woensdag, mei 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameNieuwe studierichtingen universiteit van Suriname

Nieuwe studierichtingen universiteit van Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 jul – De Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus, heeft er twee nieuwe studierichtingen bij. Het betreft Humaniora en Wis- en Natuurkunde. Minister Edwin Wolf van Onderwijs & Volksontwikkeling spreekt van een doorbraak.

Beide richtingen hadden er al lang moeten zijn. “Het gaat om de dienstbaarheid, antwoorden op behoeften van de samenleving”, zegt Wolf. Humaniora zal zich vooral richten op de ziele- en sociale noden. Psychologie valt er onder meer onder. Het vak zal gedoceerd worden vanaf het komende collegejaar. Suriname zit met een groot tekort aan pscyhologen.

Wolf ziet de universiteit precies hier goed inspelen. Wis- en Natuurkunde is er vooral voor de wetenschappelijke beoefening. De klacht van veel studenten in deze vakken was dat het hoogste niveau ontbrak. “Je hebt wel de opleiding voor leraren. Maar daar wordt je voorbereid op het staan voor de klas. De zuivere wetenschapsbeoefening was er niet”, aldus Wolf.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. kunnen deze gasten niet een werk gaan zoeken lijkt mij verstandiger dan het demgelul dat ze uitkraien ga werken voot jou centen negre nanga dong .


  Maak melding
 2. Onderstaand bericht is een goede eye-opener voor de nieuwe regeerders in Suriname.Er zijn kansen en mogelijkheden voor de Surinaamse economie om aan te grijpen.

  “India, China en Rusland bieden Latijns-Amerika uitweg uit crisis”

  Latijns-Amerika en de Caraïben moeten hun export meer richten op China, India en Rusland en moeten ook meer afgewerkte producten die richting opsturen. Volgens het Economische Systeem van Latijns-Amerika (SELA), een regionaal overleg- en samenwerkingsorgaan, is dat de weg die het snelst uit de crisis voert.

  Latijns-Amerika is te afhankelijk van de VS en Europa als exportmarkten en speelt niet genoeg in op de kansen die andere grote landen bieden, vindt Mexicaan José Rivera, permanent secretaris van het SELA. Dat wreekt zich nu. Europa en de VS zitten in een recessie, terwijl China en India blijven groeien.

  Daarnaast voeren de landen van Latijns-Amerika te weinig afgewerkte producten uit, zegt Rivera. “Dat heeft een negatieve weerslag op de groei en de tewerkstelling”, terwijl het gebrek aan diversificatie de regio ook kwetsbaarder maakt voor schokken in specifieke sectoren.

  Olie voor India
  India is vooral geïnteresseerd in de Latijns-Amerikaanse olie, zeggen de experts van het SELA. Indiase energiebedrijven hebben contracten getekend om in en rond Cuba, Brazilië, Venezuela, Peru en Colombia mee naar nieuwe olievelden te zoeken.

  Anderzijds kan India een belangrijke partner worden in de metaalnijverheid, in de farmaceutische sector, in andere sectoren waar topingenieurs nodig zijn en in de landbouw. India heeft onder meer al geïnvesteerd in ijzerproductie in Bolivia, Brazilië en Colombia, in de staalnijverheid in Argentinië en Trinidad en Tobago en in de productie van magnetiet in Chili.

  India investeert per jaar ongeveer 14 miljard euro in het buitenland. Experts denken dat de samenwerking tussen India en Latijns-Amerika alle kansen op slagen heeft omdat hun economieën in belangrijke mate complementair zijn.

  Nu zijn de handelsrelaties tussen India en Latijns-Amerika en de Caraïben nog heel bescheiden. In 2008 voerden Latijns-Amerika en de Caraïben amper 3,2 procent van de totale Indiase export in, terwijl India 2,1 procent van de totale export van de regio ontving.

