Uitslag verkiezingen Suriname bindend verklaard

18

PARAMARIBO, 18 jun – Het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, heeft de uitslag van de verkiezingen bindend verklaard. Dit geldt ook voor Brokopondo en Sipaliwini waar ongeregeldheden zijn vastgesteld. “Het algemeen belang gaat voor”, zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos. Goed nieuws voor A Combinatie van Caprino Allendy.

De combinatie mag zijn drie zetels in Sipaliwini behouden. “We hadden niet anders gehoopt en verwacht”, zegt Allendy. Hij si toch opgelucht. De onderhandelingen met Mega Combinatie over coalitievorming kunnen doorgaan. Bij de inschrijving voor de verkiezingen was vastgesteld dat A Combinatie illegaal was toegelaten. “Maar geen van de deelnemers heeft geprotesteerd”, zegt Van Dijk-Silos.

Ook is overwogen dat ruim zeventig procent van de kiezers in Sipaliwini voor A Combinatie stemde. “De democratie zou er niet mee gediend zijn als je hun partij zou uitsluiten”, aldus Van Dijk-Silos. Toch zat het behoorlijk fout met de inschrijvingen. AC is toegelaten hoewel ze laat waren. In Paramaribo, Wanica en Para volgde wel uitsluiting. Van Dijk-Silos vindt het hoog tijd de wetgeving aan te scherpen.


18 REACTIES

 1. Ook is overwogen dat ruim zeventig procent van de kiezers in Sipaliwini voor A Combinatie stemde. “De democratie zou er niet mee gediend zijn als je hun partij zou uitsluiten”, aldus Van Dijk-Silos. Toch zat het behoorlijk fout met de inschrijvingen. AC is toegelaten hoewel ze laat waren. In Paramaribo, Wanica en Para volgde wel uitsluiting. Van Dijk-Silos vindt het hoog tijd de wetgeving aan te scherpen.

  http://www.youtube.com/watch?v=qi6soWlz6Cc&feature=channel


  Maak melding

 2. Zo hoort dat in een rechtsstaat. Aan de ene kant moet het recht zegevieren, maar aan de andere kant mag dat niet ten koste gaan van het getoetste algemeen belang. In elk geval zijn zowel de leiding van de hoofdstembureaus als de politieke partijen gewaarschuwd voor de volgende keer…


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  Voor het eerst in de geschiedenis van de ‘Surinaamse Democratie’ heeft zulks een kleine gemeenschap haar land zo in beroering weten te brengen, als dat van de Republiek Suriname op 25 mei 2010 jl. Helder, duidelijk en uiteindelijk met een boodschap zo schoon als maar wezen kon.

  Een volk op de vlucht geslagen vanwege jaren zelfs eeuwen lange ‘betutteling’ van binnen als van buiten. Opzoek naar waarachtige vrijheid en welvaart voor allen haar ingezetenen, zonder inmenging van buitenaf. En dat alles vanwege de inspanning o.l.v. een enkele persoon, die geïnspireerd werd door de historie. Zijn naam is Desire Delano Bouterse.

  Desi Bouterse zoals hij onder zijn volk bekend staat, werd op een zaterdag geboren op 13 oktober 1945 te Domburg Suriname. Enkele maanden na de dood van de legendarische Surinaamse Vrijheidsstrijder Cornelis Gerard Anton de Kom. Wiens stoffelijke resten na de Tweede Wereldoorlog van 1940-1945 uiteindelijk gevonden werden in een Duitsconcentratiekamp.

  Anton de Kom was eerder in 1933 met zijn gezin uit koloniaal Suriname verbannen, vanwege zijn verzet tegen het Nederlands kolonialisme in zijn geboorte land. Welke hij eerder na jaren weer bezocht had. In Nederland schreef hij opgrond daarvan het boek ‘Wij Slaven van Suriname’. Welk boek een aanklacht was tegen het Nederlands kolonialisme in zijn geboorte land Suriname.

  http://www.youtube.com/watch?v=pYupfrdEGyw

  En in zijn spoor betrad Desire Delano Bouterse op 25 februari 1980 eveneens het Surinaams politiek schaaktoneel, opzoek naar de verborgen vrijheidsidealen van zijn strijdlustige voorgangers. Welke uiteindelijk leidde tot de oprichting van de Nationale Democratische Partij van Suriname op 4 juli 1987 in Paramaribo/Suriname.

  En in dat licht zou het Surinaams volk vooruit gestuwd door jongeren, op 25 mei 2010 haar stem uitbrengen tijdens gehouden Algemene en Geheime Verkiezingen in dat land.

  Kiezers die in het licht van Anton de Kom een langdurige en moeizame scholing ter bewustwording ondergaan hadden, evenredig aan een diepgeworteld verlangen naar vrijheid en welvaart voor allen. Dit mede vanuit de geest van onder andere Wim Bos Verschuur, Clemens Ramkisoen Biswamitre, Sophie Redmond en Otto Huidwoud. Onder het motto; ‘BAAS IN EIGEN HUIS’. Echter niet zonder eerst de nodige obstakels te hebben moeten overbruggen.

  De verwarring was na de uitkomst van deze verkiezingen uiteindelijk groter dan verwacht werd. Neen, is het nog. Daar kort na de uitslag van deze verkiezingen, politici van de oude orde in het diepste geheim heen en weer vlogen, Paramaribo richting Nederland.

  Officiële stembusuitslagen bleven langdurig op zich wachten. Waar deze eerder tijdens de telling langdurig alsof in ‘on hold’ positie bleken te zijn geprogrammeerd. De spanning was te snijden, wat menigeen deed denken aan de vooravond van de militaire machtsovername op 25 februari 1980.

  De door de kiezers afgewezen president, besloot zijn vertrek uit de Surinaamse politiek uit te stellen. Terwijl samenzweringen gesmeed werden, om de democratie op een cruciaal moment op het verkeerde been te zetten. De kiezers bleven opvallend kalm doch behoedzaam.

  Partijen konden zich waarschijnlijk zelfs onmogelijk neerleggen bij hun verwijdering uit het politiekmachtscentrum van Suriname. Laat staan psychisch op een volwassen manier mee omgaan. Een progressieve kater was diep ingeslagen op het plateau van de conservatieve brein van het neokolonialisme.

  Want het kon en mocht niet waar zijn, dat ondanks haar afstemming vooraf bezijden de realiteit, de democratie toch naar eer en geweten gepoogd had te handelen. Maar bovenal was des ondanks de ontgoocheling bij sommigen des te groter. Kennelijk omdat de ‘Drang naar Vrijheid’, haar diepste verlangens eerder niet voldoende overtuigend had kunnen demonstreren. Opdat het diepe ‘sporen van indruk’ kon achterlaten voor een groot deel van onze gemeenschap. Maar dit was het anders, zelfbewust.

  Klaarblijkelijk was zij er pas op 25 mei 2010 toch nog niet geheel van overtuigd, doch uiteindelijk klaar voor te zijn geworden.

  http://www.youtube.com/watch?v=0sR9FtDb3i8


  Maak melding

 4. “AC is toegelaten hoewel ze laat waren. In Paramaribo, Wanica en Para volgde wel uitsluiting. Van Dijk-Silos vindt het hoog tijd de wetgeving aan te scherpen.”

  Radja zegt: Deze mevrouw is advocaat. Zij moet derhalve weten dat wat zij hier te berde brengt, juridisch niet kan! In Wanica,Paramaribo en Para uitsluiten en in andere districten juist niet,terwijl in alle genoemde districten AC te laat was. Of overal uit sluiten of overal de ‘ogen’ dicht knijpen.


  Maak melding

 5. Mevrouw Silos,

  Als u de verkiezingen in Sipaliwini bindend heeft verklaard wegens het democratisch belang, dan had u de AC ook in Wanica, Para en Paramaribo moeten toelaten; eveneens wegens het democratisch belang.

  Gelijke gevallen dient u gelijk te behandelen.

  Dat heb ik zelf van u geleerd op de ADEK!


