In de pen

31

Iwan BraveDoor Iwan Brave – “Op drie augustus wordt Desiré Delano Bouterse beëdigd tot nieuwe president van Republiek Suriname”, galmde het tijdens ABC Aktueel (dat was voor uitstel van de inauguratiedatum). Daarna werd het nummer ‘Momenti doro’ ingezet, uit volle kippenvelborst gezongen door Brian Bijlhout. Niet dat het ooit door de militairen in brand gestoken en gegeselde Radio ABC dit moment bejubelt, maar de uitgenodigde gast had als taak de muziek te verzorgen voor de inauguratie van Bouterse.

Toch dacht ik, zo stapvoets rijdend in de zonnige ochtendspits: wie had ooit gedacht dat dit in de ether via ABC zou galmen. Het leven heeft in retro heel wat symboliek in petto. Het was goed gekozen, want dat is ook het gevoel: Suriname stáát voor een nieuw ‘historisch’ moment. Ook al is het op zich betreurenswaardig dat een onbestrafte ex-dictator het schopt tot ‘democratisch gekozen president’. Maar laten we eerlijk zijn: daar leven we toch voor; wendingen meemaken en ‘nieuwe tijdperken’ ingaan? We willen toch momenten meemaken, waarvan je beseft: ik beleef nu geschiedschrijving. Tuurlijk, als het even kan geen bloedvergietende.

Bouterse als president van Suriname, internationaal voer voor psychologen. Waarom houdt ‘het volk’ toch zo van zelfkastijding? Is het een freudiaanse drang om ‘wereldnieuws’ te zijn? Lukt dat niet positiefschiks dan maar negatiefschiks. “Van Zuid-Afrika tot Australië, van India tot aan Japan”, zoals Radio 10 het verkondigde hoe ons nietig Suriname het wereldnieuws haalde: ‘a former dictator and convicted drugstrafficker took political lead…’. Op zich kan het de wereld geen moer schelen waar Suriname ligt, maar het gegeven dat straffeloosheid politiek loont, spreekt een ieder tot de macabere verbeelding. Het voedt de dagelijkse hang naar ‘wereldnieuws’. Al komt het van een vergelegen ‘bananenrepubliekje’.

“Het historsich besef in Suriname ligt heel laag”, liet VVD’er Frans Weisglas zich ontvallen. Hij heeft gelijk, maar toch dacht ik bij mezelf: look who’s talking! Voor een land dat internationaal dweept met het Dagboek en het Achterhuis van Anne Frank en waarvan de jeugd op school ingepompt krijgt wat een voedingsbodem is voor fascisme, is de PVV van Geert Wilders wel een verdomd grote tumor dat almaar groeit. Het komt er gewoon op neer: als het volk zich almaar genegeerd en niet gehoord voelt door de gevestigde politieke elite, dan gooit het zijn kop in de wind. Als historisch besef te weinig vreten oplevert, wordt het overboord gegooid. En als je politiek met religie mengt, zoals in Suriname, dan vat zelfs de overtuiging post dat die pseudo-Messias daadwerkelijk door God gezonden is.

Na tien jaar is een machtswisseling gezond voor de democratische beleving van een land. Als democraat heb ik met afgrijzen gezien hoe het Nieuw Front zich maar niet wil neerleggen bij zijn smadelijk verlies. Het Nieuw Front heeft echt zijn kansen gehad en simpelweg niet benut. Als je je trenzen járenlang niet hebt opgeschoond en verstopt laat raken door petflessen en andere rommel, dan moet je niet vreemd opkijken dat op den duur alle troep boven komt drijven. En zo heeft Suriname ook decennia lang verzuimd zijn politieke trenzen op te schonen. Men volstond alleen maar met: ‘No waka dape’. Zo kan het gebeuren dat een onbestrafte ex-dictator als democratisch gekozen president weer boven komt drijven.

Bouterse is uit de politieke goot gekomen, maar is politiek de goot uit hem te halen? Ik mocht mijn verblijfsvergunning voor ‘onbepaalde tijd’ afhalen. Uitgerekend in de week dat Bouterse is gekozen tot nieuwe president. Ik doe er symbolisch een beetje lacherig over maar van binnen ben ik echt wel gerustgesteld. Want aan de ‘handreiking aan een ieder’ van Bouterse hecht ik vooralsnog geen waarde. Ja, zolang je met zijn wind wil meewaaien. Ik beschrijf liever de geur ervan. Ook als die aangenaam is. Bouterse’s presidentschap is vooralsnog alle reden om kritisch in de pen te klimmen. Dan is het wel zo prettig dat ik mijn verblijfsvergunning voor ‘onbepaalde tijd’ op zak heb. Ach, welke garantie biedt een autogordel, maar het rijdt wel zo prettig.

Iwan Brave


31 REACTIES

 1. Het is niet Geert Wilders en zijn PVV die een tumor zijn in de democratie en de vrijheid, dat is de achterlijke, gewelddadige en barbaarse islam – die overal vrijheid, democratie en vrouwenrechten ondermijnt. Er is geen enkel islamitisch land dat geheel democratisch is, geen enkel land waar religieuze minderheden gelijke rechten hebben (laat staan de voorrechten die moslims in Nederland eisen), geen enkel land waar de rechten van vrouwen worden gerespecteerd. Degene die de moslims als profeet beschouwen, was een rover en moordenaar die 11 vrouwen had getrouwd (inclusief een 6-jarig meisje).

  Wilders staat op democratische wijze voor de waarden van dit land en staat tegen de kolonisatie van Nederland door de moslims. Hierom is hij met de dood bedreigd en moet hij 24 uur per dag bewaakt worden, zodat hij niet wordt vermoord door een vreedzame moslim. Tevens willen zijn tegenstanders hem de mond snoeren, niet alleen door voor racist uit te maken (terwijl de islam geen ras is, maar een achterlijk geloof), maar ook door een ‘rechter’ hem zijn vrijheid van meningsuiting te ontnemen.

  En wij moeten geloven dat Wilders de fascist is? Laat me niet lachen.


  Maak melding

 2. Iwan,als je in de pen was geklommen om de falende FrontStront-regering ,je favo`s,op hun slechte gedrag tov de noodlijdende bevolking,had ik je misschien voor vol aangezien.
  Ik hoop dat ze je het land uitzetten,neppe Suri.


  Maak melding

 3. Gooooaaal!

  Je kan scoren op allerlei manieren. De ene speler schiet de bal tegen de voorkant van de paal en de bal verdwijnt in het doel.
  De andere speler schiet tegen de binnenkant van de paal en de bal komt via de andere paal niet in het doel.

  Iwan heeft durf getoond en schiet tegen de binnenkant van de paal. Dapper, maar geen doelpunt. Wat de wereld er ook van vindt, het laat de Bouta aanhangers koud, omdat ze zich willens en wetens willen issoleren. Laat ons met rust! En laat ons zelf bepalen!

  “In de pen gaan” wil zeggen dat je objectief verslag doet van de gebeurtenissen. En dat doet Iwan zeker. Gedurft moet ik toegeven, maar hoe lang nog? Gelukkig heeft Iwan zijn tijdelijke verblijfsvergunning binnen. Maar dat zegt niets! Totaal niet! Als Iwan zo blijft schrijven dan haalt hij net de Kerst en Owru Yari, maar met nieuwjaar moet hij vliegen.

  Filips op #1 schiet tegen de voorkant van de paal en scoort op aangeven van Iwan. Goal!
  Iwan, de voorzetman, heeft zich door de Bouta aanhang laten beinvloeden en haalt Wilders binnen bij de toch Wilde Surinaamse politiek. Iwan de aangever, maakt nog net geen vergelijking met Bouta, Brunsi en Somo, maar speelt wel tiep-tiep! Balletje hooghouden is dat. Filips op #1 heeft daar geen tijd voor en tackled scherp, met been vooruit. Een soort DeJongetje. Er is bij de inbreng van Filips wel een feitelijke oorzaak voor de groei van Wilders. Voor de groei van Bouta kan je met “no wakka dape” never wegkomen. De Sommelsdijkse kreek is al sinds mijn vierde verstopt. Dat was nog in de tijd van Jopie Pengel. Maar geef Jopie niet de schuld. Geef de slordige bevolking de schuld. Die gooit koelkasten, autobanden, halve rijwielen, kapotte wasmachines en en afgedankte TV toestellen in de Sommelsdijkse kreek. Dat doen velen die Bouta tot nieuwe president van hun land toejuichen.
  Natuurlijk zijn er ook nette Surinamers.
  Maar die juichen niet. Misschien wel in bijzijn van Bouta, maar achteraf?

