Staking Surinaamse verpleegkundigen houdt aan

10

PARAMARIBO, 25 feb – De verpleegkundigen in de overheidsziekenhuizen weten voorlopig van geen ophouden. Na ruim een week staken, is er nog geen zicht op verbetering. Patiënten in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het ‘s Lands Hospitaal zijn haast geheel op zichzelf aangewezen.

Het is of met weinig zorg blijven of uitwijken naar een ander ziekenhuis. Particuliere ziekenhuizen, zoals het Diaconessenhuis, zijn nauwelijks een alternatief. “Ik kan tot nu toe wel helpen, maar ik weet niet hoelang dit door kan gaan. Het probleem moet snel opgelost worden, omdat het ziekenhuis niet zoveel mogelijkheden heeft”, zegt directeur Rakesh Gangaram Panday tegenover de Ware Tijd.

Het kan toch nog even duren. De verpleegkundigen eisen inpassing in de nieuwe loonstructuur van de overheid. Dat kan, maar de ambtelijke molen gaat minder hard dan gewenst. De verpleegkundigen vinden het welletjes na bijna een jaar wachten. Een aanbod van minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid is resoluut afgewezen. Het aanbod bestond uit een alvast een voorschot op het hogere loon.


10 REACTIES

 1. pat. waren altijd al opzich zelf aangewezen in de ziekenhuis. vp, deed wel haar best maar de kwaliteit is erbarmelijk en wordt veel niet gewerkt waar er wel gewerkt moet. Neemt niet weg dat ik voor deze staking bent want een jaar wachten op antw. is wel lang, maar anderzijds weer typisch front.


  Maak melding

 2. vroeger was de verpleging een vak dat met liefde werd gekozen. Jammer de patienten krijgen nu minimale zorg, maar het personeel eist meer geld. Suriname, hoe verder?????


  Maak melding

 3. De patienten zijn altijd al op zichzelf aangewezen geweest..kom je een beetje ziek in de AZ,je gaat dood eruit!de zogenaamde verlegers/pleegsters komen naar hun “werk”om tjoekoes te vangen,hoe meer patienten hoe meer kans op tjoekoe, om maar wat te noemen.. een (extra) deken krijgt jou dierbare als je tjoekoe geeft.deze bandieten zijn het uniform niet waard.


  Maak melding

 4. Geachte redactie,

  De Republiek Suriname behoort met nog GEEN half miljoen inwoners, tot éen van de kleinste landen ter wereld (De ‘grote’ van een land, wordt namelijk bepaald opgrond van het ‘inwoneraantal’).

  En vanwege de samenstelling van de politieke landkaart in relatie tot dit miniem inwoneraantal, is haast alles in de Republiek Suriname ‘politiek gelinieerd’ geworden. Zelfs de ‘Culturele Verenigingen’, de Radio Stations, de Tehuizen voor Senioren Burgers en dus ook de Vakbondsorganisaties, zijn met deze politieke cultuur ‘ongewenst’ in aanraking gekomen. De ‘oude politiek’ heeft het zo gewild. En vanaf de periode van voormalig NPS voorzitter Johan Adolf Pengel, (mede oprichter Moederbond), is deze ziekte hinderlijk blijven voortwoekeren.

  ‘Hinderlijk’, omdat sindsdien stakingen terecht of onterecht, vanuit die politieke organisaties geregisseerd worden. Dit betekent dat als politieke partijen er GEEN goedkeuring aan geven, er ook GEEN stakingsacties komen. Als politieke partijen WEL goedkeuring aan geven, er WEL stakingen mogen komen. En hoe gaat dat in z’n werk?

  Een ‘voormalige regering’ geeft in ‘collectiefverband’ met andere partijen, op een gegeven moment de aan zich gelinieerde vakbondsorganisaties de ‘opdracht’, om in staking te gaan. Omdat men volgens plan, de ‘zittende regering’ die men NIET vriendelijk gezind is, koetkekoet wil afzetten. Het politiek scenario wordt geschreven door de politieke partijen en de stakingen kunnen beginnen, om alles en nog wat (meestal salarisverhogingen). Zodoende werd ook de regering van voormalig President Jules Wijdenbosch (NDP) in 1988 gedwongen tot nieuwe verkiezingen. Dit d.m.v. politieke stakingen, die nauwelijks in relatie stonden met de hoge vakbondseisen, die toen door de vakbonden gesteld werden, van meer dan 300% salaris verhoging.

  http://3.bp.blogspot.com/_ujk9GTedwW8/RukfqYNWaoI/AAAAAAAADkk/h_5hLdSKbTk/s400/Wijdenbosch4.jpg

  De ‘voormalige regering’ winnen in collectiefverband met de vakbondsorganisatie deze verkiezingen en worden de nieuwe machthebbers. Alle vakbondsstakingen houden ‘plotseling’ op, blijven uit en de salarisverhogingen hebben GEEN prioriteit meer. En het dagelijksleven gaat weer zijn gang, terwijl de armoede blijft toenemen.

  Eerder in 1982 bijvoorbeeld werd een dergelijke stakingsacties, die geregisseerd werd vanuit de oude politieke partijen i.s.m. de vakorganisaties en buitenlandse geldschieters, een regelrechte drama. Deze politieke partijen waren eerder in 1980 met goedkeuring van Nederland d.m.v. een Militaire Staatgreep afgezet. Maar om de Surinaamse Revolutie te keren, werd een tegenactie d.m.v. een stakingsgolf ingezet, wederom met ondersteuning van Nederland. Het scenario mislukte dramatisch.

  In Nederland speelt zich in sommige stadsdelen ook zulks een dergelijke situatie af. Waarbij Surinaamse Radio Stations aangesloten bij SALTO Amsterdam, als het ware ‘gecoupt’ zijn geworden door invloedrijke locale politiek partijen. Dit in ruil voor subsidiegelden, financiële giften of meer zendtijd. Deze Radio Stations worden vooral tijdens verkiezingen actief ingezet, om de ‘stem’ van slechts die partij regelmatig te laten horen of wanbeleid ‘goed te kleuren’. Het overige wordt genegeerd. Maar ook dit laat het publiek NIET ALTIJD onbetuigd.

  http://www.youtube.com/watch?v=tp50QyzP0Fk

  In Italië bijvoorbeeld is meer dan 95% van de media in handen van de zittende President Silvio Berlusconi. Waarbij grote delen van de gemeenschap, slechts een eenzijdig en manipulatief beeld van de samenleving voorgeschoteld krijgen. Terwijl het onrecht jegens de samenleving zoals onderwerpen over armoede, racisme en fraude, bewust worden weggemoffeld. Dit tot ergernis van grote delen van dit soort gemeenschappen.

  http://www.examiner.com/x-19673-Michelle-Obama-Examiner~y2009m12d13-Berlusconi-nose-broken-in-ItalyPictures

  In Suriname daarentegen, blijft het opgrond van het hierboven vermelde daarom altijd koffie-dik kijken, om wat voor ‘stakingen’ het gaat. Dit aan de vooravond van de Algemene Verkiezingen over drie maanden in Suriname. Waarbij de zittende Front regering momenteel heel slecht in de peilingen staat. Zou hier derhalve geen sprake kunnen zijn van een ‘politieke staking’. Maar dit maal om slechts de ‘aandacht’ af te leiden van de actuele situatie of maatschappelijke problemen? Of is hier sprake van een ‘aandacht zoekende’ actie d.m.v. een rel, in de vorm van een zogenaamde ‘staking’ (rel-marketing).

  Wie zal dat zeggen;

  ‘STAKING’ OF REL-MARKENING?


  Maak melding

 5. Het is jammer voor die patienten, maar als je de verpleegkundigen 11 maanden voor de gek hou en meer met je eigen belang bezig bent, dan met dat van het land moet je dit verwachten. Te bedenken, dat de andere vakbonden ook hebben aangegeven de volgende week in staking te zullen gaan. Het is nu te hopen, dat je in de komende weken niets overkomt.


  Maak melding

 6. Ik lag in het academisch ziekenhuis i.v.m. met oog operatie..13,14,,15 november 2006(geholpen door dr.chotkan)

  Nadat ik geholpen was,werd mij twee sneedjes bruinbrood met pinda-kaas aageboden op de afdeling waar ik lag,toen ik dit geweigerd had,,,, at die verpleegster het vlak voor mijn neus op..

  Dan hoef je niet hor meneer,bel je familie,laat zij eten voor jou brengen..

  zo gezegd zo gedaan..Ik was blij dat ik na drie dagen naar huis kom gaan..

  Lang leve surbo..


  Maak melding

 7. Marcel 8

  Ai Marcel. Ik begrijp wat je bedoeld.
  Mensen daar missen een degelijke opleiding.
  Het is niet alleen de CURE maar ook de CARE.
  Van de care heeft men geen ene f*kk*ng kaas gegeten in die fabriek daar,
  Enigzins neem ik het de mensen niet kwalijk.
  Ministerie en de directie zijn direct verantwoordelijk vor het beleid. zonder gedegen programma krijg je dit soort wan toestanden.
  Moni no de…


  Maak melding

 8. In plaats van staken moeten ze:
  als optie, de verpleegkundigen moeten een herscholing krijgen bv hoe ik om met patienten.Een hond die in nederland iets heeft die in een dierenkliniek beland heeft het veel beter dan iemand die in AZ in suriname beland persoonlijke mee gemaakt
  8 feb 2010.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.