President Bouterse: Suriname moet snel vooruit

19

PARAMARIBO, 21 sep – Suriname moet in rap tempo vooruit zien te komen. Dit zei president Desiré Bouterse in het parlement. Er zijn maar twee manieren om dit tempo te halen: “Industrialisatie en streven naar een informatie- en kennismaatschappij.” Het parlement krijgt een sleutelrol.

Er is veel wetgeving nodig en zo snel mogelijk ook. “We staan op een kruispunt en willen het pad opgaan van moderniteit. De belangrijkheid van het parlement zal zeker tot uiting komen als we het pad van ontwikkeling afleggen”, zei Bouterse. Dat vereist ook in mentaal opzicht een reeks veranderingen. Mensen zullen van inslag moeten veranderen.

Dat is zowel in de politiek nodig, als in de samenleving zelf. “De verandering moet plaatsvinden zowel binnen onze eigen gelederen als de samenleving. Mensen kunnen die verandering nog niet maken, die nodig is om te beseffen dat we voor een belangrijk historisch moment staan. Maar ik geloof dat als we ons werk naar behoren doen, wij samen zullen winnen.”


19 REACTIES

 1. Bla bla bla bla bla bla bla. Sosoh Kah ding mang diesie e takie. Suriname moet dit…., suriname moet dat. Praten praten, maar verder niks doen. Maar ach men weet dat het surinaams electoraat, en vooral degene die voor de baas hebben gekozen, stomme koebeesten zijn. Geef ze t-hirs en petjes, beleg een massameeting, beledig de tegenstaanders en de toeschouwers gaan juichend en tevreden naar huis.


  Maak melding

 2. Met de President hoop/duim ook ik mee dat de Surinamers de omslag in denken kunnen maken ondanks ik geconstateerd heb dat het nivo vrij bedroevend is onder de bevolking.

  Men neme een gemiddelde jonge werknemer, stelt wat vragen en hetgeen eruit komt qua denkvermogen, handelswijze, motivatie en stiptheid is ver beneden peil.Gewoon bedroevend.
  Hoe met die houding een land op te bouwen is een enorme uitdaging.

  Een mooie opdracht dus om het nivo omhoog te krikken.

  Zeker als wij het willen hebben over een informatie- en kennismaatschappij.

  Verder qua mentaliteit van de SME bevolking.. . . lopende door Paramaribo, en vele plekken op de aardkloot gezien, mag ik stellen dat ik Paramaribo een van de smerigste steden vind.

  Te bedenken dat men cruiseschepen wil ontvangen, en de toeristen een kijkje door de stad moeten nemen, denk ik dat die zo gauw mogelijk weer het schip op willen.

  De surinamers die uitgewaaid zijn naar o.a Miami, Aruba, en andere streken weten precies wat er bedoeld wordt.

  Anyhow, veel werk aan de winkel, maar wij blijven hoopvol gestemd.

  ** SURINAME VOORWAARTS **


  Maak melding

 3. Vooruit!

  “Industrialisatie en streven naar informatie- en kennismaatschappij”.

  1. Industrialisatie:
  Investeerders van buitenaf kunnen hiervoor zorgen. Ook dienen kapitaalkrachtigen hun bedrijven terug halen naar Suriname ipv Trinidad en Guyana.
  Nederlandse investeerders serieus benaderen.

  2. Informatie:
  Te Coronie is een begin gemaakt met de aanleg voor verspreiding van informatie. Informatie uit/van landen die op dat gebied een voorhoedepositie in de wereld innemen moeten we toejuichen en niet op rancuneuse wijze weigeren.

  3. Kennismaatschappij:
  Naar mijn bescheiden mening zijn er heel veel Surinaamse Nederlanders die hun kennis willen delen met Suriname en Surinamers. Maar Suriname/Surinamers zijn bang voor een ieder die het beter kan vertellen of doen.
  Velen hebben het geprobeerd maar zijn als beterweters weggevlucht of weggepest.

