Suriname’s lidmaatschap Taalunie “bridge too far”

36

PARAMARIBO, 17 feb – Suriname’s aansluiting bij de Nederlandse Taalunie was een “bridge too far.” Dit zegt Otmar Rodgers, coalitieleider in het parlement. Suriname doet er beter aan zich te bezinnen op het eigen taalbeleid. Het is tijd na te gaan of het Nederlands als voertaal niet vervangen moet worden door het Engels.

Dat een delegatie van de Taalunie binnenkort op werkbezoek komt, slaat dan ook als een tang op een mager varken. “Ik vind hun komst slecht nieuws. Surinaamse deskundigen moeten toch zelf in staat zijn ons Surinaams Nederlands te beheren”, zegt Rodgers. Het is dan ook onvoorstelbaar dat de delegatie de resultaten komt bespreken van een meertaligheidsonderzoek.

Het onderzoek is in 2006 uitgevoerd in Suriname, Nederland en België. Suriname werd in 2004 geassocieerd lid na goedkeuring door het parlement. Helen Chang, projectcoördinator voor Suriname, toont dan ook weinig begrip. “We kunnen niet zomaar de samenwerking stopzetten. Als sommigen dan toch zo ontevreden zijn, waarom hebben ze niet gereageerd bij onze toetreding”, zegt Chang tegenover de Ware Tijd.


36 REACTIES

 1. Zelfs in Nederland zijn er discussies gaande om tenminste een tweede officiele taal te introduceren. Maar zoals gewoonlijk zullen we weer eens wachten, totdat die Hollanders het doen, om dan weer achter ze aan te hollen.


  Maak melding

 2. Ik Geef Chang groots gelijk. Rogers moet de “taal” niet gaan politiseren.
  Laat hij een ander platvorm gaan zoeken om politiek te gaan bedrijven.
  Trouwens ik heb Rogers nooit Surinaams op een vlotte manier horen praten. Volgens mij kan hij niet eens een woord in het Surinaams uitspreken.

  Lodewijck


  Maak melding

 3. Al eeuwenlang spreekt men Nederlands in Sme, dit kan niet zomaar veranderd worden. Wel kun je voor de handigheid wat talen bijleren, het is wel makkelijk als je zaken wil doen met het buitenland. Hoe meer talen hoe beter.

  Waarom zijn het helaas altijd de Negers die de ontwikkeling erg dwarsliggen, Ik vind het spijtig om te zeggen maar het is wel waar.

  Ik ken iemand die Nederlands, Sranangtongo, Hindoestaans, Engels, Frans, Urdu en Duits spreekt bovendien gaat hij binnenkort ook Spaans erbij doen. Wie zou hem tegenwillen houden, een normaal mens niet denk ik.


  Maak melding

 4. berauw komt na de zonde,iets dat een volk bind mag je nooit laten vervangen.het mooie van de grap is,dat suriame nooit gelijkwaardig wordt behandeld,maar steeds als een mopi dagu wordt behandeld

  wij moeten ophouden ons zelf minderwaardigst te gedragen.we moeten juist blij zijn,dat suriname rijk is aan verschillende talen.en waarom moeten wij ons gaan binden aan een unie.

  ik zou graag willen weten of belgie beter is dan suriname.of dat nederland beter is dan suriname.altijd van die minderwaardigheidgevoelens bij surinamers


  Maak melding

 5. Wat is dat nou weer voor idioterie?De staat is nog net bekomen van een jarenlange crisis,en rogers wil er weer een creeren.
  Het lijkt wel een vloek binnen bepaalde bevolkings groepen.Laten we one onderscheidenbiien de regio en het nederlands omarmen en uitbreiden, en niet een andere taal proberen op te leggen omdat men een persoonlijke draang aan de hele bevolking opleggen.Inde prullrbak met dat idee ,en heettaalunie welkom.


