Duizenden willen permanent verblijf in Suriname

19

PARAMARIBO, 9 nov – Ongeveer vijfduizend vreemdelingen hebben permanent verblijf aangevraagd in Suriname. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Het betreft personen die al jaren, soms decennia, in Suriname wonen. Van sommigen zijn de kinderen al volwassenen geworden zonder dat hun status is geregeld.

Daar moet radicaal mee worden gekapt. “Wij willen dat Suriname een land wordt waar geen illegalen wonen”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. De groep van vijfduizend heeft gebruik gemaakt van de gelegenheid zich te laten registreren. Nog eens vijfduizend deden dat ook, maar moeten nog herkomstdocumenten ophoesten. Die hebben tot eind dit jaar de tijd hun zaken in orde te brengen.

Daarna hangt hen uitzetting boven het hoofd. Bij de toelating van vreemdelingen zal strenger worden gelet op persoonlijke kwaliteiten. Kunnen bijdragen aan Suriname’s ontwikkeling is voorwaarde. Voor vreemdelingen van Surinaamse komaf geldt een aparte benadering. Wie zich in Suriname wil vestigen hoeft geen verblijfsvergunning aan te vragen. “Ze vragen in één keer vestiging aan, lifetime”, aldus Santokhi.

19 REACTIES

 1. Als minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie President zou worden dan dan staat Suriname op de kaart in positieve zin.
  Denk dat heel wat elementen die nu niet durven te verschijnen voor de Krijgsraad straks onvindbaar zijn.


  Maak melding

 2. Als je je eigen volk, die buiten of binnen Suriname leeft geen grond wilt aanbieden, dan zullen anderen (de illegalen en multinationals) de gronden inpikken.

  Waar wacht men nog op? Totdat anderen (de illegalen en multinationals) de vruchtbare gronden gaan opeisen/inpikken?

  Geef alle Surinamers en SuriNeds etc. een lapje grond. Daar zijn de gronden voor. Er is genoeg grond voor alle Surinamers.

  Als je ‘schreeuwt’ dat Surinamers terug moet keren om het land “op te helpen bouwen” dan moet je deze mensen ook grond aanbieden om erop te kunnen leven. Geen mens stort zich zomaar in een avontuur. Er is grond genoeg voor iedereen!


  Maak melding

 3. Suriname is nu HOT, Su is booming!!!!!
  Ik ben net weer terug. Suriname heeft echt een metamorfose ondergaan qua, toerisme, uitgaan, recreatie, shoppen, bouwen…etc. Er heerst nu een enorme bedrijvigheid iedereen heeft nu vertrouwen in de toekomst. Verbaast me ook niet dat er zoveel buitenlanders staan te trappelen om zich in Suriname te vestigen……


  Maak melding

 4. Legaal!

  Legaal in Suriname verblijven geeft allerlei voordelen. Je staat overal bekend dus als er wat is ben je op te sporen en ook te vinden. Wie wil dat niet? Ook vindt ik dat je als inwonende belastingplichtig moet zijn en dat zijn illegalen niet.
  Een mooie opening is er gemaakt voor Surned’s of SurAm’s. Lifetime vestigings vergunning. Goed zo! Want uiteindelijk komen alle kinderen die in SME geboren zijn terug, desnoods om hier begraven te worden of over de Suriname rivier lifetime gestrooid te worden.
  Goed gedaan minister.


  Maak melding

 5. Tuurlijk wilt iedereen naar Su omdat alles makkelijk en als je geld hebt, snel geregeld kan worden.Nu worden de mensen die jarenlang met hun gezin wat hebben opgebouwd misschien het land uitgezet omdat ze geen papier van herkomst kunnen tonen.En dan zegt Santhoki..Bij de toelating van vreemdelingen zal strenger worden gelet op persoonlijke kwaliteiten.Die Chinezen die nu het land bevolken hebben nauwelijks of geen behoorlijke opleiding gehad.Waar wilt u heen meneer Tokkie?


