Suriname, Frankrijk formeel ontwikkelingspartners

8

PARAMARIBO, 25 nov – Suriname en Frankrijk hebben de ontwikkelingssamenwerking in het gemeenschappelijk grensgebied geformaliseerd. Per overeenkomst is besloten vooral de leefbaarheid in het grensgebied met Frans Guyana gezamenlijk naar een hoger niveau te tillen.

“Op veel terreinen wordt al jarenlang samengewerkt”, zegt Jane Aarland-Nanhoe, topfunctionaris op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de formalisering wordt de slagvaardigheid vergroot. De eerste doelen zijn onderwijs, veiligheid, milieu, gezondheid en het drukke personenverkeer. De veiligheid op de Marowijnerivier heeft speciale aandacht. Eerder pogingen tot ordening liepen spaak.

In 2006 tekenden minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie en zijn toenmalige Franse collega Nicolas Sarkozy een principeakkoord. Onder meer werd aan beide zijden van de grens gezamenlijk politieoptreden beoogd. Het akkoord ketste af in het parlement. Binnen de coalitie speelden onoverkomelijke meningsverschillen. Er werd zelfs gesproken van ‘schending van Surinaams grondgebied.’

8 REACTIES

 1. Al bij al zijn het mooie plannen, maar wanneer wordt er formeel weer onderhandeld over het oplossen van het grensgeschil tussen Suriname en Frankrijk(lees: Frans-Guyana)?


  Maak melding

 2. Dit lijkt op een stille supersnelle moderne annexatie van het gebied door Frankrijk.
  Dit noem ik echt leiderschap van de Fransen. Een gebied annexeren zonder bloedvergieten, oorlogvoering of bemiddeling van VN. Mijn complimenten. Wat wordt de voertaal in dat gebied.


  Maak melding

 3. Hoe gaan ze de grensgebieden ontwikkelen als er geen gelden waren om de mensen in de gebieden van Para en Commewijne van elektriciteit te voorzien.Dar voor komen zeker de Fransen voor zorgen dat heeft men zeker uit gerekend.Precies als Pedro stel ik ook de vraag wanneer wordt het geschil om de betwist gebieden op gelost? Is het zo dat Suriname de waarde van deze gebieden niet ziet,dan moeten ze naar de andere kant toe.


  Maak melding

 4. De bekende domme partij politieke reacties.

  -1- Misplaatst en misleidende demagogie over de driehoek. Zolang beide landen daar geen echte economische belangen hebben is geen haast. En als de tijd komt dat wordt gewoon de oude oorspronkelijke uitspraak uit de kast getrokken: nml de grens wordt bepaald door welke van beide stromen de hoofdstroom is.
  -2- Het zeuren over electra geeft aan hoe weinig overzicht sommige hebben. De rivier is niet alleen de grens maar ook de belangrijkste verkeers en levensader. Gevolg de mensen wonen aan beide zijde van de rivier. In de directe nabijheid van die rivier. Iemand met een beetje verstand begrijpt dan direct dat je MOET samenwerken om de mensen omp een goede betaalbare manier van stroom te voorzien. Mini waterkracht centrales zijn alleen mogelijk bij samenwerking en hoogspanningsleidingen hoeven dan maar één maal aangelegd te worden.
  Omdat een poster de electra voorziening aanhaalde is dit als voorbeeld gebruikt, maar het geld voor zeer veel zaken: geen dubbele scholen, medische voorzieningen, etc. etc. Maar gezamelijke initiatieven.


  Maak melding

 5. Ik heb gewoon medelijden met Du/Neus…gewoon dom, ziek, achterlijk/ gek gewoon idioot.
  Jammer hoor als het SURI’s zijn…want dan heeft Su ..door FRONT een lelijk probleem erbij gekregen….soso law man…uit gaarkeuken halfgaar als Somo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.