Surinaamse veteranen leren samenleving weer kennen

9

PARAMARIBO, 11 sep – Oorlogsveteranen leren de samenleving weer kennen en er mee omgaan. Een voor hen opgezette instapcursus moet precies dat zien te bereiken. De ruim zeventig cursisten zijn enthousiast.

Dat bleek op de eerste cursusdag. De veteranen uit de oorlog tegen het Jungle Commando en andere oud-militairen zien een mogelijkheid gloren tot verandering. “Het is een eerste aanzet om deze burgers uit hun sociaal afhankelijke positie te halen”, zegt minister Ivan Fernald van Defensie. De meeste hebben geen baan en moeten het hebben van een bescheiden uitkering.

Ook is door de staat betaalde medische zorg beschikbaar. Beide zijn dit jaar verschaft na protestacties. Een groot deel van de doelgroep is intussen ook psychisch getest. Geevallen van posttraumatisch stress syndroom krijgen specialistische aandacht. “De instapcursus is een inleiding. We willen vaardige burgers die voor zichzelf kunnen zorgen”, aldus Fernald.

Na de cursus is voor een deel van de ex-militairen een baan beschikbaar. Veertig kunnen aan de slag als boswachter. Daar moeten ze eerst een halfjaar voor getraind worden. Een kleiner aantal wordt ingezet voor veiligheidswerk. De instapcursus moet de omgang met anderen bevorderen. Er staan ruim zeshonderd ex-militairen geregistreerd die op één of andere manier sociaal vast zijn gelopen.

9 REACTIES

 1. danki danki danki bouta. Hij praat daar niet over terwijl hij die jongens de oorlog heeft ingestuurd. Maar meneer het hanige baasje praat wel over het presidentschap. Mijn God, waarom heeft u hem geschapen?


  Maak melding

 2. Het is correct dat ook aan deze mensen wordt gedacht. Ze moesten hun opdracht uitvoeren en waren “gebrainwashed”. In elke andere oorlog hadden ze kennelijk ook alles gegeven.


  Maak melding

 3. OORLOG!

  Wee degene die dit woord heeft uitgevonden.
  Wee degene die dit woord heeft kleurgegeven.
  Wee degene die als eerste de wapens oppakte.

  Oorlog is van alle tijden.
  Oorlog en economie zijn onafscheidelijk.
  Oorlog wordt bepaald door de rijken, terwijl oorlogsleed wordt gedragen door de armen.

  DE BILDERBERGGROEP

  Ergens op dit forum heeft meneer Ebu deze groep geassosieerd met werelddominantie.
  De rijkste, invloedrijkste en belangrijkste mensen in de wereld die kunnen maken en breken.
  Maar om deze groep in verband te brengen met de oorlog van Desi in Suriname en de Wijdenbosch brug, dat lijkt me te spokerig.

  Lees onderstaande en vertel het svp niet verder: geclasificeerd!

  In een van de donkerte zijstraatjes ergens in Noord Afika, komt een BIA agent van de Bilderberggroep als Arabier vermomd, een kleine, slecht verlichte theehuis binnen. De mooie, zwartogige eigenaresse neemt hem mee naar een achterkamertje waar Aka op hem zit te wachten.
  In het donker bespreken de BIA agent en Aka hoe ze en hoeveel vliegtuigen ze gaan kapen om hun uiteindelijke doel te bereiken.
  Treu storry:
  Omdat het aantal mensen op Aarde een te zware belasting is voor de natuur, heeft de Bilderberggroep besloten om de mensenmassa uit te dunnen. De Tsunamie in Azie, de hongersnood in Afrika en het Kastengeweld in India hebben een handje mee geholpen maar, er moet nog meer gebeuren om de rijken rijk te laten leven. De Brug van Wijdenbosch bij voorbeeld? Althans, volgens Ebu.

  Toch besluit de Bilderberggroep om hun rijke olie ogen te laten vallen op het Midden Oosten. Zo is het allemaal begonnen.
  We offeren een paar in het Westen op en slaan tenslotte onze slag in het Oosten.
  Nine eleven of 11/9 is geboren.

  Aka, de BIA agenten en de mooie, zwartogige eigenaresse van de theeleut, bespreken verder hoe ze aan vlieglessen kunnen komen. Uiteindelijk is via Prins Bernhard in de VS een stille, Nederlandse vlieginstructeur gevonden die, bereid was Aka en zijn kornuiten te leren hoe ze in korte tijd een korte vlucht kunnen maken.
  De plannen van de Bilderberggroep om in het Oosten de mensenmassa te verdunnen en sterk en krachtig terug te kunnen slaan, moeten een wraakaktie tegen het Wilde Westen als aanleiding hebben. De Twin Towers!
  Die zijn zo hoog, zo trots, maar oh zo kwetsbaar. Dat is het verhaal wat Aka van de BIA agent te horen krijgt. En als het je lukt vervolgt hij, doe danook maar gelijk het Witte Huis, want we vermoeden dat het binnenkort zwart is.

  Na 9/11 heeft de Bilderberggroep de altijd dronken ogende president van de VS met de naam Bush, wild het bos ingestuurd met de voor vele Arabische gezinnen noodlottige opdracht: Sadam en Irak zijn de boosdoener.
  Doe wat je niet laten kan, omzeil de VN en gebruik zo veel mogelijk wapens en munitie want dat is goed voor onze economie.
  Zo snijdt het mes aan twee kanten in de olie.

  Oh Bagdad! Oh Bagdad!
  Wat was je mooi!
  Wat was je mooi!

  Ik voel je tranen
  Op mijn wangen
  Ik hoor je kinderen
  Naar rust verlangen

  Oh Bagdad! Oh Bagdad!
  Waar ben je nu!
  Waar ben je nu!

  Ik zal je missen
  Je magie ook
  Kon ik ’t maar wissen
  Al die rook

  Terwijl vandaag 11/9, in het uur van de herdenking wordt stilgestaan bij de dood van 3000 doden in New York, ontploft er weer een bom in Bagdad die 29 mensen doodt en het totaal aantal in Irak op een miljoen zeshonderd duizend en drie en twintig brengt.

  The rest is hystory!De rest is geschiedenis!

  De oorlog in de rimboe van Suriname kent ook zijn slachtoffers. En het zijn niet de rijksten, maar de armsten die zijn getroffen.
  Of de ex-militairen nu boswachter of veiligheidsbeambte worden is niet belangrijk.
  Belangrijk is dat ze een menselijk bestaan moeten kunnen opbouwen net zoals alle anderen die geleden hebben van deze onnodige, binnenlandse oorlog.

  Getekend: 11/9/2009


  Maak melding

 4. ik ben echt benieuwd hoe deze ex-militairen denken over bouterse en zijn mislukte revolutie, als bouterse verkiezing had gehouden zoals hij had beloofd dan hadden wij deze ellende niet hij heeft de macht met wapens gegrepen dus er moest wapens aan te pas komen om hem naar zijn hok te dwingen.


  Maak melding

 5. REACTIE 1&2 wat voor rotzooi reactie is dat.
  Zijn jullie zo dom of zelfs achterlijk.
  Gewoon idioten…LIST EN BEROG…dan hoef ik niet eens te zeggen welke partij jullie aanhangen.

  BLIJF MAAR DOM DOEN…. MAAR UNU NO E SRIBI>>….OPA RONALD MAG WEL SLAPEN…MA MI……..NEVERRRRRRRRRRR.!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. Prik,
  En zijn missie is nog lang niet volbracht. Maak je borst maar nat. Als Indiaan behoort hij tenminste tot 1 van de rechtmatige erfgenamen van dit land aan de Noord-/Ooskust van Zuid-Amerika. Wie zijn hier komen lollen? Stelletje indringers!

  Pas maar op! Nog nooit zover gedacht? Time will tell.


  Maak melding

 7. Surinaamse veteranen leren samenleving weer kennen….DAN WIL IK MEER WETEN HOOR….echt wel.
  IK WEET EEN DING DANKZIJ DEZE MANNEN HEBBEN WIJ NU FRONT.
  Laat niemand jouw iets wijs maken als zij er niet waren had dombo Rambo heel Paramaribo vernietigd..zie Albina zie Moengo.

  Maar ja hij zat vast in Moengo en kon geen kant meer op.
  WEER DANKZIJ DEZE MANNEN LEEFT HIJ NOG.

  En toen kwam Opa Ronald…Derby…Gils(nu in de bak als dank)met witte handdoek en vlaggen

  Daarom ziet u dat de NPS haar eigen nazaten gewoon zit te vernietigen met wortel en tak.

  DAAROM WEES WIJS NPS NEVER AGAIN BROTHER>>>>NEVERRRRRRRRRRRRRRR..!!!!!!!!


  Maak melding

 8. Djing Djing (5)
  Reactie 2 is van mij dus voel ik mij persoonlijk aangesproken. Eigenlijk ben je het niet waard maar ik zal het toch proberen en dan hopen dat je het snapt.

  In mijn reactie spreek ik geen enkele voorkeur uit voor een bepaalde partij!
  Dat zijn jouw hersenkronkels die dat doen.

  Mijn mening is gebaseerd op het feit dat er jonge kerels waren die om wat voor reden dan ook in een bepaalde situatie terecht kwamen waarvoor ze zelf niet hadden gekozen.
  Oorlog is niet goed te praten, maar als er geen oorlog bestond dan hoefden er ook geen soldaten te zijn. En wie is/was hun eigenlijke vijand? Sommigen zijn dan te jong om dat te begrijpen.
  Want daar gaat het toch om?

  Jij jouw mening ik mijn mening. Basta!

  Verder zal ik geen woorden meer vuil maken aan die stoere praat van jou. Ik doe niet mee aan dat asociale gezeik van jou.
  Over achterlijk en dom gesproken.

  In jouw plaats zou ik die woorden voorlopig niet meer in mijn mond nemen totdat ik zeker wist dat ze niet op mij van toepassing zijn. En dat zal in jouw geval heel lang gaan duren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.