woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijCampagne armoedebestrijding Surinaamse ouderen

Campagne armoedebestrijding Surinaamse ouderen

-

Does Travel - naar Suriname

De Haagse Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) snijdt op zondag 28 februari om 14. 00 uur een meterlange Surinaamse bara aan. Daarmee geeft hij het startsein voor een voorlichtingscampagne die arme Surinaamse ouderen bewust maakt van hun mogelijkheden om extra financiële steun te krijgen.

Velen zijn op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen waardoor zij minder AOW krijgen en weinig of geen pensioen hebben opgebouwd. Uit schaamte houden de Surinaamse Nederlanders hun situatie stil waardoor zij in armoede blijven leven. Het startsein voor de campagne gebeurt in verzorgingshuis Jonker Frans aan het Newtonplein in Den Haag.

Armoede-ambassadeurs Rajesh Ramnewash en Lucia Baboelal: ‘De start van de campagne valt samen met het Hindoestaanse Holifeest waarop Hindoes hun dankbaarheid uiten voor alle goede dingen in dit leven. Dit feest leent zich bij uitstek om onze ouderen te verwennen met muziek, toneel, lekkernijen en goede informatie over extra financiële mogelijkheden. Met de korte intensieve campagne willen wij – samen met een Surinaamse ondernemers – bewerkstelligen dat de armoede onder Surinaamse ouderen afneemt.’

Financiële mogelijkheden
Veel Surinaamse ouderen en kinderen kennen onvoldoende de mogelijkheden van aanvullende bijstand en van bijvoorbeeld de voordelen, als korting op het openbaar vervoer, van de Ooievaarspas. Omdat zij zich schamen leren zij ook de weg naar de instanties niet kennen. Ze realiseren zich ook niet dat de uitvoering van de aanvullende bijstand per 1 januari 2010 is overgegaan van de Sociale Verzekeringsbank naar de gemeente Den Haag. De economische crisis versterkt nog eens de eenzaamheid en armoede.

Toneelsketches
Naast het uitzenden van radiospots bestaat de campagne uit toneelsketches die in eigen taal uitgevoerd worden op locaties waar Surinaamse ouderen en hun kinderen veelal bijeen komen. Het Verzorgingshuis Transvaal bakt de metersgrote bara. Op de dag van de start van de campagne worden er lekkernijen uitgedeeld aan ouderen in bejaardentehuizen en woongroepen in Transvaal, Schilderswijk en Regentessenkwartier. Het merendeel van de lekkernijen wordt bereid door de collega’s van Zorgcentrum Transvaal. Maar ook veel maatschappelijke organisaties zoals moskeeën, Surinaamse voetbalclubs en mandirs bereiden de lekkernijen voor.

Holifeest
Het Holifeest is het traditionele lentefeest van Hindoes van over de hele wereld. Boeren gebruiken bijvoorbeeld deze dag om de schepper te danken voor de oogst die komt. Het is een ook een dag om aandacht te geven aan minder bedeelden zoals in het geval van arme Surinaamse ouderen.

Eerder actie
In december hebben Ramnewash en Lucia Baboelal ook aandacht gevraagd voor de armoede onder de ouderen. Samen met ondernemers hebben zij 1000 Surinaamse kerstbroden in Haagse verzorgingshuizen uitgedeeld. Deze actie heeft in de Surinaamse gemeenschap veel emoties opgeroepen bij degenen die nooit in verzorgingshuizen komen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Geef ons,als ouderen,de mogelijkheid terug te gaan naar ons land Suriname met behoud van ALLE verworvenheden (ook ziekenzorg want dat hebben we hier ook)Bijvoorbeeld via AGIS.De zorgpremie mogen ze inhouden.Ik ben zelf ook gepensioneerde met een onvolledig AOW maar heb gelukkig daarnaast ook een klein pensioen opgebouwd waardoor ik geen aanvullendebijstand hoef.Maar zodra ik aangeef dat ik voorgoed terug wil dan krijg ik financiële problemen omdat men vindt dat de levensstandaard in Suriname lager is afgezien van de belasting dat ik zal moeten afdragen in Suriname (38%)????Ik hoop dat de komende Surinaamsregering er iets aan kan doen.Armlastig zullen wij in ieder geval niet zijn voor de Surinaamse overheid!!!!


  Maak melding
 2. Beste Isri,

  Gewoon doen zou ik zeggen als dat is wat je wilt. Je hoeft niemand iets te melden. Ken iemand die het ook zo heeft gedaan. Hij ontvangt geen bijstand enzo, gewoon zijn pensioen en leeft gewoon in Sur.Betaalt zijn zorgpremie netjes, zit niets anders op. Staat bij ons ingeschreven en geniet van zijn oude dag. Veels te hard gewerkt om hier dood te vriezen.Je weet toch!


  Maak melding
 3. Ik wil bij deze opmerken dat Ramnewash zich over zijn positie moet vergewissen. Hij richt een stichting op en stelt zich tegelijkertijd verkiesbaar voor de PvdA in Den Haag. Volgens een emailbericht van HML Magazine maakt Ramnewash de fout door expliciet aan te geven dat hij voor de armoedebestrijding van de Hindoestaanse bevolking opkomt. Terwijl het artikel in Waterkant objectief spreekt over Surinaamse ouderen´, bedoelt wordt Surinaamse senioren.
  Als Ramnewash ervoor kiest om de politiek in te gaan, dan moet hij uit Stichting Dunya treden. Zo kan hij zich volop inzetten voor zijn Hidoestaanse achterban. Ramnewash moet ook weten dat het niet van politieke integriteit betuigt om zich nu al kwetsbaar op te stellen. Bovendien haalt hij de verdenking op zijn nek door alleen voor de Hindoestaanse bevolking op te komen in plaats voor armoedebestrijding van alle Hagenaars. Zo wekt hij de schijn langs etnische lijnen te denken.


  Maak melding
 4. Het is goed dat men aan de Surinaamse ouderen denkt. Zij waren bij hun geboorte ook Nederlandse onderdanen.Ik wil ook naar Suriname maar de belasting stelsel is te hoog in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES