Kinderrechten in Suriname is vallen en opstaan

19

PARAMARIBO, 14 nov – Kinderrechten sorteren in Suriname nog niet het beoogde effect. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Weliswaar wordt flink geïnvesteerd in de introductie. Ook de uitvoering is aardig op weg. Maar er zijn nogal wat horden te nemen.

Zo slaagt justitie er maar amper in kinderen die aparte behandeling te geven waar ze aanspraak op maken. Dat geldt zowel de slachtoffers van misdrijven als plegers. “Dat vraagt een speciale benadering, zowel wat zorg betreft als deskundigheid”, zegt Santokhi. Deskundigen zijn maar schaars beschikbaar. Dat wreekt zich in allerlei ongewenste situaties en frustratie.

Aan de ene kant is er het besef dat kinderrechten bestaan. Aan de andere kant is het met lede ogen toezien hoe die niet nageleefd kunnen worden. Vooral het coachen van probleemgezinnen lukt maar niet. De vraag is dan vaak wat er gebeurt na de periode van justitieel toezicht. Met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam worden rechters en juristen getraind om kinderrechten ten minste beter te laten aanslaan.

19 REACTIES

 1. Aan de ene kant is er het besef dat kinderrechten bestaan. Aan de andere kant is het met lede ogen toezien hoe die niet nageleefd kunnen worden……………………………………….JAMMER JAMMER JAMMER…10 jaar aaneengesloten FRONT…dus ook aan de macht Let Op….aan de macht om iets voor land en bevolking te kunnen betekenen.

  Zij doen dat niet,,, gewoon NIKS,,, NEKS,,,en komen met praatjes…gewoon Zand in de ogen strooien.
  Ik noem dit gewoon SANTI in de ogen gooien….Politiek…jaja echt waar.


  Maak melding

 2. wat jij hier doet is zand strooien in de ogen van de surinamers en de lezers. nogmaals het is heel makkelijk om een land naar de rand van de afgrond te brengen maar moeilijker om alles weer op te bouwen en te brengen naar het niveau waar het was voor feb 1980 ik pleit niemand vrij ook de politiek heeft fouten gemaakt in suriname maar de nekslag kwam in 1980 toen een stelletje landverraders de macht grepen in suriname, figuren zonder enige politieke ervaring je kan lullen wat jij wil maar de suriname voor de jaren 80 was beter dan na jaren 80 in alle opzichten, er zijn heel veel kaders en deskundigen het land uit gevlucht voor de militairen ik noem het de pol pot methode. wie de schoen past.


  Maak melding

 3. @DjingDjing

  Je kunt duidelijk niet lezen. Vrijvertaald staat er in de eerste alinea duidelijk dat er veel gedaan is maar nog niet genoeg.
  Maak je liever druk om DNA leden die nooit aanwezig zijn en nooit iets constructiefs doen. Begin maar binnen je eigen partij. Daar ligt werk genoeg.


  Maak melding

 4. Je kunt duidelijk niet lezen. Vrijvertaald staat er in de eerste alinea duidelijk dat er veel gedaan is maar nog niet genoeg.

  ……..NIET GENOEG….10 jaar FRONT niet genoeg 10 JAREN………laten wij eerlijk zijn en blijven men moet de bevolking niet gaan lopen manipuleren met kinder verhalen…dit is puur misbruik van kinderen want ik durf te wedden dat men doet om te MANIPULEREN.
  Een vorm van KINDERMISBRUIK….inhoudelijk lieg en bedrieg…BEDROG.


  Maak melding

 5. figuur nummer 4 is duidelijk een van die koeien die een andere nickname heeft aangenomen om de zelfde leugens hier te verspreiden. bouterse heeft binnen tien jaren onze hele economie kapot gemaakt hij heeft binnen twee jaren onze geld waarden doen dalen,hij heeft alle democratisch structuren in suriname kapot gemaak om een dictatuur van suriname te maken. als er iemand in suriname is die liegt en bedrieg is het bouterse wel en jij djindjing soort zoek soort. stelletje nietsnut dat je bent


  Maak melding

 6. Front heeft apen-liefde aan kinderen getoont.

  Kinderen eisen meer kinderbijslag

  kinderen eisen extra gezondheidszorg

  kinderen willen per aantal kinderen consultsatie bureau’s en geen lekijke gebouwen.

  Kinderen eisen dat de overheid moet afkijken in het buitenland en het beste model uitkiezen ,dat het beste bij miskende kinderen aansluit,zodat de kinderen de kans krijgen ,om in een rijdende trein te springen,inplaats van uitzoeken,plaannen om te plannen, alvorens kinderen daadwerkelijk iets zien in de praktijk.

  kinderen eisen boeken en nogmaals boeken vanaf hun baby leeftijd

  Net als de aziaten willen/ eisen de ZWARTE kinderen boeken van de komende minister van onderwijs,die te maken hebben met en ten behoeve van persoonlijke groei en persoonlijke veranderingen.
  Die ons achtergestelden inzicht geven hoe we pshychologisch gestructureed zijn,om af te doen met culturele scrips als;

  De vraag heden ten dage”waarom hebben de aziaten meer succes in Suriname en de zwarten niet?
  Ik ben ook groot geworden met weinig kinderbijslag, nu drie generaties terugkijkend en een andere tijd, moet één van ons opstaan om dit ouder toonbeeld voor de toekomst te veranderen en dat steeds op de agenda te houden.

  Alleen als je aan inzicht ontbreekt en verzuild raakt,kan zoiets lang door gaan, en dat is die pshychologische afwijking die wij generatie op generatie overdragen.

  Verder denken de NDP-ers aan alle actieviteiten buurtgebonden te laten plaatsvinden.

  Kent u het systeem als stadsdelen. Waar vhp,nps NDP,MEGACOMBINISTEN hun zaken behartigt kunnen worden.
  Met stadsdeel raadsleden die de bevolking buurtgebonden, moeten vertegenwoordigen.

  Er is nog veel meer dat kinderen direct opeisen,maar wij houden het als netwerk en de jongeren die de NDP steunen hierbij.

  Ook eisen kinderen schoon drinkwater.

  Ook willen de kinderen meer en veel onderwijsmateriaal om hun achterstand in balans te brengen,in te halen en of voor bij te streven.

  Kinderen eisen dat overal speelpleinen en onderhoud van de speelpleinen.


  Maak melding

 7. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen willen alleen voorkomen dat Surinaamse kinderen ,de TOEKOMST, niet meer
  welkom/niet gewenst zijn in Suriname.

  I.AM GOLD verpest ook de kinderen hun toekomst en daarmee vertrapt het ook hun rechten,dus de kinderen eisen,dat mensen voor hun opstaan, om dat gedeelte voor hun te gaan bevechten met woorden ,om mee te gaan betalen in bijvoorbeeld de mooie consultatie bureau gebouwen, die de kinderen eisen. Ja hoor, op dictatoriale toon vragen grote mensen dit nu ,namens de kinderen.

  A saniemoes kong keba no!!

  dE ZAKEN MOETEN NU ZAKELIJK BENADERT WORDEN,WAAR IEDERÉÉN EEN KANS KRIJGT.


  Maak melding

 8. Hoeveel multi-functionele buurthuizen met dag activiteiten voor kinderen en avond activiteiten voor ouderen.

  Kan het?
  Hoeveel?
  Over welk tijdsbestek?

  Hoe ziet het plan eruit, en aub geen afdakje, voor kinderen en mensen.


  Maak melding

 9. Schooltuinen voor de basisschool kinderen= ook een recht van kinderen.

  Kennis over wat er tekoop is aan gewassen in ons land.

  Voorwaarden scheppen om kinderen aan te sporen.


  Maak melding

 10. Kinderen/de jeugd wil buurtnetwerken,overleg organen van alle diciplines die met kinderen in een buurt te maken hebben.

  Te denken valt aan Politie,afgevaardigedn van de scholen in de buurt, de jeugd hulpverlening,buurthuis werkers(die kinderen in hun vrije tijd zien) en nog anderen.

  1 maal per zoveel weken verplicht bij elkaar komen.

  Dat zijn gedachten die opkomen bij het netwerk en de jongeren die de NDP steunen.

  Dit zijn bestaande modellen.

  NDP-ers doden hun tijd niet, dus geen tijd voor langa takie.
  Ondertussen gaat het geld op aan mensen die in miskenning leven,anders kan er niet zo gedacht worden over kinderen.


  Maak melding

 11. @ netwerk alias de jongeren
  ik wil jou wat vragen ben jij de tijd vergeten dat de kinderen geen schoolboeken geen potloden geen pen en papier hadden.jij houd niet van de jongeren in suriname en van suriname in het algemeen want als jij de ndp aan de macht wil in suriname dan hou je niet van jou land en daar verschillen wij van mening ik waarschuw voor het kwaad dat bouterse en de ndp heet en jij maakt propaganda voor deze ellendelingen.


  Maak melding

 12. Prestatie gericht werken met kinderen in onze buurt buurthuizen.

  Kinderen willen danslessen,kooklessen,knutselmiddagen.

  Gedeelte marktgericht(ouders betalen een klein gedeelte en de overheid subsidieerd de rest)van de geboden activiteiten.

  Wat wil de overheid na een jaar met ons bereikt hebben?

  Ook willen de kinderen structurele welzijnswerkers die buurtgebonden met de kinderen aan de slag gaat.

  Buurthuis kan ook een dagje papier prikken in de buurt met de kinderen uit de buurt,die bekend zijn met het buurt,buurthuiswerk.

  Oudere jongeren hebben mss behoefte aan een buurthuis langer open dan de normale tijd bijv tot 2 uur s’nachts.


  Maak melding

 13. @ 11

  Maak je niet druk er zijn genoeg pshychotherapeuten die meneer Bouterse en zijn aanhangers in de gaten houden, en van hun mogen wij Volwassen worden,@11 denken in het hier en nu.

  Nu nog jij aan persoonlijkheidsverandering doen @ 11.

  @11 we love you!! echt.


  Maak melding

 14. @ netwerk

  Du maakt zich terecht druk. Allerlei vage postings wat de NDP gaat doen, maar nergens concreet. Nergens detail invulling, nergens een kostenplaatje.

  Kortom de plannen zijn wel duidelijk. De NDP denkt al zeker te zijn van de winst en is al begonnen met leuke baantjes verdelen. Wat wordt jouw functie? Weet je al hoeveel geld je krijgen gaat? Weet je eigenlijk wel wat het inhoud? Weet je eigenlijk al wat er van je verwacht wordt?

  Nee dit soort zinloze geldsmijterij kennen we al van vroeger. Het resultaat is alleen maar dat de schatkist leeg is, een aantal incompetente figuren rijk is en er verder niets gebeurt is.

  Goede plannen hebben een aantal kenmerken waarvan de belangrijkste de volgende zijn:
  -1- een concreet meetbaar resultaat.
  -2- een duidelijk en onderbouwd kostenplaatje.

  Verder.
  -3- een plan van aanpak.
  -4- een bemensingsplan (welke functies zijn nodig in temen van vaardigheden en ervaring, en het prijskaartje).
  -5- tussentijdse mijlpalen met hun deliverabels & prestatie indicatoren.
  -6- minimum targets. Als die niet behaald zijn op een mijlpaalmoment moet er een nieuwe Go/NoGo beslissing komen.
  -7- (niet de minst belangrijke) een bewijs dat dit doel ook door de samenleving gewenst is. Een ijkpunt voor de maatschappelijke relevantie & regelmatige meting of dit nog steeds het geval is.

  Mbt het laatst”: jij stelt dat “Kinderen willen danslessen, kooklessen, knutselmiddagen” maar waarop baseer je die uitspraak? Heb je onderzocht wat de kinderen daar precies onder verstaan? Heb je uitgewerkt wat dit precies inhoud?

  Waarschijnlijk kom je nooit verder dan een lauw-lauw plannetje, met een djogo in je hangmat.


  Maak melding

 15. @ nummer 14
  een seriemoordenaar hoord in de gevangenis en niet op de politieke podium en mag ook niet als voorbeeld gelden voor de jeugd zo verpest je de toekomst van deze jongeren aanhangers van een misdadiger en zijn partij heb ik geen enkele respect voor. hitler had ook een jongeren beweging als je snap wat ik bedoel.


  Maak melding

 16. DU, de schoolkinderen hebben tot nu toe in je Front-tijd geen schoolmateriaal,ze moeten zelf hun schoolmeubilair naar school sjouwen,ze moeten zelf wc-papier meenemen,familie in Nederland sturen bij het begin van het schooljaar pennen ,potloden,schriften enz.enz. naar Suriname.Vind jij dit nu heden ten dage prima,omdat het je Front regering betreft?Zelfs een school renoveren wordt er gebedeld in Nederland.Ik weet niet hoe lang het geleden is dat jij naar Suriname bent geweest,maar als je nu in 2009 naar het gros van die scholen kijkt,man het is geen gezicht zo bouwvallig,smerig enz.enz.
  Dus DU hang niet steeds in het verleden,maar vertel wat je Front nu heden ten dage voor de jeugd betekent,eerlijk waar kom je er vanzelf achter,dat ze totaal niets om de jeugd geven.
  Je hebt gelijk dat het in de revo periode geen koek en ei was,maar dat is bijna 30 jaar geleden,richt je kijkers in het heden dan garandeer ik je dat je flink op je bek zal vallen als je ontdekt dat deze boevenregering niets zelf kan realiseren,ze denken aan hun eigen zakken en het volk zal hun een worst wezen.


  Maak melding

 17. hai mensen over kinderen .het zyn onze kinderen wy alleml gn wat er aan mten doen om onze kinderen te beschermen tegen al die die kwade dingens die er gebeuren de laaste dagen en dat kunnen we alleen doen door een goeie opvoedig en aand8cht aan ze geven het tyd is aangebroken dat er wat aan gedaan moet worden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.