  Maak melding

 6. Rodgers heeft gelijkt. Wat brengt de taalunie naar Suriname. Robert Vuisje. Een schrijver die de Surinaamse vrouw vergelijkt met een vuilniszak. Die mag straks op de scholen in Suriname de jongeren met zijn boek gaan vervuilen.Wat doet de taal unie voor Surinaamse schrijvers in Suriname en in Nederland. Helemaal mee eens met Rodgers. Ons Surinaamse Nederlandse wordt als inferieur gezien.


  Maak melding

 7. Engels invoeren als voertaal is pas een brigde too far…
  Het kost de staat nodeloze miljarden en al het papierwerk zou voortaan in het Engels moeten gebeuren en dat zie ik niet snel gebeuren daar menig landsdienaar het beschaafd Engels onvoldoende beheerst in woord en geschrift.
  Bovendien hoeven we dan helemaal niet meer op Nederlandse/Vlaamse ondersteuning te rekenen in het onderwijs, kortom het zou een grote fiasco worden.

  Verstandiger is om het Engels en Spaans als verplichte vakken in het onderwijs in te voeren met Frans als keuzevak.

  Helen Chan heeft tevens gelijk met haar slotconclusie “Als sommigen dan toch zo ontevreden zijn, waarom hebben ze niet gereageerd bij onze toetreding”???

  Dhr Rodgers doet als “gekozen volksvertegenwoordiger” er beter aan zich te concentreren op zaken waarmee het land vooruit komt en niet om kolder via de media uit te roepen.


  Maak melding

 8. “We kunnen niet zomaar de samenwerking stopzetten. Als sommigen dan toch zo ontevreden zijn, waarom hebben ze niet gereageerd bij onze toetreding”, zegt Chang tegenover de Ware Tijd. Het verbaast mij wel dat al dit soort delegatie voor de onafhankelijkheid van Suriname in geen velden of wegen waren te bekennen.Nu wij zogenaamd een onafhankelijke staat denken te zijn wil men Suriname van alles en nog wat opleggen.Suriname is dacht ik een Zuid-Amerikaanse staat, dus zou engels en spaans meer op hun weg liggen v.w.b. hun zaken relatie’s.Dat de helf van Suriname in Nederland woont komt door het verleden en dus kan dus de Nederlandse taal naar de 3e plaats worden geplaats.Ik sta dus vierkant achter de mening van dhr.Otmar Rodgers nl.een “bridge too far.” Suriname doet er beter aan zich te bezinnen op het eigen taalbeleid.


  Maak melding

 9. DE basis voor het invoeren van het engels als taal naast het nedrlandse let wel, is at suriname uit het isolement komt waarin ze zich nu bevinden in et Caribisch gebied. Hoezo zou rodgers de taal politiseren. hij is toch een politicus. het zou pas gek zijn as de politiek geen mening had over taal. ik denk dat sommige reacties hoer zijn ingegeven door politiek denken. zelf personen die ik nooit heb kunnen betrappen op liefde voor nederland verdedigen de taal. dan val je toch door de mand. dat is pas eng politiek denken. ik vind dat er in suriname best wel een discussie mag ontstaan over taal. Wat voor invloed heeft Suriname op de unie. Die mevrouw Chang verdedigd mooi haar gesubsidieerde baan. Dat doen vele NGO in suriname waardoor het surinaams belang niet voorop staat. En graag inhoudelijke reacties, je wordt hier moe van het oppervlakkige en soms racistische gebral.


  Maak melding

 10. Het is gewoon het meest praktisch om de Nederlandse taal te handhaven in Suriname ook in de meeste Afrikaanse ex-kolonien is men gewoon de taal van de koloniaal blijven spreken om de zelfde reden. De taal zegt niets over de mensen, het is slechts een communicatie middel.

  Groet : Linksom.


