Democratie in Suriname van steeds beter gehalte

18

PARAMARIBO, 4 sep – De democratie in Suriname is op de goede weg. Dit stelt Thomas Gittens, vertegenwoordiger van de VN-organisatie voor Ontwikkeling, UNDP. De instituten die democratie schragen zijn redelijk stabiel. Belangrijker is dat Suriname steeds volwassener omspringt met processen.

Dat is al helemaal het geval met de parlementsverkiezingen. “Suriname is best in staat verkiezingen zelfstandig te organiseren en die zijn van goede kwaliteit ook”, zegt Gittens. Wanneer van buitenaf hulp wordt geboden, kan die alleen aanvullend zijn. Dat geldt evenzeer UNDP. Bij de verkiezingen volgend jaar wordt vooral technische hulp geboden. Dat betreft niet alleen materieel.

Onder meer zijn er trainingen in het managen van het verkiezingsproces. Ook wordt het publiek warm gemaakt via een reeks bewustmakingsactiviteiten. “Mensen zullen eerder meedoen als ze het proces begrijpen, dus komen we in. Maar wat het ook mag zijn aan hulp, we komen alleen op aanvraag van de regering. Anders niet”, aldus Gittens. Ook andere organisaties willen inkomen.

18 REACTIES

 1. Dat is al helemaal het geval met de parlementsverkiezingen. “Suriname is best in staat verkiezingen zelfstandig te organiseren en die zijn van goede kwaliteit ook…………En als de regering anders wordt samengesteld dan het volk heeft gewild????Wat dan????”,Verkiezingen zelfstandig organiseren die van goede kwaliteit zijn is nog geen garantie voor de goede samenstelling van een regering die door of vanwege de verkiezingen is afgewezen!!!!!,meneer Gittens


  Maak melding

 2. Man laat me niet lachen. Democratie betekent voor mij zoveel als je eigen mening te kunnen geven. Normaal antwoord verwachten op een normale vraag.
  De overheidsdiensten betreden de democratische rechten van de burgers met voeten. Laten wij het maar niet hebben over de rechtstaat zelf die moet waarborgen dat de rechten zoals vervat in het BW worden nageleefd.
  Hoeveel rechters wekken niet de indruk dat er wordt gediscrimineerd bij het opleggen van een straf?
  Denk maar aan de jonge heldriver die 2 volwassenen en een ongeboren kind, nota bene zonder rijbewijs, heeft DOOD gereden en nog vrij rondloopt waarbij nog steeds de vraag wordt gestelt “moeder is inspecteur van politie, moeder heeft haar eed en verantwoordelijkheid geschonden, moedre liegt op een schandalige manier om haar zoon vrij te pleiten en desondanks een ieder dit weet wordt moeder gaheanthaafd in haar funktie als politie inspecteur en is nog dagelijks in actieve dienst.
  Is in dit voorbeeld, waarvan nog zovelen zijn, het dan terecht dat er wordt gesteldt “Democratie in Suriname van steeds beter gehalte”.
  EEn lachwekkende kop en nog veel meer lachwekkend is het prediken en hegeloof hiervan.


  Maak melding

 3. Met de democratie in Suriname is het nooit slecht geweest, buiten de periode van de militaire machthebbers om.
  Wat wel slecht is, dat zijn de mensen die we kiezen om deze democratie in stand te houden.
  Verkiezingen zijn nooit gefraudeerd geweest, alleen de gekozenen frauderen. Die paar die zich niet willen inlaten met fraude worden op een zijspoor gezet, of kunnen niet anders dan in de fraude terecht komen. “A porie!”

  De democratie moet er voor zorgen dat de politiek moeilijker in te komen is voor gelukszoekers. Geleerd of ongeschoold, je moet aan een aantal eisen kunnen voldoen om plaats te nemen in de DNA.

  Met mijn vroegere, jarenlange buurman, at ik uit hetzelfde bord. We deelden alles, hielpen elkaar waar het kon, vervoerden elkaars gezinnen en waren vrienden.
  Tot een paar maanden voor die stomme verkiezingen zijn partijleider zegt dat hij het raam aan de kant van mijn huis in de kleuren van de partij moest schilderen, met het liefst het partijsymbool erin. Dat is uitdagen, dus de vriendschap zat een paar maanden in een dip.

