Surinaams paspoort aanvragen spoedig via internet

8

PARAMARIBO, 26 okt – Over niet al te lange tijd is het mogelijk een paspoort aan te vragen via het internet. Dit zegt Subhas Jhauw, topfunctionaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook andere identiteitsdocumenten komen in aanmerking. De eerste voorbereidingen zijn al getroffen.

Onder meer moet de overheidsadministratie geharmoniseerd worden. Het moet vooral de toegankelijkheid versoepelen. “Een geboorte-uittreksel of paspoort kan via het internet worden aangevraagd, net zoals in andere landen al het geval is. Dus hoeft de burger niet meer naar de Burgerlijke Stand”, zegt Jhauw tegenover de Ware Tijd. De Burgerlijke Stand kan aanvragen nu nauwelijks aan.

Vooral het verkrijgen van een paspoort is vaak een lijdensweg. De overstap naar het zogenaamde e-government moet een definitief eind maken aan alle ellende. “Efficiëntere afhandeling van zaken en efficiënter overheidshandelen”, aldus Jhauw. Het hele overgangsproces mag niet meer dan twee jaar duren. De kosten, ruim één miljoen dollar, zijn grotendeels voor rekening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

8 REACTIES

 1. Van deze faciliteit zullen en kunnen helaas alleen de financieel-economisch beter gesitueerden in Suriname profiteren. Over het algemeen hebben de financieel zwakkeren niet de middelen om een personal computer of laptop aan te schafen om hun aanvragen voor een paspoort of uittreksel te doen via internet. Misschien dat de gang naar een internetcafe een optie is, maar die dienstverlening is ook niet gratis. Immers, uit ervaring weet ik dat een digitale aanvraag voor een publieke dienst ettelijke minuten in beslag neemt(gemiddeld 20 minuten) en de tarieven voor het surfen op internet in een internetcafe in Suriname zijn zeker voor de financieel zwakkeren duur.


  Maak melding

 2. Heel goede zaak van het minsterie van Buza. Hierdoor zal het volk minder lijden onder de tiranie van die corrupe amtenaren van het cbb.Al die groot praats die de mensen moeten doorstaan worden dan minder.Het volk moet wel de moeite doen om naar een cibercafe te gaan en voor een uurtje te betalen. Als ze geld hebben om Naks kasekoloko te betalen waarom moet de overheid een uurtje internetten voor ze betalen.


  Maak melding

 3. Weer een bron van inkomsten voor een nieuwe onderneming.
  Ik koop een computer en richt een kantoor in.
  Mensen die geen computer hebben kunnen bij mij terecht en tegen een vergoeding vraag ik hun bescheiden z.a.paspoort aan.
  Leuk toch????


  Maak melding

 4. Een aanvulling op mijn eerste reactie:
  De financieel zwakkeren hebben ook een sociale achterstand: de taal. Het zal ook extra moeilijk voor hen zijn om de ingewikkelde omslachtige ambtelijke taal te begrijpen wanneer ze een digitaal vragenformulier moeten invullen.


  Maak melding

 5. Goede vooruitzicht en vooruitgang.
  Maar waarom kan er niet vie internet een ticket worden geboekt waardoor er provisie wordt betaald aan de reisbureau’s?

  Je kunt bij de KLM ook een reis boeken zonder tussenkomste van een reisbureau.

  Diefstal t.o.v. de reizigers want die betalen de provisie en maar klagen over de dure tickets.


  Maak melding

 6. Mensen zijn jullie wel eens naar het cbb geweest in suriname?
  Ongelofelijk wat een koebeesten werken daar.
  Goede morgen of middag hebben ze nooit van gehoord. Alstublief en dank u wel komt niet voor in hun “opleiding”.
  Ik denk dat iedere boerenlul die een analfabeet is kan daar werken en dat noemt zich een overheidsinstelling godsammeliefhebben zeg!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.