  Maak melding

 6. Een beetje te laat Chan
  Ga eerst die fucking coke export stoppen zodat mijn oma en opa niet altijd als een beest behandeld worden op schiphol.
  Meer actie in het verkeer.
  Ik weet dat je het niet makkelijk hebt.
  Je hebt goede zaken gerealiseerd.
  Maak aub dan ook de juiste beslissing bij case december. Het kan goed fout gaan en wil niet zeggen dat de rechtstaat ondermijnd moet worden.Maar het volk wordt de dupe. Niet de hoge piefen in de DNA.We wachten niet op een destabilisatie of een burger oorlog. U blijft niet voor eeuwig Minister.
  Je bent en kan een aanwinst voor Mama Sranang blijven. Je bent machtiger dan je denkt…
  Take care


  Maak melding

 7. Ik voel me een minderheid in mijn eigen land.
  Hoe kan het dat chinezen binnen een paar dagen een rijbewijs krijgen zonder dat ze nederlands of surinaams spreken?

  Ik zit jaren op een vergunning te wachten maar no way, de buitenlanders krijgen dat binnen een dag ra ra hoe kan dat?

  De komende verkiezingen in 2010 stem ik echt op de PVV.


  Maak melding

 8. Maar het zijn wel de Chinezen die wat van Suriname maken.
  Zie je soms 1 chinees hanging begging over straat?Neen ze werken kei en keihard.
  De gehele Kwattaweg,Pad v Wanica enz.enz. worden steeds een lust voor het oog,mooie gebouwen worden er gebouwd ie ja door de Chinezen.
  Wat heeft Suriname aan SurNeds,de goedwilligen uitgesloten,die veel eisen stellen om terug te keren naar hun land wat ze zelf de rug toegekeerd hebben?
  Toen ze naar Nederland kwamen kregen ze alles in de schoot toegeworpen,vooral degenen die effe voor 1975 hierheen kwamen.
  Nu eisen ze stukje grond een hoge functie nog ff willen ze een SUV.
  Ik ken 3 SuriAmerikanen(2 Hind. en 1 Jav.) die teruggekeerd zijn en zelf alles hebben gekocht in Suriname huis met grond,ja voor die heb ik respekt de Suri-Amerikaan weet wat aanpakken is,zij kregen niets en dan ook niets van de Amerikaanse staat,ik zou zeggen Santoki richt je liever op de Suri-Amerikaan die weten en voelen wat werken inhoudt en laat die SuriNeds die hoge eisen stellen terugkeren naar waar ze het zg beter hebben.
  Het is een veel gehoorde uitspraak in Suriname:Die Surinamers die in Nederland wonen denken dat ze veel en veel beter zijn dan wij Surinamers,alles van ze is in Ned.gaat het zus en zo dus in Suriname MOET het ook zo gaan,wel laat ze lekker daar huizen,die blablabla-praat zitten wij niet op te wachten.En daar geef ik ze volkomen gelijk in.


  Maak melding

 9. Die Chinezen palulu zijn anders als gast arbeiders binnen gehaald en ze hebben hun werk toch gedaan, ze doen zelfs hun werk nogsteeds !!! Hun persoonlijke kwaliteiten zijn stuk voor stuk dus wel van belang.

  Ik ben trots op Santokhi, hij gaat heel goed ! Van mij mag hij president worden, een man met zijn hart echt voor het volk van Su !


  Maak melding

 10. hoeveel van deze mensen hebben suriname verlaten na de militaire staatsgreep? sommigen waren verplicht te vluchten omdat de slager van paramaribo geen tegen spraak duldde en mensen die slimmer dan hij bouterse doet alleen zaken met melopers die geen kritiek mogen uiten .


  Maak melding

 11. Overal ter wereld heb je illegalen, Suriname is geen uitzondering op de regel.Je kunt zeggen dat er verschillende groepen van illegalen bestaan de ene die zich willen integreren en bij de opbouw van het land willen mee helpen en de andere die daar zijn alleen voor zich zelf en niets anders zien dan eigen interesse.Suriname moet de wetten die er bestaan eerst werk dan werkvergunning en verblijfsvergunning toe passen,geen vestiging voor lifetime geen land ter wereld doet het.Ik zou zeggen eerst een verblijfsvergunning van drie jaren en dan vijf jaren.


  Maak melding

 12. De Chinezen zijn nu de harde werkers in Su. Ze investeren ook!!! De nietsnutters , rovers, klagers, verkrachters en moordenaars zitten allemaal op hun droge kont in Oost-Suriname!!!!!De marrons zijn momenteel een vloek in Suriname!!!!!


  Maak melding

 13. Santhoki zegt.
  “Kunnen bijdragen aan Suriname’s ontwikkeling is voorwaarde”. Dan zit Su met de chinezen goed. Ze zijn tegenwoordig wel het middelpunt van corruptie, maar ze helpen wel aan de opbouw. Dan maakt het niet uit, wat hun motieven voor verblijf in het land zijn.

  In ieder geval een uitdaging voor de minister om ook in dit geval schoon schip te maken met de corruptie, en het geld van de Chinezen rechtstreeks in de staatskas te laten belanden. Corruptie kost het land veel geld! En een deel van het volk voelt zich ongelijkwaardig behandeld.

  Ja deze minister heeft het druk genoeg en doet ook veel goeds. Ik denk dat als hij in bepaalde gevallen – let wel bepaalde gevallen- iets behoudend te werk gaat, hij dezelfde resultaten bereikt. Zo kan hij goodwill kweken bij een groep die nog een beetje wantrouwig zijn beleid gade slaat.
  Suriname kan deze mensen goed gebruiken. Ik ben geen tegenstander van hem.


  Maak melding

 14. In mijn laatste reactie staat.
  “Zo kan hij goodwill kweken bij een groep die nog een beetje wantrouwig zijn beleid gade slaat.
  Suriname kan deze mensen goed gebruiken. Ik ben geen tegenstander van hem”

  Het staat een beetje raar.
  Voor alle duidelijkheid, ik bedoel dus de mensen met de instelling van Minister Santokhi


  Maak melding

 15. Beste lezer,

  Wij Surinamers zijn allemaal geimporteerd, op de Indianen na.

  Geeft ze de Surinaamse nationaliteit, zolang ze de grondwet respecteren.

  De wereld is van ons! mag en kan wonen waar je maar wilt.

  Vroeger waren er geen grenzen.


  Maak melding

 16. Mensen, mensen toch…wisten jullie dat volgens on-officiele cijfers de Brazilianen(40.000)de grootste groep buitenlanders vormt? Dan volgen de Guyanezen, Chinezen, Haitianen…etc…Maar de Chinezen vallen op door hun werkzaamheid in alle sectoren, grote investeringen en niet lullen mentaliteit, maar doen. Jullie houden een bekrompen gedachtegang op na. Met name de creolen en hindoestanen!!!Hebben niet de immigranten, Amerilka, Australie
  en Canada niet tot wereld grootmachten gemaakt?????


  Maak melding

 17. Hoeveel van deze mensen zijn teruggegaan toen het geen militaite regiem meer was?
  No one, ze zitten hier allemaal blablabla te leveren over de zg decembermoorden en eisen geld om te getuigen.
  Aan dit gepeupel heeft Suriname niets,zg wegvluchten ,maar is het niet zo als het weer goed gaat met dat land dat men terugkeert?Ze zullen gek zijn, denken ze , want ze hadden een goede smoes Nederland binnen te komen en hier krijgen ze alles van de Nederlandse staat en in Suriname willen ze hetzelfde hebben,mooi niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.