Suriname wil eigen archiefstukken weer thuis

4

PARAMARIBO/DEN HAAG, 19 okt – Suriname wil zoveel mogelijk van het eigen archieferfdeel weer thuis. Dit zegt minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken. Het verklaart waarom de laatste jaren een ware jacht is ingezet. De stukken horen Suriname toe en moeten daar beschikbaar zijn.

De recente overdracht van koloniale archieven door Nederland is slechts een stap in de goede richting. “Maar we beginnen alvast met achthonderd meter”, zegt Hassankhan tegenover de Ware Tijd. Bij overheid, parlement en particulieren in Nederland liggen wellicht veel meer stukken. Die zullen geleidelijk aan worden gevorderd. Suriname wil zoveel mogelijk zelf de archieven beheren.

Dat was tot voor kort een hele opgave. Grote delen van het lokale archief zijn ernstig aangetast. Dat komt vooral door de gebrekkige opslag. Met hulp van Nederland is nu een modern archiefgebouw in de maak. Na de oplevering kan het eerste materiaal uit Nederland overkomen. Het betreft de periode tussen 1667 en 1975, inclusief verslagen van volkstellingen, het koloniale leger en slavenbeheer.

4 REACTIES

 1. Geachte redactie.
  Ik hoop dat men in Suriname goed zal om gaan met de archiefstukken,waar onze Surinaamse cultuur ontwikkeling in is ondergebracht.Nederland heeft natuurlijk voor gezorgd dat het digitaal is opgeslagen in Den Haag voor nu en in de toekomst.Waar ik ook op hoop dat er jonge Surinaamse wetenschapper er hun profijt van zullen trekken.Zodat wij met z’n allen Surinamers en Surinaamse Nederlanders en Nederlanders in het algemeen er tot in de lengte der tijden plezier aan kunnen beleven.
  Met de vriendelijke groeten Lohrasil Wrijfsteen


  Maak melding

 2. Misshien een goed plan maar het is een bekend feit dat het ene na de het andere
  overheidsgebouw verloren gaat door brand. Mijn
  advies is eerst een deugdelijk brandvrije ruimte opzetten en daarna de archieven onder-
  brengen.Voorlopig zijn zij veilg in Nederland.
  Mr. Khan


  Maak melding

 3. ik ben het met alle voorgaande postings eens, en als aanvulling wat wil de regering doen met de archieven, net als de archieven bij PLOS afschermen voor wetenschappers en andere belangstellenden zodat we niet weten wat er gebeurd is en onderzoek zich blijft richten op de oppervlakkige zaken?

  Neen, laat het archief waar het is, waar iedereen er aan mag en kan komen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.