Dochters Surinaamse vakbondsleider getuigen

29

PARAMARIBO, 14 mei – Dochters Vera en Susan van wijlenvakbondsleider Fred Derby hebben getuigd in het proces rond de Decembermoorden. Volgens Vera zag haar vader Desi Bouterse in het Fort Zeelandia. Dat was op de dag dat de vijftien executies plaatsvonden. Bouterse zat op het binnenplein.

“Vanuit zijn cel kon hij (Derby) Bouterse zien zitten met de rug naar de muur”, zei Vera tegenover de Krijgsraad. Derby was net als de vijftien anderen naar het fort gebracht. Zijn ervaringen had hij later aan familie en vrienden verteld. Krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor vroeg ook of Vera de indruk had dat haar vader als mol had gefungeerd. Vera ontkent dit: “Mijn vader was niet het type.”

Derby had de grootste moeite met het verwerken. Hij had nog verzocht de levens te sparen van Eddie Hoost, Harold Riedewald en Cyrill Daal. Na zijn vrijlating kreeg hij vaker huilbuien. “Uiteindelijk ging hij naar Nederland om bij te komen.” De derde opgeroepen getuige verscheen weer niet. De Krijgsraad wil dat hij de volgende keer wordt meegenomen. De volgende zitting is op negen juni.

Drie verdachten verschenen evenmin. Het betreft de ex-militairen Roy Esajas, John Nelom en Benny Brondenstein. De laatste haalde Derby thuis op. Esajas en Nelom worden verdacht van brandstichting. De twee zouden betrokken zijn bij het in brand steken van gebouwen. Het betreft het hoofdkwartier van vakcentrale De Moederbond, de radiostations Radika en ABC en de drukkerij van het dagblad de Vrije Stem.


29 REACTIES

 1. Houdt toch op met een huichelachtige politieke verklaring. Niets dan goeds over de doden, maar het is duidelijk dat Derby zijn makkers om eigen gewin heeft
  verlinkt.


  Maak melding

 2. Ik zie het zo…als hij niks wist…dan zou alles heel hard aankomen..(juist of niet.)
  Er zijn vele(schurken) richting Ned.vertrokken…begonnen een bende Raad van Bevrijding.
  Waarom heeft hij zich niet bij deze bende aangesloten om het land Su.ook verder te helpen ontwrichten.

  Ik snap alle verhalen niet een ieder heeft een andere vertelling…wat moeten wij hiermee.


  Maak melding

 3. het zijn deze zelfde beesten die vandaag mee mogen doen aan de verkiezing voor de hoogste baan in het land hoe is dat mogelijk,de man die media gebouwen en vakbonsgebouwen in brand heeft geschoten noemt zich zelf democraat vandaag zonder dat hij één dag afstand heeft genomen van de meest verschrikkelijke periode in de republiek suriname.


  Maak melding

 4. Dit proces is ten dode op geschreven. Na 25 mei 2010 zal de NDP de overwinning behalen en zal de dit proces stopzetten. Einde rechtstaat!


  Maak melding

 5. Loesbere!

  Ik krijg zowat streelonggroote van deze hele zaak. Derby’s dochters kunnen wel gehaald worden om op de zitting te verschijnen, maar de verdachten niet? Klotezooi!

  Geen enkele verdachte verschijnt op geen enkele zitting en als er eentje verschijnt, dan heeft hij geheugenverlies.

  Stop met deze poppenkast of haal alle verdachten met geweld uit huis en bestraf ze.
  Stelletje lafaards!


  Maak melding

 6. de getuige verklaring van de dochters derby,is zo goed als water naar zee dragen. hoe oud waren deze toen,zouden de overige getuigen dit niet kunnen bevestigen/beamen.

  de tijd van verhoren en de tijd van de schietpartij zijn twee verschillende situatie.ik dacht dus dat fred derby zijn oriëntatie vermogen had kwijt geraakt en niet in staat was zijn bewustzijn te gebruiken.hij is zelfs naar nederland vertrokken voor medische hulp.

  dit is geen rechtspraak maar een familie/maffia bende tegen de burgerij


  Maak melding

 7. Die dochters moeten eerlijk zijn en precies vertellen,waarom hun vader de dans is ontsprongen.
  Derby heeft zijn maten wreed verraden om zijn eigen hachie te redden,zo is het geweest en niet anders,Derby zal wel door Bouterse flink ondervraagd zijn over de anderen,als hij in het fort was dan,hij,Derby,heeft ze ,militairen,alles verteld wat die 15 van plan waren,daarom mocht ie het fort verlaten een objectieve rechter prikt dwars door deze getuigenissen heen.
  Ik lees niet waarom Derby niet is geelinmineerd,heeft Derby zijn dochters daarover niets verteld??????
  Idd, deze rechtszaak wordt steeds meer een poppenkast,na 25 mei zal het eindelijk de prullenmand in gaan.


  Maak melding

 8. Pinto , je kan niet verder zakken het laagste niveau heb jij al berijkt.
  vertel de lezers hoe bouterse zijn eigen strijdmakkers heeft verraden vetel ze ook hoe bouterse zijn eigen land en volk heeft verraden voor macht en rijkdom.


  Maak melding

 9. De verdachten tonen steeds NOG STEEDS aan geen enkel respect voor de rechtstaat en rechtbank te hebben. Wanneer gaat de rechter hier eindelijk tegen optreden? Wanneer worden ze gewoon opgebracht.

  Deze rechts ongelijkheid en dit zwakke optreden heeft ook nog eens tot gevolg dat de schofterige aanhang denkt allerlei mensonterende onzin te mogen uitkramen. Wanneer wordt het eens aan de schoften in SME duidelijk gemaakt dat we niet leven volgens de wet van “survival of the largest bastards”. Zelfs in de natuur komt die wet niet voor.


  Maak melding

 10. Iedereen met een beetje fatsoen in zijn donder is verplicht stelling nemen tegen de daders van de meest zwarte bladzijde in de geschiedenis van onze republiek suriname.
  ik schaam mijn echt voor sommige reaktie hier op dit net van die immorele beesten.


  Maak melding

 11. De verdachten tonen steeds NOG STEEDS aan geen enkel respect voor de rechtstaat en rechtbank te hebben. Wanneer gaat de rechter hier eindelijk tegen optreden? Wanneer worden ze gewoon opgebracht.

  NEUS JIJ BENT EEN GEK…!!!!!!!!!

  Die mannen geven recht en wet dus RECHTSSTAAT netjes terug.
  Dan ga jij van hen eisen (als Opa Ronald Vniksaan) je hebt het terug gegeven daarom moet jij straf van recht en wet krijgen…yu law of yu na burikie….KIJK…als Gilds zo dom is moet hij zelf weten.

  Maar ik zou mij geen enkele dag daar vertonen om wat te komen vertellen….Als ik het was, was ik dan boven de wet…boven recht …..boven rechtsstaat…knoop het in je hoofd hoor.
  Daarom zal jij blijven gillen als een gek……maaarrrrrrrrrrrr eerst weten hoe recht en wet werkt…..ezels gedoe!!!!! Wanneer rechtsstaat wanneer dictatuur….en vooral wanneer staatsgevaarlijk…..mi boi.


  Maak melding

 12. Laten die gasten kijken anno 2010 naar de moord partijen in rechtsstaat Su.
  Geen dictatuur maar verdachte gaat de dood na verhoor.
  Helikopter gedoe landingsbaan gedoe een man wordt dood geschoten.
  Nu moet Opa Ronald Vniksaan zijn mond open doen.
  Want veilig is het niet geworden na dictatuur.


  Maak melding

 13. #5.

  De scheiding der machten is een belangrijk principe van de democratische staatsorganisatie.

  Hoe heet die partij die u zo aanprijst?


  Maak melding

 14. Een ding staat vast, dat deze meiden zich alles kunnen heugen en de diverse verdachten aan geheugenverlies lijden.
  Respect voor de Rechtstaat is ver te zoeken of totaal aanwezig.
  Wie zijn hier de zwakke stakkers.


  Maak melding

 15. Suriname is gezegend met de organisatie van de revó; jan met de revo !!! Hoe-zo dat ??? zal je bedoelen. Omdat de de misleiders van het volk niet meer ongestraft hun gang kunnen gaan.

  De misleiders wouden nog een keer toeslaan door na IM-GOLD nog een keer suriname bic time te benadelen met de NEW MONT DEAL, maar door interventie van de revo aanhang kon worden gestopt. Dat is kracht van de revo en daarom kan geen enkele rechtbank die door de misleiders worden beheerst vat krijgen op de revo. Wij van de revo zijn sterk omdat wij de belangen van het volk dienen,en wij moeten opletten dat de misleiders het goud en andere bodem schatten niet voor een stuiver weg-geven aan rijke blanken.

  De NPS is de nationale partij nederland, die zal altijd met de vhp de import dienen en de belangen van suriname op de tweede plaats zetten. Daarom zullen zij nooit grote zaken in het land realiseren, maar altijd bezig zijn met zoethoudertjes voor het volk te doen.

  Zij geloven niet dat suriname tot de eerste wereld land kan gaan behoren. Vandaar dat zij geen visie hebben voor grote projecten voor suriname.

  Tot nu toe kan geen enkele getuige glas hard bekennen dat zij de hoofd verdacht in onderhavige zaak hebben gezien op plaats delict, Als wij over een rechtstaat praten, dan moet je bewijzen hebben voordat je iemand kan oppakken. Anders wordt het simpel bij gebrek aan bewijs en houd de zaak op.


  Maak melding

 16. DUkeka#9,
  Vandaar dat zijn aanhang groeit als kool en wel zodanig dat hij na 25 mei 2010 langs democratische weg het roer zal overnemen.

  Toon je een waardige looser. Iedereen heeft wel het gelijk aan zijn/zijde, ja zelfs ook WIJ militairen!


  Maak melding

 17. Na 25 mei is het einde telepoppie.
  Zo noem ik dit. Al die kosten en deviezenuitgaven voor niks.

  Ik ben benieuwd wat het de staat zou kosten als er een rechtzaak komt ivm met de moord op al de gevallen militairen in de periode 1985-1986. En voor alle ontspoorde en getraumatiseerde militairen.
  Geen haan die hiernaar kraait.

  Het word tijd voor de waarheid Nederland heeft er belang bij om deze telepoppie rechtzaak te financieren. En ze weten dondersgoed waarom.
  De familie van Rambocus doet alsof hij onschuldig was Ze weten echt wel beter van zijn plannen toendertijd.


  Maak melding

 18. Weggerukt!

  De 15 vermoorde Surinamers zijn door de verdachten uit hun woning van hun gezinnen weggerukt en naar Fort Zeelandia gesleurd.
  Hetzelfde moet de staat met de verdachten doen zonder onderscheid des persoons. Enig Respect voor een Rechtsstaat hebben deze criminelen niet. Waarom zou je ze dan met respect behandelen?
  Het blijkt nu dat ze echte laffaards zijn en alleen met een wapen in de hand kunnen doen wat ze willen. Met woorden verliezen ze van ieder klein kind van zes.


  Maak melding

 19. Het spook van de jaren tachtig / de angst in Suriname waart nog steeds rond. In feite heeft deze ook de regeermacht in zijn wurggreep,waardoor er niet adequaat en naar behoren kan worden gehandeld. De gevolgen laten zich raden en ik ben ondanks de job die het OM in Suriname heeft te klaren er geenszins gerust op dat het getij zal keren.
  Ook daar kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er reële angst regeert.

  De klok tikt door, het is reeds lang 5 voor 12 geweest en de hoofdschuldige verschijnt maar steeds niet voor het gerecht. Voorbeeld dat door overige verdachten wordt gevolgd. Men luistert zogezegd naar his master’s voice.

  Het toelaten van deze poppenkast mag het OM dan ook verweten worden. Nee het is zeker geen sinecure maar laksheid mag hen zeker worden aangerekend, gezien de pijnlijke minachting voor wet en recht, het verstoren van de rechts/procesgang dat te berde wordt gebracht. In deze mag erop gewezen worden dat het rechterlijk gezag daarmee ook tanende is. De geloofwaardigheid van dit instituut wordt te grabbel gegooid en dat doet de rechtvaardige burger heel veel pijn.
  Voor de nabestaanden een fnuikende ervaring omdat men zich niet gesteund voelt omdat zij al haast dertig jaar met hun rechtsgevoel worstelen.

  De rechterlijke en wetgevende macht beoogd de samenleving te beschermen en te behoeden, dus ook rekening te houden met gevoelens en processen die de samenleving verstoren.
  Burgerlijke ongehoorzaamheid regardeert in deze niet alleen de politiek maar ook de rechterlijke macht. Het is niet slechts dat het recht in deze zaak zijn loop moet hebben maar vooral ook omdat Suriname in totaliteit zichzelf zal verliezen als het gezag wordt ondermijnd.

  Voor- en tegenstanders op dit forum geven al dan niet vanwege hun politieke kleur hun mening .De teneur is dat de Decembermoorden ten onrechte steeds weer in politiek verband wordt gebracht. Het geeft aan dat men bij het onrecht wat anderen wordt aangedaan, niet tot redelijk en constructief denken instaat is en op basis van het moraal goede keuzes te maken door zaken van elkaar te scheiden

  Ik ben van mening dat het verder afglijden van het moraal,verdeeldheid onder ons volk teweeg brengt.Een resultante dat medegevoed wordt vanwege de houding van de rechtelijke macht die geen ballen toont.

  Dat het gezag / de rechterlijke macht de signalen van het volk die tegenover zichzelf komt te staan niet oppikt is een kwalijke zaak en juist omdat de hoofdverdachte van de decembermoorden, Bouterse het kennelijk ook zo bedoeld heeft. Het is er slechts om angst verwarring en chaos te scheppen omdat dit zijn enige redding kan zijn. Dit vormt dus de facade waar achter het uiterlijk beeld van deze bluffer schuil gaat.

  De angst voor represaille is het gegeven waar vele burgers mee rekening houden.
  De ”Decembermoorden”’ zijn immers daar het voorbeeld van.


  Maak melding

 20. je mag het draien hoe je wil bouterse heeft mijn volk verraden hij is schuldige voor de achteruitgang en de ellende die suriname nou doormaakt dat zijn de feiten en niet anders.wat heeft die mislukte revo suriname gekost aan geld en mensen levens economie kapot geld waarde gedevalueerd het is onmogelijk om misdaad dictatuur en onderdrukking goed te praten het is te makelijk om de schuld bij anderen neer te leggen de schuldigen zitten allemaal bij de ndp en wachten hun kans af om hun masker af te doen om mijn volk weer te komen onderdrukken en vermoorden.


  Maak melding

 21. Hoe je het keert of wendt!!! Niemand heeft het recht om andermans leven te beroven/doden/vermoorden!!!!!!!!!!

  Wie dat op zijn geweten heeft, zal nooit en never gelukkig zijn of leven. Ik wens hen alle ongeluk van de wereld toe!!!

  Om dat te voorkomen moet je gewoon zelfmoord plegen om je zich zelf uit de pinarie te verhelpen.
  Ook hier wens ik je geen succes. Hoop dat het gaat mislukken. Sukkels en ongelukkige mislukkelingen.


  Maak melding

 22. Wijlen heilige boontje Fretje de Haas kan goed dramatiseren.Wie is de persoon geweest dat Eddy Bruma heeft verraden,met de vakcentrale C 47.en de P N R.Wie heeft Eddy Hoost weg gewerkt als voorzitter bij de bond van de S L M.Door wie is de partij gebouw van de S P A meegefinancierd.Door wie is Gilds gehaald uit Nederland om als Administrateur bij de S L M te functioneren.
  Wie heeft de heer Lachmisingh op schiphol vervangen,toen deze naar paramaribo werd overgeplaatst.Heel veel van de mystieke handelingen van de heilige boontje Fretje de Haas.Teveel om op te noemen.Niet te vergeten de grote en laatste staking van Cyriel Daal en wie heeft deze man verraden met Ravaksur. Door te doen van wie is de heilige boontje Fretje de Haas de dans ontsprongen,kent u nog de spoed vergadering met de werknemers aan de jodenbreestraat.
  Met de directeur van een plaatselijke bedrijf.Ik moet zeggen dat de maffia bende in dit land goed is georganiseerd.Suriname is geheel en al een familie bende.Als bouterse of de Mega Combinatie aan de macht mocht komen is er veel werk om te verzetten,om deze familie bende uit te roeien.

  De privé schandalen van de heilige boontje Fretje de Haas laat ik voor wat het is.


  Maak melding

 23. En kijk, plots verschijnen de dames Derby ten tonele, wel een beetje laat, waarom niet
  gelijk toen Pa lief zijn ogen sloot!!! Now fosie!! Wie houdt wie voor de gek, en wat denken ze ermee te bereiken, ze mogen blij zij dat hun Pa na dec 82 nog een aantal jaren bij ze is geweest!!! en nu kom je anno 2010 met dingen die je toen wist, djiem wan
  brik sisa !!!!!!! heeft geen zin, a torie foe 8 dec klarie, Bouta nooit no gwa dee!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 24. Reactie op 19
  Rambocus was niet onschuldig, dat weten we allemaal, de moord op hem is een ander verhaal. Als ie in de nacht van 11 op 12 maart 1982 anders gehandeld had zoals coupplegers in andere landen hebben gehandeld
  dan had ie nu nog geleefd,laat dat duidelijk zijn, de coup in 82 was van zachte aard, en daarbij kwam kijken dat er ook verraad is gepleegd,maar het moment van het plegen van de coup, daar had Rambocus gelijk de zaak recht moeten zetten, maar goed.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 25. @ pinto,
  als jij de geschiedenis een beetje ken dan weet jij dat hitler ook een grote aanhang had die groeide ook als cool, wilders heeft ook zijn aanhagers , de winter in belgie ook .
  bouterse had in de jaren 80 ook een grote aanhang we weten allemaal waar het naar toe heeft geleid de meest verschrikkelijke jaren in onze republiek dus temper jou vreugde a.u.b.


  Maak melding

 26. ik vind het misselijk hoe sommige (mensen) hier met moord massaslachting en volkerenmoord omgaan schandalig vindt ik, wees blij dat het niet jou vader broer zus is geweest anders zouden jullie anders piepen het is niets nieks om zo weggerukt te worden uit jou gezin of jou dierbare omgeving .
  wan dei fu tjong tjong wang de fu sabaku. soms lees ik de reaktie van sommige mensen en dan denk hey die denk na wat hij schrijft en plots zie je dat het de zelfde onmens zijn die hier vaak reageren zonder enige schaamte, immoreel BEESTEN noem ik dit soort gespuis. dit soort (mensen) voeden de toekomst van morgen op ik hou mijn hart vast .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.