Blik Paramaribo weer op Suriname’s goudsector

38

PARAMARIBO, 11 sep – Paramaribo richt de hongerige blik weer eens op de lucratieve goudwinning. De nogal chaotische kleinschalige goudmijnbouw in het binnenland wordt aangepakt. Dit voornemen komt van Anthony van Dijk, de nieuwbakken directeur van de Belastingdienst.

De in Nederland opgeleide ambtenaar wil de goudwinning eens eindelijk bij de horens vatten. Met het besef dat eerdere pogingen jammerlijk mislukten. “Een van mijn prioriteitsgebieden is nu eindelijk belastingen te gaan innen bij de illegale goudsector. Als het nu niet lukt, zal het nooit lukken”, zegt Van Dijk tegenover de Ware Tijd. Het is inderdaad niet de eerste keer.

De vorige regering ging zelfs zover politie-eenheden in te zetten. Na wat razzia’s werden alle operaties ineens stopgezet. Het innen van belastingen bleef beperkt tot wat kleingeld. “Het moet nu eindelijk gaan gebeuren,” meent Van Dijk stellig. Hij wil alvast zoveel mogelijk overleg met andere overheidsinstanties. Ontwrichting van lokale gemeenschappen en criminaliteit maken deel uit van de chaos die het goud winnen meebrengt. “Ordening houdt meer facetten in.”


38 REACTIES

 1. Anthony van Dijk zou volgens het artikel in NL zijn opgeleid en wil als, de nieuwbakken directeur van de Belastingdienst, “Ontwrichting van lokale gemeenschappen en criminaliteit maken deel uit van de chaos die het goud winnen meebrengt” aanpakken ??!!

  Vreemd. De aanpak getuigd van het feit dat hij niet een echt hoge positie in de belastingdienst had. Was dat wel het geval geweest dan had hij zijn prioriteiten beter gesteld. Immers er zijn veel grotere belastinglekken die met eenvoudiger middelen te beheersen zijn. Neem alleen de onverklaarbare en onbelaste vermogensaanwas van sommige figuren. Iemand me een strategische achtergrond in de NL belastingdienst zou eerst dit laaghangende fruit aanpakken. Dat is al meer dan genoeg om de openstaande rekeningen te betalen.

  Ook is het vreemd dat hij zich als dir belastingen meent bezig te moeten houden met zaken die onder meerdere ministers, en beslist niet onder zijn verantwoordelijkheid, vallen.

  Een dergelijke directeur is gedoemd een brokkenpiloot te worden die slechts wanorde na laat.


  Maak melding

 2. Is dit artikel geschreven door iemand die de “belang” heeft bij het in stand houden van de Wild-West die er in de goudvelden van Suriname heerst?

  Hoe kan je het anders hebben over “de hongerige blik” van Paramaribo?

  Er worden economische activiteiten ontplooit in het binnenland van Suriname en dan is het meer dan billijk dat de overheid daar belasting op heft.

  Ik denk ook dat we te lang naar quick wins, laaghangend fruit op zoek zijn geweest in Suriname. Wat mij betreft moet nu de koe bij de horen gevat worden en moeten de no go area’s maar een keer wijken voor landsbelang. Ik heb het dan over:

  1) belastingheffing in de goud-industrie (dit initiatief)
  2) belasting op onroerend goed
  3) vermogensbelasting

  Punten 2 en 3 zijn natuurlijk getorpedeerd door de VHP en dat is de reden waarom men nu opeens vanuit die hoek gromt over “regering geen afspiegeling Surinaams volk”

  Blakaboy


  Maak melding

 3. “Gadverdomme!” neus,door je voorgenomenheid maak je zoveel denk fouten dat het voor mij te veel wordt om uit te leggen.Voordat je reageert,denk even goed en nuchter na “schhhhesus jonge!”.


  Maak melding

 4. De natuurlijke rijkdommen van het Suriname grondgebied op gemeenschappelijk land behoort voor alle Surinamers te zijn. Ik kan nog steeds niet vatten hoe sommige groepen denken dat het alleen maar tot hun behoort.

  De vorige regeringen hebben het zover laten komen. Ik hoop dat de regering Bouterse duidelijk maakt waar de grenzen van regels en wetten liggen voor degenen die zich niets ervan aantrekken.


  Maak melding

 5. Als ik in nederland een belastingaanslag krijg staat er meestal of altijd onder:Inspekteur der Belastingen die onder de Direkteur valt en die dan weer onder de Staatssecretaris van financien valt.Deze laatste valt dan weer onder de Minister van Financien.Aangezien de direkteur direct met het belastinggtebeuren wordt geconfronteerd,kan hij zaken daadwerkelijk aanpakken.Maar aangezien er politiekebonzen of althans mensen die aan bepaalde partijen gelieerd waren en de belastingen wisten te omzeilen,had de Staat Suriname het nakijken!!!Ik zou zeggen,meneer van Dijk opruimen die hap en desnoods heilige huisjes intrappen!!!!!


  Maak melding

 6. De Brazilianen die in die sector werken zijn alleen aanwezig om snel rijk te worden en morrons zijn niet opgevoed met belasting betalen; zij hebben altijd meer terug gehad van het land dan ze aan belasting betalen.Ik denk niet dat Van Dijk ook maar iets van deze groepen zal kunnen vorderen.Het zijn allemaal loze woorden die geen effect zullen hebben.Ik hoop dat ik geen gelijk krijg.


  Maak melding

 7. PARAMARIBO, 11 sep – Paramaribo richt de hongerige blik weer eens op de lucratieve goudwinning

  De vorige regering ging zelfs zover politie-eenheden in te zetten. Na wat razzia’s werden alle operaties ineens stopgezet. Het innen van belastingen bleef beperkt tot wat kleingeld.

  http://www.youtube.com/watch?v=kFK2L4h6seo&feature=related

  Suriname zou veel meer aan Tourisme kunnen doen dat brengt uiteindelijk deviezen in het laatje en creert tevens werkgelegenheid in de Reiswereld en Hotel Branche.


  Maak melding

 8. Neus,

  Je hebt 100% gelijk! Dichter bij huis (Paramaribo) ligt er zoveel belastinggeld op te halen bij grootgrondbezitters, politici, huizenmelkers, Gambio’s en Casino’s.

  Die paar Euro’s die de kleine goudzoekers verdienen wegen minder dan de kosten van deze operatie. Van Dijk moet dan eerst J&P, Defensie en financien voor zich winnen.
  Dit noem ik blazen vanaf de kerktoren.


  Maak melding

 9. Meneer Van Dijk, wilt nu na de goudsector ook de marktsector,de houtsectoren de vissector aanpakken ook het invoeren van onroerendzaak belastingen kan in ons land vele miljoenen bezorgen maar daarvoor is er lef nodig.Ik hoop deze regering meer lef heeft.


  Maak melding

 10. Ik begrijp de achterliggende gedachte. De illegale goudzoekers (ook de Surinaamse) hebben nooit 1 cent afgedragen aan belastingen. Ik twijfel alleen aan de haalbaarheid van dit plan. Er is in de afgelopen jaren meer uit het binnenland gestolen door de eigen bevolking dan door de multinationals (die legaal opereren). Ik ben benieuewd naar de reacties van Pinto, Theo, Marcel e.a.


  Maak melding

 11. “Het moet nu eindelijk gaan gebeuren,” meent Van Dijk stellig. Hij wil alvast zoveel mogelijk overleg met andere overheidsinstanties. Ontwrichting van lokale gemeenschappen en criminaliteit maken deel uit van de chaos die het goud winnen meebrengt. “Ordening houdt meer facetten in.”

  Worms T – Juste un moment

  http://www.youtube.com/watch?v=pXovB80s0e8&feature=related

  Van Dijk als je zo graag belastingen wil heffen moet je het maar gaan halen bij de rijken (IAM GOLD SURALCO BILLITON STAATSOLIE etc) en niet bij de Armen past je aan de realiteit van een Derde Wereld Land. Het Surinaamse Volk heeft al genoeg geleden de afgelopen decennias.


  Maak melding

 12. Als het nu niet lukt, zal het nooit lukken”, zegt Van Dijk tegenover de Ware Tijd.

  Jaag het Arme Volk niet het Land uit heer Van Dijk Zij hebben ook recht op een beter bestaan!!! OOK al hebben zij de Surinaamse Nationaliteit betekent nog niet dat het jouw het recht geeft ze het land uit te schoppen.
  Vegeet niet dat er heel wat Surinamers in den vreemde wonen hoe zouden zij zich voelen als zij zo opgejaagt zouden worden in den vreemde.


  Maak melding

 13. Dit voornemen komt van Anthony van Dijk, de nieuwbakken directeur van de Belastingdienst.

  http://www.youtube.com/watch?v=tIX4MG-U4Jw&NR=1

  En als het jouw niet lukt belastingen te heffen op de RIJKEN meneer van Dijk laat de regering van (MC) Desire Bouterse maar zijn eigen eigen Goud Maatschappy op starten. Heb al een goede naam daarvoor SURI GOLD ze kunnen zo starten. Maar jaag het Arme Surinaamse Volk niet op met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 14. Het is potverdomme ons goud, mogen wij in Godesnaam daar hongerige blikken oprichten?

  In vroegere jaren hebben slavenmeests hier klompen goud van onze voorvaderen afgepakt met de bedoeling het zokenaamd te onderzoeken in het beloofde land Holland.

  Het vervolg verhaal wordt in voldoende mate bekend verondersteld. Draaibaar weet daar alles over!

  Laat ons met rust om op onze geëigegende wij-ze onze weg te vindenden in de wirwar van natiën in deze wazige wereld.

  En het bos zullen we blijven kappen, net zo lang als er hongerige magen zijn.


  Maak melding

 15. Ik verkoop birambi op azijn allernaast de ontvanger de invoerrechten en accijnsen, betaal maandelijks selfassestment en die goudrovers in het verre binnenland, die in Paramaribo kasten van huizen hebben en of rondrijden in bolides hoeven dat niet?


  Maak melding

 16. als je belasting wilt innen,dan moet je weten
  wat die persoon verdient heeft,
  dat zal niemand in suriname toe geven
  in de goud sector is het koffie dik kijken,
  het is daar,ieder voor zich god voor ons allen
  bruno


  Maak melding

 17. Prima, deze sector moet eindelijk eens worden aangepakt het kan niet zo zijn dat buitenlandse illegalen op illegale manier ons goud aan het delven zijn in het binnenland en tevens ook nog op illegale manier exporteren uit ons land.
  Onderwijl zijn zij ook bezig met het creeeren van waarschijnlijk de grootste MILLEU RAMP uit onze geschiedenis.
  Om deze catastrofe onder controle te krijgen zal ook de hulp van net nationaal leger
  ingeroepen dienen te worden.
  zie hier dus alvast een legitieme reden voor een sterke krijgsmacht.


  Maak melding

 18. Guyanezenkopen een licentie voor 50srd en vangen onze vis-garnalen en verkopen het te nieuw amsterdam of op de markt. Ze betalen nooit belasting erover het geld wordt omgewisseld en verstuurd naar Guyana. Dat zelfde geldt voior de houtsector, en de goudsector.Regering dit is jou kans.Het is nu of nooit.


  Maak melding

 19. Voor een buitenlander schrijf ik toch veel beter nederlands dan een Lomeo Hoost hier aan de Waterkant.

  Mi boi hoewel jij bere oud oogt zou je mijn pa niet kunnen zijn.


  Maak melding

 20. Blazen van de Kerktoren!

  Van Dijk blaast van de Kerktoren. Want het is algemeen bekend dat een ieder die op een belangrijke post in SME zit, de werkelijke problemen bedekt met het noemen van een andere, minder belangrijke.

  Mijn tante verkoopt als schijn birambi op azijn en bezit 6 (zes) klasse woningen die ze verhuurt aan vakantiegangers uit Holland en USA voor veel valuta.
  Als je haar vraagt hoeveel belasting ze heeft afgedragen de afgelopen 10 jaar dan zegt ze: “na casino e hoor mi belasting!”

  In de vorige regering van Suriname zaten 12 (twaalf) grootgrondbezitters. Bij elkaar hebben deze mensen 20% van Suriname.

  In de DNA zaten 8 grote projectbeheerders die enorme percelen verkavelen en verkopen.

  In de DNA zitten 15 huizenmelkers die huizen en winkels bouwen en direkt verhuren aan vaak valutavaste buitenlanders of Chinezen.

  Te Saramacca heeft een VHP-topper de helft van dit district tot zijn eigendom gemaakt en kan gewoon zijn gang gaan.

  De huidige president heeft een Fort, een enorm perceel te Pad van Wanica en een kolossale woning aan de Anton Dragtenweg tot zo ver bekend. Oh ja, ik vergeet Tawajariweg.

  GEEN VAN DEZE MENSEN BETALEN DE NODIGE AF TE DRAGEN BELASTINGEN. Wie houdt wie hier voor gek?

  Meneer van Dijk mag hier niet over beginnen anders staat hij zo weer op straat. Dus kiest hij de weg naar de zwaksten. De politici beschermen de rijke bovenlaag door niet over bepaalde belastingen te beginnen. Het is snijden in eigen vingers want tzt zijn ze door hun funktie in de politiek ook grootgrondbezitter in Suriname.

  Er is in Paramaribo en omgeving veel belasting te innen (terugwerkend) en Pinto zit over koetjes en kalfjes aan de waterkant te kletsen met zijn “natje” en zijn aircraft-engeneers. Hopelijk komt hij ook op tijd aan zijn “droogje”.


  Maak melding

 21. heel veel belasting moet er geind worden.vooral inkomsten belasting,onroerend goed belasting-motorrijtuigenbelasting,voor het water ook belasting betalen,hoe groter je huis is meer betalen,ook de auto.alles alles betalen ,het is te gek voor woorden dat het zo een vrijgevochten boel is,in mijn mooi suriname.


  Maak melding

 22. In de onroerendgoed valt er ook heel veel belasting te halen. Als ik naar de huurprijzen kijk van vakantiewoningen, E500,600, Dat zijn 2 a 3 maandsalarissen van een gemiddeld Surinamer.

  Iedereen weet het en de regering doet er ook niets aan.

  In het verkeer valt er ook veel belasting te halen, hoe vervuilender een auto is hoe meer belasting je moet betalen. Co2 uitstoot.

  Vermogensbelasting, successierechten, onroerendgoed, inkomstenbelasting, verhuurbelasting, wegenbelasting, accijnzen.

  De toerist is de grootste melkkoe van Suriname. Een reis voor 2 personen naar turkije met transfer, ontbijt en diner 12 dagen heb ik 700 voor betaald, weliswaar laagseizoen. Voor Suriname zou dit minimaal E5000 euro zijn. Mischien moet er ook een toeristen uitmelkersbelasting komen ook.


  Maak melding

 23. De in Nederland opgeleide ambtenaar Anthony van Dijk,wil de goudwinning eens eindelijk bij de horens vatten.

  Voor het opstarten van een nieuwe goudswinnings bedrijf SURI GOLD MAATSCHAPPY kan er een Consortium gevormd worden met het Canadees Bedrijf IAM GOLD, daar zij in iedergeval over de benodigde kennis bezitten om dit te kunnen realiseren. Hopelijk vloeien er hierdoor genooeg belasting inkomsten uit voor de heer van Dijk zodat de regering van (MC) Desire Bouterse over voldoende middelen zal bezitten om een degelijk regeer akkoord te kunnen uitvoeren de komende jaren.

  Bij het Arme Surinaamse Volk is helaas weinig of niets te halen zijn om dit allemaal te kunnen bewerksteliigen. De gelden die daarvoor nodig zijn om een dergelijke Consortium te kunnen vormen samen met de Canadezen zou het bedrijf voor het benodigde kapitaal op de internationale markt terecht kunnen komen voor de financiering hiervan door aandelen of obligaties uit te geven van het Bedrijf waarop ingeschreven kan worden door beleggers of investeerders.

  Wens de regering (MC) van Desire Bouterse in ieder geval heel veel succes toe met het opzetten van SURI GOLD MAATSCHAPPIJ.


  Maak melding

 24. hahaahaha pinto je laat mij echt lachen no joke , maar even serieus ik weet echt niet wat ik met een zoon als jou zou moeten doen, me kapot schamen is een optie.


  Maak melding

 25. eindelijk;het met niet blijven bij de kleine illegalen de grote mogendheden moeten ook aangepakt worden zoals golden stars en de vele bra in onze geliefd land.succes


  Maak melding

 26. dit hebben wij te danken aan de regering vene,nu moeten wij zamen dit probleem oplossen , laat niets aan de nieuwe regering over .
  als we een beterleven willen hebben moeten wij met z,n allen aanpakken , zodat we een voorbeeld kunnen zijn voor onze kinderen , klein en achterklein kinderen .
  dus een beter leven , begin op je erf .


  Maak melding

 27. Pinto

  Oke Ray,
  Met peper SRD.12,50 per pot;
  Zonder peper SRD.10,00.
  Okay Pinto, Thanks Man, was even benieuwd naar de Prijs.

  Pinto
  Wat is het gewicht van zo’n potje Birambie nou eigenlijk???.
  Hoeveel Birambies gaan er ongeveer dan in zo’n Potje.

  Groetjes


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.