  Maak melding

 6. Geachte redactie,

  Voor het eerst in de geschiedenis van de ‘Surinaamse Democratie’ heeft zulks een kleine gemeenschap haar land zo in beroering weten te brengen, als dat van de Republiek Suriname op 25 mei 2010 jl. Helder, duidelijk en uiteindelijk met een boodschap zo schoon als maar wezen kon.

  Een volk op de vlucht geslagen vanwege jaren zelfs eeuwen lange ‘betutteling’ van binnen als van buiten. Opzoek naar waarachtige vrijheid en welvaart voor allen haar ingezetenen, zonder inmenging van buitenaf. En dat alles vanwege de inspanning o.l.v. een enkele persoon, die geïnspireerd werd door de historie. Zijn naam is Desire Delano Bouterse.

  Desi Bouterse zoals hij onder zijn volk bekend staat, werd op een zaterdag geboren op 13 oktober 1945 te Domburg Suriname. Enkele maanden na de dood van de legendarische Surinaamse Vrijheidsstrijder Cornelis Gerard Anton de Kom. Wiens stoffelijke resten na de Tweede Wereldoorlog van 1940-1945 uiteindelijk gevonden werden in een Duitsconcentratiekamp.

  Anton de Kom was eerder in 1933 met zijn gezin uit koloniaal Suriname verbannen, vanwege zijn verzet tegen het Nederlands kolonialisme in zijn geboorte land. Welke hij eerder na jaren weer bezocht had. In Nederland schreef hij opgrond daarvan het boek ‘Wij Slaven van Suriname’. Welk boek een aanklacht was tegen het Nederlands kolonialisme in zijn geboorte land Suriname.

  http://www.youtube.com/watch?v=pYupfrdEGyw

  En in zijn spoor betrad Desire Delano Bouterse op 25 februari 1980 eveneens het Surinaams politiek schaaktoneel, opzoek naar de verborgen vrijheidsidealen van zijn strijdlustige voorgangers. Welke uiteindelijk leidde tot de oprichting van de Nationale Democratische Partij van Suriname op 4 juli 1987 in Paramaribo/Suriname.

  En in dat licht zou het Surinaams volk vooruit gestuwd door jongeren, op 25 mei 2010 haar stem uitbrengen tijdens gehouden Algemene en Geheime Verkiezingen in dat land.

  Kiezers die in het licht van Anton de Kom een langdurige en moeizame scholing ter bewustwording ondergaan hadden, evenredig aan een diepgeworteld verlangen naar vrijheid en welvaart voor allen. Dit mede vanuit de geest van onder andere Wim Bos Verschuur, Clemens Ramkisoen Biswamitre, Sophie Redmond en Otto Huidwoud. Onder het motto; ‘BAAS IN EIGEN HUIS’. Echter niet zonder eerst de nodige obstakels te hebben moeten overbruggen.

  De verwarring was na de uitkomst van deze verkiezingen uiteindelijk groter dan verwacht werd. Neen, is het nog. Daar kort na de uitslag van deze verkiezingen, politici van de oude orde in het diepste geheim heen en weer vlogen, Paramaribo richting Nederland.

  Officiële stembusuitslagen bleven langdurig op zich wachten. Waar deze eerder tijdens de telling langdurig alsof in ‘on hold’ positie bleken te zijn geprogrammeerd. De spanning was te snijden, wat menigeen deed denken aan de vooravond van de militaire machtsovername op 25 februari 1980.

  De door de kiezers afgewezen president, besloot zijn vertrek uit de Surinaamse politiek uit te stellen. Terwijl samenzweringen gesmeed werden, om de democratie op een cruciaal moment op het verkeerde been te zetten. De kiezers bleven opvallend kalm doch behoedzaam.

  Partijen konden zich waarschijnlijk zelfs onmogelijk neerleggen bij hun verwijdering uit het politiekmachtscentrum van Suriname. Laat staan psychisch op een volwassen manier mee omgaan. Een progressieve kater was diep ingeslagen op het plateau van de conservatieve brein van het neokolonialisme.

  Want het kon en mocht niet waar zijn, dat ondanks haar afstemming vooraf bezijden de realiteit, de democratie toch naar eer en geweten gepoogd had te handelen. Maar bovenal was des ondanks de ontgoocheling bij sommigen des te groter. Kennelijk omdat de ‘Drang naar Vrijheid’, haar diepste verlangens eerder niet voldoende overtuigend had kunnen demonstreren. Opdat het diepe ‘sporen van indruk’ kon achterlaten voor een groot deel van onze gemeenschap. Maar ditmaal was onze gemeenschap anders gestemd, zelfbewust en consequent.

  Klaarblijkelijk was zij er pas op 25 mei 2010 toch nog niet geheel overtuigd van, doch uiteindelijk klaar voor te zijn geworden.

  http://www.youtube.com/watch?v=0sR9FtDb3i8


  Maak melding

 7. Forward ever,backward never
  Lei hati moro soro

  het nieuw front is in een ontbindingsproces beland. er is geen voedingsbodem meer voor groei.de afgelopen 23 jaren is de
  “identiteit” van de nps verloren gegaan door deelname in het nieuw front.
  aldus een van de zovele secretaris van de nps.

  het gekozen lid,ronald venetiaan,van het nf/nps zal naar alle waarschijnlijkheid zijn functie als parlementariër niet aanvaarden.
  aangezien het onafhankelijk kiesbureau(okb)verklaarde op de openbare zitting vanmiddag in hotel torarica de uitslag van de verkiezingen van 25 mei voor alle districten
  ‘bindend’.

  ziet het gekozen lid ronald venetiaan het niet meer zitten in de politiek.dit melden personen dichtbij de president.venetiaan schijnt niet meer bereid te zijn in de banken van de nationale assemblee plaats te nemen.
  zijn plaats zal ingenomen door hesdey pigot.

  venetiaan wordt binnen de nps aangemerkt als de persoon die de partij naar de afgrond heeft geleid.de partij is van acht zetels bij de laatste verkiezingen, teruggevallen
  naar vier zetels.het nf zal,als de tekenen niet bedriegen,opgehouden te bestaan.

  dit is echt niet een leuk cadeau op zijn verjaardag.volgens mij zijn de heren van de o k b vergeten dat de president vandaag jarig is.een spreekwoord luid,wie een kuil voor een ander graaft valt er zelf in.
  politicus als venetiaan(nps cultuur) moeten voortaan beter op hun woorden letten en niet nodeloos rotzooi uitkraaien.


  Maak melding

 8. #9
  waneer ander schrijven over de onenigheid binnen de ndp over de persoon bouterse dan noem jij dat NF leugens, als jij het hebt over beter op jou woorden letten en nodeloos rotzooi uikraaien dan geld dat zeker voor bouterse en zijn aanhangers, wie stond op de poduim met zijn grote smoel te roepen dat de rechters in suriname op instuctie werken wie had een grote smoel dat hij nooit met brunswijk zo samenwerken, wie zijn de aanhagers die brunswijk als een held hebben verwelkomt in het circus centrum te ocer. bramtimaka ik kwalificeer jou als demagoog als de OKB wat anders had besloten dat waren zij in jullie ogen niet goed daar heb een grote probleem mee met de volgers van de ndp ze zeggen veel zonder enige inhoud, ze proberen die zelfde lege doos wat zij van bouterse hebben gehad aan hier te slijten.kijk hoe die idioot op nummer 8 de naam van anton de kom besmeurd dit noem ik demagogie.


  Maak melding

 9. toevoeging ,
  ik wacht op de dag waneer nummer 8 bouterse heilig gaat verklaren.JUDGMENT A GO COME dan zullen al die figuren die mijn volk voorliegen en bedriegen ter verantwoording worden geroepen.”Black people when never know themselves til de back against the wal”
  ik vergeet niet dat in de jaren 80 de jongeren ook dachten dat de revolutie een goede zaak was velen van deze jongens en vrouwen zitten met veel illusie armer op een zijspoor met ptss. de enige mensen die hebben geprofiteerd van die zogenaamde revolutie zijn de mensen die al rijk waren de arme bevolking is armer geworden, voor de revolutie had je middestand in suriname nu heb je heel rijk of super arm figuren die de mislukte revolutie van bouterse hier romantiseren zijn geestelijk niet in orde ze zijn duidelijk de weg kwijt ze lijden aan het stokholm-syndroom.


  Maak melding

 10. OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos, liet weten dat de uitslag toch bindend is verklaard. ”Het algemeen belang heeft geprevaleerd”, aldus Van Dijk-Silos. Op basis van het ”maatschappelijk belang is voorbijgegaan aan de juridische consequenties”.

  De A-Combinatie (zeven zetels) van Ronnie Brunswijk en de Mega Combinatie (23 zetels) van Desi Bouterse hebben een intentieverklaring tot samenwerking getekend. De voormalige aartsvijanden werken aan een regeerakkoord. (ANP)

  Met deze uitslag heeft het volk bepaald dat partijen moeten samenwerken. Wie dat niet wil om principiele redenen moet dan maar in de oppositie. Maar om dan eisen te komen stellen aan de winnaar door de verliezers getuig niet van realiteits zin.


  Maak melding

 11. Forward ever,backward never
  Lei hati moro soro

  mocht bouterse tot de nieuwe president van suriname gekozen worden,dan wordt het zeer de vraag of venetiaan zich geroepen zal voelen om de nieuwe president te omhangen met de sjerp.

  dit wordt een zeer zware dobber voor venetiaan zowel sardjoe,de man die had gezegd dat hij de n d p met tak en wortel zou uitroeien moet nu zijn eigen braaksels inslikken.in elk geval het wordt spannend de komende dagen.

  de domme n p s-ers leren het nooit om zich niet als idioten te gedragen.


  Maak melding

 12. Geachte heer Hoost (reactie #10),

  Houd ook u nou toch eens op met het gezanik!

  De oude politieke orde van de Republiek Suriname o.l.v. Drs. Ronald Venetiaan, is n.a.v. de uitslag van de Algemene en Geheime Verkiezingen van 25 mei 2010 jl. opgrond van haar wanprestaties afgewezen door het Surinaams volk. En het is niet anders.

  Bij een slecht rapportcijfer aan het eind van het schooljaar (4.0), waarbij eerder een 8.o behaald was, hoor je je erbij neer te leggen en nieuwe kansen af te wachten. Vooral als blijkt dat je het gehele schooljaar intensief en slechts gepoogd had, om de school met ‘wortel en tak’ uit te roeien. Terwijl dit principe juist niet de essentie vormt van een onderwijs instituut.

  En juist de Nieuw Front-combinatie o.l.v. voormalig docent dhr. Rinaldo Venetiaan hoort dit te weten.

  En terwijl hij eerder aangaf, dat hij aan het eind van het schooljaar afscheid van het instituut zou nemen, besluit hij zich vervolgens in principe weer in te schrijven. Een merkwaardig besluit vanwege reden, die voor de gemeenschap geheel duister blijken te zijn.

  Omdat zoals de legendarische leider van de N.P.S Johan Adolf Pengel het heel lang geleden verwoordde, dat een leider die gefaald had moest heen gaan. Terwijl deze persoon Venetiaan juist meent te moeten verkondigen, dat hij als leider momenteel ‘onvervangbaar’ is. Ondanks zijn beschamende nederlaag bij de Algemene en Geheime Verkiezingen van jongslede.

  En waar de Surinaamse gemeenschap er vanuit ging, dat de ‘meest’ haatdragende president in de geschiedenis van de Republiek Suriname, hen en zichzelf uiteindelijk van deze schande zou helpen verlossen, door uit de politiek te treden, doet hij juist het tegenovergestelde.

  En durft u nu te stellen dat wij het zijn, die de naam van Anton de Kom besmeuren? Waar heeft u het eigenlijk over.

