Surinaamse bananen raken speciale status kwijt

12

PARAMARIBO, 11 nov – Bananen uit Suriname raken zo zoetjesaan hun speciale status kwijt op de Europese markt. Nieuwe handelsverdragen en afspraken met de Latijns-Amerikaanse concurrenten oefenen onhoudbare druk uit. De Surinaamse bananenindustrie staat op een kruispunt.

Het wordt steeds creatiever leven of roemloos ten onder gaan. De Stichting Behoud Bananensector, SBBS, leeft en laveert al ruim vijf jaar tussen beide. Behalve een ineengestort bedrijf weer op poten helpen, moest ook het onstuimige marktklimaat scherp in het oog worden gehouden. Als zaakwaarnemer heeft SBBS de productie weer behoorlijk van de grond gekregen.

Deze inspanning heeft tenminste kunnen voorkomen dat Suriname zichzelf al vroeg uitschakelde. Kunnen bijbenen is zonder meer een noodzakelijke kwaliteit. Dat is ook aardig gelukt. Nu is nog zo’n vijftig miljoen euro nodig om het bedrijf klaar te stomen voor verkoop. De overheid wil af van het bedrijf en daarmee één van de laatste hoofdstukken afsluiten in de Surinaamse geschiedenis van geleid ondernemen.

12 REACTIES

 1. Tja, daar gaan we weer, Suriname heeft een eili waar ik niet prettig van wordt, waar komt toch die arrogantie vandaan???? waarom profileert dit land zich als een 1-ste wereld land??? De Colombiaanse bananen hebben in Europa de numero-uno status, entonces : CALLATE suriname!
  wel schattig eigenlijk, ze maken zich wederom BELACHELIJK!
  odi, Wakaman


  Maak melding

 2. Overheid,

  Je wil af van het bedrijf dan kom je met zulke berichten? Wie koopt het bedrijf nog als er geen afzet is? Geen goeie zet, heren.

  Dat Europa met concurenten afspraken gaat maken heet vrijhandel.Die hebben misschien iets meer te bieden en blazen niet al te hoog van de toren zoals veel van onze politici doen.


  Maak melding

 3. En wie durft na het lezen van dit artikel nog te beweren dat Suriname een bananenrepubliek is? De landen in Midden-Amerika hadden deze reputatie al lang, dus laat ze deze status behouden. Toch vind ik het schandelijk dat door politieke naijver, nepotisme, bestuurlijke incompetentie en gebrek aan strategisch marketing inzicht, de bananenindustrie in Suriname verloren dreigt te gaan. Zoals de SML destijds vanwege de door mij hierboven genoemde oorzaken ten onder is gegaan, zo waarlijk hangt het zwaard van Damocles nu boven de bananensector. Jammer, want ik vind de Surinaamse banaan nog steeds de lekkerste ter wereld.


  Maak melding

 4. Verkoop 2/3 deel van de aandelen van deze onderneming op de aandelenmarkt. Geeft de buitenlandse bedrijven ook de ruimte om te investeren. De staat houdt 1/3 deel van de aandelen.

  Dan zullen we zien als deze onderneming winstgevend zal zijn.


  Maak melding

 5. Ik ben meer voor de Surinaamse Ananas.

  De Surinaamse ananas is gewoon de lekkerste ter wereld!
  Laat men meer energie in de Surinaamse ananas steken, want die is ontzettend heerlijk, het is gewoon een soort delecatesse. Daar kunnen de ananassen uit de NL supermarkten niet aan tippen!

  De banaan is een tere fruit die gauw beschadigd wordt door stootplekken. Verder vergt de banaan veel meer zorg dan de ananas.

  De ananas kan door het dikke schil goed tegen een stootje en is zeer goed om als exportproduct te gebruiken.


  Maak melding

 6. De surinaamse eoonomie is ingekrompen vind je het gek dat de surinaamse bananen zijn ingekrompen waardoor ze hun speciale status zijn kwijt geraakt.

  Maak niet uit wat voor weer het is in suriname de bananen aldaar zijn altijd ingekrompen. Zoals je weet heb je altijd opscheppers daar die heel hard schreeuwen wij hebben de grootste bananen van de hele wereld.

  Vandaar dat Surland failliet is gegaan. De surinaamse banaan bereikt niet meer zijn normale hoogtes vanwege de vele chemische stoffen die gebruikt worden.

  De surinaamse bananen zijn ook niet geliefd in nederland. De hardheid ontbreekt en de banaan is heel zacht waardoor dit niet bevredigend is voor de nederlandse vrouwelijke bevolking.

  Ik moet wel eerlijk zeggen in de wintermaanden zijn de bananen hier speciaal van mij ook ingekrompen maar door kunst en vliegwerk krijg ik ze wel goed glad gestreken.

  Okee mensen fijne dag
  tang boeng.

  Maar in suriname daar groeien de bananen.


  Maak melding

 7. Beste lezers,
  Ik schrok mij bijna dood met het lezen van dit bericht. Dat er veranderingen komen in de wereld handel is niet nieuw. De Europesche unie heeft al zoveel geld in het bedrijf gestoken, om het rendabel te maken ter privatisering. Ik kan niet geloven dat de staat Suriname nog een 50 miljoen euro in dit bedrijf moet steken om het vervolgens te kunnen verkopen voor 10 miljoen dollars. Wie houdt wie voor een gek. Is het misschien een vergissing in het noemen van bedragen of is er strond in de kopen van de leiding van dit bedrijg. Laat het bedrijf dan maar stikken. Ga dan krobia in de vijver kweken.Boeven allemaal, die gewoon landsgeld wil gebruiken om rijk te worden.


  Maak melding

 8. Het zou jammer zijn als de Surinaamse banaan zijn status inderdaad kwijt zou raken.
  In deze tijd van crisis zou het een mooi moment zijn om het bedrijf gezond te maken, door ook buitenlandse investeerders toe te laten. Maak de rest van de wereld bondgenoot en je bent verzekerd van afzet gebied in Europa en misschien Amerika. Het teveel de regie willen houden in eigen (niet capabele) hand leidt niet tot economische groei. Het is een verkeerde mentaliteit om te denken dat wij in Suriname alles onder controle hebben door geen buitenlandse investeerders toe te laten, maar wel op zoek gaan naar subsidies en andere financieringsvormen.
  Dit is echt niet de werkelijkheid anno 21ste eeuw. Terecht wordt eerder opgemerkt dat Suriname het slachtoffer wordt van zijn misplaatste arogantie.
  Wakeup time dus, want de Surinaamse banaan wil wel, nu zijn bedrijfsleiders nog.
  Het zou jammer zijn als een van onze nationale bedrijven, waarop wij best trots mogen zijn ook ter ziele zal moeten gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.