Ziekte, blunders stremmen 8 decemberzaak Suriname

21

PARAMARIBO, 8 aug – Het strafproces rond de Decembermoorden is weer eens gestagneerd. De laatste zitting is verdaagd tot oktober. Zeker drie verdachten lieten verstek gaan wegens ziekte. Ook beging het Openbaar Ministerie een juridische blunder. De krijgsraad staat op meer zorgvuldigheid.

Dat is ook aangegeven op de zitting. Dat geldt zeker het afgeven van oproepen om te verschijnen. Het OM heeft een dagvaarding voor voormalig legerofficier Marcel Zeeuw achtergelaten bij de districtscommissaris. Volgens krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor is dit procedureel fout. Zeeuw is al een keer vergeefs gedagvaard. Dus moet hij nu een oproep krijgen.

Oproepen vereisen een andere procedure. Zeeuw, oud-commandant van de militaire politie, is nooit verschenen. Drie andere verdachten, Ruben Rozendaal, John Nelom en Wim Carbierre, hebben ziek gemeld. Valstein-Montnor wil nu dat hun medisch specialisten als getuigen verschijnen. Dat moet meer licht werpen op de reden voor het herhaaldelijk niet verschijnen.

21 REACTIES

 1. Ik moest voor andere dingen naar Boxel. Er waren meer rechtsprekenden, politie en veiligheidsmensen op de been dan verdachten en natuurlijk een halve marine schip dat doelloos ronddobberde op de Suriname rivier.

  Niets spannends dus.

  Waar moet deze komedie in resulteren? Het kost het toch al arme Surinaamse volk handenvol geld.


  Maak melding

 2. Dit bericht heb ik eerder gelezen in de west daar kan je ook lezen aan wat voor ziektes deze beulen lijden één heeft zieke nieren, en die andere is half verlamd ik heb altijd van mijn ouders geleerd om nooit iemand zietes toe te wensen en kwaad te doen. san yu no lobi fu yu srefi no poti ini yu mati zaka wijze woorden van mijn oma dada.running away, van bob marley and the wailers.


  Maak melding

 3. Het zijn “GEEN BLUNDERS EN ZIEKTE” maar het proces wordt uitgesteld en zal “NIET EEDER TOT EEN UITSPRAAK KOMEN VOOR DE VERKIEZINGEN” want de V.H.P en de N.P.S zullen wederom aan het volk “VOORHOUDEN” dat indien zij weer aan regeermacht komen zij de “KLUS” zullen klaren.
  “” VERKIEZINGSPROPOGANDA””. Heb reeds eerder gemeld dat het vooralsnog niet tot een veroordeling zal komen want dat hebben Venetiaan en wijlen Lachmon afgesproken.


  Maak melding

 4. Zijn deze gasten plotseling niet mans genoeg om voor de krijgsraad te verschijnnen!!! Kom op gasten be an Soldier en verschijn voor de krijgsraad anders gaan jullie door het leven als geboren laffaards!!!!


  Maak melding

 5. behalve het kantongerecht hebben we nu de boxelgerecht.een aparte macht binnen het gerechtelijke macht.dat specifiek ex militaire zaken behandeld.het wordt tijd dat de surinamers meer zal moeten weten over het ontstaan van boxel en is dit bij wet aangenomen.dit lijkt meer op een onder onsje

  zo wil men ook de district commissaris bij betrekken bij iets dat niet bij wet is geregeld.

  wat is de bevoegdheid van het boxelgerecht en door welke ministerie worden deze mensen uitbetaald.en wat is hun opdracht.


  Maak melding

 6. @Brantimaka

  Er is GEEN nieuwe rechtbank bijgekomen. Het enigste wat veranderd is is dat die zaak op de lokatie Boxel wordt gehouden. Overigens heeft elk land meerdere rechtbanken. Jij noemt het Kanton, blijkbaar heb je daar ooit mee te maken gehad. Maar als je op had gelet dan wist je dat de militairen voor een militaire rechtbank terecht staan. Dat ze voor een militaire rechtbank terecht staan is omdat ze de misdaden begaan hebben in de tijd dat ze actieve dienst hadden. Kortom als militair.

  En dat van de districtscommissaris is ook niets nieuws of ongewoon. Als het blijkt dat iemand geen vast woon of verblijfplaats heeft of wijgerd stukken in ontvangst te nemen worden dergelijke procesdures gevolgt. Het probleem is dan ook terug te voeren op het onhebbelijke karakter van Zeeuw.

  En de militaire rechters worden gewoon door defensie betaald voor hun werk. En hun opdracht is simpel en bestaat al tig jaar uit het doen van recht mbt militairen.

  En in het vervolg graag beter het nieuws volgen en niet direct met allerlei onzinnige verdacht makingen komen. Daar maak je je zelf alleen maar ongeloofwaardig mee.


  Maak melding

 7. Deze stinkende zaak ruikt niet goed!

  Seeking for problems, you will find them, don’t you worry.