  Uw mentor dhr. Rinaldo Venetiaan heeft een enorme karakter fout. Wist u dat? Die ongetwijfeld is te herleiden naar het Vernegeringsproces van meer dan 400 jaar Afrikaanse Holocaust of te wel Slavernij. En waarschijnlijk heeft u dat volstrekt nog lang NIET in de gaten. Ook niet met wat voor een soort verknipte individu van Afrikaanse komaf wij hier van doen hebben.

  http://www.youtube.com/watch?v=lZHz4dCARFk&feature=related

  Maar laten wij het in het kader van het Bewustzijnsproces helder en duidelijk stellen, dat dit soort ‘namaak producten’ vanuit de oorspronkelijke Afrikaanse mens, door het Westen gecreëerd zijn geworden, opgrond van een langdurig proces. Echter NIET om een land en haar inwoners naar grote hoogten te stuwen en hun waardigheid terug te geven. Dat was NIMMER de bedoeling van het Vernegeringsproces van Afrikaan tot Slaaf.

  En dit stellen wij niet omdat de man haatdragend is. Maar om u aan te geven, wat meer dan vier eeuwen Afrikaanse Holocaust of te wel Slavernij, vervolgens het kolonialisme en neokolonialisme achteraan, met velen van ons door de eeuwen heen gebeurd is. Waarbij slechts het buitenlands belang voor ogen werd gesteld.

  Onze jongeren in het bijzonder, horen deze ‘donkerste’ bladzijde in onze geschiedenis hoe dan ook te weten. In de hoop dat zij beseffen, dat het ‘Vernegeringsproces’ ten tijde de Afrikaanse Holocaust of te wel Slavernij, het kolonialisme en het neokolonialisme, de ‘essentie’ vormde van deze Westerse vorm van mensenhandel. En dat als gevolg hiervan, Venetiaan het ‘ultieme’ eindproduct van dit bizar proces geworden is, volkomen geregisseerd door het Westen. En onze jongeren in het bijzonder horen dit te weten en zich goed in te verdiepen.

  Vandaar dat onder andere wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya stellig van mening zijn, dat het ‘Ontnegeringsproces’ in principe van ‘onmens naar mens’, heel veel tijd zal vergen. En dat het ‘Proces van Ontnegering’ als belangrijk deel van het Detraumatiseringsproces, in werkelijkheid beslist NIET anders is, dan terug te gaan naar de oorsprong van het gebeuren(Sankofa).

  Opdat men beseft, dat elk verhaal twee kanten heeft.

  http://www.youtube.com/watch?v=kv9VUHJdPDQ


  Maak melding

 13. @ EBU,
  jij geeft precies aan hoe jullie van de ndp inelkaar steken bouterse heeft vanaf 1980 alleen maar nullen op zijn raport als jij eerlijk ben moet jij dat ook beamen.
  mensenrechten,schenden van onze grondwet, omver werpen van onze democratie samen met het buitenland , vernietigen van onze economie en het laten devaluweren van onze sterke munt, het onderdrukken vernedering en vermoorden van mijn landgenoten, veroordeeld voor drugs in het buitenland , vernietigen van media gebouwen doden van journalisten zo kan nog door gaan EBU als jij en de rest van de kudde zo iemand een voldoende geven dan zijn jullie geestelijk volledig de weg kwijt.ebu jij ben een dome achterlijke neger die een massamoordenaar aanbid laat jou nakijken want die onzin die jij hier elkdag schrijft slaat echt nergens op.


  Maak melding

 14. SkubiDU,
  Geloof je nog niet dat Bouta ook jou president wordt? Ongelivige Thomas!

  You fight agains the wall. Blijf maar lekker door jou hoofd in het zand steken hier op dit forum.

  Hoe meer vuil jij en consorten smijten des te groter zal de M.C. worden!


  Maak melding

 15. pinto ,
  ik weet dat jij blij bent met een president als bouterse soort zoek soort zal ik maar zeggen, als ik een surinaams paspoort zou bezitten zou ik het verscheuren op de dag dat bouterse president zou worden van suriname, pinto jij hebt geen eergevoel geen moraal en ook geen yeye dus ik verwacht ook niets anders van jou .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.