zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieNederlanders naar proces Decembermoorden

Nederlanders naar proces Decembermoorden

-

De Nationale Carrierebeurs

De Surinaamse krijgsraad heeft de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse vrijdag toestemming gegeven om prominente Nederlanders als getuige te horen in het proces rond de Decembermoorden van 1982. Advocaat Irwin Kanhai wil de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Suriname, Max Vegelin van Claerbergen, horen.

Ook voormalig militair attaché Hans Valk, die Bouterse in 1980 aan de macht zou hebben geholpen, wordt gehoord. Valk zou het brein zijn geweest achter de staatsgreep.

Bouterse was niet aanwezig op de zitting omdat hij het druk zou hebben met de voorbereiding van zijn inauguratie als president, aldus Kanhai. Bouterse en 24 medeverdachten staan terecht voor de moord op 15 critici van het toenmalige militaire bewind, onder leiding van Bouterse.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

19 REACTIES
 1. Ingerukt; mars!

  Weer nieuwe getuigen en belangrijke. Weer vliegtickts en accomodatie en belangrijke.
  Maar de belangrijkste ontbreekt totnutoe bij elke zitting. Niet een! Nog geen halve keer is meneer present geweest.

  Ga hem halen en zeg:”direct naar het proces! Ingerukt; mars! Nog voor de inauguratie.


  Maak melding
 2. DAS, wil jij hem niet komen halen?

  Die getuigen en regiseurs moet je aan de Noordzee gaan zoeken. Wij hebben in dit land geen tijd om tijd te verliezen met deze eenzijdige comedie.

  In deze hele kwestie is het zelfrecht al meer dan toegepast.

  Als repressaille hebben de nabestaanden van 08 december ’82 hier een vuile oorlog geinitieerd/ontketend met honderden doden tot gevolg. Hier is al meer dan het talio beginsel van oog om oog, tand om tand toegepast.

  Het Surinaamse volk heeft op 25 mei 2010 al overduidelijk gesproken, moet er persé nog meer bloed vallen stelletje bloeddorstige wolven????


  Maak melding
 3. Ik vraag me af waarom die ambassadeur en die Valk gehoord moeten worden. Er verandert niets aan de zaak, en het is de vraag, nemen ze de moeite om af te reizen naar zo’n lamlendig proces die nog een tig tijd kan duren, las teng. Een rare soap serie is dit.
  Ik wil zien hoe lang dit zooitje nog duurt!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding
 4. WIJ, HET VOLK VAN SURINAME,
  geïnspireerd door de liefde voor dit land en het geloof in de kracht van de
  Allerhoogste en geleid door de eeuwenlange strijd van ons volk tegen het
  kolonialisme, welke werd beëindigd met de vestiging van de Republiek
  Suriname op 25 november 1975,

  in aanmerking nemende de staatsgreep van 25 februari 1980 en de gevolgen
  daarvan,

  bewust van onze plicht elke vorm van buitenlandse overheersing te
  bestrijden en te verhinderen,

  vastbesloten de nationale souvereiniteit, zelfstandigheid en integriteit te
  verdedigen en te beschermen,

  bewust van de wil, onze economische, sociale en culturele ontwikkeling in
  volle vrijheid zelf te bepalen,

  overtuigd van onze plicht de principes van vrijheid, gelijkheid en democratie
  alsmede de fundamentele rechten en vrijheden van de mens te eerbiedigen
  en te waarborgen,

  bezield door de beleving van het burgerschap en de participatie bij de
  opbouw, de uitbouw en de instandhouding van een sociaal-rechtvaardige
  samenleving,

  vastbesloten met elkaar en met alle volkeren in de wereld samen te werken,
  op grondslag van vrijheid, gelijkheid, vreedzame coëxistentie en
  internationale solidariteit

  Opo! Kondreman, oen opo! Sranangron e kari oen. Wans ope tata komopo Wi moe seti kondre boen. Stré de f’stré, wi no sa frede. Gado de wi fesiman. Eri libi te na dede Wi sa feti gi Sranan.


  Maak melding
 5. veronderstelling brengt ons geen stap voorwaarts.wij moeten ophouden om emotie om te zetten tot haat en wrok.

  ik heb ook moeite met de vele ondemocratische handelingen dat nederland gepleegd heeft in suriname.ik vergeef maar ik zal dit mijn levenslang niet vergeten.

  nederland heeft zoveel te kletsen over de surinamers.laten zij eerst bij hun zelf beginnen.en niet de goeie sint uithangen.deze hebben vierhonderd lange jaren de tijd gehad om van dit land een paradijs te maken.maar nee hoor,alleen maar piraterijen handeling gepleegd zonder een dag hiervoor te boeten.

  laat nederland zich ver van onze vooruitstrevende handeling afblijven en geen gudu pa spelen.als nederland doorgaat met de slechte mentaliteitsvertoning dan mogen deze weg blijven.er zijn genoeg andere alternatief.suriname moet zich niet laten bedonderen door geen enkele slavendrijver.die tijd is voorgoed voorbij.


