dinsdag, februari 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams staatshoofd draagt ambtsketen niet over

Surinaams staatshoofd draagt ambtsketen niet over

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 11 aug – President Ronald Venetiaan heeft er moeite mee de ambtsketen persoonlijk over te dragen aan opvolger Desi Bouterse. Bouterse mag de keten wel omhangen krijgen, maar dan door een ander. Het meest werkbare model is dat parlementsvoorzitter Jenny Simons de ceremonie uitvoert.

Simons doet Bouterse dan de keten om als symbool van de formele machtsoverdracht. Verder is er niets aan de hand, zei Venetiaan tegenover ABC Radio. Overdragen aan Bouterse is bezwaarlijk om zoveel redenen. Eerder zei Venetiaan dat de coup van 1980 en de Decembermoorden ware obstakels vormen. Dat er maatschappelijk en politiek veel heisa wordt gemaakt is nergens voor nodig.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

35 REACTIES
 1. Ach was te verwachten van deze rancuneuze en haatdragende man. Laat hij het maar op de post doen en opzouten, Surinamers moeten blij zijn dat we van deze man verlost zijn.

  Morgen vieren Suriname de grootste inaugratie na lange tijd, we krijgen eindelijk een President die voor alle Surinamers de President wil zijn.


  Maak melding
 2. Zelf 12 jaar incompetent welvaart en welzijn te realiseren voor de armsten onder de vele arme suri’s. 30 jaar blijven vast steken in de troep. Maar goed gevist in troebel water. Begro Insulair, Wageningen 400 ton rijst. Ondanks Bijz.Krijgsraad niet in staat afstand te nemen. Plaatsing volkswil in de schaduwen van rovers.
  Als prediker van veredeling normen en waarden zou het een sier voor de sur.geschiedenis zijn om de presidentiële plichten te vervullen.

  Hindostaanse Immigratiekantoor in brand gestoken. Krikomaka voor eeuwig stil.


  Maak melding
 3. Wat een niveauloze sukkel is die Vene.
  Hij had eigenlijk een man moeten wezen,maar laat nu zien dat mensen als du zijn aanhang zijn.Mannen zonder ballen.Het niet kunnen accepteren van pure democratie.
  Er is eigenlijk nooit bewezen dat DDB drugs heeft gesmokkeld.Een z.g. getuige die betaald werd om belastende verklaringen af te leggen heeft er nu spijt van.
  DDB wordt moordenaar genoemd, terwijl niets bewezen is.Er is duidelijk een verschil tussen verdachte en dader.
  Dus Vene, gedraag je als een man en niet als een mietje


  Maak melding
 4. Lieve Pim,
  Super bedankt voor deze fantastische film. Ik zie Wan Pipel zeker twee keer per jaar op een groezelige vhs-tape. Ik hoop dat ik de film snel in The Cinemas op Curacao kan zien.

  Michel


  Maak melding
 5. Niet belangrijk als de macht maar overgedragen wordt. Er komt ongetweifeld een antwoord van de coalitie, maak u zich niet druk. Oog om Oog , Tand om Tand.


  Maak melding
 6. Ik zou eigenlijk,met deze woorden kunnen volstaan (Who cares)maar dat stelt mij niet tevreden,dat het leven betrekkelijk is schijnt tot een heleboel mensen niet te zijn doorgedrongen,haat rancune en niet misteverstaan,oordeel veroordelen,maar vergeten dat het zelfde hun ook te wachten staat is ook aan dovenmans oren,maar elke handeling heeft zijn actie/reactie cq gevolg het is zijn goed recht maar de tijd en de natuur zullen wijzen als de handeling van El VEne fatsoenlijk zijn .Lang leve zijn mening en handeling,


  Maak melding
 7. Geachte redactie,

  Wanneer je als individu zooooo principieel bent, dat je zelfs verkiest je onverschillig te gedragen jegens jaren lange democratische tradities in je land. Dit vanwege de keuze van een Democratisch gekozen president. Die om wat voor reden jou niet aanstaat. Dan vragen wij ons zeer bedenkelijk af, waarom je dan WEL parlementariër wil zijn onder het regime van zulks een Democratisch gekozen president

  Zie hier de gespleten persoonlijkheid van een ‘neger’ als gevolg van meer dan 400 jaar West-Europese ‘psychische transformatie’ van ‘Afrikaan naar Nikker’.

  http://www.sarafina.nl/1911.html

  En telkens weer blijkt hoe weinig velen zich verdiept hebben in de ‘kern’ van hun geschiedenis. Velen beschikken wel over allerhande vreemde vakkennis en hun bijbehorende formules. Maar bar weinig over zichzelf en de essentiële oorzaak daarvan in relatie tot hun omgeving.

  Huidige president Ronald Venetiaan van de Republiek Suriname is daar een school voorbeeld van. Hoe het zich in de praktijk etaleert, wanneer je als individu bewust onthouden wordt van je afkomst of geschiedenis.

  Een succesvol gespleten mens. Verknipt tot een ultiem neokoloniaal product. Wiens opkomende haat en rancune tot enorme hoogtes kan stijgen. Waardoor hij voor zichzelf en zijn omgeving zelfs een enorm gevaar zou kunnen vormen.

  Beslist geen president voor een volk op weg naar vrijheid, welvaart en economische ontwikkeling. Doch slechts een president ter aanvulling van zijn mentale gebreken. Ter voldoening van zichzelf en zijn wrange emotionele handicap.

  Een angstig karikatuur van het Westen een natie meer dan vijftig jaar opgelegd.

  http://4.bp.blogspot.com/_ujk9GTedwW8/Sb-EYIwqdCI/AAAAAAAAXC4/sUvm4CyGBiQ/s400/Venetiaan3.jpg

  God dank dat nu eens eindelijk het licht mag gaan schijnen. Daar waar een hand hardnekkig blokkerend op de schakelaar gelegd werd. Uit angst voor de toekomst en dat van toekomende generaties.

  Een hardnekkig gezwel werd door een jonge generatie uiteindelijk uitgelepeld.

  http://www.youtube.com/watch?v=MJ3MO2XcLUk


  Maak melding
 8. Hoe haatdragend en zielig kan de Na Pina So (nps) voorman niet zijn., een Staatsman niet waardig. Inderdaad: people don’t change, they only show you who they are and so is ba vene & co. You like it or not Bouterse is nu in charge. Bahh…


  Maak melding
 9. Wat velen weer niet begrijpen is dat er een precedent is geschapen in de Surinaamse grondwet,die door deze daad van minachting de annalen zal in gaan en blijven.
  De geschiedenis zal door de wet bewijzen dat een parlementvoorzitter van belang is om het DNA te leiden naar groetere hoogten en niet de oppositie.
  Het is dan ook aan de nieuwe president om ex ministers te accommoderen of niet, zo ook hun kostbare beveiliging en allerhande zaken die de staat Suriname meer kost dan nodig is.
  Nederland zou het voorbeeld moeten nemen om de wachtgeld regeling af te schaffen omdat het de belasting betalen is die dat moet ophoesten, zo ook de beveiliging van een man als Wilders.
  Verder kan ik ook stellen dat velen op dit forum geen kaas hebben gegeten van de belangen die er spelen in Suriname,niet Nederland alleen kan Suriname helpen zich te ontwikkelen, net zoals het Marshal plan Nederland heeft helpen ontwikkelen, zo zal is er al een plan met bevriende naties om Suriname, naar grotere hoogten te brengen.
  Wanneer ik iets zeg dan zeg ik dat niet uit piëteit naar zijne excellentie Dhr.Bouterse, alleen, maar naar ons geboorteland, de Republiek Suriname en haar volk,ook hen in den vreemde.
  Sranan mi kondre tru!!!
  Stre def stre
  Wi no sa frede
  Gado na wi fesi man


  Maak melding
 10. De staatsgreep in 1980, de moord op 15 onschuldigen in 1982, de telefooncoup, vermissing, leven zonder wet en recht, schaarste aan alle basisgoederen, terwijl een regeringshoofd het enige SLM-toestel pakt om op dienstreis te gaan, met als gevolg annulering van alle reguliere vluchten; al deze daden van machtsvertoon zullen ook de annalen van de Surinaamse geschiedenis ingaan en blijven. De leugen dat de Venezolaanse president niet meer naar Suriname afreist vanwege de toenemende spanningen met Columbia (terwijl Chavez nu lekker in Columbia zit) zullen ook de annalen van onze geschiedenis ingaan en blijven. Ik hoop dat de Surinaamse revolutionairen die in het buitenland wonen naar huis terugkeren nu hun aartsvijand and stamhoofd Ronald Venetiaan morgen waardig, waardig, waardig aftreedt. En, zeer terecht, aan een moordenaar valt niets over te dragen. August heeft gelijk “oog om oog, tand om tand,” want Venetiaan kan afscheid beginnen te nemen van zijn familie. Leve de nieuwe Revolutie!


  Maak melding
 11. meneer hypocriet op nummer 12,
  Bouterse heeft een einde gemaakt aan alle democratische traditie in suriname daar hoor ik jou nooit wat van zeggen hij heeft alle democratische principes regels en wetten van suriname vetrapt daar hoor ik jou niets van zeggen sterker nog je juicht het toe wie heeft dan gespleete persoonlijkheid ebu vertel mij dat? Ik vindt dat vene laat zien dat niet iedere suriname zich schaar achter deze massamoordenaar als president jij laat duidelijk zien ebu dat je principeloos ben je hebt geen yeye me boi, de misdaden die bouterse heeft begaan in suriname zijn velen male erger dan wat vene aan de fatsoenlijke deel van suriname duidelijk wil maken wij dansen niet met de duivel, wij dansen niet met een wolf is schaaps kleren.na morgen zal hij bouterse zijn masker af doen dan wil ik horen wie jij de schuld zal geven voor al die ellende die wij tegemoet gaan.


  Maak melding
 12. Bouterse blijft een boef en moordenaar, hoe zeer hij ook op handen wordt gedragen door een deel van de bevolking. Wait & see over 3 jaar zijn er 1 of 2 nieuwe volksbuurten uit de grond gestampt voor de meest ‘kansloze’ jongeren, zijn de Kb en AOV met 50% verhoogd, eeft Su weer een staatsschuld van Parbo tot Sao Paulo, tot caracas, tot Peking en is 1 euro 9Srd waard. De staatskas is dan helemaal leeggeroofd en een volgende regering mag dan weer opnieuw beginnen aan het herstel werk. Bouterse kan op papier de beste mensen in zn kabinet hebben maar uiteindelijk zal hij overal de touwtjes in handen hebben en Su hoogst persoonlijk weer op rampkoers zetten.


  Maak melding
 13. Heerste er in 80 ook niet zo een jubelstemming in Suriname. The rest is historie. Een treurige dag. Bedankt heer Venetiaan voor u vooruitziende blik. U was uw handen in onschuld.


  Maak melding
 14. Ik snap Venetiaan niet,wel met een veroordeelde drugscrimineel,Brunswijk, en een veroordeelde zedenpleger,Somohardjo, lekker keuvelen,maar Bouterse verfoeien.
  Deze man komt erg ongeloofwaardig over.Door zijn te doen is Brunswijk de dans ontsprongen om ook als moordenaar te worden veroordeeld,Brunswijk heeft ook heel veel misdaden op zijn kerfstok wo, de vernietiging van het dorp Pokigron en nog vele.Brunswijk werd betaald door de tegenstanders van de revolutie, zeg maar degenen die steeds maar roofden van de staatskas,dus zzijn rebellenleger wass illegaal,daarom mocht Venetiaan nooit gaan regeren met deze 2 criminelen.Het volk heeft dat nooit kunnen begrijpen vandaar die enorme afstaffing van de NPS bij de verkiezingen.
  Als je naar Venetiaan`s gezicht kijkt,kan men duidelijk het slijmerige en schijnheilige op zijn troni ontwaren.


  Maak melding
 15. Volgens mij is de aanstelling Bouterse ongrondwettelijk.
  Twee maal een staatsgreep plegen.
  Dus de democratie opzij zetten.
  Veroordeeld en gezocht door Interpol.
  Betrokken bij het strafproces wegens de decembermoorden.
  Verwijderd uit de Assemblé omdat hij lak heeft aan de democratie en gewoon niet komt opdagen bij de vergaderingen.

  Waar gaat dit heen.
  Geen buurland komt. Zelfs Chavez wil zo niet besmet raken.
  Dacht iemand nu echt dat democratiën als de VS, Frankrijk en Canada dit goedkeuren?
  Maar straks gaan we weer de drukpers aanzetten.
  Gelukkig hoeft Telting dit niet meer mee te maken.


  Maak melding
 16. man, venetiaan zelf zegt “verder is er niks aan de hand”.
  vene is moe en wil rustig eruit gaan.
  vene is m.i. ook nog steeds niet vergeten en vergeven dat bouta hem in de jrn begin ’90 ook bijna de laan uit had gestuurd. vene zat bevend te vertellen dat het hachelijke momenten waren, maar wat er gebeurde zei hij niet. sinds vene en bouta ne taki.
  en vene heeft er een trauma aan overgehouden.
  maar goed vene, we zijn blij en dankbaar dat je er was maar ook blij dat je gaat.
  mek wan daadkrachtig man teka wroko over.

  als je iemand nog een laatste dienst wil bewijzen, bel DU laat hij de ambstketen overdragen.


  Maak melding
 17. Suriname schijnt een christelijk land te zijn, maar van normen en waarden hebben velen weinig geleerd. Als het werkelijk zo is binnen het christendom dat zelfs mensen met bloed aan hun handen het koninkrijk binnengaan omdat ze vergeven zijn van zonden, dan vraag ik mij af waar was God december 1982 en november 1986 toen onschuldige mensen werden afgeslacht en nu hun nabestaanden met heel veel verdriet achtergelaten. De vele jongeren die deze periode niet hebben meegemaakt, weten echt niet waarvoor en voor wie ze gekozen hebben. Het getuigd van weinig scholing en kennis. Denken ze werkelijk dat DDB hun maatschappelijk vooruit zal brengen? Velen zijn te beroerd om te leren en te werken. Hun hand op houden naar het buitenland zijn ze goed in. De toekomst zal blijken wat men nu gezaaid heeft (mosterdzaad of cocaïnezaad)

  Sniper


  Maak melding
 18. Hoewel ik het niet hoop ben ik bang dat de geschiedenis zich grotendeels zal herhalen. Ik vrees niet voor 8 december toestanden maar voor de praktijken van de dan opgerichte “volkscommite’s”. Tegenstanders zullen op een geraffineerde wijze worden uitgeschakeld. Onderzoeken hiernaar zullen in de doofpot worden gezet. De economie is een puinhoop en de president zal bij zijn z.g. vriend Chavez om hulp smeken die hij hij niet zal krijgen (alleen retoriek). Uiteindelijk zullen de verzoeken aan het buitenland (Nederland) om voedselpaketten steeds luider en wanhopiger klinken.


  Maak melding
 19. 12 augustus 2010.

  #12.
  Na het lezen van uw commentaren kon ik slechts een opmerking maken.
  “U bent politiek zwak begaafd”
  Ik stel voor om het laatste woord van Uw beweging “EBU-Akademiya” in het vervolg weg te laten.
  Het nivo van Uw commentaren is een zware belediging voor de volle betekenis van het woord.
  Vriendelijk gegroet
  Latish.


  Maak melding
 20. Dit kan een manier zijn om duidelijk te maken, niet eens te zijn op de manier zoals Baas gekozen is.Maar ook uitrespect voor de moorden uit de jaren tachtig.Immers , wil je President worden van het land moet je van onbesproken gedrag zijn , geen handelingen hebben vericht in strijd met de grondwet


  Maak melding
 21. Pure frustratie van Venetiaan. Zijn handelwijze en gedrag hebben niets maar dan ook niets met principes te maken. Destijds heeft hij ook hetzelfde geintje uitgehaald met Wijdenbosch. En als hij zgn moeite heeft met mensen aan wier handen bloed kleeft dan had hij Brunswijk ook nooit mogen omhelzen en de hand schudden. Hij is net als DDB verslaafd aan macht en uiteindelijk corrumpeert macht.


  Maak melding
 22. Overdracht!

  Ik kan aan de ene kant Venetiaan begrijpen, maar aan de andere kant weer niet! Twijfel?

  Heeft het met normen en waarden te maken dan begrijp ik Vene wel. Aan de andere kant is het zo dat hij Desi wel niet zo lang geleden de hand heeft geschud. Mag dat dan wel?

  Ergens is het de man’s goed recht. U kunt het hem kwalijk nemen maar u kunt ook zeggen dat het een man met principe’s is. Maar wat zou hij doen als hij het ambtsketen aan Brunswijk moest overdragen? Twijfel!


  Maak melding
 23. Uit jullie reacties merk ik 2 dingen op:

  Jullie gunnen het desi niet om het land op te bouwen/jullie willen niet dat suriname opgebouwd wordt door desi

  Jullie zien niet dat surinamers en suriname veranderd/ jullie willen geen verandering en zoals de idioot DU gewoon verder met vene en trawanten

  Jullie geloven niet in het feit dat suriname erbovenop kan komen/jullie willen het niet

  Als ik die anti bouta mensen hun berichten lees zie ik dat ze heel erg negatief zijn over alles,geen goed woord over bouta nog hoop …

  Misschien moeten jullie het haatdragende ouderwetse denkwijze achterwege laten en wat positiever zijn en als dat niet gaat neem dan de voordeel van de twijvel

  Maar nee. Jullie zijn ongeschoold en ik durf te wedden dat men ouder dan mij is

  Wat als t bouta lukt suriname op de kaart te plaatsen als welvarend land? Wat dan?
  Denk daar eerst over na


  Maak melding
 24. #1. versus #10

  Zeg het maar! Rancune is getoond tijdens de orgie van 7-9 december 1982, een gebeuren dat maar al te graag weg gemoffeld wil worden. Zal niet lukken! Waarheidscommissie of niet, een uitspraak van de krijgsraad komt er! De Surinaamse samenleving mist minimaal 15 personen! Waar zijn deze mensen!?


  Maak melding
 25. @ sabimang,
  Waar baseer jij dat op een simpele vraag graag een simpel antwoord a.u.b
  @ harry nummer 23 dan moet even hamas bellen die stevige gordel die ik graag om bouterse zijn nek wil hangen.


  Maak melding
 26. Bij de atoombommen op Hirochima en Nagasaki werd God aangeroepen,bij de illegale oorlog met Irak en Afganistan werd God aangeroepen,nu vraag ik je mag dat allemaal wel?Bij elkaar zijn er miljoenen onschuldige burgers omgekomen in naam van God.Als men nu het christendom er bij gaat betrekken vraag ik me af zowaar er een God zou bestaan ,waar was/is die beste man toen,de blanken een alles vernietigende kruistocht hielden haast overal ter wereld, want alles wat voor ergst de blanken pleegden in naam van God zijn gelukt,haast geen Indianen meer in Amerika bv,die Afrikanen zijn gedoemd voor eeuwig in armoede te leven,of is God er alleen maar voor de blanken.Ik ga het haast denken,als ik no.24 zo lees.
  Dus zal God zeker niet wakker liggen van die paar omgekomenen in de 80er jaren in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES