Suriname accepteert hulp bij bestrijden corruptie

27

PARAMARIBO, 11 nov – Suriname gaat dankbaar gebruik maken van de expertise bij VN-organisatie UNDP bij het bestrijden van corruptie. Per overeenkomst is een programma afgesproken dat controle en aanpak moet verbeteren. Binnen enkele jaren moet Suriname zover zijn.

Dan zullen politie, douane, de Rekenkamer van Suriname en andere instituten goed voorzien zijn. Personeel krijgt nieuwe inzichten van UNDP-deskundigen. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie wordt vooral een preventieve werking beoogd. Mensen moeten zich vaker bedenken voordat ze overgaan tot verboden activiteiten. De wetgeving wordt dan ook verbeterd.

Op fraude en valsheid in geschrifte komen hardere sancties in het nieuwe Wetboek van Strafrecht. Een aparte wet tegen corruptie ligt klaar voor behandeling in het parlement. Het programma beslaat ook een bewustmakingscampagne. Onder de huidige wetgeving is corruptie al strafbaar. Oud-minister Dewanand Balesar is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude.

27 REACTIES

 1. Santokhi blijft mij verbazen. Wanneer begint het?

  Ik ben een kritisch persoon maar deze man begint met zijn akties wel de harten te stelen van de mensen die zich al jaren lang afvragen wanneer bepaalde “koenoe’s” die het land altijd al hebben geteisterd en alleen achteruitgang hebben bezorgd, worden aangepakt.
  Alleen vraag ik me af of iedereen wel zo blij hiermee is. 🙂


  Maak melding

 2. Ik vind het heel goed dat Suriname aanklopt bij de UNDP voor hulp om de corruptie te bestrijden.De corruptie die er in Suriname bestaat heeft veel met de etnische tijd te doen.Je kunt vaak zien wie minister van een departement is.De regerende partijen zijn vaak de NPS en de VHP geweest die het voor het zeggen hadden en de ministers functies onderling verdeelden.In de laatste 5 jaren heb je een Javaanse partij die ook mee aan het grabbelen is.Ben je Hindustaan, Javaan of Creool dan zie je dat je je mensen plaats op bepaalde functies zonder onderscheid van competentie of meer.Dit heeft tot gevolg dat je een overschot hebt aan personal die je niet kwijt krijgt.Vele Surinamers klagen er steeds over hoe dat kan dat zovele Chinezen werkvergunningen krijgen om in Suriname te werken waar vele Surinamers rondlopen zonder werk.Wie zijn deze mensen die hun eigen landgenoten benadelen voor hun eigen kleine winsten?Corruptie moet overal bestreden worden niet alleen in Staatsbedrijven maar ook in particuliere bedrijven.Daarom zeg ik minister van Justitie en Politie dit is een goed begin en we verwachten de resultaten heel spoedig te zien.


  Maak melding

 3. Een goed begin, maar de meeste corruptie wordt voorkomen door goede administratieve procedures en een goed stelsel van verantwoordelijkheden en interne controle maatregelen.
  Als de wet is aangenomen zullen de procedures bij de overheden en elders dan ook grondig vernieuwd moeten worden. Tevens een mooie kans het te stroomlijnen en de overheid af te slanken.
  Lijkt mij dat het dan ook goed is om vooruitlopend op deze wet een absoluut verbod op het aannemen van nieuw overheidspersoneel uit te vaardigen.

  Veni je moet ff uit je hangmat komen. 😉


  Maak melding

 4. Mensen, mensen, mensen als u iets hoort….ALTIJD vragen wie zegt ’t….maar nu… de man die het nu wereldkundig maakt mi boi…Wie gaat hem vertouwen………ik niet.
  Ik zou zeggen e luister laat die man maar met zand strooien, maar luku bun santi no go ini yu ai.


  Maak melding

 5. Niet alleen dankbaar gebruik maken van de hulp en adviezen van de VN, maar het moet een harde realiteit worden dat iedereen in de politieke top van Suriname die zich schuldig maakt aan corruptie, veroordeeld moet worden. De minister van Justitie moet niet alleen lippendienst bewijzen aan het VN plan, maar hij moet erop toezien dat de wetten met betrekking tot de bestrijding van corruptie strikt worden nageleefd, zonder aansziens des persoons. Want het gebeurt nog te vaak dat sommige hoge ambtenaren (inclusief volksvertegenwoordigers, ministers, directeuren, beleidsmedewerkers, diensthoofden etc.)een zweem van corruptie met zich meedragen, maar niet strafrechterlijk worden onderzocht of vervolgd omdat ze toevallig tot de top van een of andere politieke partij behoren die regeringsverantwoordelijkheid draagt.


  Maak melding

 6. Die anti-corruptie wetgeving is al jaren onder behandeling in het parlement eigenlijk al sinds de vorige front regering, waarom keurt front het niet goed is de vraag, ze hebben toch de meerderheid in het parlement.

  Oppositie vraagt al langer waarom het niet op de agenda komt.

  Maar goed ze gaan nu bij UNDP aankloppen we benne benieuwd wat ervan terechtkomt.


  Maak melding

 7. De enigste manier om corruptie in Suriname op te lossen is om het hele parlement van Suriname inclusief Venetiaan en vooral Sardjoe en Somohardjo op pakken te berechten en op te sluiten wegens misdaden tegen het Surinaamse volk.

  Daarna pak je de hele douane korps Suriname op, korps politie Suriname ook oppakken en alle ambtenaren van RBGO, Burgerlijke stand en berechten. Alles wat ze op een oneerlijke of onrechtmatige wijze hebben bereikt confisqueren.

  Schurken allemaal!!!!!!


  Maak melding

 8. goede voornemens ik hoop niet dat dit alleen bij woorden blijft maar ook daden wat dat betref sluit mij aan bij reaktie nummer 6.@ reaktie nummer 7 ik vind het een goede punt van jou, je moet kijken wie wat zegt en precies daar heb ik een probleem met jou want de grootste leugenaar van suriname geloof jij wel terwijl zijn verleden super slecht is en toch wil jij HEM een tweede kans geven hoe is dat no mogelijk? santohki liegt in jou ogen maar de man die op tv verteld dat er mensen op de vlucht zijn neergeschoten niet wat een contradictie


  Maak melding

 9. Regels zijn regels, waar je ook bent op de wereld!

  Je mag bijvoorbeeld niet aan anderemans spullen komen, want vroeg of laat(bijv 30 jaar) je zal BOETEN voor hetgene jij als individu hebt gedaan op de wereld.

  Alles wordt vereffend op deze wereld.(voordat je deze wereld verlaat, zo werkt de natuur eenmaal)

  kortom: negatieve gedachten mogen niet in je opkomen!

  Wie goed doet, die goed ontmoet.


  Maak melding

 10. Goede zaak,

  Hiermee wordt het aanzien en de geloofwaardigheid van suriname vergroot.

  En ja natuurlijk zullen een hoop mensen hiermee niet blij zijn. Vul maar in wie??

  Stem Frontaal


  Maak melding

 11. Vraag mij af of regels echt zullen helpen,die er volgens mij nu al zijn.Het ligt aan de mentaliteit,en dat bouw je echt niet makkelijk om en zeker niet in een land met een patronage systeem.


  Maak melding

 12. Straks wil hij ook hulp om zijn kont af te vegen, come on man,boeven pak je gewoon zonder hulp.
  Al sinds jaar en dag is het geen geheim wie het te zeggen heeft bij justitie en in de rechtbank.
  Waarom ook geen OnroerendgoedBelasing,nee dat willen bepaalde figuren niet,sinds jaar en dag bestelen ze dat arme volk.


  Maak melding

 13. Goede zaak dit had al jaren eerder moeten gebeuren.
  Vind deze minister wel daadkrachtig en voor mij mag hij de toekomstige minister president worden. Je hebt altijd mensen die liever in een onbeschaafde wereld willen leven en als men tracht om criminelen, rovers en moordernaars beschaving bij te brengen is het ook niet goed.

  Santhoki proficiat.


  Maak melding

 14. Santokhi is goed bezig. Het beleid bij zijn ministerie is te volgen. Sterker, deze man zou niet misstaan als president van Suriname. Jammer van die grote smet op zijn naam. Ik denk zelf dat hij ook spijt van heeft. In ieder geval; GA ZO DOOR MET UW BELEID. Dit is het begin. Het land is te “klein” om zoveel boeven te herbergen.


  Maak melding

 15. Ik vind Santokhi echt heel slim en doordacht… straks heeft hij een heel nieuw netwerkje bij elkaar wat allemaal opelkaar aansluit…goede samenwerking, juist dat is zo belangrijk…dit belooft heel veels goeds….


  Maak melding

 16. Santoki wil alleen weten hoe hij zichzelf in de toekomst nog meer kan beschermen..””Santoki bestrijdt corruptie””hahahahaha That will be the day……..


  Maak melding

 17. Beginnen zij weer met buitenlanders om ze wijs te maken hoe zij eigen broeders en zuster moeten aanpakken en waar zij eigenmensen het best pijn kunnen doen en met wortel en tak vernietigen.
  DUS ZELF KAN DE SURI GEEN MOER…men moet gewoon zeggen wij blijven domme achterlijke dieven…Maar wie hebben wij aan de macht hij wilde andere mensen met wortel en tak vernietigen…maar had het dom weg niet door dat als jij een land in het gareel wil houden jij een ieder nodig hebt…maar nee EZELS BURIEKI’s wisten het toch beter.
  HAAL DE BUITENLANDER DIE WEET HET BEST MET ONS….morgen gaan wij weer schreeuwen als BABY’S…..FRONT KAN TOCH GEEN MOER.


  Maak melding

 18. Meneer Santokie, niet alleen praten , ook doen. ik denk u komt ook in de baajes.Als u denkt , u gaat gewetens problemen krijgen, moet u in naam van uw moederland handelen.Met hart en ziel moet elk mens strijdend, de wereld verlaten , voor zijn vaderland. Kijkt u naar M. Gandhie.A. de Kom, J.Pengel, A. Lachmon.Dr. S. Redmond. etc.


  Maak melding

 19. hallo hallo waarom schrijf iedereen hier,dat zij er niet mee aan doen,dat is typisch surinaamse.

  de anderen doen het,en wij dus niet.
  iedereen doet hier aan mee.

  als je naar Suriname gaat,en er lukt iets niet,wat doe je dan,geld geven toch.

  mensen met geld kunnen alles in Suriname doen, omdat zij niet veel geld verdienen,doet de overheid gewoon mee hoor.

  stom,stommer en stomste…dat zijn wij…

  na 100 jaar onafhankelijkheid gaat het land nog niet voor uit.nooit zal de mensen het land naar behoren kunnen besturen,omdat de bevolking,stom.dom,ezel,Enzo.. Enzo en nog veel meer zijn behalve enige kennis van bestuur kennen zij/wij…


  Maak melding

 20. Is “dit” het parlement waarover men het heeft? Als ik naar die beelden kijk, lopen de rillingen over mijn rug. Dit is echt angstaanjagend. Stel dat iedereen zijn normen en waarden verliest, en als een gek tekeer gaat, wat dan?
  Jezelf kunnen beheersen, is een gave, en heeft te maken met intelligentie en normen en waarden.

  http://www.youtube.com/watch?v=XWRsKFqMd-U


  Maak melding

 21. Santhoki, Santhoki,
  Man, vertel het SME volk waar de 50 kg coke is gebleven en wie hiermee te maken heeft. Waarom zijn er kleine jongens verdacht in deze zaak? Wie pakt de grote vissen een keertje aan? Dat kan SAnthoki niet, want de meeste grote vissen zitten in de VHP met als aanvoerder Tilakdharie.

  In Suriname weten wij toch wie de grote drugsjongens zijn? De vele autohandelaren , “rijstboeren” in Saramacca en de casinohouders: wie houdt wie voor de gek?

  Santhoki voor president? Laat mij niet lachen bradas en sistas. Time wil telle: De VS heeft geduld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.