Parlement: meer macht Surinaamse douane riskant

12

PARAMARIBO, 18 nov – Meer bevoegdheden voor de douane is best een linke aangelegenheid. Dit stellen verscheidene parlementariërs. Aanleiding zijn recente corruptieschandalen binnen het korps. De kans op herhaling wordt er alleen maar groter op.

De omstandigheden zijn immers nauwelijks of niet veranderd. President Ronald Venetiaan gaf onlangs toe dat er weinig armslag is bij de aanpak van corrupte ambtenaren. Volgens minister Humphrey Hildenberg van Financiën is het douanewerk een zaak van vertrouwen: “Je kunt nog zulke goede beveiliging inbouwen, uiteindelijk komt het op vertrouwen aan van individuele ambtenaren.”

Dat is juist waar het aan ontbreekt, vindt onder meer coalitieparlementariër Adiel Kallan. Het is te begrijpen dat de overheid meer inkomsten verwacht uit met name de importen. Ook smokkel moet strakker worden aangepakt. Maar het kraken van het geautomatiseerde heffingssysteem, Asycuda, heeft juist inkomstenderving in de hand gewerkt. Het parlement wil meer tijd om na te denken over extra bevoegdheden.

12 REACTIES

 1. Erg!

  Te erg voor woorden. Politie steelt, duane steelt, militairen weigeren bosdienst, ambtenaren zijn corrupt, ministers zijn te zwak in kennis terzake, parlementsvoorzitter houdt van zijn hamer, president die niets kan of wil doen, te erg!
  En dat allemaal in een klein land met nog geen half miljoen inwoners?


  Maak melding

 2. Het is niet alleen vertrouwen maar het licht aan de straf die zo iemand krijgt, als je weet dat je jou brood kwijt raakt als je gepakt word dan denk twee keer voor steelt, maar als de minister zegt dat het lastig is dan is dat een slechte signaal richting die corrupte boeven daar.


  Maak melding

 3. nog meer macht geven aan dat tuig, ik ervaar het vertrek uit suriname als zeer denigrerend men bekijkt je als uitschot en heeft een air van hier tot tokio. men zou een wat klantvriendelijke opvoeding moeten geven aan dat stel omhooggevallen figuren die even vergeten dat de toeristen die hun land bezoeken voor economische bloei zorgt en mensen een welkom gevoel kunnen geven ipv ondervragen en de meest indiscrete vragen stellen.
  ik hoop dat men in regering inziet dat men de douane juist beter moet opleiden


  Maak melding

 4. Misschien moeten zij proberen om minder te willen controleren in plaats daarvan effectief en klein apparaat om dingen te controleren dat werkelijk moeten controleren.
  Hoe meer regels je maakt hoe moeilijker je maakt voor de importeurs en hoe makkelijker het wordt voor ambtenaren. Het moet geen jungle aan regels zijn maar een savanne van regels, duidelijk en voerzichtelijk.
  Laat alle brokers online aangifte doen. Per statistieknummer hebben zij een invoertarief, de computer rekent keurig per ITEM de invoerrechten en uiteindelijk de totale invoerrechten en acccijnzen etc.
  De importeur betaald bij een bank of bij de Ontvanger zijn invoerrechten en gaat met alles naar de haven en/of airport. Daar zitten alle douaniers lekker in de airco. De computer bepaalt at random het nummer van een douane ambtenaar die controle moet uitoefenen, die moet ONMIDDELIJK mee met de importeur. Gewoon 100% controle. Geen gezwetst. Van tijd tot tijd neem je steekproef als “importeur” of de Douane goed werk doet.


  Maak melding

 5. Het corruptie-virus richt op termijn meer schade aan dan het Mexicaanse griep-virus. Het geven van meer bevoegdheden aan de douane heeft hetzelfde effect als een grieppatiënt inenten met insuline. Het resultaat is omgekeerd evenredig aan het doel. Dus: nóg meer corruptie en nóg meer van die gierige douaneambtenaren. Een douane-ambtenaar die in een huis van minimaal 2 ton euro woont en twee SUV’s voor de deur heeft, wekt bij mij in ieder geval enige twijfel op.


  Maak melding

 6. Deze mensen doen alsof ze nooit iets fout doen, je moest eens weten wat ze allemaal uitvreten en dan nog kritiek hebben op de Surinaamse regering. Schamen jullie je dood.


  Maak melding

 7. venetiaan vertrouwt de surinamers niet maar vraagt van deze om op het nieuw front te stemmen.rara hoe kan dat

  de corruptie viert barmaske bij alle lagen van de bevolking.alleen de president heeft tien schone vingers.ook vrouwen bieden zich tegenwoordig openlijk aan om sex te hebben met de heren uit het buitenlandse.

  gaat goed met suriname iedereen probeert op een of andere manier aan geld te komen.en in bijzonder aan valuta’s.

  front ik hoop dat je de verkiezing wind,dan zullen de mensen het nog veel beter hebben. mensen stemmen jullie massaal en frontaal op het nieuw front,voor een beter en leefbaar suriname.


  Maak melding

 8. Zijn er schuldigen geweest dan moeten ze voor het gerecht gebracht worden als het blijkt dat er zo`n grote corruptie was,dit is toch een zaak voor de minister van Justitie en Politie?De minister van Financie”n heeft daar toch niets mee te maken.Hebben deze ambtenaren gesmokkeld dan hebben ze het vertrouwen gebroken,dan moeten ze er uit dan mogen hun corps hoe hoog ze willen schreeuwen.Ik vind niet dat men de hele regering daarmede moet belasten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.