vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBelastingvrijdom in Suriname alleen als hoognodig

Belastingvrijdom in Suriname alleen als hoognodig

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 aug – Vrijdom van belasting zal alleen worden verleend bij hoge uitzondering. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Vrijdom zonder meer is er niet bij. Ook voor de landbouw niet. Die zit juist te springen.

Tegenvallende oogsten en ongunstig weer drukken de boeren in een hoek. “Alles wat efficiëntie te weeg zal brengen, zullen we doen”, zegt Boedhoe. Verzoeken om vrijdom op de import van grondstoffen is een optie. De boeren willen vooral kunstmest belastingvrij laten invoeren. Ook subsidie op brandstofprijzen zou overwogen moeten worden. Vooral de rijstcultuur is gevoelig.

Boeren hebben leningen lopen bij de bank zonder vooruitzicht op een geslaagde onderneming. Aan de andere kant is er nog altijd het doel van belastingen. “Als niemand belasting betaalt, kunnen we verhuizen. Belastingen moeten als middel worden gezien voor ontwikkeling. We gaan de productie stimuleren voor echte economische groei. Of er ontheffingen komen, weet ik niet”, aldus Boedhoe.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Dit is hetgeen ik altijd wou meemaken. De landbouwers die bom geld verdienen en geen belasting betalen. Marktverkopers die per dag voor honderden srd groenten en andere waar verkopen,ook visverkopers dienen belasting af te dragen.Het is onmogelijk dat zij voor enkele srd,s een plaats kunnen bemachtigen op de markten en dan zoveel verkopen. Iedereen die boven een bepaald bedrag an inkomen heeft ,moet belasting afdragen,anders kunnen wij de tent sluiten.
  Succes met uw aktie minister.

  Khan


  Maak melding
 2. Geachte minister Boedhoe,

  U raakt een punt aan waar vooral de rijke Surinamers een hekel aan hebben: belasting betalen.

  De rijkste Surinamers, grootgrondbezitters en huizenmelkers betalen niet de belasting die ze op grond van hun vermogen moeten betalen.
  Wie dit onderwerp in de politiek tot voor kort ter sprake bracht, kon zijn biezen pakken. Hopelijk heeft u meer backing van uw mederegeerders om een vusit te maken.

  Als iedereen belasting naar inkomsten en vermogen betaald in Suriname, dan kunnen heel veel projecten gerealiseerd worden.

  Subsidie op benzine voor boeren en kunstmest belastingvrij importeren is een slechte zaak.
  De boer kan met zijn baten en lasten rekening opdraven om zijn gelijk en verlies te bewijzen. Daarna kan besloten worden hoe en met hoeveel er gesubsidieerd wordt.

  Wonnie zet je schrap. Menig politicus in Suriname is hierover gestruikeld.


  Maak melding
 3. dit is een mannier om aan geld in de staatskast te laten stromen.
  wel moet ieder burger een vrijstelling krijgen.het is geen goed iedeeren belasting te laten betalen ,juist zijn de kleine boeren de niet een vaste inkomen hebben.
  verder moet net als elders in wereld de sterkste schouder de zwarste lasten dragen.
  en ook kijken mensen die een huis in suriname hebben,en die in nederland wonnen of die exra belast kan worden,kan is het zo dat deze wonningen worden niet nederland be de belating diest opgegeven ,dus die zijn niet belast bij zijn vermogen.wat dit betref moet goed onderzocht worden het valt veel te halen.


  Maak melding
 4. De vele stichtingen die commerciele zaken ondernemen ook eens goed door lichten.
  Daar valt bakken met geld te verdienen.
  firma baitali bijvoorbeeld is een stichting. Ik trek mijn woorden terug als dat niet meer zo is, maar dat waren ze wel. gewoon van de enige dag op de andere werden ze van een Bv of een stichting. Ik heb nb. dichtbij gestaan toen ze de adviezen kregen om St. te worden zodat ze geen belasting hoefden te betalen. Wie gelooft nog dat baitali geen winst maakt en een charity instelling is. Het zijn allemaal vriendjes van front, die hebben het ook laten bestaan.
  aanpakken die hap.


