Surinamers in buitenland mogen niet stemmen

17

PARAMARIBO, 25 feb – Ruim tienduizend Surinamers in het buitenland mogen niet stemmen op 25 mei. Dit meldt het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Wettelijk is deelname niet mogelijk. Wie zich voor langere tijd in het buitenland vestigt, verliest simpelweg zijn stemrecht.

In dit opzicht maakt behoud van de Surinaamse nationaliteit dus weinig uit. “Iedereen die zich permanent vestigt in een ander land, verliest het Surinaamse ingezetenschap”, zegt CBB-functionaris Anton Paal tegenover de Ware Tijd. Dat kan al na een jaar het geval zijn. Wettelijk mag de naam van zo’n persoon worden geschrapt als ingezetene. Met de informatie uit met Nederland is dit een stuk makkelijker.

CBB onderhoudt sinds enkele goede relaties met enkele grotere Nederlandse gemeenten. De controle is beter nu de burgerregistratie ook effectiever verloopt. Het zal ook zijn weerslag hebben op Surinamers in Frans Guyana. Coalitiepartner A Combinatie pleit voor het toelaten van deze groep tot de stembus. Vicepresident Ramdien Sardjoe zegt dat de wet voor iedereen geldt.


17 REACTIES

 1. weer zo een mooie staaltje als het kalf verdronken is….. volgens mij leven er geen kalveren meer in suriname allemaal verdronken . surinamers en vooral de zogenaamde parlementsleden zijn kampioen met het paard achter de wagen spannen inplaats van goede wets voorstellen of wijzigingen in te dienen zitten ze uit neus te vreten of liggen lekker bij hun buiten vrouw of ze blijven gewoon een jaar weg met behoud van hun salaris. waar moet het in god’s naam met dit land naar toe ????


  Maak melding

 2. En de studenten die op basis van een verblijfsvergunning voor studie hier tijdelijk wonen? Die na hun studie als kader teruggaan naar SU en niet mogen meebepalen wie straks hun leiders zijn? Rare wetgeving is dat die dringend geactualiseerd zou noeten worden lijkt mij.


  Maak melding

 3. Alleen Suriname kent deze achterlijke regeling. Amerikanen en Nederlanders die geen ingezetenen zijn van hun geboorteland, kunnen gewoon stemmen bij de Ambassade van het land alwaar zij woonachtig zijn. Suriname kan dus een voorbeeld nemen van deze landen.


  Maak melding

 4. Surinamers in het buitenland hebben een andere visie op de (Surinaamse)politiek vandaar de uitsluiting.Angst angst angst.Niet alleen de Nederlanders woonachtig in Nederland stemmen op 9 juni voor een nieuw parlement, ook de Nederlanders die in het buitenland verblijven mogen op die datum hun stem uitbrengen. Tenminste, als zij zich hebben laten registreren bij de Kiesraad in het buitenland mogen ze via hun Ambassade stemmen!!!!!En ik denk dat Amerikanen dat ook zo doen.


  Maak melding

 5. Hoog tijd voor een vernieuwingsdrang in de Surinaamse politiek, ook met name de nationaliteiten kwestie.
  Met de huidige stenen tijdperk denkende ouwe politiek valt hierover geen wegen of velden te bezuilen, triest anno 2010!

  Men gaat er gewoonweg klakkeloos vanuit dat Surinamers in den vreemde voor altijd contact met het moederland zullen behouden, nou niks is minder waar, eens kijken ze een andere kant op en dan ben je eigen bevolking kwijt!


  Maak melding

 6. Met een woord gezegd ze zijn achterlijk in Suriname dwz je mag Surinamer zijn zolang als je in het land woont dan heb je het recht om de stemmen zou je het land verlaten dan verlies deze recht wat in vele landen niet het geval is.Ik kan het best begrijpen dat vele Surinamers die in Nederland wonen voor de Nederlandse staatsburgerschap kiezen want ze kunnen sowieso de politiek in Suriname niet bei”nvloeden.


  Maak melding

 7. Hoi Isri (nr 5)ben met jou helemaal mee eens, alleen ter aanvulling het volgende: De gene wier in het buitenland zich bevindt, zou absoluut niet op de boeven gaan stemmen en ik ook niet, van zelfsprekend een ander visie.

  De CCB onderhoud met enkele Nederlandse gemeente om dit te kunnen uitsluiten, terwijl de Nederlanders uit Australie wel de kiesrecht hebben in Nederland als erop af komt. Wie nemen de boeven in de maling. Toch geen hooi in hun kop???
  De knipperlicht is al aan van de boeven. Go nak poe!!!!!

  Wiep Ding


  Maak melding

 8. Hallo;

  Het is meer dan droevig gesteld,met Suriname,
  Guyana moet aan Suriname zeggen dat ze zelf een keeer weer suiker gaan produceren,grond en mensen genoeg,Suriname zou zelf suiker moeten exporteren !!
  What a pity !!

  Groeten, Edward


  Maak melding

 9. Oen no spang, er zijn genoeg mensen in het land die gaan stemmen, ’t komt goed
  25 mei D day ik kijk er naar uit, ik ben benieuwd, wat komen gaat!!!!
  boi aw spang dape, mensen daar over zee
  baja, oeng flogo boeng sap sawe doe

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 10. nrs 9 en 10: Ik hoop van harte dat jullie gelijk hebben, alleen vind ik jammer dat wij tegen die tijd allang niet meer zullen zijn om mee te kunnen maken. De generatie na ons? of na hun generatie???

  De regeerders in Suriname zijn geboren voor een dubbetje. Een kwartje kunnen zij nooit voor Suriname maken. Dit wacht heel Suriname al eeuwen maar wordt steeds erger. Bij de verkiezings-winst is de ene boef boven de andere(Boufjee??)

  Ja zeker vechten, maar dan tot de dood en de tjoekoevangers blij natuurlijk.

  Wiep Ding


  Maak melding

 11. Stemmen?

  Valt er wat te stemmen, al was het gratuss…

  Het is vechten tegen een bierkaai, laten de suri’s het zelf oplossen, wij zijn toch niet gewenst.

  Het is voor velen afwachten wat de uitslag wordt, ze staan stand-by,ready to move, geef ze ongelijk!
  Investeringen liggen stil. Reisboekingen staan op hold.

  Erg jammer voor de familie, maar zoals Nationalis eerder aangaf eens houd het op!!
  Dat nostalgisch gedoe moet over zijn, het leven gaat verder, sorry Ma en Pa…
  Home is where the heart is!!!

  We houden het hiero in de gaten, maar wel met “gepaste” afstand.


  Maak melding

 12. Bradas,
  Jullie hebben echt allemaal voor grotendeels gelijk. A tori sari maar op kort termijn kunnen we niet veel betekenen.
  Ik ben vandaag in het buitenland en ben uitgenodigd op een conferentie die heet Hope for Niger Delta Campaign. Ik heb de eer gehad om met echte vechters te mogen praten. Ik was ook bevoorrecht om deel te nemen aan de vip discussie tafel. Wat deze mensen hebben gedaan en nog steeds doen is ver boven ons petje. Wat een spirit. deze inspiratie is nu voorgoed in me en wil deze delen met mijn mensen in suriname. Voor alle culturen. Ik weet zeker dat die dag zal komen dat we vreugde uitademen ipv haat en angst. Life is to short my brothers and sisters. Probeer die rust in jezelf te vinden en je gaat zien dat het zal gaan.
  We zijn allemaal moe geworden van de afgelopen periode plus de periode die gaat komen. Blijf in die mooie vlag van ons geloven want het is nog niet laat…
  Tang boen mi Sranang Mang en heb geloof in je zelf.


  Maak melding

 13. Wat valt er nou te kiezen?? Nieuw Front is slecht maar N.D.P. is nog slechter. Als ik mocht stemmen zou ik ook niet van plan zijn om op de Javaanse (Somo) of boslandcreoolse (Brunsje) partijen te gaan stemmen.
  Kortom er is helemaal geen goede keuze, de enigste keuze is er tussen slecht en slechter.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.