  Diki, diki, dikidiki you wil find the natives/indians on your way!


  Maak melding

 8. He he..lafu tori..eerder zei ik al over deze eindeloze uitstel komedie..nu zijn de verdachten ook al ziek(die waren al fuga)dit schijn proces/komedie komt nooit tot een uitspraak…heel lang wachten..ook na ons dood..


  Maak melding

 9. Kom op voor het recht en hou a.u.b op met het verdedigen van het kwaad en onrecht. de tijd van bedreiging en intimidatie is al voorbij mi boi haal het uit jou hoofd want suriname staat klaar om met alle democratische middelen iedereen die een poging waag om de democratie te ondermijnen keihard af te straffen dat geld ook voor die DOMKOP op 7


  Maak melding

 10. Neus je bent duidelijk het resultaat van een kruising tussen een ezel en koe. Je zou de eerste zijn die ze in een gesticht stoppen vanwege domheid.

  Probeer onderstaande te snappen voor je weer de wijsneus wil uithangen.

  ” Het OM heeft een dagvaarding voor voormalig legerofficier Marcel Zeeuw achtergelaten bij de districtscommissaris. Volgens krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor is dit procedureel fout. Zeeuw is al een keer vergeefs gedagvaard. Dus moet hij nu een oproep krijgen. Oproepen vereisen een andere procedure “


  Maak melding

 11. Het blijft lachen met dit hele politieke show proces oeps ik bedoel komedie. Nu blijkt OM niet eens te weten welke procedures ze moeten volgen.

  Nu will de rechter dus medische specialisten als getuigen oproepen.

  Rechter heb je het nog niet door dat de verdachten geen zin hebben mee te doen met dit politieke schouwspel en gelijk hebben ze, ik zou ook maar liever gaan vissen. Door front zijn ze allemaal al schuldig bevonden nog voordat er een rechtszaak was dus spreek gewoon de strafmaat uit dan hebben we dat in ieder geval al gehad en zien we wel verder, die hele komedie kan ons bespaard blijven.


  Maak melding

 12. Niet alleen die verdachten schijnen strontziek te zijn geworden van deze hele A-sa-go nieuwe stijl, mook Nues/DU heeft onderhand ook het heen en weer te pakken.
  Sla die reacties er maar op na.

  Wees maar blijde in de (puin)hoop!


  Maak melding

 13. Als je macht boven recht laat preveleren, krijg je langdurigheid in verdeeldheid.

  @27 na dec ’82,jaar het signaal afgeven dat je de burgers niet kan beschermen.
  De jongeren willen niet meer slaaf en behoeftigd zjn,aan dit 27 jaar durig drama.


  Maak melding

 14. Het recht zal zegevieren al deze moordenaars zullen hun straf niet ontlopen geloof mij maar. na mi je ben een duivel echtwaar jij hebt het over een procedure fout,de mensen die schuldig zijn aan moorden met voorbedachte rade die verdedig jij met jou hele ziel, wie is dan dom vraag ik me af? de mensen die hier de veschrikkelijk misdaden van bouterse verheerlijken en verdedigen of de mensen die vinden dat deze monsters voor het gerecht gesleept moeten worden jullie mogen doen wat jullie willen maar berecht zullen ze. je kan dat niemand boven het recht staat deze ongeschoolde moordenaars hadden toen alle macht in handen en nu verschuilien ze zich achter ziektes en weet veel wat allemaal, holleerder is ook ziek maar hij zit voor negen jaar achter de tralies. je mag het show of politieke proces noemen berecht zullen ze, in iedere beschaafde samenleving horen deze beulen berecht te worden ik weet dat na mi pinto en de rest van de aanhangers van sekte leider bouterse niet behoren tot de beschaafde mensen dat kan je iedere dag hier lezen .


  Maak melding

 15. Ik kan die hele gesodemieter niet meer volgen..

  Een gewone dief die verdacht wordt,,wordt door de poltie opgehaald en in bewaring gesteld tot de zaak voor de rechtbank verschijnt veroordeeld of beoordeeld..

  Hier zijn tien-tallen moorden gepleegt willens en wetens.

  De verdachten moordenaars met duidelijke bewijzen vele getuigen verklaringen lijken opgegraven, bewijs voorgelegd lopen vrij rond.

  Hoofd verdachte zegd persoonlijke poltiek verantwoordelijk te zijn,terwijl tegelijk alle vermoedens wordt bewezen dat hij de moordenaar is..

  Deze man(nen) lopen vrij rond..

  Vraag is ook,,is de suri. justitie oprecht eerlijk ten opzichte van het gewone volk of dief..

  Waarom worden deze figuren niet opgepakt en achter slot en grendel tot de rechter uitspraak doet..

  De zaak stinkt en is sprake bij j & p van klasse justitie ..is niet eerlijk..


  Maak melding

 16. De jongeren zien dat aantekening op aantekening, inzake het drama dec ‘82,27 jaar na dato,maken dat het Surinaamsvolk niet zekerder wordt van zijn of haar welvaart.

  Een echte drama: het straalt geen enthouisiasme uit naar het volk,eerder aan welke kant moet ik staan, terwijl recht en macht door de overheid gescheiden gehouden dienen te worden.

  De jongeren zien in Suriname een bacove winkel in de rechtsgang, mevrouw Valstein, moet komen uitleggen ,welke procedure, waarbij hoort.

  Wan herie nieuwe persoon bin moes kon opo ding arogante machtshebbers ding ai , dat na stront ding e serie,djie a srananvolk.

  Als mevrouw Valstein hun meester moet worden in dit haatdragendproces, mevrouw bigie jere,want dit is echt lastig voor de natie,27 jaar nog een extra slavendruk, nu onder elkaar, dec ’82.

  Het mag de slavernij niet evenaren, want 300 jaar in tijd is zo.


  Maak melding

 17. “Hoofd verdachte zegd persoonlijke poltiek verantwoordelijk te zijn,terwijl tegelijk alle vermoedens wordt bewezen dat hij de moordenaar is..

  Bovenstaand is een typische frontachtige gedachten kronkel.

  En ik maar denken dat alleen gekke du, dit soort kromme gedachten kon verzinnen.


  Maak melding

 18. In die 27 jaar hadden we toch kunnen denken aan het uitwerken van ideen voor meer vrouwen werkgelegenheid,onder de sociaal zwakkeren.

  Bijvoorbeeld: de vrouwen taxi,in het hier en nu konden we 27 jaar na dec 82 o.a evalueren hoe zo een vrouwen taxi loopt in Suriname.

  Inplaats van Bouterse het beest, dat door jullie volksleiders en jullie waandenkbeelden ,niet vrij hoort rond te lopen,maar toch 27 jaar vrij rondd loopt,en waarbij jullie dat vrij rond lopen in Suriname van meneer bouterse,27 jaar in stand houden, voor wie en wat??????????????????


  Maak melding

 19. Advocaten en juristen zijn er om wie dan ook ongeacht zijn misdrijf te verdedgen. Dit hebben mensen lang geleden met elkaar afgesproken.

  Fouten maken in een juridisch proces is dodelijk, vaak voor slachtoffers.
  Ook dat is lang geleden door mensen met elkaar afgesproken.

  Daarom is integerheid echt vereist, waar en hoe je daaraan komt is de moeilijkheidsgraad.

  A wan joe le, dan is de wet van de beste van de slechten van toepassing.
  Daarom wins a hatie joe, no hebie a sanie moro lekie fa a de, want dan ga je op de troon van de almachtige der almachtigen zitten, en die laat je dan aan je menselijkvermogen-lot over, en dat is nu 27 jaar na dec ’82 al aan de gang.

  De jongeren hebben hun beslissing al gemaakt.
  Ze bekijken alle schuldigen vanuit een neutraal standpunt, en verwachten van de nieuwe volksleiders van Suriname,dat die volksleiders wel een signaal afgeven , hoe ze de jongeren en het Surinaamsvolk willen gaan beschermen voor de toekomstige wereld ,waar goed in kwaad is vermomd en kwaad in goed is vermomd.

  De jongeren willen geen leiders meer met verstand, maar met wijsheid en ten tweede ervaring.


  Maak melding

 20. Welke voorwaarden,heeft deze tegenstrijdige 27 jaar durende 8 dec ’82 kwestie, voor het Surinaamsvolk geschapen?

  We moeten wel geloven dat poliiek, macht en recht gescheiden wegen hebben.
  maar toe par drai mangal e barie over 8 dec, cobij als hij in het nauw wordt gedreven begint over 80 en 82, terwijl je foefoeroe moro erg en joe bing beloof dat a foeroe foe ding revo moes bing hou op en laatst nog somo te horen via skyradio.sr, begint na zichzelf in verand te hebben gebracht met een duistere grondzaak,in het nauw gedreven, over 80 en 82.

  NAAST dec ’82, willen de jongeren duidelijkheid van de surinaamse overheid,hoe de overheid met de Surinaamse jongeren wil omgaan.

  27 jaar ,net als dec ’82 met jongeren spelen, pikken de jongeren echt niet.


  Maak melding

 21. @ de jongeren ik heb en vraag voor jou waar waren de advocaten van de slachtoffer van 8 dec hadden zei geen recht op een advocaat heeft bouterse in jou klote ogen het alleen recht daartoe, de jongere hou op met dingens die zijn afgesproken bouterse heeft alle afspraken geschonden en dat is de grondwet van mijn geliefde suriname,iemand die advocaten journalisten dood voor dat soort mensen maar jij hier reklame dus hou op met dit hebben mensen lang geleden met elkaar afgesproken, zie jij niet dat jij door het bos de bomen niet meer ziet jij wil alles wat krom is recht praten alleen mensen met het niveau van de aanhangers van bouterse kan jij dit soort onzin vertellen ik prik door jou onzin heen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.