  Dit een-tweetje tussen Iwan en Filips had ik niet willen missen. Het is net politiek.
  Maar aangezien je politiek en sport gescheiden moet houden leg ik mijn pen neer, maar niet voordat ik Iwan het advies geef om zijn valuta te bewaren.

  Laatste advies: Iwan, als je wil blijven mag je mijn land nooit “bananenrepubliek” noemen.


  Maak melding

 4. Beste Iwan,

  You go….

  Wist je dat…

  Mensen veranderen niet naarmate ze ouder worden, ze laten juist meer van zichzelf zien.

  Veranderingen zijn net als vuurpijlen; ze vertrekken met veel “bombarie”, zijn heel even mooi, en doven vervolgens uit in volle vlucht!


  Maak melding

 5. Filipsje

  Geen idee, als jij ooit in suri bent geweest, maar de suri- islamieten zijn hele rustige mensen, die niemand lastig vallen met hun religie. Integendeel, in Suri worden de belangrijke Islamitische feestdagen, gezamenlijk gevierd, wanneer volgt Ned.?

  Als de zichzelf verloochende, wiens voorouders, afkomstig zijn, uit het grootste Islamitisch land ter wereld, uit de politiek stapt, nou, dan hebt ie geen beveiliging nodig, wordt ie van de “hitlijst” geschrapt, zijn we in Ned, geen potentiële terroristisch doelwit en het belangrijkste, dan hoeft ie niet te vreten van mijn belastinggeld. Dat doet ie nu al 22jr. Tweeëntwintig jr zit die blonde dolly in de politiek te vreten van ons belastinggeld. Een ander kunstje kan ie niet.

  Dus doe me een lol…

  Hij is een pindalooser fascist!!


  Maak melding

 6. De vraag is of Bouterse zich zal houden aan de gemaakte afspraken. Gelet op zijn positie is hij chantabel. Hij kan geen kant op. Zodoende is het mogelijk dat hij in paniek raakt en vervolgens kiest voor de harde confrontatie.

  Zijn aanhangers hebben in het verleden en heden laten merken dat zij in staat zijn voor hem (Bouterse) de vieze zaakjes op te knappen. Kritische vragen mogen niet aan “baas” gesteld worden. Baas is niet dol op journalisten die hem door hebben. Hennah Draaibaar heeft het bijna aan den lijve ondervonden. De vrienden van Baas (Chavéz, Morales) zijn van hetzelfde laken een pak.

  Ondanks de bedreidingen die geuit zullen worden (mondeling, telefonisch) is het kritisch volgen van Bouterse en de zijnen een goede zaak.


  Maak melding

 7. Oooh Esmerald,

  Wat ben je boos! Zo ken ik je niet! Vuur uit je pen en vlammen aan je woorden. Zo-zo!

  Weet je Esmerald, ik ben gek op vuurspuwende vrouwen. En jij doet het met de juiste woordkeuzes zo goed, dat ik er zelf stil van wordt.
  Jij bent degene die me terecht schrijft dat ik me niet te druk moet maken want de wereld draait door. Ook al heb je Wilders precies zoals hij is omschreven, laat asjeblieft de wereld ook voor jou doordraaien. Ik wil je niet missen, vriendin. AHE ook niet!


