Suriname-missie Tweede Kamer: wat wordt het?

13

PARAMARIBO, 20 okt – Het blijft voorlopig gissen naar het soort relatie dat Suriname en Nederland zullen ontwikkelen in de naaste toekomst. De missie van de Nederlandse Tweede Kamer heeft in dit opzicht niet veel meer klaarheid gebracht. Gesprekken met de Surinaamse gastheren blijven beperkt tot de oppervlakte.

Te oordelen naar de beleefdheden over en weer zit er ook niet meer in. “Het is meer aftasten van elkaars mening. We hebben gesproken over de relatie, de Toescheidingsovereenkomst, de honderdprocent-controle en de werking van onze democratie”, zegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Dat de oude relatie met Nederland als grootfinancier zijn langste tijd heeft gehad, is zo klaar als een klontje.

Surinaamse politici hebben het daar meer dan eens over gehad. Een duidelijker signaal dat Den Haag het voor gezien houdt, is haast niet denkbaar. Beide zijden willen wel verder met elkaar. Minder helder blijven de contouren. “We hebben een start gemaakt met denken over de toekomst vanuit zowel Europees als Zuid-Amerikaans perspectief”, zegt missielid Alexander Pechtold (D’66).

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet weet in elk geval dat Suriname niet meer het Suriname is van 1975. De grondslag van de ontwikkelingsrelatie toen, een verpauperde economie, is grotendeels weggemaakt. “Suriname doet het beter dan Nederland. We kijken nu samen hoe de ontwikkelingsrelatie verder moet”, aldus Verbeet. Voor Femke Halsema van GroenLinks is er nog één zorggebied.

Economisch kan het dan goed gaan, sociaal is er nog veel mis. In dit opzicht is de gap tussen beide landen levensgroot gebleven “Economisch gaat het goed. De tijd is al lang voorbij dat Suriname naar Nederland moest kijken. Nu kunnen wij veel leren van Suriname. Alleen op sociaal gebied maakt Suriname nog een moeilijke periode door. De sociale verhoudingen zijn kwetsbaarder dan in Nederland”, aldus Halsema.

13 REACTIES

 1. Laten wij eerlijk zijn met Sinterklaas Pieterbaas spelletjes komen wij nergens.

  Laten zij die graag Pieterbaas spelen anderen niet in moeilijkheden brengen.


  Maak melding

 2. Mi Gado, gerdi, please, als je nix beters te melden hebt, beter hou jij je smoel, en ja Femke, stoort het jou ook zo ,al die arrogantie in het land terwijl zij het sociale aspect van de samenleving al jaren en jaren verwaarlozen??
  met vriendele groet,
  HERA


  Maak melding

 3. helemaal niks
  de fractie leiders missen de bevoegdheid om toezeggingen te doen.nog minder om contract te sluiten met de regering enz.

  in elk geval de huidige regering en de toekomstige zullen voortaan moeten leren om te gaan met onze natuurlijke hulpbronnen.
  stoppen dat rotzooi en laat suriname zelfs zijn koers bepalen.

  de kamer leden genieten van hunne snoep reizen en de sociaal zwakkeren in suriname worden ten graven gedragen.

  WAAR IS AL DIE ONTWIKKELINGSHULP GEBLEVEN.
  de regering venetiaan en de kamerleden zijn bezig comedy te spelen met het leed van anderen.


  Maak melding

 4. “Suriname doet het beter dan Nederland. We kijken nu samen hoe de ontwikkelingsrelatie verder moet”, aldus Verbeet.

  Dat, was het dus. Ze willen hulp van Suriname. Dat kan, maar wel zoals Surinamers het willen en niet andersom. Alles op basis van gelijkheid en gelijkwaardigheid en respect voor de rassen en hun culturen.

