Steun AC genoeg voor presidentschap Suriname

17

PARAMARIBO, 3 jun – Met het jawoord van A Combinatie ligt de weg naar het presidentschap compleet open voor Desi Bouterse. Met een meerderheid van dertig zetels is de dominantie in het parlement binnen handbereik. Het maakt dan niet uit of A Combinatie akkoord gaat met Bouterse als president.

Als het parlement eenmaal op gang is , kan het niet meer verkeerd gaan. Want daar is het nu om te doen: het parlement aan zet krijgen. Als daar geen vier en dertig voorstemmers zijn te krijgen, is het woord aan de Verenigde Volks Vergadering. De Mega Combinatie heeft er de absolute meerderheid. Het verkiezen van Desi Bouterse tot president is dan meer formaliteit dan vraagstuk.

A Combinatie hoeft in het parlement niet per se voor Bouterse te gaan. Het een en ander hangt af van het soort onderlinge afspraken. Tegenstemmen is onwaarschijnlijk als een bestuurlijke toppositie in het verschiet lonkt. Zoals het vicepresidentschap of het parlementair voorzitterschap. Dit gegeven legt een extra druk op parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en zijn Volks Alliantie.

Somohardjo heeft al lang geen belangstelling meer voor het parlement. Het tweede hoogste ambt leek enkele dagen terug nog zo goed als binnen handbereik. Met AC erbij wordt het allemaal een stukje troebeler. En toch. Ook als Paul Somohardjo het beoogde vicepresidentschap ontglipt, rest weinig keus. Hokken in het oppositiehoekje met de achtergelaten Nieuw Front-partners is niet bepaald aanlokkelijk alternatief.


17 REACTIES

 1. Aan:Zijne excellentie de president van de Republiek Suriname Dr.R.R.Venetiaan
  Van:Dhr..M.D.Leider.Sr
  Datum:12-05-2010
  Onderwerp:Verbroedering
  Betreft:Verkiezingen

  Zeer geachte Excellentie,

  Ik doe bij dezen een beroep op u als vader des land het voorbeeld te geven tijdens de verkiezing campagnes en in ogenschouw mee te nemen dat het u zou sieren als zich verre van rancune jegens welke politieke tegenstander dan zou houden.
  Het is aan u zijne excellentie om een voorbeeld te zijn en om een voorbeeld te geven van hoe het zou kunnen zijn zonder de persoonlijke aanvallen die enkel en allen maar schade aanricht aan het aanzien van Suriname, als land en aan uw nalatenschap in de politiek en de geschiedenis.
  Mijn verzoek komt recht uit mijn hart omdat ik hoor,lees en proef dat verbroedering in Suriname, een nood is die u zou kunnen bewerkstelligen voor de komende generaties politici en het volk van Suriname in zowel Suriname als daarbuiten.
  Wat wij in den vreemde tot nu toe voelen is angst vanwege de persoonlijke aanvallen die niets met ontwikkeling van ons geliefde Suriname, te maken hebben maar met een machtstrijd wie , wie meer kan beschadigen en de vrees van het volk om echt te kiezen wie ze willen.
  Ik woon dan wel in den vreemde, maar de reden is de onafhankelijkheid geweest en de vrees van wijlen mijn ouders waardoor ik voor de onafhankelijkheid,uit Suriname, ben vertrokken en velen met mij die narigheid zagen aankomen.
  Wanneer ik het heb over narigheid dan bedoel ik niet 25 februari 1980 of 8 december 1982, nee ik bedoel de tweedracht waarin het volk toen al was beland en nu weer dreigt te belanden als de politieke teneur niet anders wordt aangepakt.
  Kortom, uit u anders en met liefde voor alle Surinamers en alle politieke partijen, sluit de rijen nu eens een keer en waak voor haatdragendheid die kan uitspatten tot ongekende proporties vanuit het gevoel van de burgers, de arme man in zijn krot, de bedelaar, de oude van dagen, die het met een schrale troost moeten doen.
  Ik verzeker u dat ik ook dhr.D.D.Bouterse, dit zelfde verzoek zal doen toekomen, het moet nu eens een keer afgelopen zijn want als wereldburger en ex militair in Nederland, heb ik veel gezien en nu mijn zoon ook militair is weet ik dat hij kan komen ontvallen en waarom, om dat wat democratie wordt genoemd.
  Is het dan democratie als de rijke landen de arme landen blijven plunderen, is het democratie dat er IRAK, elke dag honderden mensen sterven, Uruzghan, Afghanistan, Afrika, nee het zijn de rijke landen die arme landen uitbuiten.
  Als het kon dan zou ik u en dhr.Bouterse, met elkaar doen praten en het verleden doen afsluiten waardoor Suriname zonder aangeprate vrees verder kan gaan met de ontwikkeling van het land waarop wij trots moeten zijn gezien de rijkdommen waarmee wij zijn gezegend,ze zijn van ons!!
  Dromend naar de verzoening die wijlen Bob.Marley, wist te initiëren in Jamaica, is een droom die voor Suriname, geldt en ik smeek u daaraan te werken, alleen zo zal ik mijn land niet meer in nacht merries zien maar in een paradijs op deze aardkloot.

  De gedachte dat mijn kinderen en die van velen nimmer de weg naar Suriname,zullen vinden vanwege angst is een nachtmerrie voor vele Nederlandse Surinamers en dat is de reden waarom velen hun verworvenheden niet in Suriname, waarmaken maar in Nederland blijven.
  Suriname heeft niets aan gepensioneerden uit Nederland en aan de andere kant wel omdat het hun geboorteland is, maar geef ook de jonge afgestudeerden een kans om van Suriname te leren houden inplaats van steeds te moeten horen dat er moorden zijn gepleegd.
  Ja er zijn doden gevallen, maar moet het volk daarvoor blijven boeten, heeft Nederland nu geen vriendschapsband met Duitsland, wat te zeggen van Indonesië, excellentie, ik ga er vanuit dat u wijs genoeg bent om mijn noodkreet en boodschap te begrijpen en zie een antwoord van u dan graag in daden de resterende verkiezingsdagen.
  Ik wens u gezondheid en wijsheid toe en dat u de weg van ons christelijke leer zal volgen ,een leer die onze voorouders met de zweep hebben aangeleerd en nu in vrijheid zouden moeten nastreven, vrede zij met u.

  Hopende u bij deze te hebben geïnformeerd verblijf ik met hoogachting en vriendelijke groeten uwer zijdes.

  Hoogachtend
  Dhr.R.M.D.Leider.Sr


  Maak melding

 2. Ik moet er niet aan denken met het volgende vooruitzicht:

  President van Suriname : Desi Bouterse

  Vice-President van Suriname: Ronnie Brunswijk

  Dit noemt met het nachtmerrie-scenario.

  Allemaal te danken aan de on-voorbeeldige leiding van diklip Venetiaan.

  Had hij het land goed geleid, de contracten met de multi-nationals in het voordeel van Suriname afgesloten en de Chinezen een hogere drempel opgelegd om zich in Suriname te vestigen, dan was ons dit bespaard gebleven.

  En nu dan nog de houtdeal met de Chinezen die straks het hele land leegkappen en een verwoeste natuur achterlaten. Op milieu-gebied heeft deze MAO-aanhanger een fiasco achtergelaten. En de volgende generaties betalen het gelag. Dit kan toch niet waar zijn. Er moet toch enig weerstand komen.

  Waarom geen regering van NDP en VHP en met twee mensen aan het hoofd van de regering die acceptabel zijn voor de verontrustte wereldgemeenschap. Jenny Simons en Chander Santhoki hadden Suriname heel veel goodwill gebracht. Ik hou mijn hart vast met Bouterse en Brunswijk aan het hoofd van onze regering.


  Maak melding

 3. “Hokken in het oppositiehoekje met de achtergelaten Nieuw Front-partners is niet bepaald aanlokkelijk alternatief”

  Doet er iemand nog iets in s’landsbelang?


  Maak melding

 4. De tijd is nu al aangebroken!!! Deze twee criminelen gaan het land nog meer naar de soep helpen. Het is niet hun schuld maar van de burgers wier voor hen hebben gekozen.

  Ba soekoe, ba fenie a tjarie!!!

  Niet klagen voor straks want, dan is het koekje van eigen deeg!!! Succes!!!!

  Zelfs die succes komt jullie niet toe door je eien gekozen partij!!! Zeg niet dat je niets wist van de achtergronden van deze criminelen!!!

  Verzuip in je eigen stront!!! Geen medelijden!!!!!!!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 5. U ziet het bij gebrek aan respect voor de TEGENSTANDER in Democratie is dit het resultaat, men moet later niet komen klagen vooral FRONT niet.(men had Somo harder moeten aanpakken om geloofwaardig over te komen men heeft dit nagelaten)(daarnaast gaat men eisen aan de winnaar stellen)
  De karavaan trekt verder zei Somo en als Somo in deze stoet meetrekt, zal het zij die hem als vriend belachelijk zaten te maken behoorlijk pijn doen.

  Tjally


  Maak melding

 6. Ik ben blij dat ik niet de ondankbare job van een politicus heb. Een job waar mensen heimelijk vijandig met elkaar optrekken, sociale leugens aan elkaar vertellen en elkaar bedriegen. waar je door machtsmisbruik moet leven met schuldgevoelens en altijd moet wegrennen ‘for the law’. Ik ben blij !

  Toch is het zo dat de oppositie met een voorstel van andere President en VP kandidaten in the picture moet komen. 60% van het volk heeft niet voor deze heren gekozen, doch doen ze alsof zij het voor het zeggen zullen hebben. Het is een show. Doet denken dat DAT de enige keus is die we hebben. Nee dat gaat niet zo in een democratisch land. Nu al merk je hoe ze niet graag democratisch denken. Dus it is all a PR campaign.Wel een heel goede. NU komt het harde werk. Not just celebrity showcasing !! Praten is niet alles. Deze vliegeniers mogen nu bewijzen waar hun vlieguren zitten… maar goed, wij alsvolk betalen hun salarissen. Ze zijn in dienst van ons en moeten niet voor ons de baas zijn en ons lot komen bepalen. Wij bepalen dat door met hen mee te doen of niet. Maar de kans mogen zij ook hebben. Dus shoot ! we’re watching you all !! Make one dirty mistake en we gaan weer massaal staken en op straat !


  Maak melding

 7. Het lot

  Desi zal zijn excuses niet aan het volk aanbieden want dan zou hij toegeven dat hij schuldig is aan de december moorden. Het zou Desi echter wel sieren als hij het presidentschap aan een ander zou hebben toevertrouwd. Dat zou in mijn ogen al een spijtbetuiging zijn aan het volk.

  Ik hoop dat hij weet waar hij mee bezig is. Ik maak me zorgen om het Surinaamse volk.
  Ook al heeft MC de meeste stemmen binnengehaald, wil dat nog niet zeggen dat deze samenwerking (MC, AC en VA)is waar zij op gehoopt hadden.

  Je kunt een eventuele samenwerking tussen MC, AC en VA op 2 manieren bekijken:

  1. Het lot heeft hen (MC, AC en VA) vanwege hun verleden bij elkaar gebracht om zich met elkaar te verzoenen en samen het land tot ontwikkeling te brengen. Misschien hebben de heren nu wel door dat de enige manier om het land vooruit te brengen is door samen te werken en niet door elkaar tegen te werken en zeker niet door geweld te gebruiken.

  2. Het lot heeft hen bij elkaar gebracht om het land volledig naar de verdoemenis te helpen en de Surinamers voorgoed uit hun winterslaap te halen.
  Wie zal het zeggen.

  Ik hoop natuurlijk op het eerste!


  Maak melding

 8. Het volk van Suriname is de baas.
  ik hoop dat het bij de leiders doordringt dat het zo is.
  als ze hun arrogantie gaan vertonen en in de toren blijven en meedoen aan vriendjespolitiek zal het snel afgelopen zijn.
  ik ben blij dat somo niet meedoet. Hij heeft de bevolking van Suriname belachlijk gemaakt.
  hij is zo dom als een ezel.
  hij wou president worden.
  ik hoop dat hij in de oppositie beland dan voelt hij hoe dat is.

  maar tegen Megacombinatie zeg ik.
  kies een acceptabele President, er zijn zoveel capabele mensen in de Megacombinatie.

  a.u.b.
  laat de kans niet voorbijgaan om eindelijk een verandering te brengen in het land.
  laten we niet weer als apen de kaas gaan verdelen en niet opletten wat de bevolking heeft gewild.
  waarom doen de besmette leiders niet een stapje terug en wordt de kans gegeven aan jongere en personen zonder een smet om het land te regeren zodat we grote hoogtes kunnen bereiken met onze welvaart.

  ik pleit voor Rabin Parmesar Als president en Jenny Simons als vice president.

  de rest mogen de andere ministeries kiezen.

  Bouta ministere van natuurlijke hulpbronnen. zo kan hij laten zien wat hij met onze natuurlijke hulpbronnen kan doen. kan hij het hele binnenland en de wateren van suriname afreizen om dit op een adequate manier tot ontwikkeling te brengen.

  Brunsie als minsiter van regionale ontwikkeling. kan hij elke dag het hele land afreizen
  de rest mogen ze invullen.
  maar weinig ministeries.

  een aantal eerste acties nodig om binnen en buitenland op te frissen.
  -Visum voor de hele wereld afschaffen.
  -alle surinamers voor het leven de Surinaamse nationaliteit geven waar ook ter wereld(onze trots)
  – alle multinationals vragen opnieuw aan tafel te zitten en nieuwe akkoorden te sluiten.
  – geen gehoor geven aan one china beleid en eenleningsovereenkomst met taiwan sluiten voor 2 Miljard.(meteen , suriname moet snel vooruitgang gebracht worden anders lopen we achter in de werled)
  – Voor Ecotoerisme moet een kabelbaan vanaf Brouwsberg tot westsuriname worden gemaakt met 3-4 tal logeermogelijkheden onderweg.
  – export van surinaams water op grote schaal.
  – alle wegen van suriname asfalteren
  – rijstbouw op grotere schaal vanaf garnisoenspad tot en met nickerie aan de linkerzijde van de oost-west verbinding.
  – een kwartaalmeeting van mensen van alle geloofsovertuigingen op een open plek, zoals onafhankelijkheidsplein om te bidden voor de welvaart en welzijn van geheel Suriname en voor .

  .


  Maak melding

 9. als jij kracht vind in die onzin van RMD LEIER dan is er iets niet goed bij jou.
  is het revolutie dat de militairen en hun stroo mannen rond moordenaar bouterse nu steen rijk zijn en de arme bevoking geen moer is opgeschoten van die zogenaamde revolutie ik word stront ziek van die achterlijke vergelijkingen die de aanhangers van bouterse maken.


  Maak melding

 10. R.M.D.Leider,je posting geeft idd een goede weergave van de gevoelens van velen.

  Laat die DU hoor,hij blijkt een slechte verliezer,goodbey DU you`re the weakest link.

  10 jaar verrijking van Front,ziet DU zeker als een goede zaak?
  De armlastigen in Suriname zijn jaren onder deze regring geen spatje vooruitgekomen.
  De revo was goed begonnen en zou ontzettend goed geweest zijn voor het arme deel van Suriname,ware het niet dat de graaiers daar tegen probeerden te ageren,het gevolg weet iedereen.
  Ik ga ervoor,niet omzien maar met kop en schouders VOORWAARTS.,it will become better with Suriname.


  Maak melding

 11. @ zoete ,
  ik pas want ik zie dat het de zelfde wanproduct is,maar in een andere jasje er komt niets verstandig uit jou reaktie pseudo socioloog.alles bij bouterse begin goed kijk naar zijn verleden dan zie je dat hij een paar jaar nodig heeft om de boel te vernietigen.


  Maak melding

 12. du , ben je nog niet wijzer geworden ?
  je zal het moeten acepteren zoals het is , het volk heeft gesproken en daar moeten wij ons erbij neerleggen .
  na tien jaar mogen de verliezers weer een gooi doen .

  let op mijn woorden ,heden zal je met hun in het paradijs zijn , wees gerust Du binnen kort praat je anders , ik ken me mensen eerst hoog van de toren blazen en daarna met start tussen de benen vertrekken .
  dus DU gebrijk je tijd nutiger , want je hoort er ook bij ,voel je niet aan de kant gezet , en doe A.U.B je naam eer aan .
  probeer je zelf te zijn DU laat je ballen zien .


  Maak melding

 13. als je naar bouterse kijkt en naar zijn verleden dan zie je dat hij een paar jaren nodig heeft om de boel te verzieken en kapot te maken .aanvulling op reaktie nummer 14.


  Maak melding

 14. rozie ,
  ik ben al op 8 december 1982 heel wijs geworden. op 25 feb 1980 was ook een groot deel van paramaribo in vreugde er waren ook mensen die dachten hehe nu komt verandering inplaats kregen zel ellende op ellende onderdrukking vernedering iedereen was bag voor iedereen in suriname hey rozenblad ga jij lekker slapen .wacht maar straks wil ik jou weer spreken het zal niet lang deuren let op mijn woorden nu als doet bouterse aan kiezersbedrog hij zou nooit met brunsie samenwerken ook niet met somo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.