Surinaamse Defensie minister in Brazilië

6

PARAMARIBO, 14 nov – Minister Ivan Fernald van Defensie vertoeft momenteel in Rio de Janeiro, Brazilië voor het bijwonen van de eerste “”South American Strategic Studies Meeting””. van de Defensieraad van Zuid-Amerika, een specialistisch orgaan van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR).

In maart 2009 werd in Santiago, Chili, de eerste vergadering van de ministers van Defensie van de Defensieraad van Zuid-Amerika gehouden. Deze vergadering heeft toen ondermeer het Jaarwerkplan 2009-2010 van deze raad aangenomen. Een der actiepunten van dit plan is het houden van een Bijzondere bijeenkomst inzake Strategische Studies. Deze geplande bijeenkomst vindt plaats op het complex van de Braziliaanse School voor Hogere Krijgskunde..

Ministers, defensie experts en wetenschappers van de regio zullen nader ingaan op de rol, functie en perspectieven van voornamelijk defensie integratie. Conform de agenda van dit seminaar zullen de volgende clusterthema’s in paneldiscussies worden genomen, het strategisch belang van UNASUR voor regionale integratie, de Defensieraad van Zuid-Amerika, Defensie industrie, Defensie samenwerking en Samenwerking op sociaal-cultureel, economisch en wetenschappelijk gebied.

De samenwerking binnen de Defensieraad van de Zuid-Amerikaanse Unie van landen moet met name geplaatst worden in het kader van gemaakte afspraken over de bevordering van regionale integratie, verdieping van de regionale samenwerking en collectieve aanpak van defensievraagstukken en thema’s.

Intussen heeft minister Fernald een bilaterale onderhoud gehad met zijn collega van Defensie, Z.E. minister N, Jobim. Tijdens dit onderhoud kwamen o.m. de volgende onderwerpen aan de orde: maritieme logistieke samenwerking, militaire trainingscentrum-infrastructuur, samenwerking i.v.m. controle van Suriname’s zuidgrens, expertise-uitwisseling.

Op dinsdag 11 november heeft minister Fernald de aanwezigen toegesproken. In zijn statement heeft de minister o.a. benadrukt dat Suriname gestaag zal werken aan de uitbreiding en verdieping van regionale integratie op diverse gebieden. De minister gaf hierbij ook aan dat in dit proces van regionale integratie zowel uitdagingen en mogelijkheden zich voordoen en dat deelnemers hierop voorbereid moeten zijn. Ons lidmaatschap van de CARICOM en onze geografische ligging, met name de gemeenschappelijke grens met Frans-Guyana, gebruikte hij als voorbeelden om mogelijkheden voor regionale integratie te illustreren.

6 REACTIES

 1. Minister, eindelijk aan de beurt? En nog wel in Brazil? Hopelijk gaat je vrouw ook niet vreemd. Jullie weten de vakantiereisjes wel uit te kiezen. Brazil is Chupa Chupa, weet elk Surinamer.


  Maak melding

 2. Heeft deze minister niet nodig zijn vrouw was een studente aan de IMEAO ten tijde dat hij de directeur was. Dus hoeft hij nite naar andere jonge duiven te gaan daar hij nauwelijks zijn vrouw aan kan.


  Maak melding

 3. Europa EEN, Zuid Amerika EEN!

  Kijk, dit zijn de gelegenheden waarbij je denkt dat de Zuid Amerikanen elkaar kunnen voorstellen om echt te gaan samenwerken. Ik bedoel, geen enkel van deze landen gebruikt hun leger waar het leger voor dient: oorlog!
  Gebruik dan je militairen om samenwerking op allerlei gebeid te bewerkstelligen en EEN Zuid Amerika te worden. Met een enkele Zuid Amerkaanse munteenheid als betaalmiddel in alle landen op dit continent en een samenwerking op het gebied van handel en vooruitgang. Nu kan Europa of de VS via individuele afspraken concurentieruzies veroorzaken. Als je je militairen niet gebruikt waar je ze voor opleid, dan is dit allemaal weggegooid geld. Vraagt u maar aan Costa Rica, het enige land zonder leger, wat de besparingen zijn.

  Ons leger kan niet eens de veroorzakers van de kwikvergiftiging in onze bennenlanden verjagen, wie kunnen ze dan wel aan?
  Opdoeken!


  Maak melding

 4. Suriname, moet in t geheim , zware wapens kopen ,om te zichzelf te beschermen , tegen deze dieven ook.wij zijn 1 klein volk, maar God zij dank , heeft moeder Suriname, voor elke kind van haar zegens & voorspoed.Minister , appels & peren wel goed onderscheiden.U , de lot van 1 heel natie is in uw handen, voor bescherming.Nooit bang zijn voor uw taken, om land en volk echt te beschermen,God zal u zegenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.