Politieke buitenbeentjes in Suriname vormen blok

27

PARAMARIBO, 13 mrt – Het vijfde politieke blok is een feit. Het Nieuw Front, A Combinatie, het Middenblok en de Mega Combinatie hebben er een broertje bij. De Basis Partij voor Vernieuwing & Democratie, BVD, van zakenman Dilip Sardjoe heeft een partner. De PVF van corruptiejager Jiwan Sital wil het erop wagen. Een verkiezingspact ter elfder ure tussen twee partijen die maar moeilijk aanslaan.

Kiezers hebben tot nog toe althans weinig animo getoond. BVD en PVF hebben al menige parlementsverkiezing achter de rug zonder noemenswaardig stembusresultaat. Gecombineerd of alleen is de oogst nooit meer geweest dan drie parlementszetels. Voor Jiwan Sital was dit herhaalde falen zelfs aanleiding er het bijltje bij neer te leggen. Nu wil het nieuwe leiderschap hoger grijpen.

Met de BVD moet het nu werkelijk gaan lukken. Opmerkelijk is het kennelijke gemak waarmee de twee aaneenrijgen. Het gebeurt in een tijd waarin politieke partijen en partijblokken om het hardst etnische en culturele verschillen afzweren. Beide partijen bogen op een overwegend Hindostaanse achterban. Publiekelijk zal dit altijd ontkend worden. Dat is immers de enige politiek correcte houding.

Aan de andere kant is er de geschiedenis. Die leert onverbiddelijk dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor het afkalven van de ooit ongenaakbare VHP van vicepresident Ramdien Sardjoe. Hun grootste aanhang is ook te vinden in traditionele VHP-vestingen. Dilip Sardjoe houdt het op nationale bedoelingen en doelen. “We zijn er voor Suriname, het gaat om echte ontwikkeling.”


27 REACTIES

 1. Wat een gedoe om de macht, het gaat niet meer om integriteit, kundigheid geschiktheid en liefde voor jou land ze denken alleen maar aan macht en hoe ze heel snel rijk kunnen worden over de ruggen van de arme bevolking.


  Maak melding

 2. Stem Mega-Combinatie voor verandering: productie en werkgelegenheid voor de surinaamse arbeiders.
  Een eigen goud bedrijf dat is wat wij willen als volk.


  Maak melding

 3. Geloofwaardig!

  Als Dilip Sardjoe zijn cementfabriek van Trinidad naar Suriname verhuist dan geloof ik in zijn bedoelingen. Dan stem ik ook op zijn partij. Doet hij dat niet, dan kan hij heel lang wachten op mijn stem.


  Maak melding

 4. Geloofwaardig!

  Als Dilip Sardjoe zijn cementfabriek van Trinidad naar Suriname verhuist dan geloof ik in zijn bedoelingen. Dan stem ik ook op zijn partij. Doet hij dat niet, dan kan hij heel lang wachten op mijn stem.

  DAS

  Je moet werkelijk gek zijn om een goedlopende
  fabriek naar Su te verhuizen. Wie wil er nou investeren in Su?? Dat is gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 5. @DAS,
  Ik geef je deels gelijk in deze. Het probleem in Su is, dat productie bedrijven niet worden gestimuleerd door het nw Front. Ga eens ff na hoeveel productiebedrijven de afgelopen 10 jaar zijn opgericht. En ga na hoeveel chineze supermarkets en importbedrijven erbij zijn gekomen. Nw Front wordt gefinancierd door de handel en zal de handel altijd voorop stellen en niet de productie.


  Maak melding

 6. Ik kan me vergissen maar volgens mij zijn berichten over bv partijprogramma’s, beleid, gedachtegoed, standpunten van de diverse partijen vrij schaars cq nihil. Die zie ik nooit.

  Voor mij is dit de zoveelste kontdraaierij en een typisch voorbeeld van het spreekwoordelijke “eieren voor je geld kiezen”.

  De kiezers worden geconfronteerd met een politiek die primair er op gebaseerd is zoveel mogelijk zetels te behalen. Zetels vertegenwoordigen de mate van macht, en de rest komt later wel. Het lijkt spannend en iedereen kijkt alweer uit naar de volgende “briljante zet” van één van de hoofdrolspelers. Ik heb respect voor alle mensen in SME die proberen zich te blijven focussen op de werkelijkheid, want dat lijkt mij best wel moeilijk.


  Maak melding

 7. Waarom niet de oude traditionele VHP met haar bejaarde politieke top van binnenuit proberen te veranderen. Deze twee politieke partijen hebben potentie en door gewoon aan te sluiten bij VHP dus bij NF kan vernieuwing en verfrissing plaats vinden. Splitsing en verdeeldheid leidt slechts tot verzwakking voor de Surinaamse zaak. De praktische voortvarendheid van de zakenman en de morele vechter tegen de corruptie en de vastzittende stokoude VHP zullen samen heel veel kunnen betekenen voor de Surinaamse natie. Denk er a.u.b. diep over na en handel in godsnaam één keer in het algemeen belang en zet even de persoonlijke vetes opzij. Lang leve het gezond verstand en de vooruitstrevendheid in jong Suriname.
  In Nederland hebben zeer recentelijk politici plaats gemaakt voor anderen. Alle politici hebben een houdbaarheidsdatum van circa 8 jaar. Na deze 8 jaren is een andere uitdaging zeer wenselijk in de politiek. Dit geldt voor alle politieke partijen in Suriname. Landbouwer denkt alleen aan het vullen van de magen vooral van de Surinaamse kindjes.


  Maak melding

 8. nummer 3 geeft stemadvies,
  stem op de mega-combinatie voor de verandering,productie en werkgelegenheid voor de surinaamse aarbeiders een eigen grond dat is wat wij willen. volgens mij leeft teo buiten alle werkelijkheid hij durf niet de echte feiten onder ogen te zien hij leeft in zijn eigen wereld en waanbeeld.
  de houding van nederland en amerika en andere landen in de wereld is niet veranderd ten opzichte van dictator bouterse en dat zal een heel grote struikelblok zijn voor iedereen die met bouterse zamenwerkt. ze maken allemaal de zelfde fout en dat willen ze niet onder ogen zien bouterse is en blijft een sta in weg voor de verdere ontwikkeling van suriname geloof mij maar wees niet zo koppig en eigenwijs de aanwezigheid van bouterse in het machtcentrum van suriname zal zeer nadelige gevolgen voor land en volk hebben en daar wil ik mijn land en volk voor behoeden. de mensen die hun toekomst in handen van bouterse zetten zijn naar mijn mening heel erg stom.


  Maak melding

 9. Twee lilliputters die elkaars hand vasthouden om tegen de reuzen te gaan vechten. Hahahahahahahahaha

  Krepie

  Kerel Dillip Sarjoe heeft meer geld dan heel Su bij elkaar!!! Wie is dus hier de lilliputter volgens jou??? hahahah


  Maak melding

 10. De gadachten gang van deze kleine partijen zijn reeds bekend bij de Mega-Combinatie.

  De Mega-Combinatie wilt ook een productie economie opbouwen die echte banen crieert voor het volk.

  Stem op DD Bouterse van de Maga-Combinatie, voor goede leiderschap.

  Stem op Drs.Parmessar voor professionele management van het regerings-beleid. Tevens toekomstig president van suriname, na deze termijn.

  Parmessar zegt aan de Ware Tijd voorstander te zijn van een goed, integraal businessplan voor duurzame
  ontwikkeling met een stappenplan om ook de andere natuurlijke hulpbronnen op termijn te winnen. Zo’n concept
  moet de basis zijn vanwaaruit de regering beleid moet voeren. Een businessplan kan op korte termijn worden
  gerealiseerd. De overheid zou bij zo’n aanpak in de op te richten nv moeten participeren met een
  minderheidsaandeel. De aandelen worden te koop aangeboden aan alle Surinamers, onder voorwaarden.
  Bijvoorbeeld dat een particulier of particulieren die aan elkaar gelieerd, niet meer dan bijvoorbeeld vijf procent van
  de aandelen mag kopen. Ook landgenoten in het buitenland zouden via aandelen daarin moeten kunnen
  participeren.

  Parmessar vindt dat we uit de grote concessiegebieden behalve hout veel meer andere natuurlijke hulpbronnen
  kunnen halen. Hij wijst er op dat in de nabije toekomst goed drinkwater steeds schaarser wordt. “Wat belangrijk is
  dat wij een model moeten kiezen waardoor wij vat hebben op een verantwoord en duurzame manier van omgaan
  met onze natuurlijke hulpbronnen. Ik zal blijven benadrukken hoe belangrijk onze natuurlijke hulpbronnen en met
  name ons tropisch bos is voor de mensheid. En niet in het minst, het past goed in het langetermijndenken over
  duurzame ontwikkeling van het milieu en economie van ons land”.

  Stem Mega-combinatie voor echte ontwikkeling van suriname

  Maar als Drs.Parmessar meer stemmen krijgt dat de hr.Bouterse, dan mag hij zeker president van suriname worden.


  Maak melding

 11. De leden van deze regering zijn super rijk geworden,over de ruggen van de arme mensen.
  Na 3 termijnen Ventiaan is er totaal niets veranderd,ja alleen een beetje mooie gebouwen door de Chinezen en volop supermarkten,gelukkig maar want de vroegere ons belang,zijn allemaal voor grof geld doorverkocht of verhuurd aan Chinezen.
  3 Termijnen Venetiaan had toch een ietsje pietsje verandering kunnen brengen,bv een suikerrietplantage of een cementfabriek.
  Naar mijn weten is de Surinaamse grond rijk en heel rijk,maar tja als ze het allemaal aan buitenlandse bedrijven voor een habbekrats kunnen verkopen zijn ze er gemakkelijk vanaf.
  Dus kiezers in Suriname kijk naar de realiteit en niet met wrok omkijken,ga voor veranderingen liefst in eigen hand ,stem niet meer op de leden van Het Front,vooral niet de eeuwige boevenpartijen VHP en NPS.deze partijen zitten sinds mensenheugenis aan het roer in Suriname,maar Suriname lijkt nog steeds op Suriname van ver voor de zogenaamde onafhankelijkheid.
  Kies het MegaBlok zou ik aanraden.


  Maak melding

 12. Dilip moet heel veel geld witwassen voor een amerikaan dus moet hij alles inzetten om zijn mensen de regering in te krijgen om het gemakkelijk te maken.


  Maak melding

 13. Twee lilliputters die elkaars hand vasthouden om tegen de reuzen te gaan vechten. Hahahahahahahahaha

  Krepie

  ………../////////////…………////..

  Krepie bij deze: alleen wat jij doet of Front doet is goed.
  Maar wat anderen doen is poeptroep.
  Wat voor mens ben jij, duidelijk een wortel en tak vernietiger.

  En als FRONT (jullie)niet aan de macht komen gaan jullie het hele land weer ontwrichten als in het verleden.

  Krepie jij hebt een kunu een behoorlijke vloek.


  Maak melding

 14. Beste Surinaamse natie is wording. Je moet eerst rijkdom hebben voordat je het ook onder de minderbedeelden kunt verdelen. In Nederland is softdugs gelegaliseerd omdat er een grote markt voor is en de regering kan hiermee belasting centjes binnen halen en dus meeprofiteren. Dit noemen ze in NL vraag en aanbod en marktwerking. In NL noemt men corruptie met een chique woord “netwerken”. Denk niet dat alleen in Suriname corruptie voorkomt. De klimatologische omstandigheden laten het niet toe om in NL harddrugs te verbouwen en is het dus verboden. Helaas zijn de namen van Bouterse (decembermoorden), Brunsie (kapot schieten en verbranden van Albina, verkrachting en slaan/schoppen in De Nationale Assemblee) en van somo (schopper in DNA en schieten op TV) besmeurd. De Surinaamse natie kan niet afhankelijk zijn van deze personen. Het buitenland en Internationale Instituten (Suriname is geen eiland) willen met onbesmeurde nette politici zaken doen en overleggen. Wij mogen geen personen koppelen aan het lot van de hele natie. In NL is plaats gemaakt voor anderen in de politiek. Probeer het ook.


  Maak melding

 15. @19: op z’n minst onderneemt hij en bouwt hij industrieen. daar kunnen Surinamers vrij en blij werken. dat is iets waarop Suriname wacht, niet die corrupte deals en uitverkoop van onze nat. hulpbronnen aan buitenlanders door.. natuurlijk, het NF!


  Maak melding

 16. De eisen van PL Somo was redelijk vind ik,NPS al 40 jaar president geweest,en VHP
  al 40 jaar VP en staten voorzitter,met grote
  tam tam heeft somo de voorzitter hamer gekregen. Mijn prognose zijn NDP 18,PL 11,
  Marrons partij 10,VHP 8,en NPS 5 zetels.
  NDP mag regeren wat mij betreft.


  Maak melding

 17. jongens, jongens hou nou op met broodje-aap verhalen hier te verkopen of appels met peren te vergelijken.de bouterse aanhangers zijn allemaal geestelijk niet in orde vooral die teo met zijn onzin over parmessar.
  de schade die bouterse met zijn zogenaamde revo heeft aangericht ongekend. iemand die jou hele economie en jou geld waarde naar de klote heeft geholpen verdiend geen andere kans .iemand die op grove schaal de mensenrechten heeft geschonden verdiend geen andere kans , iemand die op een internationale opsporingslijst staat verdiend geen andere kans ,iemand die jou land naar de klote heeft geholpen met zijn wanbeleid verdiend geen andere kans , de ndp en bouterse zijn schadelijk voor suriname. die zwarte mensen die voor bouterse kiezen hebben geen moraal en ook geen normen en waarden ze zijn dom .


  Maak melding

 18. Dilip Sardjoe investeerd en moet voor omzet zorgen en zijn vriend Theo van Unitel wissl kantoor zorg voor overmakingen zo krijgt die amerikaan zijn geld wit terug.


  Maak melding

 19. Pitbull&Soko,

  Als politicus die wat wil bereiken voor zijn land -dat zegt hij-, moet je het goede voorbeeld geven en investeren in je eigen land. Dat hij zijn cement zo duur aan SME verkoopt (1 SRD) minder dan elders, geeft aan hoe rijk hij nog wil worden over de hoofden van arme landgenoten.

  Ik denk ook met jullie mee hoor. Ik weet dat productie niet de sterkste kant is van SME, maar als politicus die zegt zijn land wil verbeteren moet je geloofwaardig overkomen en de dingen doen die dat vragen.
  Verder heb ik niets tegen Dilip en ook niets tegen Jivan. Als ze in de regering komen is het mij om het even.Maar dan wel met daden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.