  Politiek moet niet alleen gaan om stemmen, democratie ook niet. Het moet gaan om geluk.
  Dus haat en verdeeldheid zaaiende politicie, verdienen geen plek in de DNA.


  Maak melding

 4. Maar ja, jaja als jezelf kijkt….dan zeg je i’ja…..maar als jij meer weet..mi boi…mi boi.
  Laten wij dat ding laten straks zinkt een hele veerboot met stembussen.

  Tan pier yu ai…LUKU.


  Maak melding

 5. Een opsteker voor SME na een aantal jaren van despoische dictatuur zijn we op het punt aangeland dat er weer internationaal vertrouwen is in de kwaliteit van de verkeizingen.
  Dat na de verkiezingen partijen niet wnsen samen te weken met deze of gene is een normale zaak. Dat zegt meer iets over de personen met wie men niet samen wenst te werken. Het vertrouwen ontbreekt gewoon dat met bij zo’n samenwerking alle partijen tot een constructieve en voor SME wenselijke smanewerking kunnen komen. Kortom er is wantrouwen. Een wantrouwen dat gebaseerd is op eerdere ervaringen.

  @konkroe té
  Je begrijpt er duidelijk weinig van gezien het feit dat je zaken aahaalt die niet met verkiezingen van doen hebben. Dit los van het feit dat je verontwaardiging nogal selectief en kortzichtig is.


  Maak melding

 6. Als mensen hier op dit forum zijn die beweren dat de democratie nu in slechte handen is dan in de tijd van de revo, dan zijn jullie echt rijp voor een gesticht.


  Maak melding

 7. Vergelijk en uitleg Neus/Du is voor domoren.
  Ken jij het verschil tussen een dictatuur en Democratie niet.
  Jij loopt altijd met een verhaal van demonen maar ondertussen yu maag span nanga Yorka Supu.
  Weet meer voordat jij loopt te lullen ben jij ziende blind of gek als idioot.


  Maak melding

 8. De titel van dit stuk is misleidend omdat de staat van een democratie niet gemeten kan worden aan de verkiezingen alleen.

  Hoe zit het bijv. met transparant beleid, rechtspraak, scheiding der machten, controle door DNA op regering, functioneren van de DNA, beknotten van oppositie in de DNA, politieke partijen waar voorzitters al langer dan 20 jaar zitten alsof het hun eigendom is, een president die frontleider is, voorzitter is van een partij en ook nog regeringsleider en die gewoon beloofd oppositie partijen met wortel en tak uit te roeien.

  Als we de verkiezingen als leidraad willen nemen is dat onder front gewoon een aanfluiting en een echte democratie niet waardig, veels te veel misstanden werden bijv. tijdens de laatste verkiezingen genoteerd.


  Maak melding

 9. neus
  Dat je een korte neus hebt die alleen selectief wordt gebruikt om te ruiken ok een ieder zijn keus (democratisch bezig zijn).
  Indien er tijdens de verkiezingen fraude mocht blijken (wellicht is dit altijd zo geweest), wie zou dit dan moeten onderzoeken als er geen sprake is van een democratische staat??????????
  Als voorbeeld noe, ik de afrikaanse landen waar Suriname niet ver van afsteekt.
  Mijn neus gaat veel verder dan de korte termijn denken van ALLEEN TIJDENS DE VERKIEZING.


  Maak melding

 10. Neus
  Ik zou de posting van lukubun (8) en Na Mi (9) ens goed doornemen en begrijpend lezen en dit absorberen en daarna even laten bezinken. Hierna kun je, als jij je stelling nog blijft handhaven, het e.e.a. wegschrijven op papier en vergelijken wat zij bedoelen en wat niet in jou posting wordt aangegeven.
  lukubun en Na Mi jullie hebben gelijk er is geen speld tussen te krijgen.


  Maak melding

 11. @ nummer 8
  volgens mij ken jij het verschil van een brutale militaire dictatuur en de democratie niet.je bent echt blind mi boi, vergeet niet dat je organisatie in de wereld hebt zoals human rights watch. en je hebt ook in denhaag het internationaal gerechtshof en ook de inter-amerikaanse hof voor de mensenrechten die suriname wel heeft veroordeeld voor de massaslachting te moiwana. weet je wat ik heel vreemd aan de reaktie van nummer 8 en 9 ze nemen het op voor een brutale dictator een massamoordenaar die alle rechten van de surinamers heeft vertrapt en ze willen mee praten over de democratie ik vind jullie een stelletje ongeloofwaardige tuig.


