Contouren politiek Suriname min of meer afgetekend

11

PARAMARIBO, 2 mrt – De contouren van politiek Suriname na mei zijn nu al min of meer afgetekend. Het wordt regeren of oppositie voeren voor de twee groten. Het lijkt op dat waar menige Surinamer stilletjes op hoopte. Twee zuilen die elkaar in evenwicht houden in plaats van versnippering. Maar van vernieuwing is geen sprake. Inhoudelijk en in personeel opzicht blijft het bij het oude. Ook in macroperspectief zit er weinig beweging in.

De combinaties en voorkeuren voor samenwerken zijn zo helder als glas. Twee klaarblijkelijke blokken maken de dienst uit en het is voor of tegen voor de kiezer. De verschillen zijn alles behalve ideologisch. Hooguit is er sprake van onderlinge afkeer. Een tussenweg of alternatief is uitgesloten. Het zogenaamde Middenblok is niet meer dan een papieren tijger.

De verkiezingen gaan dus echt tussen Nieuw Front Plus en de Megacombinatie van Desi Bouterse. Het gaat hooguit spannen om wie de meerderheid behaalt. Een nieuwe wind in de zin van een radicale maatschappelijke omslag, is er helaas niet bij. En te oordelen naar de wensuitingen van de doorsnee burger is dat wel het grote verlangen. Met de politieke constellatie nu lijken zaken als sociale zekerheid en welvaart net iets te hoog gegrepen.


11 REACTIES

 1. Het volk kiest en bepaald zijn eigen ondergang..

  Dat gaat al 60 jaar zo en zal ook zo blijven..

  Ik heb al eerder gezegd,dat wij suris een poep volk zijn..

  Wij gunnen elkaar niks en zijn jaloers afgunstig als wat..

  Hier geld n.l. twee vechten om een been en een derde de chinees de buitenlandse ondernemer gaat met de rijdom van door..

  Wij suris blijven pinaren tegen afgunst en armoede..,dankzij de families vrienden kennissen uit holland stroomt er maandelijks meer dan tien miljoen euro binnen ter ondersteuning van jawel, die zelfde afgunstige families in surbo en ze blijven ondankbaar.


  Maak melding

 2. Suriname kan geen sociale-zekerheid en welvaart bieden als de economische ontwikkeling niet drastisch wordt verbeterd.
  Daarbij dient er bedrijven te worden opgericht die de verdien capaciteit van het land snel verhogen naar een niveau waar het verder economisch kan groeien en waarbij de sociale-zekerheid en de welvaart gewaarborg is.

  De surinamers zullen hard moeten werken om het doel te bereiken van economische zelfstandigheid. De natuurlijke-rijkdommen van suriname is de garantie dat wij de mogelijk-heden bezitten om geld te lenen en zelf de mijnbouw in te gaan als volk, staats bedrijf voorlopig. De kennis die wij ontbreken kunnen wij inkopen om de bedrijven te runnen. Op deze manier blijft alles voor honderd-procent in surinaamse handen en daardoor verdienen wij meer geld om onze onwikkelingen te financieren.

  Het probleem van de front regering is dat zij niet uitleggen dat zij die koers willen varen van zelf initiatief om de surinamers aan het werk te krijgen bijv. in de goudmijn bouw die een goede aanvulling is voor de staats kas na staatsolie.

  De vraag is waarom wil de front regering niet zelf een goud mijnbouw bedrijf oprichten
  en waarom eisen zij niet de meerderheids belang bij onderhandelingen met multinationals. Het antwoord blijven zij het volk schuldig.

  Daarom vind ik dat het volk voor de Mega-combinatie moet kiezen, omdat zij een meer nationalistisch koers zal varen waarbij bedrijven als staatsolie zullen worden opgericht in de goudmijnbouw en de landbouw sector. Tevens heeft de leider van de NDP toegegeven dat zijn partij in het verleden fouten hebben gemaakt en dat zij het nu veel beter zullen doen op economisch gebied. Dat is realitiet onder ogen zien van de Mega-Combinatie. Dus stem Mega-Combinatie op 25 mei 2010


  Maak melding

 3. het gaat om democratie welvaart voortuigang pervrijheid de vrijheid van meningsuiting eerlijk delen van de welvaart respect hebben voor de rechtsstaat in zijn geheel de partij en persoon die al deze grondrechten respecteerd mag van mij de verkiezing winnen.je mag ook geen bloed hebben aan jou klauwen, uit jou verleden moet blijken hoe nauw je het neemt met de democratie en niet onbelangrijk je moet suriname goed kunnen verkopen in het buitenland je moet vrij kunnen reizen naar het buitenland een man die van onbesproken gedrag moet zijn.


  Maak melding

 4. Parmessar ging in op de politieke ontwikkeling in ons land en vergeleek de regeerperiode van Venetiaan-Sardjoe met de revolutionaire periode en die van regering Wijdenbosch-Radhakishun. Hij hield zijn gehoor voor dat vanaf 1980 voor het eerst bedrijven zijn neergezet voor en door Surinamers. Hij vroeg aan de mensen om één bedrijf op te noemen dat de NPS of VHP heeft opgericht en vroeg zich daarna af waar de beloofde tienduizend huizen zijn.

  Buitenlanders zetten bedrijven neer in Suriname en de Surinamer wordt van werkgever, werknemer van de buitenlander. De buitenlanders zoals Cambior, Brazilianen en Chinezen nemen het vreemd geld mee naar het buitenland, waardoor wij geen grip hebben op de koers vanwege de schaarste. “De NDP wil werken voor het volk van Suriname en daarom willen wij regeermacht bewerkstelligen voor het volk, zodat de Surinamer weer de status, de welvaart en welzijn krijgt die hij heeft verloren. Op 25 mei 2010 gaat u voor Suriname stemmen”, zei Parmessar aan het einde van zijn speech.


  Maak melding

 5. Als de NDP aan de macht komt zal er zeker een radicale vooruitgang komen op socaile zekerheid en welvaart!
  Hoezo geen vernieuwing? De NDP betekent vernieuwing!!


  Maak melding

 6. 03 Mar, 00:35
  De beëdiging van granman Samuel Forster van de Paramaccaners is belangrijk voor de goudmijn die opgezet zal worden te Nassaugebergte. Dit is het gebied van de Paramaccaners. Formeel moet de lokale overheid worden gehoord over dit project. Tot nu toe kon niet gesproken worden met de granman, omdat hij officieel niet benoemd was. Het is een internationale vereiste dat met de lokale overheid moet worden gesproken. Ook milieu studies maken hier deel van uit.

  Minister Gregory Rusland heeft intussen een raadsvoorstel over dit project ingediend bij de Raad van Ministers. Dit concept moet nog worden behandeld. De staat wil mede participeren in dit project. Surgold is een dochtermaatschappij van de bauxietgigant Alcoa en het goudbedrijf Newmont, die een toppositie inneemt in de wereld.

  De regering moet nog een besluit nemen over de royalties en de belastingen die Suriname zal heffen. Er moeten nog verschillende stappen gedaan worden voor de overeenkomst met de multinationals kan worden bekrachtigd. Ook de Staatsraad en de Nationale Assemblee moeten zich nog uitspreken over de overeenkomst. Rabin Parmessar van de Nationale Democratische Partij drong tijdens de begrotingsbehandeling aan op een speciale bijeenkomst over de goudsector. Deze vergadering is nog niet uitgeschreven.

  De front regering wordt scherp in de gaten gehouden door Drs.Parmessar Van de Mega-Combinatie in deze goud deal met Alcoa.


  Maak melding

 7. De NDP betekend achteruitgang isolatieen en armoede, parmessar kan het heel mooi vertellen laat hij het volk ook vertellen wat de gevolgen zijn van het vernietigen van onze sterke munt, laat hij vetellen wat gevolgen zijn van een revo die nooit heeft gewerkt en ook nooit door brede lagen van de bevolking is gedragen, teo als jij praat over bedrijven moet je ook vertellen wat voor bedrijven en waar ze nu zijn allemaal weggegooit geld van de ndp en zakkenvullen teo jij verkoopt broodje aap verhalen hier,teo is grote leugenaar vertel hoeveel zwartgeld door bosje en goedschalk is weggesluis naar het buitenland onder ogen van desi bouterse het zijn de zelfde schurken in een andere jasje, teo vertel waar de goudvoorraad van onze moederbank is gebleven de ndp van bouterse zijn de grooste boeven allertijden in suriname, ze hebben de hele staatskast leeggeroofd parmessar heeft geld van de academisch-ziekenhuis in zijn eigen zak gestopt sterker nog deze man zijn familie behoord tot een grote criminele bende daar zwijg jij over teo, teo wil suriname in handen van zware drugscriminelen zetten dat is een gevaarlijke onderneming teo gebruik jou verstand als jij hebt.


  Maak melding

 8. @ DU….amen to you, ik heb niets toe te voegen aan jouw goede verhaal. De NPD heeft tijdens elke regeerperiode gestolen, ook daarvoor toen ze nog als Militaire Raad te boek stonden. Mensen begrijpen dit echt niet, dat de ondergang van Suriname begon doordat de staatskas in december 1982 helemaal leeg was terwijl de Nederlandse regering bijkans 1,8 miljaard had overgemaakt. Tussen 1996-2000, hebben leden van de NPD zich dermate verrijkt, de vraag is hoe en wie heeft daarvoor moeten bloeden.


  Maak melding

 9. wij surinamers moeten leren om elkaars meningen te respecteren zoals hoe wij dat 3×5 jaar lang met de huidige regering heeft gedaan.want wat is het verschil tussen bouta en die ???brunsi.die te vaak woorde met k uitspreken.wat heeft ??? voor suriname betekent en wat bouta dus laat ze iedereen ophouden met die gezeur.maar deze regering wil de ene crimineel wel en die andere niet.vraag deze regering of ze alle primaire behoeften van het volk landelijk heeft kunnen realiseren in de 3x5jaren.schoonheid van buiten is lang niet wat je bent…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.