  Suriname heeft Nederland veel te bieden, maar dan moet Nederland van haar VOC denkwijze afstappen, het is per slot van rekening 2009.
  Doet Nederland dat niet, dan vrees ik dat Suriname verder gaat zonder Nederland, en zich verder aansluit bij de machtige landen in Zuid Amerika en China. Nederland zal dan vanwege haar ‘arrogantie en grootheidswaanzin’, de boot missen!
  Er is nu echt geen tijd meer om arrogant te zijn want iedereen wil met Suriname samenwerken. Voor Nederland 10 anderen.
  Het is El Dorado time…


  Maak melding

 5. De uitspraken van deze “volksvertegenwoordigers” hebben niet meer waarde dan het verplaatsen van lucht. Zij zijn hier in Suriname omdat zij dringend aan een uitstapje toe waren, op kosten van de belasting betaler, en liefst zo ver mogelijk weg van het Haagse gekonkel.
  Hoe was het gezegde ook al weer? … zij dronken een glas, deden een plas en lieten alles zoals het was.


  Maak melding

 6. Waarheen gaat Suiname?
  Regeren is vooruit zien en niet vooruitschuiven. En dat beginnen ze ook al in te zien in Suriname. De Nederlandse parlementaire delegatie zal een multicultureel land in beweging aantreffen. Het Surinaamse volk bestaat en praat uren op SKY radio over haar problemen en denkt ook hardop na. Surinamers zijn zich bewust dat leiderschap moet leiden tot burgernabijheid en tot vertrouwen in de politiek. Ze begrijpen al langzaam hoe waard hun stem is.

  Jongeren in Suriname hebben een genuanceerde mening over zaken als milieu, veiligheid en arbeid. Studenten aan de Anton de Kom Universiteit weten vaak beter te vertellen hoe Suriname ervoor staat dan hun collega’s in het buitenland. Hun enthousiasme draagt een boodschap over de toekomst van Suriname. Over het verleden kunnen de Surinamers zich straks ook gaan buigen. Het Historisch koloniaal archief vertrekt naar Suriname. Meer over Suriname. Welke richting moeten we op hoorde ik iemand vragen op SKY radio, een week voor Devali 2009? Hoe zit het met het ons leiderschap hoorde ik een ander vragen? De parlementaire delegatie zal merken dat de Surinaamse regering durft om ook fundamentele keuzes te maken. Suriname heeft een relatief laag begrotingstekort gezien de huidige wereldrecessie en heeft grote plannen. Vooral wil het meer kinderen laten meedoen aan het technische en hoger onderwijs. Maar Nederland blijft toch belangrijk voor Suriname. Nu en voor een lange tijd nog. Het aantal mensen van Surinaamse afkomst in Nederland zal wel tegen de 400.000 liggen. Misschien ligt het juiste aantal zelfs hoger.

  Relaties met Nederland zijn belangrijk voor Suriname, maar als een land in het Caribische gebied tellen ook andere belangrijke zaken. Een goede relatie met buurland Guyana is ook heel belangrijk. Guyana maakt een economisch groeispurt door dat veel hoger ligt dan die van Suriname. Goedkope Guyanese rijst is volop aanwezig op de Surinaamse markt. De Surinaamse boeren zien de concurrentie met lede ogen aan. De vele districten moeten wat meer hun eigen koers gaan varen. Zo heeft Nickerie baat bij een goede band met buurland Guyana. Veel Guyanese vissers zijn actief in Surinaamse wateren. Landbouw en visserijverdragen zijn belangrijk tussen de twee landen. Een Nederlands bedrijf MNO -Vervat vernieuwt de haven van Nickerie. Voor de toekomst van Suriname zijn meerdere focussen nodig. Buurland Frans Guyana is in feite een stukje Europese Unie vlakbij Suriname terwijl Brazilië een regionale economische grootmacht is. Suriname heeft Supermacht China die haar wegen asfalteert en mogelijk ook andere projecten gaat uitvoeren. China is thans handelspartner no.1 van Suriname als het gaat om consumptiegoederen. China levert redelijk kwaliteit voor een redelijk prijs. Andere bondgenootschappen zijn in de maak.

  Surinamers beseffen dat een verantwoordelijke samenleving niet alleen een schild voor de zwakken moet bieden, maar hen ook op weg moet helpen om zelf verantwoordelijkheid te nemen om voor zichzelf te kunnen zorgen en met anderen samen te kunnen werken. Om iets aan haar milieu te doen wordt het plastiek in Suriname nu verzameld en verstuurd naar China. Plastiek verstopt heel veel belangrijke rioleringen in Suriname. De Surinamer is van nature een pragmatische levensgenieter, daarom weet de Surinamer precies te vertellen welke rol hij of zij van de overheid verwacht. Niet repressief, maar net als hun eigen samenleving, buigzaam als een bamboe stok. De Surinamer vindt belangrijk wat hij of zij eet en is verzot op goed gevulde winkels. De Surinamer gaat netjes gekleed en weet beter dan menigeen hoe met geld om te gaan. De Surinamer wilt ook gemakkelijk en tegen een redelijke vliegticketprijs naar haar of zijn familie of vrienden kunnen reizen. Dus willen zij een soepel visumbeleid. Maar duidelijk is dat Surinamers het niet meer bij de pakken laten zitten. Varma R.


  Maak melding

 7. VOC denkwijze en de boot missen?

  Deze boot kan Nederland niet missen. Het is geweest! Nederland behoort tot een van de rijkste industrielanden ter wereld en toch durven sommigen te beweren dat NL de boot van COTTICA NAAR ROTTERDAM GAAT MISSEN?
  Wat een eigendunk en grootheidswaanzin.
  Wees trots op je land en haar bodemschatten, maar let vooral op de realiteit.

  We zullen vooral rap moeten beginnen met sociaal maatschappelijke verbeteringen. Aan de de ene kant de ultra rijken en aan de andere kant de kansarme armen. Als je arm bent kan je nog mee komen, maar als je een kansarme arme bent dan moet je geholpen worden. En dat stukje sociaal gedrag missen we, want wie rijk is wil rijker worden over de rug van de arme kansarmen.

  Deze delegatie heeft het over zeer belangrijke onderwerpen met onze regering gehad. Toescheidingsregeling (centen), 100% controle op Schiphol (waarschuwing) en het allerbelangrijkste;democratie(no dictatuur).
  Alle andere onderwerpen zouden grote ruzie’s
  aan tafel veroorzaken dus deze zijn keurig uitgezocht. Tussen de BB met R en de Cocos punch is voorzichtig gepraat over HET proces. En dat gesprek is opgevangen door
  journalste Nina Yourna. Bij Nina is het zo dat men zegt: “een journaliste die lastige vragen stelt”. Maar sommigen in de tropen zeggen: “een lastige journaliste die vragen stelt”. Dus dit verhaal over HET proces krijgt nog een staartje.

  Yvox,
  Ik hoop ook dat SME gaat samenwerken met China, India, Brazilie en desnoods Indonesie. Maar zie hoeveel miljoenen van de arme kansarmen in deze landen leven die je in Nederland niet vindt. En als die er zijn, dan heb je de voedselbank, toch?
  Ik hoop niet dat je het heel onzorgvuldige sociaal maatschappelijk gedrag van Brazilie, China en India wil kopieren want in China mag je maar 2 kindren, in India heb je het lage Kastensysteem en in Brazilie worden lastige straatkinderen door de politie morsdood geschoten. Wil je met hen samenwerken? OK!
  Zij zorgen niet voor hun kansarmen.
  Daarom zal Nederland altijd bij ons blijven.


  Maak melding

 8. Het is een zeer complexe situatie.De Surinaamse regering en volk moeten niet vergeten dat NL (en indirekt de Europese Unie) Suriname als potientiele opening ziet naar de economische markt in het Caraibisch gebied en Zuid-Amerika.Er zijn nu al veel autochtone nederlanders die veel belangstelling tonen voor de enige nederlandssprekende land in tropisch Zuid-Amerika.In NL (en elders in de wereld) heerst er momenteel een economische recessie. We moeten ervoor waken dat er talloze werklozen richting Suriname gaan om er werk te vinden en intussen van een nederlandse uitkering genieten. Hoe dan ook deze mensen zijn hoger opgeleid dan de gemiddelde Suriname en maken meer kans op banen op hoge posities in bedrijven. Nu al geven surinaamse bedrijven voorkeur aan nederlandse stagiaires vanwege hun deskundigheid. Op zich is er niets mis hiermee omdat er hierdoor een bijdrage aan de ontwikkeling in Suriname wordt gegeven. Maar omgekeerd zie ik geen Surinaamse studenten richting NL gaan om daar ervaring op te doen. Suriname moet geen verlengstuk worden van NL en zal moeten uitkijken naar andere mogelijke gelijkwaardige relaties in de regio. Zelfs uit Curacao komen nu geluiden over een onafhankelijke staat, dit terwijl al die jaren in Curacao werd geroepen dat ze gelukkig niet samen met Suriname onafhankelijk werden. De Antillianen worden gezien en behandeld, hoewel ze de nederlandse nationaliteit bezitten,als tweederangse burgers in NL. Een duidelijk voorbeeld van hypocrisie van NL.


  Maak melding

 9. Femke, bewijst weer eens oog voor detail te hebben. De grote lijnen lijken te kloppen in Su, maar inderdaad we kunnen onze sociale zaken beter op orde krijgen. er is wat mij betreft heel veel mis met het sociaal stelsel in Suriname. Misschien dat het een punt van ontwikkelingssamenwerking kan worden.Te denken valt dan aan de ouderenzorg, volkshuisvesting en zorg voor behoeftige kinderen. Graag een systeem dat enigzins kan garanderen dat de hulp daadwerkelijk terecht komt bij degenen die het ook echt nodig hebben. en geen parijpolitieke voorkeur. wat mij betreft kan de hulp materieel in Nederland geregeld worden, want anders is het vaak voer voor het geboefte in Su.Geen geld zou ik zeggen, maar daden. Bouw desnoods zelf bejaarden huizen/kinderhuizen, geeft werkgelegenheid.
  Maar goed we gaan het zien.


  Maak melding

 10. Nee! vreemd is het niet dat het voorlopig nog gissen is naar het soort relatie tussen Suriname en Nederland.

  Frront speelt nog steeds in de rancuneuse scéne dec ’82(zijn teveel bezig met innerlijke conflicten dec ’82),terwijl er
  een andere scéne aan de gang is.

  De hervormingsscene!!!!om de algemene schok van herkenning te ervaren dat Surinamers het Nu met gepaste strengheid zelf moeten gaan zorgen voor een algemeen prettig vertoeven in Suriname.

  Het netwerk en de jongeren,die de NDP steunen zijn daarom opzoek naar emotionele inzichten om de bewustheid van ons Surinamers te verruimen.Integendeel, eet NU onder ander magere hein ons zoveel op in het verkeer, en men zegt dat is dan het lot.
  Lotbepaling kun je inderdaad omkeren zoals meneer With uit Utrecht dat eens had gezegd.

  Wat het netwerk en de jongeren die de NDP steunen,ook niet van Front hebben meegekregen is Rationele inzichten: hoe het daadwerkelijk met onze deolgroep gesteld is.
  O, ja de delegatie gaat naaar de gevangenis.
  Kijk jullie ogen uit hoe de dromen van vele ouders niet is uitgekomen, veel van onze kinderen zitten massaal in de gevangenissen.
  En niet discrimenerend bedoeld kijkt ook naar het groots vertegenwoordigde groep.

  Ze hebben geen gegevens verzameld.
  Daarom gist de delegatie.Denken vermogen Front NEE!
  Analyseren om tot een conclussie te komen over bijv. de jongeren Nul!
  Het netwerk en de jongeren wachten op antwoord of front weet hoe het met de jongeren gesteld is.


  Maak melding

 11. gaan we weer.
  aan de zijkant staan en ja baas nee baas knikken.
  achterlijke regering daar laat zich weer inpakken.
  wij hebben het al die tijd goed gedaan in su en dat willen wij ook blijven doen. no metter what.
  who the fuck are you to tell me what to do?!
  nl ga terug en verder met je borrel avond in nieuwspoort.
  ga eerst maar daar orde op zaken stellen.
  dsb bank, wilders , mocros en armoe.
  goodbye


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.