  Maak melding

 12. Maar hoe Democratie van beter gehalte.
  Ik denk Democratie op lieg en bedrieg niveau.

  HEEL SIMPEL WIE WORDT PRESIDENT IN SU.

  Tot nu heeft maar één man zijn naam vooraan gezet…en dat is BOUTERSE.

  De anderen moeten nu met list en bedrog zien wie of wie Pres. moet worden….zie daar wie en wie doet dan mee met corruptie.

  Dus wie zal wie omkopen wie gaat wie betalen om duku te maken met middelen van het LAND.

  DAT DING VAN FRONT IS EEN NJANG PATU DEMOCRATIE…BELAZERIJ.


  Maak melding

 13. Democratie in Suriname is±

  Grootschallige doofpotaffaires-schandalen over het algemeen zonder conclussie,zie maar de corrupte douane en de niet meer te controleren ongehoorde handelingen met s´lands computers die op de afdelingen van de douanes zijn gepleegd.

  Veel XTC via belgie-nederland naar suriname voor de hebzuchtigen in Amerika,daarom kijkt Amerika mee hoe ze niet door hebben dat ze liegen en bedriegen.

  Democratie betekent voor het front niet op zoek gaan naar de waarheid, maar kiezen voor het flambojante leven± plezier maken en de gelegnheid nemen, niet vragen aan het volk,om te stelen,rijk te worden,veel drugs te dealen, veel geld op buitenlandse rekeningen.

  Democratie betekent voor het netwerk die de jongeren,die de NDP aanhangen ondersteunen,dat wij allemaal eeen eind willen maken aan dit flambojante regeer gedrag van het front


  Maak melding

 14. Het netwerk, de jongeren,arbeidsintensieve bevolking die de NDP ondersteunen en aanhangen zijn in hun hoofden al bezig met het onmogelijke te presteren nl. deze demonen die democratie een bittere smaak geven netjes buiten de regeermacht te houden.

  De NDP is nu weer aan de beurt om door te gaan met hetgeen de NDP door deze corruptievelingen is ontnomen nl een bewustwoordings revolutie,met onze monden als scut raket en gasbrander.


  Maak melding

 15. Ik ben na enkele jaren terug geweest en snap effe dat geklaag van die suri’s niet. Suri is behoorlijk vooruit gegaan, de zittende regering heeft veel goed werk verricht! Natuurlijk is niet alles perfect, maar ontwikkeling vergt tijd.
  En die netwerk jongeren ipv rond te hangen bij ocer en te ndp’en(njang dringie prisirie). Waarom hebben jullie je niet ingeschreven om mee te helpen aan de bouw van de infrastructuur van Suri, of goud te delven. Nee de suri’s gaven “niet thuis”, dus de overheid moet het hebben van chinesen en brasilianen, iemand moet het werk doen! En drugs laat me niet lachen, wie steunen de NDP, 3x raden!!!! Schiet maar, schreeuw maar, maar eerst in je eigen omgeving kijken voor dat je iets roept. Als je lekker aan het ndp’en bent bedenk maar effe waar al dat geld vandaan komt!


  Maak melding

 16. @ netwerk alias de jongeren,
  ik wil een aantal zaken onder jou aandacht brengen alibux heeft de staat voor 500000 euro opgelicht bosje heeft geschopt op rekening van de surinaamse belasting betalers. pramesar heeft geld dat bestemd was voor de armen en zieken in de samenleving in zijn eigen zak gestopt , goedschalk heeft de staatskast leeggeroofd luister ni mie boi de grootste staatsroof, heeft plaatsgevonden tijdens de revo van bouterse die zelfde boeven wil jij terug hou a.u.b jou mond over de waarheid want wij wachten jarenlang op de waarheid van 8,9 dec 1982 wat en wie verandwoordelijk zijn voor de massaslachting die daar heeft plaatsgevonden, netwerk jij bent veradelijke landverrader.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.