Surinaamse kerken willen bewuste kiezers in 2010

25

PARAMARIBO, 3 okt – Wanneer Surinamers naar de stembus gaan op 25 mei 2010 is het vooral van belang dat ze ‘bewust’ kiezen. Dit stelt het Comité Christelijke Kerken, CCK. Er komt een bewustmakingscampagne. Die loopt tot aan de verkiezingen toe. Mensen moeten de waarde van hun stem goed overdenken.

Niet dat het de afgelopen verkiezingen niet is gebeurd. Maar er moet nu op zeker worden gespeeld. Zeker te zijn dat er straks een regering komt die doet wat verlangd wordt. “Het CCK meent op te komen om het volk te behoeden van moreel verval. We willen niet een staat worden waar zaken verkeerd gaan” zegt dominee Edgar Loswijk tegenover Radio 10.

Het gaat er vooral om “zaken op tijd te signaleren.” Dat moet via periodieke nieuwsbrieven. Opmerkelijk is dat de campagne uit de hoek komt van slechts één religieuze minderheid. Bij het aankaarten van sociaal relevante ontwikkelingen is het bijna traditie geworden die te benaderen vanuit een meervoudig perspectief. Dat is het werk van de religieuze parapluorganisatie Iris.

25 REACTIES

 1. Denk aan pater noordermeer die moest op last van bouterse het land verlaten omdat hij kritiek had op de onderdrukking en vernedering van het surinaamse volk door het militaire bewind van bouterse.


  Maak melding

 2. Het Comité Christelijke Kerken voelt zich nu geroepen om naast het verkondigen van hun achterhaalt christelijk verhaal zich bezig te houden met het verstrekken van stemadvies!!

  Moeten we anno 2009 nog luisteren naar deze heren, die het hadden over de engelen boven de wolken al harpspelen de Heer prijzend, en niet te vergeten de hemel waar de goeden terecht zouden/zullen komen?!
  Het wil maar niet tot deze heren doordringen dat de technologie hun geloof heeft gereduceerd tot een fabeltjeskrant!
  Ik wil hiervoor verwijzen naar de ruimtevaarttechonologie en het experiment met de oerknal in Zwitserland!
  De enige serieuse religies die zijn overgebleven zijn het hindoeisme en boeddhisme!


  Maak melding

 3. Het is toch te gek voor woorden???Men bedenkt van alles en haalt ook de meest gekke bedenksels om de verkiezingen te beinvloeden.Zelfs religieusemanipulatie methoden zijn geoorloofd om kiezers op “andere ideeën” te brengen.Maar het gaat de goeie kant op ,De Katholieken stemmen voor zich,de Hindoestanen voor zich,de Islamieten voor zich,de Mohamedanen voor zich enz.enz.Kortom het is wat de “kerken en Moskeeën” willen hoe er gestemd moet worden.Tenminste,dat proef ik uit deze mededeling,ik heb geen eigen vrije keus.Godsdienst en Politiek worden nog sterker samengevoegd!!!!!!!


  Maak melding

 4. Het scheiden van kerk en staat moet ook duidelijk zijn.
  niet voorover buigen en kijken in de andere zijn achterwerk,mag, maar hou er rekening mee.
  Terwijl je zo vooroverbuig, de andere de gelegenheid krijgt in de jouwe te kijken.


  Maak melding

 5. Ik weet niet wat CCK wil rond en tijdens de Kerstdagen stonden alle Chineese winkels wagen wijd open.

  Zelfs tijdens Kerstdagen stond J&P thans onderleiding van de VHP gevangenis complexen en Politie bureau’s te bouwen alsof het gewoon een donderdag was.

  Ik weet niet wie CCK wil bereiken…maar de één schreeuwde nog Shantie (VHP)en de ander Allah quakbar(PL).

  En als CCK zou kunnen rekenen dan is zeker 3/4 anders in geloof dan deze domoren(cck).

  IK ZOU U ZEGGEN LOOPT NIET ACHTER GELOOF KIJK WAT U ZIET(een hoop corruptie) WANT NIET WANNEER JIJ IN KATIBO BELAND….GA JIJ SCHREEUWEN….. MI GADO….. MAAR IK MAG U ZEGGEN GADO HIJ KOMT ECHT NIET>>>OMDAT JIJ ZELF EEN DOMOOR GEWEEST BEN… AI LIBI YU NA INNI.
  Dan YU KAN TIKI..als DOMKOP.


  Maak melding

 6. dit is niet nieuw,we zijn al gewend met dit soort intimidatie van de cck.wiens brood men eet diens taal men spreekt.het zijn de zelfde gasten die ons 300 jaar hebben onderdrukt voor hunne koloniale leermeesters.

  waar halen deze handlangers de moet vandaan om te komen vertellen over moreel verval.

  als men meer wilt weten vraagt het dan aan de geschiedschrijvers,hoeveel predikant aanboord waren tijdens het vervoeren van de slaven naar suriname.wat hebben deze gedaan om de slaven te bevrijden uit de klauwen van de uitbuiters.

  deze moeten heel ver weg blijven want het volk van nu is niet dat van gisteren.we laten ons niet meer misleiden door valse getuigenis van wie dan ook.ook van de cck of door de valse profeten niet.

  God zal op 25 mei 2010 afrekenen met deze aardse mensen,dat probeert zijn eigenbelang veilig te stellen boven dat van het volk.
  >AMEN<


  Maak melding

 7. Nu pas kan ik het gedrag van Du begrijpen.P

  Pater heeft hem gepakt, daarom het gedrag van Boelbully Boi Du.
  Daarom heel wat smerige Paters die niet van kleine jongens kontje kunnen afblijven.
  Du laat je behandelen: BULLBULLY is niet GOED.


  Maak melding

 8. Machiavelly zei, religie houdt dom, politiek buit uit, dat is een oude strategie en dat werkt inderdaad ano 2009 niet echt meer, maar…voor mij maakt het niet uit, wie of welke organisatie de kiezers in suriname politiek bewuster maakt, want uit analyse van de uitslagen van de verschillende verkiezingsjaren met het groot aantal ongeldige uitgebrachte stemmen, blijkt dat veel kiesgerechtigden niet weten hoe te stemmen, uit die zelfde analyse bleek ook dat de opkomst per stembureau op de stemdag relatief heel laag is, het is ook gebleken dat een groot aantal stemgerechtigden niet kunnen lezen en schrijven, veel surinamers staan geregistreerd op plaats A maar wonen ergens anders, en op de dag van het stemmen hebben ze geen stembiljetten kortom, heel veel zijn niet gemotiveerd om te gaan stemmen, want ze denken ¨ik bemoei niet met politiek want ze zijn allemaal hetzelfde¨ wel zolang die instelling aanwezig is, dan komt er inderdaad nooit een verandering in Suriname want, de kiezers die wel naar de stembus gaan, stemmen traditioneel op de traditionele partij en zo komen die zelfde partijen elke keer aan de macht, zo simpel is dat, dus om dat allemaal te voorkomen, moeten surinamers inderdaad politiek bewuster gemaakt worden, Mao Tse Tung zei; al is de kat zwart of wit, zolang die kat muizen vangt is het een goede kat, dus het maakt mij niet uit wie of welke organisatie de surinamers politiek bewuster maakt, als het maar gedaan wordt, het is van grote belang.
  Peter Amoida


  Maak melding

 9. Ik weet niet of het te laat is, mischien kan/moet Edgar Loswijk zelf een politieke partij oprichten.Mijn inziens moe CCK zich niet inlaten met de politiek.Straks gaat de rechterlijke macht zich ook inlaten met de politiek, dan is de hek van de dam.


  Maak melding

 10. ik stoor mij soms aan zommige stomzinnige reaktie hier op dit forum, de kerk is een deel van de samenleving dan mogen ze. alleen mensen die boter op hun kop hebben zijn tegen dit initiatief van de kerken die valse profeet is nu voorzitter van een beruchte partij in paramaribo,hij is de gene die moreel verval in suriname ingang heeft gezet dat is niet 300 jaren geleden gebeurd maar 27 jaren geleden. je laat jou wel misleiden door een moordenaar dus lieg niet hij strooit bakken met zand in jullie ogen stelletje ezels .


  Maak melding

 11. ““Het CCK meent op te komen om het volk te behoeden van moreel verval. We willen niet een staat worden waar zaken verkeerd gaan” zegt dominee Edgar Loswijk tegenover Radio 10.”

  Misschien dat CCK ons het verband kan uitleggen tussen stembewust kiezen in 2010 en het volk behoeden van moreel verval. Wat heeft het CCK bijv. in 2009, 2008,2007,2006 gedaan om het volk te behoeden van moreel vervaal. Is het aanstellen van een verkrachter als Assemblee voorzitter Of een mini-ster die onroerend goed heeft gekocht van een crimineel geen vorm van moreel verval.

  Ja ja ik zie het CCK stembewust boodschap als volksverlakkerij, pure manipulatie en stemmingmakerij.

  Trouwens wat heeft de CCK met stemmen van Surinamers te maken, hebben we geen scheiding van kerk en staat in onze grondwet.

  Maar goed het volk zal stembewust stemmen en front met verve wegstemmen.


  Maak melding

 12. Die kerkvorsten doen er goed aan om zich liever bezig te houden met het herbevolken van hun kerken en gemeenten, want daar schort het aan! Kerk en politiek gaan niet samen!


  Maak melding

 13. Het is een van de grootste fabels die men ons al zo lang voor de ogen en oren houdt:
  SCHEIDING VAN KERK EN POLITIEK!

  In geheel de wereld wordt de politiek door de kerk, religie/geloof bepaald en dat wordt democratie genoemd. In de VS en in Nederland is het ook niet anders en ik vergeet bijna de Ieren te noemen. Steeds weer ontstaan er oorlogen vanwege het geloof of religie. Dus zijn politiek en kerk nooit gescheiden geweest en dat zal ook nooit geschieden.

  Het CCK moet zich schamen om met stemadvies naar buiten te treden want dat zet nog meer aan tot etnisch stemgedrag. Foei! CCK.


