikken hun braaksel niet in.


  Maak melding
 36. Anansi9 die arme DU-biel (#41) probeert nu via een andere uitweg zijn doldwaze verliefdheid op Bouta te tonen. Het maakt dus niet uit wat de inhoud van de topic is, als deze dorpsgek maar over zijn geliefde Bouta kan blijven praten. DU vindt Bouta immers een moordvent, daarom probeerde hij Bouta middels stalking te vangen in de VS. Helaas had Bouta geen oog voor hem. Best wel zielig voor deze arme pannekoek, hij wil zo graag de minnaar van Bouta zijn, om Bouta’s onverdeelde aandacht te krijgen.
  Onze psychisch gestoorde DU is echter geen aandacht meer waard!


  Maak melding
 37. HET zijn nou deze zelfde verdwaalde schapen die mijn vragen om inhoudelijk te reageren lees hun reaktie dan kan iedereen zien dat ze geindoctrineerde wezens zijn die niet zelf kunnen na denken, daarom is bouterse de leider van de domme en achterlijke massa .


  Maak melding
 38. Mijns inziens te vroeg geplanned,als het al een feit is dat het daadwerkelijk rond die tijd word uitgevoerd.Persoonlijk ben ik meer voorstaander van “het leger weer aantrekkelijk maken als werkgever met cariere/studie mogelijkheden”. Ben toch benieuwd naar een uitgewerkt plan. Wat gaat het de staat kosten ? Het Antiliaanse model zoals “Anansi9” aangaf cuts wood.

  Ook bedankt voor je bijdrage “Profiler Nena” #47

  Den Uil


  Maak melding
 39. Uitweg, lees #45 nog eens. Het spijt me erg voor je. Ik weet dat je door je geestestoestand niet toerekeningsvatbaar bent, maar je bent echt de weg kwijt.


  Maak melding
 40. Leidt ze op tot timmerman,metselaar enzovoort.Want de moord pres droomt ervan om grote huizen te bouwen.Kunnen ze daar alvast dan aan de slag.En vele volkswoningen.Dan hoeven er geen chinezen ge-impoteerd te worden.En dan weer de bruggen.Werk zat.Alleen de werkers nog……


  Maak melding
 41. Esmerald,

  Ik kan alleen maar toegeven dat ik vanaf mijn kinderen konden praten ik ze 3maal per jar Suriname liet zien van 1996 tot 2001, mijn zoon gaat nu zelf en is als al zijn neefjes en nichtjes bezig met verder ontwikkelen tot de tijd rijp is om hun steentje bij te dragen, dat is mijn boodschap aan hun en dat is de boodschap van allen in mijn kring!!!

  Ha ha ha, een grote kring want menig officiers zoon is in den vreemde opgeleid om ooit eens aan te pakken,ja wij blijven bij de leus en volkslied ook al waar wij wonen en werken, stre def stre wi no sa frede!!

  Tan bun Esmerald en ja mijn dochter is nu in haar examanen jaar en wil arts woren!!
  En mijn zoon, tja, hij zal de familie naam eer aandoen want de naam heeft zoveel vertakkingen dat ik best begrijp dat zo,n jongen zich afvraagt wat Surinamers in Nederland zijn gaan zoeken, 5 en een half keer groter drland, denk na, in 66 was schiphol net Zanderij, ook via de trap, geen slurven met honden!!!

  Ter overdenking verwijs ik je naar de tijd dat wijlen prins Bernard, zou worden vervolg, de uchtmacht vloog de hele dag in formatie en de grote heren wisten wat dat betekende, dus met andere woorden,ook in Nederland gebeuren er dingen en gebeurde er dingen die het gewone voetjes volk niet weten!
  de kroning van de koningin zaten mijn kameraden en ik paraat in het oude Oranje Nssau kazerne, een bezoek van wijlen prins Bernard, was genoeg om niet op te treden en een kroning zonder smet, moest het worden en de schade als bijkomende schade maar voor liefnemen, zoals de schade van de voetbal Hooligans, walgelijk elke week, dus inderdaad de dienstplicht herinvoeren zowel in Suriname als Nederland en weer alleen een visum met goed gedrag zoals de jaren 60 en 70 voor de onafhankelijkheid!!!


  Maak melding
 42. De praktijk is dat deze veelal jonge jongens door de vele detacheringen geen ruimte hebben of krijgen om er een geduldige vriendinnetje opna te houden.

  Ze zijn te vaak en te langdurig weg.

  Veelal is die vriendin bij terugkeer van detachering al foetsi met een ander.

  Wat wij zien gebeuren is dat deze kerels een oudere tante met gemiddeld al een stoot kinderen aan de haak slaat met alle ellende van dien.

  Structureel gaat het goed fout in die samenleving.

  Het aantal excessen is dan ook niet van de lucht. Op de trimbaan hebben we nog recentelijk zo’n geval gehad van een soldaat, die zijn vriendin/vrouw ombracht omdat zij het uitmaakte.


  Maak melding
 43. Militaire dienstplicht is niets anders dan een zeer verfoeilijke vorm van slavernij.
  Het is onbegrijpelijk dat afstammelingen van slaven zich zelf schuldig maken aan een zo verderfelijke praktijk! Shame on you!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES