Bezorgde reacties uit Nederland na winst Bouterse

105

PARAMARIBO/DEN HAAG, 26 mei – Demissionair minister Maxime Verhagen heeft vandaag in een korte reactie op de overwinning van de Mega Combinatie van Desi Bouterse aangegeven dat het omstreden verleden van Bouterse niet mag worden vergeten. Bouterse is in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld voor drugssmokkel en in Suriname loopt nog altijd een proces tegen hem wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. “Nederland respecteert de verkiezingsuitslag in Suriname”, zei Verhagen tegen NOS Nieuws, “maar we kunnen dit alles niet van tafel vegen.”

Volgens de in Paramaribo geboren advocaat Gerard Spong is de overwinning van de oud-legerleider “een ramp voor Suriname”. “Het is een zeer troosteloze dag. Als Bouterse president wordt, zal Suriname de twijfelachtige eer genieten om het eerste land in de wereld te zijn met een veroordeelde drugscrimineel als president. Dat is niet iets om trots op te zijn”, zegt Spong tegen NOS Nieuws.

Of Bouterse daadwerkelijk president wordt, is nog onduidelijk. Over een paar maanden kiest het Surinaamse parlement een nieuwe president.


105 REACTIES

 1. …..dat gebla bla van de ex kolonisator begint zo zoetjes aan te irriteren. het is toch bemoeien met de interne aangelegenheid van een souvereine Staat. Men predikt toch de democratie., wel het Volk heeft gekozen en daarmee: mond dicht.


  Maak melding

 2. Het is zo hypocriet want met Morales,van Peru, die een echte Coca handelaar was maakt het niet uit.
  Bevriezing van de banden met Nederland, de eerst komende 10 jaar zou beter zijn want er zijn grotere landen dan Nederland.
  Ver Hagen, moet niet vergeten dat het met de IMF is beklonken om Suriname de onafhankelijkheid te geven in ruil voor de bouw van de Bijlmermeer,350.000.000 NF,om dan zo het volk te verdelen waardoor ze naar Nederland konden vluchten.
  Maak eerst je eigen keuken schoon en kijk dan pas naar die van een ander, laat dat land met rust, mensen willen terug want het is niet geworden wat ze dachten en is voorgelogen.


  Maak melding

 3. Wat is er nieuw(s) aan deze ‘verwachtte bezorgheid? Had iemand anders een euforische reactie van deze mensen verwacht? What’s the issue?

  Waren ze niet reeds voor de verkiezing bezorgd. What’s (the) new(s)


  Maak melding

 4. laat nederland praten wat ze willen wij surinamers zijn de baas in su bouta gaat suriname in orde stellen hij is een leider weg met vine en die koelie santoki


  Maak melding

 5. Dit is echt spannend.
  Trouwens zoals men zegt….het volk heeft gesproken…….zeg ik…….God de Almachtige heeft geproken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hij wilt dat Suriname haar arrogantie,verdeeldheid en grootspraak aan een kant zet…..zodat een ieder…let wel een ieder zal meewerken aan de ontwikkeling van ons geliefd land.

  Het tegendeel is bewezen…..Front is met hun 10 schone vingers in de bak beland…….en MC waarop men veel kritiek uitte…..is de overwinnaar als het om de zetelwinst gaat.
  Dus…….al het gehaal en getrek van het 8 december gedoe heeft geen vruchten afgeworpen, zoals Front het had verwacht.

  Ik wil hierbij zeggen dat WIJ JONGEREN, DEZE NIEUWE GENERATIE dus, moe zijn van achteruitkijkspiegels, we zijn moe van gepraat en loze beloftes over stabiliteit en ontwikkeling, terwijl de KLEINE MAN er niets van merkt in zijn portemonee.
  Stabiliteit en ontwikkeling is een goede zaak, het is misschien wel zo, maar al die jaren HEEFT ALLEEN DE ZOGENAAMDE KLEINE ELITE GROEP (WAARONDER DIREKTEUREN,ONDERNEMERS ETCC…) kunnen profiteren van de zogenaamde stabiliteit in Suriname.
  DE KLEINE MAN heeft er niet van genoten. Die groep van de kleine man valt dus onder de armoedegrens van 80% zoals de statistieken hebben uitgewezen.
  Hieraan kunnen we zien dat de bevolking Suriname voor meer dan de helft uit minderdaadkrachtigen bestaat.
  Het probleem is dat onze huidige president nooit onder het volk heeft gewoond. Hij is niet als een vader van het land omgegaan met bepaalde zaken. Hij liet alles zijn gang gaan….bijvoorbeeld rond het gronden kwestie gedoe van ROGB.

  Een ding weet ik….hoe lang zal je het volk voor de gek houden?
  Hoe lang zullen we elkaar bijten en ver-eten?
  Hoe lang zullen we als krabben in een ton met elkaar leven?
  Dit alles gaat ten koste van het land en onze natie, onze vooruitgang.

  Surinaamse politici houden zich vast aan het verleden. Ze denken niet aan verbetering, aan verbroedering en aan de liefde……..en kijk maar…….het verleden zit als een keten aan de voeten van Suriname……..EN DIT KUNNEN WE ALLEEN VERBREKEN ALS WIJ SAMEN ALS 1 VOLK EN 1 NATIE DIT LAND MET DE LIEFDE DIT LAND BESTUREN.

  Ik ben bijzonder blij met de uitslagen…..want The Almighty King of Kings heeft duidelijk toegelaten wat Hij wilt…….en dat is dat Surinamers dit land met Liefde, Verbroedering, Vergeving, Herstel, Samenwerking en last but not least de Liefde moeten bestuderen.
  (Daarom heeft geen enkele party de meerderheid behaald).

  With love,


  Maak melding

 6. Troosteloze dag

  Inderdaad, het is een zeer troosteloze dag. Mijn welgemeende condoleances aan de “overige” kleuren.

  Thanx God, dat er niet meer woon, ja sorry, democratie he, ik mag ook zeggen wat ik denk, of niet dan??

  Veel plezier met jullie miesiekabietje en alle andere kabietjes. Heb er echt de pest in…

  Het is nu wachten op de eerste puinhopen van paars. Ba soekoe ba finie ba tjarie.
  Hoe was het ook al weer:”one love, one power, samen zullen jullie ten onder gaan..

  Oom Moms gefeliciteerd!!! alleen jij dan, maar wel met gemengde gevoelens op deze troosteloze dag.


  Maak melding

 7. Actueel:
  Nieuwsbericht 26 mei 2010 Nederland respecteert de uitspraak van het Surinaamse electoraat maar herinnert eraan dat het verleden niet vergeten mag worden.Dat verklaart minister Verhagen in een reactie op de parlementsverkiezingen in dat land.

  de politieke bedreiging aan het adres van bouterse hebben de surinaamse mens duidelijk aan hun laarzen geplakt.

  acht en twintig jaren is nederland met zijn handlangers in suriname bezig deze man bouterse klein te krijgen.maar gelukkig dat de landgenoten van nu niet te verlijken is met de generatie van toen.


  Maak melding

 8. En we hebben geen enkele buitenlanders nodig om ons stemgedrag te bepalen….jullie leven in een goed ontwikkeld land…..wij Surinamers moeten erop toezien hoe wij met een karig loon voor de maand moeten uitkomen.
  Het volk van Suriname voelt…..en geen enkele buitenlander.

  Laten jullie ons aub met onze mensen, het zijn onze problemen, we will solve it…..jullie zijn ook niet achter…..ik hoorde dat een of ander prins (hou me ten goede…ik denk Charles) toch ook lid was van de SSS?????

  Solve your own problem, we will solve ours.
  Trouwens wij zijn geen babies meer van NL.

  Wij als jongeren willen ons loskoppelen van het verleden….we willen liefde en verbroedering en vernieuwing en 1 natie…..we hebben geen achteruitspiegels nodig……althans we leren uit het verleden…..maar leven niet in het verleden…..the past in gone…..the best is yet to come.


  Maak melding

 9. Niet mee eens. De regering van Venetiaan heeft er een zooitje van gemaakt. Er ontbrak daadkrachtigheid. Bouterse heeft inderdaad geen goed verleden. Maar als hij op de achtergrond blijft en aanstuurt dan komt het zeker goed. Hij is nou eenmaal een geboren leider, waar je niet mee moet dollen.


  Maak melding

 10. ik weet niet wat ze vanuit NL l*llen! ze wilden toch niets meer te maken hebben met Suriname? Surinamers worden toch lekker gediscrimineerd in NL? En die 100% controle blijft toch lekker overeind? Suriname moet nu definitief kappen met NL.


  Maak melding

 11. Maxime verhagen moet met zijn eigen politiek bemoeien. Waarom heeft hij zijn bek niet opgengetrokken tegen de landen als Thailand, China en Rusland, waar er nog steeds wreedheden gebeuren. Dit is een beslissing van de Surinaamse volk. Of is er nog van sprake van neokolonialisme


  Maak melding

 12. Wellicht kan de Nederlandse regering de hand eerst in eigen boezem steken, voordat zij hun bezorgdheid uiten. Per slot van rekening is het Nederland zelf die kort na de verkiezingen in 1973 het verzoek van de regering Aron/Bruma honoreerde voor onafhankelijkheid. Was een referendum niet een betere maatstaaf geweest om de wens van het Surinaamse volk te peilen? De trek naar Nederland had op z’n minst een belangrijke indicator moeten zijn voor de regering Den Uyl. De verantwoordelijkheid van de jarenlange ellende, staatsgrepen, standrechterlijke executies en martelingen, zelfs de burgeroorlog, kan welgevoegd op het konto van Nederland geschreven worden. Nu is het krokodillen tranen huilen en de wonden likken. De Surinaamse jeugd heeft terecht gekozen voor een breuk met het verleden. Zij kiezen voor hun eigen leider, iemand die hun een toekomst kan geven, de Surinaamse bodemschatten voor een eerlijke prijs van de hand doen, geen vriendjes politiek bedrijven en slechts een doel hebben: de welvaart van Suriname als leidraad en als baken voor de ontwikkeling hoog in het vaandel houden. Ik ben ook huiverig voor een eventuele presidentschap van Bouterse. Maar de relatief jonge bevolking van Suriname heeft een andere koers uitgestippeld en de ouderen onder ons hebben dit te respecteren. De onafhankelijkheid ligt al 35 jaar achter ons, de militaire staatsgreep al 30 jaar en de decembermoorden al 28 jaar achter ons.
  Mij advies aan al de overbezorgde mensen, inclusief de Nederlandse regering is heel kort: Get a life and don’t look back, but only to the future. Oftewel: Probeer in het heden en voor de toekomst te leven en kijkt niet teveel terug naar het verleden, dat ligt achter ons. Leven en plannen maken doe je voor de toekomst alleen.


  Maak melding

 13. Respect!

  Het is juist om de uitslag te respecteren, hoe het ook tot stand is gekomen. Wie dit niet doet hecht geen waarde aan democratie.
  Wel reist de vraag of Suriname nog wel een democratie blijft. Hopelijk wel!
  In ieder geval zal Bouterse zelf geen gooi moeten doen naar het presidentschap.Dan ben je als natie niet geloofwaardig.
  Desi zal op de achtergond moeten blijven in afwachting op zijn proces en de uitspraak.
  Als MC aan regeren komt, tenminste. Omdat samen gaan met Somohardjo bij veel trouwe volgelingen van Bouterse erg gevoelig ligt.
  Een combinatie met de partij van Brunswijk lijkt ook niet voor de hand liggend dan blijft het Front over. Dat wordt lastig onderhandelen en zal gezichtsverlies voor MC betekenen. Ook al heb je de verkiezingen gewonnen, je gezicht kan je altijd nog verliezen. En het respect ook.


  Maak melding

 14. Als ik nog steeds lees dat Suriname zowat getraumatiseerd is van de koloniale tijd ruim 140 jaar geleden en wat niemand van de huidige generatie heeft meegemaakt dan is het toch knap dat ze de moordpartijen van 28 jaar terug zo snel zijn vergeten.


  Maak melding

 15. zou suriname de 8dec moorden niet gewoon kunnen herdenken zo als nederland elk jaar 5mei herdenkt ? terwijl het al 65 jaar geleden is. duitsers hebben duizen den joden vervolg maar aan de dag van vandaag doet nederland zaken met duitsland. grt bouta sterkte. ook aan Du de groeten


  Maak melding

 16. Weet u hoelang wij naar buitenlanders zaten te luisteren, maar tot de dag van vandaag zijn wij niet rijker nog wijzer van geworden.

  Laten wij nu gaan werken voor eigen land en volk.
  Meer kunnen wij niet doen hopende het goed te doen zodat anderen uit het buitenland iets van ons kan leren.
  Dus dit geblaf of gekef van deze uit het buitenland is pure poeptroep.


  Maak melding

 17. Suriname gefeliciteerd!!

  Wie zichzelf goed kent, veroordeelt niemand, toch meneer Verhagen?????

  De keuzes die wij als mens maken zijn bepalend voor onze toekomst.

  God bless Suriname.

  Lovely.


  Maak melding

 18. Het volk heeft gekozen, dat staat!!!

  Kennelijk is het electoraat het ambtstermijn 1996-2000 van Jules Wijdenbosch en aanhang vergeten, de economie was aan het einde van de stoelendans totaal geruineerd, een torenhoge staatsschuld was het gevolg, de president zelve had middels creditcards een forse persoonlijke schuld opgebouwd van 300 duizend US dollar.

  1 ding is zeker, zodra de pleuris opnieuw uitbreekt vertrekken de mensen die hun mond vol hebben tegen Nederland juist naar hetzelfde Nederland!!!


  Maak melding

 19. Hahha thanks suri mensen die op Bouta gestemd hebben ,tijd van 1980 komt terug , jullie gaan weer poep eten in Pindakaspot, en auto`s rijden met Coka water, koers gaan omhoog en Nederlanders gaan jullie vrouwen weer neuken voor 1 euro??

  Thanks Bouta eindelijk weer tijd te genieten met euro ,ik hoop dat het koers van Suri 1 euro op 10 SRD wordt

  Nu zijn jullie aan het lachen als het stadsgeld op is gaan jullie huilen .


  Maak melding

 20. Gefeliciteerd Switi Sranan met deze uitslag, er is geen Nederlander die jullie deze uitslag misgunt. Het is alleen jammer voor de jonge natie Suriname dat bij gebrek aan beter leiderschap uitgerekend de heer Desire Delano Bouterse als de grote leider word beschouwd.
  Ten slotte geld zoals overal ieder volk krijgt de leider die het verdiend!


  Maak melding

 21. nederland moet nu ophouden met bemoeien.wij kunnen onze leider zelf kiezen en problemen oplossen.rot op met die gezeur.jullie zitten zelf met problemen.los het eerst op en daarna bemoeien


  Maak melding

 22. Nederland moet inderdaad niet te veel kritiek hebben. Bouterse is op een democratische manier gekozen. Daar hecht Nederland ook veel waarde aan denk ik. Hoop ik, het was uiteindelijk hun eis, dat Sme weer democratisch zou worden.

  Balkenende heeft ook duizenden moorden op zijn geweten. Denk maar aan de oorlogen in Irak en Afganistan. Hij is ook mede verantwoordelijk voor het moorden van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen door NL troepen. Kijk eerst in je eigen tuin alvoren het onkruid van de buren te bekritiseren.


  Maak melding

 23. Iemand die zegt dat met deze verkiezingen met het verleden wordt afgerekend slaat de plank volledig mis…Bouterse IS het verleden.

  Door zijn toedoen gaat het momenteel zo slecht met Suriname. Weten jullie wel wat die man Suriname allemaal heeft aangedaan.

  Ten eerste heeft hij 15 mensen laten vermoorden omdat zij het niet eens waren met zijn beleid, HIJ HEEFT ZE LATEN VERMOORDEN.

  Daarnaast heeft hij honderden mensen de dood ingesleept in de binnenlandse oorlog..waarom was die oorlog er? Vanwege een drugs ruzie met Ronnie Brunswijk. Hij heeft hele marrondorpen tegen de muur gezet, inclusief vrouwen en kinderen. (Moet kunnen natuurlijk he)

  Zien jullie dan allemaal niet in dat Bouterse een groet drugscrinineel is en jullie allemaal voor de gek houdt..

  Nog een dingetje: voor al die domme ex surinamers die in Nederland zitten en fan van Bouterse zijn…Hij is de reden dat jullie nu in Nederland zitten. Door oorlog, onderdrukking en drugscriminaliteit.


  Maak melding

 24. Verhagen is de laatste die zijn mond moet opendoen. Is mensenrechtenschender nr 1 de VS onder Bush niet zijn grootste vriend? Ongelooflijk hoe hij ging slijmen met de neo-conservatieven! Hoeveel mensen zijn er niet vermoord in Irak en Afghanistan door trigger-happy Amerikanen en bommemwerpers? Over Guantanamo Bay en Abu Ghraib hoor je hem niet.


  Maak melding

 25. Nee niemand zal zich meer met suriname bemoeien ook niet waneer het slecht gaat.
  Een ding staat vast suriname heeft zich zelf een heel slechte dienst bewezen de reschtsstaat heeft verloren vandaag.we zullen zien waneer die 4 baans wegen komen en die grote mijnbouw projecten. dit is wederom een pik zwarte dag voor mijn land.


  Maak melding

 26. Even terug. Het proces heeft ruim 10 jaar geduurd.Miljoenen gekost. Van de 7 aanklachten zijn 6 door de rechter van tafel geveegd. En die ene is op basis van een verklaring van iemand die 8 jaar had moeten brommen genomen. Kroon getuige in ruil voor strafvermindering.
  Ik deze veroordeling nooit seriues genomen. Wie heeft de drugs afgenomen? Als iemand beweerd en zeker weet dat manjas heb verkocht dan moet hij toch ook wten aan wie ik ze heb verkocht toch? Een topman bij de politie was met vervroegd pensioen gestuurd. De baas van de binnenlanseveiligheiddienst kwan in aanvaring met de minister van justitie. Dus er moet hoe dan ook een veroordeling komen om gezichtsverlies te vóórkomen! Ook de rechters moesten steeds vervangen worden. En de laatste werd overspannen. Om dat de veroordeling hem werd voorgekauwd.


  Maak melding

 27. nederlandse ministers moeten gewoon met hun eigen problemen bemoeien in nederland is probleem en armoede zat en niet bemoeien met suriname.


  Maak melding

 28. Mensen….,

  WIndt u niet op met die NL-ers en anti Sur/NLers. Het electoraat heeft getoond meer
  daadkracht te hebben dan wie dan ook elders op deze wereld. Oen weri kaba……Wi no wan moro f@s#@*^t foe doro…..het is genoeg.
  Mijn gewaardeerde landgenoten in Su….wees gerust alles komt terecht.
  Hij die in u een goed werk begonnen is, zal dat tot een goed eind brengen. Amen.

  Wie oren/ogen heeft,die horen/leest…sela


  Maak melding

 29. Ach ontwikkelingshulp is op, er is een nieuw framework om met Nederland om te gaan.

  Ik zou zeggen nieuwe regering niet reageren op Nederland, gewoon de relatie laten gaan zoals het gaat, niets ondernemen richting Nederland.

  Suriname partners voor de toekomst moeten zijn Brazilie,Rusland,India,China (BRIC) en onze buurlanden, Frankrijk (daar hadden we onder Bosje al heel goede afspraken mee, Belgie, Duitsland,Indonesie, Caricom, Mercosur en de NAFTA landen (Canada en Mexico).

  De rest doet er niet zo toe.


  Maak melding

 30. Minister Verhaagen zegt:

  “Wij moeten het verleden van Desi Bouterse niet vergeten”.

  Maar de eigen geschiedenis van de Hollanders in de wereld en in het bijzonder die naar Suriname toe, moet wel worden vergeten. Hoe vaak hoor je niet van Hollanders, dat Surinamers niet meer over de slavernij moeten praten. Het is volgens hen immers verledentijd.
  Dit terwijl Surinamers in Nederland, anno 2010 nog dagelijks worden gediscrimineerd op basis van hun huidskleur.

  Dit toont wederom de grote achterbaksheid van de Hollanders.
  Hollanders zijn al decennia lang KAMPIOEN VAN DE ACHTERBAKSHEID in de wereld, maar voetbalkampioen zullen zij gelukkig nooit worden!


  Maak melding

 31. Geachte redactie van waterkant, Sranansuma overal ter wereld, onze jongeren in het bijzonder,

  Hierbij feliciteert de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya de MEGA-Combinatie o.l.v. Desire Delano Bouterse met vooral ‘deze’ verkiezingsoverwinning.

  http://www.youtube.com/watch?v=7lbJNaEs3Bg&feature=related

  In het bijzonder feliciteren wij het volk van de Republiek Suriname, de jongeren in het bijzonder. Die met deze verkiezingsoverwinning van de MEGA-Combinatie historie geschreven hebben.

  Dat deze nieuwe generatie Srananmans in feite hierdoor aangegeven heeft, zich NIET langer meer de les willen laten lezen door het buitenland, opgrond van jaren lange leugens en politiek bedrog. Voornamelijk NIET t.o.v. zogenoemde derde wereldlanden.

  http://www.youtube.com/watch?v=e4y3Qx8XCrA&NR=1

  U heeft hierdoor de wereld daarom te kennen gegeven, dat de Republiek Suriname een onafhankelijk land is. En niet anders als het er aan toegaat bij andere onafhankelijk landen in de wereld, u ook zelf wilt bepalen wie uw helden zijn.

  Maar bovenal, dat u zelf wilt bepalen wie u als leider verkiest. Zonder dat wie dan ook u dat hoe dan ook wil proberen op te leggen.

  http://www.youtube.com/watch?v=2WitWsF3D98&NR=1

  Wij hopen dat uw boodschap tot velen eeuwig zal mogen zijn doorgedrongen.

  Wij zijn trots op u.

  Republiek Suriname voorwaarts!

  http://www.youtube.com/watch?v=JksJXjaKesg&feature=related


  Maak melding

 32. I had a dream that one day my coutry
  will be free from the old and stupid man
  Baas come and do you thing
  Surinam is not for sale anymore
  Reggey
  whvpd22
  adam


  Maak melding

 33. Deze gasten hebben op geen enkele wijze respect voor de Surinaamse bevolking.
  Baas.B. is gekozen en niemand heeft het recht ons aantezetten tot Redi-Muzu gedrag het is niet voor of na 1863.
  Wij leven in 2010.
  Straks krijgen wij weer mensen in het land die van buiten uitgestuurd worden.
  Wat een respectloosheid.
  Dat willen wij niet anno 2010 dit is puur om de ontwikkeling van het land te belemmeren.
  SMEEERRRRRRRRRRRRRRRLAPPEN


  Maak melding

 34. Switi Sranan wat doe je jezelf aan straks een coke smokkelende moordenaar als president en dan nog beweren dat we onze eigen boontjes kunnen doppen dit is het ultieme bewijs dat we het predikaat colonie nog steeds niet ontgroeid zijn, aboi


  Maak melding

 35. Wat een geklets zeg ongelovelijk !
  Volgens Spong zal Suriname met Bouterse als president in een politiek isolement geraken. “Met zo’n man valt internationaal natuurlijk geen zaken te doen, omdat geen enkele wereldleider of politicus van naam of faam zijn handen vuil wil maken aan zo’n man.”
  Geen enkele wereldleider of politicus !!!!
  Niet alleen Nederland en daar boven op volgens jullie zitten mensen in Nederland de hele tijd aan Suriname te denken. Nederland heeft meer economische voordeel aan welk europees land dan ook. Suriname kan hun NIETS schelen .
  Dit gaat over een straf zaak van Bouterse en heeft niets met Suriname te maken .
  Deze 2 punten worden gewoon door elkaar gehaald om het publiek voor de gek te houden !
  Na deze uitkomst staat 1 ding vast . Suriname heeft meer scholen en betere ontwikkeling nodig want na deze uitslag schaam ik me om surinamer te zijn !

  Je mag het niet eens zijn met wat ik zeg sorry zo is het nou eenmaal !
  Verder nog wat een stank voor dank actie van de surinaamse bevolking zeg .
  Kijk vandaag anno 2010 wat de Surinaamse Dollar waard is !! Zijn jullie niet blij dat het geld eindelijk iets waard is ?
  Jullie hadden Ronald Venetiaan niet eens verdient ! Ondankbaar .

  Big Up Vene Thnx voor alles wat je voor het land gedaan hebt !!!!
  Vene Is The Best Ever !!!!!


  Maak melding

 36. Laat dit een les zijn voor de afgelopen zogenaamde betrouwbare regering. Zij zijn zo een lange regeerperiode gegund, maar hebben veels te weinig verbetering gebracht. Eens houd het vertrouwen op! Te veel gepraat en weinig daadkracht. Zo wordt Bouterse van vele zaken (z.a. dec. moorden, drugs etc)beschuldigd, en toch kon de vorige regering niets uithalen. En nog mooier, diezelfde Bouterse krijgt de mogelijkheid mee te doen aan de verkiezing en hij wint ook nog.

  Als ze het goed hadden gedaan, zouden ze de verkiezing weer winnen. Suriname is een gezegend land, rijk aan natuurlijke hulpbronnen met zo ‘weinig’ inwoners,het zou helemaal niet moeilijk mogen zijn het land in bloei te brengen.

  We horen de stem van het volk te respecteren, maar blijkbaar beseffen de kiezers van Bouterse niet wat het betekent (ook internationaal) om een crimineel aan de macht te zetten. Of ze zijn één pot nat.


  Maak melding

 37. Mensen die over het verleden van Bouterse paten,moeten bij hun zelf nagaan of ze een schoon geweten/verleden hebben.In 1980 zouden joop den uijl en de president van de vs,Bouterse laten ombrengen.Dat stond 6jaar geleden pas in de nederlandse kranten.Bouterse wou dat de buitenlandse bedrijven uit Suriname weggingen.Wat de bevolking van Suriname profiteerde helemaal niet van de inkomsten.Daarvoor moest hij worden vermoord.Hij verdedigde zichzelf.Nederland moet Suriname ontwikkelingshulp geven,want ze roven systematisch de grondstoffen uit Suriname en zetten daar een regering neer die ze met 10 miljoen dollar omkopen en halen voor 10 miljard dollar het land leeg.Ik ben blij dat Bouterse de macht zal krijgen.


  Maak melding

 38. Beginnen jullie je klaar te maken voor die lange rijen en rennen naar een chinese winkel na 11uur kunnen jullie vergeten. modieuze kleding kunne jullie ook vergeten want uitgaan na 8uur ’s avonds gaat niet meer bestaan.. Voor alle MC fans


  Maak melding

 39. Hebben jullie van het politiek toneel in nederland geen respect voor een democraties gekozen partij of regering van suriname .
  jullie moeten je schamen , jullie moeten eerst in je eigen stink politiek kijken en daarna een oordeel vellen over anderen .


  Maak melding

 40. @Franchepane
  Bedank voor het duidelijk maken van alles !!
  Ik ben geboren voor de binnelandese oorlog ik ken die tijd nog alsof het gistren was .
  Alle kaarsen uitblazen en op de grond gaan liggen voordat iets gebeurd ?
  Mijn grote matie (noem geen namen) komt van zijn vriendin af na de avond klok wordt op gepakt naar het fort gebracht en mishandelt.
  Nu is hij levens lang doof aan 1 oor en waarom ?
  Krijgen we die tijden nu weer ?


  Maak melding

 41. Verhagen is niet serieus te nemen. Loopt zelf als een mak lammetje achter Amerika en Israel aan die ook zeker niet zuiver zijn.

  Deze verkiezingsuitslag is echter te wijten aan een gebrek aan alternatieven. De huidige regering is niks en de nieuwe regering wordt niks.

  Voor de personen die zeggen dat Nederland zich niet meer met Suriname moet bemoeien: maak je niet druk, NL trekt vanzelf z’n handen af van Suriname na deze verkiezingsuitslag. Ga dan alleen niet over een paar jaar piepen dat het allemaal nog slechter gaat in Suriname. De helft van de economie in Suriname draait op geld wat uit Nederland afkomstig is…


  Maak melding

 42. Ik geef iedereen hier gelijk die zegt dat bijv. Nederland en Amerika ook in hun eigen tuin c.q. in de spiegel moet kijken als ze het hebben over de duistere geschiedenis van Bouterse.
  Maar Surinamers toch, jullie gaan het voorbeeld toch niet volgen? Blijkbaar leren we weer niet van de geschiedenis. Waar blijft de intelligentie.


  Maak melding

 43. Ik geef iedereen hier gelijk die zegt dat bijv. Nederland en Amerika ook in hun eigen tuin c.q. in de spiegel moet kijken als ze het hebben over de duistere geschiedenis van Bouterse.

  Maar Surinamers toch, jullie gaan het voorbeeld toch niet volgen? Blijkbaar leren we weer niet van de geschiedenis. Waar blijft de intelligentie.


  Maak melding

 44. omstreden verleden ?? meneertje mini verhagen ; eeuwenlange slavernij, duizenden doden in zee geworpen onderweg van Afrika/India naar de Caraiben, slavenmoord, mishandelingen, verkrachtingen, levend verbranden, ophanging, etc etc…dat is uw “omstreden” verleden verhaagentje.
  Ga maar lekker genieten van je hoge pensioen, mede tot stand gebracht door onze ouders en voorouders.


  Maak melding

 45. Meneer spong moet zijn klep maar dichthouden om voor het surinaamse volk te spreken. Indien het zo geweldig zou moeten zijn, dan zou het nieuw front toch beter moeten presteren. Het nieuw front heeft herhaaldelijk gefaald, nps slecht 5 zetels, vhp slechts 8, ziet men niet, dat een groot gedeelte van het surinaamse volk naar verandering snakt. Weg met die ouderwetse denken doen en laten.
  Spong moet zijn bevindingen in het nederlands regeerhuis houden.


  Maak melding

 46. Ik ben eens met de vorige reacties. Nl moet in hun eigen boezen kijken voordat ze over Suriname kletsen. Wij Surinamers hebben bewust gekozen voor zowel Front als voor Mega comb. Buitenlanders moeten hun hoofden in hun eigen problemen steken. Suriname wordt verstandig, wij zijn door schade en schande wijs geworden en laat ons onze eigen fouten herstellen. Kijk uit naar jullie eigen komende verkiezingen. Wij Surinamers zijn mekaar niet om de hels gesprongen, maar jullie Nederlanders gaan dat straks wel doen. Dus kort en bondig, bemoei je met je eigen zaken en laat ons voor eens en altijd goed ademenen. “Bezorgde reacties uit Nederland na winst Bouterse”, wie zijn zij?!!!. Als zij zoveel van Suriname hadden gehouden, waren ze door dik en dun hier gebleven. Daar zitten zij met hun luxe leven en dan willen ze over Suriname vertellen.Wel, laten ze daar blijven. We hebben tot nog toe alleen gedaan en geef ons de kans om te bewijzen dat wij geen ongeschoolde kwasten zijn. We hebben alles in huis, dus laten de zogenaamde Surinamers daar blijven. Zij die zoveel lullen over Suriname. Waar zijn hun kinderen, toch in NL met hun dure studie?!

  Kort houden: wij Surinamers zijn tevreden met de verkiezingsuitslagen, dus laat ons met rust. Waarom bekritiseren zij niet de Chinezen, Thailanders enz. Why Suriname!!!!???
  Shari


  Maak melding

 47. eindelijk is er weer hoop voor suriname. ik wil hiermee de hele surinaamse bevolking feliciteren met deze dappere overwinning.na jaren gestagneerd en versufd. komer er eindelijk weer een beweging op gang voor de jongere mensen. die oude zijn en gaan al bijna de graf in. die stemmen altyd nps of stront. er moet een regering komen die denk aan de jongeren, opbouw en werkgelegendheid en dat kan alleen de partij van bouta zijn. en verhagen moet zijn smoel houden


  Maak melding

 48. OAS-waarnemersmissie: geen vlekje aan de verkiezingen! Een groot deel van de surinaamse kiezers heeft bewust gestemd. Spong, Verhagen en de contras, waar hebben jullie ’t over? Hoezo gevolgen?!


  Maak melding

 49. Wat voor zorgen maakt Spong zich, hij woont toch in NL. Die andere zegt we moeten niet vergeten wat er in het verleden is gebeurt. Moeten wij Suirnamers ook vergeten wat julie Nederlanders met ons hebben gedaan tijdens de kolonisatie? moeten wij vergeten hoe jullie ons (negers) hebben bejegend.Zijn jullie de slaventijd vergeten. wij hebben voor onze leider gekozen, leg je erbij neer. De geschiedenis van Suriname zit nog steeds in onze geheugen. Wij vergeten niet wat er tijdens Bouta is gebeurt, maar we geven hem nog een kans. Front heeft genoeg gehad en geen bal uitgevoerd. In 15 jaren moest Suriname nu blinken met alle rijkdommen wat we hebben. Moeten wij leven van geasfalteerde wegen of betaalbare eerste levensbehoeften? Er zijn nog steeds surinamers die niet eens elke dag eten op tafel hebben, geen geld voor een stukje brood. What the hell, where are we going? Moeten wij leven met chinezen die elke handelaar en ondernemer het leven zuur maakt met hun goedkope en waardeloze producten? Kom in Suriname wonen en ervaren, niet daar zitten en lullen. Laten de zogenaamde suriname liefhebbers hun commentaar in hun eigen zak stoppen.Waarom komen zij niet voor ons land werken. Waarom moeten wij naar hun mening luisteren? Wie zijn ze??? Goden??? “Bouta is niet welkom in Nederland”, wel hij heeft de verkiezingen gewonnen zonder enig steun van Nederland. Zegt dat niet genoeg!!??We don’t need them.He Nederlanders (in boter met kont zitters), hou je mening voor je zelf.
  shari


  Maak melding

 50. nederland weet dat er nu op al hun handelingen een gedegen antwoord zal komen vanuit suriname en dat wij nu niet op nederland zullen zitten wachten

  een caolitie met de ndp is de enige die direct acties zal ondernemen tegen de zogenaamde 100% discriminerende controle,tegen de kolonisator houding
  houding van nedertland.

  zij denken de mensen nu angst in te boezemen door het verleden steeds aan te halen,haal dan ook jullie eigen geschiedenis aan.
  suriname wordt het rijkste land van het caribisch gebied


  Maak melding

 51. Allereerst gaat mijn felecitaties uit naar het volk van Suriname (in Suriname) voor het vredig verloop van deze verkiezingen.

  Hiermee is wederom bewezen dat dit volk, qua ontwikkeling, veel hoger staat dan tal van andere volkeren in de wereld.

  Op de tweede plaats feliciteer ik dhr. D.D. Bouterse/ Mega Combinatie voor het op democratische wijze winnen van de verkiezingen, dus winnen van de regeermacht in Suriname.

  Het volk heeft wijs gekozen en dus heeft de rest van de wereld de wil van dit volk te respecteren. Dit respect is inherent aan de felicitaties naar de politieke leider toe.

  Wie de politieke leider weigert te feliciteren, weigert respect te geven aan het electoraat. In dezen, aan het Surinaamse volk.

  Vriend in DenHaag, het wordt tijd om nu te praten over jouw struisvogels!
  Srika


  Maak melding

 52. wie moet er nu het meest bezorgt zijn?
  de kiezers in suriname die vooruit kijken.
  of de kiezer in nederland? die moeten omkijken, naar de afgelopen jaren, want in
  de toekomst, wordt van de kleine man, die
  al zo weinig heeft, weer eens wat inkomen
  afgepakt.
  hoezo bezorgt.

  schoerpioen


  Maak melding

 53. De democratie heeft gesproken. Hartelijk gefeliciteerd met de geweldige overwinning. DESI je hebt heel veel goed te maken met het land en met de Surinamers maar wetende dat je heel veel van je land houdt zal het wel lukken. En wat Nederland betreft………ik zal maar niet weer over de slavernij beginnen wie waren destijds de grootste uitbuiters en moordenaars?? En nog een boodschap voor meneer SPONG…U mag dan wel advocaat zijn maar het is nog altijd de almachtige schepper die over ons leven beslist.


  Maak melding

 54. Minister Verhagen:

  Bemoei je uitsluitend met jouw eigen land. Er valt in Nederland meer dan genoeg te doen.

  Wat dacht je bijv. van de opkomende overheersing door Marokkanen van jouw oh zo geliefd Nederland? Deze bevolkingsgroep zal jullie een paar flinke (Arabische)scheten laten ruiken. Wat de Molukkers in de jaren 70 hebben geflikt, is slechts kinderspel vergeleken met wat de Marokkanen jullie zullen aandoen. Ik hoop van harte dat zij jullie dagelijkse leven in elke stad of dorp zullen verpesten en ondragelijk maken. Jullie verdienen niet beter. Amsterdam- West en Gouda is nog maar het begin. There is much more to come….

  Marokkanen zijn anders dan Molukkers en veel radicaler. Alle minderheden in Nederland zijn door jullie in de afgelopen decennia vernederd en klein gehouden. Behalve de Marokkanen; een groep dus, die je niet zomaar in een hoek wegzet zoals jullie hebben gedaan met Surinamers, Molukkers, Antillianen en andere gekleurde minderheden. Zij zullen keihard terugslaan. Jullie Hollanders, zullen of je het wil of niet, heel veel van jullie zgn. “eigen identiteit” moeten prijsgeven en ook de beste baantjes/posities aan hen moeten afstaan. Zo niet, staat jullie hele voortbestaan op de tocht.

  Dus Verhagen: bekommer je tesamen met je soortgenoten, liever aan dit soort uitdagingen en laat Suriname eindelijk met rust. Laat het tot jullie botte koppen doordringen, dat Suriname gelukkig Nederland niet meer nodig heeft, aangezien er meerdere en veel betere wegen naar Rome leiden.


  Maak melding

 55. Suriname is een mooi land t heeft zoveel te bieden.Het is een rijk land het heeft de mooiste inwoners die het het best met elkaar kunnen vinden alles kan en alles mag?
  Toch zijn veel surinamers naar Nederland gekomen en ook gaan er weer veel terug naar Suriname? We kunnen wel met vingers blijven wijzen maar neem het heft in eigen handen er zijn genoeg middelen waar je mee uit de voeten kan creatief denken en als ik zo naar de surinaamse metaliteit kijk hebben ze weinig geleerd,niemand is perfect maar leer in ieder geval van een ander ze fouten!Suriname gaat vooruit al is t heel langzaam het voordeel van langzaam vooruit gaan is dat je niet snel terugvalt of dat met Bouterse een oplossing is … de tijd zal t leren ik heb er een hard hoofd in maar misschien wil en kan die t tegendeel bewijzen het zou wel mooi zijn!


  Maak melding

 56. VOLK VAN REPUBLIEK SURINAME…..gefeliciteerd met jullie democratisch gekozen leiders.
  Na Mi, wijze woorden van een wijze man/vrouw.your my man…

  Mijn condeleances gaat uit naar:Du,Neus,Franchepane en consorten.
  Jullie weten het toch……..DEMOCRATIE komt vanuit het Machtige Volk…..Leer het te respecteren en ga in het vervolg A.u.B. vakantie naar Afrika,Spanje,Turkye of whatever…….maar vermijd SURINAME..

  God zij met de Surinamers en hun DAAKRACHTIGE NIEUWE LEIDERS


  Maak melding

 57. Die bakra’s moeten dan zijn eigen volk leren om geen drugs te gebruiken,opdat er dan ook geen mark voor is.Bezorgd?Waarom,omdat ze dan ook niet kunnen profeteren van ons rijkdom,daar wij nu eindelijk de leider aan de macht hebben die geen ja knikker is als de voorgaande.Weg met die bemoeienis van die bakra’s–Sranang man un opo .
  Holland beeft daar er geen toekomst meer is voor hun.En derhalve Suriname is geen opvang centrum voor hun.Kijk wat er over 10jaren gebeurd met holland in vergelijking met Suriname.De waarheid is hard om te horen maar de waarheid maakt je vrij en zo heeft het wijze volk van Suriname gesproken.God was and is and shall be with Surinam.There for we believe in His decision.


  Maak melding

 58. bij god en surinamers is alles mogelijk.
  het sme volk heeft het niet begrepen.
  maar ik heb geen medelijden met het volk.
  was ik in 1980 in sme dan zou ik met mijn functie ook hebben gewrkt met bouterse.
  als je jong bent heb je minder inzicht,
  dus het sme volk is jong en heeft minder inzicht ook.jammer maar er is niets aan te doen.
  ik hoop allen dat toen dictator b de macht had dat hij ook jong was.
  en nu hij volwassen is geworden dat hij een beetje wijzer is geworden.
  is hij blijven steken in die waan van dictator …..? :is een grote vraag.
  maar vele sme en goede mensen zullen sme mijden.

  ook jammer


  Maak melding

 59. Wat een zwarte dag voor het mooie Surinaamse land en het nog mooiere Surinaamse volk.
  Waarom hebben de oudere Surinamers de verschrikkelijke gebeurtenissen rond de december moorden altijd op de achtergrond gedrukt en jonge Surinamers niet geleerd wat er werkelijk toen is gebeurd.

  Aan de jonge Surinamers waarom vragen jullie niet waarom dhr Bouterse weigert voor het gerecht te verschijnen en dit reeds een aantal jaren. Waarom vragen jullie niet waarom is dhr Bouterse als lid van de nationale assemblee nooit op enige zitting verschenen en wel voor zulk een lange periode dat hij eruit gegooid werd. Waarom vragen jullie nooit waar leeft dhr Bouterse van. Waaruit bestaan zijn inkomsten?

  Ik wens Suriname uit de grond van mijn hart het aller aller beste maar bedenk wel dat met dhr Bouterse als president Suriname veel aanzien in de wereld verliest terwijl de president van Suriname het land niet uit kan om Suriname te vertegenwoordigen in het buitenland.

  Laten we niet gaan schelden op elkaar. Suriname heeft gekozen en het resultaat is een gevolg van de democratie. Waarschijnlijk met een sterkere regering was het zover niet gekomen omdat dhr Bouterse dan waarschijnlijk allang achter de tralies was verdwenen. Suriname maak er het beste van.


  Maak melding

 60. Suriname is ontzettend mooi land, dat (helaas) door omstandigheden, veel te vaak is/wordt leeggeplunderd door andere landen.
  Zorg dat jullie de expoitatie van jullie grondstoffen ZELF doen, en kies voor een Leider die dit ondersteunt. Dhr. Bouterse is misschien een Leider met een “verleden”, echter hij kan nooit meer geld verkwist hebben, dan de politici in Nederland. Tijdens mijn vakantie in Suriname heb ik diverse intervieuws van hem beluisterd. ( ik begreep zowaar wat hij bedoelde te zeggen ). Dat kun je van de politici in Nederland niet zeggen. In Nederland kun je op dit moment dagelijks (meer dan 3 uur) naar politieklitiek “gebral” luisteren zonder er ook maar iets van te begrijpen.

  Ik wens jullie heel veel succes met het toekomstige beleid.
  Rick


  Maak melding

 61. Tijden van 1980 zal terug komen, dan is het maar huilen
  Het overgebleven stadskas van Suriname zal weer leeg lopen dan zal de tijden van 1980 terug komen,
  Auto`s zullen in de garage staan of te koop, geen benzine .
  , i.p.v. Zonnebloem olie gaan ze weer pis in flessen verkopen lange rijen zal terug komen .
  Geen zeep meer om te wassen, geen gasbom, geen sigaretten ga maar zo door .

  wachtie no geen valuta in Suriname armoede zal terug komen jullie vrouwen moeten weer voor een paar euro`s hun lichamen verkopen, dan is het niet lachen maar huilen Bouta kiezers het is al te laat jullie hebben je land voor een Appel en een ei verkocht aan drugscriminelen,

  straks mag SLM niet meer op Schiphol landen ,drugs doorvoer zal geen controleerbaar zijn sterker nog straks mogen zij niet meer in Europa landen wat gaan jullie dan doen dan is het niet huilen maar gillen. Jullie zijn DOM !! kijk verder dan je neus.

  1980 Mang


  Maak melding

 62. kunnen we eindelijk weer wat zwart geld in de surinaamse economie pompen om het land te laten bloeien,nederland doet dat,amerika ook,waarom suriname niet,maakt niet uit wie aan de macht is,zolang nl en us voordeel hebben aan su zijn ze in staat met een ieder samen te werken zo laag zijn ze wel


  Maak melding

 63. Geachte Reggey (#41),

  Misschien inderdaad toepasselijk, om aan onze eerdere reactie #40 een aantal toevoegingen te doen. Dit ter herinnering aan wat eerder in de geschiedenis omtrent dit historisch gebeuren, in relatie van de totale vrijheidsstrijd vooraf is gegaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=x1L8y-MX3pg&NR=1

  In het bijzonder met de nadruk op ‘vrijheid’. Zodat wij de geschiedenis van onze strijd voor ‘waarachtige vrijheid’ absoluut NIET uit het oog verliezen. In het bijzonder uit respect voor vooral diegenen die ons zijn voorgegaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=TAYITODNvlM&feature=related

  Laten wij derhalve tijdens onze euforie éen minuut stilstaan bij onze voorvaderen, die in de loop der geschiedenis ons constant de weg naar vrijheid hebben proberen te wijzen.

  Opdat wij de huidige generatie mogen beseffen, dat ‘vrijheid en welvaart, nimmer een weg is die over rozen gaat. Ondanks dat deze tot ‘elementaire mensenrecht’ behoren. Mede in naam van onze eerdere strijders, waaronder Jumpa Rajgaru, Wonsoredjo, George Dewinderpersad Hindori, Sophie Redmond en Cornelis Gerard Anton de Kom.

  http://www.youtube.com/watch?v=_j4h3gGYZSk&feature=related

  En dit gezegd te hebben, feliciteren wij u nogmaals in liefde en harmonie voor elkander. Bovenal in naam van ‘vrijheid, welvaart en vooruitgang’ voor alle inwoners van de onafhankelijke Republiek Suriname.

  “WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT.”

  http://www.youtube.com/watch?v=D_psYULGbd4


  Maak melding

 64. Congretzz Surinam peoples….
  we worden eindelijk verlost van het kwade…
  al die mensen die praten over onze leider zn verleden……Kijk wat hun superieuren hebben gedaan maar doen ze daar hun bek over open… niemand.!
  Ik heb met groot respect mogen aanschouwen wat er vandaag in Suriname gebeurt is..en ik ben trots op mijn volk dat ze eindelijk voor het goeie gekozen hebben.. weg met de leugen… weg met de verrader….en weg met de zelfverrijkers… !! respect voor mensen als Bibi en nog vele die op de juiste manier verwoorden wat er echt in de zielen van de mensen zit in Suriname…

  Time has come my people…er gaat een nieuwe koers varen en daarbij heb je die slappe Hollanders niet eens nodig… dat doet ze het meeste pijn.!!

  Jah Bless my Surinam nation..


  Maak melding

 65. Mensen, jullie hebben gestemd, het word geaccepteerd, maae ja ook geklapt in het gezicht.Bouterse niet welkom in Nederland.Wat betekend dit voor jouw stem, en burgerrecht? Waardeloos.Bevoeg mij niet in Suriname, voor nog een aantal jaren te komen. Thank you Surinam people.


  Maak melding

 66. Bouterse is niet welkom im Nederland.Was Brunswijk wel welkom in Nederland?Zo langerzamerhand wordt geen enkel Surinamer meer welkom in Nederland.Wat hebben we aan een tante de koningin?Leeft ze nog?Wij hebben haar ook niet nodig.Als haar moeder leefde,dan zouden we haar graag zien langs komen,aangezien zij van Surinamers hield.

  En hoe denkt Mixime Verhagen aan de vader van Maixma Zorreguita(oeps Maxime en Maxima hahaha)toekomstige koningin van Nederland,die ook in Argentiene hielp om mensen te verdwijnen.Is papa Zorreguita wel welkom in Nederland ondanks zijn vroegere duistere praktijken tijdens het militaire dictatuur in Argentinie??Nou wordt het spannend Maxime.hahahaha


  Maak melding

 67. De kolonialistische Politiek Is voorbij.
  Het Surinaams volk heeft deze massaal van de bosje brug geduwd.
  als men het in nederland niet wil geloven kijk maar naar waar de MC gewonnen heeft.
  In the bolwerken van de huidige traditionele partijen.
  Aan de nederlandse politici zou ik willen meegeven dat als u het zo met Suriname meent stop dan met splitzwammen te zaaien in onze switi Sranang.


  Maak melding

 68. Wij gaan nu geen NF uitgeven om het surinaamse volk te helpen; nee nu worden het euro’s. Wat vergeten wij snel he, weten jullie nog dat wij dag en nacht in de weer waren om dozen en geld te sturen vanuit NL zodat onze mensen in Su het hoofd boven water konden houden????????????? Succes met jullie nieuwe LEIDER. Time will tell. Dankzij de nieuwe leider wordt ik door een hond besnuffeld als ik uit Su kom. Dat zal dus nu never nooit meer ophouden.


  Maak melding

 69. Nederland moet niet al te veel aandacht schenken aan de nieuwe politieke situatie in Suriname. Hiermee voorkomt men dat Bouterse de reacties van NL weer gebruikt om het neo -kolonialisme aan te tonen. Niet reageren dus!


  Maak melding

 70. Het zou Verhagen niet zijn, met zo’n uitspraak, je kon er op wachten, heb je in Suriname democratische verkiezingen, het volk kiest zijn leider, en wat doet Nederland, hij Desi Bouterse is niet welkom. Wat men vergeet in Den Haag of ze doen maar zo, Soeharto dat was ook geen beste man, maar de Koningin is er geweest bij hem op bezoek en regelmatig andere toppers van dit land, ooit was ook meneer Allende hier in het land en logeerde in het Amstel Hotel,
  ook een figuur met een bepaald verleden,
  Over Argentinie daar begin ik liever niet over, ligt gevoelig en dat weten we kondreman
  maar ze hadden toch in Den Haag gedacht dat die klojo van een Vene weer zou terug komen
  Om een lang verhaal kort te maken, lieb deng,
  deng ptatta, en aan Desi Bouterse de boodschap, brada no spang nanga deng, doe
  joe sani sai kang doe djie Sranang
  Kraktie a tang so

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 71. Ik zit met de tranen in mijn ogen sommige reacties te lezen. Inderdaad heeft ieder land een verleden, ook Nederland, ook Suriname, maar waar andere landen hun verleden NIET vergeten en herdenken, is Suriname VERGETEN, wat zijn eigen verleden is. De jeugd heeft praktisch niets meegekregen van de jaren tachtig, want als dat zo was geweest, hadden veel jongeren niet gestemd op de duivel zelve.
  Als de bevolking niet de kop in het zand had gestoken, was het nooit zover gekomen.
  Waarom denken ze in Suriname nog steeds op korte termijn en niet op lange termijn?
  Hebben ze dan niet door dat zij zich zelf kapot maakt?
  Ik ben het ook eens met Mr.Spong, dat Suriname totaal geisolleerd raakt als deze man president word.
  De tijd zal het leren of wij ons vergist hebben, of niet.

  Gods zegen voor een ieder.

  Jennifer


  Maak melding

 72. Ik wil nog even reageren op die meneer Spong
  Gerard, schaam je met je uitspraak

  Jij bent een ramp, omdat je niet meer terug gaat naar Suriname en dit soort van domme uitspraken doet.

  Maar goed ik heb toch nooit een hoge pet van jou gehad

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 73. Ik wil even reageren op Shari.

  Je vergeet dat velen van ons, die in Nederland wonen, niet daarvoor gekozen heeft, maar gevlucht zijn, omdat ze op de “lijst” van de duivel stonden.
  Je vergeet 1 ding. Velen, krijgen nog steeds pakketten en geld, van familie uit Nederland. Zonder die steun redden zij het niet. Dus alsjeblieft, doe niet zo arrogant.

  Jennifer


  Maak melding

 74. Ik vind het fantastisch dat men weer in Suriname heeft laten zien dat men een verkiezing kan houden zonder dat er mensen gedood worden.De uitslag van deze verkiezing moet ook hoog gezet worden.


  Maak melding

 75. Mooi gesproken/getypt Noltie.

  Verhage kijk naar het heden,ga 1x Israel veroordelen die alle VN veroordelingen niet respekteert,dat van Bouterse is lang geleden gebeurd,die beste man is het vergeven door het Volk,ik heb je nog nooit Israel horen veroordelen over wat ze met het Palestijnse volk doen,maar gelukkig zijn er een paar oude politieke kopstukken uit Nederland die nu op dit moment in Palestijns-gebied alles in kaart brengen wat Israel voor misdaigheden dagelijks pleegt,ga je daarmee bezig houden en laat Suriname met rust.Wat ouwehoert die Spong hij moet zijn bek dicht houden hij heeft niets van doen met Suriname ,houd je liever bezig met die neo-nazi Wilders dat is jouw belang.


  Maak melding

 76. “maar we kunnen dit alles niet van tafel vegen.”

  Bovenstaande zegt dus een Christen Democraat de heer Verhagen.

  Dezelfde Christen democraten die geen onderzoek wilden naar de Irak oorlog, ook nadat was gebleken dat het Internationaal recht grof geschonden was, dat er honderdduizenden doden zijn gevallen door toedoen van dezelfe schending.

  De Christen Democraten hebben het onderzoek zelfs als breukpunt betiteld tijdens hun onderhandelingen met de PVDA.

  De Surinamers die denken dat de Nederlander over het algemeen en deze Christen Democraat ene zier geeft om Surinamers of de 15 doden, gaat bedrogen uitkomen.
  Alles draait om belangen, de Nederlandse regeringen samen met hun Surinaamse futuboys (Front) hebben 8 december altijd als een gijzelingsmechanisme gebruikt, ze hebben het Surinaamse volk door deze mechanisme steeds angst aangejaagd, ze hebben de bevolking gepolariseerd en verdeeld.

  In feite kunnen we dus stellen dat de Surinamer zichzelf op 25 Mei 2010 heeft bevrijd uit deze gijzeling.
  Het overgrote deel van de Surinamer heeft met zijn stemadvies aangegeven, vanaf nu geen 8 december meer, geen verdeeldheid meer a kaba. Vanaf nu kan 8 december niet meer gebruikt worden voor politieke doeleinden, jammer voor de nabestaanden die hebben toegestaan dat hun leed zo gepoliticeerd werd, niemand heeft ooit aan de bel getrokken, ze hebben zich voor het karretje laten spannen, elke verkiezing weer.

  Surinamer laat je niet meer misbruiken.

  Ik neem Nederland niet kwalijk, ze hebben hun belangen en weten dat ze die moeten behartigen, laten wij als Volk ook onze eigen belangen nou eens een keer gaan behartigen, samen staan we sterk.

  De jeugd in Suriname heeft al het voortouw genomen.


  Maak melding

 77. Het is jammer voor Suriname. Alles wat opgebouwd is en alle investeringen van buiten af, komen op een laag pitje te liggen. Ik snap niet dat het volk daar niet aan denkt, maar alleen naar praatjes die geen gaten kunnen vullen. Jammer het volk heeft geen lering getrokken uit het verleden.
  Heeeeeeel erg jammer.


  Maak melding

 78. Aan de “REDI MUSU’S” hier !!!

  Die kist met spiegels en kraaltjes is leeg !!
  ontwikkelings-hulp is op !!!
  Het Surinaamse volk heeft een nieuwe kans gewonnen om het land verder te ontwikkelen en op te bouwen.
  Niet janken als een hyena zonder tanden maar,
  zorgen dat de echte vijand nooit meer de kans krijgt om,in ons land verdeeldheid te zaaien en onze rijkdommen weg te dragen.

  ps
  ‘Bind eerst je geit vast, vertrouw dan op Allah.’


  Maak melding

 79. Matie NaMi,

  Een goede raad mi matie: niemand uitsluiten! Verbeter de banden met de landen die je hebt genoemd maar sluit geen enkel land uit.

  Je weet dat wij het een paar dagen geleden gehad hebben over samenwerking. En ook weet je ergens in je achterhoofd hoe belangrijk de in Nederland woonachtige Surinamers zijn.
  Het verleden heeft bewezen dat de pakketten
  toestroom vanuit Nederland Jos Steenman tot multimiljonair gemaakt hebben.
  Mocht ons mooie land weer onverhoopt in dezelfde problemen terecht komen, dan is Nederland het eerste land dat zich zorgen gaat maken. Niet Brazilie, niet China, niet India of Canada. Sluit dus niemand uit!

  Laat svp hoogmoed niet zegevieren door deze overwinning, want je weet dat deze zege niet eeuwig duurt. Het is een momentopname waarbij je moet hopen dat Desi geen herseninfarct krijgt of tot de Heere wordt geroepen. Hij is tenslotte ook maar een mens. Want ik weet niet wat er zonder Desi gaat gebeuren. Heb jij daar een antwoord op? Laat het me weten. Proficiat, maar geen uitsluitingen.


  Maak melding

 80. Jenifer die pakketten uit Nederland zijn helemaal niet meer nodig,maar tja als jij je familie wil lui houden is jouw zaak.
  Alles en ook alles is te koop,mensen die nog steeds hun familie(bejaarden en gehandicapten uitgezonderd) steunen,veelal met hun uitkering,kweken luiaards.
  Je familie ondersteunen met de meest urgente dingen ok,maar pakketjes met levensmiddelen, veelal over de datum,duhhhhh.Het is ook wat hoor je familie zg steunen en het bij tij en ontij het steeds voor de voeten werpen uchhhhhhhhhhh.
  Krijgt je familie nog steeds geld?Zo zo je hebt zeker geen, net als de rest van de Nederlanders,zelfs de hoge inkomens, last van de crisis zooooooo.

  Als die boevengilde FrontStront zo goed was voor het volk,denk je nou echt dat de Surinamers voor het MegaC had gekozen?
  Dus Jenifer ga eerst het WANBELEID van je FrontStront na,voordat je het Surinaaamse gaat beledigen.


  Maak melding

 81. DAS,

  Laat ik het zo zeggen Suriname als klein land kan het zich niet permiteren om andere landen uit te sluiten. Trouwens nergens in mijn stuk heb ik het over uitsluiting gehad, volgens mij heb ik aangegeven dat Suriname de relatie met Nederland zakelijk moet benaderen, “laat de relatie zoals het gaat”, geen emotioneel gedoe of wat dan ook of acties gaan ondernemen op hetgeen vergaen zegt, eigenlijk gewoon negeren, Suriname is een Souverein land.

  verder heb je het over in nederland woonachtige Surinamers? ik zou eerlijk gezegd niet weten waaruit je concludeer dat ik die groep zou willen uitsluiten, volgens mij gaat het juist MC beleid worden om die groep actief bij te betrekken, als ik het voor het zeggen had, was ik nog een stapje verder gegaan nl, dubbele paspoort voor elke geborene en de generatie daarna, visum aanvragen had ik per direct afgeschaft, ik zou ipv daarvan per direct een toeristenvisum te betalen op JAP invoeren.

  In a nutshell:
  we hoeven dus de banden met Nederland niet te verbreken, maar Suriname moet ervoor zorgdragen dat Nederland niet de zwaartepunt is en blijft van hun beleid, zoals onder front.

  Door de veranderde wereld zijn er genoeg andere spelers, die Suriname zouden kunnen helpen in hun ontwikkeling, we gaan zeker geen beleid maoeten met in ons achterhoofd van als het moeilijk gaat moeten we bij Nederland aankloppen, we gaan zaken gewoon aanpakken en als volwassenen met elkaar omgaan. Of heb je dit liever niet??

  Wat er gaat gebeuren als de heer Bouterse er niet meer is? Volgens mij volg je de zaken niet zo goed.

  De heer Bouterse is behalve een volksleider blijkbaar een heel goede strateeg of hij heeft goede strategen als adviseurs.

  In het kort:
  Het revolutionaire zaad is inmiddels geplant in de harten van onze jeugd.

  Dus terwijl front dacht dat de revolutie al afgesloten was, zijn ze vergeten dat een revolutie een process is, maw het heeft geen einde, het kan op een laag pitje staan, maar kan niet zo makkelijk uitgedaan worden.

  Enne de jeugd heeft de toekomst, dus het is afgelopen met de oude politiek en bepaalde zaken met of zonder Bouterse, Suriname is voor altijd drastisch veranderd.

  Voor alle duidelijkheid:
  Met Revolutie hierboven bedoel ik een omwenteling in denken.


  Maak melding

 82. beste mensen,
  ik heb zo een beetje jullie reacties gelezen over de verkiezingsuitslag en bijna allen negatieve reacties geven. ik vind het heel snug van jullie dat er een mening wordt gegeven aan een land waarin jullie niet- of meer wonen.Het volk heeft gekozen voor iets anders en dat moet helemaal gerespecteerd worden on geacht wie gewonnen heeft.laat het een keertje gezegd worden jullie nederlanders en de zogenaamde surinamers nederlanders doen alsof jullie een hart hebben voor suriname als dat het geval was zouden jullie in de goede tijden(10jr)die jullie allen pleiten voor de regering venetiaan hier moeten zijn maar dat is niet gebeurd jullie blijven maar op een afstand jullie euro’s of ww verdienen en dan willen jullie komen bepalen voor ons hier in suriname. wij zijn rijk aan alles; mooie bevolking groenland natuurlijke hulpbronnen goud diamant etc etc. jullie zijn rijk aan omringwater dat door een dijk vast gehouden wordt en omdat nederland niet meer kan profiteren van surinaamse rijkdommen krijgt je dit te horen van figuren die vast geroest zijn aan de witte mensen van NL.Laten wij hier in Suriname onze problemen zelf oplossen en als men vindt dat we terug gaan naar de slechte tijden dan moeten wij het zelf hier oplossen. maar wij als surinamers zijn optimitish dus we gaan het samen doen om ons land op te bouwen.als de massa gekozen heeft voor iest dan staan ze erachter en dan kijken wij niet aan die kleine groep die negatief wilt denken en geen vooruitgang wilt hebben. Wij gaan voor een welvarend suriname en hebben ook mensen die willen werken voor het land met zijn allen.

  lobi


  Maak melding

 83. Geachte Bram (reactie #90),

  U stelt zoals ook dhr. Hoost en consorten, dat het volk van de Republiek Suriname GEEN lering uit het verleden getrokken heeft. Maar naar ‘welk deel’ van het verleden verwijst u eigenlijk naar?

  ‘Het verleden’ is NIET slechts dat deel van de geschiedenis, welke u het meest interesseert of dat wat op u slechts de meeste indruk maakt.

  http://nos.nl/video/49756-1988-goud-suriname.html

  Ook NIET slechts datgene, waar anderen buiten u om slechts de nadruk op wensen te leggen. Om wat voor reden dan ook.

  http://www.youtube.com/watch?v=hlmMVcbTheY&NR=1

  Nogmaals. Het ‘verleden’ blijft zoals ‘geschiedenis’ een gedegen conclusie trekken opgrond van de samenloop van ‘alle’ omstandigheden. En absoluut NIET slechts die omstandigheden alleen, waarin u zich kennelijk prettig of niet prettig bij voelt. Slechts ter rechtvaardiging van ‘uw’ huidige gevoelens.

  Maar inclusief die gevallen waar u enige of ernstige moeite mee heeft. En opgrond van dat geheel zou mogelijk bij u een realistisch of redelijk beeld kunnen gaan ontstaan. Goed of slechte. Maar dat blijft uw verantwoordelijkheid opgrond van uw beoordelingsvermogen.

  http://www.youtube.com/watch?v=fDQ8QnnX820&feature=related

  Maar welke indruk u ook moge hebben, is vooral ook afhankelijk van uw ‘referentie kader’ in relatie tot uw beoordelingsvermogen van die gebeurtenissen uit het verleden. Afhankelijk van de waarde die u toebedeeld opgrond van het geheel nogmaals.

  De ‘December Gebeurtenissen’ bijvoorbeeld, want daar doelt u kennelijk op, zijn in de geschiedenis van Suriname ‘relatief’ kwalijk te noemen. Omdat in vergelijking met de ‘geschatte schade’ die zou zijn ontstaan, indien deze NIET hadden plaatsgevonden, deze gebeurtenissen absoluut vallen te verwaarlozen. Dit met respect voor elk leven.

  En het Surinaams volk kent haar geschiedenis. Hoe u en anderen daarover ook moge denken. Vanaf de Afrikaanse Holocaust (het Slavernij Verleden) tot en met haar heden.

  Maar als u uw geschiedenis ‘onvoldoende’ kent en zelfs delen ervan NIET naar waarde weet te schatten, maar andere delen kennelijk wel. Of dat u zich deze geschiedenis door anderen op een manipulatieve manier gewillig laat voorkauwen, zoals dat hun en kennelijk ook u het beste uitkomt. Dan kan dat nimmer betekenen, dat een geheel volk haar geschiedenis niet kent. Alleen maar omdat zij uw interpretatie van die geschiedenis op 25 mei 2010 jl. radicaal van de hand gewezen hebben.

  Want blijkbaar bent u het die over een ‘selectief geheugen’ beschikt en niet de ander. En niet een iedereen hoeft daarmee gediend te zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=8NvYULJrhbc

  Uw ‘nadruk’ op slechts ‘bepaalde delen’ van die geschiedenis, betekent nog niet het hele verhaal kennen. En de mate hoe u op deze wijze uzelf en kennelijk ook uw omgeving enorm tekort doet, is een gegeven waar u eens zelf achter zal moeten zien te komen. Met hulp van anderen eventueel.

  Eenvoudig is dat echter niet altijd. Vandaar nogmaals ons advies ook aan u, om kennis te nemen van de wereldbestseller van dr. Wayne W. Dayer , genaamd ‘Niet Morgen, Maar Nu’.

  Want zoals men zegt: “Ini wan man en bosi en wefi na en fa”.

  http://www.youtube.com/watch?v=0sR9FtDb3i8


  Maak melding

 84. Jongens niet de feiten omdraaien het volk van Suriname is het gezeur van de Nederland en hun ja-knikkers in Suriname zat. NPS opgericht voor den blanken, mulatten, libanezen en chinezen. De nazaten van de negerslaven en koelies (India/Java) zijn niet meegerekend vandaar de scheidslijnen en het patronage-systeem.


  Maak melding

 85. Weer een zwarte periode in de SME geschiedenis en tevens voor vele een reden om voorgoed de banden te breken met SME.

  Wie niet horen wil moet voelen, wie zijn verstand niet gebruikt moet op de blaren zitten. Jammmer dat meer dan 60% van de bevolking het slachtoffer wordt van 40% van de stemmers.


  Maak melding

 86. Het is duidelijk dat de Suri bevolking heeft gekozen van het kolonialisme af te zijn want Suri.is gedekoloniseerd dank zei NF.Maar niet voor lang. Broeders en Zusters de kolonialistische onderkruipers zijn in diepe rouw en willen volgens de laatste berichten de MC. isoleren door een blok te vormen tegen de MC. MAAAAAAAAAAAARRR DE MC ZAL ZICH
  NIET UIT HET VELD LATEN SLAAN, “de eerst komende 20 jaar” Veeeelen van die onderkrui
  pers zullen een zelfstandige Suri. met een verenigd volk na 20 jaar niet meemaken …,,,
  JAMMER.


  Maak melding

 87. Graag,de omhooggevallen SurNeds,verbreek aub de banden met Suriname.
  Surinamers de echte,hebben niets aan het gezeur van jullie.
  Kunnen jullie je niet beter gaan focussen op de verkiezingen hier in Nederland?Maar daar zijn jullie niet toe in staat,hier hebben jullie niets in te brengen.
  Ik heb het niet over de Surneds die het goed menen met hun Suriname,die zijn natuurlijk van harte welkom,om het MC te helpen Suriname tot bloei te brengen,want daar zijn er gelukkig heel veel van.
  Wij hebben een clubje van 16 man die het gaan wagen hun schouders er onder te zetten voor het mooie Suriname,daar zijn er heel veel mogelijkheden,als men bereid is van onder af te beginnen.Geen handje openhouden maar KEIHARD WERKEN.

  Er zijn nog steeds een paar Surneds die:Alla sang a witmang takie nah litie en volgen blindelings de demagogische instelling van de blanken overheersers.


  Maak melding

 88. @zoete

  Je komt niet verder dan domme inhoudsloze rethoriek van OCER napraten. Gebruik je verstand eens.

  Niemand is SME gaat hard weken zonder de garantie dat de opbrengsten eerlijk verdeeld worden en in de huidige NDP zitten een groot aantal figuren aan de top die in het verleden meermalen blijk hebben gegeven van het feit uitsluitend aanzichzelf te denken en lak te hebben aan afspraken en regels.

  Niemand buiten SME gaat de SME ook maar op enige wijze steunen als blijkt dat de SME geen respect hebben voor buitenstaanders en als blijkt dat de oude figuren weer in in hun oude gedrag vervallen.

  Er is een groot verschil tussen het respecteren van de verkiezingsuitslag EN het weer toestaan van schaamteloos gedrag door politicie van NDP of andere huize. En in dat opzicht zijn alle ogen op SME gericht.

  Als de komende regering ook maar enigsinds geloofwaardig wil zijn dan maken alle toppers aan het begin publiekelijk bekend wat hun bezittingen waren op het moment dat zij hun functie aanvaarde, dan wel op 25 mei 2010. Daar is geen wet voor nodig. Wel politiek inzicht en respect voor SME.

  Ik geloof niet in de waanzin dat figuren met een track record van incompetentie en misdaden op eens heilige zijn.


  Maak melding

 89. “Weer een zwarte periode in de SME geschiedenis en tevens voor vele een reden om voorgoed de banden te breken met SME. ”

  Waarom breek jij niet voorgoed de banden met SME. Moreel corruptelingen, hypocrieten en leugenaars als jou die alleen in doemdenkbeelden kunnen denken zoals een echte fronter betaamt moden inderdaad alle banden met Suriname verbreken.

  Laat Suriname met rust zou ik zeggen, de ontwrichting die jij voorsteld (18 maanden regring) zal dit keer niet werken, reken maar dat MC zijn huiswerk heeft gemaakt, mensen als hooghart hebben geen draagvlak meer, tijdens zijn laatste vergadering over FISO zaten welgeteld 20 man, toen hij over 8 december begon liepen er 10 spontaan weg.

  Jou ontwrichting zal dus niet werken, blijf zoals je gewend ben bij het verboden spul, yu por ede yu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.