Compensatie voor kapot geschoten Surinaamse media

24

PARAMARIBO, 2 nov – Twee mediabedrijven die op 8 december 1982 werden beschoten en in brand gestoken, zijn financieel gecompenseerd. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het betreft de radiostations ABC en Radika. Of ook anderen gecompenseerd worden is nog onduidelijk.

De twee radiostations hebben een lange weg moeten afleggen. “Het is een zeer langdurig proces geweest. Het was niet makkelijk een beslissing te nemen”, zei Venetiaan in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Onder meer was de hoogte van de compensatie moeilijk vast te leggen. Ook moest rekening worden gehouden met een eventueel domino-effect.

Meerdere burgers hebben te lijden gehad in de militaire periode. Op 8 december 1982 is ook het krantenbedrijf De Vrije Stem in brand gestoken. Hetzelfde gebeurde met het hoofdkwartier van de vakcentrale De Moederbond. Het dagblad De West moest ruim anderhalf jaar dicht. Dat de staat verantwoordelijk is, is geen punt van discussie. “Het is duidelijk dat dit zo is”, aldus Venetiaan.

24 REACTIES

 1. Discussie!

  Vene ik wil hier wel over discussieren. Is de Staat schuldig? Waar en wanneer is dat bewezen? Dus u geeft ook toe dat de Staat schuldig is aan de 8 december moorden? Waar haalt u dat vandaan? U bent dus bereid om samen met uw statenleden in de bak te gaan voor de moorden op 8 december? Volgens mij zijn ze bij u niet allemaal op een rijtje, of ze liggen bij mij overdwars.

  Kijk, de punt vijftigers op de patrouilleboten heb ik binnengehaald. Een cadeautje van de Nederlandse Staat toen we onafhankelijk werden. Deze waren bedoeld om de kust te bewaken maar zijn door een stelletje padvinders gebruikt om mijn dure politieburo kapot te schieten. Dat klopt zover, toch? Deze padvinders zijn vandaag aan de dag rijke, grotgrondbezitters met woningen en auto’s verdeeld over heel het land. Dat zijn dezelfde jongens die de radiostations, krantenmagnaten en andere burgers hebben kaalgeschoten of in brand gestoken, toch?
  Als u de Staat hiervoor verantwoordelijk stelt, dan is de Staat ook verantwoordelijk voor de 8 december moorden. U gaat dus samen met uw statenleden de bak in, zonder ooit een wapen te hebben vastgehouden. Het proces wat nu gaande is, is dus een grote farce!

  Een sterke regering had de rijkdommen en alle beittingen van de rijk geworden padvinders in beslag genomen en daarmee de benadeelden gecompenseerd. Discussie nu pas gesloten!


  Maak melding

 2. O zo,

  Dan hoop ik nu dat Venetiaan ook het arme volk compenseert voor de schade die de NPS decennia lang heeft aangericht in het land. Vanaf de jaren vijftig heeft de NPS het arme volk in armoede gedompeld door koloniale en raciale politiek.

  Het volk leed honger zonder compensatie voor de slechte bejaardenhuizen en ondervoede ouderen in de tehuizen.

  Geen compensatie voor onvoldoende huisvesting voor het volk.Geen compensaties voor onvoldoende schoollokalen en schoolmaterialen.

  En zo kan ik tot in het oneindige doorgaan. Ik vraag me af welk belang deze man dient. In ieder geval niet die van het volk.


  Maak melding

 3. Het domino effect zal zeker nog een vervolg krijgen. Het is heel terecht dat de radiostations Radika en ABC zijn gecompenseerd. Compensatie is ook op zijn plaats voor drukkerij de Vrije Stem en het gebouw van de vakcentrale de Moederbond. Waar ook naar mijn mening compensatie gegeven moet worden, zijn de woningen van de omgekomen slachtoffers van 8 december, waarbij degenen die de woningen zijn binnengedrongen materiele schade hebben aangericht.


  Maak melding

 4. Zaliger mi granmama bo taki, “worong no e waka fu soso”. 08 december 1982 was een incident, dat zich nooit meer mag voltrekken in Suriname, maar laten wij er wel van uit gaan dat er niet niks aan de hand was te dien dagen. Voor mij staat het als een paal boven water dat de vlam in de pan is geslagen doordat soldaten bloot werden gesteld aan uiteenlopende vernederingen/beledigingen door de latere slachtoffers. Wie hadden gedacht dat het niet zo een vaart zou lopen, waaronder ondergetekende zijn wel een ervaring rijker. Een emotievrije-onderzoek zou heel wat dreg naar boven kunnen halen. Een advies? Wie zou het zeggen?


  Maak melding

 5. Waar zal dit eindigen? Er is nog niemand berecht, maar waar men het wel met elkaar eens is, is dat er alvast over de brug moet worden gekomen voor compensatie.


  Maak melding

 6. Opa Ronald heeft echt niet zoveel te doen….zoeken jullie meer plektjes waar hij zijn lintjes kan gaan staan doorknippen.
  HET LAND HEEFT ECHT NIKS EN OOK NIKS AAN DEZE PRES.

  GA GELD VOOR HET LAND VERDIENEN
  Niet gaan lopen bedelen om het land in de verkoop te laten belanden.
  En vraag hem met meer zaken voor de bevolking te komen hij is niet eens in staat geweest..behoorlijke woningen voor zijn eigen aanhangers te laten bouwen.
  Maar dagelijks komt hij alleen met PIETERBAAS gejammer en gekletst.


  Maak melding

 7. ik vind dit een hele moedige besluit van deze regering omdat ik vind dat de media één van de belangrijkste pijlers is in een democratie zonder media geen democratie en de manier hoe je als staat of gezag omgaat met de media laat ook zien hoe intilligent je bent,een figuur hier beweerd dat de militairen bloot werden gesteld aan vernedering en beledigingen weet je wat je moet doen jongen laat jou nakijken want jij spoort van geen kanten, eingelijk laten deze gasten zien hoe dom ze zijn want ze geven indirect toe dat deze misdaden zijn geregisseerd door het militaire gezag en uitgevoerd in opdracht van niemand anders de de man die meeste bloed aan zijn klauwen heeft in suriname BOUTERSE, het recht zal zegevieren hoe dan ook.


  Maak melding

 8. Het netwerk en de jongeren gebruiken deze verdoezelde handicap dec 82, 27 jaar zonder dat de uitspraak schuldig of onschuldig luidt niet meer om onze eiigen verantwoordelijkheid te vermijden.

  Wat front en bijdehante consorten elke verkiezing weer doen met de handicap dec ’82, 27 jaar verdoezeling= steeds zichzelf verontschuldigen voor hun eigen falen.

  Allemaal meneren en mevrouwen met houten benen.

  Waar is het armoede beleid naast het wachten op vonnis,uitspraak dec ’82?

  Het pleidooi van een falend front berust op dramatische rollen van haat en rancune.
  Front zadelt het volk op met zelfkwelling bepaald door de impliciete en expleciete veronderstellingen generaties op generaties
  te laten voort bestaan. (culturele scrips)
  Als je niet zelfstandig gaat leren denken , in het hier en nu, sang e psa no no de, blijf je in zo een destructieve script leven en ben je een gecomformeerde burger van Suriname. Mensen gaan dan voor je denken.

  Hoe staat het met onderwerpen zoals corruptie aan de top?
  Zit generaties in ons Surinaamse script.

  Wat heeft vene gedaan naast het wachten op wet en recht dec’82 aan de weerspiegeling van ons nationaal karakter “coruptie” wereldwijd.

  Hoe staat het naast wachten op wet en recht dec’82 met onze tienermoeders?
  kan het beleid geevalueerd worden?
  Dat zijn vragen die in het hier en nu spelen.


  Maak melding

 9. Een behoorlijke Pres. moet dan ook zeggen wanneer, hoe en hoeveel.
  Maar deze man en FRONT zijn niks en ook niks anders dan FROMMEL & ROMMEL.

