Suriname mag financieel zwaar weer verwachten

65

PARAMARIBO, 16 jun – Het wordt in financieel opzicht niet bepaald makkelijk de komende tijd. Minister Humphrey Hildenberg van Financiën verwacht dat de nieuwe regeerders al gauw in zwaar weer terecht zullen komen. “Ik voorspel zelfs al op heel korte termijn op haar uitgaven zal moeten letten. Dat men zal moeten letten op de tarieven en die zal moeten aanpassen.”

Denken dat er ergens geld zit om populistische projecten mee te betalen is zelfmisleiding. De monetaire reserve van ruim zeshonderd miljoen dollar is er voor het dekken van de importen. “Als mensen aangeven dat er zoveel geld is opgepot, hebben ze het aan het verkeerde eind”, zegt Hildenberg. Het geld is goed voor drie maanden import als de staatsinkomsten zouden uitvallen.

Het land zou het dus net zo lang kunnen volhouden. Zonder de reserve ligt de weg open naar speculatie en chaos. “Ik hoop niet dat zich een situatie voordoet, waarin de geldpers weer wordt aangesproken. Laten we niet dom doen om politiek gewin. Zolang ik op Financiën heb gezeten, was het passen en meten wat de inkomsten van de staat betreft. De volgende regering zal hetzelfde meemaken.”


65 REACTIES

 1. Mijnheer Hildenberg u kunt beter tegen ezels gaan praten, die begrijpen u beter.

  Deze laaggeschoolden hebben per definitie geen awara van economie gegeten en dat hebben ze reeds telkenmale bewezen.


  Maak melding

 2. Hehehehe, het hoge woord is uit, zelf gesproken door Hildenberg, op zich eerlijk om het nu te zeggen, maar waarom niet gewoon voor de verkiezingen, waarom heeft u meegedaan met de zgn economische stabiliteit verhaal.

  Ik ben benieuwd wat die leugenachtige fronters nu weer zullen verzinnen, Bouterse heeft dus toch weer gelijk.

  ” De monetaire reserve van ruim zeshonderd miljoen dollar is er voor het dekken van de importen. “Als mensen aangeven dat er zoveel geld is opgepot, hebben ze het aan het verkeerde eind”, zegt Hildenberg. Het geld is goed voor drie maanden import als de staatsinkomsten zouden uitvallen.”

  Import economie stimulatie zoals ik het gisteren al heb uitgelegd.


  Maak melding

 3. “Als mensen aangeven dat er zoveel geld is opgepot, hebben ze het aan het verkeerde eind”, zegt Hildenberg.Eerst zei dhr.Telting van het Front kamp over de z.g.reserves en het passen en meten omtrent de uitbetaling van Ambtenaren salarissen,nu is het de beurt aan Minister Humphrey Hildenberg van Financiën die bevestigd wat de NDP zei.Maar de domme ongeschoolde aanhang van NF ziet dit niet in of wil dat niet.Een of ander “RAAF” van het NF (DA 91) had het gisteren over een rookgordijn die de NDP zou opwerpen.Wie spreekt er nu de waarheid?Het VOLK van Suriname is niet meer die domme kudde van vroeger, op enkele na.Zullen deze 2 heren uit het Front kamp dan liegen tegen het VOLK? Time will tell.GOD ZIJ MET DE SURINAMERS EN HUN NIEUWE LEIDERS


  Maak melding

 4. Ja men moet dit niet onderschatten, salarissen voor mensen op hoogniveau mogen best wel omlaag…en dat passen en meten moet heel secuur gebeuren want 3 maanden reserve is ”niks” 1 foutje en we zijn er doorheen. Men moet vooruit kijken om dit probleem op te lossen en niet steeds achterom hoe het ontstaan is, dat weten we nu wel, trek een les en hup forward please !


  Maak melding

 5. Als de nieuwe regeerders dus denken dat de opgebouwde reserve er is op (US$ 600.000.000) veel geld is om effe populair te doen dat men projecten opstart, dan zou dat zijn als het “werken als een kip zonder kop”.

  Ik neem dat hun nieuwe CBvS zwaargewicht (afkomstig v/h IMF) hen dat wel duidelijk kan maken hoe evt. nieuw projecten te financieren.

  Dat de financial rating van SME niet als een speer omlaag duikelt, en SME voor de 2e keer (na 1996-2000) weer om de oude schoen gaat vragen.

  Of stoot de SME ezel zich dan toch meerdere keren aan dezelfde steen?

  *** LET’S HOPE NOT ***


  Maak melding

 6. Is precies wat Bouterse heeft gezegd!

  Ik vind dit moedig en eerlijk van dhr Hildenberg. Maw, we hadden voor de tweede keer in onze historie, een schijnwelvaart.

  Neus, of Du, gaan jullie Hildenberg’s opvatting ook ter discussie stellen en wijzen op de gunstige ratings die Suriname heeft gehad (een rating geeft alleen de kans op default aan). Want als die gunstige ratings worden bekeken, dan moet Hildenberg “iets” hebben gerookt…..


  Maak melding

 7. Wat een sukkel is die man, wil steeds aan de macht blijven, gun de persoon die aan de macht komt. Het volk heeft voor s’landsbelang gekozen. Jullie hadden je huiswerk goed moeten doen, of zijn jullie bang voor betere economische vooruitgang. Hang je op Hildenberg.


  Maak melding

 8. Met andere woorden, “als het Front zou blijven aanzitten, zou de bodem van die schatkist niet zichtbaar worden?” Dit is zuiver niemand anders gunnen om dit land naar grotere hoogten te stuwen.

  Ik zou zeggen, “taai zo snel mogelijk af met jullie betweterige prognoses.” Louter om het Surinaamse volk angst aan te jagen?

  Te kaw njang a musu gi asi pasi. Stelletje fosielen.


  Maak melding

 9. De kop van het artikel toont dat de schrijver niets van het verhaal begreep. Veel te zwaar aangezet waardoor een verkeerde indruk wordt gewekt.

  De essentie is dat de NDP denkt en suggereerd dat zij straks met de reserves allerlei geweldige zaken kunnen gaan doen maar de reserves zijn echt bedoeld als reserves zoals elk huishouden met een goede financiele discipline een reserve potje heeft voor onvoorzien. En die pot ga je niet uitgeven voor een mooie jurk voor een dansie.


  Maak melding

 10. Minister Humphrey Hildenberg van Financiën verwacht dat de nieuwe regeerders al gauw in zwaar weer terecht zullen komen.

  dan zal dit land zeker niet de eerste zijn.heel de wereld is nu gedompeld in een wereld recessie.

  problemen zijn om opgelost te worden en niet bij de pakken blijven lullen over passen en meten of zo u wil goochelen met cijfers.men moet in dit land leren omgaan met problemen dit moet juist een stimulans zijn voor iedereen om te tonen dat wij het kunnen als de wil maar aanwezig is.kunnen wij met ons allen heel veel bereiken.

  de voorspelling van hildenberg heeft meer van een zeer bange man,dan iemand met durft.slappelingen passen niet meer in deze tijd.soms stel ik mij de vraag,van hoe kan een domme hindoestaan met geld omgaan en een geleerde neger niet.

  we hebben geen durft en schrikt anderen af om te kunnen handelen.we willen ook meer en meer verdienen zonder de nodige tegen prestatie te leveren.dit maakt dat de prijzen in de winkels steeds maar om hoog gaan.

  het zijn deze domme n p s-ers dat ons tegen houdt om te kunnen presteren om dit land tot een welvarend land te maken.

  volgt de handelingen van de v h p-er sardjoe
  met in naam van het nieuw front.dan zal men straks weer anders gaan kraaien.de n p s-ers blijven maar slapen.misschien speelt ouderdom een rol bij deze slaappoppen.


  Maak melding

 11. Je kan toch niet bijna 3 regeer-termijnen alleen maar importeren en niet produceren. Dat zijn de EZELS die het niet begrijpen en daarom zijn zij weg-gestemd, weg met die sukkels. Wij willen eigen productie van de levensmiddelen die de basis vormen voor het bestaan van de mens. Waarom moeten wij dergelijke goederen altijd blijven importeren die de surinaamse mens dagelijks nodig heeft. En daardoor veel geld blijven uitgeven, terwijl wij dat zelf kunnen produceren.

  Wanneer gaat het tot de achterlijke kop van sommige door dringen dat wat staatsolie binnen brengt aan inkomen voor de staat niet aan eten besteed kan worden die wij zelf kunnen produceren. Zit er soms modder in het verstand van die gasten om maar altijd te blijven potverteren en niets bouwen in het land. Wie niet wil luisteren zal de zweep krijgen om aan zijn verstand te komen.

  Alleen de VHP wil door gaan om alleen maar te importeren en grote groepen van de samenleving in armoede te laten. Maar ik verzeker hun; niet langer, het is algelopen met de uitbuiters. Het wordt tijd dat zij zich nationaal gaan opstellen.


  Maak melding

 12. wat suriname nodig heeft is rust,politieke stabiliteit. Het beste wat Suriname in huis heeft moet ingezet worden om de economie te redden.
  Een pas op de plaats door de MC toppers zou het beste zijn . Doe wat goed is voor het land en zet mensen in die bewezen hebben dat zij capabel zijn. Anders voorzie ik een ramp.


  Maak melding

 13. Wat is volledig lezen moeilijk. Maar misschien is het niet zo moeilijk. Selectivitiet ondersteunt dommme uitspraken beter. Uit verband gerukte tekstfrasen kunnen een luchtledig verhaal enigszins body geven nietwaar? Stelletje impotente zitzakken.


  Maak melding

 14. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn. Of de Nieuw Front leiders hebben het volk tijdens de verkiezingscampamgne en tijdens hun regeerperiode goed voorgelogen, of ze wisten oprecht niet dat het land er door hun beleid van 10 jaar regeren zo slecht voor stond. In het laatste geval vind ik het veel erger omdat ze zichzelf daarmee een brevet van onvermogen hebben gegeven. NF leiders, houdt de eer aan uzelf en neem een stap terug en geef jongeren de kans. Dit alles komt omdat de regering Venetiaan een broertje dood had aan verantwoording afleggen in Het Assemblee. Communicatie is de sleutel!!!


  Maak melding

 15. Front met zijn belazer iedereen en alles politiek.
  Deze mensen moeten zich dood schamen ze zijn nog niet eens weg.
  Voor wie zaten deze gasten FRONT aan de macht…Het moet nu duidelijk zijn….NIET voor de BURGERS van het Land.
  Want de boel dom en achterlijk houden is een zwaar misdrijf…tegen de mens, en nog erbij een heel land en bevolking…..dat is wreed…..gewoon en stel zeer slechte mensen FRONT.


  Maak melding

 16. Ik zei toch, dat hij beter tegen ezels kon praten. Zie het zo heren in uw eigen huishoudboekje houdt u toch ook rekening met onvoorziene uitgaven. Dat is nu de spaarpot waar mensen met verstand het over hebben.

  Maar de holle vaten van de Nationale Domme partij, zullen het nimmer begrijpen.
  En ik dacht dat ze van hun fouten geleerd hebben. Niet dus.

  Deze moordenaar, dieven en bedriegers willen weer regeren zonder kasreserve.


  Maak melding

 17. Kennen jullie deze nog? “Mevrouw de voorzitter, Suriname heeft last van internet”!!
  Terwijl de oude politieke is blijven hangen in de tijd en in slaap is gesukkeld, heeft het volk zich ontwikkelt en laat zich niet meer paaien met kettinkjes en kraaltjes. Lang leve de nieuwe media. Het is niet meer zoals vroeger, nu het internet nog toegankelijk en betaalbaar maken voor iedereen. Vergelijk het verhaal van Ricardo van Ravenswaay met het verhaal van Humphrey Hildenberg en je merkt dat de mannen een niet gelijke lezing erop nahouden. Bouterse had gewoon gelijk. Front heeft het volk gewoon een stukje worst voorgehouden. Heeft niemand zich ooit afgevraagd waar alle inkomsten van de staat Suriname naar toe zijn gegaan?


  Maak melding

 18. Volgens het bericht is er een reserve van 600.000.000 miljoen dollar aan 3 maanden import. D.w.z. dat het hele jaar voor 2.400.000.000 wordt geimporteerd.

  Ik had juist willen zien dat er meer wordt geexporteerd als geimporteerd. Wanneer leren wij Surinamers nou een keer om zelf onze produkten te gaan telen, kweken, potten, inblikken, produceren enz.enz.enz. Zelfs groente, vlees en rijst wordt geimporteerd.

  Belachelijk…………….


  Maak melding

 19. Suri’s,

  Het heeft geen zin om van alles en nog wat te roepen. Belangrijk is, hoe lossen wij dit probleem met z’n allen op. Met schelden op elkaar kom je geen stap verder. Als jullie zoveel van ons land houden, wees eens positief en stop jouw energie in zaken die van belang kunnen zijn voor Suriname. Wat kan het me nou schelen welke regering nu de touwtjes in de handen heeft in Suriname? Ik ben voor degene die Suriname vooruit kan helpen. Of het partij A of B is, het kan mij geen M schelen.

  Als sommige van jullie zoveel wijs in pacht hebben, waarom kunnen jullie dan niet samen bundelen en iets positief doen voor het land? Een ieder dropt zijn of haar plan, we kijken met z’n allen naar die plannen. Vervolgens aanvullingen en verbeteringen doorvoeren, daarna alles tot één geheel bundelen. De volgende stap is dan aan de slag gaan met onze plannen. Denk erover na.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 20. tegen woordig mag niemand wat roepen in suriname alles wat nu je zegt of doet word gezien als tegen de mc van schurken, ik ben benieuwd over welke grotere hoogte sommigen het hebben, de één die met de smoel word beleid zeker. pinto die angst waar jij over hebt kennen we van de jaren 80 dus gezien de verleden van die schurken van de ndp is terecht om het volk te waarschuwen voor wat er komen gaat. maar omdat jij zo dom ben steek je zoals altijd jou kop in het zand.


  Maak melding

 21. Zelfs niks gepresteerd maar een O zo grote mond naar wat de volgende regeerders zouden moeten doen!

  Laat die fossielen gauw vertrekken met hun stabiliteit!


  Maak melding

 22. Weer of geen weer opzouten met die oude hap.

  Het primaat over dit land- en volk berust niet per definitie bij dit clubje oude mannekes, die denken dat Suriname no where zonder hen. Dat denken ze tenminste.


  Maak melding

 23. Hiildenberg is de Surinaamse bevolking en de wereldgemeenschap op een verkeerd been aan het zetten.Men is bezig met een tactische terugtrekkingsmanouvre.Jarenlang heeft het Nieuw Front, de bevolking belazerd met mooie verhalen.

  Er is alleen geld over voor importen van levensmiddelen en materialen.Deze gasten hebben niets gedaan aan de verdiencapaciteit van Suriname.Ze hebben alle krediets gehad van Nederland en haar bevriende relaties.Deze voordelen hebben ze niet kunnen aanwenden t.b.v.de economische ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding

 24. Sranangman:”Dat de financial rating van SME niet als een speer omlaag duikelt, en SME voor de 2e keer (na 1996-2000) weer om de oude schoen gaat vragen.”
  Toen heeft front ook de boel voorgelogen en belazerd. Wijdenbosch had geen idee wat voor ellende hij overnam desondanks heeft Wijdenbosch de economie gestimuleerd door projecten uit te schrijven. Dat snapt elke koe van Zondag. Front heeft nagenoeg geen extra verdien potentie geschapen slechts staatslolie/Suralco/rest verdragsmiddelen that’s all!!! Oude zaken!


  Maak melding

 25. Kwamma aan jou is al gehoor gegeven, een groot deel van de kiezers in Suriname hebben zich uitgesproken en aan de vervulling van hun behoeften wordt gewerkt. Dit is het Suriname dat een weldenkend mens voorstaat. De scheidslijn tussen Hindu, stadscreool/boslandcreool, Indiaan, Javaan komt door de samenwerking van MC, AC, te vervallen temeer daar het electoraat van de NDP helaas voor de VHP al jaren voor een groot deel uit Surinamers met een Hindustaanse achtergrond bestaat.


  Maak melding

 26. “De kop van het artikel toont dat de schrijver niets van het verhaal begreep. Veel te zwaar aangezet waardoor een verkeerde indruk wordt gewekt.”

  Bovenstaande komt uit de koker van onze eigen neusje. De schrijver heeft dus niets van het verhaal begrepen, omdat de kop zwaar aangezet is.

  Ik zie het al voor me, neusje leest het verhaal na een paar paddo’s te hebben gebruikt.

  neusje bedenkt bijzichzelf hoe het verhaal en de kop eruit zou moeten zien, stel je eens voor in die zweverige toestand.

  neusje is klaar met bedenken en beschuldigd de schrijver voor het dik aanzetten van de kop.

  Neusje heeft inmiddels het verhaal begrepen, alleen is het zijn eigen bedenksel maar niet wat er staat geschreven.

  neusje heb je iemand in de buurt die je schrijfsels kan nakijken voor je op het knopje ‘verstuur reactie’ druk.

  Weet je hoe erg het is als forumleden zich gaan schamen voor je reacties.


  Maak melding

 27. Dank je wel Kwamma (#22) voor je wijze woorden.

  Wij, Surinamers, zijn aangeleerd onszelf zodanig te haten, te wantrouwen en tegen te werken. We besteden zoveel energie aan onderling geruzie, dat buitenlanders er in alle rust met onze rijkdommen vandoor kunnen wandelen.
  We beseffen maar weinig dat we met nog geen miljoen mensen van Surinaamse origine op deze aardbol zijn, dat krabbenmentaliteit ons opbreekt en dat ons land aan het verworden is tot ‘Het Land van de Gemiste Kansen’.

  We hebben elkaar idd genoeg uitgescholden. Laten we daarom een voorbeeld nemen aan sommige andere CARICOM-landen en alles in het werk stellen om als Surinamers (waar ter wereld je ook bent) SAMEN TE WERKEN om Suriname naar grotere hoogten te brengen!

  Een oprechte en serieuze vraag aan de forumbezoekers: hoe gaan we dit zwaar financiele weer ten voordele van Su te lijf?

  Groetjes van een andere Kwamma


  Maak melding

 28. Zo kan ie weer.Kassa leeg.Wanneer…wanneer.zal er eens eindelijk,iets positiefs komen.Een ieder komt en speel zijn deel,arme bevolking.Grotere villa,s te domburg,antondrachtenweg.maretraite..enz..Er is weleens gezegd,dat wij die in nederland wonen,veel commentaar hebben,maar suriname duld geen mede broeders met kennis van zaken in suriname,die van hieruit daar naar toe willen gaan.Nooit in mijn jeugd een overstroming,harde wind waarbij zelfs de daken eraf vliegen meegemaakt.Alles wordt gewoon kapot gemaakt,hout kappen,goud delven,maar niemand die op het millieu let.


  Maak melding

 29. wat een `gebabbel`weer, als of SU. alleen op de wereld is…. altijd doen alsof zij de enige zijn die moeten bezuinigen, of de enige zijn met een lege staatskas, boy wat een arrogantie voor een 3de-wereld land….
  odi,
  W`man


  Maak melding

 30. De koersstijgingen van de afgelopen dagen zijn zorgwekkend. Zorgwekkend, omdat koersstijgingen de voornaamste oorzaak van armoede zijn geweest in Suriname in de afgelopen 30 jaar.In dit kader wil de NPS nogmaals herhalen dat de toekomstige
  machthebbers, als die uit de Mega Combinatie mogen komen, onmiddellijk positieve signalen moeten sturen naar de financiële sector zodat er rust kan komen. Rust, die de koers weer naar een acceptabel niveau kan brengen.

  De koersstijging is puur een reactie op de onzekerheid die er thans heerst. Onzekerheid teweeg gebracht door de geschiedenis van mensen die in de Mega Combinatie zitten.
  Onzekerheid over het te voeren monetair beleid. Onzekerheid over de monetaire visie van de Mega Combinatie die in 1999 de monetaire dekking van de gulden terug bracht naar onder 10%. De verkiezingscampagne is voorbij en de tijd is aangebroken om die
  signalen te sturen richting financiële sector die de waarde van onze munt zullen moeten beschermen.

  Niemand en zeker niet de handelaren zullen blijven toezien hoe hun vermogen in SRD vervliegt als gevolg van slecht monetair beleid. We hebben pijnlijke lessen geleerd in het verleden en daarom vlucht iedereen uit voorzorg in dollars en euros om zijn vermogen veilig te stellen.

  De omzekerheid bestaat omdat de Mega Combinatie gedurende de verkiezingscampagne duidelijk heeft gesteld dat monetaire stabiliteit voor hun geen betekenis heeft.
  Elke regering verdient het voordeel van de twijfel maar met het wekken van vertrouwen in een financiële markt kan niet worden gewacht.

  Sommige mensen vragen om monetaire maatregelen vanuit de regering.
  Deze zouden kunnen bestaan uit valuta interventies die waarschijnlijk niet het gewenste resultaat zullen hebben sinds de dollars in handen zouden blijven van enkele cambio houders. Die zouden op hun beurt weer
  wachten op duidelijke condities van monetaire zekerheid.

  Men weigert binnen de Mega Combinatie te erkennen dat vertrouwen een belangrijke rol speelt binnen de financiele sector. Dit is misschien te begrijpen omdat Suriname geen grote effecten markt heeft en er geen cultuur heerst waarbij regelmatig landbouw oogst rapporten met voorspellingen worden gepubliceert die indicaties geven aan bv de landbouw sector investeerders.

  Maar onze ervaringen leren ons dat vertrouwen wel noodzakelijk is voor het functioneren van onze financiële sector.
  Ook voor de US dollar zoeken investeerders steeds naar vertrouwen. Het verkeerd beleid van de Amerikaanse ex president George Bush Jr. heeft het vertrouwen in de US dollar naar een absoluut dieptepunt gebracht.

  Vertrouwen moet ervoor zorgen dat Surinamers gerust zaken kunnen doen in SRD. Ook moet vertrouwen ertoe leiden dat men niet vreest voor een financiele chaos in 2013. Vertrouwen moet ertoe leiden dat onze nationale munt niet in waarde vermindert en dat de beloofde waarde vastheid van pensioenen kan worden gerealiseerd.

  Om het vertrouwen in de SRD te versterken is de regering enkele jaren terug bewust begonnen met een “Prijzen in SRD” campagne.
  Voor men hiermee begon is eerst gezorgd voor een gedegen monenaire dekking. Vertrouwen in de SRD is dus centraal geweest en dit beleid moet doorgaan.

  Wat de huidige regering niet kan doen is vertrouwen geven over het te voeren monetair beleid in de komende 5 jaren. Dat moeten de toekomstige machthebbers zelf doen.

  Binnen de NDP moet er een cultuurverandering komen door nu signalen van rust te zenden naar de totale financiele sector, want het gaat niet slechts om cambios. Monetaire stabiliteit is belangrijk en men zal dat vroeg of laat moeten erkennen. Met hun publieke uitspraken zal men ook een bijdrage moeten leveren aan die monetaire stabiliteit.
  Afgelopen vrijdag was weer zo een moment.
  Op de Berm stelde Bouterse dat we zo een grote monetaire reserve van boven de $ 700 miljoen hebben en toch de ouderen zo weinig AOV geven. De monetaire dekking is om de waarde van de SRD te waarborgen en iedereen moet ervan afblijven. Maar de opmerking van de NDP voorzitter wekt de indruk dat de Mega
  Combinatie de monetaire reserve zal aanspreken om uitgaven te doen, in dit geval de AOV verhogen. Dat moet de conclusie van de opmerking zijn, namelijk dat de monetaire
  dekking geen dekking is, maar geld om uit te geven. Zulke uitspraken wekken geen vertrouwen in de financiële markt. Vandaar dat wij zeggen: verander de Berm cultuur en stuur positieve vertrouwen wekkende signalen naar buiten.

  Maar de situatie vereist nu dringend rust en vertrouwen omdat de stabiliteit niet verloren mag gaan. Mensen stellen de vraag waar de stabiliteit van het Nieuw Front is
  gezien de koersontwikkeling van de afgelelopen 2 weken.

  Financiële markten kunnen binnen enkele uren instorten. Op 11 september 2001 begonnen de terroristische aanslagen in New York rond 9 uur s’morgens. Tegen “end of business” die dag, dus rond 4 p.m. waren de effecten
  beursen en financiële markten als gevolg van die aanslagen in elkaar gestort.
  Dit betekende dat miljoenen mensen hun beleggingen binnen 7 uur op 1 dag zijn kwijtgeraakt. Zo snel en zo pijnlijk gebeurt dat in de financiële wereld. Alles wat in 10 jaar is opgebouwd kan binnen 2 uur verloren gaan als het vertrouwen verdwijnt.
  Zo werken financiële markten en dat is een gegeven.

  Een militaire coup bv is ook een aanleiding voor investeerders om binnen enkele uren al hun geld uit een financiële markt terug te halen met ineenstorting van die markt als gevolg.

  Vertrouwen kan binnen enkele uren verdwijnen als de signalen verkeerd zijn. Gelukkig in ons geval gaat het slechts om vertrouwen dat moet worden herwonnen.
  Er is geen schaarste aan vreemde valuta op de markt. Mensen en cambios houden hun geld vast totdat er zekerheid komt. Ook is de SRD nog voor meer dan 100% gedekt.

  Het vertrouwen om zaken te doen is weg en het ligt aan de toekomstige machthebbers om dat vertrouwen terug te brengen. In 2000 was er een totale chaos op de financiële markt in Suriname. Andre Tenting kwam op de Centrale Bank en daarmee begon het vertrouwen terug te komen. Andre Telting en Humphrey Hildenberg waren het duo dat vertrouwen uitstraalden. Nu is het de beurt aan de Mega Combinatie om hun kandidaten te presenteren.

  Waar wacht men in hemelsnaam op om dat te doen? Als men ervan droomt om aan de macht te komen moet men een idee hebben over het te voeren financieel beleid en de actoren binnen dat beleid. Het is absurd dat de Mega Combinatie zo een verkiezings apparaat opzet
  zonder een idee te hebben hoe door te gaan als men eenmaal de macht heeft.Men wacht gewoon veel te lang om signalen te sturen terwijl elk uur telt. De aankondiging dat Dhr. Hoefdraad mogelijk een centrale rol zal spelen in ons monetair systeem kwam niet eens van de Mega Combinatie, maar van
  Somohardjo die het nieuws opportunistisch bracht. Het nieuws moet op een serieuze manier worden gebracht en wel door
  integere personen. De financiële sector in Suriname zit niet op aankondigingen van de Volks Alliantie te wachten om vol vertrouwen an de slag te gaan.

  Niemand kan over de valuta markt in Suriname een wetenschappelijk onderbouwd model presenteren. Gewoon omdat niemand kan kwantificeren hoeveel drugsdollars op de markt zijn en hoe ze daar komen.
  Voor de dollars die via legale manier daar belanden is het geen probleem. Alle verhalen over duizenden Chinezen die geld naar China terug sturen ten spijt. Deze verhalen zijn bedoeld om 1 etnische groep de schuld van alles te geven en zullen bij de Mofina achterban voor alleen maar voor wrok zorgen.
  Suriname heeft dit niet nodig en we moeten met onze uitlatingen geen onnodige etnische spanningen teweeg brengen.

  De valuta markt kan alle transacies van de economie in Suriname dragen. Dat is in de afgelopen 10 jaren onder het Nieuw Front bewezen en hier is doelbewust naartoe gewerkt.

  Gelukkig gaat het nu slechts om vertrouwen.
  De Mega Combinatie is aan zet om dat vertrouwen te herstellen. Zoals eerder gezegd heeft dit process niets met geld te maken en de valuta markt moet weer gewoon gaan opereren. Als de Mega Combinatie dat vertrouwen niet kan uitstralen, dan heeft het Nieuw Front de Surinaamse bevolking voldoende hierover gewaarschuwd. Hoe noemde men dat ook weer?
  O ja, in de achteruitkijk spiegel kijken!

  Gebrek aan vertrouwen zal de SRD doen kelderen en ons allemaal armer maken.


  Maak melding

 31. Excellentie Hildenberg, waarom maak u zich zorgen?? De schrijver Zunzapp heeft toch voor gerekend dat er een bedrag van 50 miljard € SME teoed heeft van NL.

  Gewoon opeisen en zorg dat het in de schatkist terecht komt om vervolgens de boeven van SME in de gelegenheid komt weer leeg te plunderen. Daar zijn ze buitengewoon goed in. Denk niet meer na wat er gebeurd na 5 jaren!! Wie dan komt, lost het weer op! Jij hebt jou beurt gehad!! je bent dan binnen. Ik hoop bij SantoBoma voor altijd!!!! Succes! Verzin een andere smoes en ik duim dat het niet gaat lukken voor de criminelen.
  Niet wenst SME naar de verdoemenis!! De lulkoeken wel!! Goed gezegd! Goede woorden maar je hebt verhil tussen daden!!


  Maak melding

 32. Zelfs na een sunami komt zonneschijn.

  Als dat zware weer ons deel zal zijn op ons trajekt naar gewisse voorspoed dan nemen wij die op de koop toe.


  Maak melding

 33. Jullie hebben niks anders te doen dan het op te nemen voor mc,maar hoofdzaak is we willen geen moordenaar en dictator als president hebben,want hij gaat geen moer kunnen doen,alleen zijn eigen zak weer aanvullen en die van zijn makkers,nf was goed op weg iedereen steelt laten we eerlijk zijn,maar er heerst vrede in het land en we pienaren niet,degenen die pienaren zijn gewoon luie beesten die zwart geld gewend zijn.En de meeste mensen die reageren wonen niet in suriname.


  Maak melding

 34. Gino,
  Jij hebt het nogsteeds niet door.

  Front politiek is de oorzaak van deze koersstijging, het heeft niets met onzekerheid te maken, dat willen de fronters ons doen geloven.

  Telting en Hildenberg hebben voor de verkiezingen meerdere malen ingegrepen op de valutamarkt zonder resultaat, want de dollar bleef stijgen. Trouwens het daalt nu weer, is die onzekerheid dan weggenomen?

  Punt is en blijft dat elke regering, die in het landsbelang handelt, al lang had moeten aangeven wat de juiste financiele of economische situatie is/was in het land. De financiele huishouding had men kenbaar moeten maken, het had een verkiezingsissue moeten zijn.

  In Nederland ging de verkiezingsthema over bijv. besparingen wat er is een begrotingstekort en elke partij mocht komen vertellen hoe men dat zoiu gaan oplossen. Dat is verantwoord politiek.

  De huidige Surinaamse regering had het over moro e doro, stabiliteit enz. enz. nu na de verkiezingen horen wij van Hildenberg wat de situatie is, voor de verkiezingen hebben wij niet een keer gehoord dat de komende regering wie het ook moge zijn het moeilijk kan krijgen want financieel staat Suriname er niet goed voor, zaken moeten aangepakt worden.

  Dat is het punt niets meer en niets minder.

  Jou verwijzing naar wat nps zegt,
  moet men met een dikke korrel zout nemen, deze nps partij is het ergste wat Suriname ooit is overkomen, ze bestaan al 60 jaar hebben in bijna elke regering gezeten muv de 6 revo jaren en de 4 Wijdenbosch jaren.

  Anno 2010 probeerd vene (leider van de nps) het volk wijs te maken wat Surinaamse politieke cultuur is, nl een leider van een partij mag blijhven zitten tot de dood, als ze nou verliezen of winnen. Verliezen bij nps is het niet in de regering zitten, al zouden ze met 1 zetel in de regering zitten, zullen ze dat als een overwinning vieren.

  Trouwens bestaat er een mogelijkheid dat rijke aanhangers, sympatisanten, handelaren, industrielen die gelieerd zijn aan de verliezers de boel kunnen saboteren, zodat het voor de nieuwe machthebbers moeilijk regeren wordt (nl het uitvoeren van belidsprogramma)?


  Maak melding

 35. Sinds 10 jar schommelt de koers,ik vraag me af als dat nog steeds de schuld is van “bouterse”.10 jaar heeft het Front de gelegenheid gekregen om orde op zaken te stellen en nu daar ze keihard zijn afgestraft,komen ze met de jaren 80 nonsens op de proppen.
  En meelopers van de NPS en VHP,lopen als blinden achter ze aan.Zeker zijn het die spookambtenaren die hier in Nederland vertoeven en van 2 walletjes eten.
  Ze zitten hier op hun luie r..t,een hoop rotzooi te verkondigen,dan denk ik man man man,als jullie het allemaal zo goed denken te weten wat let je ,ga terug naar Suriname en verkondig daar alles wat jullie hier virtueel lopen te typen,het behoeftige volk heeft totaal geen boodschap aan jullie gezeur.
  Alles wat verkeerd is gegaan in de jaren 80 noemen jullie op,maar wat 3x kabinet Front verkeerd heeft gedaan verzwijgen jullie,maar het volk weet als geen ander met wat voor vlees in de kuip ze hebben gedeald,vandaar die afstraffing,denkt men nou echt als Vene en de rest het zo goed hadden gedaan dat MegaC zo een enorme winst zou neerzetten.
  Any how, al het gezeur zet geen zoden aan dijk,hebben jullie het nog niet door?Blijf maar in jullie haatzaaierij na soso hat ede gie oenoe.


  Maak melding

 36. “Gemeenschap verfoeit arrogant gedrag Hildenberg
  Thursday 17 June
  PARAMARIBO – De gemeenschap verfoeit het gedrag van minister Humphrey Hildenberg die weer eens niet bereid is geweest een reactie te geven over de koersstijging. In gesprek met GFC nieuws vertelt een banktopper dat zonder medewerking van Hildenberg de bank geen verklaring kan uitgeven. Eerder probeerde GFC nieuws een reactie te krijgen van de Governor van de Centrale Bank van Suriname. Wij kregen te horen dat de Bank zelf met een verklaring zal uitkomen. Nu wordt het duidelijk dat de Bank geen verklaring kan geven zonder toestemming van de minister van Financiën. Ook woensdag morgen voor de raadsvergadering weigerde Hildenberg commentaar te leveren. Hij liep de daar aanwezige journalisten gewoon voorbij. Jammer dat de president van de Republiek, Hildenberg niet opdraagt mee te werken aan een verklaring. En toch blijft een politieke partij zich afvragen waarom zij zo weinig zetels heeft behaald.”


  Maak melding

 37. @ nummer 30,
  minder begaafde mensen adoreren moordenaars en drugsdealers, minder begaafde mensen laten zich het bos in sturen met een lege doos, minder begaafde mensen geloven in woorden inplaats van daden , minder begaafde mensen zijn mensen die zich in ocer verzamelen om te luisteren naar surinaams grootste CLOWN DB. deel jij ook deze mening ??


  Maak melding

 38. Suriname maak je op voor de komende ellende met Bouta of Baas zoals hij ook wel genoemd wordt. Baas van waarschijnlijk de jongeren die hij omkoopt met wat centjes om eens een keer feest te kunnen vieren. Nu hebben we een schommellende koers. zijn we vergeten wat we in de tijd van Bouta hadden? Rijen van wel 3 straten voor een pakje melk. Welkom voedselbonnen! Deze zullen snel in aantocht zijn. Surinamers snel zal je weer naar de stembus gaan; als die kans je dan geboden wordt. Astrid


  Maak melding

 39. Natuurlijk schommeld de koers. Niets mis mee.

  Wat pas een probleem is als de koers met groot tempo omhoog gaat. Dat kennen we nog van alle voorgaande regerignen waar DDB bij betrokken was. Het was dan ook helemaal niet verwonderlijk dat dit ook nu gebeurde nu iedereen zich zorgen maakt om het feit dat DDB mogelijk president wordt. Inmiddels is dat niet zo zeker meer en is de rust weer even terug gekeerd.


  Maak melding

 40. Mr hildenberg,
  met volle respect als u al zo praat denk ik dat u echt niet een academiche persoon ben.
  U hebt 10 jaren de economie van suriname in u handen en u komt vertellen dat de reserve die u nu beheert nog voor drie maanden te gaan is.Stel je voor als Front aan de mag zou komen wat dan! dan we je k… eten.Zie je niet dat je wij surinaamers voor de gek houdt. Daarom in jouw laatste regeert periode de koers met ik weet wat omhoog schiet.Ben jij dan op de juiste plaats! ik denk van niet.denk even na .

  buurman


  Maak melding

 41. Rond de verkiezingen in Suriname doen zich merkwaardige zaken voor. Gelukkig hebben de meeste mensen goed verstand om bepaalde zaken in te zien. Meer nog, het wordt steeds duidelijker waarom het vertrouwen plotseling
  is verdwenen en vooral het bedrijfsleven erg wantrouwend is. Een politieke partij die aan de verkiezingen deelneemt, reeds 30 jaar
  bestuurlijke ervaring heeft en die nota bene veel economische “deskundigen” onder zich heeft, hoort op de hoogte te zijn van het
  financiële reilen en zeilen bij de overheid.
  De partij heeft momenteel de meeste DNA leden in het parlement en is op de hoogte van de begrotingsprocedures.Niets blijft geheim in Suriname.

  Kort na de verkiezing komt men bij de Mega Combinatie tot de ontdekking dat er geen geld is om rond te strooien, maar dat is door de Nieuw Front regering ook nooit gezegd. Waarom heeft de MC dan de grote beloften gedaan tijdens de verkiezing?
  In hun midden loopt een “economisch wonderkind” rond die alles weet, minister van Financiën is geweest, van elke onderhandeling met multinationals “gedetailleerde informatie” heeft, zelf consultant van het IMF is geweest, zelf landbouw heeft gestudeerd enz.
  Had hij eerder geen kennis van de staatshuishouding?
  Als men maandelijks moet “passen en meten” met de staatsuitgaven, met welke veronderstellingen heeft de Mega Combinatie de beloften aan zijn achterban gedaan tijdens de verkiezingen? Nota bene weten ze bliksemsgoed dat ze 10 jaren terug een financiële crises hebben achtergelaten en een totaal ontwaarde gulden. Als de Mega Combinatie hun beloften wil nakomen om de huizen en AOV aan te pakken zijn er maar 2 opties, namelijk monetaire financiering of de deviezen voorraad aanspreken.
  Iedereen in de Surinaams financiële wereld weet dit en deze onzekerheid heeft zijn weerspiegeling in de koers omdat iedereen zijn toevlucht zoekt in valuta soorten.

  De situatie van de staatshuishouding is geen geheim. Toen in 1999 het volk van Suriname massaal op straat kwam tegen de toenmalige regering heerste een financiële crises in Suriname. Het verhaal is bekend: inflatie van 95% in 1999, salarissen van ambtenaren werden monetair gefinancierd, de staatsbanken waren door de Productie Investerings Fondsen in de rode cijfers, de dekking van de Surinaamse gulden was tot onder de 10% gedaald, de goudvoorraad was
  geswapt enz. De regering Wijdenbosch liet inderdaad een financiële chaos achter voor
  het Nieuw Front.

  Deze situatie moest worden hersteld en het is voor een goed deel gelukt. De monetaire reserve is moeizaam weer opgebouwd en de SRD is thans volledig gedekt. Het maakt niet uit als dat geld van meevallers kwam in de zin van hoge prijzen van grondstoffen.
  Belangrijk is dat het Nieuw Front de monetaire reserve heeft opgebouwd en het daarna niet heeft opgemaakt.

  Men betrekking tot de staatsuitgaven 10 jaar na de financiële crises van 1999 kan gezegd worden dat men elke maand keuzes moet maken.
  Dat is logisch gezien het feit dat er een handelsliberalisatie proces gaande is, waarbij de staat steeds minder invoerrechten ontvangt van importen. Als men past en meet wordt de balans niet uit evenwicht gehaald.
  Daarom is het Nieuw Front uiterst voorzichtig geweest met het maken van
  grote beloften tijdens de verkiezingen.
  De Mofina achterban heeft echter gekozen voor degenen die grote beloften hebben gemaakt met betrekking tot AOV verhoging, duizenden volkswoningen die zullen worden gebouwd en verhoging van kinderbijslag.

  Belangrijk is dat de monetaire reserve is opgebouwd en dat moet behouden blijven. Het maakt niet uit als delen van dan geld van meevallers is gekomen. De meevallers zijn dus niet belangrijk en niet relevant. Als er meevallers komen moet je slim zijn en ze wijs gebruiken. Dat heeft het Nieuw Front uitstekend gedaan. De meevallers zijn gebruikt om deviezen voorraad aan te vullen en het is van belang dat geen enkele regering de monetaire dollars en goud weer
  opmaakt.

  De grote vraag is wanneer de tegenvallers komen. Tegenvallers zijn de mensen die in het verleden de goudvoorraad hebben
  geswapt voor $ 40 miljoen. Tegenvallers zijn mensen in een regering die met de monetaire reserve AOV onverantwoord willen verhogen.
  Tegenvallers zijn regeerders die de monetaire reserve opmaken met populistische dingen en het bestuur van het land daarna overlaten aan anderen om de monetaire reserve weer op te bouwen. Tegenvallers zijn mensen die al de dollars van het volk in 1980, in 1991 en in 1996 op hebben gemaakt.
  Tegenvallers zijn regeerders die de monetaire reserve willen gebruiken om een AZV te financieren.

  Alleen het Nieuw Front geeft de garantie dat de monetaire dollars en het goud niet zullen worden gebruikt voor andere doeleinden dan monetaire dekking. Dus het Nieuw Front gaat geen wegen en huizen bouwen met de monetaire
  dekking. Daar is het geld er niet voor.

  Het moet een ieder zijn opgevallen dat deze garantie bewust niet wordt gegeven door partijen die zeggen dat de verkiezing overduidelijk met 23 zetels hebben gewonnen.
  De winnaars van de verkiezing weigeren de Surinaamse bevolking de garantie te geven dat de monetaire dekking niet gebruikt gaat worden. Dat is belangrijk nu en dit zal ervoor zorgen dat we een normale koers
  hebben en we niet verarmen. In plaats daarvan refereert men naar de Curriculum Vitae van mensen die bij het IMF werkzaam zijn en onofficiële gesprekken met functionarissen van de Wereld Bank. De Mega Combinatie zegt plannen te hebben die zijn “goedgekeurd” door een regionale vertegenwoordiger van de Wereld Bank.
  Dat zegt niets over de toekomst van onze monetaire reserve. Overigens, hoe kan een functionaris van de Wereld Bank in Suriname zijn en geen gesprek hebben gevoerd met de huidige Minister van Financiën? De Wereld Bank functionaris vermijdt dus de regering en gaat gesprekken aan met een partij combinatie die nog niet eens aan de macht is.
  Een Wereld Bank functionaris is helemaal hier in Suriname en “dokt” voor de Minister van Financiën en doet er dus alles aan om het officiële contact met de regering van Suriname te vermeiden. Is dat de werkwijze van de Wereld Bank? De huidige Minister van Financiën is nog steeds Minister van Financiën tot het moment dat hij aftreedt.
  Is er iets niet vreemd hier weldenkende mensen?

  Wanneer een regering vastbesloten is om de monetaire reserve wederom op te maken zoals in 1984, 1991 en 1997, denkt men echt dat een Wereld Bank deskundige dat gaat stoppen?
  Die zal met de volgende vlucht weer naar de Wereld Bank vertrekken.

  De kern van het koersen probleem vandaag is dus de vrees voor tegenvallers. Zijn onze monetaire deviezen en goudvoorraden veilig?

  De tegenvallers zaten namelijk prominent op de voorste rij van de massameetings in de afgelopen verkiezingscampagne. De tegenvallers hebben bovendien deelgenomen aan politieke debatten. Zolang we tegenvallers zullen hebben in Suriname zal dat te merken zijn aan de koers. Het bedrijfsleven is heel goed bekend met tegenvallers.

  De koers is dus de thermometer als er koorts is in de financiële sector in Suriname.

  De politieke partijen die in de komende regering zullen deelnemen moeten er dus voor zorgen dat Suriname geen tegenvallers meer krijgen. Maar dat lijkt een onmogelijke opgave, gezien het feit dat de tegenvallers zelfs op het ogenblik deelnemen aan de onderhandelingen om te komen tot een volgende regering.


  Maak melding

 42. Persbericht van de NPS:

  “Valse aantijgingen van de MC
  Het is de NPS opgevallen dat na de verkiezingen er een aantal gemene en valse aanvallen worden gepleegd door de MC en een enkele journalist die erop uit zijn in hun respectievelijke berichtgeving en “middag praatjes” de NPS te schaden. De NPS is een grote partij en bestaat binnenkort 64 jaren. De NPS is in de Surinaamse samenleving een begrip en een instituut dat niet weg te cijferen is door ” middag praatjes”. Een de aanvallen die nu gepleegd worden op de NPS is dat de NPS voorzitter plannen beraamt of mogelijkheden uitzoekt om een regeercoalitie te vormen. Een grotere leugen is ondenkbaar. De NPS voorzitter heeft tijdens zijn toespraak na de dankdienst van afgelopen zondag gezegd dat indien de MC niet bij machte is een coalitie te vormen de NPS als verantwoordelijke partij haar bijdrage zal leveren het land een fatsoenlijk bestuur te bieden. De NPS heeft duidelijk aangegeven dat zij geen coalitie partner van de Mc zal zijn indien deze vast blijven houden aan hun uitgangspunt dat over het presidentsschap niet gediscussieerd wordt. De NPS heeft alle ruimte geboden aan de MC om het initiatief te nemen. Wat wij merken is dat de MC haar onmacht een coalitie te vormen verhult in aanvallen op de NPS.

  Het is goed dat de NPS de samenleving herinnert aan de uitspraak van de voorzitter van de MC 5 jaar geleden na hun verkiezingsnederlaag, wij citeren uit DWT 27 mei 2005:

  “De komende avonden ga ik minder goed slapen want ik moet nadenken”, zegt hij tijdens een kort interview met de Ware Tijd in de ochtend van 26 mei. Nadenken over hoe verder te gaan. Bouterse wil nagaan wat de uiteindelijke mogelijkheden zijn voor samenwerkingsverbanden. De NDP gaat winkelen met 15 parlementszetels op zak, negen meer dan in de verkiezingen van 2000.

  Het ligt in de aard van de MC leider om anderen steeds van zaken te beschuldigen waaraan hij zich in feite steeds aan schuldig maakt. Uitspraken alsof er nooit met Ronnie Brunswijk en Somohardjo gewerkt zou worden, bleken eveneens van dezelfde waarde te zijn als de uitspraak 5 jaar geleden n.l:” als de VVV meer dan 4 zetels zou halen, hij de politiek vaarwel zou zeggen”.

  De NPS verwerpt de aantijgingen die elke dag in de krant te lezen en in een middag praatje te horen zijn aan haar adres. De NPS roept haar kiezers en de Surinaamse samenleving op om zich niet te laten “voor de gek houden” door haar tegenstaanders die door onmacht tot nog toe geen evenwichtige coalitie aan het Surinaamse volk kan presenteren”.


  Maak melding

 43. hahahahahahhahahaha,de NPS bestaat straks niet meer.Het volk heeft ze wel genadeloos afgestraft met 4 zetelsssss of zijn het de MegaC of de middagpraatjes die daaraan debet zijn?
  Men gaat nu het MegaC beshuldigen van valse aantijgingen enz.,maar is het niet het Front,VHP en NPS die hun grote verlies niet kan accepteren en steeds maar het MegaC loopt zwart te maken?
  Typische NPS gedrag zou ik denken ,leugens en nog eens leugens sinds jaren.
  Over verdraaing van de waarheid gesproken


  Maak melding

 44. @46 Gino,

  Veel stof maar net zoveel onzin, het moge nogmaals duidelijk zijn, dat jou kennis zich beperkt tot het fabriceren van leugens, je hebt weliswaar een rijke fantasie dat moet ik toegeven.

  In feite zou ik je hele stuk moeten analyseren en aangeven dat je alleen maar onzin uitkraamt, maar hieronder een paar zaken.

  ” Een politieke partij die aan de verkiezingen deelneemt, reeds 30 jaar
  bestuurlijke ervaring heeft en die nota bene veel economische “deskundigen” onder zich heeft, hoort op de hoogte te zijn van het
  financiële reilen en zeilen bij de overheid.
  De partij heeft momenteel de meeste DNA leden in het parlement en is op de hoogte van de begrotingsprocedures.”

  Allereerst NDP (oftewel de hele oppositie)heeft momenteel niet de meeste DNA zetels. NW-front heeft de meeste DNA zetels (coalitie), dat je het niet eens weet zegt mij eigenlijk al genoeg, maar goed.

  NDP/MC is niet alleen op de hoogte van de begrotingsprocedure maar ook van de begroting die ingediend wordt, het moet nl, gewoon in de DNA besproken worden en in hetzelfde DNA worden aangenomen. Omdat front een meerderheid heeft in de DNA worden ze dus automatisch aangenomen, geen kritische kanttekening van de front dna leden, ze stemmen allemaal als een kuddedieren. Afgelopen jaren is die hele begroting niet eens uitvoerig besproken, want de oppositie had kritische kanttekeningen, maar werden geboycot door de coalitie, niet genoeg spreektijd enz. enz. (front democratie dus).

  Omdat de begrotingen worden besproken en aangenomen in de DNA weet dus iedereen, zelfs de gewone burger hoe de staatshuishouding eruit ziet voor let wel 1 jaar, vandaar dat Bouterse heeft gezegd dat het begrotingstekort 2010-2011 meer dan 1 miljard is, iedereen die het wil weten, weet dat. Alleen de fronters op dit forum ontkennen dat en wisten dat niet.

  Als Bouterse of MC zegt dat front binnen 1 jaar 7000 ambtenaren heeft aangenomen, dan mag je ervanuit gaan dat het zo is, dit gegeven kan je dus uit de begrotingen die ingediend en aangenomen zijn halen.

  De beloften van MC aan het electoraat staan in hun regeerprogramma, in jou simpele en bekrompenwereld,zou uitvoering daarvan alleen kunnen geschieden door het drukken van geld of het aanspreken van de reserve.

  Telting geeft aan dat de reserve er is en dat die achter de hand wordt gehouden voor maar 3 maanden import dekking.

  Hier zie je het verschil al in Ontwikkelings visie tussen progressieven in Suriname en die oude fronters die geen enkele visie hebben en denken dat je met sparen alleen een land kan ontwikkelen.

  “Een Wereld Bank functionaris is helemaal hier in Suriname en “dokt” voor de Minister van Financiën en doet er dus alles aan om het officiële contact met de regering van Suriname te vermeiden. Is dat de werkwijze van de Wereld Bank? De huidige Minister van Financiën is nog steeds Minister van Financiën tot het moment dat hij aftreedt.
  Is er iets niet vreemd hier weldenkende mensen?”

  Je zegt het mooi de huidige minister van Financien, die niets van zich laat horen als de koersen omhoog schieten, die geen interventies pleegt als de koersen omhoog gaan, die niet eens de waarheid verteld. Die gewoon pertinent leugens blijft vertellen alsof het belang van Suriname aan hem voorbijgaat. Een minister die de wereldbank en IMF heeft voorgelogen.

  Met zulke mensen wil men niet langer zaken doen, dit is gebruikelijk in de internationale gemeenschap, je moet te vertrouwen zijn. MC ontwikkelingsvisie daar heeft de wereldbank natuurlijk oren naar, zo gek is het niet. Er bestaat een duidelijke blueprint hoe zaken aangepakt gaan worden, en mocht het lukken, dus als front de zaken niet frustreert zoals van ze gewend zijn, dan is MC blueprint een programma die andere ontwikkelingslanden ook kunnen implementeren.

  Heeft front zo een blueprint???????

  Gino ga slapen, zoals ik al eer zei, ik zou hier nog verder op in kunnen gaan.

  Je hebt wel lef om een nps persbericht te plaatsen, deze geboren leugenaars gelooft niemand meer, over 5 jaar bouwen we gewoon een mooi sporthal op het grun dyari terrein.

  De achterban van de nps behoren tot de armste deel van de Surinaamse bevolking. Heb je je nooit afgevraagd hoe dat komt. Een partij die al 65 jaar bestaat en niets voor zijn achterban heeft gedaan, heeft geen recht van bestaan, mi boi.


  Maak melding

 45. Kijk dus omdat ik niet alle rommel van die Gino leest was dit me ontgaan.

  ” De NPS roept haar kiezers en de Surinaamse samenleving op om zich niet te laten “voor de gek houden” door haar tegenstaanders die door onmacht tot nog toe geen evenwichtige coalitie aan het Surinaamse volk kan presenteren”.”

  Dit roept NPS dus, in een persbericht nochtans. Alweer die volksmisleiding, het volk zoals ze altijd hebben gedaan dom proberen te houden. Geen enkele fatsoen tonen deze gasten voor hele belangrijke instituten in Suriname, ze hebben de democratie en rechtstaat altijd vertrapt.

  De verkiezingsuitslag is gisteren 18 juni pas bindend verklaard.Het getuigd van respect voor het OKB en de Samenleving om de goede volgorde te volgen. Je kan onmogelijk een coalitie presenteren terwijl de verkiezingen door het bevoegd gezag niet bind is verklaard, komt nog bij dat er nogal wat onduidelijkheid bestond wat btreft Sipaliwini.

  In Nederland zijn de verkiezingen ook geweest maar de winnaar kan ook geen coalitie presenteren, gesprekken worden gevoerd, de partijen moeten elkaar iets te bieden hebben enz. enz.

  In 2005 heeft dezelfde nps of front of hoe ze zich willen noemen, pas in september 2005 een regeringscoalitie gepresenteerd ofschoon de verkiezingen in mei zijn geweest.

  Eind Juni 2005 hebben ze A-combinatie binnen kunnen halen, want ook voor a-combinatie was front geen eerste keus,. A-combinatie wilde eerst met NDP gesprekken voeren, maar zoals elke verantwoordelijke partij, voelde NDP daar niets voor, die wilde een grotere stabiele coalitie met eventuele front partijen, vandaar dat informateurs waren benoemd. Front heeft de informateurs niet ontvangen en heeft a-combinatie als partner binnen gehaald, zonder naar de verschillende programma’s te kijken of wat dan ook. Partij programma’s is front altijd onbekend geweest, hun prioriteit is accomodatie eerst (welke ministeries en functies aan wie) en daarna iets wat op een beleidsprogramma moet lijken, dit is de reden waarom de front regeringen meer op eilandjes lijken elke partij heeft zijn eilandje en is daar verantwoordelijk voor, geen samenhangend geheel.

  NDP pakt het aan zoals het hoort, gesprekken met iedereen ook de verliezers, vakcentrales en andere maatschappelijke groeperingen, intentie verklaringen tekenen met mogelijke partners, commissies instellen om aan een beleidsprogramma te werken, beleidsprogramma overeenkomen en daarna je coalitie presenteren, maar dan is het duidelijk dat het voorwerk is gedaan.

  Surinamers laat je dus niet misleiden dooor de het dom geklets van de nps volksmisleiders, moro e doro, djiem me owru su, kong na mama bobi en dat soort dom geleuter daar zijn ze goed in.

  Momenteel gedraagt deze sekte zich als een soort prasi oso wentje, met al hun kot odo’s.


  Maak melding

 46. Nr.47
  De NPS heeft de surinaamse samenleving en haar kiezers opgeroepen om zich niet “voor de gek te houden” door haar tegenstanders .
  De realiteit is dat de surinaamse samenleving
  en NPS-kiezers de 64 jarige NPS de rug hebben toegekeerd .
  Wie houdt wie voor de gek ?
  NPS-NF kreeg 14 zetels toebedeeld door de surinaamse samenleving en MEGA 23 zetels
  Bewering van de NPS dat deze een fatsoenlijk bestuur kan bieden correspondeert niet met de realiteit en dat getuigd wederom van ordinaire arrogantie
  NPS-NF had bij de vorige(5 jaar geleden)coalitie-vorming 3 ,maanden voor nodig om een regenboogregering tot staand te brengen .
  Het is pas om en bij 5 weken geleden dat de verkiezingen plaats heeft gevonden en het is voor de MEGA heel verstandig om zorgvuldig ,construtief, ordentelijk en in alle rust om een regeer-coalitie te bewerkstelligen.
  De zgn. valse aantijgingen en aanvallen van de MEGA ,wat NPS beweerde , is niet
  klakkeloos uit de lucht gegrepen , daar zijn er genoeg tastbare bewijzen aanwezig .
  bvb.- Sardjoe’s vertrek naar Nederland
  – pogingen van omkoperijen van DR.en RR leden van MEGA
  – Het bijna niet bindend laten verklaren van de verkiezingen in de distrikten Sipaloewini , Brokopondo en Para
  – pogingen om wederom een regenboog-plusplus regering(oude NF + Doe-tje + ???)tot staand te brengen
  Dat zijn maar enkele voorbeelden
  Mega doorziet juist alle aanvallen en aantijgingen tegen het surinaamse samenleving en wij blijven/zijn allert
  Dus, NPS-NF heeft/hoeft niks (nada) te verwerpen en het tegendeel bewijst dat het surinaamse samenleving(en wel massaal)NPS heeft verworpen en gedecimeerd tot 4 kut zetels
  Een ding geef ik jou gelijk , NPS is een instituut en tevens een oude,maar wij leven in het heden en hebben geen behoefte aan oude instituten en zeker niet aan denkenbeelden die niet van deze tijd meer is
  Het is nu het tijdperk “BOUTERSE”
  REMEMBER ; DON’T FORGET IT !!!!!!
  Indien de NPS-NF met onreine gedachten blijven lopen en haar aanhangers continu blijven voorliegen en manipuleren dat de MEGA niet in staat is om een regeercoalitie te vormen kan enkel geinterpreteert worden als” destabilisatieproces”(tastbaar bewijs)
  NPS-ers , geniet van jullie 4 zetels (HAHAHAHAHAHAHA JAHGASA)

  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VIVA EL BOUTA
  TIDE TAMARA
  WI GO STREE MORO FARA
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 47. “Regeringsformatie geen ‘piki piki pley’
  Saturday 19 June
  PARAMARIBO – Het formeren van een regering is echt geen ‘piki piki pley’, aldus Desi Bouterse, presidentskandidaat van Mega – en A combinatie, in een extra uitzending van het radioprogramma ‘Baka’na Tori’ zaterdagmiddag op Skyradio. Bouterse zei dit naar aanleiding van de vraag waarom het zo lang duurt een regeringsformatie klaar te hebben. Bouterse: “programma’s moeten vergeleken worden en de partners moeten consensus bereiken. Wanneer dat achter de rug is zullen wij het totale regeerprogramma voorhouden aan de maatschappelijke groeperingen, waaronder het bedrijfsleven, de vakbonden en anderen om een zo breed mogelijk draagvlak te hebben, aldus Bouterse. Hij zegt verder: “ministeries zullen minder worden, maar niemand hoeft bang te zijn, zijn baan te verliezen. We zijn met grote dingen bezig, zo vervolgt hij, en hebben geen tijd voor spelletjes. Daarom, zo zegt hij, heb ik nog steeds gesprekken met VHP en Volks Alliantie. “Elk één die een goede skill beheerst is bij ons welkom. Jammer dat de oude politiek dat niet begrijpt”, aldus Bouterse.”

  De oude politiek begrijpt dit inderdaad niet omdat ze nooit in landsbelang bezig zijn geweest. Ravenswaaij en Waterberg (AC) zou ik zeker aanbevelen. De rest mag met pensioen.


  Maak melding

 48. Ik kan het maar niet bevatten die alle maar klakkeloos geloven wat Desi Bouterse op het podium in Ocer roept. Hoe democratisch is de man eigenlijk en bovenal, hoe integer?
  Deze leider van de Nationaal DEMOCRATISCHE partij heeft in 1980 (al dan niet met hulp van NL) op een wel zeer gewelddadige wijze de democratie om zeep geholpen door het plegen van een coup.
  In 1990 pleegde hij een telefooncoup. En dat noemt zichzelf een democraat? Als je het niet eens bent met de gevestigde politiek, dan richt je toch gewoon zelf een partij op? Dat is democratie, niet het plegen van een laffe gewelddadige coup.

  In 1982 zijn er onder verantwoordelijkheid van diezelfde Bouterse 15 zogenaamde politieke tegenstanders op zeer laffe wijze vermoord. Zogenaamd zouden zij op de vlucht zijn neergeschoten. Dit laatste hield – gezien de gerechtelijke onderzoeken – natuurlijk geen stand. Ze zijn gewoon in koelen bloede vermoord, afgeslacht!

  Desi Bouterse is door de rechter in Nederland bij verstek veroordeeld voor 16 jaar gevangenisstraf voor het drugstransport dat werd onderschept in de haven van Stellendam. In hoger beroep werd deze straf teruggebracht tot 11 jaar. Deze veroordeling is niet alleen gebaseerd op die ene zogenaamde getuigenverklaring. Geen enkele rechter in Nederland heeft ooit iemand louter op basis van slechts één getuigenverklaring veroordeeld. Raadpleeg de jurisprudentie maar zou ik zeggen . In 2001 heeft de Hoge Raad een cassatieverzoek bovendien afgewezen. En dan zijn er nog degenen die denken dat de rechters in NL een verlengstuk zijn van de overheid. In Nederland worden rechters “voor het leven” (tot hun 70e jaar) benoemd en kunnen zij alleen worden ontslagen in geval van een strafrechtelijke veroordeling. Nederland kent immers een machtenscheiding, de zgn. trias politicas.
  En dan is er nog zijn zoon Dino, waarvan we allemaal weten dat ook hij is veroordeeld voor het coördineren van activiteiten op het gebied van drugshandel en wapensmokkel. Daarnaast is hij ook voorwaardelijk veroordeeld voor het reizen met een vals paspoort.

  Een echte democraat, zoals Bouterse zichzelf noemt heeft ook respect voor de rechterlijke macht. Bouterse is hoofdverdachte in het proces betreffende de 8-decembermoorden maar hij heeft nimmer het respect opgebracht om te verschijnen en zich te verantwoorden. Van meet af aan heeft hij ongefundeerd geroepen dat het een zogenaamd politiek proces is. Waar baseer je je op Desi?
  Nee, je wilde een zogenaamde waarheidscommissie zonder strafrechtelijke gevolgen. Wie denkt Bouterse dat hij is om in een democratie te kunnen wegkomen met een dergelijke commissie? Dan kun je wel voor alle delicten die er worden gepleegd een waarheidscommissie in het leven roepen. Waarom zijn er dan nog gevangenissen? Met andere woorden, als inderdaad blijkt dat je schuldig bent voor de moord op 15 onschuldige personen, dan hoef je daarvoor geen straf te ondergaan?
  Hoe verkoop je dit naar de nabestaanden? Hoe verkoop je dit naar het volk? Zo creëer je allen maar een anarchistenstaat.

  Blijven jullie maar geloven in de verhalen van onze tori-mang in Ocer. Een tori-mang die cijfertjes over de economie en over de omvang van het ambtenarenapparaaat uit de hoge hoed tovert.
  We zien wel hoe Suriname er dan over 5 jaar voor staat. Dan mag NF WEER gaan puin ruimen, Dan wil ik ook geen geklaag meer horen als er niets voor het volk wordt gedaan want de eerste prioriteit ligt toch altijd bij het herstel van de economie! Eerst geld verdienen en dan pas (gecontroleerd) uitgeven!


  Maak melding

 49. Er is een duidelijk verschil tussen het gevoerde monetair beleid van de NDP regering van 1996 en de Nieuw Front regeringen van 2000-2010. De feiten liggen er alhoewel sommige mensen die vandaag willen verdraaien.
  Toen de NDP regering in 2000 vertrok was er een enorme monetaire ravage. Zelfs de NDP geeft dat toe en vele NDPers hebben zich gedistantieerd van de toenmalige president van de Centrale Bank, Henk Goedschalk.
  De goudvoorraad werd op een mysterieuze manier geswapt en het volk van Suriname was alle monetaire dollars kwijt. Wanneer de NDP vandaag praat over het nalatenschap van het Nieuw Front, dan is het goed dat deze feiten worden meegenomen. Maar het ergste symbool van wat verkeerd is gegaan op de Centrale Bank van Suriname tussen 1996 en 2000 is het feit dat de toenmalige president van de bank is ondergedoken na 2000 en het land is uitgevlucht. Hij had alle reden om het land uit te vluchten na de aangerichte
  monetaire ravage. De monetaire autoriteiten bestaan uit de Minister van Financiën en de
  president (governor) van de Centrale Bank.
  Terwijl dus de ene helft van de monetaire autoriteiten het land uit vluchtte, verdween de andere helft, Errol Alibux, in de gevangenis in verband met gesjoemel over een pand van ene Wilsterman aan de grote Combéweg. Dit is de werkelijke nalatenschap die vele Surinamers in 2000 verarmd heeft.

  Tussen 2000 en 2010 heeft het Nieuw Front de monetaire reserve van het land weer opgebouwd en de SRD is goed en wettelijk gedekt. Niemand binnen de regering zegt dat er geld is om te stoeien, maar de
  monetaire stabiliteit is een solide basis voor elke regering om door te gaan.
  Vanwaar zou het geld vandaag moeten komen als we 10 jaar terug een financiële crises hadden? Het IMF is ook vol lof over het gevoerde beleid van het Nieuw Front.
  In dit kader wordt verwezen naar een IMF publicatie genaamd:

  SURINAME TOWARD STABILITY AND GROWTH
  Deze publicatie is geschreven door Bernhart Fritz-Krockow, Gamal El-Masry, Masahiro Nozaki, Tobias Roy, Rafael Portillo, Mariana Torres en Pawel Dyczewski en is verschenen in februari 2009.

  De huidige monetaire autoriteiten hebben geen boter op hun kop. Andre Telting zal na zijn aftreden van de Centrale Bank rustig van zijn wel verdiend pensioen genieten en hoeft het land niet uit te vluchten
  als zijn voorganger. Het onderduiken van een leidinggevende na zijn aftreden is een serieuze indicatie dat er iets te verbergen is. Misschien is het ook vrees voor het vervolgings apparaat.

  Maar monetaire vernietiging gevolgd door onderduiking van de hoofd schuldige is het kenmerk van het monetair beleid van de periode 1996-2000 geweest. Vandaag heeft men durf om te praten over nalatenschap van het Nieuw Front.

  Overigens, de man die ondergedoken was is thans weer in Suriname en laat zich publiekelijk zien met Bosje, de ondervoorzitter van de NDP. Niemand bepaalt voor Bosje met wie hij wel of niet gezien wordt. Hij laat zich bewust zien met de man die voor de monetaire ruïne heeft gezorgd voor 2000. Hij laat zich met de man zien zodat de wereld ervan overtuigd kan raken
  wie zijn werkelijke monetaire adviseur is.
  Eindelijk komen de onzichtbare monetaire adviseurs tevoorschijn.

  Eerder sprak men van een onzichtbare hand die de Mega Combinatie en de ACombinatie bijeen bracht. Nu worden de onzichtbare adviseurs zichtbaar.

  Terwijl Dhr. Hoefdraad dient als rookwolk, is Goedschalk achter de schermen bezig als de ware monetaire adviseur van delen van de NDP. Het beeld in de achteruitkijk spiegel is thans de keiharde realiteit en toekomst voor het Surinaamse volk geworden. Dit is het zoveelste verkeerde signaal naar de financiële sector. En dan is men verbaasd over de koers die op hol is geslagen.


  Maak melding

 50. Bouterse heeft feiten verdraaid. Dit zei minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken (Biza) woensdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraadsvergadering. Volgens hem wordt door Bouterse in de media beweerd dat het ambtenarenapparaat in 2005 ongeveer 38.000 personen telde en in 2010 aan het einde van de regeerperiode ongeveer 45.000 personen …

  telt. Hassankhan zegt hierop dat verkeerde informatie aan de gemeenschap is gepresenteerd. “Van iemand die president van het land wil worden, vind ik dat die op een verantwoorde wijze de gegevens moet nagaan en moet presenteren”, zegt de minister.

  Hassankhan zegt dat in de afgelopen 5 jaren het ambtenarenapparaat vrijwel stabiel is gebleven en dat dit ook uit de cijfers blijkt. “Als men naar de betaallijst van Cebuma kijkt, worden er ongeveer 45.000 ambtenaren maandelijks bezoldigd, maar dat wil nog niet zeggen dat er net zoveel ambtenaren zijn. Het verschil is vrij simpel te verklaren en makkelijk te achterhalen als men daarvoor moeite doet en de juiste zaken wil presenteren”, zegt de minister. Exact staan 45.193 personen op de betaallijst van Cebuma.

  Hiervan zijn 3.275 personeelleden van ziekenhuizen. Volgens Hassankhan worden de ziekenhuizen niet uit de begroting van de overheid betaald, maar Cebuma helpt met de administratie van de ziekenhuizen, waardoor zij ook zijn opgebracht op de algemene betaallijst. Dit aantal moet men dus alvast aftrekken van het totaal. Daarnaast zijn er exact 3.613 mensen die niet vallen onder de categorie ambtenaar. Hieronder vallen DR- en RR-leden. Volgens Hassankhan zijn deze mensen geen ambtenaar, maar worden ze wel uit de begroting betaald en komen ze voor op de betaallijst.

  Een andere groep die valt onder deze categorie, zijn de ministers en de duizenden mensen die bij Minov overuren uitbetaald krijgen, omdat ze op een school werken, maar ook elders binnen de overheid overuren maken. Onder de groep die geen ambtenaar is, zijn er ook mensen die fulltime in dienst zijn bij de overheid, maar in een commissie zitten. Zo iemand komt volgens de bewindsman twee keren voor op de betaallijst.

  “Als men het exacte aantal van de ziekenhuizen en de categorie die niet tot ambtenaar wordt gerekend aftrekt, dan komt men op een aantal van 38.305 en dat is het precieze aantal ambtenaren in dienst bij de overheid in mei 2010. Dit geeft aan dat in de afgelopen 5 jaren het aantal vrij stabiel is gebleven. Dit betekent niet dat we geen mensen in dienst hebben genomen, maar in de loop der tijd vallen er mensen uit of gaan ze met pensioen, waardoor dat weer compenseert”, zegt Hassankhan.


  Maak melding

 51. #56 je pleegt plagiaat en je bent zoals ik al eerder zei een leugenaar, dit is niet jou schrijven het is letterlijk gecopieerd. Geef je bron weer of plaats het tussen aanhalingstekens.

  In #55 stelt de dezelfde leugenaar hoe democratisch is de man eigenlijk en hoe integer.

  Dat jij als fronter die vraag probeerd te stellen, zegt mij genoeg of je weet niet wat de woorden precies betekenen.

  Lees hieronder maar;

  “Mogelijk nieuwe voorzitter voor NDP en MC
  Saturday 19 June
  PARAMARIBO – Als het ligt aan voorzitter Desi Bouterse van de Nationale Democratische Partij (NDP) en de Mega Combinatie (MC) krijgt zijn politieke organisatie een nieuwe voorzitter, na zijn installatie als president van de republiek Suriname. Bouterse wil dat als persoon, omdat hij vindt een president te willen zijn voor alle Surinamers. “ In het verleden hebben we slechte ervaringen gehad met een president, die tegelijkertijd ook partij- en/of combinatievoorzitter was “, aldus Bouterse. Hij gaf dit antwoordt in het programma ‘Baka’na Tori’ van de locale Surinaamse radiozender ‘Skyradio’. Hij zegt het leiderschap van de politieke organisatie waar hij uit voortkomt met een gerust hart te willen leggen in handen van jongere politici, die capabel genoeg hiervoor zijn. Maar, het kan net zo goed een ervaren politicus worden die geen bestuursverantwoordelijkheid zal dragen in de komende nieuwe regering, zegt Bouterse hierover tenslotte.”

  Dit zijn acties van een echte democraat en iemand die integer is. Bij front hadden we een nps voorzitter die tevens president was en tegelijk frontleider, democratie a la front, een Mugabe dus in Suriname. Een President die gewoon doodleuk beweerd dat hij de oppositie met wortel en tak gaat uitroeien, eentje dus die duidelijk aangeeft dat hij geen president wenst te zijn van alle Surinamers, als dat een democraat is of iemand die integer is, mag je mijn portie een fikkie geven.

  De revolutie in 1980 werd toegejuicht door bijna alle Surinamers, eindelijk waren we verlost van de corrupte nps en vhp kunu.

  Trouwens jou achteruitkijkspiegel zet geen zoden aan de dijk, de verkiezingen zijn geweest, het volk heeft gekozen. MC heeft gewonnen. De corrupte, stelende, liegende front bende heeft verloren, nps heeft maar 4 zetels. Leer er meeleven als het goed zit zijn de Surinamers letterlijk en figuurlijk voor altijd verlost van nps en vhp, de racistische etnische partijen die omwille van de macht het volk verdeeld houd, waardoor ze altijd verzekerd waren van regeermacht.

  It’s a new Dawn in Suriname, de oprechte en waarachtige Surinamer wil de ontwikkeling van Suriname eindelijk met vereende krachten ter hand nemen onder leiding van de enige echt Volksleider Desi Delano Bouterse, de man die de meeste stemmers achter zich heeft gekregen in Suriname. De man die trouwens voor de verkiezingen gewoon onder het volk komt en op de markt loopt, hopelijk heb je de beelden gezien, de opstoppingen en de massa. Durft vene of sardjoe dat te doen, de tomaten en eieren zouden niet aan te slepen zijn.

  Trouwens de Surinamer heeft duidelijk blijk gegeven dat ze geen boodschap hebben aan een politiek veroordeling in Nederland, een veroordeling waar alleen de koloniaal misvormde fronter veel waarde aan hecht.


  Maak melding

 52. @ na mi .
  je moet jou schamen!
  iedereen weet dat sky radio een verlengstuk is van moordenaar bouterse limbo is de zelfde soort hielenlikker als na mi.


  Maak melding

 53. “Daarnaast zijn er exact 3.613 mensen die niet vallen onder de categorie ambtenaar. Hieronder vallen DR- en RR-leden. Volgens Hassankhan zijn deze mensen geen ambtenaar, maar worden ze wel uit de begroting betaald en komen ze voor op de betaallijst.

  Een andere groep die valt onder deze categorie, zijn de ministers en de duizenden mensen die bij Minov overuren uitbetaald krijgen, omdat ze op een school werken, maar ook elders binnen de overheid overuren maken. Onder de groep die geen ambtenaar is, zijn er ook mensen die fulltime in dienst zijn bij de overheid, maar in een commissie zitten. Zo iemand komt volgens de bewindsman twee keren voor op de betaallijst.

  “Als men het exacte aantal van de ziekenhuizen en de categorie die niet tot ambtenaar wordt gerekend aftrekt, dan komt men op een aantal van 38.305 en dat is het precieze aantal ambtenaren in dienst bij de overheid in mei 2010. ”

  Bovenstaande zegt Hassankan volgens Gino, ik ben natuurlijk voorzichtig hiermee, want nergens staat er een bronvermelding, dus het zou een gewoon uit de duim gezogen verhaal kunnen zijn.

  Vandaag in de krant DWT staat het volgende

  “De overheid betaalt later deze maand maar liefst SRD 60 miljoen aan salarissen en vakantieuitkering aan personeel. Hiervan is SRD 6,8 miljoen voor het inlopen van de vakantieuitkering over het jaar 2008, die in het kader van de eerste fase van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso I) eind deze maand wordt uitbetaald. Hoewel er ongeveer 39.581 ambtenaren zijn, ontvangen er 31.039 ambtenaren de vakantieuitkering.”

  Maw tussen het precieze aantal van de minister en het bericht in dwt zien we al een verschil van ongeveer 1250 ambtenaren.

  “duizenden mensen die bij Minov overuren uitbetaald krijgen, omdat ze op een school werken, maar ook elders binnen de overheid overuren maken. Onder de groep die geen ambtenaar is, zijn er ook mensen die fulltime in dienst zijn bij de overheid, maar in een commissie zitten.Zo iemand komt volgens de bewindsman twee keren voor op de betaallijst.”

  Ai mi boi, wat doen al deze mensen dan precies, zijn dit gewoon de welbekende spookambtenaren. Het moge duidelijk zijn dat niemand in Suriname precies kan aangeven hoeveel echte, daadwerkelijke ambtenaren er precies zijn, zelfs de minister niet.


  Maak melding

 54. Typisch de NDP aanhang mag wel posten over de 90 kg die verdwenen was en ja het was een teken van een zwakke organisatie van verantwoordelijkheden en toegang tot het poeder. En ja Santo was daarvoor bestuurlijk verantwoordelijk.
  Maar als we praten over de vele misdaden waarvoor DDB bestuurlijk verantwoordelijk zijn EN de bewijzen van actieve betrokkenheid zeer groot zijn, maar waar door verjaring geen proces mogelijk is dan krijgen we “je mag niet in de achteruitkijk spiegel kijken”.

  Wel laat is eerlijk zijn in deze. Als er een onbetekenende kleine auto achter mij rijdt dan kijk ik zelden in de spiegel, maar als er een slechte vrachtwagen vol met afval en zonder remmen achter mij rijdt dan kijk ik heel regelmatig in mijn spiegel.

  Ivm de veiligheid van het land en het volk lijkt het mij wenselijk dat we iedereen voorzien van goede achteuit kijk spiegels: een goede beschrijving van de geschiedenis sind de onafhankelijkheid.


  Maak melding

 55. Ach weet je wat neusje, blijf lekker in je achteruitkijkspiegel kijken, als je niet zo stoned was had je gemerkt dat die truck je allang gepasseerd was, omdat je al een hele tijd stil staat.

  Verder denk ik dat de fronters momenteel emotionele wrakken zijn die op instorten staan.


  Maak melding

 56. Het volk heeft daar geen behoefte aan,achteruitkijkspiegels zijn voor de ergste misdadigers nl de blanken,maar als je dat hier typt mag het niet,sommige zwarten bedekken die achteruitkijkspiegel heel graag,want in hun ogen mogen de blanken alles flikken wat God verboden heeft,maar als een zwarte een klein beetje over de scheef is gegaan wordt die zwarte door hun eigen soort beschimpt lees vooral de reaktie`s van DU,Neus,Gino en Whome,typische blanke-kontelikkers,daarom zal een zwarte nooit door de blanken voor vol worden aangezien omdat de zwarte graag bereid is de blankemisdaden te vergeten.
  Gelukkig wordt het volk van Suriname steeds bewuster van het feit,dat de daden van Bouterse niets vergeleken zijn met wat de blanken toen en nu hebben uitgespookt.
  Vandaar dat ze Bouterse alles vergeven hebben en hem beloont met een klinkende overwinning.


  Maak melding

 57. @ na mi ,
  waneer jij niet onderuit kan komen dan reageer achterlijk en dom, neus laat precies zien hoe jullie in elkaar steken.@ dat achterlijk ding op nummer 63 heb jij niets verstandig te zeggen dan dat stomme zwart witte gelul van jullie ieder keer, ik ben benieuwd wie de schuld zal krijgen waneer bouterse jullie weer in de goot gaat pluren stelletje ezels dat jullie zijn.titia begin eerst jou zelf voor vol aan te zien jou reaktie laat zien dat veel zwarte mensen nog steeds last hebben van een minderwaardigheidscomplex.


  Maak melding

 58. Nu al wijzen de vingers elkaar aan ,schuldigen vind je zo.De regerinspartijen hebben boter op hun hoofd.Belasting gelden uitgeven zijn hun hobby.Zie niet=noodzakelijke-buitenlandse reisjes(reizen)Wie is nu de gebeten hond?Juist ja!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.