Suriname peinst intensief over nieuwe relaties

23

PARAMARIBO, 10 okt – Suriname is duidelijk aan zet met het aflopen van de traditionele ontwikkelingssamenwerking met Nederland. Volgens coalitieparlementariër Winston Jessurun is het zelfs onvermijdbaar dat er nieuwe relaties komen. Met Nederland zullen nog wel altijd goede banden blijven.

Toch is het onvermijdelijk dat Suriname een nieuwe weg opgaat. Het ontwikkelingsverdrag van 1975 heeft zijn langste tijd gehad. “De middelen zijn nog niet helemaal besteed. Het ligt nu aan ons parlement te beslissen hoe de relatie verder in te vullen”, zegt Jessurun. Hij zit daarmee op één lijn met minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. Van Ravenswaay vindt dat de relatie met Nederland meer de kant op moet van gelijkwaardigheid.

Ook de wijze van uitvoeren van projecten moet radicaal worden omgegooid. Bovendien zijn de omstandigheden drastisch veranderd sinds de jaren zeventig. “We moeten kijken in de wereld wat de plaats is van Suriname en hoe we verder gaan met alle landen waar mee kan worden samengewerkt”, aldus Jessurun. De EU, Frankrijk en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank behoren al tot Suriname’s voornaamste ontwikkelingspartners.

23 REACTIES

 1. nu moet men niet doen of hun neus bloed nederland heeft suriname vijf jaar de tijd gegeven om dit af te bouwen.

  de politieke bewustwording bij de surinamers wijst uit dat de nederlandse regering hoog politiek speelt met de genen die dit niet kunnen of willen begrijpen.

  goed uitgerekend en blijft voortaan weg met je hulp.dit moet een stimulans zijn voor de luie surinaamse regering om harder te gaan werken en niet zitten wachten op de hulp uit nederland.


  Maak melding

 2. Van Front lieden hoeft men op geen enkel woord te vertrouwen of geloven.
  Zij werken zoals altijd met wanneer de maat vol is of men komt met emmers die nooit kunnen overlopen, omdat zij steeds vervangen worden met een andere grote tot Duro-tank aan toe.
  Daarom laat zijn verhaal maar links liggen trap er niet in.


  Maak melding

 3. Gelijkwaardigheid?

  Beide ministers zijn het erover eens dat de relatie met Nederland moet gaan naar het model gelijkwaardigheid. Dat kan! Maar probeer eerst alle boeven uit de regering te gooien, want dat gebeurt in Nederland wel en direkt ook! Probeer ook alle ministeriele en sleutelfunkties te bezetten door bekwame mensen die ervoor gestudeerd hebben, want dat gebeurt in Nederland ook.
  Probeer vooral niet naast je schoenen te gaan lopen want je bent in feite nog steeds een ontwikkelingsland.
  Een oude Surinaamse zegswijze luidt: “gooi je oude schoenen niet weg, vooraleer je nieuwe kan kopen”. Of is het oud Hollands?
  Andere partners zoals de EU, Frankrijk en welke Bank danook zijn ook alleen maar uit op
  winstgevende projecten op de langere termijn.
  Met Nederland kan je elke dag ruzie maken zonder daar echt hard voor gestraft te worden. We kennen elkaar te goed.

  De samenwerking met Nederland zal nooit en te nimmer verdwijnen. Er zal altijd een vader-dochter of moeder-zoon relatie blijven.
  Maar nu zijn we met Nederland getrouwd volgens de ministers, dus willen ze brutaal gelijkwaardigheid. Kan je krijgen, maar dan moet je er eerst voor gaan werken.
  1. Werk aan de vooruitgang van je land.
  2. Werk alle bevlekten uit de regering.
  3. Werk aan het slechte etnisch stemgedrag.
  4. Werk aan een goede wet voor ouderen.
  5. Werk aan de AZV (ziektekostenvoorziening).
  6. Werk aan de infrastructuur van je land.
  7. Werk aan de winkelvergunningen.
  8. Werk aan opvang van Kader uit buitenland.
  9. Werk aan de corruptie binnen het systeem.
  10.Werk voor de bevolking, niet voor jezelf.
  En zo kan ik er nog 10 opnoemen die ons moet voeren naar gelijkwaardigheid.