  En ik wil u nog erop wijzen Opa Ronald…… dan heeft één dubbel Staatsgeld gekregen. Want toen hij niet meer in de NPS zat hebben zijn politieke vrienden van Rechters hem meer dan 1 miljoen USD toegekend en de arme bevolking moest hem betalen om later alleen maar …uittekramen……en te kraaien…..op de Radio…..er moet coup komen er moet coup komen …de NPS heeft meer dan 1 miljard nfl.gewoon in het bos gegooid….die domme jongens ,die ezels wat weten deze domkoppen………pieterbazen zijn dat…ezels….Wij werden via de Radio gepompt geloof me……….er moet coup komen… er moet coup komen…NPS……is ROTZOOI…U zal het niet meer weten Opa Ronald u bent ondertussen te oud om dit te begrijpen of te weten.


  Maak melding

 10. zou het niet beter zijn dat wij met zijn allen bevestigen dat bouterse een hart van goud heeft een heel eerlijk oprechte man is, en dat zijn tegenstanders zijn gedood door een bliksem inslag in het fort zeelandia of door een zonnesteek, bouterse is niet schuldig aan moord en ook niet van het plegen van een staatsgreep dat is allemaal de schuld van het buitenland de gebouwen die in brand zijn geschoten is ook de schuld van buitenlanders cubanen, de persvrijheid was in goede handen geen mensenrechten schending de economie en onze geldwaarde is ook niet gedaald tijdens het militaire regime van bouterse iedereen liegt bouterse is de enige persoon op deze aardboden die de waarheid spreekt hij is onze lieve heer dit is het beeld dat sommige idioten willen geven van deze facist monster demagoog bedrieger leugenaar moordenaar desiré bouterse.


  Maak melding

 11. **Dat de staat verantwoordelijk is, is geen punt van discussie. “Het is duidelijk dat dit zo is”, aldus Venetiaan.**

  Dat de gedupeerden en slachtoffers gecompenseerd moeten worden “is geen punt van discussie” naar mijn bescheiden mening

  En ik ben eigenlijk wel benieuwd naar die “verantwoordelijkheid “. in welke context moeten wij dit zien ….

  Dit is een “Varkenachtige” manier van politiek bedrijven.Hij die het voorbeeld moet geven vertoont lijkenpikkersmentaliteit!
  Hoeveel stemmen staan er nu op de teller? ten koste van ?
  Het geld moet ook ergens vandaan komen ,dacht ik terloops

  Suriname blijf wakker .. De tijd van Penpen ,Brombere en de Drie Aapjes is voorbij


  Maak melding

 12. Deze stap kan je goed noemen, maar je kan het ook zien als een omtrekkende beweging om stemmen te winnen.
  Waarom nu
  Wanneer wordt de Cornelisschool dan weer opgebouwd.
  Wanneer worden buurten als Van.Dijk,Beekhuizen Latour,Charlesburg, Flora,etc echt opgebouwd, wat te denken van de begraafplaatsen.
  Volk van Suriname, trap niet in deze val die Venetiaan in 7 dagen is ingefluisterd,vergeet Abaisa,niet!!!


  Maak melding

 13. cambio,

  Alleen de bosnegers hebben genoten van het politieke beleid van de nps.
  Decennia’s lang krijgen deze proletariërs gratis medische hulp, brandstof en electra.

  @ rmdleider,

  Abaisa kon toch kogels vangen of niet?
  Wat heeft abaisa met dit issue te maken?


  Maak melding

 14. @ 12 du

  Het netwerk en de jongeren die de idealen van de NDP een warm hart toedragen en die idealen ook willen uitdragen ,doen niet mee aan du zijn valse vleierij en valse complimenten, die onder het mom van echtheid gegeven worden.

  “geweldig idee”een compensatie zegt de president van Suriname terwijl hij in zijn achterhoofd denkt “wat een walgelijk idee”


  Maak melding

 15. Ook 27 jaar wachtend op een objectieve uitspraak betreft de verdoezelde rechtsgang dec ’82, weten het netwerk en de jongeren die NDP steunen NU wat er gebeurt is maar laten ons niet meeslepen in deze Surinaamse culturele script “collectieve gekte jegens 1 persoon”.

  Net als nu het geval is met misleidende volksleiders, zijn de jaartallen feb ’80,dec ’82 en nog de frommel jaren ’86, ’87,momenten geweest van Surinaame kinderen,mensen,burgers,individuen die na jaren ontberen en maar aanzien van misstanden in een samenleving, een drift aanval hebben gehad,om hun legitieme verontwaardiging,ergernis te uiten die gebasseerd was en nu ook op het zien van onrechtvaardigheden.

  Taak van fronters volksleiders is zorgen voor verbroedering,dus goed begeleiden (net als een kind)en dat willen ze niet.

  Daarom moet het Surinaams volk naast het wachten op uitspraak schuldig of onschuldig, ook deze geraffineerde bedriegers op de hielen gaan zitten.

  Dat heet uitroken!


  Maak melding

 16. Domino effect.

  Als de staat verantwoordelijk is zoals Vene zegt, dan wordt de staatskas leeggeplundert door toedoen van coupplegers. Want al die bedrijven en mensen die enige schade hebben geleden, komen binnenkort met hun claim.
  Dus kost deze militaire coupe ons dubbel zoveel want het leed dat geleden is sinds de coupe gaan we weer tegemoet met een lege staatskas.


  Maak melding

 17. @ het netwerk alias de jongeren .
  hou a.u.b met jou gelul over idealen van de ndp want die bestaan niet jullie geloven in waanbeelden en complottheorie het is toch te walgelijk voor woorden dat jij hier praat over idealen van van partij de geleid word door een facist iemand die geen enkele tegenspraak duld en zijn tegenstanders vermoord is dat wat je aan de jongeren van suriname wijs wil maken vertel aan de jongeren wat voor persoon bouterse echt is en wat hij met suriname heeft gedaan.


  Maak melding

 18. de chantage naar het front toe is,nu betalen of wij komen met zaken naar buiten waardoor je regering ongeacht de paar maanden die resten,naar huis gaat.
  De media is immers altijd goed geinformeerd,sterker jog,ze hebben hun stro mannen zoals de Nederlandse politiek de PID,heeft.
  Politieke. Inlichtingen .Dienst,elke politieke partij heeft zo,n, dienst.
  Na mi takki,…..
  De media krijgt nu geoeg inkt en papier, stroom valt niet meer uit en leningen aan het kader worden niet opgevraagd,gevorderd!!!


  Maak melding

 19. Alle reacties hierboven ten spijt.

  Een rechtgeaarde surinamer die niet begrijpt wat vene zegt is zo dom als een ezel.

  en ik zie heel veel ezels hieboven.

  bagatalisren over zaken die totaal geen respect vertoond aan de 2 radiostation, dus recht van vrije meningsuiting, dus monddood gemaakt worden.

  dat pretenderen de reactie svan hierboven

  ik vind heel fijn dat vene dat gedaan heeft.
  eindelijk gerechtigheid.

  de rest volgt.

  Papo.


  Maak melding

 20. @RMD LEIDER
  Het zei zo ze kunnen het niet ontkenen
  ik hoop dat de mensen eens wakker worden
  en dat ze zich niet laaten misleiden door deze landrovers ze doen er alles aan om daar in het macht centrum te zitten om het volk te misleiden
  laat het duidelijk zijn 2010 gaan ze echt verhuizen ik wist het dat ze zouden buigen voor chantage
  Saluut
  Mentor jr


  Maak melding

 21. @ nummer 20 en 23 ik vind jullie echt twee heel zielige achterlijk figuren die de meest wilde verhalen hier rond bazuinen weet wat erg is als je in jou eigen leugen gaat geloven die je zelf fabriceert het word tijd dat jullie wakker worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.