  De handel tussen Rusland en Latijns-Amerika is tussen 2004 en 2008 bijna verdrievoudigd. Ook hier is er volgens het SELA sprake van complementariteit: Rusland levert industriegoederen en voert veel landbouwproducten in.

  In Latijns-Amerika en de Caraïben zijn al meer dan 900 Russische vliegtuigen en helikopters in gebruik. Argentinië produceert meer dan een derde van zijn energie in Russische installaties. In Brazilië draaien meer dan 20.000 Russische machines en in Colombia, Ecuador en Uruguay worden Lada’s geassembleerd.

  Problematisch is dat de handel in de omgekeerde richting de laatste jaren vooral gedomineerd werd door grondstoffen of producten met weinig toegevoegde waarde. Brazilië levert Rusland bijvoorbeeld vooral vlees, suiker, koffie en tabak. Argentinië voert vooral vlees, voeder, wijn, melkproducten en fruit uit. Alleen in Mexico koopt Rusland ook aanzienlijke hoeveelheden auto’s en machines.

  De regio zal ook een jaar of drie geduld moeten oefenen voor er weer grote Russische investeringen aankomen. De internationale crisis heeft de Russische bedrijven immers niet gespaard.


  Maak melding
 3. Heeey nr 1 waarom zo racistisch reageren, wellicht dat je de jongemannen goed kent omdat je weet erg zeker weet dat ze niet werken en dat ze dom zijn, rechtvaardigt dat niet om je zo uit telaten. Hij legt volgens mij uit waarom er geen werk is en waarom de oude politiek moest verdwijnen.


  Maak melding
 4. reactie op 2.
  beste heer Rob,
  reeds eerder heb ik aangekaard dat suriname slechts dan tot een stressbestendige groei zal komen indien het manpower probleem ook aangepakt zal worden. dit is primair een politiek probleem en ik heb weinig vertrouwen in onze nieuwe president.
  de keuze is suriname een bloeiende immigratieland te maken en de drempels voor ondernemerschap weg te halen.
  bedankt voor uw feiten materiaal. immigratieland nummer 1: uit nederland, de voordelen zijn duidelijk.
  uit India/China: voor de landbouw, basale industrien maar ook hoogopgeleiden, v wege het feit dat india overwegend engels is georienteerd.
  China is een probleem v wege de taal barriere, maar hun effect is onmiskenbaar in Sur, oa in de asfaltering vd wegen als strategie vd China om chinezen in industrien werkzaam te krijgen za palmindustrie.
  maar ook worden chinezen genoemd in de geruchtenmachine rondom de omkoopschandalen van visa etc.
  dit probleem is niet op te lossen zonder een beleid gericht op corruptie, accountability en goed onderwijs met de nadruk op waarden en normen.


  Maak melding
 5. Wat leuk dat er nog op de valreep faculteiten worden ingesteld o.l.v. de dochter van Vene en een andere NPS sympatisant, vandaar dat NPS die negen dagen extra nodig hadden om te regeren


  Maak melding
 6. humanoria > heette dat vroeger niet sociologie, politicologie, psychologie, mens en maatschappij, etc., etc.?.
  wis- en natuur-kunde >> onderwezen ze dat niet al aan de natuurtechnische faculteit ?.
  >>> conclusie : er moet er gereorganiseerd worden en de startproblemen e/o ‘kinderziekten’ moeten opgelost/behandeld worden >>>> voor wie (o wie)worden er banen geschapen, met de gelegenheid een yang te maken ?!? we benne en blijve benieuwd, want pa maakte ooit een rotzooitje op het ministerie van onderwijs ; effe kijke of het bloed echt kruipt waar het niet gaan kan.


  Maak melding
 7. reaktie nummer 1 is bedoeld voor dat filmpje met twee zogenaamde rasta figuren.
  Ze gaan weer roepen komt hij weer met het verleden maar ik kan niet anders, voor de jaren 80 was suriname op onderwijs niveau heel hoog vergeleken met de omringende landen je hoeft maar twee keer te raden wie de oorzaak van de achteruitgang is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES