Surinaams verkiezingsfeest begint goed Surinaams

20

PARAMARIBO, 4 okt – De aanloop naar de algemene verkiezingen van 2010 is niet anders dan bij de voorgaande. Het soms zenuwachtig, soms paniekerig en soms klungelig tot kluchtig oprakelen van conflicten, schijnconflicten en zwaktes bij tegenstanders ontbreekt ook dit keer niet. Het Surinaamse verkiezingsfeest is nog maar net begonnen en hoe.

Vrijwel elke politieke partij met een beetje naam en faam heeft op een of andere manier al van zich doen spreken. De ene keer gaat het om touwtrekkerij rond wie het nu wel of niet voor het zeggen heeft in de partij. Dat heet dan drang naar verjonging. Wie beter weet ziet eerder de oeroude drang naar positionering. Je zo goed mogelijk in de kijkers plaatsen om straks mee te mogen delen.

Immers loont het – naar goed Surinaams gebruik – het herkenningsvermogen van de (partij)voorzitter te stimuleren. Dit vermogen is het dat uiteindelijk bij eventuele verkiezingswinst de doorslag geeft voor wie waar komt. Of wie wat krijgt. Traditioneel eindigen zulke conflicten dan ook met sissers. De principes gaan weer keurig waar ze altijd al waren en we gaan allemaal over tot de orde van de dag.

Politieke allianties kraken pijnlijk luid. Het maakt dan weinig uit of die allianties nu coalitiegezind zijn of niet. Dan weer is het ruziën om wie president wordt of niet. Of worden doodleuk allianties gesponnen binnen allianties. Andere allianties brokkelen af omdat partners het plots op de heupen krijgen. Partnerruil wordt niet geschuwd. Het adagium van politiek die vreemde bedpartners maakt geldt nog immer.

De doordenker herkent ook hier weer het opportunisme, het sluipende virus dat steevast de Surinaamse politiek doorspekt. De capriolen van het moment zullen menigeen dan ook bekend voorkomen. Geen wonder ook. De muziek en de maskers mogen dan veranderd zijn (of in staat van tergende trage verandering verkeren), het Surinaamse verkiezingsfeest blijft een apart spektakel.

20 REACTIES

 1. Klopt!
  Nu al worden urenlange, bijna ruziemakende discussies gevoerd in geheel het land. Neem nou Marie. Marie is een 48 jarige creoolse man en staat in de gehele buurt bekend als politiek aktief en geschoold. Marie wil discusieren over de aanstaande verkiezingen, zo graag, dat Marie zich ziek meld bij 7even.
  En dan staat hij onder de grote Tamarinde boom iedereen op te wachten die maar langs durft en dan zegt ie: “joe na NPS no!?” Terwijl Marie weet dat de persoon die langs komt van de KTPI of VHP is. Niet reageren en gewoon doorlopen is het beste advies.
  De volgende persoon die langs komt krijgt van Marie te horen: “nooit joe stem boeng!”
  En zo gaat het tot donker door.

  Maar Marie is niet alleen. Zo heb je ook Djimin en Harrie. Harrie is mijn zwager die ik erg mag en waarmee ik heel vaak ga vissen. Maar een paar maanden voor en na de verkiezingen probeer ik Harrie zo weinig mogelijk te zien. Dan eet ik ook weinig vis.
  Want Harie begint dan namen te noemen van mensen die in de distrikten gekozen moeten worden en waarom zodat ik begin te duizelen.

  Djimin is ook fanatiek als het gaat om politiek. Als ik langs kom rijden houdt hij z’n hand omhoog als stopteken en zegt: “a vrouw boor sauto!” Ja! dan ben ik verkocht natuurlijk. Een paar uur later kan ik dan mijn weg vervolgen.

  Gelukkig is het in mijn omgeving nooit tot vechtpartijen gekomen, maar de sfeer voelt soms wel erg gespannen aan. Soms sta ik bij Alex de Chinees na het werk zuurwater te drinken, totdat Marie binnen komt. Dan doet Marie alsof hij me niet gezien heeft en dan zegt ie: “Soema o lass ing steng dieslesie?”
  Dan moet ik gauw maken dat ik weg kom, anders
  gaat Alex zich er ook mee bemoeien dan kan het mis gaan zodra Marie zegt: “sai sabi omoe?”
  Een politiek appart en uniek land. Dat klopt!


  Maak melding

 2. De verkiezingstijd in suriname kan je vergelijken met de samenkomst van een groepje domme dikbillerige viswijven die elkaar schreeuwerig voor stinkende verrotte vis uitmaken


  Maak melding

 3. nrs 1 en 2:
  Met één ding mogen jullie het met mij eens zijn…de beleving is hier in Sranang erg groot.Voorts heb ik erg genoten van de weergave van nr.1
  Ja wat kunnen we er verder over de verkiezingen zeggen…??


  Maak melding

 4. Dit is zowat de eerste keer dat ik mij realiseer dat ik niet echt geinteresseerd ben in de Surinaamse verkiezingen. De laatste verkiezing (in 2005) heeft onomwonden de enorme politieke koehandel blootgelegd. Geen voordeel van de twijfel meer mogelijk.
  Suriname zal zich nog in lengte van jaren eenparig vertraagd ontwikkelen. Een Surinaamse Obama is nog niet waargenomen.
  We gaan pas wakker worden als blijkt dat (om maar wat te noemen) Guyana ons voorbijgestreefd is.


  Maak melding

 5. Ik vind dat deze keer op de agenda moet staan de politieke vernieuwing(verjongering)in Suriname.

  Er moet een profiel komen van de president van het land.Het profiel zou naar mijn mening zo moeten uitzien.

  De president is:
  – man/vrouw vanaf leeftijd 45 jaar tot met leeftijd 65 jaar.Hij/zij mag absoluut niet ouder zijn dan 65 jaar.

  -man/vrouw moet van onbesproken gedrag zijn en nooit eerder in contact zijn gekomen met justitie waar ook ter wereld en dus geen strafblad heeft.

  -man/vrouw is nooit eerder president van Suriname geweest.

  -man/vrouw is in Suriname geboren en heeft de Surinaamse nationaliteit al 5 jaar.

  -man/vrouw moet op z’n minst het havo succesvol hebben doorlopen of een aantoonbaar vergelijkbaar nivo hebben.

  Verder moet de grondwet gewijzigd worden. Zo zou een man/vrouw maximaal een periode van 10 jaar aan eengesloten president zijn van het land.

  Man/vrouw mag minimaal een termijn van 5 jaar president zijn.

  Man/vrouw die eenmaal president is geweest mag nooit meer president worden.

  Dus het presidentschap moet maximaal (absoluut) gebonden zijn aan 2 termijnen van 5 jaar aaneengesloten. Dit is te vergelijken met het amerikaanse systeem.

  Partijen zouden dit in hun programma moeten opnemen maar ook uitvoeren.

  Ik denk ook dat dagbladen maar ook radiostation zich openlijker met dit soort vernieuwingen bezig zouden moeten gaan
  houden.

  Onze politici zullen hieraan zeker niet denken want dit raakt hun lucratieve bezigheden.

  De jeugd moet openlijker over deze zaken gaan praten en zich niet meer laten beinvloeden, paaien, door politieke bazen.

  Jeugd van Suriname kom in verzet voor aantoonbaar daadwerkelijke verjonging in het bestuur van ons land.

  Laat je niet meer paaien met mooie beloften.


  Maak melding

 6. Das,
  Het was heel lang geleden dat ik een verkiezingsperiode in SME had meegemaakt. Ik was weer even daar toen ik zo juist jouw reactie las.
  Thanks.


  Maak melding

 7. Het enige wat ik persoonlijk hierop te zeggen hebt is het volgende:

  Dit is een de leukste momenten in het land.
  Het is nu zover dat je de president zelfs
  om een gunst kan vragen.
  Hij is zelfs bereid jou op het PALEIS te ontvangen als je goed bent voor ongeveer 50 stemmen.
  Dus je zegt tegen deze mensen mijn fam. staat achter jullie.
  En zo kan je langs alle regerende partij en dingens die ze voor je in de afgelopen 5 jaar niet gedaan hebben gebeurt binnen minder dan nog een week.
  Zelfs bij de niet regerende partij die amper met 1 of 2 zetel daar zit zijn nu bereid naar je te luisteren.
  Maar de afgelopen 5 jaar als je ze iets vroeg werd er gezegd wil je op mijn stoel
  plaatsnemen e.d.
  Zo kan je nu alle vergunning die je maarnodig hebt aanvragen en tegelijkertijd
  krijgen.
  Op dit moment is van seti sa joe mang anders de komende VIJF jaar i sang jang KA.

  Vis eruit nu het kan anders zijn alle vijvers straks droog en alle vissen zijn dan ook doodt dan heb je er ook niks aan.