  Maak melding

 14. Het Vaticaan geeft af en toe ook haar mening over allerlei politiek getinte onderwerpen. De kerk heeft altijd een belangrijke plek in de maatschappij gehad.

  Politiek en kerk gaan in de praktijk wel samen en dat zal zo blijven. De namen van diverse politieke partijen en bewingen vinden we gewoon. Maar ze doen niets anders vermoeden.


  Maak melding

 15. Nu wordt het helemaal dol, de kerk die zich met politiek bemoeit. Ik dacht inderdaad dat er scheiding van de drie machten in Suriname bestond. Wie moet je nu geloven? Je zou denken dat de kerk achter de bijbelse leer stond. Trouwens ik ben het eens met voorgaande reakties, whats new. De politiek is niet te vertrouwen, de kerken beschamen het vertrouwen van hun arme schapen. zelf Bouta was van een of andere kerk.En werd daar voor vol aangezien. Dit is echt een lost case. RIP arme domme massa. jullie laten jezelf zo behandelen. geen eigen mening?… kijk om je heen en trek je conclusies. Een volk krijgt de leider die het zelf kiest. Ik zou in dit geval voor god kiezen. Dan ben je altijd veilig, want hij komt niet naar beneden om je manja’s voor lemmetjes te verkopen. Think about this.


  Maak melding

 16. Kortom!!!!

  Het netwerk en de jongeren die het ideeaal van de NDP “Geloven= Bewustzijn=Bewustwoording=Bewustheid”,een warm hart toedragen en willen uitdragen vinden het belangrijk dat de Ethische mensen(kerkverbonden,gelovigen)in de strijd naar de verkiezingen 25 mei 2010,niet vergeten aan hun eigen persoonlijke problemen te werken,aan de problemen van de gemeenschap en aan de wereldomvattende problemen veroorzaakt door menselijke ratten die ziekten zoals, haat,rancune, liegen(pathalogisch),hebzucht,verdeeldheid zaaien,stelen,kwaadsprekerij overbrengen.

  Voordat de Ethische (gelovigen)mensen anderen van stem advies gaan voorzien, eerst ten strijde trekken tegen de vier kwaden in Suriname:

  Oorlog:het miskennen van de situatie en de betekenis daarvan feb ’80 ,dec ’82.
  27 jaar na dato nog steeds in het ongewisse of het oordeel schuldig of onschuldig luidt,ondertussen krijgt het volk onder het toeziend oog van de kerk er van langs met al die bovengenoemde gevoelens,die nog even in oorlog uitmonden.

  Epedemieën:
  Goudhebzucht,hoge HIV besmettingen,bewuste besmettingen,moreel verval,kindermisbruik,veel ronselaars om bolletjes te slikken.Lijkt sterk op het Epedemie “öntheemd raken en verharden in gevoelens”.Een soort van pokken het is besmettelijk.
  Een teken dat er niet genoeg,genoeg, genoeg gebeden wordt.Want als met God in ons midden alles veel erger is gworden wat ons moraal betreft, dan wordt God letterlijk door zijn volgelingen voor paal gezet,daarom eerst werken aan jezelf i.p.v. stem advies uitbrengen aan mensen die zich soms niets meer wijs kunnen maken.

  Honger:
  Overheid no sabie srefie hoe het gesteld is met bijv. kindersterfte.
  Sterft het door verwaarlozing vanwege honger?

  Krijgt het slechte voeding vanwege armoede?
  Geen adequeate gezondheidszorg om tijdig de toekomst te polsen.Sa kerkie e doe?

  en als laatst de Dood.
  Regeringsleiders in Suriname die van onschuldige kinderen van een land Suriname slachtoffers maken,door ze vanaf de prenatale fase met haat,rancune,verdeeldheid,jezelf verdacht maken voordat je zelf verdacht ben, opvoed.
  Resultaat:
  Een maatschappij waar iedereen een Apatische,instemmende houding heeft of aanneemt,met verschijnselen in de Surinaamse maatschappij als het informele doodstraf circuit,kartel vorming en dat is net als vele voorbeeld landen, zien aankomen dat mensen de dood ingejaagd worden.

  Al deze gevoelens die zich in handelingen
  uiten, moet de kerk aandacht aan besteden.
  De groep slechte mensen is groter en groter aan het worden,hoe kan dat?


  Maak melding

 17. Weten jullie wat gek voor woorden is, iemand die zogenaamd spreekt namens de jongeren dat zo een figuur de jongeren niet eerlijk verteld wat voor misdadiger bouterse is. enige wat deze figuur doet is hier doen alsof de ndp uit alleen maar nette burgers bestaat wat helemaal niet waar is, de grootste criminelen en oplichters zitten in de ndp drugs veroordeelden massamoordenaar.


  Maak melding

 18. Waar bemoeit het CKK zich mee,voor de noden van het volk hebben ze geen boodschap wel voor de politiek?

  Als het CKK over het MegaBlok had geuit,had die gekke DU gelijk geopperd :scheiding van kerk en staat,en nu is deze 2 mofogong het niet eens met andere reaktie`s hier?Begrijpt hij niets van de zorgen wat men zich maakt als de kerk zich met politiek gaat bemoeien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.