Surinaamse visa te koop aangeboden in China

36

PARAMARIBO, 29 jul – Surinaamse inreisvisa worden tegen hoge bedragen aangeboden aan Chinezen. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. Het aanbieden geschiedt openlijk. Wie verantwoordelijk is, valt kennelijk moeilijk te zeggen.

Kraag-Keteldijk vermeed in het parlement een gedetailleerde uitleg. Ze haastte zich bovendien op te merken dat het niet de bedoeling was Surinaamse autoriteiten te betichten. In een in Paramaribo verschijnend Chineestalig dagblad wordt regelmatig geadverteerd voor visa. Kennelijk is het de bedoeling de lokale Chinezen te inspireren familie en kennissen te interesseren.

Dat Surinaamse visa relatief makkelijk te verkrijgen zijn in China is publiek geheim. Oppositieparlementariër Ricardo Panka zegt dat het zelfs veel verder gaat. Chinezen hebben al bij vertrek uit hun geboorteland hun verblijf gereed en als het even meezit Surinaamse identiteitsdocumenten. Ook de voorganger van Kraag-Keteldijk suggereerde ooi geknoei. Het is daarbij gebleven.

36 REACTIES

 1. Dit werkt de Surinaamse regering zelf in de hand.Waarom moet men zo lang wachten om een visum, paspoort of verblijfsvergunning te krijgen????? De luie ambtenaren willen niets doen of vertikken het om te werken. Ook het opstarten van een bedrijf werkt corruptie in de hand!!! Waarom moeten we 10 of 12 jaar wachten voordat de vergunningen verstrekt worden??? Ik praat uit eigen ervaring!!!!


  Maak melding

 2. Ik had minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken toch hoger ingeschat. De vorige regeringsperiode was het al aan de orde en is er verder niets meegedaan. De minister reageert omdat er anders vragen gaan komen. Maar ze geeft geen ruimte voor een oplossing of gedegen onderzoek. Deze mevrouw zit daar voor spek en bonen en verdient slapend haar geld. Terwijl ze haar ambtenaren dit kan laten onderzoeken. Shame on you Lygia.

  Verder wil ik er geen woorden aan vuil maken.

  Ik rust


  Maak melding

 3. Sedert Front aan de macht zijn deze gasten bezig het is niet Nu.

  Gewoon FRONT zelf…..en alles loopt via PL…de rest doet later mee…Maar groot bril heeft dit ook nooit gehoord.

  NPS jullie zijn grote domme achterlijke liegbeesten.
  Jullie (nps)weten van alles en nog wat te doen om anderen van de macht af te houden maar brengen land en volk in gevaar uit hebzucht voor macht en jullie zitten kruimels van de tafel van anderen te vreten
  als zonen van pieterbaas.

  Ik geef jullie nog een periode van 5 jaar…en u… incl de bevolking, ziet dan Chinezen uit panster wagi stappen om de bevolking pakslaag te verkopen.


  Maak melding

 4. mijn vraag is hoeveel ontvangt men bij de kassa van de ambassade in china.en wat gebeurt met het teveel ontvangen bedrag.gaat dit in de zakken van de ambtenaar of bij een politieke partij.


  Maak melding

 5. Zo zie je maar hoe het in deze regering aan toe gaat. Chinezen worden door deze regering behandeld alsof zij de kolonisten zijn. Alsof Suriname een kolonie van China is.

  Een surned die naar Suriname wilt komen, vol met ondernemerschap en kapitaal, moet wel drie jaar wachten voordat ze een verblijfsvergunning krijgen. Eenmaal aangekomen in Suriname, worden ze door deze regering en de trage ambtenarij als tweederangsburger behandeld, terwijl zij juist gouden kansen voor Suriname creëren.

  Komt een Chinees naar Suriname, wordt hij als een kolonist behandeld met alle privileges. Niet dat ik dat heel erg vind. die Chinezen werken nog tenminste.Maar je moet niet zo kortzichtig zijn dat je alleen hun toelaat. ik vind dat je de surned even gelijk zou moeten behandelen, want zij creëren juist banen die Suriname bovenop kan helpen.

  Je kan hieruit concluderen dat deze front regering alleen aan zichzelf denkt. zolang ze niet profijt van iets zullen hebben, terwijl het juist het beste is voor het land, doen ze er niet aan mee. Als ze er hun 3e hummer of 3e paleis kunnen kopen, terwijl het heel slecht is voor het land, zijn ze allemaal enthousiast.

  Surinamers, het beste met jullie regering.


  Maak melding

 6. ik ben net terug uit hong kong heb het zelf meegemaakt. het klopt visa word daar te koop aangeboden, en als je genoeg betaald heb je ook surinaamse paspoort gelijk.

  op de terug reis van hong kong was er een gezin die op weg was naar pbm. deze mensen konden geen woord nederlands of surinaams.
  de vader sprak heel moeilijk engels. uiteindelijk zijn we toch aan de praat geraakt. en hij vertelde heel trots dat zij op we zijn naar suriname.
  ik vertelde deze heer dat ik ook uit sur kom, maar woon ik nederland.en zo zijn we verder in gesprek geraakt.
  deze man had de nieuwe paspoort van sur, en incl zijn Chinese paspoort. ik heb zijn paspoort in mijn handen gehad, deze was helemaal nieuw.

  ik ben ben verder gaan vragen hoe deze heer het voor elkaar heeft gekregen. er is een hele organisatie die zich ermee bezig houd.
  dat bestaat uit chinezen en surinamers.en ze gaan niet alleen suriname maar over de hele wereld
  hij heeft 25000 US betaald voor 3 paspoorten.
  en hij verteld dat er mensen hem op zanderij komen ophalen. hij heeft wel 1 maand moeten wachten op zijn paspoort ( die van china) de surinaamse paspoort heeft 2 weken geduurd, volgens deze heer.

  meneer de president met grote lippen heeft met zijn collega’s afgelopen termijn heeeel veeel hieraan verdiend. en doet alsof zijn neus bloed. ik ben benieuwd wat er over 50 jaar nog surinaams is.

  wk


  Maak melding

 7. In de AD van Suriname staat dat volgens HUN onderzoek heeft verwezen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd in de Vreemdenlingenbeleid. Een crimineel gaat zelf onderzoeken of hij zelf strafbare feiten heeft gepleegd. hahahaha

  Waar zitten de grootste schurken in: VHP
  Van welke partij de de min.Jus&Pol: VHP
  Subhaas Punwasi(PG) is van: VHP

  Wie is de vriendje van weilen Agust Ajoeba geweest: Santoki

  Ik zou tegen de Sur.Neds willen zeggen: niet meer investeren in Suriname.

  En nu zijn ze een onderzoek begonnen waarom een Ambtenaar zonder toestemming naar Nederland is vertrokken.


  Maak melding

 8. Natuurlijk wil je als Chinees naar Suriname toe als het zo gemakkelijk gaat om een Visum te kopen voor zeker 500 dollars, Waarom zou de gelegenheid niet nemen? Je kan na een paar jaren gewoond te hebben een Surinaams paspoort kopen om verder naar USA te rijzen als eind destinatie.Wie zijn de verliezers dat zijn de arme Surinamers die geen werk kunnen vinden want het werk wordt aan de vlijtige chinees gegeven die 12 uren in de week kan werken 7 dagen.Deze mensen die deze visums verkopen houden echt van hun land ze helpen echt het land naar hun moertje toe.Ik vind dat de minister van politie hier echt wat werk te doen heeft.Mijn vraag is waar is Suriname naar toe?Wordt Suriname een echte Chinese kolonie van China?


  Maak melding

 9. Het zijn onder andere deze Chinesen, die hier meer bevoegheden zullen beërven boven de eigen geboren en getogen landskinderen.

  Laten zij die voor het zeggen hebben maar rustig/lustig doorslapen!

  Het hek is dan van de dam wanneer D.N.A. niet meer de hand zal hebben in het naturalisatie-proces.


  Maak melding

 10. Wil je menu,zegt de chinees graag tegen deze waardeloze regering die nog in het verleden leeft. Daarom bliven we in het verleden haken en gaan we geen stap vooruit.


  Maak melding

 11. Is Kraag-Keteldijk zo naief? Het is een “inside job”,dwz, corrupte ambtenaren verduisteren en verhandelen Surinaamse paspoorten en knoeien met verblijfsdocumenten, want hoe komen de Surinaamse paspoorten helemaal in China terecht?


  Maak melding

 12. Kondremangs, dit alles wordt de huidge regering in haar schoenen geschoven. Je kan hun laksheid en inefficiency verwijten. Maar de grootste boosdoener om het makkelijk te maken voor de Chinezen is nog steeds HENK HERRENBERG.
  Zijn jullie dat al vergeten???
  De oplossing is simpel: onderzoeken welk personeelslid of leden van de diplomatieke missie in China zich schuldig maakt aan deze praktijken en voor het gerecht slepen.
  Op die manier haal de rotte appels uit de mand.
  Want het is inderdaad triest voor woorden, dat er tegen mensen met een Surinaamse achtergrond zakelijk wordt gedaan in ons land, terwijl de deur opengezet wordt voor mensen, die totaal (nog) geen binding met ons hebben.
  Er moet een totale ommekeer komen in ons buitenlands beleid wat deze materie betreft.
  Time will tell; wij benne en blijve benieuwd, kondremangs!!!!!!


  Maak melding

 13. hahahaha die panka laat me niet lachen je zit in een partij waar dit een beleid was denk aan henk herrenberg. ik vind dat de verantwoordelijken het veld moeten ruimen.


  Maak melding

 14. Ha ha,
  Het gaat goed met de surinaamse regering ,zo zie je het maar.De regering verkoopt zelf de visa en paspoort om er geld aan te verdienen.Straks zit Suriname vol met Chinezen en maffias,je moet de chinezen niet onderschatten.Wat gaat Santhoki hier aan doen ??? Of doet hij ook mee ???? De minister keurt het allemaal goed.Want ze weten allang wat er allemaal gebeurd.Het is gewoon schandalig waar de overheid mee bezig is.Het zijn de eigen mensen die het verkopen en ze dan op zanderij komen ophalen.En als een surinamer een nieuwe paspoort aanvraagd moet die zolang wachten.Rot toch op zeg met deze klote regering.En ja de suri nederlanders die kopen en bouwen in Suriname op een dag ben je alles kwijt of verloren.Neem het maar aan van mij .


  Maak melding

 15. Ik denk dat Leuvie gelijk heeft. Het probleem ligt bij de Surinaamse ambassade in China. Maar als iedereen elkaar de hand boven het hoofd houdt omdat er tjoekoe’s te verdelen zijn, zal het moeilijk worden een onderzoek naar fraude in de stellen. Als het blijkt dat de paspoorten NIET door de ambassade zijn uitgegeven, dan zijn ze dus VALS. Ik denk dat er ook een schone taak weggelegd is voor de douane en MP op Zanderij. Maar ja, zucht…..


  Maak melding

 16. Time will tell; wij benne en blijve benieuwd, kondremangs!!!!!!

  leuvie

  Jij blijft dom doen, of jij bent gewoon dom en achterlijk…Waar is Herren…waar is hij …+/- 10 jaar niet in de buurt van macht of beleid.

  Het gaat over nu…FRONT bestaat uit schurken landverraders, landverkopers gewoon een Lieg/Beestenboel.


  Maak melding

 17. Binnenkort zullen wij de Caricom inlichten….Want deze Chinezen zullen in heel Caricom opduiken als ratten…..deze schurken FRONT met recht en wet…Dan wil ik weten waar….stel BOEVEN.


  Maak melding

 18. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Surineds en Imm.Chinezen?
  –indonesische economie is bepaald door chinezen(met indon.namen)….


  Maak melding

 19. Oom Boem,

  Als je de historie niet kent; gewoonweg niet dom reageren. Herrenberg is Ambassadeur van Suriname geweest in China. Vanaf toen is de GROTE INVASIE van Chinezen begonnen.
  Als je niet kan lezen of wil begrijpen, wat er geschreven wordt; er zijn genoeg cursussen of bigi sma skoro; you know, uncle Boem!!!!
  En ik blijf het schrijven:
  Time wille tell; wij benne en blijve benieuwd, kondremangs!!!


  Maak melding

 20. china heeft afrika al gekocht voor een appel en ei. En ze gaan nu richting zuid-amerika alwaar afrikaanse naklomelingen zijn gevestigd die zijn makkelijk te beInvloeden netzaols afrika.


  Maak melding

 21. Laten wij rationeel en objectief blijven en
  in dezen,het Front van Vene niet alleen de schuld geven.

  In de tijd van de revolutie en zeker in de tijd van Henk Herrenberg was dit vraagstuk al aan de orde. Chinezen die nog geen Surinaams of Nederlands spraken en nog geen vier maanden in Suriname waren, hadden reeds een Surinaams paspoort. Daarmee probeerde men dan via Trinidad de USA te bereiken of via Nederland te gaan naar Engeland. Hiermee werd door enkele duistere figuren heel veel geld verdiend.

  In recent geval gebeurt eigenlijk hetzelfde. Maar, ngang mang no lobie nang mang.
  Dit is hoe de politieke cultuur van Suriname er nog steeds uit ziet.

  Echter is er een verschil. Deze groep Chinezen blijft hangen in Suriname en krijgt vaak sneller en meer voordelen dan de Surinamers en anderen die daarop meer rechten hebben. Vooral in de handel en grond krijgen deze Chinezen betere privileges.