  Doet u uw ogen open ministers en kijk de wijde wereld in waar Suriname precies staat.
  Een land met een half miljoen inwoners die bijna onbestuurbaar is, met corrupten in de regering die zelf te bang zijn om mensen te berechten die de grofste misdaden hebben gepleegd en bekend staat als drugsland.
  Een land die niet voor z’n ouderen, armen en zieken kan zorgen zonder steun uit Nederland en de VS. Een land met de longen van KingKong
  maar een zwakke overheid. Het kan beter!
  Dus geef Surinaams Kader uit het buitenland de kans om mee te denken en mee te werken en stoot ze niet af uit angst.
  Dan gaan we praten over gelijkwaardigheid.
  Want als Frankrijk onze buren Frans Guyana alleen belangrijk vindt vanwege de Arianne, dan weet ik al op welk niveau ze met SME willen gaan werken. En dat is niet afgeleid van het model gelijkwaardigheid.


  Maak melding

 4. He neus je hoeft niet te reageren als door een wesp gestoken. Weet je nog Vene versus Tjon tjien fa, ja ja die mini-ster die onder curatele staat/stond of heeft gestaan volgens vene maar voor somo was dat nooit zo geweest of hij wist in ieder geval niets van, er was toen ook sprake van een emmer die vol zou lopen alleen had vene niet verteld hoe groot die emmers of duro tanks zouden zijn.


  Maak melding

 5. 1982 is nog vers in mij geheugen toen zijn alle banden met nerderland verbroken door het toenmalige militaire regime om nieuwe aan te knopen met landen als cuba , grenada libie, iedereen met gezond verstand weet dat het de meest slechte jaren waren ooit in onze mooie republiek suriname.


  Maak melding

 6. Jammer dat wij Suri’s geen geluk hebben met bepaalde figuren.
  Deze man is in verval (politieke mislukkeling)een schande voor zijn familie.
  Puur uit Hebzucht,Belazerij,Domkopperij van FRONT.
  Niks wil lukken alleen geblaf(honden) en gekraai van een of ander lalakabai ..gewoon pakapakapé..pakakapé.


  Maak melding

 7. Beste landgenoten,
  Hoe je het keert en draait, de relatie tussen Su en Ned zal altijd blijven bestaan. Echter, wij dienen ook de realiteit onder ogen te kunnen zien en niet zomaar in de lege ruimte kletsen. De realitiet dat Su nog steeds de lusten van profiteerd. Op welke wijze dan ook zijn wij de winnaars, immers mijn landgenoten kan tot de dag van heden hun ogen niet openen op een paar honderden mensen na die slim genoeg zijn om de voordelen vanuit de andere kant te kunnen lichten.
  Surinamers kunnen alleen maar bla,bla,bla, maar verder dan hun neus lang zijn kunnen ze niet zien.
  Wat ik jammer vind zijn de luilakken die het hards schreeuwt maar zelf weinig doet voor hun eigen ontwikkeling.
  Zie de rijkdommem die wij bezitten, worden geroofd door onze zuiderburen etc. zoals de Brazilianen en andere rovers.
  Wat doen de Surinamers eigenlijk? Ja, onze eigen mensen beroven en plunderen en moorden.
  Kijk maar om je heen wie de rijken zijn.
  Ik heb gewoon medelijden met onze blinde Surinamers die alleen maar schreuwen maar zelf niks doen.
  Wordt eens wakker mensen en doe jullie ogen open. Misschien komt het nog een keertje dat de zegen ook boven jullie hoofden hangen.


  Maak melding

 8. Djo jij probeert te wijzen maar als men kijkt, trek jij je vingers terug(als een sufferd).
  Laten wij eerlijk zijn zelfs een Ezel heeft een naam als men wil.
  Geef koe en paard ook een naam hoor, dan kan ik jouw teminste beter begrijpen.
  Jij roept zaken die anderen ook noemen….maar naam en toenaam zijn bij jouw zoek.
  DAAROM NO LEG E LEG UIT….I’M TAKI SUMA NANGA SUMA.
  Ben jij ook zo een zwakkeling als Opa RONALD.V. de Bulldozerman…in naam recht en wet in voordeel van zogenaamde ex. slavenhouders.


  Maak melding

 9. Leiden 11 oktober

  De hele zin van W. Jessurun waarmee wordt geeindigd en het woord ontwikkelingspartner geeft aan hoe Winston de onderhandelingen in zal gaan. De positie van Sur verdient inderdaad een herbezinning, welke dat is zal ik op het eind vertellen. Winston moet mijn mening opvatting maar als positieve kritiek zien aangezien ik goed bevriend ben met zijn broer en zus.
  Verdeel en heers brengt geen winst Winston alleen maar kiezers die dit niet begrijpen.
  Jij als parlementarier zou moeten weten wat je verantwoordelijkheid is. Namelijk de Minister controleren en het beleid van de President. Zelfkritiek in het belang van Suriname ontbreekt hier toch echt in dit geval.
  In int. onderhandelingen moet je de partij naar je toe laten komen, dit vooral als je de grondstoffen in handen hebt. Wachten op geld is altijd verliezen. Laat de onderhandelingen maar in Sur. plaatsvinden.
  Winston ik weet niet hoe ik jou dit moet vertellen maar onze president is eg zwak. Schuiven en dokken is geen presidentieel beleid.
  Wat wij nodig hebben in Sur. is een min. raad die de president niet alleen maar volgt maar vaker op de vinger tikt en eventueel ministers die hun verantwoordelijkheid nemen als het echt goed fout gaat.
  Uw verantwoordelijkheid als parlementarier is er een van controle en het doen van initiatieven. Doet u mij een plezier en oefen aub meer functionele druk naar Raad v. Ministers en de President toe.
  Misschien is het woord nu aan de NDP om te regeren zodat zwakke dossiers worden afgemaakt.
  Mr.Drs. Roy Siwpersad
  Jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 10. een relatie is gelijkwaardig als je er zelf ook iets meeneemt. Surinam lijkt net op de surinaamse vrouwen van vroeger. Als die uitgingen met een man moet hij alles betalen. Ze namen alleen hun tas met daarin een zakdoekje en flesje alcolade mee. Het kwam nooit in hun op om eens een keertje te zeggen “schat, deze rekening zal ik betalen”. Hun favoriete kost waren aardappel/steak, tjauw min, icecream-soda en tot slot een ijsappel. Those were those fucked-up days. Gelukkig zijn die vrouwen in suriname heden ten dage niet zo. Of vergis ik me?


  Maak melding

 11. @Na Mi

  Angezien jullie nooit verder komen dan kankeren zal SME nooit verder komen met sukkels als jullie.
  Jullie missen gewoon het niveau om de werkelijkheid en de problemen en kansen die er zijn te onderkennen.

  Wie werkelijk begaan is met het lot van SME die onderkent dat door het EPA de handels verhoudingen drastisch gaan veranderen, dat er gehandeld moet worden, dat er beleid moet komen. Dat er in de DNA gediscussieerd moet worden over mogelijkheden, kansen en implicaties van eventuele keuzes. Maar jullie groep komt niet verder dan blaten en op de manspelen. Jullie partij heeft in het verleden al blijk gegeven van het onvermogen het land te besturen en jullie reacties bevastigen dat er weinig veranderd is. Domme schoffies met grootheidswaan veranderen nooit.


  Maak melding

 12. De mensen die beweren dat suriname onafhankelijk is van nederland moeten een nieuw bril aanschaffen.

  Suriname kan niet zonder nederland, suriname heeft nederland nodig voor economische relaties. Suriname redt het niet alleen.
  Misschien kunnen ze onafhankelijkheid nietig verklaren en suriname een gemenebest maken.

  Dit is de beste optie voor een klein land qua inwonerstal maar met onschatbare bodemschatten.

  Het land had nooit onafhankelijk moeten worden achteraf gezien maar een paar nationale koebeesten wildde hun zakken vullen.


  Maak melding

 13. Aldus die neus @16

  “Wie werkelijk begaan is met het lot van SME die onderkent dat door het EPA de handels verhoudingen drastisch gaan veranderen, dat er gehandeld moet worden, dat er beleid moet komen.”

  JULLIE domme fronters zijn niet begaan met het lot van SME, want anders hadden JULLIE door dat er gehandeld moet worden en dat er beleid moet komen. Maar JULLIE geboren bedelaars hebben al blijk gegegeven dat JULLIE het onvermogen bezitten om het land te besturen, JULLIE hebben geen visie. Waar JULLIE domme fronters goed op zijn, is gezwets in de ruimte, stelen, corrumperen en op de man spelen oftwewel brokobana.

  JULLIE Domme front bedelaars veranderen nooit, omdat JULLIE niet kunnen denken.

  Effe een serieus vraagje neus, wanneer was de laatste keer dat je nuchter was????


  Maak melding

 14. @ nummer 18,
  dit bedoel ik nou met dom en emotioneel reageren zonder erbij na te denken, jij bent van het model bouterse grote smoel hebben maar zwak en geen poot om op te staan, deze minster is van het model onderhandelen om te een oplossing te komen.enige wat jij kan is luid schreeuwen om niets,jullie ndp-ers zijn net kippen in een hok, zo de baas zo zijn volgers.


  Maak melding

 15. @Na Mi

  Net als je baas lever je uitsluitend inhoudsloze kritiek. Nee de kretelogie van vandaag. DDB zegt dat er heel veel gaat veranderen als hij aan de macht komt. Elk weldenkend mens stelt dan gelijk de volgnede twee vragen:

  -1- Wat gaat er dan wel veranderen? Daarop blijft het stil, blijkbaar heeft men daar nog niet over gedacht dan wel is het zo dubieus dat het beter niet verteld kan wordne omdat dan niemand op ze stemt.
  -2- Waarom heeft de NDP dan de afgelopen jaren niets gedaan? Ook al zitten ze in de oppositie, dat wil niet zeggen dat ze niets hoeven of kunnen doen. En zekere niet dat e maar thuis moeten blijven.


  Maak melding

 16. @ nummer 18 ,
  geeft nou eens antwoord op de reaktie van nummer 22 a.u.b. het enige wat jij en de rest van de aanhang hier doen is dom bléren. in de jaren 80 heeft bouterse laten zien hoe hij dingens drastisch heeft veranderd stelletje koeien dat jullie zijn van rijkdom naar aarmoede , van democratie naar een dictatoriale staat waar mensen die niet eens met hem waren werden vermoord journalisten werden ook gedood radio stations en kranten gebouwen werden in brand geschoten door deze ongeschoolde dictator,ik vraag mij af of bouterse zo slim is of jullie zo dom zijn. het is dom en achterlijk om jou keuze door emotie te laten beinvloeden dar gebeurd met velen die voor bouterse kiezen hun verstand als zij die hebben is uitgeschakelt door emotie of ze hebben een hekel aan nederland of aan de zittende regering in suriname, een van die figuren hier op dit forum gaf mij een mooi voorbeeld hij zij zolang brunswijk vrij is, kiest hij voor bouterse deze persoon laat duidelijk zien dat zijn verstand op stand nul is .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.