Op de valreep kiesgerechtigd worden in Suriname

8

PARAMARIBO, 27 nov – Surinamers die kort voor de verkiezingen achttien jaar worden, kunnen eventueel nog meedoen. Dit meldt de Ware Tijd. De regering wil een eind aan het uitsluiten van personen die voor of op de verkiezingsdag achttien worden, dus kiesgerechtigd. Er is nog een lange weg te gaan.

Een eventueel wetsvoorstel moet eerst langs de ministerraad. Dan zijn nog wat schijven te passeren voordat uiteindelijk het parlement aan de beurt is. “De regering gaat niet over één nacht ijs”, zegt coalitieparlementariër Chanderdath Tilakdhari. De zogenaamde Kiesregeling moet meer harmoniseren met de grondwet. Volgens de Kiesregeling moeten kiezers op een bepaald tijdstip achttien zijn.

De beperking moet administratieve rompslomp indammen. Anderzijds stelt de grondwet dat achttienjarigen mogen kiezen. “In elk geval gaat de regering er vanuit dat de Kiesregeling ondergeschikt is aan de grondwet”, aldus Tilakdhari. Kamerbrede ondersteuning moet dus kunnen. Volgens burgeradministrateur CBB kunnen zeker nog eens tweeduizend jongeren meedoen als het wetsvoorstel het haalt.

8 REACTIES

 1. Is het niet vreemd dat nog niemand heeft gereageerd op deze positieve impulse van de conservatieve en koloniale regering Venetiaan? Zyn niet de meeste jongeren in Suriname geen lid van de de jongere meer progressieve en linkse partyen? Lees maar de kritieken in de andere artiken. Boy, o boy.


  Maak melding

 2. Dat ding is zet nooit meer oude politiek aan de macht die mannen hebben een kronkel in de kop.
  Ze komen aan de macht doen en laten wat ze willen en komen als een of ander judas vertellen dit is Recht en Wet dit is Democratie.
  LAAT OUDE POLITIEK WEG!!!!!!!te koloniaal weten niet wat met land en volk te doen………Nemen het gedrag van de witman over na vertrek van de witman….krijgen zij het idee witman na te doen…op reis gaan als gek….DOELLOOS….Gaan op reis(staatskosten)komen met nul resultaat terug…nemen(roven) en genieten van alles dat los en vast staat…vooral GELD van de bevolking.(geen zieken fonds geen FISO geen beter loon maar hebben hiermee duizenden idioten achter zich gekregen en zij maar roven en stelen….anderen in de bevolking zien dat en gaan ook op rovers tocht(door gek geworden zijn of dommer)….

  Zij gebruiken de bevolking als een of ander bezit omdat ze(wij) dom zijn denken deze lummels….met RECHT en WET… DEMOCRATIE….de boel dom ook als ze de kans krijgen maken zij de bevolking dommer en dommer……LAAT DE OUDE POLITIEK WEG met een hoop domheid van….. Santi in de ogen strooien politiek en bigi moro ding politiek …domkopperij….VERFOEILIJK…die oude lummels kronkel in de kop daar aan de macht.
  WEG MET DIE OUDE SCHURKEN POLITIEK.
  Zo creëren zij een ziek achterlijk dom VOLK.


  Maak melding

 3. Tja, ik ben neutraal in deze. Laat maar aan de beleidsbepalers over. Het zou wel leuk zijn als alle andere issues m.b.t. de grondwet, die er al een poos liggen, meteen ook zo vlot worden afgehandeld! Sequentieel en selectief de dingen oppakken heeft bij hun op één of andere manier toch de voorkeur.


  Maak melding

 4. Goed zo!

  Maar dat zal voor 25 mei 2010 nog niet lukken. Surinaamse politici zijn zeer sterk in vertragingspolitiek. Deze 2000 jongeren zullen pas over vijf jaar mogen stemmen, eerder niet! Niets gaat snel binnen de politiek in Suriname. Er zal er altijd eentje zijn die als het ware “overgehaald” moet worden, het liefst met een tjoekoe.

  Lukt het ons wel om welke redenen danook, dan is de kans groot dat de NDP al deze 2000 stemmen krijgt`en als grote winnaar uit de a.s.verkiezingsbus komt.
  Niet mijn wens, maar dat is nu eenmaal SME politiek.


  Maak melding

 5. We kunnen inderdaad eindeloos over dit onderwerp discusieren maar de macht ligt toch uiteindelijk bij het (kiezers) volk. Die gaan volgend jaar weer moeten beslissen wie ons land nationaal en internationaal gaan vertegenwoordigen. Maar helaas hebben ze niet zoveel keus : het zijn toch weer dezelfde oude namen die om de kiezerslijsten zullen prijken.
  Dat betekent in ieder geval geen economische vooruitgang de komende vier jaar.


  Maak melding

 6. Sierra,

  Niet zo somber doen, er is hoop!
  Niet de komende verkiezing, maar de tussentijdse verkiezing daarna, zal SME verlossen van de oude politici en hun corruptie. Wat hebben we nodig? Protest!
  Juist! Protest tegen alles wat corrupt is. Eind 2010 wordt er een protestmars in SME georganiseerd tegen de corrupte politiek. Dan zijn we 35 jaar onafhankelijk en pikken we het niet meer! Loop je mee?
  We schuiven dan jonge politici naar voren en zorgen er voor dat die een belangrrijke zaak gaan invoeren. Dat is: allerlei belastingen! Iedereen zal eraan moeten geloven.
  Als belastingbetaler ga je je regering controleren. Betaal je geen belasting dan kan het je geen moer schelen wat ze met het geld doen.
  Heb hoop en loop mee met de protestmars.
  Ze schieten een paar van ons wel dood, maar dan ben je in de goede strijd gesneuveld, toch?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.