  In de WEST van 30 juli 1993 (krant in Suriname)had ik reeds gewaarschuwd voor het gekleurd uitgeven van bosbouwgronden aan derden, en in dezen zeker aan de Chinezen.

  In die week was er een Chinese onderminister in Suriname om te praten over ontwikkeling in Suriname. Ik had toen de informatie dat de Surinaamse regering, van die tijd,toevallig Vene, bereid was grote lappen grond aan Chinezen uit China te geven.Wel via stromannen!
  Na zestien jaren is er niets veranderd. De regeringen komen en spelen hun eigen spel met hun eigen gemaakte vaak onduidelijke spelregels.

  Wij SuriNeds – wij zijn volgens de regering en politiek in Suriname, geen Surinamers met enig recht in Suriname – zullen dit moeten aanschouwen en proberen naast de Tjaumin ook Chinees te leren. Misschien zullen wij zo enige rechten in Suriname verwerven.

  Maar laten wij onze problemen hier in Nederland niet op de tweede plaats stellen.
  Onze kinderen verwachten dat van ons.
  Srika


  Maak melding

 22. @ 22 oom boem

  De jongeren zeggen juist:

  Vanaf TOEN,27,bijna 28 jaar na verdrijven van de Domme Revolutionairen, zou je in dit geval rommel Herrenberg,allang hebben opgeruimd, evaluatie Nu,leert ons dat wat niet opgeruimd is, erger is gemaakt en wat nog merkwaardiger is,is het feit dat de verdrevenen zich al die tijd ook op gepaste afstand zijn gehouden.
  Hoe kun je volgens de jongeren, nog mensen verwijten als morraalridders,ook wat nu blijkt masaal bezwijken aan de verleiding van zware hebzucht.
  Geen lichte vorm van hebzucht,waar elk wezens regelmatig last van heeft,en hetgeen vaak ook niet schadelijk is, bijv: overschreiding van budget.

  Je moet dan werkelijk geen kijk hebben op de zaak, om van mening te zijn dat de schuld verleggen naar de domme REVOLUTIONAIREN van TOEN,NU,hedendaags,in de verlichte tijd,Nu,
  voor geen meter klopt.


  Maak melding

 23. @De jongeren

  Hoe liever je klep met je gedraai, lieg, geschiedvervalsing en wat al niet meer zij.

  En die zgn. revolutionairen van jouw dat waren salon socialisten die vooral links spraken en rechtsgraaiden. En nog steeds doen. En een stap teug?? Idioten als DDB & Bosje lopen toch nog steeds op het politieke toneel rond. (Toegegeven naast vele andere idioten).


  Maak melding

 24. De ”jongeren”’Ik vraag mij ook elke dag af wie dan echt de duivel moet zijn….

  Beter gezegd wie heeft de duivel in zich.

  Ik snap die hele FRONT niet.

  Front zou het beter doen…. Front wist het beter maar wat ik …vandaag aan de dag…zie…. het zal echt niet lang duren en wij krijgen meer zwevers bij en velen zullen nog meer PINAREN….elke SRD….gaat linea recta BUITENLANDER.

  Ik was altijd bang van die Opa Ronald…en zie …..Ik was niet zomaar bang…nu staat iemand op zijn ballen….Maar door domheid en achterlijke schaamte schreeuwt hij niet eens.
  Dan waar wil hij ons naar toe brengen….DIT IS ZEER ERNSTIG.


  Maak melding

 25. pfffffff de tijd van Herrenberg ligt ver en heel ver achter ons,hoe kan men wat er nu 2009 verwijzen naar die tijd achter ons,how stupid can you be.
  Toen werden er geen visa verkocht maar gegeven,nu moet men grof geld betalen voor een visum,lees tjoekoe,Sakasaktoki en sjapjanus Vene kunnen niets hier tegen doen,want deze post is van de PL,1 tegenspraak van die 2 en deze stelende regering is history.Somo eh waktie ding.

  Sommigen zijn zo vastgeroest in het verleden dat ze nu heden 2009,de revo overal de schuld van proberen te geven,jammer voor ze,toen bestond het electoraat uit een domme massa,nu bestaat het uit goed geschoolde JONGEREN ,die deze regering door hebben en voor het MegaBlok gaan kiezen.We Cant Wait Untill 2009,We Will Make A Change.


  Maak melding

 26. En daarom zal er nooit iets veranderen in Suriname.

  Een minister spreekt een beschuldiging uit anno 2009 en wat doen sommige ezels hier verwijzen naar het verleden.