  Maak melding
 5. Minister; begin maar bij de douaniers en de toppers van de belastingdienst.Door hun handel en wandel wordt het land en het volk behoorlijk tekort gedaan. Natuurlijk moeten ook de landbouwers belasting betalen maar ….. ik neem aan dat u de salarissen van al deze dienders kent. Ga dan maar even na hoe zij leven. U zult uw ogen en misschien ook uw oren niet willen geloven.
  Dat wilde ik alleen maar kwijt.


  Maak melding
 6. Boeren hebben leningen lopen bij de bank zonder vooruitzicht op een geslaagde onderneming. Aan de andere kant is er nog altijd het doel van belastingen. “Als niemand belasting betaalt, kunnen we verhuizen. Belastingen moeten als middel worden gezien voor ontwikkeling. We gaan de productie stimuleren voor echte economische groei. Of er ontheffingen komen, weet ik niet”, aldus Boedhoe.

  De regering (MC) van Desi Bouterse zou met een Algemene Stimulering programma moeten komen waarbij de minister van financiën Wonnie Boedhoe met een dergelijk programma drie oogmerken zou kunnen bereiken.

  Allereerst is het bedoeld om alle ministeries de financiële ruimte te geven zodat zij hun programma’s kunnen uitvoeren.

  Verder zouden afgestudeerden en werklozen geholpen moeten worden bij het vinden van een baan.

  En tenslotte zou het midden / kleinbedrijven en de boeren concurrerende kunnen worden gemaakt zodat zij mede kunnen dingen met hun producten in het land de regio en internationaal.
  Door deze maatregelen zou de export een belangrijke motor van de Surinaamse economie kunnen zijn naast tourisme.


  Maak melding
 7. Minister W. Boedhoe moet meer belasting invoeren voor degene die het kunnen betalen zoals de wegenbelansting, en meer belansting op luxe goederen. Verder kan dan de belastingen voor de boeren omlaag gaan voor wat betreft importen voor de landbouw productie. Wel dient de regering in de gaten te houden,dat de spullen niet naar guyana gesmokkeld worden, om daar voor een hogere winst marge te worden verkocht.
  Bovendien moet de nieuwe regering er voor zorgdragen dat de handelszaken een transparante personeelsbeleid gaat voeren. Dus een bedrijf mag niet alleen maar chinezen in dienst nemen. Als men niet weet hoe dat moet, dan kan men een kijkje nemen in Zuidafrika, en dan zien hoe de regering het daar geregeld heeft. Misschien een beleid-gebied van Sociale-zaken en Of Arbeid.

  Tevens om te voorkomen dat op een bepaalde ministerie of afdeling een bepaalde bevolkings groep domineert moet men toch een quotum stelsel in voeren gelet op de bevolkings samenstelling. Dit moet ook gelden voor het bedrijfs-leven.

  De Echte Theo


  Maak melding
 8. Als de Front-Regering dit gezegd had, dan waren de vakbonden reeds op straat. Valies en zijn mannetjes zouden wel gauw wat zoeken om te staken. Sardjoe heeft gelijk als hij stelt dat men siddert en beeft voor Baas. Overigens heeft de minister groot gelijk op dit stuk.


  Maak melding
 9. Goed besluit. Succes en nu maar hopen dat u niet tegen de stroom ingaat zwemmen maar dat meerderen met u in deze regering gezamenlijk optrekken om van dit God given paradise een leefbaar en goed en gezond land te maken.


  Maak melding
 10. Waarom moet er uberhaupt belasting betaalt worden??
  belasting is legale vorm van diefstal.

  Het is niet utopisch om te werken aan een samenleving zonder belastingen; het is utopisch om te denken dat de macht om belasting te heffen niet misbruikt zal worden zodra die verleend is.
  – Murray Rothbard


  Maak melding
 11. Leuk die verhalen van belasting maar inkomenbelasting, vermogensbelasting en omzetbelasting vereisen allemaal dat je als overheid de gegevens krijgt en dat je ze op juistheid kunt en wilt controleren, ongeacht de persoon/stichting/bv/etc.

  Zolang dit niet het geval is elke belasting onrechtvaardig omdat alleen de personen die controleerbaar zijn betalen.

  Een dergelijke maatregel is dan ook alleen uitvoerbaar als er transparantie komt t.a.v. indicatoren als: % personen dat belasting betaald, % belasting tov het BNP,etc,etc.

  Zo niet dan onstaat er onvreden.Ook nu al is het zo dat inkomsten belasting vooral/bijna uitsluitend betaald wordt door ambtenaren en werknemers van grote bedrijven. De rest heeft,ongeacht het inkomen, een sociale kaart.


  Maak melding
 12. Neus (#14)

  Ik begrijp je heel goed. Transparantie en een goede registratie van eigendommen, bezit, inkomsten en vermogen is beslissend
  in deze.
  Mijn voorstel: laat zes Surinaamse en zes Nederlandse stagiaires een model opzetten
  en gezamenlijk presenteren aan de minister.
  Hun studie moet danook representatief zijn aan belastingzaken of financiele zaken, b.v. toekomstige accountants.

  Er ligt heel veel belasting SRD te halen bij steenrijke Surinamers die vandaag de dag geen cent belasting betalen. Hiermee kunnen veel projecten worden ondersteund.


  Maak melding
 13. Tegenvallende oogsten en ongunstig weer drukken de boeren in een hoek. “Alles wat efficiëntie te weeg zal brengen, zullen we doen”, zegt Boedhoe. Verzoeken om vrijdom op de import van grondstoffen is een optie. De boeren willen vooral kunstmest belastingvrij laten invoeren. Ook subsidie op brandstofprijzen zou overwogen moeten worden. Vooral de rijstcultuur is gevoelig.

  Minister van financien Wonnie Boedhoe zou de belasting tarieven voor kunstmest tijdelijk verlagen met 10 tot 13 procent voor een periode van 9 maanden ingaande van 1 oktober dit jaar tot 1 juli volgend jaar. Na deze periode kan dan weer een balans opgemaakt kunnen worden hoe de Boeren er dan voor staan.

  De leningen die de Boeren bij de banken hebben zouden eventueel mede gesubsidieerd kunnen worden door de Overheid in plaats van dat er subsidie op de brandstofprijzen gegeven wordt.


  Maak melding
 14. De Echte Theo (#9),

  Prima voorstellen op #9 die uitvoerbaar zijn.
  De doorverkoop van kunstmest en andere, dure landbouwartikelen die geimporteerd worden zal ten alle tijden voorkomen moeten worden.
  Surinamers hebben voor alles een oplossing om meer winst uit subsidie te halen, zoals doorverkoop aan Guyaneze landbouwers.
  Geen subsidie op benzine en geen verlaging van de invoerrechten voor landbouwartikelen.
  Doet de minister dat wel, dan geeft ze aanleiding tot helen en stelen.

  Ook het idee om verschillende etniciteiten
  binnen een bedrijf te verplichten is niet slecht. Daar heb je wel standvastige mensen voor nodig want in Zuid Afrika is het niet overal lol en plezier.
  De plaatselijke bevolking (zwarte Afrikanen)
  die voor Chineze bazen werken zien zichzelf vaak als slaaf van een importChinees.
  Acht uur werken, is acht uur werken. Wat je daarna doet mag je zelf invullen maar binnen die acht uur wordt er niet geluierd, gerust, gerookt, gegeten, gepoept en ook niet gemopperd. Ik wil nog zien of de Surinaamse werknemer bij de Chinese baas dit volbrengt.

  Als iedere Surinaamse werkloze deze acht uren per dag kan vol maken, dan kan hij/zij ook voor zichzelf een planterij beginnen in plaats van voor de Chinese Baas te gaan werken. Het vraagt alleen maar een beetje geduld, discipline en doorzettingsvermogen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES