Grote droge tijd in Suriname is ongekend nat

20

PARAMARIBO, 11 sep – De grote droge tijd is ongekend nat. Suriname’s meest zonnige periode van het jaar verregent met de dag. Rivieren die vooral langs de kustlijn een beangstigend spoor nalaten. Straten staan blank en rukwinden razen de daken van de huizen af.

Dat is in Paramaribo en omstreken al het geval geweest. Ook Nickerie wordt nu getroffen. De hoofdplaats Nieuw Nickerie is al twee dagen achtereen het toneel van strijd tegen het water. Hele straten zijn al niet meer te zien vanwege de springvloed. Het water trekt wel weg, maar is de volgende dag weer terug. Radeloze burgers proberen met zandzakken hier en daar weerstand te bieden.

Het is nog niet te zeggen hoe lang de situatie duurt. “De atmosfeer boven Suriname is vooral natter en warmer vanwege het natuurverschijnsel La Niña”, zegt Roel Oehlers van de Meteorologische Dienst. De rukwinden en ook blikseminslagen krijgen vrijspel. Hoe het ook zij, Suriname maakt een ongekend natte droge tijd door. Voor wie dit als onaangenaam aanvaardt is er goed nieuws. Volgens Oehlers neemt de regen af. In elk geval gaat dit op voor de komende dagen.


20 REACTIES

 1. me benne benieuwd hoe de infrastructuur en waterbeheersing zal worden aangepakt om de vele waterdruppels op een juiste wijze zijn weg te laten vinden zonder dat de inwoners tot radeloosheid te brengen.
  Riolering,grachten / sloten, pompgemalen, sluisen, onderhoud etc.


  Maak melding

 2. Je “natje” en je “droogje!”

  Siebiboesie is een van de mooiste Surinaamse woorden volgens mijn woordenschat. Daarna volgt movina, een woord die ik voor het eerst hoorde uit de mond van +Ds Polanen.

  “Dem Movinawan” zij de Dominee, doelend op de arme mensen wiens erf dagenlang onder water lag, zodra er een Siebiboesie voorbij kwam. Dat was heel lang geleden.

  Tegenwoordig zijn niet alleen dem Movinawan slachtoffer van het water, maar ook heel de rijke wereld heeft er grote last van.
  Grote delen van Europa worden weggespoeld en Afganistan of China kunnen geen water of modder meer zien. De toekomst van de Aarde is door de mens bepaald. Iedereen zal er op den duur last van krijgen. Suriname is wat dat betreft nog niet erg geraakt, gelukkig!

  Volgens een oude, wijze vriend van mij zal alleen Afrika het vele water overleven. Op den duur verdwijnen alle andere werelddelen onder het water. Met mens en al!

  Als jongetje van acht kon je je vroeger uitleven en zwemmen in het water op je erf.
  Tot je moeder je zei dat er wurmen uit de septintank of prasie-WC van de buren in je keel konden verdwijnen. Aan die smerige pret kwam dus ook een einde.

  De Siebiboesie nam bomen en daken soms mee maar het voordeel was dat dan alle vuil weg was en de straten schoon.
  In de Surinaamse politiek is onlangs ook een ware Siebiboesie gepasseerd die hopelijk ook schone straten zal achterlaten en het “vuil” heeft weggespoeld.

  Weet niet wat ik er van moet denken, maar alle vrienden en familie die terug van vakantie in Suriname in NL aankomen zeggen hetzelfde: “Suriname is duur!” M.a.w. de prijzen van levensmiddelen zijn behoorlijk gestegen. Als vakantiegangers met hun Euro’s klagen, wat moet dan de plaatselijke SRD bevolking zeggen?
  “Ik kom niet toe aan mijn natje en mijn droogje!”


  Maak melding

 3. Ik zat gisteren in de vooravond aan de Waterkant met twee aircraft-engineers wat koetjes en kalfjes uit te wisselen onder het genot van een koude joggo(Parbo).

  De Suriname rivier was ons zowat tot aan de hielen gestegen. Het water komt??? Wie zou het zeggen?


  Maak melding

 4. @Pinto #6

  Gewichtig doen? aircraft-engineers ??!!

  Normale mensen zitten met hun vrienden aan de waterkant, maar ja als je die niet hebt moet wat moet je dan. 😆


  Maak melding

 5. Het lijkt een “heb ik je niet gezegd?”, maar waarom moet men het eerst ondervinden, alvorens men maatregelen treft? Sur. is gebaat bij open rioleringen. Zoals het ooit langgeleden het geval was. Als alle grachten en sloten dichtgegooid worden omdat men zo nodig een eigen oprit nodig heeft, moet het water een weg zien te vinden. gevolgen: overstromingen. Onbegrijpelijk is voor mij dat het zoetwaterkanaal in nw. nick. grotendeels gedempt is. Zie daar het resultaat: het water stroomt binnen bij de politie en telesur. Geen wonder die liggen natuurlijk lager dan de weg. Mijn oplossing zou zijn: graaf de boel weer open. Zo beperk je ook de schade. Bij OW&V zitten ook een paar ‘lichten’ die verwonderd rondkijken in Paramaribo, wanneer het water niet weg kan. Water volgt een natuurlijke weg, via de grond. Die wegen moet je open houden. Goedwerkende sluizen zijn ook van essentieel belang. Ik schop waarschijnlijk tegen het zere been van mensen die nu waarschijnlijk niet willen horen dat het nu gewoon van gezond verstand getuigt om NL. om hulp te vragen. De waterkennis zit gewoon in NL.


  Maak melding

 6. San dati Pinto Yu Hebi mi boi,had jij nog kalfjes uit te wisselen pinto want gezien de reaktie van jou hier op dit net ben echt benieuwd wat jij te vermelden had, een aantal maanden geleden gaf jij de regering vene de schuld van alle wateroverlast in suriname ik ben nu echt benieuwd wie jij nu de schuld zal geven.


  Maak melding

 7. @Joyce Dank u, prima gezegd. Als al die ‘keweldeke’ male chauvinists uw simpele&duidelijke uitleg ter harte zouden nemen, erover zouden nadenken, dan kwamen we al een heel eind verder. But nopes, het is altijd makkelijker een ander af te zeiken nietwaar.
  @Neus De goede heer Pinto deed slechts aan ‘bladvulling’…


  Maak melding

 8. Ach na regen komt zonneschijn en desi is weer aan het werk dus misschien kan hij al gaan werken aan de opbouw van suriname en nietalleeen maar kletsen uit zij nek dat de vorige regering niets heeft gedaan.
  We zullen het afwachten of hij iets zal doen en zoniet zullen de hollanders weer het vuile werk gaan doen.

  A tang so


  Maak melding

 9. Kolibrie schreef: Ach na regen komt zonneschijn en desi is weer aan het werk dus misschien kan hij al gaan werken aan de opbouw van suriname en nietalleeen maar kletsen uit zij nek dat de vorige regering niets heeft gedaan.
  We zullen het afwachten of hij iets zal doen en zoniet zullen de hollanders weer het vuile werk gaan doen.

  A tang so

  kolibrie

  Ik heb DDB nog niet met zandzakken zien slepen 😆


  Maak melding

 10. Als ik de foto van de Waterkant bekijk, denk ik net als Johan Cruyff: “Ieder nadeel hep se voordeel”. Nu is de vuiligheid uit de rivier tenminste met gemak op te ruimen. Als dat tenminste het geval zal zijn…


  Maak melding

 11. Neus 7,
  Dat jij geen hoge dunk hebt van mensen is gemeengoed.

  Jij bent kennelijk dwars de wereld ingemept!
  Na yu tante yang so, je kan nie helpe!!!

  Zelf dank ik God voor alle nuttige mensen om mij henen, die kunnen wat ik niet kan.


  Maak melding

 12. In de begin jaren 70 tot eind jaren 70 was het ow&v die alle gotro, kriki en busi moest onderhouden dat is de suriname die ken en hebt achtergelaten toen was er goed beleid na de jaren 80 is alles in puin gedonderd wie daar verantwoordelijk voor is mag joost weten.


  Maak melding

 13. DU,
  Jij zal nooit naar Suriname komen om jou bijdrage te leveren in de daadwerkelijke ontwikkeling van het land waarover je al een levenlang loop te ouwetakkenbossen. Wij zullen jou op je oudedag liefde vol aan de schoot der Surinaamse aarde toevertrouwen wanneer je tot niets meer in staat zult zijn.

  Zo vergaat het dit soort redimussu’s nou eenmaal.


  Maak melding

 14. als ze doorgaan met het aanbidden van beelden met 6 en 10 armen , zal suriname veranderen in klein idia met zijn moeson regens .
  god zegt , alles wat hij niet heeft geschapen mag de mens vernietigen , dus ook die beelden .
  want dat is gods laster , weg met die rotsooi .


  Maak melding

 15. @ pinto,
  mijn bijdragen aan de ontwikkeling van mijn geliefde land suriname lever ik hier op dit forum op en bescheiden manier. we komen allemaal een keer aan onze einde pinto dat beslist onze lieve heer daar boven en niet één of andere malloot als pinto en zijn moorddadige president.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.