  Kennis moet je de ruimte geven in je maatschappij, pas dan kan het vruchten afwerpen. Roepen om een kennismaatschappij en de ruimte gesloten houden is een kreet van de domme leerling.


  Maak melding

 4. Veel praten en weinig actie. Dat is de conclusie na 2 maanden regering Bouterse. Open deuren en holle vaten. Kom eens met een uitgewerkt plan. Al die opgelaten ballonnen lopen zo snel leeg.


  Maak melding

 5. Gouverneur Lelie kon rond 1900 met de toenmalige naar huidige maatstaven gemeten primitieve
  technologie, goud zeer winstgevend uit de grond halen en daarvoor zelfs een heel lange spoorlijn
  aanleggen. Thans, gelet op de moderne technologie en een groter potentieel aan hoog geschoold
  kader in Suriname, moet het succes van de operatie Lelie in ruime mate kunnen worden overstegen.
  Goud is niet aan bederf onderhevig. Het product is meer waard dan geld, zeker meer dan de US
  dollar die regelmatig aan ontwaarding onderhevig is. Het zou zelfs verstandiger zijn een groot deel
  van het ontgonnen goud in staven en niet in baar geld te bewaren. Goudwaarde fluctueert aan de
  hand van bewegingen op de valutamarkt, maar raakt nimmer zijn waarde kwijt! De trend is dat men
  juist goud opkoopt om zijn dollars kwijt te raken.
  Belangrijker is nog de vraag, waarom Suriname niet zelf het goud uit de bodem kan halen. Als de
  garimpeiros en een aantal Surinamers illegaal, met soms primitieve technologie, honderden miljoenen
  dollars per jaar verdienen, dan moet het voor de Staat alleszins verantwoord zijn beleid te ontwikkelen
  om het maximale uit onze eigen bodemschatten te halen.
  . Het kapitaal moet geen probleem zijn, want met zo’n onderpand,
  de grote goudvoorraden, kun je gemakkelijk US$ 500 miljoen lenen tegen acceptabele non risk
  voorwaarden. Waarom kunnen we tegen al deze achtergronden geen eigen Staatsgoudbedrijf
  beginnen?
  Ik stel vast dat het goud in onze boden voor 100% van ons is. Het kapitaal om tot exploitatie te komen
  vanuit een Staatsbedrijf kunnen we na het vervaardigen van een goed doortimmerd businessplan en
  dito staatsbeleid zo krijgen. Voor zover de reeds aanwezige technologie niet toereikend is, kan die
  worden ingehuurd. 2. De mogelijkheid voor een bedrijf in eigen beheer moet serieus worden bestudeerd; We kunnen
  gefaseerd en klein beginnen met een eigen Staatsgoudbedrijf!

  Bovendien is er nu een nieuwe technologie uit amerika waarbij geen kwik meer aan te pas komt bij het scheiden van het goud en de opbrengst veel hoger uitvalt dan voorheen , echt revolusionair methode waar SME grote voor delen aan gaat hebben. Dus Suriname zal ook mede hierdoor snel vooruit komen.


  Maak melding

 6. Prik en Tazim
  Deze man is nauwelijks aan het regeren en daar heb je het van twee negatieve schrijvers waarom kunnen jullie niet met wat constructiefs voor de dag komen? Bouterse zijn gedachten zijn goed en het licht aan het parlement ze ten uitvoering ten brengen.Ik zeg het weer de meeste Surinamers zijn te negatief over de ontwikkeling van hun land Speciaal velen die in Nederland wonen.Het is waar dat er wat fouten in Suriname gemaakt worden daarom zeg ik kijk ook naar de positieve zaken die daar gedaan worden.Ik als Surinamer die 60 jaren buiten Suriname woont ben trots over mijn land.


  Maak melding

 7. Smara, lees mijn bijdrage nog een keer.
  Ik vind het te algemeen. Mag dat soms niet.
  Jij denkt negatief. Ik kan nl. geen informatie uit dit stuk halen, dat wordt bedoeld met te algemeen.
  Als je de tweede regel leest, kom je erachter dat ik mij richt op het parlement. Ik ben benieuwd wat zij ervan vinden. Zij en niet ik, zitten daar om hun taak uit te voeren. Dat miste ik in dit artikel.
  Stop met die eeuwige neerwaartse spiraal. Denk niet te smal, te geraakt door het kolonialisme van vroeger. Dat heb ik niet in mijn bagage meegenomen naar Ned.
  Man, Iemand vraagt hier om extra informatie. Niets minder. Oef !


  Maak melding

 8. @ smara ,
  dat jij in sprookjes wil geloven moet jij zelf weten maar ik trap niet in die verhalen van bouterse omdat ik ze al eerder hebt gehoord. Er staat een artikkel over johan cruiff in het AD van 21 september 2010 en de vraag was kun je cruiff nog volgen? moest ik gelijk aan bouterse denken De één is een ex voetballer die denkt dat hij god is en de anderen een charmante psychopaat die denkt dat iedereen gek is .


  Maak melding

 9. Sranang mang’s nanga oema’s met de juiste kennis waar ook ter wereld zijn hiervoor hard nodig om dit te bereiken. De Surinamers met de juiste kennis en ervaring die is er!

  Doe een beroep op ze en benader ze! Het maakt niet uit wie en waar ze zijn.

  Het moet geen NAME & FACES gebeuren zijn.

  Dan kan het wel!


  Maak melding

 10. Ja ja, mensen moet van inslag veranderen. Kijk naar Albina. Die ongeletterde wilden daar hebben nooit willen veranderen.

  De visie is misschien goed, maar bij de uitvoering daarvan moet je verzekerd zijn van een regeerteam dat kennis van zaken koppelt aan doortastendheid. En dat heb ik in de anderhalve maand dat deze regering aan de macht is gemist. Het blijft hoofdzakelijk bij woorden.

  @ Smara: U heeft dus al zestig jaar geen enkele bijdrage geleverd aan de vooruitgang van Suriname. Alleen aan de zijlijn meegekeken. En u blijft hopen op enige progressie? Ik woon in Suriname en ik zie ook wel dat er op bepaalde punten vooruitgang wordt geboekt, maar dan hoofdzakelijk in de particuliere sector. Dat is niet iets van deze regering. Daarvoor zitten ze er te kort.

  Planologie is een vak apart. Daarvoor zijn zelfs leerstoelen aan de universiteiten en hogescholen.

  Kortom: Ik hoor van deze regering alleen maar woorden, en vaak voor hun beurt gesproken, en nog te weinig daden.


  Maak melding

 11. Een stukje netheid en streng optreden , let wel, met een verplichtend karakter en sancties zou heel wat kunnen verbeteren in Suriname. de mensen die hier zo negatief praten zijn juist de mensen die het tegengestelde doen in nederland of waar ze zich ook mogen bevinden. Met de staart tussen de benen de orders van de nederlanders opvolgen., je betaalt toch hier je belastingen en boetes op tijd, niet? (anders wacht die hele lieve witte deurwaarder op je) haha en je wacht netjes bij de bakker op je HALF wit gesneden , hahahahah (sorry geintje). Waarom doe je dat niet in Su? Dat is dus precies de reden waarom de Westerse landen zo ver zijn.
  de mensen die uit allerlei landen hier economische betterment komen zoeken, die kunnen ze precies met regeltjes zo ver krijgen om hun land op te bouwen. Dat is wat de nieuwe regering in Suriname wil Maar er zijn zoveel onwillige bokken. En je weet het: Met onwillige honden is het kwaad hazen vangen

  de Bruin


  Maak melding

 12. jadiejadiejajadieja. Heel veel kretologie om de schijn van hard werken op te houden;
  daar moet alles voor wijken, maar veiligheid van de burger dat moet maar wachten, geen prioriteit dus.
  Doet me denken aan : opzij , opzij , we hebben ongelofelijke haast. We moeten rennen, vallen ,opstaan en weer doorgaan ???????


  Maak melding

 13. Hoop dan ook Bouta dat je nu een keer met een concreet uitgewerkt plan komt, hopelijk tijdens de presentatie van het jaarplan 2011 zodat we aan de slag kunnen, want tot nu toe heb ik geen enkele min hiermee zien komen!


  Maak melding

 14. Het beste streven naar een kennismaatschappij wordt bereikt door decaan van de universiteit en enkele hoogleraren te vermoorden en de anderen te laten wegvluchten. De kennis in Suriname zit in de NDP volkswijken. Baas moet een wet afvaardigen dat aleen NDP-leden voordeel mogen halen met b.v. bolletjes slikken.


  Maak melding

 15. Suriname moet snel vooruit…

  Deze week moest ik een dag vrij nemen om voor 4 personen een visum te regelen op het consulaat in Amsterdam. Ik moest daar afrekenen 4 X € 40 = € 160,- Tel daarbij op de benzine om naar Amsterdam af te reizen en ik kom op € 250,- om in mijn paspoort een toestemming te krijgen om Suriname binnen te komen waar ik mijn zuur verdiende centen kan uitgeven. Voor die € 250 zit ik een week in Spanje, inclusief vliegreis, hotel en HP. Ik reis de hele wereld af, maar nergens kost een simpel visum zo veel als voor Suriname.
  Dit weerhoudt toeristen ervan om af te reizen naar het land en daar milloenen euro’s en US dollars uit geven die de plaatselijke bevolking en de ondernemers ten goede komen. De makkelijkste weg is natuurlijk om de toeristen het geld uit de zak te kloppen met een onzinnig duur visum.
  Hou het simpel: laat bezoekers bij aankomst in Suriname voor € 10 een visum aanschaffen en daarmee klaar. Dat heet klantvriendelijk en trekt extra toeristen. Zo gaat Suriname snel vooruit en niet met die belachelijke dure visums die je alleen maar in Amsterdam kan ophalen. D


  Maak melding

 16. # 16

  Helaas moet ik je teleurstellen Henk. Welgeteld 9 jaren geleden heb ik voor mezelf en mijn kinderen die toen in mijn paspoort stonden, het volle pond moeten betalen. Bij rondvraag in het consulaat bij de mede Sur. bleek dat zelfs baby’s moesten bij navraag betalen, want ja, ze zijn ook individuen.
  Het is altijd zo geweest. Als je in het visum duidelijk leest dan zie je ook dat je altijd meer betaalt dan er staat aangegeven. Iedereen ergert zich hieraan, maar er is in die negen jaren niets veranderd. Jij telt dan wel alleen het visum+ benzinegeld, maar tel daarbij het ticketgeld op en je kunt voor dat bedrag helemaal naar Azie in een goed hotel + HP met transport en handgeld.

  Visa zijn altijd mooie inkomstbronnen geweest, dat zullen ze niet zo snel opgeven. En troost je maar, de vliegtuigen zijn altijd vol. Waarom zouden ze de kip met de gouden eieren gaan slachten? Het schijnt ons lot te zijn. Of gaat Bouta ons nou matsen?


  Maak melding

 17. Het is toch verschrikkelijk dat de pol pot van suriname het over kennismaatschapij heeft laat mij niet lachen.
  John Baboeram, advovaat
  Bram behr,journalist
  Cyrill daal, vakbondsleider,
  Kenneth concalves, advocaat
  Eddy hoost,advocaat,
  Andre Kamperveen journalist, oud minister
  Gerard leckie, universitair docent
  Surgrim Oerawsingh,universitair docent
  Lesley Rahman, journalist
  Surinder rambocus, militair
  Harold riedewald, advocaat
  jiwansingh sheombar, militaire
  Jozef slagveer, journalist
  Robby sohansingh, zakenman
  Frank wijngaarde,journalist
  Fred derby is de enige overlevende van deze zwarte dag in de geschiedenis van mijn republiek suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.