  Maak melding

 8. Ok ok DAS,
  Een oppepper:

  Een Surinaamse vrouw koopt een luxe auto, natuurlijk boordevol elektronica.
  Als zij de radio (volgens de verkoper hét neusje van de zalm) wil aanzetten komt er geen kik uit de super-de-luxe luidsprekers, en verontwaardigd keert zij meteen terug naar de garage.
  ‘Hoor eens,’ zegt ze tegen de verkoper, ‘die radio doet het niet, er komt niks uit.’
  ‘Toch wel mevrouwtje,’ is het antwoord, ‘maar het ding is voice-controlled, dat betekent dat u het met uw stem moet bedienen.’
  ‘Met mijn stem? Hoezo met m’n stem?’
  ‘Ik zal het even demonstreren,’ zegt de verkoper.
  De man gaat in de wagen zitten en zegt met een heldere en duidelijke stem: ‘IGLESIAS.’
  Uit de luidsprekers komt een robotachtige stem met de vraag: ‘Enrique of Julio?’
  Waarop de verkoper zegt: ‘Julio.’
  En meteen weerklinkt ‘Quiereme Mucho’ uit de 16 luidsprekers.
  Verrukt over haar nieuwe speeltje, rijdt de dame de garage weer uit en wil zelf natuurlijk meteen ook iets uitproberen. Dus zegt ze tegen haar radio: ‘Elvis!’ waarop het stuk vernuft vraagt: ‘Costello of Presley?’ En de dame: ‘Presley!’
  Een fractie van een seconde later schalt ‘Jailhouse Rock’ door de speakers.
  Nog steeds in verrukking door de wonderen van de technologie geniet de vrouw volop van haar ritje en gaat automatisch langzamer rijden om zo veel
  mogelijk te kunnen genieten. Maar op het ogenblik dat zo’n wegpiraat, die zich met z’n asobak almachtig waant, haar bijna ramt, brult ze automatisch: ‘Idioot!’
  Vraagt de radio: Bouta, Brunsie of Somo?


  Maak melding

 9. Laat die blonde verfdoos Wilders) lekker naar zichzelf kijken zeg, het zijn allemaal zijn frustraties. Ik hou van jullie land mensen en zou er graag willen wonen, want, idd, jullie leven in vrede naast elkaar, en de politiek hier in Nederland, ach, we worden voortdurend belazerd. Sorry nederland, ben een paar keer in Suriname geweest en daar voel ik me fijner en veiliger dan in mijn eigen land,met al zijn stomme wetjes en regeltjes.


  Maak melding

 10. lees de reaktie van de grootste idioot op dit forum op nummer 3 wat een dom en zielige mannetje ben jij toch.Voor jou geld het zelde je kan de man uit de goot halen maar je kan de goot niet uit de man halen watcher.Weet wat je moet doen watcher jou zelf eerst voor vol aan zien dan komt de rest van zelf mi boi.


  Maak melding

 11. DD Bouterse is gekozen tot president van de republiek suriname. Nu volgt de grote economische projecten die suriname vooruit gaat helpen. Alles wat de tegenstaanders te vertellen hebben is niet belangrijk. Schouder ophalend gaan wij daar aan voorbij.
  De tegestaanders kunnen beter schijt gaan op-rapen, op die manier kunnen zij hun hersenen gaan ontdoen van de koloniale-mentaliteit.

  Ondanks talrijke gerechtelijke-dwaling van de nederlandse rechters blijf men geloof hechten aan een vonnis/arrest van die instanties. Dit soort zaken laat zien dat men de uitspraak van de nederlanse rechter beschouwd als een uispraak van God in de beleving van de kolonialen. Terwijl Peter R de Vries laat zien dat je de uitspraak niet zondermeer hoeft te geloven.

  Dus ik geloof de gekozen president van suriname als die verklaard dat de uitspraak een politieke uitspraak is om hem te isoleren in suriname, wat nu schromelijk mislukt is.


  Maak melding

 12. Momenti doro!

  Het goede moment is aangebroken
  Het moment van de waarheid
  Suriname was echt vastgelopen
  Er komt vast een betere tijd

  Heb geen vrees doch enkel hoop
  Vastberaden met z’n allen
  Geef de gebeurtenissen hun beloop
  Dan kan Suriname niet meer vallen

  Dit moment is volgens velen
  Het beroerdste van ons land
  Maar wat zal de wonden helen
  Als wij strijden hand in hand

  Sta niet stil en zoek vooruitgang
  Hindustaan, Creool of Javaan
  Pak je sjoffel, wees niet bang
  Chinees, Maron, Libanees, Indiaan

  Het moment is nu gekomen
  Om te plukken van ons land
  Wat ons eerder is ontnomen
  Door het koude kikkerland

  Maar dit moment is ook belangrijk
  Om ons te richten op een doel
  Wij zitten niet meer in het Koninkrijk
  Geeft dat dan geen trots gevoel?

  Vaar uw eigen weg Suriname
  Ik hoop dat trots het overwint
  Hoe wij hier ook samen kwamen
  ONS nieuw moment dat NU begint
  Einde

  Een gedicht speciaal geschreven voor NaMi, Pinto, Ray en alle anderen die de hoop hebben dat het goed komt met Suriname.
  Feit is wel dat ze moeten doen wat erin staat want dat hebben ze ook beloofd. Doen ze dat niet, dan slagen hun plannen ook niet.


  Maak melding

 13. Dames en heren maakt u zich niet druk over jenny en desi ze hebben een dunne lijntje waar ze op moeten manoeuvreren de ogen van de hele wereld is op hun gericht. ik had simoontje het voordeel van de twijfel gegeven maar ze heeft de laaste weken een aantal blunders begaan dat laat zien dat deze vrouw besmet is door het mulieu waar in zij verkeerd dus voor tante simoontje geld het zelfde je kan de vrouw uit de goot halen maar je kan de goot niet uit de vrouw halen.Bouva heeft met zijn eerste optreden in het parlement laten zien welke richting wij als land opgaan een land dat geregeerd zal worden door onbeschofte figuren die lijden aan grootheidswaanzin.


  Maak melding

 14. hahahahahaah DU, joe tjading,neppe democraat dat je bent.Ik typ wat ik wil ja.
  Als je niet tegen de waarheid kan en je verlaagt tot anderen uitmaken voor alles en nog wat,kan ik je ook niet helpen.
  Het zij zo Iwan is een neppe Suri klaar uit.
  Een journalist althans een journalist in hart en nieren, mag niet tijdens zijn werk partij kiezen of te wel zijn politieke voorkeur laten blijken,een journalist hoort objectief te zijn vooral wat betreft de politiek,soms denk ik dat Iwan de journalistiek verward met de taxibranch.Maar sang mie las mi ting,joe no abi hersenen moro na soso tongtong deh na ini.
  Wederom probeer je jouw problemen op anderen te schuiven ,je kan jouw uit de goot halen ,maar de goot niet uit jouw.Hahhahahaha ie leeri wan spreekwoord baja,maar go leri joe Ned.spelling jere,dat moro belangrijk,whawhawhawha.


  Maak melding

 15. Esmerald,

  Ik wil ook zo’n radio. Dan kan ik allerlei dingen roepen in mijn auto zoals “foefoeroemang, facist, drugsbarron, sexbom e.a.” om er leuke spelletjes mee te doen. Wie de juiste namen noemt krijgt een punt. Bij voorbeeld:
  “Danseres”: Shakira of Beonce.
  “Oliedom” : Bahrijn of Bagdad.
  Natuurlijk had ik bij oiliedom twee namen van mensen kunnen zetten maar wie ben ik?
  Kippevel!


  Maak melding

 16. Eerst verdiepen in de diverse mogelijkheden die een journalist ter beschikking heeft om zijn mening te ventileren. En die zijn er genoeg. We zullen in dit geval alleen de column en zijn tegenhanger belichten.

  Een column (1) is een kort stukje proza( gewone taal zonder dure woorden) waarin de auteur uitdagend zijn mening ventileert. Let wel, zijn mening!!
  Er gelden nauwelijks beperkingen voor wat het onderwerp van een column kan zijn. Huishoudelijke beslommeringen, sport, prive zaken, liefde en politiek zijn veel voorkomende onderwerpen. Belangrijk is dat een column zich onderscheidt in het feit dat objectiviteit mag, maar niet verplicht is.

  Over het algemeen wordt aan columnisten een grote mate van vrijheid toegekend. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt zouden zijn.

  Als Iwan zich zou willen of moeten houden aan objectiviteit, dan zou hij in een andere vorm moeten schrijven. Een essay (2) heeft bv meer diepgang en een bredere uitwerking, maar het is ook objectief.

  Over het algemeen wordt aan columnisten een grote mate van vrijheid toegekend. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt zouden zijn.

  Ik heb veel parate maar ook “vage” kennis, dus als ik iets niet meer zeker weet, of helemaal niet weet, dan zoek ik het op. Internet is voor iedereen #3, het is onverstandig om de massa na te praten. Zoek op, dan weet je het zeker.

  En nu even inhoudelijk reageren; Als ik nu in Su als journalist werkzaam was, zou ik twee keer nadenken voordat ik het stuk van Iwan zou schrijven, hoewel de wereld nu aandachtig meekijkt. Maar ik ben een lafbek (wat dat betreft), en Iwan niet. En gelukkig ben ik geen schrijver, anders zou de verleiding mij te groot worden. Mijn mening stop ik ook nooit onder stoelen of banken. Ga zo voort! Juist nu zijn kritische noten meer dan welkom, want dat houdt de balans erin. SME heeft niets aan alleen maar ja knikkers. En uiteraard kan ik dat lekker makkelijk zeggen aan de ander kant van de Atlantische oceaan.


  Maak melding

 17. Zooooo, een mop en een gedicht. Creatievelingen en genoeg talent te bespeuren hiero. Nee, het hoeft niet altijd kommer en kwel, haternij en schelden te zijn.
  Thanks!


  Maak melding

 18. Het is wat hoor,als Iwan maar Bouterse neerhaalt,vinden sommigen dat hij daar goed aan doet.
  Ik ben voor gelijke monniken gelijke kappen maw,Iwan heeft nooit iets over het geboefte FrontStront getypt,in tegendeel hemelde hij ze juist op,als hij even de moeite genomen had of te wel een greintje objectiviteit in zijn donder had, om aan de gewone man in de straten van Pramaribo te vragen ,wat ze van het geboefte Front vonden en waarom ze voor Bouterse gaan/gingen,moest en zou hij over deze falende ,frauderende ,stelende en liegende bende schrijven.Dus waarom zou ik hem voor vol aanzien?
  Ben benieuwd waarom hij geen journalist in Nederland was,zeker is hij niet gediplomeerd,hier had hij geen poot om op te staan,daarom gaat hij zijn nonsens in Sur.verkondigen.
  Was hij maar hier journalist,ben benieuwd als hij het zou durven om zo tegen het gedrocht Wilders te keer te gaan,neen en nogmaals neen,zijn redakteur had hem binnen no time die vingers gesnoerd,hahahahaha want gedrocht is wit toch.


  Maak melding

 19. Hoi DAS en AHE,

  Die mopjes komen uit Surimaribo, van het volk dat “democratisch” heeft gekozen, dus…
  Maar….men wil ons den geloven dat het volk “blind” is.


  Maak melding

 20. Esmerald,
  ik had in feite niet willen reageren op die debiele filips of geflipte raccist van de pvv aanhanger.
  geweldig geschreven,vandaag heeft die blonde jood over de vreedzame islam,(je hebt wel zieke mensen die de moslimgeloof niet op de juiste waarde voordragen)vandaag islam morgen zijn het de buitenlander, mocht hij aan de macht komen dan krijgen wij een tweede hitler.
  Moge God ons behoede voor deze vervloekte gek.


  Maak melding

 21. Een reactie op nr 1 v Marnix
  Neem dit in elk geval mee over Wilders deze man verwart de vrijheid van meningsuiting met die behoefte te kwetsen en te beledigen.Ik ben geen moslim wel donker getint, maar heb wel een beetje angst voor die man als hij hier in dit land het voor het zeggen zal hebben. Hoe de moslim reageert snap ik wel, had ik ook gedaan.
  Als wilders zich anders had opgesteld dan kon ie ook zo over straat, maar hij gaat steeds verder als je snapt wat ik bedoel,
  en ik heb het gevoel, die rekening krijgt ie nog. En nog wat, ik denk dat de vorstin niet blij is met hem in dit land en zij ziet hem liever niet op het bordes als er een nieuwe regering zal zijn.

  Neem deze zaken mee in gedachten.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 22. Beste Izaak,

  Aub, niet bang zijn voor willy! Ik hoop juist, van ganser harte, dat hij gaat regeren. Zoals het er naar uit zien, komt dit uit! Maar eenmaal in de regering zullen we zien, hoe “kundig” hij is, op het gebied van de economie. Non, dus, het is een one-issue partij. Het is cliché, maar in tijden van economische recessie, ligt de schuld altijd bij een ander. Dit keer zijn het de moslims.

  Je moet het zo zien, om te voorkomen dat hij in mrt, de “grootste” wordt, moet hij nu, absoluut regeren. (Zie situatie in suri.). Hopelijk worden dan de ogen van de “kudde” geopend.
  Ondertussen, komen we uit het reces en de massa, die vanaf hun geboorte tot de dood, door de overheid “verzorgd” wil worden, die niet de hand in eigen boezem durft te steken, zal gestaag een andere keuze maken. Uitgezonderd de extreem rechtse. Maar dat mag in een democratie.

  En als een “in between jobs” wildersfan je lastig valt, dan zeg je maar, dat ze zich moeten schamen, als geboren en getogen “witte”, in één van de rijkste landen op aarde, dat ze geen gebruik hebben gemaakt van hun mogelijkheden, maar liever een ander de schuld geven!

  Ik denk dat willy een trauma heeft opgelopen van zijn Hongaarse, zigeuner, schoonmoeder. Die loopt altijd met een “doekje”rond. Weinig mannen hebben iets met hun schoonmoeder 🙂


  Maak melding

 23. @ ferdinand,
  meen jij echt wat jij schrijft op nummer 23?
  je ben bang voor wilders maar je aanbid iemand die het vrije woord en de media en de pers met zware wapen in brand heeft geschoten hoe rijm jij dat ferdinand, iemand die zijn tegenstanders standrechterlijk heeft geexecuteerd zonder enige vorm van proces. kan jij mij dat uitleggen wat het verschil is van op de vlucht neergeschoten en massaslachting, wat gebeurd er met de rekening van bouterse ferdinand hossenbux ??? ik weet dat ik geen antwoord van jou zal krijgen maar ik laat wel de tegenstrijdigheid van jullie reaktie zien wilders heeft niemand vermoord bouterse wel.


  Maak melding

 24. Reactie op nr 26, ik weet niet wie de man of vrouw is, zal ik nooit weten, het is een schuilnaam, je goed recht zo mijn goed recht
  om te uiten wat ik denk en hoe ik dat zie,
  twee zaken eerst die Wilders, ik ben niet de enige in dit land die deze man niet mag in een belangrijke rol, De PVV is Wilders en niets meer, en democratie, ver te zoeken, en als deze meloot de macht krijgt in dit land dan zijn de rapen gaar, soms denk ik laat dat maar gebeuren, de tent stort echt in mekaar, en nog wat, de Vorstin zit niet te wachten op het samen zijn met deze man op
  het bordes als er een regering wordt gepresenteerd, dat kan ik meegeven, en ik moet nog zien of er wat gebeurd waarmee ze nu bezig zijn om iets te vormen, tek joe ai
  en loeko saw psa, aw porie dja.
  En nu dat andere, dat over baas, weer zoiets,
  op een ander vlak gaf ik al aan je mening geven kijk uit, loek boeng, anders krijg je klappen of je wordt uitgescholden, heb ik de vorige week meegemaakt, nog net geen klappen, gelukkig, ik was nl standby.
  Want als je over baas begint dan hoor je gelijk 8 december massaslachting hoe zo
  40-45 dat was een massaslachting, 1947 die
  ptatta’s,weet je nog, dat was massaslachting, 1973 Allende, boi, Argentinie, Sebrenica 1995
  onder die ogen van die ptatta’s, ie kong no
  maar nogmaals je moet in dit land echt uitkijken wat je zegt, en ik loop niet mee met de massa, en praat anderen na, wil ik wat zeggen over baas mag dat, of mag dat niet
  mensen kom op, waar gaan we naar toe!!!!
  Dit wil even meegeven aan die man of vrouw
  die wat had aan te merken op mij!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 25. @ ferdinand hossenbux uit utrecht.
  voor alle duidelijkheid ik ben zwarte man die geboren is in suriname en voor een groot deel van mijn leven in nederland woond.Ik hou van een discussie en ik volg de politiek internationaal en nationaal op de voet ik luister heel graag naar informatieve progamma om zo mij algemene ontwikkeling bij te schaven en mijn kennis.op terug te komen op jou reaktie ik geeft duidelijk aan op nummer 26 wat ik vindt van jou reaktie op nummer 23 en jij reageerd op nummer 27 door dingens door elkaar te halen die niets met mijn vraag te maken hebben maar dat weet ik van de aanhangers van bouterse.ik wil jou een paar voorbeelden geven jean-marie lepen, Filip dewinter,hyder ga zo maar door, nooit hebben deze gasten regeer macht verworven ik ben zelf niet bang voor wilders ik ben eerder bang voor de moslim exstremisten dan voor wilders en ik ben het op sommige punten eens met wilders.De democratie hier in dit land is zo sterk en vast geankerd in deze samenleving dat ook wilders zich eraan moet houden en men weet wat er is gebeurd toen één man de absolute macht had in europa kinderen worden op school geleerd wat voor tijd dat was en iedere jaar worden er herdenkingen gehouden, ik vindt vreemd dat mensen die een moordadige dictator aanbidden kritiek hebben op wilders ik kan dat niet rijmen en het gekke van alles is waneer ik of iemand anders kritiek op bouterse hebben je hier bijna word opgegeten door die haaien van bouterse.laten wij de dingens in de juiste perspectief zetten wilders is een gevaar voor de eenheid van dit land en bouterse is grotere gevaar voor eenheid van suriname en de toekomst van mijn geliefde land suriname omdat hij een slecht voorbeeld is en een slechte verleden heeft eentje met veel bloed achteruigang onderdrukking vernedering en moord.


  Maak melding

 26. Ik kom even terug op nr 27, beste man , ik ben ook donker getint en woon al heel lang hier volg ook het nodige dag en nacht vooral op de radio, ben een radio man in feite, maar goed ik haal geen zaken door mekaar, ben geen volgeling van Baas, dat denken velen, ik woon hier nl, alleen als je wat over die man zegt moet het altijd zwaar negatief zijn en niets anders, want doe je dat anders dan kijkt men mij niet meer aan
  typisch de Surinamer, en dat is de afgelopen tijd gebeurd, maar als ik wat te zeggen heb doe ik dat gewoon op mijn manier,zolang het nog kan in dit land en dat andere
  over die Wilders, kijk wat er gaat gebeuren
  als ie zo doorgaat met het uithalen tegen die Moslim, dan moet ie die rekg ook betalen, voor de Moslim ben ik niet bang en ja de Moslim extremist, die ben ik nog niet tegengekomen,
  ik woon temidden van de moslims als buren oa
  no problem, nooit gedoe!!! het is een wijk vol moslims, een moskee erbij, ik ga mijn eigen weg, hun doen het zelfde. En nogmaals let op de komende dagen wat er in Politiek Den Haag gaat gebeuren, binnen de VVD is Wilders al afgeslacht, de Monarchie kan dat niet doen, hun mening dan geven, maar er zal een stokje voor gestoken worden, kijk maar naar het verleden, ik kan geen voorbeelden noemen en geven, maar je snapt wel wat ik bedoel, als zoals je dat aangeeft alles volgt etc!!!! door de jaren heen dan.

  Ferdinand Hossenbux

  hun ook.


  Maak melding

 27. @ ferdinand,
  Laat mij dit tegen jou zeggen niemand heeft recht om een andere te doden om zijn mening, hier niet en in suriname ook niet,in dit land is de vrijheid van meningsuiting een groot goed wie zich beledigd voelt stap naar de rechter we leven met zijn allen hier in een rechtsstaat, vrije meningsuiting is een universeel recht voor iedere mens waar ook in de wereld jammer genoeg is dat niet overal het geval.Surinamers hebben een mond vol over discriminatie dit en discriminatie dat we zijn wat dat betreft net mensen, de guyanezen hebben in de begin jaren 70 en eind jaren 70 het ook te zwaar te verduren gehad in suriname dat kan ik mij nog herinneren als de dag van gisteren , de binnenlandse bewoners tijdens de binnenlandse oorlog ook , en niet te vergeten de rel laats met die brazilianen dat waren allemaal raciale tegenstellingen dan druk ik mijn zacht uit. en dit nog ook wilders moet zich verantwoorden voor de rechter voor zijn uitspraken nogmaals ik ben het met wilders eens op bepaalde punten. ik blijf het proberen je ben geen volgeling van baas maar jou reaktie doen mij anders vermoeden maar dat geeft niet alleen vindt ik het raar dat jij wilders wel een gevaar vindt maar bouterse niet terwijl de één zich bevindt binnen de democratie en rechtsstaat waar de rechter het hoogste woord heeft, en de anderen heeft bewezen dat hij wetten en regels gewoon vertrapt als het hem uitkomt. tang bung ferdinand.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.