  Maak melding
 6. Het zijn juist de ex-militairen, die met liefde zijn opgevangen door Nederland, die nu de grootste haat-campagne voeren tegenover Ned.

  Daarom zeg ik, mensen veranderen niet naarmate ze ouder worden! Ze laten juist meer van zichzelf zien…


  Maak melding
 7. Het proces had behandeld moeten worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag dan waren alle verdachte inclusief hoofdverdachte achter slot en grendel, in afwachting van hun proces.
  Het lijkt voor Suriname een te groot proces om het vlot te laten verlopen.


  Maak melding
 8. Wrevel over Suriname in kabinet-Lubbers III
  Gepubliceerd: 24 juli 2010 09:00 | Gewijzigd: 24 juli 2010 11:37

  Door onze redacteuren Hans Buddingh’ en Derk Walters

  Rotterdam, 24 juli. Het kabinet-Lubbers III was begin jaren negentig ernstig verdeeld over maatregelen tegen de toenmalige legerleider Desi Bouterse. Minister Van den Broek (Buitenlandse Zaken, CDA) wilde nadrukkelijkheid de mogelijkheid openhouden van militair ingrijpen ter ondersteuning van de democratisch gekozen regering, maar premier Lubbers floot hem terug.

  http://www.nrc.nl/redactie/foto/suriname-bouterse1/index.html

  Klik voor een fotoserie (popup).

  Op Kerstavond van 1990 had Bouterse met een telefoontje president Shankar afgezet. De Amerikaanse regering verwachtte van Nederland steun voor een mogelijk militair ingrijpen om te voorkomen dat Suriname zou afglijden naar een drugsdictatuur. Minister Van den Broek had het idee geopperd een Nederlands militair detachement samen met het Surinaamse leger tot één eenheid te maken. Volgens Van den Broek gaf zijn dispuut met Lubbers „enige wrijving”.

  Uit een rondgang van NRC Handelsblad blijkt ook dat nabestaanden van de Decembermoorden in 1982 aan Justitie schriftelijk verzochten Bouterse te vervolgen voor de moord op Frank Wijngaarde, het enige Nederlandse slachtoffer. Op die brief kwam nooit antwoord.
  De toenmalige minister van Justitie, Frits Korthals Altes (VVD), reageert laconiek. „Hadden we de West-Indische Compagnie moeten sturen? Het gaat om een daad in een soeverein buitenland. Ingrijpen zou hebben getuigd van een onverwerkt koloniaal verleden.”

  Oud-minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) vindt dat Nederland door de jaren heen te weinig doortastend heeft gehandeld waardoor de in Nederland wegens drugshandel veroordeelde Bouterse „het gevoel heeft gegeven dat hij overal mee wegkwam”.


  Maak melding
 9. Advocaat Irwin Kanhai wil de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Suriname, Max Vegelin van Claerbergen, horen.
  Ook voormalig militair attaché Hans Valk, die Bouterse in 1980 aan de macht zou hebben geholpen, wordt gehoord. Valk zou het brein zijn geweest achter de staatsgreep.

  Wrevel over Suriname in kabinet-Lubbers III
  Gewijzigd: 24 juli 2010 11:37
  Door onze redacteuren Hans Buddingh’ en Derk Walters
  Rotterdam, 24 juli.

  Het kabinet-Lubbers III was begin jaren negentig ernstig verdeeld over maatregelen tegen de toenmalige legerleider Desi Bouterse. Minister Van den Broek (Buitenlandse Zaken, CDA) wilde nadrukkelijkheid de mogelijkheid openhouden van militair ingrijpen ter ondersteuning van de democratisch gekozen regering, maar premier Lubbers floot hem terug.

  http://www.nrc.nl/redactie/foto/suriname-bouterse1/index.html

  Klik voor een fotoserie (popup).

  Op Kerstavond van 1990 had Bouterse met een telefoontje president Shankar afgezet. De Amerikaanse regering verwachtte van Nederland steun voor een mogelijk militair ingrijpen om te voorkomen dat Suriname zou afglijden naar een drugsdictatuur.

  Minister Van den Broek had het idee geopperd een Nederlands militair detachement samen met het Surinaamse leger tot één eenheid te maken. Volgens Van den Broek gaf zijn dispuut met Lubbers „enige wrijving”.

  Uit een rondgang van NRC Handelsblad blijkt ook dat nabestaanden van de Decembermoorden in 1982 aan Justitie schriftelijk verzochten Bouterse te vervolgen voor de moord op Frank Wijngaarde, het enige Nederlandse slachtoffer. Op die brief kwam nooit antwoord.

  De toenmalige minister van Justitie, Frits Korthals Altes (VVD), reageert laconiek. „Hadden we de West-Indische Compagnie moeten sturen? Het gaat om een daad in een soeverein buitenland. Ingrijpen zou hebben getuigd van een onverwerkt koloniaal verleden.”

  Oud-minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) vindt dat Nederland door de jaren heen te weinig doortastend heeft gehandeld waardoor de in Nederland wegens drugshandel veroordeelde Bouterse „het gevoel heeft gegeven dat hij overal mee wegkwam”.


  Maak melding
 10. NEEN Pinto!

  Ik durf niet! Ik ben een scheiterd, lafbek, bangerik, ik haat wapens, heb nog nooit gevochten, ik huil heel gauw, ik struikel als ik moet rennen, heb altijd hoofdpijn en ik begin nu al te huilebalken van angst.

  Dat jij en je maatje Boeroe niet in Fort Zeelandia aanwezig waren op de moordDag wil nog niet zeggen dat je anderen de schuld mag geven van de reactie na de actie.

  Ik probeer in jouw hoofd te kijken en ik zie alleen maar wapens en bloed. Van jou verwacht ik een wapenopstand wanneer Desi de
  gevangenis in moet, zoveel dreiging gaat er van je uit. Of is het alleen maar pennelikkerij? Pinto, ik ben echt bang voor de toekomst. Jij niet?


  Maak melding
 11. Pinto waarom verbreken jullie niet alle diplomatieke banden met Nederland. Sluit alle cambio’s waar geld kan worden overgemmakt. Zoek het dan verder lekker zelf uit. Hoef je dan ook geen open of aanmerkingen op Nederland. Gr.


  Maak melding
 12. wakt eeven ; wat hebben eventuele aanzetters van de coup van 1980 te maken met 8 december 1982 > dit is echt een ‘deadlock’ die kandhai c.s toepassen, met het idee : die ptata’s gaan toch niet komen, (kroon- ?)getuigen kunnen niet worden gehoord, zaak wordt geseponeerd !. wat een doorzichtige slimheid, beste advokaat !.


  Maak melding
 13. Moeten meerals 500000 mensen gaan boeten voor het geen dat 30 jaar terug gebuerd is in het land, of gaat het om de vooruitgang van het land. Overal terwereld komt dit voor, als de tijd daar is krijgt een ieder een plek in de geschiedenis boeken van Suriname die zij verdienen.Laat die mensen toch rusten zo dat wij ze straks kunnen waarderen voor wat ze waard zijn geweest.


  Maak melding
 14. Sommigen zijn o zo bang voor die plek in de geschiedenisboeken. Stel je eens voor dat martelaren moeten worden omschreven als ordinaire coupers?

  T.a.v. de getuigen van overzee:
  “als ze komen, komen ze niet en als ze niet komen dan komen ze wel!” Ra ra.


  Maak melding
 15. “overal ter wereld komt dat voor”, klopt helemaal.

  Dit klopt ook:

  26 juli 2010
  “Het Cambodja-Tribunaal in Phnom Penh heeft Kameraad Duch, het hoofd van de beruchte martelgevangenis Tuol Sleng in de tijd van de Rode Khmer (1975-1979), maandag tot 35 jaar cel veroordeeld.
  De aanklagers hadden gevraagd om een straf van veertig jaar. De rechter stelde echter dat er sprake was van verzachtende omstandigheden, onder meer omdat de 67-jarige Duch meewerkte aan het onderzoek en spijt had betuigd over zijn daden.”


  Maak melding
 16. Begrijp je punt helemaal Mikiodo (#8), maar het Internationaal Strafhof heeft helaas geen jurisdictie.

  Voorts dient het 8-december-proces parallel te lopen aan het verder en positief ontwikkelen van Suriname en niet ten nadele van het Surinaamse volk. De rancuneuze, betuttelende en ondemocratische houding naar het Surinaamse volk toe door sommigen op WK stoort dan ook.


  Maak melding
 17. Ik zou zeggen, “kom maar lekker op vakantie jongens, uw verklaring zal alleen nog meer verwarring scheppen.” Dat mag ook wel na langer dan dertig jaren.


  Maak melding
 18. pinto ,
  martelaren zijn de 15 die hun leven en hun bloed hebben gegeven voor een vrij en democratisch suriname en niet de verraders van het surinaams volk nsb-ers die met het buitenland de jonge democratie om zeep hebben geholpen om dictatuur de vestigen jij aanbid een valse profeet pinto veraders van het surinaams volk dat zijn bouterse en zijn bende.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES