25 februari branden in geschiedenis Suriname

40

PARAMARIBO, 25 feb – De geschiedenis van Suriname is niet correct zonder geschikt perspectief voor 25 februari 1980. Dit zegt Harvey Naarendorp, ex-minister van Buitenlandse Zaken en adviseur van ex-legerleider Desi Bouterse. De militaire coup had een te belangrijke impact op de ontwikkeling. Hoog tijd dus de geschiedenis te herschrijven.

Bouterse’s politieke partij NDP gaat er helemaal voor. “De geschiedenis rond 1980 is tot nog toe flagrant eenzijdig en komt meestal van buiten onze grenzen. We willen dat er eindelijk een wetenschappelijke commissie komt om de geschiedenis goed vast te leggen.”, zegt Naarendorp. Dat er meer meningen zijn hoeft geen probleem te zijn. Het herschrijven wordt geen dictaat.

Vakbeweging, bedrijfleven en ngo’s mogen hun zegje doen. Het moet zoveel worden als oefenenen in het onder ogen zien van de waarheid. “Zodat we de toekomst voor ons zelf kunnen uitstippelen. Alles dat zich heeft voltrokken voor en na 1980 heeft direct invloed op Suriname zoals het nu is”, meent Naarendorp. De waarheid kan aanvechtbaar blijken als straks iedereen meedoet.


40 REACTIES

 1. 100% men moet gewoon eerlijk zijn.

  Want wat men nu ziet en hoort….den zeg ik het gaat straks goed fout.
  Vooral wat ik ook nu zie……proberen enkele bejaarden de bevolking nog even dom te houden als jaren voor 80.

  25 Feb.80 een geweldige dag in Su…veel Suri’s hebben het gewoon live meegemaakt en ook meegedaan….de militairen kregen van iedereen steun en hulp dus gewoon geen vuiltje aan de lucht.

  Laat de bejaarden maar liegen en bedriegen en laat ze maar staan en op eigen muziek blijven dansen.

  Wij Suri’s kennen het land en ons zelve.

  Maar één ding goed in de gaten houden.
  Front een katalysator tot geweld op dit moment…miki unu tan pi.sssssssssssssssssst


  Maak melding

 2. Harvey Harvey me boi,
  hoe durf jij dit te roepen op de zwartste dag in de geschiedenis van onze republiek suriname deze (mensen)hebben geen schaamte gevoel.deze man harvey word beschouwd als een van de ‘intellectuele,’politici die nauwere banden onderhielden met het miliaire bewind van bouterse hij is ook lid geweest van de bloedraad hij is uitgesproken links en één van de (mensen) die heel veel invloed hadden op groentje desi bouterse harvey is en fanatieke aanhager van het cuba lijn en hij had goede contacten in het buitenland onder meer met mauriche bishop,de linkse machthebbers van greneda.volgens een verklaring ,die roy horp na de decembermoorden aflegt tegen minister sariman opgetekend in de decembermoorden verslag in suriname, verslag ooggetuige is naarendorp ook lid van de bloedraad die kwam op 8 december 1982 bijeen om te besluiten wat er moest gebeuren met de arrestanten.de groep van zestien had besloten dat de vermeende coupplegers moesten worden gedood.volgens naarendorp was het daarom van belang ‘dat de zaak goed in elkaar moest worden gezet.’hij zou hebben gezegd dat het moest lijken alsof de verdachten op de vlucht waren gedood. dit verklaarde desi bouterse diezelfde avond nog op de staatstelevisie,een verklaring die mede door naarendorp werd opgesteld.De minister van buitenlandsezaken zou op 8 december ook in het fort zeelandia zijn geweest.volgens horp heeft naarendorp ’terwijl de executie aan de gang zijn het fort verlaten. wankelend als een dronke man daags na de moorden treedt hij in ieder geval af en trekt zich hij zich een tijd terug .als ik het goed hebt bezit deze man samen met zijn neef zes hout en goudconcessies onder de naam NaNa Naarendorp& Naarendorp Resources.wat voor mij heel duidelijk naar voren komt als ik de zogenaamde revo gaat reconstrueren,er was helemaal geen plan de inzet was een militaire vakbond naar nederlandse model waar bouterse in het beging tegen was horp heeft hem erbij gehaald ze kregen een heel land in handen en omdat deze padvinders zo groen als gras waren hebben ze zich laten beinvloeden door linkse machtswellustelingen.landgenoten, een aantal van deze zelfde adviseurs van bouterse zitten nog in de ndp en de zogenaamde mc-combinatie dus kijk uit .


  Maak melding

 3. Herschrijven is geen probleem als dat maar niet plaatsvindt door ideologisch getinte wetenschappers uit de NDP hoek. Ik heb liever dat buitenlandse wetenschappers hun onderzoek doen en daarna de resultaten presenteren.Het gaat immers om een hoog waarheidsgehalte.


  Maak melding

 4. Het surinaamse volk zal zelf haar geschiedenis correct weer-geven beginnend op 25 mei 2010. Met gods wil zal er een wind van eigen ontwikkeling gaan waaien in onze republiek. De Mega-Combinatie moet en zal de komende verkiezingen winnen om te zorgen voor de brood nodige zelf ontwikkeling.

  Een nationalistische ontwikkeling is, gelt lenen en zelf bedrijven op starten die levens-vatbaar zijn. Waar dat niet kan moet suriname een meerderheid belang in die onderneming krijgen.

  Wij als volk mogen ons niet meer laten uitbuiten door het buiten-land en hun handlangers in suriname. Alleen dan krijgen wij de kans om onze geschiedenis correct weer te geven.


  Maak melding

 5. De waarheid moet ook aanvechtbaar zijn..

  De misdadigers door wie dan ook gepleegd waar dan ook in surbo moet ook bestraft worden..

  Ook dat moet in de boeken geschreven staan en in de praktijk toegepast worden..

  Dit moet in de wet vast gelegd worden door de komende regering..

  Haleluja.. prijs de heer..


  Maak melding

 6. Heer naarendorp je hebt gelijk..

  De waarheid moét ook aanvechtbaar zijn..

  De misdadigers door wie dan ook gepleegd waar dan ook in surbo moet ook bestraft worden..

  Ook dat moet in de boeken geschreven staan en in de praktijk toegepast worden..

  Dit moet in de wet vast gelegd worden door de komende regering..

  Haleluja.. prijs de heer..


  Maak melding

 7. Ja het is belangrijk ja dat onze kinderen weten wat we allemaal hebben mee gemaakt. Mannen die aan zonnesteek zijn om gekomen. Dat we een paar jaren niet normaal naar de supermark konden, omdat er niets te vinden was. De straten werden niet onderhouden. Mensen werden zonder vorm van rede opgepakt en vaak ergens dood terug gevonden. Heel wat blindemuren die ontstaan zijn. Drugs kende we voor tachtig niet, nu sneeuwt het verschrikkelijk in achter tuinen van een paar lieden. Oja het is belangrijk te weten dat het staatskast is leeg geroofd en dat mensen zonder ene vorm van berechting zijn dood geschoten in fortzelandia. Ja, ja, ja geweldige revo tijd he


  Maak melding

 8. 25-02-1980-25-02-2010!

  Revolutie = vernieuwing= vechten= paniek= het begin van de groei van een sterk “wij” Surinaams volksgevoel.

  Revolutie= opstandigheid vanuit teleurstellling met betrekking tot niet uitgekomen verwachtingen.

  Revolutie= instaat voelen om uit een onaangename/ongelukkige situatie te stappen.

  Revolutie= de mogelijkheid zien om veranderingen aan te brengen in een ongelijke strijd.

  Revolutie = verzet= een emotionele uitgangsvorm waarbij het vooral gaat om het GEVOEL.

  Revolutie= het voor de handliggende oplossing niet vermijden.In het hier en nu front naar huis sturen omdat:
  1. het volk er niet bij hoort

  2. er veel ontevredenheid heerst

  3. het volk in binnen en buitenland belachelijk wordt gemaakt. kinderen worden in het binnenland vergiftigd doormiddel van watervervuiling middels “kwik” vanwege uit de handgelopen goud-hebzuchtige koorts.

  4.de huidige regering de volksideeën, van vooral de sociaal zwakkeren niet wil honoreren.De Cubaanse arten moeten nu weg,gaan die oog-cosmeticanen diep in het binnenland gaan voor behandelingen aan patiënten die bijv. om een oog te redden freqenter in een korte maar toch lange periode onder controle moet staan.
  Iederéén die helpt willen ze weg, om later oppositie te voeren.

  5. de huidige regering spaakgelopen onderlinge relaties niet wil verhelpen,vanwege rancuneuze,dus niet ethische gevoelens gebaseerde politiek.

  6. de huidige regering alleen maar wil overheersen in een rancuneuze sfeer.
  Dat is niet goed voor de opkomende toekomst.

  7. de huidige regering niet luistert naar de roep van het volk,”8 dec ’82” uit de rancuneuze sfeer halen ,in het licht brengen en in het juiste perspectief voor alle mensen die dan leven ,nadat alle mensen van het eerste uur,ook enkele van nu, allang met fedie sijsburg mee zijn gegaan.

  Grond voor kinderen die schooltuinen en een schoolwinkel kunnen beginnen,om educatief materiaal zelf, wanneer men wil, voor de opkomende toekomst(kinderen)kan aanschaffen.

  Het netwerk en de jongeren die de NDP, nu Mega Combinatie steunen delen deze Revolutionaire visie:

  Als de menselijke geest zich verrijkt heeft met een nieuwe gedachte,dan keert zij nooit meer terug naar oorspronkelijke omvang

  Oliver Wendell Holmes


  Maak melding

 9. Al is het na de dood van velen die zelfs op dit forum hun pennevruchten neerpennen,ooit zal de revolutie zijn ware waarde krijgen.

  Tide tamara,wi sa feti moro fara bika na stre no stre futru ete.

  soso lobi brada D D Bouterse en partijgenoten,ook hen die niet durven kleur te bekennen.

  Stre def Stre


  Maak melding

 10. Ai mi mooi Sranang.
  Kwestie van tijd wanneer die hele rotzooi daar uitgeroeid is in DNA.
  Er wordt op ons gelet. En vergeet niet dat er op dit moment leiders in opleiding zijn die het land op termijn op de juiste manier gaan besturen. Komende 8 jaar wordt nog een djoegoe djoegoe tori en rommel.
  Power to the People


  Maak melding

 11. er is maar één waarheid waar deze idioten in geloven en dat is op de vlucht doodgeschoten.
  de rest is allemaal leugen volgens de aanhangers van sekte leider bouterse. ik heb naar een stukje van komiek bouterse gekeken tijdens de viering van de achteruitgang en onderdrukking van mijn volk als ik naar die man luisterd en kijkt vraag ik mij serieus af wat er omgaat in deze komiek zijn kop of hij was dronken of onder invloed van drugs hij verteld aan die massa achterlijken dat hij de verkiezing moet winnen anders kunnen ze de stekker eruit trekken deze man maakt zich niet bezorgd om suriname maar om zijn eigen belang en dat is de strafzaak die tegen hem loopt hij weet als geen anderen dat hij veroordeeld gaat worden voor de misdaden die hij in suriname heeft gepleegd wat hij nou doet is steun zoeken onder de bevolking de bevolking die hij wreed heeft onderdrukt vernederd verhongerd in de rij heeft laten staan geen medicijnen staatskast leeggeplunderd, aan alles was er toen een tekort als je als bevolking jou zo laat inpakken door de man die jou dit alles heeft aangedaan dan ben je achterlijk.


  Maak melding

 12. Stoonman 8
  Ben het met je eens dat de Surinamers hun geschiedenis moeten kennen wat er allemaal gebeurt is tussen 1980 en 1989

  Want op 25 februari 1980 werd er een Staatsgreep in Suriname, gepleegd door een groep lage officieren onder leiding van sergeant en sportinstructeur Desi Bouterse: de Sergeantencoup. Acht mensen komen om het leven. Een Nationale Militaire Raad wordt voorlopig het belangrijkste bestuursorgaan.
  maart

  De Binnenlandse Oorlog was een oorlog in Suriname, die tussen 1986 en 1992 werd uitgevochten tussen de toenmalige legerleider Desi Bouterse en zijn voormalige lijfwacht Ronnie Brunswijk, die van oorsprong een Marron (bosneger) is. De oorlog draaide om de macht over Oost-Suriname en de controle over de handel in cocaïne. De oorlog had zware gevolgen voor de Marrons (met name de Aukaners) en het Surinaamse binnenland; dorpen werden platgegooid, wegen (waaronder een groot deel van de oostelijke Oost-Westverbinding), waterpijpleidingen en elektriciteitsverbindingen en scholen, overheidsgebouwen, poliklinieken en bedrijven werden vernield. De periode van de meeste gevechten vond plaats tussen 1986 en 1989.

  In maart 1991 werd de vrede getekend in Kourou onder leiding van Romeo van Russel en in mei 1992 tekenden Brunswijk’s guerrillaleger en de door Bouterse gesteunde Angulagroep, Mandelagroep, Kofimakagroep en Tucajana Amazones (onder leiding van Thomas Sabajo) de vrede met de Surinaamse regering, die werd bekrachtigd door president Venetiaan op 8 augustus 1992.

  Tijdens de oorlog nam het Surinaamse Nationaal Leger van Bouterse het op tegen het uit enkele honderden strijders bestaande guerrillaleger van Brunswijk, het Junglecommando genoemd. Wanneer de mannen van Brunswijk het Surinaamse leger ergens schade toebrachten, werd hiervoor vaak wraak genomen op de burgerbevolking in het gebied. Andersom nam Brunswijk soms wraak op dorpen die Bouterse steunden.

  Een van de grootste oorlogsmisdaden vond plaats op 29 november 1986 in het dorpje Moiwana, waar troepen van Bouterse 50 burgers (met name vrouwen en kinderen) oppakten en zonder vorm van proces lieten doodschieten en hun huizen in brand staken. Voor de erkenning van de misdaad werd jarenlang gevochten door het mensenrechtenbureau Moiwana’86. Andere misdaden door troepen van Bouterse vonden onder andere plaats in de kustplaats Albina (december 1986), in Pokigron (op 11 september 1987, onder toeziend oog van Nederlandse journalisten zoals Willibrord Frequin, die zich lieten misleiden) en Apoera (1990; 4 indianen die werden gezien als afvallig aan Thomas Sabajo werden toen -waarschijnlijk onder toeziend oog van Melvin Linscheer, bijgenaamd ‘de beul van Suriname’- met kettingzagen vermoord). Plaatsen als Berg en Dal waren praktisch onbewoond.

  In het bijzonder de gebeurtenissen rond Pokigron zijn echter in raadselen gehuld. Naast het incident op 11 september 1987 wordt ook melding gemaakt van het platbranden van het dorp door Junglecommando’s op 23 april 1989 (De Vries 2005, p. 82) en er is in januari 1988 een zaak aanhangig gemaakt bij de Mensenrechtencommissie van Midden-Amerikaanse Staten over een incident op 31 december 1987 bij Atjoni (nabij Pokigron) waarbij zeven burgers werden gedood (een aantal hiervan stierven later aan hun verwondingen). Deze commissie oordeelde op 15 mei 1990 dat in dit geval inderdaad de mensenrechten waren geschonden, en droeg de Surinaamse regering dringend op een onderzoek te starten en de nabestaanden te compenseren (zie Human Rights Library, University of Minnesota).

  De oorlog zorgde voor een grote vluchtgolf van Surinamers naar Frans-Guyana, waar velen nog steeds wonen, onder andere in het dorp Saint-Laurent-du-Maroni aan de andere zijde van de Marowijne. De economische situatie van de Marrons is sindsdien slecht gebleven. De verantwoordelijken voor de oorlogsmisdaden die plaatsvonden zijn tot op heden ongestraft gebleven.

  Over de slachtoffers van de oorlog zijn geen officiële gegevens bekend. Bouterse sprak ooit van 87 gesneuvelde soldaten en ongeveer 60 junglecommando’s zouden zijn gedood. Onder de bevolking vielen ongeveer 200 doden. In het binnenland sloegen ten minste 25.000 mensen op de vlucht; een derde tot de helft van de bevolking. Velen van hen kwamen terecht in Frans-Guyana (vooral Paramaccaners en Ndyuka) en een deel in de sloppenwijken van Paramaribo (vooral Saramaccaners), in Nederland of de Verenigde Staten.[1]

  Van 1980 tot 1989 was Suriname een dictatuur onder legerleider Desi Bouterse. Sindsdien is het land gaandeweg gestabiliseerd.

  Volgens de grondwet van 1975 praktiseerde Suriname een parlementair systeem. Na de militaire machtsovername van 25 februari 1980 werd de grondwet buitenwerking gesteld. Dit gebeurde op 13 augustus 1980 nadat president Ferrier vrijwillig aftrad. Onder druk van de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk en de VN waren de militaire machthebbers genoodzaakt onderhandelingen met de politieke leiders van voor 1980 te voeren. Doel was een terugkeer naar de democratie.

  Dit staat in de Surinaamse geschiedenis ook wel bekend als het zogenaamde Topberaad (overleg tussen het Militair Gezag en de leiders van de VHP (Jagernath Lachmon) en de NPS (Henck Arron). Resultaat van de onderhandelingen was niet alleen een terugkeer naar de democratie, maar tevens het officieel afschaffen van de grondwet van 1975 en het invoeren van de grondwet van 1987. Deze grondwet werd op 30 september 1987 bij referendum goedgekeurd door het volk van Suriname.

  De nieuwe grondwet voorzag in een sterke positie voor de president in het staatsbestel en de invoering van de functie van vice-president. De ministers kregen in vergelijking met de grondwet van 1975 minder macht, omdat ze ondergeschikt werden aan de president, die regeringsleider en staatshoofd is.

  Het voorstel van een direct gekozen president werd door de oude politiek afgewezen. Daarom wordt de president door het parlement gekozen. Ondanks deze wijze van verkiezing heeft de Surinaamse president aanzienlijke bevoegdheden, vergelijkbaar met die van de Amerikaanse president. In Suriname spreekt men ook wel van een ‘sterke’ president.

  In Nederland leven circa 350.000 Surinamers, waarvan velen rond de onafhankelijkheid, na de militaire coup van 1980 of na de Decembermoorden van 1982 uit Suriname vertrokken.


  Maak melding

 13. De gehele geschiedenis moet men kennen ja.En niet met 2 maten meten,want Brunswijk was/is net zo een misdadiger als een ander,maar alleen Bouterse wordt als zodanig gezien,daarom heeft Bouterse heel veel aanhang wo ik,als ook Brunswijk berecht zou worden,zal ook het volk bijdraaien.Zolang dat niet gebeurt,blijft Bouterse in velen hun ogen een martelaar ,met recht.

  Ray,iemand zoals jij hebben ze in Suriname nodig,want jij geeft het verhaal van beide kanten weer .


  Maak melding

 14. ps,Moiwana is steeds in beeld,laatst nog door Santiki,de hielelikker van Brunswijk,maar Pokigron wordt doodgezwegen, waarom?Of worden die slachtoffers niet als mensen gezien door DU en consorten?


  Maak melding

 15. @RMD.Leider.Sr

  We weten allemaal al lang wat over 30 jaar in de geschiedenis boeken van SME zal staan.

  De jaren 1980 waren de zwaarste jaren met een narcistische sociopaat als niets ontziende dictator geholpen door een stel machtswelluste martelaars.


  Maak melding

 16. @RMD.Leider.Sr

  We weten allemaal al lang wat over 30 jaar in de geschiedenis boeken van SME zal staan.

  De jaren 1980 waren de zwaarste jaren met een narcistische sociopaat als niets ontziende dictator geholpen door een stel machtswelluste martelaars.

  neus
  ………………..////////////////////……………….////////////////////…………./////////////. Neus waarom zit jij te kermen…wat heb jij je zelve aangedaan.

  Wees wijs 25 feb. 80 staat….en niemand kan het uitwissen…het was de dag dat de kleine man achter corruptelingen en dieven aanging……en ik heb die schurken zien lopen…..dan wat wil jij meer dan.

  En vooral als jij de bevolking zit te misleiden..voor te liegen en te bedriegen…dan wat wil jij dan.!!!!!

  arme biginoso = neus


  Maak melding

 17. God zij met ons Suriname;
  Hij verheff ons heerlijk land;
  Hoe wij hier te samen kwamen;
  Aan zijn grond zijn wij verpand.

  Werkend houden we in gedachten;
  Recht maar vooral WAARHEID maken vrij.

  Een stelletje liplappen op dit forum probeert steeds weer de naakte Surinaamse waarheid te verdoezelen.

  Ik stond erbij en keek ernaar. Heb alle bittere tijden hier in dit land doorgemaakt en sta bepaald niet te boek als een crimineel.

  Suriname zal winnen op 25 mei 2010!


  Maak melding

 18. Blijven jullie maar die Surinaamse geschiedenis schrijven daar aan de Noordzee.

  Wij schrijven het hier te Abrabroki, Marowijne-projekt, Livorno, Geyersvlijt, Flora, Totness, Wageningen en Botopassi!

  Dat telt. Alle ander hoopsels ten spijt!


  Maak melding

 19. @ NA MI,
  iemand die akademiya als een hooggeschoold persoon ziet zegt mij genoeg.dat jij een aanhanger bent van een moordenaar dictator en drugsdealer weten wij dus dat is geen nieuws.de aanhagers van bouterse zijn vreemde vogels ze waaaien met alle winden mee. volgens NA MI hebben ze iemand als ray in suriname nodig om zijn reaktie op nummer 14 ik moet soms wel lachen om de zienswijze van de aanhagers van bouters echtwaar hun onwetendheid komt steeds vaker naar voren. mijn interpretatie van de reaktie op nummer 14 is dat alle ellende onderdrukking venedering en achteruigang in suriname is begonnen bij bouterse op 25 feb 1980 en dat hij en brunswijk jonge militairen de dood in hebben gestuurd voor drugs rijkdom en macht zo iemand aanbid jij NA MI dan zegt dat genoeg over jou en de mensen die iedere dag bouterse verdedigen. het is wel raar dat jij wel eens bent met de reaktie op nummer 14 en aan de andere kant verdedig jij bouterse zijn misdaden wat een contradictie me boi .


  Maak melding

 20. Mi Taki 15

  Dat Bouterse als een martelaar gezien wordt in Suriname is om dat men niet weet hoe hij aan de macht gekomen is.

  De Nationale Militaire Raad (NMR) werd direct na de staatsgreep in Suriname van 25 februari 1980 (de Sergeantencoup) geïnstalleerd. De Raad stuurde het kabinet van Henck Arron naar huis en nam het bestuur over het land over.

  De Nationale Militaire Raad bestond aanvankelijk uit de volgende 8 personen:
  Desi Bouterse (sergeant-majoor)
  Roy Horb (sergeant)
  Ramon Abrahams (sergeant)
  Stanley Joeman (sergeant)
  Chas Mijnals (sergeant)
  Laurens Neede (sergeant)
  Michel van Rey (1e luitenant)
  Badrissein Sital (sergeant-majoor)
  Sital werd voorzitter, hoewel Bouterse (de nieuwe bevelhebber van het Surinaamse leger) zich al spoedig ontpopte tot de sterke man. Van deze acht hadden alleen Horb en Bouterse daadwerkelijk aan de coup deelgenomen als leden van de “Groep van Zestien”. Abrahams, Neede en Sital waren gearresteerd wegens het oprichten van een militaire vakbond en zaten op dat moment gevangen in de Memre Boekoe-kazerne.
  Als adviseurs traden politici op van hoofdzakelijk linkse (splinter)partijen: Eddy Bruma, Frank Leeflang, Fred Derby (PNR), Ruben Lie Pauw Sam (Volkspartij), Iwan Krolis (PALU) en Henk Herrenberg (SPS).
  De NMR stelde Henk Chin A Sen aan als nieuwe premier, met André Haakmat als vice-premier. Met toenmalig persident Johan Ferrier werd onderhandeld met als uitkomst het behoud van de democratische rechtsorde en de bestaande grondwet; Ferrier bleef daarop zitten als president.

  De koers van de NMR was aanvankelijk gematigd, hoewel zich verschillende vleugels ontwikkelden. Op 15 september 1980 werd de ‘linkervleugel’ bestaande uit Mijnals (lid van de Revolutionaire Volkspartij), Sital en Joeman gearresteerd en veroordeeld tot enkele jaren cel, op beschuldiging van samenzwering. Hierna maakte Bouterse zelf echter een zwenking naar links, met het gevolg dat de drie na een paar maanden werden vrijgelaten en Sital werd benoemd tot minister van Volksgezondheid, terwijl Mijnals en Joeman belangrijke posten in het leger kregen. De koerswijziging van Bouterse was mede ingegeven door de toenemende invloed van Haakmat, die dan ook van zijn post werd ontheven.

  De socialistische koers van de NMR, waarbij de banden met Cuba, Grenada en Nicaragua werden aangehaald, was een van de aanleidingen tot de massale protesten en stakingen in de loop van 1982, die zouden leiden tot de Decembermoorden. Grenada’s premier Maurice Bishop zou hierin volgens meerdere bronnen een grote rol hebben gespeeld, door Bouterse aan te zetten tot krachtig optreden.

  Na de Decembermoorden bleef de NMR bestaan totdat op 25 november 1987 verkiezingen werden gehouden. Overigens had Bouterse reeds na de Amerikaanse invasie op Grenada en de executie van Bishop (oktober 1983) zijn linkse koers laten varen en alle Cubaanse adviseurs het land uitgezet. Na de verkiezingen van 1987 bleef Bouterse legerleider.


  Maak melding

 21. Neus,

  Hoe is 1980 ontstaan en was er niet een groter tragedie in Suriname, genaamd Slavernij, of de moordpartijen van Gouverneur Kielstre, de misdragingen van de jantjes, verkrachtingen noem maar op,uitroeing van de Indiaan die zich niet wilde laten knechten door een ander.
  Moet ik doorgaan NEUS of zit er van alles in je NEUS
  DAG NEUS!!!


  Maak melding

 22. Stupid-DU,ja Ebu-Akademiya is hoogopgeleid,kan men merken aan zijn zinnige reaktie`s,kan men niet over jouw zeggen,je typt maar steeds een hoop shit,men kan er geen touw aan vastknopen.

  Ik heb het over Pokigron en Moiwana,in beide dorpen zijn slachtoffers gevallen,Moiwana door de revo-leger en Pokigron door die illegaleleger van een zeer ongeschoolde gek nl Brunswijk.De ene wordt breed uitgemeten en de andere wordt doodgezwegen.
  En ja ik ben voor Bouterse ,zoals jij voor die andere misdager Brunswijk bent ,Dummie-DU.
  Maar Dommie-DU,jij bent toch een democraat?hahahahaaha weet je zowiezo wat dat inhoud?Neen blijkbaar niet,want jij wil maar dat iedereen voor die geboefte regering is,maar niet van de NDP?Ieder is toch vrij om zijn eigen politieke partij te kiezen.Leer het nou 1x er zijn VOOR en TEGENSTAANDERS in de politiek,en sport stupido dat je bent.


  Maak melding

 23. Geachte du alle respect voor jouw hetse gevoerd tegen Deci de moordenaar(Jouw zienswijze!!)Ik heb graag in deze dat je dan ook ,echt waar, de info verstekt die doorvoerd naar de periode waarbij de jouw “goeden”,de NPS/VHP intellect1973/74 onschuldige vakbondsleiders, die zonder geweld protesteerden,uit bed liet halen om opgesloten te worden.Ken je die tijd nog of bestond je toen nog niet????thus that rings the bell????


  Maak melding

 24. VPRO Radio Archief.
  onafhankelijkheid hoezo? suriname anno 1983, hier kan je goed horen dat de revolutie geen opgezet plan was dat zeggen de hoofdrolspelers zelf .zoekt dit op


  Maak melding

 25. @RMD.Leider.Sr

  -1- Voor een aanhanger van een partij die altijd stelt dat we het verleden moeten laten rusten ga je wel erg ver terug in het verleden en rakel je zaken op die zich afspeelde in volstrekt niet vergelijkbare periodes en die reeds lang verjaard zijn en soms ook in hun periode be- en veroordeeld zijn.
  -2- Of dat grotere tragedies waren is voor de rechtzaak niet belangrijk, wat telt is dat het nu niet toegestaan si. Of wil jij soms ook elke verkrachting en kindermisbruik goed praten met het verhaal dat dit ook ooit voorkwam?

  @Boze Oom
  De coupe was niet anders dan de vervanging van een aantal kundige en goedwillende mensen plus enkele kleine criminelen door een aantal grote criminelen die volslagen incompetent waren. Die niet wisten waaraan ze begonnen en uit gekrenkte trots over een arbeids concflict een coupe beraamden. Figuren die niet instaat waren een simpel arbeidsconflict op gepaste wijze op te lossen. Figuren die slechts met bruut geweld zaken konden en kunnen oplossen. Figuren die nog steeds blijkgeven van een volstrekt gebrek aan de juiste vaardigheden. Figuren die nog steeds primai reageren vanuit hun eigen ik, geen reflectie kennen, niet kunenn samenwerken, dictatoriale trekken vertonen, etc.


  Maak melding

 26. RMD Leider SR 23

  Slavernij of lijfeigenschap is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon. De persoon die het bezit is, wordt slaaf genoemd, naar het Balkanvolk (zie ook Slavische volkeren) dat na de oudheid eeuwenlang de belangrijkste leverancier was van slaven.

  Slavernij komt over de hele wereld nog steeds voor, hoewel het vrijwel overal illegaal is. Naar schatting 100 miljoen mensen leven nog in een situatie waarin ze gedwongen worden tewerkgesteld. Een van de aspecten van slavernij is slavenhandel.

  De eerste kolonisatie van Suriname vond vanaf 1650 plaats door de Engelsen. Om planters aan te trekken was vrijheid van godsdienst geregeld.

  Tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog werd Suriname in 1667 door Abraham Crijnssen veroverd op de Engelsen die onder leiding van William Byam stonden. Bij de Vrede van Breda zagen de Nederlanders voorlopig af van de teruggave van de door de Engelsen ingenomen Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam (de huidige staat New York); op hun beurt eisten de Engelsen niet meteen dat Suriname ontruimd zou worden en deden toezegging om de Banda-eilanden aan de Nederlanders over te laten. Meestal wordt gesproken van een “ruil” van beide gebieden. Na de Derde Engels-Nederlandse Oorlog werd deze feitelijke toestand in 1674 de officiële door de Vrede van Westminster.

  Diverse Engelse families verlieten Suriname en verhuisden naar Jamaica. Toen duidelijk werd dat de Zeeuwen niet in staat waren de Surinaamse economie van de grond te krijgen, is in 1683 de Sociëteit van Suriname opgericht.

  De eerste gouverneur van Suriname onder het bewind van de Sociëteit was Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. Hij had één derde van de rechten op Suriname aangekocht. De stad Amsterdam en de West-Indische Compagnie (WIC) bezaten daarnaast ieder een derde. Aan het einde van de 18e eeuw ging de WIC failliet; de familie Van Aerssen had haar bezit al eerder verkocht. Amsterdam was toen de enige belanghebbende.

  Het naburige Berbice en Essequibo, ongeveer het huidige Guyana, werd gekoloniseerd door Nederlanders. Suriname, Berbice en Essequibo vormden het zogenaamde Nederlands Guiana. In 1814, nog vóór het Congres van Wenen, zou Zweden een poging doen om het beheer over Suriname en Curaçao in handen te krijgen in ruil voor Guadeloupe.

  Het lukte de Engelse diplomaat Castlereagh de Zweden af te kopen voor een miljoen pond in cash.[5] Nederlands Guyana werd in 1815 nog eens verdeeld in Suriname, dat in Nederlands bezit bleef, en het huidige Guyana, dat een Britse kolonie werd: Brits Guiana.

  Onder internationale druk en druk van de Surinaamse Onafhankelijkheidsstrijders werd de slavernij in Suriname uiteindelijk opgeheven op 1 juli 1863.

  In 1954 verkreeg Suriname een semi-autonome status (status aparte) binnen Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Gouverneur Ferrier, premier Den Uyl en Koningin Juliana ondertekenden het verdrag. Sindsdien is de officiële benaming Republiek Suriname (zie toescheidingsovereenkomst).

  Van 1980 tot 1989 was Suriname een dictatuur onder legerleider Desi Bouterse. Sindsdien is het land gaandeweg gestabiliseerd.


  Maak melding

 27. @ roy
  jij geeft onbewust al antwoord op jou vraag ik stel het nog een keer ,onschuldige vakbondsleiders die zonder geweld protesteerden uit bed liet halen om opgesloten te worden. jij zeg het zelf op opgesloten te worden en daarna toen bleek dat ze ontschuldig waren weer vrijgelaten dit moet je ook erbij vertellen anders is jou bericht onvolledig.
  De man waarvan jij vind dat ik een hetse tegen hem voerd deed het gruwlijker, mensen die opkwamen voor de rechten van jou en mij onschuldige en ongewapende vrijheidsrijders vakbondsleiders journalisten advocaten juristen,oud- minister, docent militair zakenman werden van hun bed gelicht zwaar mishandeld geslachtdelen afgesneden en standrechtelijk executeren zonder enige vorm van proces, daarna op de staatstelevisie komen vertellen dat ze op de vlucht zijn doorgeschoten roy dit is geen hetse maar feitelijke waarheden ton van royen heeft intervieuw met bouterse over de december moorden ik krijg kippevel als zie hoe kalm en rustig deze beest bouterse praat over de zwartste bladzijde in de geschiedenist van mijn repubiek suriname http://www.ton van royen zoek het op roy, bouterse is medogenloos moordenaar die in de gevangenis moet zitten.@ mi taki, ach ja ik word moe van domme gebrul van jou zonder inhoud en feiten, suriname mag op 25 mei 2010 gebruik maken van hun recht die democratisch is vastgelegd stemrecht heet dat. als jou algemene kennins over suriname nihil is hou a.u.b jou mond je wil mee praten maar jou argumenten zijn zwak en dom je ben onwetend mi taki ik zal jou een voorbeeld geven de grootste roof uit de staatkast van suriname hebben plaastgevonden onder het militaire bewind van bouterse curuptie vierde hoogtij.de economische, morele sociaale en maatschapelijk schade van de jaren 80 zijn nooit eerder gebeurd in suriname jij mag al jou hoogopgeleide vrienden bij elkaar halen deze feiten kan jij niet tegen spreken, enige wat jij doet waneer het te heet word onder jou voeten is grijpen naar de slavernij of over zwart en wit praten en over hoeveel indianen in 1800 zijn vermoord. mijn stelling is bouterse en zijn klote revolutie hebben suriname voor tientallen jaren achteruit gezet dat kan ik staven met feiten, de mensen die hier beweren dat de revolutie goed was voor suriname zijn gestoord


  Maak melding

 28. hahahahaah DU, jij weet niets over de geschiedenis van Suriname,tenzij je gaat googlen.Bij jouw draait maar 1 geschiedenis en dat is de revo,want tot daar gaan je hersencellen.
  De revo was goed voor Suriname eindelijk werden de corruptelingen van de NPS aangepakt,met mede weten van Nederland.Waar is al dat geld gebleven wat Suriname kreeg na de onafhankeljkheid?Was dat geen roof uit de staatskas?van 1975 tot 1980 zag niemand verbetering in Suriname,de armen werden steeds armer,in die 5 jaren werd er geen dubbeltje besteed aan het gewone volk,of wil jij anders beweren?Nederland werd er stront moe van dat ze idd de militairen wo Bouterse, die een goede militaireopleiding hier genoten had,een coup hebben laten plegen,en dat zijn pas de FEITEN.
  over de slavernij:Engeland en Nederland hebben wel toegegeven dat ,het de meest donkere bladzijden in hun geschiedenis is,nog geen eens de 1e en 2e wereldoorlog.Dat jij dat wil ontkennen moet jij weten,begrijpelijk want je voelt je nog steeds een SLAAF.Anderen vinden de revo niet de donkerste periode van de Surinaamse geschiedenis,wel de behandeling van A.de Kom ,Louis Doedel,en de slavernij idd door je blanke meesters.
  Nep-democraatDU,ieder is vrij te zeggen en denken wat hij wil,vrije meningsuiting toch of hoort dat niet in jou zg democratische denken.


  Maak melding

 29. Ik was mijn gezicht al heel wat jaren in Paramaribo. Die Revo-branden kunnen nooit meer en omvangrijker zijn geweest dan die van de VHP rond de onafhankelijkheid.

  De hoofddader heeft nog bij de TD van het AZP gewerkt.


  Maak melding

 30. ach ja mi taki, ik ben niet gevoelig voor jou domgelul en jou zwart wit denken jou argumenten noem ik prullenbak argumenten die nergens op slaan.het is dom korzichtig en onwetend om te veronderstellen dat iemand die tegen een medogenloos moordenaar als bouterse is voorstander zou zijn van de slavernij of de eerste of tweede wereld oorlog of andere misdaden die in het veleden hebben plaatsgevonden hiermee laat jij zien hoe dom je ben mi taki en met domme mensen ga ik niet in discussie sorry .


  Maak melding

 31. Neen DU dat kan je zeker niet een discussie met mij voeren op een forum ?tjssss,bijna iedereen is dom in jouw ogen hahahaha maar dat geeft juist aan hoe dom en seniel jij bent,ga iets nuttigs doen met je miserabele leventje hoor,je doet niets anders dan op anderen reageren,wanneer kom je zelf met een mening over een artikel?Dat kan je niet want je begrijpt niet waarover een bepaald artikel gaat het enige wat je te berde brengt is de revo en nogmaals de revo,stuk onbenul dat je bent.


  Maak melding

 32. iedereen die kiest voor bouterse is naar mijn mening onwetend, hoe kan je jou ogen sluiten voor een figuur die met zijn mislukte revo diepe sporen heeft achtergelaten in mijn geliefde land.
  iedereen die zijn ogen sluit voor de misdaden van bouterse zijn naar mijn mening laf sommigen gaan helemaal terug naar de slavernij om de moorden van bouterse goed te praten dat geeft hun emotionele toestand aan als jij zover terug moet gaan om argumenten te vinden om misdaden die in 1982 en 1989 zijn begaan goed te praten dan ben jij naar mijn mening hardleers.ik ben voorstander van de democratie vrijheid van meningsuiting persvrijheid en het recht om te demonstreren.ik blijf het zeggen dat december 1982 en november 1989 de zwartste dagen zijn in de geschiedenis van onze republiek suriname.idioten die verwijzen naar doedel en de kom zijn hardleers en weten niet waar over ze praten. iedere fatsoenlijk mens met normen en waarden is tegen iedere vorm van mensenrechten schending.mensen zonder moraal gaan terug in de slavernij in om massaslachting die zijn gepleegd in mijn land goed te praten.de slavernij vind nog steeds onmenselijk, en de massaslachting op onschuldige vrouwen mannen en kinderen in fort zelandia en moi wana ook. mijn mening


  Maak melding

 33. DU,die cd van je blijft muurvast zitten.
  Nogmaals als je 1x je idool Brunswijk ook zou betrekken in het teloorgaan van Suriname,zal ik overwegen je serieus te nemen.
  Anders tap joe vinga jereh.
  Je rotzooi komt anderen de strot uit.


  Maak melding

 34. Kaduk,
  Het volk heeft meer dan de buik vol van al die Mooiwana, Atjonie en 8 decemberverhalen.

  Op 250510 zal het resoluut afrekenen met al dat gelieg en gedraai dat hoegenaamd geen brood op de plank brengt. Dagdu!


  Maak melding

 35. Ja ja, als je als professionele militair wordt uitgemaakt voor padvinder dan moet je wel gebruik maken van de opgedane kennis in Haarlem, Zandvoort, Overveen, Oorschot, Harderwijk, Sennelager, Hohne, Osnabruck, Mourmerlon Le Grand, Weert, Breda enz om die grappenmakers weg te knallen.

  Dan ontstaan er wel branden ja. Dat is nou eenmaal de eigenschap van een projectiel.


  Maak melding

 36. Je leugens worden je te veel DU,zijn er ook vrouwen en kinderen in Fort Zeelandia vermoord????????Hemeltjelief das erg hoor,bel snel naar Suriname en geef je op als getuige,want je was er blijkbaar bij en keek ernaar ,gratis ticket is in het verschiet voor je,DOEN HE.Ik garandeer je,met deze nieuwe feiten word je pain in the a.. Bouterse zeker veroordeeld,hahahahahaahaha,ai baja DU is nu op zeker de kluts totaal kwijt hahahahaha.

  Klets niet over schending van de mensenrechten,want daar zijn jouw slavenmeester maestro`s in toen en nu.Denk aan de Aboriginals,Maori’s,Joden,Papoea`s,Indianen,Indiers,maw bij iedereen die niet blank is/was werden/worden de mensenrechten met voeten betreden,doe niet alsof de Revo in Suriname dat heeft uitgevonden.
  Je woont in Nederland toch ga hier de mensen afraden om tegen Wilders te zijn,de nieuwe mensenrechten schender ipv dat je je met Suriname en Surinamers loopt te bemoeien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.