  Maak melding

 11. Rodgers wil de ene koloniale taal verruilen voor een andere koloniale taal (het Engels). Zijn buik is weer eens vol.
  Waarom kletst men in Trinidad en Guyana niet over het Engels en waarom kletst men in Guadeloupe niet over het Frans?
  Antwoord: omdat ze wat beters te doen hebben. Rodgers, kletst niet en ga de echte Surinaamse problemen oplossen!


  Maak melding

 12. Rogers moet maar zorgen dat hij als fosiel zo snel mogelijk met pensioen gaat…verder is alles wat hij zegt over de taalunie geklets. Wat, ze hebben hem niet uitgenodigd om naar Holland of Zuid-Afrika te gaan…


  Maak melding

 13. Een discussie van niets. Los komen van het nederlands zal m.i nog meer achterstand dan wat anders opleveren. Het is bovendien geen haalbare kaart gezien de historische banden met Nederland.

  Waarom zo moeilijk doen als het Nederlands al voor de hand ligt om je verder beter te ontwikkelen.Immers in essentie blijft Suriname hoe dan ook een creatie van Nederland.

  De zin of onzin van deze discussie lijkt mij dan ook slechts voort te vloeien uit een minderwaardig brein en niet zo zeer dat het in het nationaal belang, constructief iets meer zou opleveren.
  Tel je zegeningen zou ik maar zeggen.


  Maak melding

 14. Ok, dat de Nederlandse taal niet de eerste taal hoeft te zijn kan ik me iets bij voorstellen. Maar als er een andere taal de belangrijkste taal moet worden dan moet het Surinaams zijn!


  Maak melding

 15. Laat Rodgers maar het negerengels als officiele voer en spreektaal in Suriname introduceren. Het moet Nederlands vervangen.
  Ik rot dan ook gelijk op uit het land.


  Maak melding

 16. Nou, gezien het taalgebruik van veel van onze geachte reactoren, denk ik dat de Taalunie absoluut geen brug te ver is. Leer eerst eens algemeen beschaafd Nederlands te schrijven, en praat dan verder. Of doe het in Sranangtongo of Engels, maar dat zal ook wel een brug te ver zijn, nietwaar meneer Rodgers?


  Maak melding

 17. ach ja dit kan je zie als een mening iedereen mag zijn mening hebben in de suriname van vandaag dat zorgd weer voor een levendige discussie. ik zelf ben voorstander van het behoud van het nederlands omdat het een kostbare zaak is om het te veranderen daarom, het is naar mijn mening verstandiger om engels en spaans als verplichte talen in te voeren.iemand hier heeft het over mindawaardig juist hij gedraagd zich hier minderwaardig als de discussie om een bepaald figuur in suriname gaat, héhé dat lucht op.


  Maak melding

 18. Rodgers heeft zeker niets belangrijks te doen?

  Nederlandse taal vind ik persoonlijk een gepaste taal voor alle bevolkingsgroepen.
  Wel ben ik een voorstaander van, om het Spaans en Engels ook als verplichte taal in te voeren daar Suriname omringd wordt door spaans sprekende landen op een paar uitgezonderd. Maar we moeten aub niet het surinaams invoeren als officiële taal want het Surinaams is een straattaal voor iedereen.


  Maak melding

 19. Waar ik me om verbaas is al die mensen die hier het Nederlands verdedigen. Het kan alleen politiek gemotiveerd zijn omdat rogders het zegt en niet hun baas. want dan zou het een halleluja van de zuiverste water zijn geweest. Je kunt zeggen wat je wilt. Nederlands is een beperkte wereldtaal. begin de kinderen van nu op school internationale talen als spaans en engels bij te brengen naast Nederlands. Dan krijg je een natuurlijkere overgang. Maar zelfs in Neerland gaan stemmen op over de beperkingen van zo een klein taalgebied. Maar goed. dit bewijst dat sommige mensen niet Suriname als drijfveer hebben in hun handelen. Maar eng politiek denken. Vandaar dat de Nederlandse schrijver Robert Vuisje momenteel furore maakt bij zijn schoolbezoeken aan Surinaamse scholen. Wat jammer.


  Maak melding

 20. Waar ik me om verbaas is al die mensen die hier het Nederlands verdedigen. Het kan alleen politiek gemotiveerd zijn omdat rogders het zegt en niet hun baas. want dan zou het een halleluja van de zuiverste water zijn geweest. Je kunt zeggen wat je wilt. Nederlands is een beperkte wereldtaal. begin de kinderen van nu op school internationale talen als spaans en engels bij te brengen naast Nederlands. Dan krijg je een natuurlijkere overgang. Maar zelfs in Neerland gaan stemmen op over de beperkingen van zo een klein taalgebied. Maar goed. dit bewijst dat sommige mensen niet Suriname als drijfveer hebben in hun handelen. Maar eng politiek denken. Vandaar dat de Nederlandse schrijver Robert Vuisje momenteel furore maakt bij zijn schoolbezoeken aan Surinaamse scholen.


  Maak melding

 21. Als je naar de Pfaffs (soapserie uit Vlaanderen) kijkt en luistert komt het Vlaams veel dichter bij het Surinaams Nederlands dan het Nederlands Nederlands. Ik vind het elke keer een boeiende serie, zuiver om het taalgebruik. In Nederland wordt alles weer naar het ABN ondertiteld, maar in feite is dit het Nederlands zoals het voor 1829 werd gesproken in het Groot Nederland. De Belgen zijn trots op hun spraakgebruik en van een Surinaams Nederlandse kennis die nu al jaren in Belgie woont is het veel prettiger communiceren in het Vlaams dan in het Nederlands (ABN). Mijn advies: ga in Suriname maar over op het Vlaams, zowel in schrijf- als in spreektaal, want van de Nederlanders moet je het niet hebben. Al spreek en schrijf je nog zo goed ABN Nederlands, ze hebben altijd wat op te merken. Geef mij maar de Vlamingen, daar kunnen ze echt feesten en lol maken. Nederlanders zijn van die zeurkousen, nooit plezier maken, altijd om het geld en hun pensioen denken. Over een paar jaar verhuizenn wij trouwens ook richting Brasschaat Belgie en spreek ik weer Belgisch Surinaams Nederlands, heerlijk!


  Maak melding

 22. Volgens mij kan dit idee in de prullenbak! Weer iemand die tijdens een slapeloze nacht een ingeving heeft gekregen. En in wat voor isolement verkeert SME in het Caribisch gebied? Dan zou Nederland hetzelfde ondervinden in Europa of in de rest van de wereld. Als je Engels spreekt kan je met iedereen zaken doen. Zelfs bij de Eskimo’s.
  Stel daarom de “belangrijke” talen verplicht in het onderwijs en klaar!

  Robert Vuisje heeft er trouwens niets mee te maken.

  En als het Surinaams Nederlands als inferieur wordt gezien zal het Surinaams Engels hetzelfde lot ondergaan. Door zijn afkomst heeft de Surinamer niet de juiste klank. Luister maar naar de reggae muziek en hoe er gesproken wordt in het Caribisch gebied. Dan hebben we het niet eens over de migranten in Engeland.

  En misschien verkijkt men zich, want de taal die nu belangrijk is kan over 20 of 30 jaren ingehaald zijn door een andere taal. De Chineze taal wordt binnenkort een keuzevak op de Nederlandse scholen. Chinezen worden grote spelers in de wereld economie, als ze dat nog niet waren.

  Dus blijf lekker bij het oude want Suriname wordt er echt niet beter van. Er zijn andere prioriteiten.


  Maak melding

 23. Yongu, wijsheid komt dus echt met de jaren : dit is de eerste zinvolle uitspraak van onze Ottie > en het kan ! >> voorbeeld : Indonesie.Waarom handhaven de andere wingebieden de taal van hun uitbuiters ? >>> omdat het WERELD-TALEN zijn en het NL dat niet is ! Zelfs in NL worden bijvoorbeeld wetenschappelijke stukken in het (amerikaanse) Engels geschreven. En nu maar hopen dat Ottie niet verdacht gaat worden van ‘heulen met die engels-sprekende, vijandige guyanezen’.


  Maak melding

 24. Dit is eigenlijk een staaltje van de drijfveren van die domme jongens van de jaren zeventig geweest. Zo zie je hoe die figuren toen dachten, lekker dom en last hebbende van een crisis. Deze figuren moeten echt van het toneel verdwijnen. We don’t need them.


  Maak melding

 25. Ik denk dat het goed zou zijn om na te gaan wat het doel van de taalunie is.
  Het surinaams nederlands staat hoog aangeschreven,hetgeen niet de bedoeling oproept om het onder te sneeeuwen. Integendeel als ik zie hoeveel surinaams-nederlandse woorden nu afficieel zijn opgenomen in het officiele nederlands, dan denk ik dat wij met ons taalgebruik een statement kunnen maken.
  Waar is ome Rodgers bang voor. niet bang zijn maar de dialoog aangaan en geen andere beren op de weg zoeken. lLat het engels of een andere taal maar gewoon zijn ding doen in Suriname. het komnt vanzelf wel wanneer de tijd daar rijp voor is.
  in landen in europa, bijvoorbeeld frankrijk maakt niemnd zich druk over al dan niet de engelse taal invoeren. Gewoon je ding doen. En dat geen engels of spaans als voertaal hebben suriname zou isoleren is BS. Surinamers zijn der mate goed ontwikkeld dat zij bijna elke officiele taal spreken en ook nog sranangtongo.


  Maak melding

 26. Het feit dat Suriname lid is kunnen worden van de Taalunie, duidt maar op één ding: het Surinaams Nederlands heeft officiële erkenning gekregen en wordt als een gelijkwaardige variant van het Nederlands beschouwd (naast de Vlaamse en Nederlandse varianten). Waarom jullie keurige Nederlands vervangen door een geradbraakt Engels? Omdat Suriname geïsoleerd is in het Caribische gebied? Laat me niet lachen! Frans is nu ook niet meteen de meest gesproken taal op de Caraïben. Nochtans is er geen sprake van om het Frans af te schaffen in Frans-Guyana, op Martinique, Sint Maarten of Guadeloupe. Zorg ervoor dat jullie naast Nederlands, ook andere talen leren op school. Zo doen wij dat in Vlaanderen. Iedereen die 18 is kan zich ook uit de slag trekken in het Frans en Engels. Zijn Vlaanderen en Nederland geïsoleerd in de wereld omdat wij Nederlands praten? Vergeet het!


  Maak melding

 27. Laten wij onze mooie Nederlandse taal respecteren.
  Of wij nu Vlamingen, Surinamers of Nederlanders zijn, wij spreken allen een algemeen Nederlands en laat de Taalunie daar behulpzaam bij zijn. Dit zal onze respectievelijke identieiten versterken. Het zal ons tevens helpen wereldburgers te zijn.


  Maak melding

 28. Men kan kiezen voor engels..spaans..portugees..chinees..noem maar op…maar geef die Rodger…smeergeld dan hoor jij hem nooit meer.
  A wan hap a pa e loer gewoon a man e sidon en zeer yu plus tja yu idi gwi…..sabi din boys….din pa tja fromu.


  Maak melding

 29. Ach het Ned hoeft niet afgeschaft, maar leer mensen al vanaf jong Ned. Al wat telt in de wereld is geen Ned. Ned is en land met grootheidswaan, meer niet. Mara het isw wel een land dat haar zaakjes op orde heeft. Sur is nog heel erg afhankelijk van andere landen en Ned helpt daar niet bij. Leer het volk een tweede wereldtaal.
  De Taalunie betekent niet dat Sur er bij hoort. Wie in Ned weet dat wij uberhaupt Ned praten in Suir. Ik woon in het zuiden en men kijkt op van hoe snel ik Ned praat??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.