Suriname ontkomt niet aan import Caricom-cement

22

PARAMARIBO, 27 feb – Suriname mag alleen cement importeren uit de Caricom. Dit stelt Coted, de handelsarm van de Caribische Gemeenschap. Meer ontheffingen zijn uit den boze. Monopolist TCL in Trinidad zegt genoeg te kunnen leveren. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie is uiterst bezorgd.

Suriname is nu als het ware overgeleverd aan de grillen van de regionale producent. Dat geldt even goed een aantal andere Caricom-landen. Ook hun aanvraag om ontheffing is afgewezen. Als enige cementfabrikant in de regio krijgt TCL nu vrij spel. Marica ziet de prijzen van cement en andere bouwmaterialen snel stijgen. TCL is er niet vies voor schaarste uit te lokken.

Dat kan door gewoon minder te produceren. TCL is tot zulke praktijken in staat. “De ervaring leert dat”, zegt Marica. Vandaar ook de gang naar Coted. De laatste drie jaar is vaker ontheffing verkregen. Er mocht dat van buiten de regio worden geïmporteerd. Dat kon dan zonder extra importheffing. Als dat niet meer mag, komen bouw en infrastructuur in problemen, vindt Marica.


22 REACTIES

 1. Die Front regering zit achter een hoop onnozelheid te lopen en als ze gepakt worden komen zij schreeuwen.
  De bedoeling van Caricom is om een welvaart een éénheid….tot stand te brengen maar wat horen wij nu …JIJ BENT UITGELEVERD.

  Men moet deze gasten wel erop wijzen dat als er nadeel uitkomt dat men ermee moet kappen. voordeel moet eruit komen…VOORDEEL…geen NADEEL.
  Hij moet niet aan onze oren komen huilen en zeuren.

  Deze ezels zijn ook nog in staat zuurwater(goedkoop frisdrank) uit Trinidad te importeren wat een ezels zeg.


  Maak melding

 2. Gewoon per FEDEX de uittreding uit CARICOM opsturen. Waste of time,money and energy.
  Dilip Sardjoe als de exclusief distributeur van TCL, KASSSSSSAAAA!
  Het volk maar bloeden.


  Maak melding

 3. als je dit soort dingen leest dan weet je reeds bij voorbaat uit welke hoek dit komt,dat suriname zich laat beet pakken door een zeer domme overeenkomst is gewoon te betreuren.

  de onmaatschappelijke gedrag van coted is chantage en zal uit suriname moeten vertrekken.
  als de bouw en de infrastructuur in de problemen komt te verkeren,zoals de minister zegt dan is het meer dan redelijk om die hele rotzooi open te breken.

  de caricom landen zijn de meest asociale landen
  suriname past helemaal niet bij deze landen.

  de president venetiaan en dat van trinidad zijn de meest waardeloze president in de regio.deze zijn de boosdoener binnen de caricom.en niet te vergeten guyana met zijn hebberigheid.


  Maak melding

 4. Is het niet eens verstandig om de voor- en nadelen van het Caricom lidmaatschap op een rijtje te zetten ? Misschien is het wel verstandig om de Caricom vaarwel te zeggen !


  Maak melding

 5. Wij moeten stappen uit dat ding van niet meer dan een paar kleine rotsformaties in de Caraibbischezee en Atlantische-oceaan.

  Kappen met die hap, niks groeit of bloeit er.

  Uiteindelijk levert die Ka-rikom het land Suriname meer hoofdpijn dan wat anders op.


  Maak melding

 6. Reeds bij aanvang van Caricom stonden velen heel kritisch over aansluiting van Suriname bij dit labiele en armlastige zootje.
  Al deze landen worden door schurken geleid die meestal naast criminaliteit en armoede slechts één product uitvoeren.
  Waarom sluit men zich als Zuid Amerikaans land, niet volledig aan bij handelsorganisaties op het vaste Zuid Amerikaanse continent? Behalve een veel grotere populatie van Zuid Amerika, kan Suriname zich qua kennis en knowhow optrekken aan landen als Brazilië, Argentinië, Uruguay en Venezuela. Van de Caricom landen waar de bevolking nauwelijks te vreten heeft, valt niets tot weinig te leren. Wat valt er bijv. van Guyana en Haïtie te leren of te verdienen? Helemaal niets!
  Dus direct uittreden uit de Caricom en zich richten op Zuid Amerika eventueel aangevuld met Midden- en Noord Amerika. Daar zit Suriname’s kennis- en economische vergroting maar zeker niet bij deze Caricom boevenbende.


  Maak melding

 7. Het is de Surinaamse regering zeker ook verboden om een eigen cementfabriek te ontwikkelen wat wel te realiseren is. Zeker nu het economisch wat beter gaat en mensen en bedrijven graag willen bouwen. Diverse mensen klagen nu al dat ze niet meer te kunnen bouwen vanwege deze wantoestanden.

  Allemaal vriendjespolitiek, wie wordt hier de dupe van???? De regering niet, maar het volk, zo zal er ook nooit een einde komen aan de woningnood.

  Cementprijzen worden kunstmatig omhoog gehouden, door door monopolie en pruduktie vertraging. Weer een van zovele bewijzen dat door deze Caricom gedoe, het arme volk gena… wordt door zijn eigen regering. Helaas, ik kan het niet anders noemen.


  Maak melding

 8. Suriname teert teveel op zijn eeuwige natuurlijke rijkdommen, waar ze zo trots op zijn en renteniert erop, kijk maar naar de zeer hoge aantal ambtenaren die niets doen. Teveel importeren en te weinig uitvoeren, letterlijk en figuurlijk, want geld is er nog in overvloed.

  De prijs die men hiervoor moet betalen zal op wat langere termijn zeer hoog zijn. Als er geen veranderingen komen. Wees voorbereid.


  Maak melding

 9. Jongens janongens waar zijn wij mee bezig?
  Wij kunnen gewoon een cement fabriek beginnen.
  Gewoon te moengo als Suralco klaar is met mijnen. De mijn hoeft niet dicht, want een van de belangrijkste grondstoffen die nodig zijn voor cement.
  Hier gratis consult voor (een) ware surinamer(s) die wil(len) investeren.

  De grondstoffen voor cement zijn eigenlijk: Kalk, Kiezelzuur en Aluminiumoxide, maar deze opsomming is echter nog niet volledig. Aan deze lijst moet in de eerst instantie worden toegevoegd:
  – IJzeroxide
  – Alkaliverbindingen
  – Magnesiumoxide

  En in de tweede instantie:
  – Gips
  – Anhydriet

  De beide laatste genoemde zijn calciumsulfaten.
  In de cementindustrie maakt men gebruik van twee soorten formules:
  – de volledige formule
  – de verkorte formule
  De verkorte en volledige zijn in het schema hieronder weergegeven. grondstof volledig verkort:
  – kalk CaO C
  – kiezelzuur SiO2 S
  – aluminiumoxide Al2O3 A
  – ijzeroxide Fe2O3 F

  Ik hoop dat er bij iemand (of meerdere mensen) een lampje gaat branden. Endan hebben wij binnen de kortste tijd een “Cementfabriek” in Suriname.
  Alleen oppassen voor het “Pimbadottie syndroom” van de jaren ’80/’90.

  Lodewijck


  Maak melding

 10. Rijk!

  Ik krijg het idee dat Suriname het rijkste land is in de regio. Alle buurlanden willen leveren aan het rijke Suriname dat maar al te graag wil importeren in plaats van zelf te produceren.
  Ik wil en mag niet discrimineren maar heb een voorstel: vorm een regering in Suriname met alleen maar Chinezen en Hindoestanen en geef ze drie regeertermijnen (15 jaar) de tijd om het land op te bouwen.
  Daarna vormen we een regering met alleen maar Creolen, Javanen en Indianen die ook drie regeertermijnen krijgen. De oppositie bestaat dan uit alleen maar Chinezen en Hindoestanen, want wat opgebouwd is, moet niet vernietigd worden.
  De Creoolse ministers/regeerders hebben geen ondernemerslef en willen alleen maar importeren. Lekker gemakkelijk! Het is heel erg jammer, maar het is een bewezen feit.


  Maak melding

 11. Minister,
  Ik kan u kwalitatief beter en voordelige cement leveren op non-profit basis.
  Ga en stop uw lidmaatschap in de caricom want veel voordeel is er niet voor ons Surinamers. Alleen maar oponthoud en economische vertraging. Trinidad en zijn exporteur worden er beter op en niet Suriname.


  Maak melding

 12. ACH JA,ze weten het weer beter ze gebruiken woorden als waardeloos en uittreden.
  alles staat of valt met de ontwinkkeling van jou land en volk en het democratisering proces kennis is macht.


  Maak melding

 13. @lodewijck

  Het hoofdbestanddeel is kalk Calciumoxide.
  Waar vinden wij op Moengo grote concentraties van kalk?
  Lijkt mij dat je zit te dromen.
  En aanvoer van kalk in bulk naar Moengo zou door de noodzakelijk overslag veel te duur worden.

  @BriepBap
  Caricom is beslist geen slecht initiatief, maar het was vooral bedoeld om lokaal geproduceerde producten als bv meubels af te kunnen zetten. Wat nu speelt is een conflict over basisproducten als suiker en cement. Deels begrijpelijk omdat de diverse economieen nog in de kinderschoenen staan.

  Dat de eigenindustrie beschermt wordt is geen ongebruikelijk en onder voorwaarden geen slechte politiek. Wat we hier echter zien is dat er ook een keerzijde is door de geringe omvang zijn er diverse monopolisten als TCL die misbruik van de gesloten markt kunnen maken.
  De oplossing voor dit probleem lijkt mij simpel te realiseren door te stellen dat wanneer de prijzen van TCL meer dan bv 10% boven de vrije markt prijs liggen alle Caricom leden vrij zijn hun goederen van buiten de Caricom te importeren.
  Met een dergelijke regel hercreeren we een gezonde concurrentie en maken we de controle op de naleving heel eenvoudig.


  Maak melding

 14. Ik ben het roerend eens met DAS (11).
  De Caricom wordt voornamelijk geleid door Bokito-achtige personen. Deze personen hebben geen enkele handelsgeest en bedrijfsinzicht. Behalve in de gevangenissen zijn ze in de economische/productiesfeer nergens te bekennen. Hun Bokito- evenbeelden in Suriname die alleen maar aan consumptie- en feesten denken, importeren maar al te graag datgene aan veelal minderwaardige goederen die hun broeders in de Caricom “produceren”.
  Met de Hindoestanen en Chinezen aan het roer in Suriname, is dit land binnen de kortste keren blijvend welvarend.
  Keerzijde is echter: de Bokito-achtigen in Suriname en uit de Caricom landen, zien hun kansen dan schoon om de Hindoestanen en Chinezen dagenlijks (ook overdag)te beroven en te vermoorden om hun zuur verdiende geld.


  Maak melding

 15. Zijn ze stapel gek geworden in Suriname je kunt toch niet de leverantie van cement aan een bedrijf laten? Waarom kan Suriname niet een eigen cement bedrijf opzetten het land heeft de mogelijkheid het te doen.Ik vind de Caricom een eigenbelang clubje en dat komt het ook blijven zijn.


  Maak melding

 16. Ik vind dat het tijd wordt dat Suriname de voordelen en nadelen van het lidmaatschap bij de Caricom gaat bekijken want Suriname zou verder kunnen zonder het lidmaatschap.Je koopt waar het goedkoop is zonder gekke regels.Leve de vrijheid.


  Maak melding

 17. Alles en iedereen dumpt in Suriname. De dumpplek bij uitstek. Cemen, onze voedselvoorziening, tassen, kleding en blikjes met een slechte coating aan de binnenkant. Dumpen maar!


  Maak melding

 18. Ga maar na wat de verkoop prijs is van cement uit trinidad en buiten de caricom om gekocht cement.
  het verschil is 1 srd, dus als je mij vraag mag su uit de caricom stappen,en goed kopere markten opzoeken er heerst een grote concurentieslag in de wereld want dat van trinidad speelt zicht al tig jaren af.trinidad tarantula van de caricom.


  Maak melding

 19. Het is allemaal leuk en aardig dat lid maatschap met de caricom, maar het is zo simpel als wat. Als wij er economische op achteruitgaan en geen voordeel aan hebben. De caricom is niet alleen een handelspartner, maar het moet een eerlijke handelspartner blijven. Er zijn landen in de wereld genoeg die concurrerend zijn om het leefbaarder te houden. En als de caricom ons de nek wil omdraaiden? Tja word het geen tijd om uit eruit te stappen? Suriname heeft de grondstoffen en capaciteit om ook producten te fabriceren. Word het geen tijd, of gaan we lummelen en later achter het net vissen zoals altijd?

  Waar zijn de belangen van Suriname, in de caricom?
  Volgens mij is het de plicht van elk gouvernement zorg te dragen dat hat leefbaar blijft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.