  Maak melding

 8. Het is zowaar altijd een poppenkast geweest rond de verkiezingstijd. Je valt stijl achterover van de zogenaamde campagne. Troost,… ook Obama deed het zo, alleen met iets meer cachet. en dat is wat ponimin, kwasie en baviaan , noch edi amin in zich hebben. Schaamteloos……..


  Maak melding

 9. DOE waarschuwt voor polarisatie-effect
  vrijdag, 02 oktober 2009 06:51
  Paramaribo –

  De politieke partij DOE waarschuwt voor het polarisatie-effect door de grote partijen of combinaties.Ze gebruiken het als rookgordijn om de gemeenschap te laten zien dat ze nog meetellen. Dit naar aanleiding van de laatste IDOS- opiniepeiling. ‘Waar wij van DOE naar kijken is of u meetelt, omdat wij vinden dat u meer aandacht heeft dan welke partij dan ook om de uitslag in 2010 …
  te bepalen en daar willen wij u bewust van maken’, aldus voorzitter Carl Breeveld afgelopen zaterdag in Ons Erf tijdens een informatiebijeenkomst.

  De peiling laat volgens Breeveld zien, dat 1/3 deel van het volk niet naar de stembus gaat. Dit betekent, dat er weinig vertrouwen is in de politiek en politici. De bevolking voelt zich ook heel weinig betrokken bij de besluitvorming, meent de partijvoorzitter. De vraag, die volgens Breeveld gesteld kan worden is wat grote partijen of combinaties hebben bijgedragen aan de beleving van de democratie en op basis van welke argumenten ze de verkiezingen zullen tegemoet treden. Verder laat de peiling zien, dat 56% van de burgers behoefte heeft aan nieuw leiderschap. Hier wil DOE op inspelen, vindt Breeveld. De politicus is het ook niet eens met de stelling, dat stemmen op een ‘kleine’ partij betekent dat het een lasi sten is. Het gaat niet alleen om winnen, maar om wat de samenleving gaat doen. Yu sten nooit e lasi, want het is uw burgerrecht om uw stem uit te brengen, zei hij. Breeveld ziet op weg naar de verkiezingen, dat de gevestigde partijen hun oude opportunistische methoden uit de kast halen om het vertrouwen van de kiezers te winnen in plaats van op gestructureerde wijze ontwikkeling tot stand te brengen voor de gehele gemeenschap.
  Breeveld somde enkele zaken op, die dringend aanpak behoeven.

  Hij noemde de aanname van de anti-corruptiewet, vernieuwingen binnen het onderwijs en het gronduitgiftebeleid. Voor het 11-jarige basisonderwijs had hij geen goed woord over, omdat dit wordt doorgevoerd zonder de nodige inspraak van onder andere ouders.

  NIEUW TIJDPERK
  Behalve Breeveld voerde ook een 3-tal jongeren waaronder Shivangi Mahabali, Desmond Plet en Ferranto Dongor het woord. Plet bracht naar voren, dat vooral de jongeren moeten beseffen wie hun voorbeeldfiguur is. ‘Sab san na yu model’, zei hij. Zowel hij als Dongor betoogde, dat je als partij en leider pas groot bent als je staat achter wat je zegt en daarbij de waarden en normen hoog houdt. Plet kan het niet verkroppen, dat er wijken zijn waar mensen dringende behoefte hebben aan water en daar niet over kunnen beschikken. Dit terwijl de waterbuizen vlak langs hun huizen lopen. Voor Dongor breekt er nu een nieuw tijdperk aan. Met DOE kan het electoraat verzekerd zijn van leiders, die betrouwbaar, integer en capabel zijn. Als je de kleine dingen niet kunt aanpakken is het maar de vraag of je wel de grote dingen zult kunnen doen.

  Het heeft geen zin te schreeuwen over de grote projecten, terwijl mensen niet eens water of genoeg voeding hebben, vindt de jonge politicus. Hij is ook de mening toegedaan, dat DOE niet de plaats is om vriendjes of partijgenoten te helpen als ze in het machtscentrum terechtkomt. DOE wil zich inzetten voor de totale samenleving. Dongor ging ook in op uitspraken, als zou DOE onrealistisch zijn haar Surinaamse maatstaven. De jonge politicus gaf aan, dat in de wereldgeschiedenis er ook mensen waren, die in iets geloofden terwijl ze er alleen voor stonden. Hij noemde onder andere Mahatma Gandhi en Marten Luther King, die baanbrekend werk hebben verricht. Hun handelingen hebben de hele wereld positief veranderd. Dongor zei vaker door politici van andere partijen te zijn benaderd om hun organisatie te versterken. De jongere heeft vriendelijk bedankt, omdat hij vrijwel geen voorbeeld kan nemen aan leiders bij de andere partijen.
  (De West)


  Maak melding

 10. Waarschijnlijk heeft de NPS feest.
  Zij weten toch alleen maar te feesten met giften van anderen.
  Een soort Sinterklaas, Pieterbaas gedoe.
  Na 63 jaar lopen al deze aanhangers doelloos rond.
  Zij moeten het hebben van giften dit soort giften krijg jij alleen als jij de zaken van anderen moet behartigen.

  Daarom wie is slim en wie is dom.

  Maar WIE WORDT WIJZER EN RIJKER.

  Unu luku din sani bun…luku din bun dan yu kan kon en leg uit.


  Maak melding

 11. AHE,

  Elke buurt heeft zo’n politiek aktief figuur.
  Sommigen onthouden alle openbare toespraken van hun geliefde partijleider en blazen deze keihard in je oren tijdens het betoog van een ander. Je wil niet weten hoelang en fel er soms over oude zaken gediscussieerd wordt. Zo is nu ook weer een oude toespraak van JAP nieuw leven ingeblazen, ik citeer: “Het ligt in de bedoeling van de regering om ons bauxiet zelf te verwerken. Hiervoor hebben we fabrieken nodig. En om fabrieken te bouwen moeten we geld hebben. De Alcoa gaat daarom dus op zoek naar geld om dit plan te financieren. Dit plan lukt dus!” Aldus wijlen JAP. Heel oud!

  Maar AHE, lees de inbreng van Tell me (9).
  DOE is zo te lezen een partij waar ik mijn tijd in zou willen stoppen, ik denk u ook. En als ik het goed inschat, Sranangmang (3) ook.
  Jong, fris, veelzeggend en vooral de wens om niet toe te willen treden tot de heersende corruptieve partijen. Als ik stem, stem ik DOE! Al weet ik dat Marie treiterend tegen me gaat zeggen “joe lass joe steng!” Ik doe
  DOE! Deze misschien nog niet, maar de eerst volgende verkiezingen in SME is DOE de partij waar rekening mee gehouden moet worden. Zolang ze maar zichzelf blijven en zich niet gaan mengen met bevlekten. Doe lijkt me de partij, die de oude politieke structuur in SME kan DOEn verdwijnen.
  “A Tjeck!”


  Maak melding

 12. Het enige wat het netwerk en de jongeren die de NDP steunen ervaren is dat wij de nachtmerries van vrees deze keer omdraaien en de tegenstanders, die de NDP achtervolgen met de situatie dec ’82,nu,heden,hier en nu,vandaag zonder oordeel schuldig of onschuldig luidt, aankijken en zelf achterna gaan zitten,omdat het netwerk en de jongeren zich bewust zijn, dat zij sterk en groot zijn.

  Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen zien de situatie feb ’80 en dec’82,als een driftaanval van Surinaamse kinderen/mensen die toen net als nu een legitieme verontwaardiging,ergernis toen hebben geuit, die gebasserd was op het ZIEN VAN ONRECHTVAARDIGHEDEN en net als nu niemand de misleidende ratten durft aan te spreken

  En hoe je het draait of keert er is niet één frisse wind door de politiek gewaaid,iederéén die nu opstaat,heeft al die 5 jaren front niets gedaan tegen maatschappelijke ongelijkheid en publiekelijk stelling genomen,vanwege de zoete vrede en die kleine masseltjes onder de tafel en in de verschillende keukens vertoeven alleen om te kijken of persoonlijk belang veilig gesteld kan worden.
  Is men door de mand gevallen, dan gaat takroe atie spreken en boulevard pers verhalen doen dan de ronde tot de verkiezingen.
  Of is men bang voor die gangsters?

  De jongeren en het netwerk vinden met recht dat de verkiezingsstrijd tussen NPS (die heeft 3 regeerperioden de tijd gehad om de rommel van 27 jaar geleden van de ndp zoals beweerd wordt op te ruimen)en NDP (die is 27 jaar lang gekoeioneerd,buitengesloten geweest en heeft onder deze moeilijke omstandigheden toch stand gehouden),moet gaan.

  Het netwerk en de jongeren blijven kalm en zelfverzekerd.


  Maak melding

 13. Alles is goed gegaan onder front.

  Kinderbijslag is misdadig laag heel goed, nu alleen beleid evaleren en bijstellen en conclussie door begrotings tekort zullen de kinderen na 25 mei 2010,zelf voor hun kinderbijslag gaan zorgen, dus aandacht voor kindermisbruik.

  Alles is goed gegaan onder front, zie de verkrotting.
  Gaat u zelf kijken naar alle koloniale overheidsgebouwen,zie in welke behuizing kinderen nog leven.
  Kijk sommige gebouwen waar mensen geinspireert moeten raken en gehouden moeten worden om te werken.

  Alles is goed gegaan onder front, zie de onrechtvaardige arbeidsverhoudingen. Je weet met deze corruptieve overheid niet wie gretig gebruik maakt van voorgedrukte diploma’s.De creool moet durven om massal te willen werken bij chineze organisaties of bij kirpalani.Ze horen al decenia lang dat ze stelen en lui zijn dus alleen klaargemaakt kunnen worden voor boevenstreken.We missen voorwaarden die dit tij keren.

  En niet te spreken over misstanden in het onderwijs.Als je vanaf nul jaar de achterstanden middels preoriteiten te stellen aan kinderopvang niet aanpakt,haal je zelf met een 12 jarige onderwijssysteem die achterstanden in.

  Komen die mensen nooit in holland bijv.Anders zouden zij niet zo klungelig handelen.Holland is al jaren bezig met onderwijs verbetering, had ook daar kennis gevraagd.

  En dan zien wij dat er ook weinig is gedaan aan woningverbetering alles wat er is, is over het algemeen particulier, laat die mensen allemaal komen praten die een staatshuis hebben gehad , dan wang graadmeter dé.

  Let wel NDP deed niet mee al die regeringsjaren, velen teren op die driftaanval die heden ten dage weer uitgevoerd zou moeten worden nl.

  Dezelfde revolutie maar nu zonder wapens en minutie, want die gangster denkie oeng dong lekie toen.
  Met de huidige wereld kan je niet zomaar meer formeel oorlog voeren. dus NDP is zich van bewust en dat is na 27 jaar miskenning niet eens ons droom.


  Maak melding

 14. @ 7 dan moeten deze misstanden met een cassette worden opgenomen of met een verborgen camera en op televisie laten zien.
  Om wat te doen aan misleidende politiek.

  In Nederland zetten ze ook infiltranten in om hardnekkigbe situaties als bijv. discriminatie in het kielzog onderzoeken.


  Maak melding

 15. Nummer 11 (vota nostre pais),

  Ben het met u eens. Alle geboren Surinamers, waar ze ook wonen, moeten kunnen mee stemmen
  bij de verkiezingen van het parlement van hun geboorteland. De meeste, zichzelf respecterende landen laten hun overzeese landgenoten mee stemmen. Ik vindt dat wij in SME dat op prijs zouden moeten stellen en blij moeten zijn met de aandacht van elders wonenden.


  Maak melding

 16. DAS,
  Ik heb (ik denk 8 jaar geleden) een “DOE” t-shirt van iemand gekregen die bij mij logeerde. De persoon was, of is nog steeds min of meer ook lid van de partij, maar dat weet ik niet zeker. De persoon is iemand om wie ik heel veel geef, heeft een heldere kijk op zaken en heeft altijd een – althans voor mij – verstandige mening, en is ook niet zo een doorsnee Surinamer. Daar klamp ik me aan vast. Dus DOE moet wel oke zijn.


  Maak melding

 17. verkiezingsstrijd is een ware spektakel in suriname.zelfs de kinderen doen hieraan mee met de stommiteit van de volwassenen.op deze manier worden de kinderen van de toekomst ook opgevoed.dit kunnen we merken aan du van dit net.geef ze een partij trui dan zijn ze allang mee tevreden.de maat speel hierbij geen rol.

  jong geleerd oud gedaan.ik ken toevallig een dame C.N.ze is altijd in de weer geweest tot diep in de nacht met pamfletten plakken.en nam soms ook onze huidige du mee.
  dan moest je deze zien en horen.spijt me zeer dat ik toen geen foto van deze jonge gorilla hebt gemaakt.


  Maak melding

 18. Momenteel kun je nergens bruine bonen en zoutvlees meer vinden.
  Deze zijn massaal opgekocht door de nps ndp en abop. De credo bij dit soort partijen is je krijgt een portie bruine bonen met rijst en zoutvlees gratis als je voor ons stemt.

  En dan weer 5 jaren ellende maar deze koe feestbeesten leren het nooit. Het leven bestaat niet uit feesten 24 uur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.