  D’Lisle had het al aangegeven wie de schuldige was in deze, het is dus bekend alleen jammer dat de mini-ster niet duidelijk aangeeft wie de schuldigen zijn in deze. Typisch Front om in het machtscentrum te blijven mag en kan alles zelfs mensensmokkel kan en mag.

  Neus nogsteeds aan de drugs merk ik?????


  Maak melding

 27. De ontberingen in een verre fabriek waren niet voor niets. Wu spaarde genoeg bijeen om met haar zus, ling, twee visums voor Suriname te kopen. De twee koken sinds een half jaar pittige Sichuanese kost onder grote belangstelling van het stedelijk publiek in Paramaribo. ‘Met contacten en geld loopt het zaakje goed’, zegt hij. ‘Suriname ons zelf nodig’ vertelt hij mij. Het eenvoudige restaurant met neonbuizen en wankele tafeltjes is er een van tientallen die de afgelopen jaren in deze buurt van Paramaribo zijn geopend. ‘Een mens moet altijd eten’, verklaart Wu, tegelijk zegt hij ook dat Surinamers lui zijn en niet willen werken. ‘We plukken de vruchten van de inspanningen van onze eerder aanwezige Chinese broeders en zusters in Suriname’, zegt Wu. Maar ze betalen slecht. ‘Net slavenhandelaar’zegt Wu. Wu vertelt wat voor verhaal er in China circuleert over Suriname ‘Ze gaan heen met lege handen en komen rijk terug. ‘Dat verhaal heb ik nog nooit in Nederland gehoord’, vertel ik Wu.’Waar in Paramaribo komt het geld uit de lucht vallen.’vraag ik Wu. Dat verhaal hebben ze ook in China gehoord. De migratieplanners in Paramaribo hebben het zo voor hun bedacht. De verhalen over snelle rijkdom in Suriname zou zich als een inktvlek verspreiden over de armere delen van China, zoals Sichuan.’ Er zijn echter Chinezen die Suriname als een wonderland zien’zegt Wu. ‘De wonderen blijven vaak uit’Wu. China’s duizelingwekkende economische groei is een beetje aan het stagneren en voor miljoenen migranten, die de afgelopen jaren op drift zijn geraakt, dreigt werkloosheid.’’ Velen blijven hangen in groeisteden aan de kust, waar de lonen driemaal zo hoog zijn dan in het binnenland’’zegt Wu. Anderen gaan naar Suriname of een ander buitenland. Varma R


  Maak melding

 28. De”jongeren” Opa Ronald weigerde zelf de door militairen gemaakte buitenlandse schulden te betalen…..Dat heeft gemaakt dat hij driemaal meer dan het gemaakte schuld moest gaan betalen.

  Ik kan mij dit niet voorstellen…. jij komt thuis…..Een kraan staat open…het water loopt er dagen lang uit, jij ziet het, jij jij hoort het, jij doet gewoon niks.

  VELE DINGEN HEBBEN NIKS MET HEZUCHT TE MAKEN MAAR PUUR DOMHEID.

  Omdat jij boos bent op een broer of zus …..Wie moet dan de verhoogde rekening betalen jawel…… jouw eigen de bewoners van het desbetreffend HUIS.

  En dat is jammer, jouw boosheid nog domheid of wraakzucht….kan ooit een rekening betalen.

  Maar nog erger bepaalde mensen zijn het verleden vergeten…en zoeken het door eigen domheid zo niet achterlijkheid gewoon weer op en dat is …….KATIBO.


  Maak melding

 29. Welk bewijs heeft de wereldgemeenschap nog nodig om te bevestigen dat wij hard op weg zijn om een schurkenstaat te worden?

  Tjekre tjekre no habi gwenti.


  Maak melding

 30. Merkwaardige is dat je die omoe sh’nesies nooit hoort klagen. Ze betalen die belachelijke bedragen komen naar Su, helpen elkaar en werken hard om te het te maken en roven het land leeg. (Dit doen ze overigens niet alleen in/met Suriname. Ook Australie, Indonesie en ook al in Afrikaanse landen). Hoe beroerd ook…ze klagen nooit! Ze veroveren wel zo de wereld.
  Misschien moeten wij ook maar gewoon stoppen met klagen en ’t gewoon met elkaar doen…
  Net zoals die chinezen. Niet wachten op de regering maar zelf aan de slag. Met elkaar… of kunnen surinamers dat niet?

  (oeps…ik ga er van langs krijgen denk ik 🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.